Koronavirus ne pogađa samo zdravlje, već i finansijska tržišta

Velike svetske berze su uzdrmane pojavom koronavirusa jer investitori procenjuju posledice i dužinu trajanja trenutne zdravstvene krize. Ekonomija Kine koja je najugroženija, nije jedina koja trpi posledice.

Promo

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2020.

11:00

Koronavirus ne pogađa samo zdravlje, već i finansijska tržišta
Foto: KapitalRS

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju na svetskoj berzi (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD) ili žele da saznaju više, pripremio je besplatni vodič "Trgovanje na svetskoj berzi za početnike". Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti putem linka ispod.

Besplatni vodič "Trgovanje na svetskoj berzi za početnike" preuzmite ovde.

Američko tržište akcija se i dalje nalazi blizu rekordno visokih nivoa. U takvim situacijama, investitorima je potrebno veoma malo vremena da postanu nervozni, pa smo prethodnih dana bili svedoci povlačenja cena akcija. Indeks akcija Dau Džouns je 31. januara izgubio preko 600 poena, što je predstavljao najveći pad cena akcija na Wall Street-u u poslednjih šest meseci. U tom periodu kompanije kao što su Volt Dizni, Starbaks, Lufthanza, Britiš ervejz i Epl su objavile da zatvaraju svoje radnje, obustavljaju putovanja i na druge načine smanjuju svoje poslovanje u oblastima pogođenim virusom. Na Londonskoj berzi među najvećim gubitnicima su rudarske kompanije Rio Tinto i Glenkor zbog straha da bi tražnja za metalima i mineralima u Kini mogla da opadne.

Besplatni vodič "Trgovanje na svetskoj berzi za početnike" preuzmite ovde.

Skoro 400 milijardi dolara izbrisano je sa Šangajske berze koja se sa zakašnjenjem otvorila nakon proslave lunarne Nove godine. Narodna banka Kine već je ubacila dodatnih 1,2 milijarde juana (preko 170 miliona dolara) u kineski bankarski sistem sa ciljem jačanja ekonomije. Kao posledica, juan je opao u odnosu na ostale valute, naročito u odnosu na dolar. S druge strane, australijski i novozelandski dolar takođe su pretrpeli pad jer su ekonomije dve najudaljenije zemalje usko povezane sa Kinom koja je njihov najveći trgovinski partner.

U međuvremenu, cena zlata se pored povremenih oscilacija i dalje održava blizu najviših nivoa od 2013. godine. Zlato na tržištu tradicionalno poprima ulogu finansijskog utočišta kome investitori pribegavaju u kriznim periodima.

I dok cena zlata raste, cena sirove nafte je pod velikim pritiskom. Samo nekoliko sedmica nakon pojave koronavirusa, tražnja za naftom u Kini smanjena je za 20 odsto zbog obustave letova, drumskog prevoza i proizvodnje. Kina je najveći svetski uvoznik nafte, tj. potroši 13 na svakih 100 barela koji se proizvedu u svetu. Smanjenje kineske potrošnje veoma se odražava na celokupnu svetsku potrošnju čime su pogođene velike naftne kompanije.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.
Foto: KapitalRS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: