OTP banka Srbija inovativnim rešenjima prema domaćem i međunarodnom faktoringu

OTP banka Srbija koja je do nedavno poslovala kao Societe Generale Srbija je pet godina zaredom prva banka po faktoring prometu u Srbiji. Svoju ekspertizu i iskustvo u ovoj oblasti podelila je na regionalnoj konferenciji Regional Conference on Factoring in CEE and SEE u Beogradu, koja je okupila čak 120 predsavnika banaka i faktoring kuća, kao i finansijskih instutucija iz čitave Evrope.

Promo

Izvor: B92

Petak, 04.10.2019.

17:00

OTP banka Srbija inovativnim rešenjima prema domaćem i međunarodnom faktoringu
Foto: Promo

"Počev od 2014. godine, pa zaključno sa polugodišnjim rezultatima iz 2019-te, prema rezultatima Privredne Komore Srbije, banka je imala najveće tržišno učešće u Srbiji. Ukupni rast faktoringa u protekloj godini bio je viši za 20 procenata u odnosu na prethodnu godinu, dok sve veće interesovanje klijenata beleži međunarodni dvofaktorski faktoring koji je u istom periodu zabeležio rast od čak 75 procenata", izjavila je Rada Savić, Menadžer prodaje,Transakciono bankarstvo, OTP banka Srbija, u okviru jučerašnje panel diskusije.

Sadašnja OTP banka Srbija nastavlja da neguje iste vrednosti i iste faktoring proizvode. Strategija OTP Grupe čija je banka član, jeste razvijanje faktoringa poslovanja u Srbiji, imajući u vidu dosadašnji visok nivo ekspertize, fleksibilnost prema tržisnim potrebama i prepoznatljivost od strane dosadašnjih korisnika.

OTP banka Srbija svoje proizvode i usluge formaira prema klijentovim potrebama. Međunarodni faktoring tj. brze naplate potraživanja u poslovima izvoza, uz dodatni obrtni kapital bez kreditnog zaduživanja za izvoznike je proizvod koji je Banka ponudila među prvima na domaćem tržištu. Osim finansiranja, klijent dobija i uslugu osiguranja ustupljenih potraživanja. Kako klijent ustupalac dobija sredstva ranije od Banke, otvara se mogućnost da svom kupcu u inostranstvu ponudi duže rokove plaćanja. Banka omogućava da putem Uvoznog Faktora besplatno uradi proveru boniteta kupca, što je korisno pre početka uspostavljanja saradnje između ove dve strane. Usluga međunarodnog faktoringa predstavlja proizvod koji je namenjen isključivo klijentima izvoznicima. U pitanju su potraživanja po osnovu posla izvoza roba i usluga sa definisanom valutom plaćanja do godinu dana. U praksi definisane valute plaćanja za kupce u inostranstvu su najčešće do 60 ili 90 dana. Naplata potraživanja od osiguravajuće kuće, a usled nastanka osiguranog događaja (najčešće nelikvidnost kupca u inostranstvu), je do 90 dana od datuma dospeća navedenog potraživanja.
Foto: Promo
Inovativna, on-line platforma koja povezuje sve učesnike u faktoring lancu (dobavljača, Banku i kupca) je još jedan benefit za korisnike, koji nudi OTP banka Srbija. Reč je o jedinstvenom modelu Finansiranja lanaca dobavljača u domaćem faktoringu čijim korišćenjem dobavljači iz komercijalnih transakcija imaju mogućnost da ranije naplate svoja potraživanja po isporuci robe ili usluga, lakše i brže dođu do likvidnih sredstava, isprate zahteve svojih dobavljača u pogledu rokova plaćanja, štiteći se istovremeno od kursnih rizika. Velika prednost ovog modela je daleko brže odobrenje u odnosu na standardne kreditne proizvode, jednostavan pristup potrebnim informacijama i povoljni uslovi finansiranja.

Više o FCI udruženju:

FCI je međunarodno udruženje koje je a idejom da objedini i poveže poslovanje faktoring kompanija širom sveta u domenu domaćeg i međunarodnog faktoringa i finansiranja potrazivanja. FCI danas ima 400 članica u 90 zemalja sveta, nudi posebnu aplikaciju preko koje faktoring kompanije i banke komuniciraju, razmenjujući poruke i potrebnu dokumentaciju. Beogradska Regionalna FCI konferencija je izazvala veliki interesovanje u zemljama CEE i SEE, okupivsi predstavnike zemalja iz Regiona, ali i Francuske, Nemacke, Holandije, Austrije, Belorusije, Svedske, Turske, UK, Svajcarske, Poljske, Moldavije itd.
Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: