Rio Sava: Agencija za zaštitu životne sredine potvrdila da crvena voda nema veze s nama

Obojena voda u Gornjim Nedeljicama izazvana je "cvetanjem" algi, što je utvrđeno izveštajem Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i nema veze sa našim aktivnostima, saopštila je danas kompanija Rio Sava eksplorejšen, koja je deo Rio Tinto grupe.

Promo

Izvor: B92

Subota, 21.08.2021.

20:22

Rio Sava: Agencija za zaštitu životne sredine potvrdila da crvena voda nema veze s nama
Ilustracija: G_TS/Shutterstock

Kako se navodi, SEPA je objavila izveštaj na svom sajtu o razlozima promene boje na osnovu vanrednog uzorkovanja i ispitivanja kvaliteta vode sa dva lokaliteta bare-jezera u katastarskoj opštini Slatina.

"U izveštaju Agencije objavljenom na njenom sajtu kaže se da je tokom uzorkovanja i obrade uzoraka konstatovana visoka temperatura vode, što je posledica visokih spoljašnjih temperatura tokom dužeg vremenskog perioda. Dalje, ispitivani lokalitet vode okružen je poljoprivrednim obradivim površinama na kojima je zasađen kukuruz, a te površine tretiraju se stajskim i veštačkim đubrivima (azotnim ili fosfornim). Tokom kišnih perioda (proleće, jesen i zima) dolazi do spiranja zemljišta i na taj nači nutrijenti iz zemljišta dospevaju u vodotokove, jezera i bare", navodi se u saopštenju.

"Rezultati analiza govore da voda bare (jezera) na lokalitetu KO Slatina (kp 264/1) sadrži nutrijente i ukupan fosfor koji služe kao podloga, odnosno hrana za razvoj algi. Analizom fitoplanktona na oba lokaliteta utvrđena je eutrofikacija i hipereutrofikacija, što su uslovi koji su pogodovali "cvetanju" vode. Na uzorku 1 konstatovana je crveno -narandžasta boja vode, koja potiče od masovnog razvoja vrste Euglena sanguinea, odnosno "cvetanja" algi", objašnjeno je u saopštenju.

Izveštaj SEPA potvrđuje ranije izneti stav kompanije Rio Tinto da promena boje vode nema nikakve veze sa bilo kakvim aktivnostima kompanije, odnosno da su izjave pojedinaca prenete u medijima o kompaniji kao uzroku promene vode netačne.

"Promena boje vode nastala je, kako je pokazao izveštaj SEPA, kao posledica cvetanja algi zbog prisustva pigmenta astaksantina iz grupe karotenoida, jer masovan razvoj ove vrste boji vodu u crveno", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: