Pljušte ostavke u Prvoj petoletki

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić i član Opštinskog veća Saša Rašković podneli su ostavke na mesto u Nadzornom odboru kompanije "Prva petoletka".

Izvor: Beta

Petak, 31.07.2015.

16:18

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Oni smatraju da menadžment "gura" to preduzeće u stečaj.

"Dve godine smo davali predloge i sugestije koji su odbacivani. Direktori brane svoje fotelje, putovanja i devizne dnevnice", kazao je na konferenciji za novinare Aleksić.

Aleksić je naglasio da je "Prva petoletka" najveći metalski kompleks u Srbiji sa skoro 2.500 radnika, potsetivši da je lokalna samouprava u više navrata tražila da se za ovu kompaniju primeni isti model kao i za Železaru Smederevo.

"Menadžment tvrdi da je stečaj spas iako svi znamo da je propast. Priča da će se radnici vratiti na posao nakon što uzmu otpremnine je laž. Imamo primer fabrike FUD iz Brusa koja je otišla u stečaj, a posle je imovina prodata u staro gvožđe", napomenuo je Aleksić.

Pre desetak dana Petoletkinu fabriku "Kočna tehnika" napustilo je svih 326 radnika. Trenutno se vrši anketiranje 149 radnika TMO o zainteresovanosti za uzimanje otpremnina.

"Situacija je alarmantna, jer je Ministarstvo privrede dalo jako kratak rok menadžmentu da napravi predlog za sve fabrike. Ponuđene su tri opcije: privatizacija, stečaj i unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR). Pošto nema ozbiljnih potencijalnih kupaca ostaju stečaj ili UPPR. Većina fabrika ne može da se pripremi za UPPR i ostaje samo stečaj", naglasio je Aleksić.

Prema njegovim rečima, nijedan od poslednja tri ministra privrede nije došao da poseti "Prvu petoletku" i uveri se u potencijale kompanije koja je nkada upošljavala 16.000 radnika.

"Pozivamo aktuelnog ministra privrede da dođe u "Prvu petoletku" i da nađemo zajedničko rešenje za opstanak giganta. Moramo se boriti da sačuvamo svako radno mesto", zaključio je predsednik Opštine Trstenik.

Član Opštinskog veća Saša Rašković rekao je da je zatražio ostavku generalnog direktora "Prve petoletke" Ljubisava Panića, kojeg smatra najodgovornijim za teško stanje u kompaniji.

Odlukom Vlade Srbije sedam fabrika koje posluju u sastavu "Prve petoletke" zaštićeno je od poverilaca do 31. maja 2016. Do tog roka moraće da nađu novog vlasnika ili da odu u stečaj.

U Opštini Trstenik se plaše da bi realizacijom socijalnih programa u Petoletkinim fabrikama mogao da se poveća broj nezaposlenih. Trenutno je na evidenciji nezaposlenih u Trsteniku 6.000 osoba dok je broj zaposlenih pao ispod 8.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: