Paladijum vredi kao zlato!

Plemeniti metal paladijum je odnedavno u centru pažnje investitora jer su podaci ukazali na strukturalni deficit ovog metala izazvanog rastućom tražnjom u industriji automobila.

Promo

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

01:44

Paladijum vredi kao zlato!

Ovi neočekivani i retki uslovi podstakli su rast cene paladijuma iznad nivoa od 1200 dolara za finu uncu, čime je paladijum postao vredan gotovo kao zlato.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da saznaju kako da trguju cenom paladijuma ili one koji jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatnu e-brošuru "Kako pametno investirati". Brošura je prilagođena svim nivoima znanja i možete je preuzeti preko linka ispod.

Besplatnu e-brošuru "Kako pametno investirati" preuzmite ovde.

Paladijum se u automobilskoj industriji koristi za proizvodnju katalizatora koji se koriste za smanjivanje emisije štetnih gasova.

Sve strože regulative radi zaštite okoline podstiču veću potrebu za ovim metalom. Tražnja za paladijumom je dostigla nove maksimume paralelno sa rastom proizvodnje katalizatora za benzin nakon „dieselgate“ skandala koji je kompromitovao kompaniju Volkswagen, nakon čega je pala tražnja za vozilima na dizel.

Prema mnogim poznavaocima, strukturalni deficit paladijuma je u 2019. godini ušao u desetu godinu, pri čemu je jedan od faktora rastućeg deficita i štrajk radnika u južnoafričkim rudnicima. S druge strane, i dalje se očekuje da će tražnja za paladijumom u Kini ostati na visokom nivou.

Izvori: Kapital RS, Investopedia, Reuters

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: