Želite da pokrenete posao, a nemate novac? I ne treba vam

Imate ideju, i maštate o tome kako da je realizujete i od nje napravite biznis. Prva prepreka - nemate novca. Prestanite odmah tako da razmišljate, ako ne želite da se uspešne startap priče u Srbiji broje na prste.

Promo

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2018.

10:00

Želite da pokrenete posao, a nemate novac? I ne treba vam
(Foto: Thinkstock)

Startap možete da pokrenete ukoliko imate pravu ideju i tim, inicijativu, trud, želju da učinite pozitivne promene u okruženju, ako ste ambiciozni, uporni, i imate volju da tu svoju ideju sprovedete u delo.

Tako možete sebi da obezbedite napredak u karijeri i bolji životni standard, jer početni kapital - to ste zapravo vi.

Srećna okolnost je što na samom početku najčešće novac i nije potreban.

Osmišljavanje i detaljna razrada ideje, izrada poslovnog i marketinškog plana, kreiranje veb stranice, ponekad i prototipa - sve to možete da uradite sa vrlo malo ili čak bez ijednog uloženog dinara. Novac vam je potreban tek kada je ceo plan ispravno postavljen. Ne slušajte savete od pogrešnih ljudi. S porastom popularnosti preduzetništva raste i broj informacija, ali i pad njihovog kvaliteta što znači da mnogi startaperi dobijaju loše savete iz nekvalifikovanih izvora. Najgore u svemu je neprepoznavanje ispravnog saveta jer je najčešće suprotan onome što su prethodno čuli.

Neka vas ne brine ni ako nemate prethodnog znanja i iskustava. Mnogo toga možete besplatno da naučite i saznate na internetu, u stručnim knjigama, a svakako potražite i pomoć stručnih osoba kako bi vas uputile na odgovarajuće izvore. Možete učiti i od onih koji su počeli kod nas da nude svoje najvrednije resurse, od uspešnih kompanija.

Koliko vrede ti njihovi resursi? "Onoliko koliko vredi naša kompanija. Delta Holding daje mogućnost da svi oni koji imaju ideju za startap uče od ljudi koji našoj firmi generišu prihod i koji je vode i razvijaju. Kompanija vredi onoliko koliko vrede njeni ljudi. Delta otvara vrata svog znanja i svojih najvrednijh resursa", kaže Ana Brzaković iz Delta holdinga, kompanije koja je pokrenula program Delta biznis inkubator i tako postala prva kompanija koja otvara vrata svojih biznisa za startapere.

Za učesnike programa nude mentorstvo, konsalting, edukacije, zadatke uz pomoć kojih će razvijati svoju startap ideju i finansijsku podršku. Međutim, ono što njihov program razlikuje od drugih je što će biti prilagođen individualno timovima jer, s obzirom da će se prijavljivati projekti iz različitih oblasti, nisu svima potrebni isti resursi.
Foto: Delta holding
Naime, većina drugih inkubatora ili akceleratora ima jedinstveni paket resursa koji je obezbeđen za sve. Na primer, jednu kancelariju, istu svotu novca. U Delti neće dobiti svi kancelariju, već će neko ići na teren, na njivu, hotel ili logistički centar, zavisno od potrebe i oblasti iz koje je ideja potekla.

Vaše je da za početak odgovorite na tri ključna pitanja: koji problem na tržištu vaš proizvod ili usluga rešava, ko su potencijalni kupci vašeg proizvoda ili usluge i kako će vaš startap da zarađuje novac?

Svaka ideja dobiće onoliko koliko zaslužuje, a komisija će u oktobru odrediti da li vaš biznis plan koji ste razvili tokom tri meseca u inkubatoru ima smisla i da li će, u koji startap i koliko Delta investirati.

Iznos investicije će zavisiti od kvaliteta, i u tom smislu nema ograničenja, poručuju iz kompanije.

Kako da znate da ideja ima smisla? Ne samo za ovaj program nego i za sve druge? Trebalo bi da postignete takav efekat da onaj kome se predstavljate bude fasciniran vašom pričom i da ga, što je još važnije, ubedite konkretnim argumentima. To zavisi od vašeg nastupa i pripreme. Zašto baš vi, zašto ste bolji od drugih, šta želite i kako ćete to postići... Morate da budete jasni, kratki, brzi. Takođe, ključna stvar je i jednostavnost. Da bi se izgradila kompanija, treba vremena, ali proizvod koji nudite trebalo bi da bude jednostavan, efikasan, da pokažete da vaš proizvod ima tržište i kupce ili korisnike. Ne postoji posao u kome se ne sanja o čarobnom štapiću, čarobnoj formuli za uspeh. Istina je da je ta “čarobna formula” zapravo predani rad i strast prema svojoj ideji a pomoć vam je možda nadohvat ruke, samo treba da je pronađete i pametno iskoristite.

U proseku od 10 startapova uspeju tri - ne postoji zemlja u kojoj svaki startap koji se pokrene uspeva. Zato koristite svu pomoć i šanse koje vam se pružaju na putu izgradnje svog startapa.

Ako i ne uspete, važno je da se uči iz grešaka kako bi sledeći vaš projekat bio uspešniji. To je jedini način da poboljšate svoje izglede za sledeći poduhvat.

Pad nije razlog za odustajanje - znaju oni koji su baš od neuspeha napravili biznis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: