Investiranje

Pojedinci koji nemaju dugove sa visokim kamatama, imaju fond za nepredviđene situacije i dobru osnovu za redovnu štednju mogu da razmisle i o drugim opcijama za brže uvećanje viška novca uz preuzimanje određenih rizika na duži vremenski period.

Fokus

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2009.

15:00

Default images

Investiranje je upošljavanje štednje. Podrazumeva ulaganje novca na duži rok i preuzimanje većih rizika kako bi se zaradili i veći prinosi. Investicije su različite vrste imovine koja pruža mogućnost redovnih prihoda, uvećanja vrednosti ili neke druge koristi u budućnosti.

Investiranje nije samo za bogate. Nije potrebno puno novca da bi se investiralo. Neki ljudi počnu sa investiranjem malih iznosa pa polako tu investiciju uvećavaju. Drugi radije sačekaju da uštede veći iznos da počnu sa investiranjem.

Prilikom investiranja, obično se izlažete većem riziku da izgubite svoj novac zato što investicije nemaju garanciju države kao što ima štednja u banci. Međutim, investicije uglavnom daju veće prinose od tradicionalnih vidova štednje i često pružaju bolju dugoročnu zaštitu od inflacije.

Kako da počnete?

Počnite tako što ćete razmisliti o sledećem:

- Koliko novca imate na raspolaganju za investiranje?

- Koliki je rok na koji želite da investirate svoj novac odnosno kada će vam taj novac biti potreban?

- Da li želite da vaš novac raste ili da vam donosi prihode od kamate?

- Koliko rizika i kakve vrste rizika ste spremni da prihvatite?

- Da li imate dovoljno znanja i vremena da sami investirate ili vam je lakše da investirate kroz investicione fondove?

- Da li želite da odlučujete o svakoj investicionoj odluci ili želite da to rade profesionalci umesto vas?

- Da li neke investicije imaju povoljniji poreski tretman ili su oslobođene poreza?

Postoje različite vrste investicija. Neke će vam odgovarati a neke uopšte nisu za vas. Sve zavisi od toga šta je vaš investicioni cilj i koliko rizika ste spremni da prihvatite.

Odredite investicioni cilj

Razmislite zašto želite da investirate, za koje ciljeve. Da li će vam novac biti potreban za kupovinu stana za 5 godina ili želite dodatni prihod kada se penzionišete? Kada odredite svoje ciljeve, dobićete odgovore i na ostala pitanja – koliko rizika možete da prihvatite ili koliko vremena imate na raspolaganju.

U suštini, postoji nekoliko osnovnih ciljeva investiranja. To su:

- sačuvati vrednost novca

- obezbediti prihode od kamate

- uvećati vrednost novca

Odredite rizik koji možete da prihvatite

Rizik je sastavni deo svake investicije. Zato treba dobro razmisliti o nivou rizika koji želite i možete da prihvatite. Postoje različite vrste rizika. Rizik može biti da ne zaradite onoliko koliko ste očekivali ali rizik može biti i da izgubite sve što ste uložili.

Neke investicije mogu značajno da porastu tokom narednih 15 godina ali u međuvremenu mogu značajno da gube i dobijaju na vrednosti. Rizik kojem se izlažete kod ovakvih investicija je da ćete biti prinuđeni da unovčite investiciju kada su cene niske.

Investicije sa visokim rizikom mogu doneti najveće prinose ali imaju i najveću verovatnoću da ćete izgubiti uloženi novac. Rizik koji ste spremni da prihvatite zavisiće velikim delom i od vaše ličnosti i sklonosti ka riziku.

Da li volite da se kockate i vozite brza kola? Da li volite da rizikujete ili, naprotiv, volite sigurnost? Da li ćete moći da spavate noću ako ste uložili svoj novac u nešto gde ga lako možete izgubiti? Ili ćete se radije zadovoljiti sa manjom zaradom da bi vaš novac bio sigurniji?

Čak i ako ste skloni preuzimanju rizika, visokorizične investicije nisu uvek primerene.

Na primer, ako je vaš cilj da za tri godine imate određenu ušteđevinu za kupovinu stana, trebalo bi da investirate u sigurnije i konzervativnije proizvode, tako da se zaštitite od fluktuacija na tržištu tokom trajanja vaše investicije. Ukoliko investirate dugoročno, možete da preuzmete mnogo veći rizik, budući da vam duži vremenski period omogućava da se izborite s eventualnim gubicima.

Na primer, ukoliko štedite za penziju i imate još 30 godina pre planiranog penzionisanja, možete da razmišljate i o rizičnijim investicijama, s obzirom na dugoročni vremenski horizont.

Na taj način imaćete više vremena za rast vašeg novca, a zahvaljujući dužem investicionom horizontu moći ćete da unovčite vaše investicije tokom perioda povoljnijih cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: