Vesti -

Ključni faktor za sajber bezbednost je - čovek

Prema podacima Nacionalnog CERT-a, u Srbiji se na svakih 39 sekundi desi sajber napad. Izveštaj ovog tela za 2022. godinu pokazuje da je u toj godini prijavljeno više od 10.8 miliona incidenata. Evropska istraživanja pokazuju da su se sajber napadi značajno povećali u poslednjih pet godina i da za većinu malih i srednjih preduzeća ovo postaje gorući problem.

Podeli
Ivan Stojanović, direktor sektora za poslovne korisnike, Yettel
Ivan Stojanović, direktor sektora za poslovne korisnike, Yettel

Upravo zato je sajber bezbednost tema kojom je kompanija Yettel pokrenula novi program za poslovne korisnike "Yettel fuzija – biznis i nove tehnologije".

"Yettel fuzija je program koji se odnosi na spoj biznisa i novih tehnologija u okviru koga razgovaramo o ključnim aspektima tehnološkog razvoja za firme u Srbiji. Svi zajedno diskutujemo o temama koje su značajne za svaku firmu, bez obzira na veličinu i industriju, razmenjujemo iskustva o novim tehnološkim rešenjima, i delimo primere iz prakse. Verujem da nam je ovakva otvorena diskusija preko potrebna, kako bismo uvideli sve potencijale novih tehnoloških dostignuća. Prvi u nizu događaja, posvećen sajber bezbednosti, organizovali smo krajem septembra", kaže Ivan Stojanović, direktor sektora za poslovne korisnike u Yettelu.

Koji su aktuelni trendovi na tržištu sajber bezbednosti?

Razvoj tehnologije beleži eksponencijalni rast, a samim tim, i rizici u domenu sajber bezbednosti. Istraživanja pokazuju da svetska ekonomija godišnje gubi više od jednog triliona dolara od posledica sajber kriminala, a prema podacima "Cybersecurity Ventures", globalni troškovi uzrokovani sajber kriminalom će rasti za 15 odsto godišnje do 2025. godine. U prvoj polovini 2021. godine, prosečni ransomware otkup porastao je za 33 odsto, odnosno na više od 100.000 američkih dolara. Ovi iznosi predstavljaju ogromnu finansijsku štetu za bilo koju kompaniju, a za većinu malih i srednjih preduzeća mogu značiti i kraj poslovanja. Dinamika tržišta ukazuje na porast ciljanih sajber napada. Sajber napadi postaju sve sofisticiraniji, a napadači koriste različite taktike, koje uključuju i socijalni inženjering, malware i ransomware.

Da li su češći napadi na velika ili mala i srednja preduzeća?

Prema izveštaju kompanije Acronis za 2021. godinu, posebno su ugrožena mala i srednja preduzeća. Tokom prve polovine 2021, čak 4 od 5 organizacija obuhvaćenih istraživanjem doživelo je sajber napad. Postoji nekoliko razloga za osetljivost malih i srednjih preduzeća. Recimo, ona koriste osnovne alate za sajber bezbednost, poput antivirus programa, firewalls, backup-ovanje podataka i slično, ne čuvaju osetljive i strogo poverljive podatke na adekvatan način, nemaju dovoljno sredstava za naprednija "cyber-security" rešenja ili čak smatraju da nisu atraktivna napadačima, te da nema ni potrebe za tom investicijom. Međutim, mala i srednja preduzeća čine čak 99 odsto srpske privrede, učestvuju u BDP sa 57,7 odsto i zapošljavaju više od 65 odsto zaposlenih u nefinansijskom sektoru, a u našoj zemlji se na svakih 39 sekundi desi jedan sajber napad. Ovi podaci jasno govore da u Srbiji postoji potreba za primenom "cyber-security" rešenja u biznisima svih veličina i industrija jer svako preduzeće može biti žrtva hakera.

Kako preduzeća mogu da se zaštite od sajber napada?

Pre svega, potrebno je da uvide značaj sajber bezbednosti i koje su posledice sajber napada po poslovanje kompanije. Potom, potrebno je imati adekvatne alate i programe za sajber bezbednost. Međutim, u većini slučajeva, najvažniji faktor je čovek. Podaci Evropske agencije za sajber bezbednost za 2020. godinu pokazuju da je 84% sajber napada iz domena socijalnog inženjeringa. To su napadi koji koriste ljudsku psihologiju i podložnost manipulacijama kako bi naveli žrtve da otkriju osetljive podatke. Dakle, firme moraju da razumeju da je važno da edukuju zaposlene o različitim sajber pretnjama, kako bi zaštitili kompanijske, ali i podatke svojih korisnika, i imali stabilno poslovanje i zdrav biznis. Edukacija zaposlenih u domenu sajber bezbednosti nije luksuz, već osnovna potreba, kako bi se zaštitilo poslovanje kompanije.

Foto: Promo
Foto: Promo