Optika - brza i sigurna internet konekcija

Tehnologija u svetu brzo napreduje, a od inovacija inženjera najviše koristi imaju korisnici.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2019.

14:00

Optika - brza i sigurna internet konekcija
Foto: Depositphotos, dell640,

Brzina interneta veoma je bitna kod pravnih lica i kompanija. Posao, odnosno profit, zavisi od komunikacije.

Moderan biznis oslanja se na pristup internetu kako bi podržao svoje poslovanje. Ako vaše preduzeće koristi aplikacije zasnovane na tehnologiji informatičkog oblaka, online CRM rešenja ili se povezuje sa više kancelarija, potrebna je usluga optičkog interneta.

Fiber internet je brz, pouzdan, napredan oblik internet tehnologije – onaj koji se čak može koristiti za telekomunikacije.

Prilikom kupovine internet paketa, mnogi od nas se susreću sa tri glavne opcije - DSL, kabl ili optika. Optički internet je najbrža internet opcija. Prednost ove konekcije je brzina aplouda koja je mnogo brža od DSL-a i kabla.

Prenos internet signala optičkim kablom je najnaprednija tačka do koje je tehnologija prenosa internet ali i TV i telefonskog signala stigla. Brojne su prednosti optičkog interneta. Kvalitet signala, brzina protoka, sigurnost prenosa informacija, najvažniji su razlozi koji će vas opredeliti za ovakav vid internet priključka.

Brzina aplouda utiče na kvalitet video konferencije i slanja velikih fajlova. Kablovski internet paket od 50 Mbps može da ima brzinu aplouda od samo 2 Mbps, dok DSL brzina od 12 Mbps može da ima aploud od samo 1 Mbps.

Potencijalni hakeri i kradlivci informacija mogu relativno lako dobiti pristup poslovnom kablovskom internetu, zahvaljujući prisluškivanju kablova ili drugim relativno jednostavnim metodama. Jedini način da prodre u optički internet je da fizički odreže vlakna, što će uticati na to da signal nestane. Fiber-optički internet je moćan način da se poveća zaštita kompanije od sajberkriminala.

Optika je otporna i na smetnje. Internet sa bakarnim kablovima koji podržava širokopojasne veze je osetljiv na elektromagnetne smetnje, koje mogu biti uzrokovane brzinom teških mašina. Fiber internet signal se ne degradira ili nestaje zbog elektromagnetnih smetnji.

Smanjenje troškova

Ono što izdvaja optički internet u odnosu na druge načine prenosa internet signala je brzina.

Brzina prenosa signala na ovaj način je ogromna čak i kada su u pitanju izuzetno geografski udaljene lokacije, pa se brzina signala na najvećim udaljenostima meri u milisekundama. Brzina je ključna kod uštede troškova i povećanja produktivnosti.

Pored brzine važno je istaći tehničke karakteristike optičkih kablova i prenosa internet signala na ovakav način. Optički kablovi zauzimaju mnogo manje prostora od bakarnih kablova i mnogo ih je lakše instalirati. Imaju manju težinu, pa je tehnički lakše postaviti infrastrukturu što znači da se brže, lakše i sigurnije polažu u zemlju, kroz vodu, vazduh i slično.

Optički kablovi imaju ogromnu brzinu prenosa podataka između korisnika a prednost je i to što slabljenje signala u toku prenosa gotovo da ne postoji ili je pak vrlo malo.

Optički kablovi su otporni na atmosferske uticaje pa visoke temperature, električne instalacije, niske temperature i slični potencijalno ometajući faktori ne utiču na kvalitet signala.

Kada su velike udaljenosti u pitanju, koriste se singlmodni optički kablovi, dok se multimodni koriste za kraće distance. Razlika između ovih tipova optičkih kablova je u brzini prenosa svetlosnog signala.

Optički internet je prisutan u Srbiji

Optički kablovi su za veoma brz vremenski period našle svoju primenu i svet uveliko koristi ovu tehnologiju jer ona omogućava prenos telefonskog, internet i video (TV) signala kroz samo jedan kabal. Tendencije su da se u bliskoj budućnosti uklone svi dodatni kablovi koje može da zameni ovaj jedan. Na taj način ćemo televizijski signal, internet i telefonski impuls dobijati istim putem, optičkim kablovima a kvalitet slike, zvuka i brzina protoka informacija biće gotovo savršena.

Optički internet je prisutan u Srbiji. Značajna sredstva se ulažu u modernizaciju celokupne telekomunikacione mreže. Bakarni kablovi se zamenjuju optičkim a pokrivenost optičkim signalom iz dana u dan je sve veća. Postoje određene metode kada je u pitanju postavljanje optičkih kablova. Kada su zgrade u pitanju važno je napomenuti da je neophodno da se svi stanari saglase da li žele da im provajder postavi optičku mrežu. Provajder to radi uglavnom o sopstvenom trošku.

MTS otišao korak napred

MTS otišao je korak napred kada je u pitanju brzina interneta. Novi programi, aplikacije i sistem u kome funkcioniše savremeni svet biznisa, traži veću brzinu, jači protok.

Da bi zadovoljili potrebe klijenata, MTS je korisnicima ponudio četiri paketa "Fiber".

Novina je što sa tim paketima imaju 100 odsto brži "upload", cene su niže, a prvih šest meseci imaju duplo veću brzinu. Ovo je svakako rešenje po meri korisnika.

U paketima se dobija neograničen internet + WiFi, non-stop profesionalna tehnička podrška, statička IP adresa, SLA, instalacija i podešavanje opreme.

Broj područja na kojima je dostupna optika sve je veći, a zainteresovani klijenti mogu da se informišu besplatnim pozivom na 0800 123 123

Prednosti

Foto: Depositphotos, stori, 23638543
Optički internet omogućava nesmetano povezivanje većeg broja korisnika interneta bez uticaja na kvalitet, brzinu i dostupnost. Osnovne karakteristike optičkog interneta su:

- Brzina protoka signala (brzo slanje i primanje)

- Kvalitet signala

- Sigurnost signala

- Pouzdana konekcija bez prekida i problema u snabdevanju

- Korišćenje najsavremenijih servisa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: