Prilagodljivost i inovativnost kompanija ključ uspeha

Prilagodljivost i inovativnost kompanija apsolutni su imperativ, posebno u svetlu promena koje je donela tekuća godina, zaključak je drugog dana najveće regionalne Konferencije o korporativnim inovacijama, koju je organizovao Centar za tehnološko preduzetništvo - ICT Hub. Konferencija je i ovaj put okupila vodeće svetske eksperte iz oblasti biznisa i inovacija, sa ciljem da predstavi iskustva u održavanju poslovanja i konkurentnosti kompanija.

Promo

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

11:00

Prilagodljivost i inovativnost kompanija ključ uspeha
Foto: Promo

Izvršni direktor ICT Hub-a Kosta Andrić istakao je da je ovogodišnja konferencija od izuzetnog značaja upravo kako bi učesnici i predstavnici privrede bili u prilici da steknu nova znanja i razmene najbolje prakse u procesu inoviranja i stvaranja izuzetnih proizvoda i korisničkih iskustava. „Svedoci smo kako su ‘preko noći’ mnoge industrije poput turizma i ugostiteljstva bile jako pogođene. Gotovo da nema sektora u Srbiji i svetu koji nije pretrpeo neku vrstu krize. Ovo je veliki izazov za srpsku ekonomiju i svedoci smo ubrzane transformacije kompanija. Istovremeno, mnoge od promena su trajne, što je realnost koju ne smemo da ignorišemo. Zato i jesmo tu, i zato postoji ovaj događaj, kako bi odgovorili na pitanja kako prilagoditi svoje poslovanje, a posebno način kako dolazimo do novih poslovnih modela i prihoda i pripremamo svoje zaposlene na promenu načina poslovanja”, dodao je Andrić.

Džon Karter, osnivač TCGen Inc i dizajner Apple procesa za razvoj novih prozvoda, ali i jedan od inovatora čuvenih Bose slušalica za neutralisanje buke, poručio je da je deo promena koje nam je donela 2020. godina ogromna dislokacija potrošnje, pri čemu se obrazac potrošnje potrošača i preduzeća dramatično preusmerio sa robe na usluge. Karter se saglasio da je to najbolje vidljivo na primeru turizma i pratećih industrija, koje su gotovo potpuno zaustavljene, što je proizvelo „trenutne pobednike i gubitnike“. Istakao je da su, upravo iz tog razloga, kompanije započele neke nove procese u svom poslovanju, a zaustavile druge, ali i poručio da su agilnost i inovacije jedino rešenje za uspešno poslovanje u teškim vremenima, kada nema vremena za konzervativnost.

Jedan od učesnika konferencije bio je i Tomislav Buljubašić, konsultant za inovacije kompanije 7Innovation, koji je istakao da IT kompanije na poseban i vrlo prilagodljiv način razvijaju svoje proizvode. “Često se o tom sektoru govori kao najnaprednijem i najprosperitetnijem, ali inovacije često imaju problem da ugledaju svetlost dana i u IT sektoru. Agilan razvoj softvera, okrenutost prema kupcu, te kratki rokovi, često onemogućuju inovativnost. Ipak, upravljanjem inovacijama IT kompanije itekako mogu ostvariti visoke ciljeve. Kreiranje inovacijskog ekosistema nije lak niti brz zadatak, ali on donosi ne samo podizanje inovacijske kulture, nego i pozitivnog okruženja u nekoj organizaciji. Tehnološke promene iniciraju i promene tržišta, ali i samog procesa razvoja proizvoda”, rekao je Buljubašić.

Virtuelna konferencija održava se u tri dana. Treći dan konferencije biće održan 25. novembra 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: