I dalje zainteresovani: Šta Delta želi sa Sava centrom?

Sudbina Centra "Sava" već duže vreme ne prestaje da intrigira građane prestonice Srbije a i šire.

Podeli
Foto: Darja Balšić, B92.net
Foto: Darja Balšić, B92.net

Deo istorije grada

Sava Centar je autorsko delo Stojana Maksimovića, sagrađeno u kratkim rokovima, kako bi Beograd 1977. dočekao Konferenciju o evropskoj bezbednosti i saradnji. U drugoj fazi, 1978. pridodata mu je i Velika dvorana, a godinu dana kasnije i hotel InterContinental. Ovo poslednje zdanje već je u sastavu Delte i pod brendom Crowne Plaza.

Sava Centar danas se s pravom smatra delom istorije, kao objekat koji je ugostio generalnog sekretara UN Peresa de Kueljara, direktora Svetske banke Maknamaru, predsednike država, umetnike kakvi su Majl Dejvis, tenori Pavaroti i Domingo, B. B. King i Zubin Mehta.

U arhitektonskom smislu Sava Centar je postavio temelj modernog Beograda. Autor Maksimović prvi se odlučio za objekat koji nije klasično četvrtast, sa staklenom fasadom, koja će danas postati obeležje Novog Beograda i parametar prema kom se stvaraju projekti novih zgrada.

Naime, grad Beograd ponudio je u avgustu na prodaju Centar "Sava" po početnoj ceni od 27,4 miliona evra. Tada na javni poziv za kupovinu Sava centra nije stigla nijedna ponuda.

Iako je godinama pokazivala intersovanje za Sava Centar, na poslednjem tenderu Delta holding se ipak nije pojavio. Razlog su, kako kažu, nepovoljni uslovi. Vlasnik objekta tenderom je odredio cenu od 27 miliona evra, uz obaveznu investiciju od oko 50 miliona evra.

"Procene stranih stručnjaka koje smo angažovali pokazale su da ova investicija ne bi bila isplativa. Ulaganje od 80 miliona evra nemoguće je vratiti u razumnom roku iz prihoda koji se mogu očekivati. Ulazak u takav projekat ne bi bio održiv, a samim tim ni odgovoran prema onima sa kojima Delta radi – zaposlenima, bankama, društvenoj zajednici, za koju je Sava Centar, s razlogom, više od zgrade", kaže Živorad Vasić, viši potpredsednik Delta holdinga.

U potrazi za partnerom

Namera Grada Beograda da promenom vlasništva vrati održivost ovoj ostareloj lepotici, počela je još 2015. godine, a interesovanje Delta holdinga javno je izneto godinu dana kasnije.

"Prvobitna ideja bila je javno-privatno partnerstvo, kasnije su vođeni direktni pregovori i na kraju je istaknut javni tender. Delta je kroz ceo ovaj period iskazivala nameru da bude deo projekta, naravno, uz uslov da projekat bude ekonomski održiv", kaže Vasić.

Šta od toga ima Delta?

Živorad Vasić, viši potpredsednik Delta holdinga
Živorad Vasić, viši potpredsednik Delta holdinga

Kompanija već duže od decenije posluje u hotelijerstvu i to najviše u kongresnom turizmu, odnosno organizovanju poslovnih skupova. U svom porftoliju ima hotel Crowne Plaza koji je deo istog kompleksa, toplom vezom povezan sa Sava Centrom. U neposrednoj blizini je i Deltino buduće sedište Delta House, a nedaleko i drugi hotel, Holiday Inn.

"Planiramo da u blizini sagradimo još jedan hotel iz brenda InterContinental, a u centru Beograda i Indigo hotel. Uključivanjem Sava centra u svoj portfolio formiraćemo kongresni kompleks sposoban da organizuje velike događaje sa nekoliko hiljada gostiju, kojima može da pruži maksimalnu udobnost, sa minimalnim utroškom vremena na prevoz i sve dodatne potrebe učesnika. Raznovrstan portfolio omogućio bi prihvat različitih kategorija gostiju, kao i to da svako od njih dobije ponudu koja odgovara njegovim navikama, željama i budžetu", ističe Vasić.

A šta od toga ima Sava centar?

"Spremni smo da investiramo u potpunu rekonstrukciju ovog objekta, ali uz očuvanje njegove arhitekture, spoljašnjeg izgleda i namene. Projekat koji pripremaju stručnjaci predviđa zamenu dotrajale staklene fasade, izmenu električnih instalacija, instaliranje novih multimedijalnih i digitalnih komunikacija, u skladu sa savremenim trendovima. Prema njihovoj proceni, da bi se Sava Centar doveo na željeni nivo, a taj nivo je da bude prestižan i moderan kongresni centar, potrebno je uložiti oko 60 miliona evra", kaže Vasić.

Prema njegovim rečima, rezultat takve investicije biće jedan sasvim drugačiji kongresni centar, tehnološki na potpuno višem nivou, spreman da učestvuje na međunarodnim tenderima za kongrese sa 5.000 učesnika. To su gosti koji treba da popune ne samo naše hotele, već i druge hotelske kapacitete u glavnom gradu Srbije. Sadržaj u samom centru uključiće i restorane, kafiće, zabavne sadržaje, turističke vodiče, dostupnost rentacar-a i sličnih usluga koje poslovni gosti očekuju. Sava Centar na ovaj način postaje grad u gradu, koji učesnicima pruža gotovo sve usluge neophodne za ugodan boravak u Beogradu.

Zašto baš Delta?

"U prethodnim godinama Delta je pokazala da je kao investitor u biznisu nekretnina sposobna da realizuje najveće i najsloženije projekte. Izgradili smo šoping molove Delta City i Delta Planet, hotel InterContinental u Ljubljani. Rekonstrukcijom hotela Continental koji se naslanja na Sava centar potvrdili smo ne samo sposobnost da iz temelja obnovimo hotel, već i da ga poslovno revitalizujemo uvođenjem u novi brend Crowne Plaza. Delta je ovime pokazala da je, pored toga što je sposoban, i veoma odgovoran investitor", ističe Vasić.

Šta dobijaju Beograđani i Beograd?

Nije tajna da Sava centar već duže vreme bukvalno propada. U poslovnom smislu on generiše gubitke. U građevinskom smislu zgrada stari i sve je manje funkcionalna, energetski neefikasna. "Deltina investicija donosi poslovno oživljavanje, koje stvara veći priliv poreza u budžet Srbije, veće prihode od avio-karti, znači dolazak velikog broja gostiju i njihovu potrošnju u drugim hotelima, u beogradskim restoranima, zakup rent-a-car vozila, ili veću potrošnju u taksijima. Samo renoviranje predstavlja veliki građevinski poduhvat koji će angažovati domaću industriju i zaposliti naše radnike", objašnjava Vasić.

Šta dalje?

"Naša kompanija ne krije da je i dalje zainteresovana za ulaganje u Sava Centar. Imamo razumevanja za potrebe grada, ali očekujemo i stvaranje uslova za ekonomski razumnu investiciju", podvlači Vasić i dodaje da su u Delti uvereni da će Beograd na kraju dobiti jedan moderan kongresni centar, koji će biti ne samo ponos glavnog grada, već i generator značajnih prihoda za privredu, preduzetnike i budžet Grada i Republike.

strana 1 od 4 idi na stranu