Pravilan poslovni nastup na internetu

Prvu majsku radionicu, održanu 15. maja u mts Biznis centru u Novom Sadu, posvetili smo pravilnom poslovnom nastupu na internetu.

Srbija

Izvor: B92, Nadežda Mihajloviæ

Nedelja, 19.05.2019.

14:43

Pravilan poslovni nastup na internetu
Foto: MTS

Predrag Milićević iz fondacije Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), pričao nam je o detaljima o kojima ne razmišljamo kada pravimo sopstvenu internet strategiju, o prednostima za firme kada imaju svoj domen i zašto je dobro imati svoj .rs i/ili .СРБ naziv domena.

Internet domen je osnova internet identiteta svake firme. Ukoliko imate registrovan nacionalni internet domen, imate veće šanse za bolje pozicioniranje u rezultatima lokalne pretrage na internetu jer su internet pretrage dobrim delom bazirane na geolociranju. Takođe, odabir nacionalnog domena utiče na to da vas posetioci vašeg sajta vide kao ozbiljnog poslovnog igrača koji ponudu kompanije prilagođava lokalnom jeziku i pismu.

Zanimljivo je da nacionalni internet domen ne mogu da registruju pojedinci ili neidentifikovane firme čime se pruža veći stepen pouzdanosti i bezbednosti u odnosu na .com ili druge generičke domene – što znači da posetioci vašeg sajta mogu lako da provere ko stoji iza određenog domena što otežava zloupotrebu.

Kako nam je Predrag objasnio, ne treba da budete samo internet podstanar na nekoj od društvenih mreža, već treba da registrujete svoj naziv domena i postanete svoj gazda na internetu. Predrag je naveo da ozbiljne kompanije čak i ideje za svoje buduće poslovne poduhvate štite registracijom naziva domena jer ko ih prvi registruje – njegovi su. Saznali smo i da nije dovoljno da imate samo naziv domena za sajt svoje firme, jer neko drugi može da registruje domen sa nazivom vašeg proizvoda ili usluge.

Radionica je bila posvećena brojnim primerima iz prakse na osnovu kojih zaključujemo da svaki preduzetnik ukoliko želi da bude uspešan u biznisu, mora pre svega da obezbedi kvalitetan i bezbedan nastup na internetu tako što će da izabere naziv i registruje svoj domen koji mu omogućava trajnu prepoznatljivost i onemogućava da se u toku poslovanja neko drugi predstavi sa istim nazivom na internetu.

Internet domen je siguran put da ne strahujete od gubitka svega što ste ikada postavili na internet. Korišćenje isključivo Facebooka ili drugih društvenih mreža za poslovanje, ne garantuje trajnu sigurnost opstanka vašeg biznisa na ovim kanalima.

Predavač na jučerašnjoj radionici Predrag Milićević, dolazi iz RNIDS-a, stručne, nestranačke, nevladine i nedobitne organizacije, osnovane od strane lokalne internet zajednice u Srbiji. RNIDS upravlja registrom nacionalnog internet domena (.rs i .СРБ ) i infrastrukturom koja omogućava stalnu dostupnost.

Posebno nam je drago što su svi učesnici ocenili radionicu kao izuzetno korisnu, a ponovićemo je 23. maja u mts Biznis centru u Beogradu. Svi zainteresovani za ovu besplatnu edukaciju, mogu se prijaviti na linku https://mts.rs/n2570/Kontakt-forma/Kontakt-forma-Prijava-za-radionicu-Beograd .
Foto: MTS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: