U okviru konkursa "Ja sam odvažna" nagrađeno 7 preduzetnica: "Kao vetar u leđa svakoj od nas"

Kroz projekat za ekonomsko osnaživanje žena „Ja sam odvažna“, koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, ove godine nagrađeno je sedam preduzetnica, sa preko 3,5 miliona dinara.

Promo

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2022.

16:15

U okviru konkursa
Foto: Promo

Iako su nagrađeni projekti različiti, ono što im je zajedničko je da su u pitanju biznisi koje su pokrenule žene. Preduzetnice, pobednice konkursa, složile su se da su za njihove male biznise dobijeni grantovi od velikog značaja, pre svega za unapređenje daljeg poslovanja, kupovinu nove opreme i razvoj promocije i plasmana na tržište.

Ovogodišnje dobitnice grantova su: Marina Tucović, Reteks, Vesna Mladenović, Marella natural, Dušica Ljepojević, Korali BC, Katarina Milosavljević, Royal Balm, Danka Živković, Two N, Biljana Jovanović, Fitaky i Marija Ivanković Jurišić, Umetnička radionica „Marija Handmade“.

Ovo su njihove priče, a možda i inspiracija za sve nas kako kupovinom proizvoda možemo podržati žensko preduzetništvo i ove vredne i odvažne žene.

Od dečijih igračaka do unikatne garderobe

Foto: Promo
Marina Tucović iz Ženskog centra Užice, pokrenula je projekat Reteks, u okviru koga se prikuplja polovni tekstil od građana, a u zavisnosti od kvaliteta jedan deo se reciklira i proizvode se promo torbe, cegeri, dečije igračke, neseseri i ukrasne jastuci i prostirke. Drugi deo tekstila, upotrebljiv u izvornom obliku, namenjen je za 280 socijalno ugroženih porodica.

Kako Marina ističe postoje velike prepreke na koje žena nailazi kada želi da pokrene sopstveni biznis. „Zbog toga su projekti, poput „Ja sam odvažna“, vetar u leđa svakoj ženi koja želi da se upusti u preduzetničke vode. Ovakvi projekti, pored finasijske podrške za razvoj bizinsa, dodatno osnažuju žene da prevaziđu svoje strahove kada je reč o pokretanju poslovnih ideja”.
Foto: Promo
Vlasnica tkačkog ateljea Marija handmade iz Šapca je Marija Ivanković Jurišić, dizajnerka koja više od 10 godina ručno izrađuje unikatni tekstil od vune, pamuka, svile, konoplje i lana. „Radimo na osnaživanju i popularizaciji ženskog preduzetništva, angažujući žene iz teže zapošljivih kategorija u ovaj vid socijalnog preduzetništva“, istakla je Marija.

Zdrave poslastice

Foto: Promo
Vesna Mladenović, preduzetnica je koja stoji iza firme Marella Natural Doo iz Kragujevca, koja se bavi preradom voća i proizvodnjom sokova. „Zahvaljujući projektu „Ja sam odvažna“, naša firma, dobila je mašinu za lepljenje etiketa na ambalaži, električni merač protoka tečnosti, sredstva za uvođenje HACCP standarda, kao i dva skladišna suda po 620 litara. Zauzvrat ćemo zaposliti još jednu ženu koja će biti angažovana u proizvodnji na programu niskokalorične marmalade”.
Foto: Promo
Dušica Ljepojević vlasnica porodične firme Korali i veruje da domaća proizvodnja može da uspe, a da kvalitetan proizvod uvek nađe voje mesto na tržištu. Firma se bavi uzgojem lešnika koje koriste za proizvodnju ručno pravljenih čokoladnih poslastica, Korala. Svaki deo procesa proizvodnje Korala se odvija ručno, a u tom procesu osim Dušice učestvuju još dve žene.

Prirodna i kraljevska kozmetika

Priča Biljane Jovanović počinje pre 15 godina, kada je zbog ekcema počela da koristi isključivo domaće ručno pravljene sapune. Naredni korak bio je da počne da pravi prašak za veš, a kasnije i prirodnu kozmetiku za bebe i decu od prirodnih ulja i butera. S obzirom na dugogodišnje iskustvo sa hemijom na prirodnoj bazi, u jednom trenutku javila se ideja da se provereno dobri proizvodi iz Fitaky kućne manufakture, ponude ostalim mamama i bebama, deci, osobama koje su sklone alergijama, atopijskom dermatitisu, ekcemu, kožnim problemima i svima onima koji su opredeljeni da žive bez toksina.
Foto: Promo
Dugogodišnja sertifikovana fitoterapeutkinja sa područja Timočke Krajine, Katarina Milosavljević, svoje znanje i bogato iskustvo pretvorila je u kozmetičke proizvode i osnovala je Royal Balm, firmu koja se bavi pravljenjem prirodne organske kozmetike viskog kvaliteta. Pored ovoga, Katarina radi na očuvanju i daljem širenju lekovitog bilja, a cilj joj je da sa drugim ženama podeli svoje znanje i pomogne im da i same organski uzgajaju lekovito bilje i na taj način pomognu razvoju lokalnih ekonomija.

Za decu, s ljubavlju

Foto: Promo
Danka Živković iz Beograda proizvodi dečije lampe od drveta. TwoN. je mala porodična firma koja je rezultat znanja i veština stečenih dugogodišnjim iskustvom u drvnoj industriji. „Naš fokus je stvaranje jedinstvenog ambijenta za decu, a čarolija ovako male kompanije je u posvećenosti i individualnom pristupu koji možemo da pružimo svakom kupcu, ali i održivosti proizvodnje koju posebno negujemo“.

Značaj zalaganja za ekonomsko osnaživanje žena IKEA Srbija prepoznala je još 2018. godine kada je sa partnerima, Mastercard i Fondacijom Ana i Vlade Divac pokrenut projekat „Ja sam odvažna“. Zalažući se za rodnu ravnopravnost kao osnovno ljudsko pravo, u IKEA Srbija neguju jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje, kao i jednake plate za iste poslove. Bolja ravnoteža privatnog i poslovnog života još jedna je u nizu IKEA vrednosti koja treba da motiviše kreiranje boljih prilika za žene i u široj zajednici.

Do sada je, zaključno sa ovogodišnjim konkursom, u okviru projekta sredstvima za realizaciju nagrađeno 18 incijativa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: