Putin: Vratite kapital, nema provere

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon koji omogućava ruskim građanima koji imaju imovinu i račune u inostranstvu da ih legalizuju u Rusiji.

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2015.

15:07

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

I to bez provere poreskih i zakonodavnih organa.

Odgovarajući dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija, prenosi Tas i podseća da je zakon donela Državna duma 22. maja, a odobrio je Savet Federacije 3. juna.

Zakon stvara pravni okvir da se u Rusiji sprovede dobrovoljno prijavljivanje imovine i bankarskih računa u inostranstvu. Ovim zakonskim aktom su obuhvaćeni nepokretna imovina, hartije od vrednosti, vlasnički udeli (akcije) u kapitalu organizacija koje kontrolišu strane kompanije.

Oni koji dobrovoljno prijave imovinu biće oslobođeni krivične, administrativne i poreske odgovornosti za postupke pre 1. januara 2015. godine i samo za imovinu navedenu u prijavi, preneo je Tas.

Na taj način zakon će omogućiti izbegavanje krivične odgovornosti za neispunjenje obaveza za repatrijaciju novčanih sredstava, za neplaćanje carina, poreza i naknada, za neizvršavanje poreskih obaveza, za prikrivanje sredstava i imovine organizacije ili individualnog preduzetnika, koje podležu plaćanju poreza i taksi.

Za legalizaciju imovine poreskom organu će od 1. jula do 31. decembra 2015. morati da se podnese posebna deklaracija na koju će se primeniti režim poreske tajne.

U decembru prošle godine predsednik Putin je ponudio punu amnestiju ofšor kapitala prilikom njegovog vraćanja u Rusiju.

"To znači da, ako čovek legalizuje svoja sredstva i imovinu u Rusiji, on će dobiti čvrste pravne garancije da ga neće pozivati različiti organi, uključujući i zakonodavne, neće ga ispitivati o izvorima i načinima sticanja kapitala, da se neće suočiti sa krivičnim ili administrativnim gonjenjem i da neće biti pitanja poreskih službi i zakonskih organa", objasnio je tada Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: