Recept za uspeh: Spoj nauke, biznisa i programiranja

Nema posla u kome se ne sanja o čarobnoj formuli za uspeh. Magični sastojci traže se na raznim stranama, ali oni najčešće žive na dohvat ruke. Zato je veća „čarolija” - pronaći ih, razumeti, povezati i pametno iskoristiti. A ta „čarolija” danas ima i svoje ime.
„Nauka o podacima (Data Science) je zapravo primena nauke u biznisu i programiranju - pokušaj da naučimo što više možemo iz podataka koje prikupimo”, objašnjava Darko Marjanović, CEO Things Solvera. „Mi pokušavamo da učimo iz podataka, ali se tu ne zaustavljamo. To znanje koristimo da stvari predvidimo, a onda, na osnovu toga, poboljšamo načine na koji radimo, postanemo efikasniji”.

Promo

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

10:19

Recept za uspeh: Spoj nauke, biznisa i programiranja

I zato je, kaže Marjanović, došlo vreme da, pošto prolazi fama o velikim bazama podataka, veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju, nauci o podacima - sagledamo koliki je njihov pun potencijal.
Pokušali su to svojim primerima, na Business Tech Talku u ICT Hubu, da pokažu kompanije Vip Mobile i Planeta Sport.

Umesto dve, šest traka „autoputa”

Kada se autoputem velikih baza podataka uputio Vip Mobile, put je imao samo dve trake - analizirali su se podaci u marketingu i finansijama. Priča se tu završavala, iako je, kako kaže Natali Delić iz Vip Mobile i A1 Slovenija, telekomunikacija oblast koja prikuplja najviše podataka.
Nauka o podacima omogućila je da se autoput proširi i da sada pričamo u super autoputu sa više traka jer postoji mogućnost primene u prodaji, u ljudskim resursima, u tehnici. Upravo to je pomoglo Vip mobile kompaniji da reši, na prvi pogled, nerešiv problem - da na osnovu potražnje korisnika za Internet paketima i obima korišćenja interneta na pojedinim lokacijama proceni kada i gde će nastajati problemi sa kapacitetom 4G mreže. Te informacije su omogućile da se 4G mreža unapređuje na pravom mestu u pravom trenutku kako bi se na optimalan način podržala prodaja usluga i obezbedilo dobro korisničko iskustvo. Naučna analiza velikog broja podataka, uz zajednički rad stručnjaka „iz kuće” sa ekspertima iz Things Solvera donela je rešenje po kome se odluke ne donose „u mraku”.
„Mi smo idealno okruženje za primenu nauke o podacima i mašinskog učenja - jer tako možemo da u realnom vremenu damo pravi savet korisniku, rešimo problem. Za nas, nova znanja ne znače mogućnost za smanjenje broja zaposlenih, već njihovo oslobađanje od manuelnog i preusmeravanje snaga na kreativni rad”, zaključuje Delićeva.

Nema dobrih i loših podataka

Za Planetu Sport, nova galaksija otvorila se otvaranjem internet prodavnice. Upoznavanje sa virtuelnim kupcima, poželeli su i u svojim radnjama - jer će im tako pružiti bolje iskustvo kupovine. „Počeli smo definisanjem zadatka - iz te perspektive smo počeli da gledamo podatke koje prikupljamo. Ubrzo smo shvatili da ideje dobijate tek kad počnete da analizirate podatke. Zbog toga nam je bilo važno da se ne izgubimo u toj šumi u kojoj nema dobrih i loših podataka, već samo neophodnog znanja za dobro zaključivanje”, objašnjava iskustvo susreta sa velikim bazama podataka generalni direktor Planeta Sporta Zoran Bošković.
On kaže da je najveća prepreka digitalizacije organizaciona - firme ne stižu da se dovoljno promene da bi prihvatile sve promene. Zato očekivanja moraju biti svedena na razumnu meru, a rezultat će ih sigurno nadmašiti.

„Ako niste počeli, počnite odmah”

U celom procesu primene nauke o podacima, ne sme se zaboraviti da se projekti rade zbog biznisa, a ne zbog nauke - ona je tu da pomogne rešenju konkretnog pitanja, kaže Marjanović.

„Važno je uključiti ljude iz biznisa, da postavljaju pitanja i daju sud. Ako oni ne kažu da je dobro - džabe je rađeno.”
Zbog toga je jasna preporuka direktora Planeta Sporta - „ako niste počeli sa primenom, počnite odmah”. Pecanje u podacima, kako Marjanović slikovito opisuje ovu naučnu misiju, kao i svako drugo pecanje, mora da počne - što ranije (ujutru).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: