Treća sreća za Sava centar: Delta i dalje u igri?

Grad Beograd ponudio je nedavno Sava centar po treći put na prodaju, a ovog puta po ceni od 17.548.800 evra. Rok za prijavu ističe 6. novembra.

Promo

Izvor: B92

Petak, 30.10.2020.

10:00

Treća sreća za Sava centar: Delta i dalje u igri?
Foto: D. Balšiæ

Da podsetimo, Centar "Sava" je krajem septembra ponuđen po ceni od 21,9 miliona evra, ali ni tada, kao ni prvi put, nije bilo ponuda.

Grad godinama iskazuje želju da nađe vlasnika ili partnera za Sava centar. Pokušavane su različite forme, ali se od svake u nekom trenutku odustalo (javno-privatno partnerstvo, prodaja i sl).

Međutim, u svim dosadašnjim pokušajima prodaje Delta je iskazala interesovanje za taj projekat i učestvovala u ponuđenim modalitetima za investiranje u Sava centar.

Zbog čega je Delta zainteresovana?

"Delta od početka veoma ozbiljno pristupa ovom poslu, a tako je i sada. Sava centar je veoma složen objekat za upravljanje i malo kompanija ima snagu i sposobnost da ga pretvori u profitabilan projekat. Verujemo da Delta to može", kažu iz Delta holdinga.

Naime, njihova prednost je što u neposrednoj blizini, tačnije u istom građevinskom kompleksu, imaju hotel Crowne Plaza. U neposrednoj blizini je hotel Holiday Inn, a završava se ovih dana i Indigo Hotel u centru Beograda. To znači da u Beogradu Delta ima više od 600 hotelskih soba i ambiciju da taj broj poveća, izgradnjom hotela InterContinental.

Očigledno je da kompanija uviđa kako u sinergiji hotela i kongresnog centra može da napravi dobar posao. Ako te sinergije nema, veliko je pitanje zašto bi neko uložio oko 80 miliona evra u kongresni prostor koji trenutno pravi samo velike gubitke.

"Sa stranim konsultantima intenzivno analiziramo sve promene na tržištu i donećemo u predviđenom roku odluku o tome da li ćemo učestvovati u daljem postupku tendera", kažu u Delta holdingu.

Šta Delta planira da uradi ukoliko postane partner, odnosno vlasnik Sava centra?

Uslovi tendera su takvi da se budući vlasnik obavezuje na ulaganje najmanje 50 miliona evra.

"Prve procene naših konsultanata iz sveta koji imaju iskustva sa sličim objektima kažu da je neophodno veće ulaganje kako bi Sava centar zaista postao moderan kongresni centar. Investicija će se kretati oko 60 miliona evra", procenjuju u Delti.

To znači potpuno renoviranje koje uključuje promenu fasade, ali uz zadržavanje spoljašnjeg izgleda; promenu svih instalacija, uključujući jaku i slabu struju; promenu nameštaja i celokupnog enterijera; posebno pažljivo biće realizovani novi multimedijalni sadržaji, jer je to element koji je danas sasvim drugačiji nego u vreme kada je projektovan Sava centar.

Sve zajedno čini jedan objekat koji će biti potpuno isti spolja, ali gotovo neprepoznatljiv u svojoj unutrašnjosti.

Cena niska, a ponuda nema?

Neki tvrde da je cena Sava centra niska. Da li je tako najbolje govori interesovanje potencijalnih investitora, a njih nema. Bespredmetno je računati cenu Sava centra po kvadratnom metru, jer ovde nije reč o prodaji stana, prodaje se poslovno-kulturni objekat sa tačno određenom namenom, koja se ne može menjati. Pritom se ne može uzimati u obzir samo prodajna cena (oko 20 miliona evra), već i obavezni odnosno potrebni nivo investicija. Time dolazimo da cena investicije nije 20, već oko 80 miliona evra, kako je procenjeno u Delti.

Svi koji smatraju da je cena preniska, treba da objasne kako misle da iz posla organizovanja kulturnih, poslovnih i drugih javnih događaja misle da vrate 80 miliona evra investicije.

Šta bi tako dobili grad, Beograđani, budžet, privreda?

Pogledajmo najpre šta Beograd danas ima, odnosno šta nema.

Grad ima kongresni centar koji pravi ozbiljne gubitke. Ima objekat koji je star više od 40 godina, zastareo u funkcionalnom smislu i star u smislu stanja u kome se nalazi. Taj objekat je energetski neefikasan, ekološki loš po naš grad, neudoban i neefikasan za svoje korisnike.

Šta Beograd nema? Sa ovakvim Sava centrom, nema mesto na kome bi napravio relevantan poslovni skup, kongres, forum za više od 800 ili 900 ljudi, koliko može da ugosti Deltin hotel Crowne Plaza i da im pruži puni komfor.

Ukoliko dobije priliku da pod korektnim uslovima investira u Sava centar, Delta se obavezuje da će Beograd dobiti moderan kongresni centar, sposoban da ugosti i do 5.000 gostiju iz Srbije i sveta, naravno i iz Srbije. Beograd će ponovo dobiti priliku da bude domaćin poslovnim, kulturnim i političkim događajima od globalnog značaja, kakvi su održavani ovde u nekim prethodnim decenijama.

Jsvakako je jasno šta ovakvi skupovi znače za grad Beograd. Ako recimo Delta može da u svojim hotelima smesti oko 600 gostiju, ostatak do 5.000 zauzeće druge beogradske hotele. Takav broj, pritom platežno sposobnih gostiju, doneće prihod različitim prevoznicima, od nacionalne avio-kompanije, do taksi službi i drugih oblika prevoza, rentakar agencija i slično. Gosti donose prihod i beogradskim restoranima, prodavnicama odeće i obuće i mnogo toga drugog.

Shodno tome, Grad Beograd dobija povećanje prihoda, a naravno i uplate u budžet po osnovu PDV-a na svu potrošnju ostvarenu u gradu.

Zašto je baš Delta pravi partner za Sava centar?

"Verujemo da je u prethodnim godinama Delta je pokazala da je kao investitor u biznisu nekretnina sposobna da realizuje najveće i nasloženije projekte. Izgradili smo šoping molove Delta City i Delta Planet, hotel InterContinental u Ljubljani. Rekonstrukcijom hotela Continental koji se naslanja na Sava Centar potvrdili smo ne samo sposobnost da iz temelja obnovimo hotel, već i da ga poslovno revitalizujemo uvođenjem u novi brend Crowne Plaza", navode iz Delte.

Za zajednicu je svakako važno to što je u ovom slučaju u potpunosti sačuvan prethodni izgled hotela kao i svi umetnički i istorijski sadržaji koji su u njemu. Delta je ovime pokazala da je, pored toga što je sposoban, i veoma odgovoran investitor.

"Zbog toga smatramo da imamo kapaciteta da od Sava centra napravimo moderan kogresni centar, a od Beograda središte poslovnih, kulturnih i zabavnih događanja u regionu", kažu iz Delte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: