Kako da predstavite vašu firmu na internetu?

Svaki preduzetnik koji otvara firmu mora da zna da je savremeno poslovanje nezamislivo bez prisustva na internetu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.10.2019.

14:15

Kako da predstavite vašu firmu na internetu?
Foto: Depositphotos, Gajus-Images, 25512611

Cilj svakog poslovnog lica je da njegova firma bude prepoznatljiva na pretraživačima, odnosno da se lako nalazi "guglanjem". Prvi korak za prisustvo na internetu je registracija domena.

Šta je internet domen?

Internet domen je vaša odrednica na internetu. Tehnički, to je ono što se predstavlja običnom čoveku i iza čega stoji mašinerija koja to povezuje sa IT infrastrukturom (serverima na kojima se nalaze web prezentacije i mailovi). Naziv internet domena je sastavni deo veb-adrese i e-mail adrese, i sastoji se od samog naziva (obično ime firme ili brenda) i sufiksa koji se dodaje da bolje objasni o čemu se radi (npr. rs, org.rs, info, com).

Savet kako izabrati domen

Ako se obraćate korisnicima interneta u Srbiji, nacionalni .rs domen je najbolji izbor za poslovnu ili ličnu adresu internet-sajta i adresu e-pošte. Domeni .rs / .срб preporučuju se svim poslovnim korisnicima jer Google daje prednost nacionalnim domenima. Ukoliko su korisnici iz inostranstva, preporučeno je da se koristi .com domen.

Za privatna, društvena, mešovita i javna preduzeća, najbolji domeni su .co.rs / .пр.срб.

Za organizacije i udruženja građana, kulturne ustanove i druga neprofitabilna pravna lica namenjeni su domeni .org.rs / .орг.срб. Obrazovne ustanove uglavnom koriste domene .edu.rs / .обр.срб.

Domeni se registruju kod tzv. ovlašćenih registara i mts je jedan od njih.

Veb-prezentacija

Foto: Depositphotos, ra2studio, 65134347
Kada registrujete domen, potreban je hosting, tj. prostor na kome se nalazi veb-prezentacija. Velike firme imaju sopstvene servere, što je zahtevno i skupo. Za najveći broj firmi je dovoljno da koriste tzv. deljeni hosting, odnosno da servere nudi hosting provajder i da tako eliminišu troškove na održavanje servera i za plaćanja IT stručnjacima za održavanje tih servera. mts za poslovne korisnike nudi BizWebHosting – servis gde možete sa par klikova iznajmiti svoje parče interneta.

Kada nabavite hosting, prezentacija koju napravite će se nalaziti upravo na domenu koji ste registrovali, npr. www.imefirme.rs

e-mail

Firme koje poseduju sopstvene imejl adrese, a ne neke od besplatnih koje se nude na internetu (Gmail, Yahoo, Hotmail i sl.), pored toga što izgledaju profesionalnije, izbegavaju i mnoge sigurnosne probleme. Domen je takođe sastavni deo imejl adrese i nalazi se desno od znaka @ u adresi. Levo od znaka se obično stavljaju ime i prezime zaposlenog (na primer, Petar.Petrovic@imefirme.rs) ili organizacioni deo firme (na primer, info@imefirme.rs, prodaja@imefirme.rs, direktor@imefirme.rs).

mts-ov servis BizMail nudi vam opciju da na jednostavan način dođete do sopstvenih email adresa. Vi birate ukupni kapacitet mailboxova (sam broj imejl naloga je neograničen) koji možete povećavati kako raste i vaša firma. Sami možete kreirati imejil naloge za svoje zaposlene, jednostavno kao da otvarate nalog na Gmailu ili Facebooku, kao i da upravljate njima.

Gde sve to pronaći i kako aktivirati?

Servisi Registracija nacionalnog domena, BizWebHosting i BizMail su dostupni na portalu oblaci.rs. Neophodno je da se registrujete i po dobijanju korisničkog imena i lozinke možete samostalno da naručujete ove servise, da ih menjate i upravljate njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: