Biz - B92.net

TradeWin24 otkriva kako da bezbedno ulažeš u Bitkoin i kriptovalute u 2022.

U današnje vreme gotovo da nema osobe koja nije čula za Bitkoin ili neku od 10.000 drugih kriptovaluta. Štaviše, stiče se utisak da nema osobe koja nije investirala u neku kriptovalutu te zaradila novac astronomskom brzinom.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Činjenica je da veliki broj investitora u Srbiji poseduje ili želi da poseduje bar jednu kriptovalutu, te da kriptovalute predstavljaju sigurno jednu od najprimamljivijih alternativa za ulaganje u godinama koje nam dolaze. Ovo je potpuno opravdano kada se pogledaju brojke koje beleži tržište kriptovaluta, a koje gotovo u prašini za sobom ostavljaju druge investicione alternative.

Međutim, postavlja se pitanje: Ako je tako lako zaraditi novac zašto onda svi ne ulože direktno u kriptovalute i postanu bogatiji? Postoji nekoliko razloga, a mi ćemo navesti samo neke zbog kojih skeptični investitori ne žele da se upuštaju u svet kriptovaluta.

Uplata i povlačenje novca sa kripto menjačnica

Ovaj segment je, čini se, veoma maglovit kada je u pitanju direktno trgovanje kriptovalutama. Kako investitorima tako ni bankma, najčešće nije jasno na koji način se vrši uplata i gde zapravo novac odlazi. Šta se dešava sa novcem investitora u slučaju blokade naloga ili prestanka rada kripto menjačnica? Kako se povlači novac nazad u zemlju? Da li banke žele da urade raspored priliva sa kripto menjačnica? Koji su i da li postoje mehanizmi zaštite?

Regulativa

Jedno od najčešćih pitanja domaćih investitora je način na koji se reguliše direktno investiranje u kriptovalute. Kako se obračunava i prijavljuje porez? Neke kripto menjačnice prihvataju a neke ne prihvataju rezidente iz Srbije. Posebno je konfuzno kada menjačnice primenjuju nova pravila po pitanju rezidenata nekih zemalja.

Svi gore navedeni problemi se mogu svesti u jedan, a to je nepostojanje sigurnosti i mehanizma zaštite investitora i njihovih sredstava kod direktnog ulaganja u kripotovalute.

Rešenje ovog problema bi bio spoj regulacije i transparentnosti američkog tržišta akcija i tržišta kriptovaluta čime dolazimo do investiranja u kriptovalute putem regulisanih berzi.

Foto: Promo
Foto: Promo

U nastavku navodimo koje sve regulisane opcije za ulaganje u kriptovalute postoje putem Tradewin24 platforme.

Bitkoin ETF

ETF je hartija od vrednosti koja prati određeni indeks, sektor ili robu i može se kupovati i prodavati na berzi kao obična akcija. Bitcoin strategy ETF (BITO) je prvi ETF koji u svojoj osnovi ima Bitcoin, tačnije fjučers Bitcoina. BITO prati cenovno kretanje Bitcoina kao digitalne robe i omogućava investitorima izloženost cenovnim promenama koje se dešavaju na tržištu Bitcoin fjučersa. Ovaj ETF je u potpunosti regulisan kako od strane američke Komisije za HoV (SEC) tako i od strane Komisije za robne fjučerse (CFTC). Takođe, kada se uzme u obzir i činjenica da je BITO morao da ispuni stroge uslove listiranja na Njujorškoj berzi, može se zaključiti da je sigurnost i trasparetnost investiranja u ovaj ETF na daleko većem nivou u odnosu kupovinu Bitcoina preko klasičnih kripto menjačnica.

Grayscale Investments

Grayscale Investments je najveća svetska firma za upravljanje digitalnom imovinom, koja ujedno predstavlja deo Digital Currency Group, inače partnera Coindesk-a. Ova firma upravlja sa nekoliko fondova koji ulažu u različite kriptovalute.

Trenutni spisak kriptovaluta u koje možeš uložiti putem ovog fonda:

Bitcoin (GBTC)

Bitcoin cash (BCHG)

Ethereum (ETHE)

Ethereum Classic (ETCG)

Litecoin (LTCN)

Stellar (GXLM)

Zcash ( ZCSH)

Klasične kriptovalute

Za sve one koji pak ne žele da ulažu u kripto putem izvedenih instrumenata koje smo gore naveli, TradeWin24 uskoro uvodi mogućnost investiranja u prave kriptovalute i to: Bitcoin, Ethereum, Litecoin i Bitcoin cash!

Ostali kripto izvedeni instrumenti

Postoji još dosta drugih instrumenata putem kojih je moguće izložiti se cenovnoj promeni kriptovaluta (ETF-ovi na nekim evropskim berzama kao i kripto fjučersi na čikaškoj berzi). Detaljnije o ovim instrumentima u tekstu.

Prijavi se za Berzansku akademiju ukoliko želiš da naučiš kako da trguješ kriptovalutama!