SoGe Srbija: Dobit za 35% veća i iznosi 8,2 mlrd. RSD

Promo

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2019.

11:00

SoGe Srbija: Dobit za 35% veća i iznosi 8,2 mlrd. RSD
Foto: SoGE

Neto dobit banke Sosijete Ženeral Srbija (Societe Generale) dostigla je prošle godine 8,2 milijarde dinara (69 miliona evra), što je za 35,2 odsto više u odnosu na profit iz 2017. godine, saopšteno je danas iz te banke.

Time je ostvarena jedna od najviših stopa rasta prihoda na domaćem bankarskom tržištu, poručuju iz te finansijske institucije.

Na konsolidovanom nivou, koji uključuje povezana lica Soželiz Srbija (Sogelease) i Sosijete Ženeral Osiguranje, ostvarena je neto dobit od 8,6 milijardi dinara (72,3 miliona evra).

"Sosijete Ženeral Srbija je u poslovnoj 2018. godini nastavila sa jačanjem svog tržišnog učešća, kao i sa širenjem svog prisustva kroz povećani obim kreditiranja stanovništvu i privredi", izjavila je Marija Ruseva, predsednica Izvršnog odbora Sosijete Ženeral banke Srbija.

Banka je, kako dodaje, u protekloj godini poslovala još efikasnije, raznovrsnije i fokusiranije na korisničko iskustvo svojih klijenata.

"Istovremeno smo, s punom pažnjom i u skladu sa potrebama klijenata razvijali naše digitalne usluge, ali i modernizovali i reorganizovali procese rada u ekspoziturama, kroz novi poslovni koncept", kaže Ruseva i dodaje da će banka i u 2019. nastaviti sa težnjama da bude najbolja banka u odnosu sa klijentima, s ciljem da dodatno ispuni njihovo poverenje i opravda očekivanja.
Foto: SoGE
Ukupna aktiva banke je u 2018. godini iznosila 316 milijardi dinara (2,7 milijardi evra), što je uvećanje za 9,8 odsto.

Banka Sosijete Ženeral Srbija je, kako se navodi u saopštenju, učvrstila poziciju druge najveće banke u poslovanju sa stanovništvom u Srbiji. Ovaj segment beleži rast plasmana za 4,2 odsto u 2018. godini, što je rezultat rasta tokom godine, u segmentu gotovinskih i stambenih kredita, kao i u segmentu malog biznisa.

Zabeležen je i nastavak dinamičnog rasta u segmentu srednjih preduzeća (rast od 22 odsto), uz ukupni rast plasmana u sektoru poslovanja sa privredom na konsolidovanom nivou za 16,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Stabilno poslovanje, uz kontinuirani rast prihoda poslednjih godina, učvrstili su Sosijete Ženeral Srbija na četvrom mestu po visini aktive, odnosno trećem prema obimu kreditiranja.

Ujedno, banka poslednjih godina postiže odlične komercijalne performanse koje prati kontrola troškova, kao i pozitivan efekat od neto troškova rizika, koji dolazi od poboljšanog kvaliteta kreditnog portfolija i aktivnosti rešavanja portfolija problematičnih kredita.

Ostvaren je i značajan rast lizing portfolija od 20 odsto, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: