Ne uključujte internet u romingu, ni zbog jednog selfija

Bezbrižno letovanje mnogima upropaste ogromni računi za telefon pri povratku.

Izvor: Centar za zaštitu potrošača Srbije
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Ukoliko ste planirali putovanje u inostranstvo, aktivirajte nove Biz roming Internet dodatke i uživajte u Internetu sa najatraktivnijih turističkih destinacija. Ostanite u kontaktu sa poslovnim saradnicima, pričajte, putujte, razmenjujte mail-ove i surfujte Internetom uz nove povoljne Biz roming Internet dodatke.

Na društvenim mrežama redovno viđamo statuse ljude koji se žale na ogromne račune za telefon, a poslednje u nizu primera jesu žalbe na Fejsbuk grupi Live from Greece.

„Da li se još nekom od vas samoinicijativno uključio roming u Grčkoj? Prenos podataka u romingu mi je bio isključen. Napominjem da kartica putuje sa mnom već 20 godina i da mi se ovo nikad nije desilo“, napisao je na Fejsbuku jedan sugrađanin koji je trenutno u Grčkoj i u prilogu je postavio i fotogrfiju.

Zatim se pojavila još jedna slična objava. Ovi statuisi pokrenuli su lavinu komentara ljudi koji su se našli u istoj situaciji, i nisu znali šta da rade.

„ Sa njima se na kraj ne može izaći. Pretprošle godine nisam uključio internet, a račun 7.800 dinara. Džaba ja kukao. Morao da platim. A uzgred, svi su isti. Ove godine sam samo ja 30 sekundi upalio internet kroz Makedoniju i to me koštalo 1.500 dinara“, dodaje još jedan turista.

Za Vas koji putujete u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Telekom Srbija pripremio je povoljne Biz m:tel roming dodatke uz koje možete znatno da uštedite. Na raspolaganju su Vam Biz m:tel 10, Biz m:tel 30, Biz m:tel 90, Biz m:tel 180 ili Biz m:tel 365 u zavisnosti da li dodatak želite da koristite 10, 30, 90, 180 ili 365 dana. Opširnije o tome na linku OVDE.

Jedna devojka koja je prošle godine letovala u Ankari u Turskoj ispričala je za da je zbog svoje krivice, račun za telefon platila kao celo letovanje.

„Imala sam dečka koji je bio u Srbiji u tom trenutku i uveče bih mu se javljala. U hotelu te večeri nije bilo vajfaja, pa sam odlučila da uključim podatke na kratko. Nažalost podaci su mi ostali uključeni do ujutru jer sam zaspala. Kada sam se vratila u Srbiju dostavljen mi je račun od 65.000 dinara. Bila sam u šoku. Ali sama sam kriva. Iskreno to je previše novca, ali u romingu je tako. Morate paziti na prenos podataka, nisu operateri krivi“, rekla je ona.

Kako je dodala, kada se vratila morala je odmah da naplati trećinu računa, kako joj ne bi išla velika kamata, a zatim je mesečno isplaćivala ostatak.

Predstavnici operatera kažu da do neželjene potrošnje podataka ne može doći, ukoliko korisnik sam isključi opciju prenosa podataka u romingu.

„Ukoliko imate telefoin i ne želite da koristite internet - obavezno isključite opciju “razmene internet podataka”. Isključen data saobraćaj ne utiče na govorne i SMS usluge, ali onemogućava da slučajnim korišćenjem internet protoka u pozadini napravite ogromne račune. Čim uključite internet, automatski vam stižu mejlovi, notifikacije i poruke sa društvenih mreža, aplikacije počinju sa ažuriranjem. Tako da naizgled bezazleno paljenje mobilnih podataka u romingu "na dva minuta" može vam doneti račun od preko 20.000 dinara na kraju letovanja“, ističu oni.

Zato, isključite i sve ekranske vidžete, poput vremenske prognoze, kursne liste, mejl aplikacije, koji su povremeno ili konstantno na vezi sa internetom i primaju i šalju podatke. Ne koristite telefon za surfovanje vebom ili pregledanje interneta putem aplikacija. Takve stvari radite isključivo preko Wi-Fi veze, koja je u mnogim evropskim zemljama rasprostranjena i uglavnom besplatna, savetuju operateri.

Mnogi žele sa plaže da postave selfi na Instagram ili Fejsbuk. Ukoliko uključite internet na nekoliko sekundi da postavite sliku to će vas koštati minimum 600 dinara.

MTS Biznis | PR

strana 1 od 4 idi na stranu