Ne nosite telefon u Rusiju, može biti hakovan

Američke i britanske službe za sajber sigurnost upozorile su sve koji odlaze u Rusiju na Svetsko prvenstvo od opasnosti od ruskih hakera.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 16.06.2018.

14:53

Ne nosite telefon u Rusiju, može biti hakovan
(Foto: Thinkstock)

Napominju da je najbolje da se izbegne nošenje sopstvenih smartfona i računara u Rusiju zbog mogućnosti hakovanja i krađe podataka – od sajber kriminalaca koji bi mogli da ih koriste za krađe podataka/identiteta ili za pražnjenje računara na bankama i sl.

Agent FBI William Evanina kaže da ne bi trebalo mislite kako vaši podaci nisu nikome zanimljivi pa neće niko ni da ih „napadne“ jer su ugroženi svi, a najveća opasnost odnosi se na radnike velikih korporacija i državne službenike čiji su podaci posebno zanimljivi.

Umesto nošenja ličnih telefona, stručnjak za sajber sigurnost Patrick Wardle korisnicima savetuje nošenje rezervnih uređaja na kojima nisu sačuvani njihovi podaci, već će se koristiti samo za osnovne stvari.

Savetuje se i vađenje baterija kada su uređaji ugašeni, kao i posebna opreznost kada se koristi wi fi.

Slično upozorenje građanima koji putuju u Rusiju izdao je i Nacionalni centar za sajber sigurnost iz Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: