Budućnost elektromobilnosti je danas

Kompanija ZF Serbia (deo vodeće globalne tehnološke kompanije ZF Group) koja u svom pogonu i inženjerskom centru u Pančevu zapošljava 1.100 radnika različitih profila, planira da zaposli 150 inženjera u Novom Sadu koji će raditi na razvoju najkompleksnijih naprednih rešenja za električne automobile.

Promo

Izvor: B92

Petak, 03.12.2021.

10:00

Budućnost elektromobilnosti je danas
Foto: ZF Group

ZF Group, vodeći proizvođač u oblasti elektro mobilnosti (e-mobilnost) koji proizvodi auto-delove za premium automobilske brendove kao i komponente za auto-industriju i industrijsku tehnologiju, u svom novom razvojno-istraživačkom centru u Novom Sadu zaposliće 150 inženjera. Time će najbolji inženjeri iz oblasti mehatronike, mašinstva i razvoja softvera dobiti priliku da rade u jednom od najsavremenijih tehnoloških centara u Srbiji u ovom trenutku, jedinstvenom u ovom delu Evrope. ZF Group, koji je sinonim za održiva inovativna rešenja e-mobilnosti, ovim centrom omogućiće talentovanim diplomiranim inženjerima i inženjerima sa iskustvom da dalje unapređuju svoja znanja razvijajući novu generaciju energetske elektronike za primenu u pogonskim sistemima.

E-mobilnost više nije budućnost, ona je naša svakodnevica. U svetu raste potražnja za električnim motorima, tzv. benzinci i dizelaši odlaze u istoriju, budućnost je u električnim i hibridnim vozilima. Tome u prilog govori i podatak da je izvoz električnih i hibridnih vozila iz Evropske unije porastao pet puta od 2017. do 2020. godine. Udeo električnih automobila iznosio je 8 odsto svih registrovanih vozila u zapadnoj Evropi u prvih pet meseci ove godine, odnosno 356.000 vozila, što je više nego u celoj prethodnoj godini. Pojedini giganti auto industrije planiraju da prestanu sa proizvodnjom motora s unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine. Optimistična očekivanja su da će do kraja ove decenije električni i hibridni automobili predstavljati 50 odsto ukupne prodaje novih automobila. Zbog svega ovoga, automobilska industrija je prinuđena da razvija inovativna rešenja koja će odgovoriti kako strategijama i propisima o smanjenju zagađenja koje proizvode motori sa unutrašnjim sagorevanjem tako i povećanim zahtevima tržišta za električnim i hibridnim vozilima. E-mobilnost za mnoge proizvođače automobila postaje glavna orijentacija i osnovna delatnost. ZF Group u svojim proizvodnim pogonima već nudi ili razvija rešenja za održivu mobilnost. U pančevačkom pogonu se tako proizvode rešenja za električne i hibridne motore nove generacije.

ZF Group elektrifikuje praktično sve – od bicikala do teških kamiona. U ovom trenutku, ekspertiza na ovom polju je izuzetno tražena za sve tipove vozila, i tek će biti tražena u najskorijoj budućnosti. Jedan od razloga dolaska kompanije ZF Group u Srbiju je postojanje visokokvalifikovanih stručnjaka koji znanje stiču u tehničkim školama ili na fakultetima. Sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i mašinskom srednjom školom u Pančevu ZF Srbija već sarađuje. U cilju podrške mladim inženjerima u započinjanju profesionalne karijere kompanija je pokrenula i program dualnog obrazovanja koji će omogućiti razvoj kadrova kroz sticanje znanja u školi, odnosno na fakultetu, a kasnije i u kompaniji.

Budući zaposleni inženjeri u razvojno-istraživačkom centru u Novom Sadu imaće mogućnost da razvijaju inovativna rešenja u domenu energetske elektronike za primenu u pogonskim sistemima, koji će budućnost mobilnosti učiniti boljom i čistijom.

Koje sve inženjere traži ZF Serbia saznajte na:

https://jobs.zf.com/search/?q=&locationsearch=Serbia&facility=Research+and+Development

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: