DA LI SE GLOBALNE KOMUNIKACIJE MENJAJU?

Emocija, inovacija i odgovornost, to je ono što će današnje potrošače motivisati da vam budu verni.

Tri ključne reči među stručnjacima na ovogodišnjim Danima komunikacija bile su – inovacija, digitalizacija i odgovoran pristup. U vreme digitalizacije da bi opstale kompanije moraju da se menjaju kako bi uhvate korak i kako ne bi kaskale ili čak ispale iz igre na tržištu. Druga ključna reč za 21. vek je i – alternativa, dok je digitalizacije sve prisutna i apsolutni je imperativ vremena koje je pred nama.

Promo

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2019.

11:20

DA LI SE GLOBALNE KOMUNIKACIJE MENJAJU?

Nekoliko desetina predavača iz celog sveta pričalo je o ozbiljnosti koje inovacije i „data“ imaju. Zašto? Ralf Ečemendija je čuveni svetski “etički haker“ bez koga velike svetske kompanije poput Googl-a, Microsoft-a i NASE-e ne mogu, a koji je široku popularnost stekao služeći kao inspiracija za lik čuvenog Mr Robot-a u istoimenoj seriji. „Danas ne postojite bez svog telefona, ne postojite bez svog kompjutera. Svet u kojem živimo je potpuno virtuelno -fizički, čak iako je to oksimoron kao etički haker, ali to je realnost, odavno već ne živimo samo u fizičkom svetu“.

Ečemendija je istakao da je svet današnjosti svet „date“ i inovacija. Inovacija stvara mogućnosti, Google, Amazon, Uber su proizvod inovacije, i oni menjaju način na koji živimo. Ipak nikada ne treba zaboraviti da mogućnost dolazi sa rizikom, ako želite da budete inovativni, to nosi rizik, ali to je sve proces evolucije, napomenuo je.

Mnoge kompanije idu tim putem, evoluiraju, okreću se ka inovaciji, ali ne smeju da zaborave da izazovu emociju i reakcije kod potrošača. Upravo to je istakao Aron Šerinian, potpredsednik kompanije Filip Moris za globalnu transformaciju komunikacije. On smatra da je najvažnije je zapravo pronići u ljudsku psihologiju, a emotivna povezanost je, odaje, nekada presudna. „Kada se povežete sa ljudima, onda ste uradili pravu stvar. Znate, novonastali pokreti u svetu ne znače samo proteste već mogu da znače i razvoj. Nije to stvar samo novih tehnologija, već i konekcije sa pravom grupom ljudi“, rekao je i Šerinian. On je istakao da je: „Sama kompanija Filip Moris uložila je 4,5 milijarde u naučna istraživanja za razvoj bezdimnih proizvoda za zagrevanje duvana, ali kompanija i pored toga želi da ta poruka, opcija da alternativa postoji stigne i do potrošača.“ Iza nas stoji nauka, brojni pravilnici, procedure, ali na kraju dana se sve svodi na to kako pristupate ljudima, koliko ih čujete? Kome se zapravo obraćate? I da li je vaš glas stigao do onih kojima se obraćate.

Stručnjaci iz sveta komunikacija ipak savetuju da se u smeloj i emotivnoj komunikaciji sa potrošačima mora naći prava mera i utemeljenost u vrednostima i mogućnostima kompanije. Jer, s jedne strane, dobro je to što danas toliko informacija u opticaju, jer se tako brzo i lako može upoznati potrošač. To je potvdrio i Ser Martin Sorrell, jedan od najupešnijih biznismena na svetu, koji je rekao da su dve naizgled jednostavne reči, „upornost i brzina“, definisale njegov moto i karijerni put. Svoj pristup poslovanju Sorell je uporedio sa popularnom serijom Mad Men i napomenuo kako danas pristup potrošačima „nema nikakve veze s Don Draper oglašavanjem”, ali apsolutno imaju veze s „medijima, podacima i digitalnim”.

Svi su se složili da danas morate biti sigurni iza čega stojite, ako već želite da pošaljete poruku koja će naterati ljude da izađu iz zone komfora i navesti ih na razmišljanje. U tom slučaju budite spremni da to iznesete do kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: