Vesti -

Sve više banaka sa virtualnim asistentima: Rast izvoza IT usluga biće baziran na AI

Rast izvoza IT usluga biće baziran na veštačkoj inteligenciji

Posmatrajući bankarstvo u svetu i predviđanja koja su naša bliska budućnost, s pravom se poredimo i krećemo da razmatramo ponudu i naročito iskustva sa domaćim ponuđačima bankarskih usluga.

Podeli
Foto:  EPA/HARISH TYAGI
Foto: EPA/HARISH TYAGI

Da li naši virtuelni asistenti (ako ih naša banka ima) mogu glasovno da komuniciraju? Da li podizanje novca na bankomatima može da se obavi i bez kartice, već samo uz aplikaciju? Koliko naše tržište vapi za P2P plaćanjem? Da li vi imate prvu misao da kaskamo mnogo? Nismo u pravu – nije toliko strašno.

Postoje banke na domaćem tržištu koje ulažu mnogo sredstava u implementaciju inovacija i u distribuciju finansijskih usluga, jer im je cilj da prate navike i potrebe svojih korisnika. Putem jedinstvene platforme objedinjuju komunikaciju, neguju dobre odnose sa svojim klijentima u svako doba i time kreiraju iskustvo i tretman koji imate u gore pomenutom svetu. Korisnici kreiraju potrebe, a banka u saradnji sa IT inovatorima, trči tu trku.

Neke banke nude čisto kozmetička rešenja, dok druge ozbiljno olakšavaju komunikaciju i bivaju neizbežna podrška u svim sferama života. Da li vaša banka nudi ono što vama treba i personalizuje ponudu, ili ste samo deo veće grupe sa sličnim potrebama? Pitali smo predstavnika IT kompanije o inovacijama koje prave razliku na tržištu.

"Čak 92% svetske populacije ima i koristi pametni telefon svakodnevno, a 80% veoma intenzivno koristi mobilne aplikacije. Između ostalih, neke od njih su i iz oblasti finansija i bankarstva. Klijent današnjice želi da ima banku u „svom džepu“, da plaćanja, ali i neke složenije transakcije obavlja gde god da se nalazi, na brz i ekonomičan način. Shodno tome, banke moraju da ponude usluge koje klijentima omogućavaju nezavisnost i fleksibilnost kako bi se zadovoljila njihova osnovna potreba za slobodom. Ovo naročito važi za „Milenijalce“ koji cene upravo slobodu, ali i mogućnost prilagođavanja aplikacija njihovim individualnim navikama. Kompaniji NF Innova, članici New Frontier Group, koja je usko specijalizovana za bankarske inovacije, ovakvi pokazatelji su konstantno na radaru za unapređenje proizvoda. Iako lideri u elektronskom bankarstvu, Innova svakodnevno unapređuje postojeće modele elektronskog bankarstva u mnogim bankama na domaćem i inostranom tržištu", dodaje Larisa Zdravković ispred kompanije Saga New Frontier Group.

Foto: Ivana Nedeljković
Foto: Ivana Nedeljković

Osim što štede vreme, usluge koje banke nude u okviru svojih online rešenja najčešće se obavljaju uz niže provizije. Zahvaljujući sve širem prihvatanju elektronskog poslovanja od strane klijenata, bankama se otvorio prostor za dalje unapređenje usluge. Ovde se pre svega misli na sve veću primenu veštačke inteligencije koja, osim što služi klijentima, bankama omogućava da prate ponašanje i navike korisnika kako bi mogle da prilagode i personalizuju pristup svakom od njih. Aplikacije mogu da uče kroz interakciju sa korisnikom o njegovim finansijskim navikama, pa tako banke mogu proaktivno da reaguju da bi zadovoljile njihova očekivanja i potrebe.

Integracija postojećih bankarskih mobilnih aplikacija sa veštačkom inteligencijom stvara potpuno novo okruženje u kome je bankarstvo otvoreno i fleksibilno. Uvođenjem glasovnih komandi gde korisnik jednostavnim glasovnom komandom virtuelnom asistentu dobija mogućnost da izvrši plaćanje računa, transfer novca, obavlja menjačke poslove, pa čak i podnese zahtev za kredit iz korena menja način na koji funkcionišu banke, ali i sami klijenti. Tehnološki limit za dalji razvoj praktično ne postoji. On zavisi od toga koliko će banke biti spremne da se otvore, kada je reč o podeli podataka i da se povežu sa drugim industrijama u cilju ponude još šireg opsega usluga kojima će klijenti moći da pristupe putem svojih mobilnih uređaja.

"Virtuelni asistent Raiffeisen banke, REA, na čijoj implementaciji smo radili, najbolji je primer uspešne primene veštačke inteligencije u bankarstvu. Ostvarivši preko pola miliona konverzacija za prvih šest meseci od implementacije, REA pokazuje spremnost srpskog tržišta, a tu mislim na krajnje korisnike, da u potpunosti primenjuje globalne tehnološke trendove. Saga NFG je jedna od vodećih tehnoloških kompanija u implementaciji veštačke inteligencije, a pre svega chtatbotova, u gotovo svim domaćim bankarskim sistemima, a daljom globalizacijom plasiranja rešenja baziranih na primeni veštačke inteligencije znatno ćemo uticati na dalji rast izvoza IT usluga", zaključuje Zdravković.