Intervju: Darko Stanisavić, novi rukovodeći partner kompanije Deloitte u Srbiji

Darko Stanisavić odnedavno je na čelu konsultantsko-revizorske kuće Deloitte u Srbiji, a ujedno je i glavni partner za usluge finansijskog konsaltinga za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru i Severnu Makedoniju. U intervjuu sa g. Stanisavićem razgovarali smo o tome kako se vodeća konsultantska kuća u svetu prilagođava novonastalim okolnostima i šta očekuje u budućnosti.

Promo

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

12:00

Intervju: Darko Stanisavić, novi rukovodeći partner kompanije Deloitte u Srbiji
Foto: Darko Stanisaviæ

1. Imate više od 20 godina iskustva u oblasti finansijskog savetovanja prilikom M&A transakcija. Šta je uticalo na to da se opredelite za ovu oblast poslovanja?

Zbližavanje organizacija putem spajanja i preuzimanja (M&A) ili stvaranje novih entiteta razdvajanjem i prodajom predstavljaju najsloženije poslovne aktivnosti koje poslovne organizacije mogu da preduzmu. Analitičan pristup od početka do kraja procesa može da pomogne u kreiranju vrednosti kroz M&A transakcije, dok svaka greška može biti i pogubna za opstanak. Pretpostavljam da me je ovoj oblasti privuklo to što ona obuhvata lepezu zahtevnih usluga: od strateške analize kretanja privrede i svetskih trendova, preko izbora partnera i ciljanih kompanija za preuzimanje, do realizacije transakcije rukovođenja često veoma komplikovanim transakcijama i njihovog finalizovanja. Da bi se uspešno završio posao savetovanja na transakcijama potrebno je steći puno poverenje, ne samo klijenta kojeg savetujemo, već i svih učesnika u procesu. Interakcija sa investitorima i menadžmentom organizacija, koje pristupaju transakciji sa često vrlo različitih početnih pozicija, i njihovo prestrojavanje u procesu tako da se postigne dogovor oko optimalne strukture transakcije koja rezultira stvaranjem nove vrednosti za mene je profesionalni i ljudski izazov. Svaka uspešna transakcija me čini jako srećnim i profesionalno ispunjenim.

2. Krizna vremena pred nas postavljaju velike izazove. Da li će i u kojoj meri po Vašem mišljenju kriza ostaviti posledice na poslovanje preduzeća u zemlji i regionu?

Nakon pandemije koronavirusa pojaviće se potreba za strukturnim i sistemskim promenama i očekuje se da će oporavak biti vrlo asimetričan u svim regijama i sektorima. Većina sektora iznova će naći nove načine za razvoj, a mnogi će koristiti spajanja i preuzimanja kako bi ubrzali ovu transformaciju.

Kako se kompanije pripremaju za novo okruženje sa suštinski preoblikovanim ekonomijama i društvima, neizbežno je da će se i M&A okruženje značajno promeniti. Pored tradicionalnih spajanja i preuzimanja, kompanije će morati da primenjuju i širok spektar neorganskih strategija rasta, poput partnerstava sa drugim organizacijama u svojoj industriiji, zajedničkih investicija (joint ventures) s privatnim kapitalom, ulaganja u najnovije tehnologije, međusektorskih saveza sa usko specijalizovanim organizacijama i partnerstava s javnim sektorom.

Uspeh naše privrede nakon pandemije zavisiće od toga koliko ćemo brzo biti spremni da se prilagodimo novonastalim okolnostima i uključimo u regionalne i svetske trendove, te koliko ćemo biti spremni da inoviramo i povezujemo se sa organizacijama, gde god one bile, koje imaju pristup najnovijim tehnologijama. Ukratko, mislim da će posledice pandemije biti snažan podsticaj novom talasu globalizacije potpomognut naprednim tehnologijama i inovacijama.

3. Kako ocenjujete trenutno stanje u domaćoj privredi?

Smatram da je, na moje ogromno zadovoljstvo, srpska privreda dokazala da je otpornija nego što smo mi to mislili. Naravno da su pojedini sektori privrede, kao što su turizam i ugostiteljstvo, snažno pogođeni, ali ostatak privrede posluje iznenađujuće dobro, uzimajući u obzir sve okolnosti usled pandemije. Ovde se mora istaći da su i brojne podsticajne mere Vlade Republike Srbije pomogle da se očuva uposlenost privrede. Ostaje da se vidi koliko ćemo biti uspešni u postpandemijskom periodu. Dosadašnja otvorenost srpske privrede za investicije iz inostranstva daje mi osnov za optimizam. Za uspeh će biti neophodno što brže povezivanje srpske privrede sa tokovima globalne ekonomije i kapitalno povezivanje sa “velikim igračima” kako ne bismo zaostali u nastupajućem talasu digitalizacije, inovacija i korišćenja modernih tehnologija.

4. Svedoci smo da sve više stručnjaka napušta zemlju. Kako Deloitte uspeva da obezbedi kvalitetan stručan kadar?

Deloitte je globalna organizacija i nastojimo da svim svojim zaposlenima pružimo identično iskustvo na radnom mestu, mogućnost učenja i profesionalnog usavršavanja, i mogućnost rada u više kancelarija bez obzira na to gde se naš zaposleni nalazi. Takođe, mi imamo sreću da sarađujemo i razmenjujemo znanja, iskustva i zajednički radimo na projektima sa kolegama iz mnogih kancelarija Deloitte-a, naročito u regionu Centralne Evrope i EU.

S ovim u vezi su i nedavne promene koje su se desile u rukovodstvu Deloitte-ove kancelarije u Beogradu. Nastojimo da stvorimo optimalnu strukturu koja će osigurati da našim zaposlenima i klijentima pružimo iskustvo rada sa globalnom Deloitte-ovom organizacijom i pristup svim Deloitte-ovim stručnjacima, tehnologijama i iskustvima, bez obzira gde se naš zaposleni ili naši klijenti nalaze.

5. Šta očekujete u 2021. godini?

Pre svega očekujem da će se kriza izazvana koronavirusom završiti u prvoj polovini 2021. godine. Nakon toga će nastupiti izazovan period pun prilika, ali i opasnosti. Mnoge organizacije će morati da se restrukturiraju i operativno i finansijski, kako bi mogle da uhvate korak sa očekivanim talasom promena u načinu poslovanja, korišćenja naprednih tehnologija i inovacija. U tom periodu može doći i do kratkotrajnog povećanja nezaposlenosti.

Očekujem da će u narednom periodu investitori imati interes ne samo za profitabilnost investicija, već sve više i za njihovu održivost. U ovom smislu se očekuje i izmena regulatornog okvira koji će zahtevati izveštavanje i transparentnost u ovoj oblasti.

Takođe, očekujem talas spajanja, preuzimanja i ukrupnjavanja poslovnih organizacija kako bi mogle da odgovore na zahteve “nove ekonomije”. I, na kraju, očekujem velike promene u načinu obavljanja naših radnih zadataka, zbog daleko većeg korišćenja “virtuelnih” tehnologija.

Mi u Deloitte-u se uveliko spremamo za tu “novu ekonomiju”, i ubeđeni smo da ćemo, zajedno sa našim zaposlenima i klijentima, uspešno odgovoriti na sve izazove i iskoristiti sve prilike koje budućnost donosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: