Tržište oživelo: Stan na dan se izdaje i za preko 70 evra

Iznajmljivanje stana na dan u Republici Srpskoj je procvetalo nakon dve godine stagnacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

12:07

Tržište oživelo: Stan na dan se izdaje i za preko 70 evra
Foto: ppa/Shutterstock

Kako kažu vlasnici ovih nekretnina, beleži se rekordan broj zakupljivanja ovih smeštajnih jednica. Cene variraju i zavise od lokacije, opremljenosti, kvadrature i smeštanog kapaciteta.

Kako je za Nezavisne novine rekao Marko S, u Banjaluku je stigao iz Trebinja, bio mu je potreban smeštaj samo na jednu noć i teško je našao stan.

"U Banjaluku sam morao da dođem poslom i to na jedan dan. Trebalo mi je samo prenoćište, pa sam tražio putem oglasa i opcije stan na dan. Pošto se radilo samo o jednom noćenju želeo sam da prođem što jeftinije. Tražio sam stanove od 30 do 50 KM (15 do 25 evra). Pozvao sam sigurno četiri ili pet brojeva, ali su mi kazali da je sve unapred rezervisano, a negde i po nekoliko dana. Na kraju, uspeo sam da dogovorim stan koji se nalazi kod 'Akvane', cena je bila 50 KM", rekao je ovaj Trebinjac.

Prilikom preuzimanja ključeva stan je platio na ruke.

"Stanodavac je na uvid tražio samo moju ličnu kartu, te mi je rekao da pošto se radi samo o noćenju stan moram napustiti do 11 časova ujutru, jer je već rezervisan za sledeći dan", rekao je Marko S.

Dragan Milanović, direktor agencije Remaks iz Banjaluke, rekao je za Nezavisne novine da je koronavirus prethodne godine zaustavio potražnju za stanom na dan, ali da je ova godina i te kako dobra za one koji se bave ovim poslom.

"Prethodne dve godine, kada je korona zaustavila potražanju ovih stanova, oni su iznajmljivani dugoročno jer je tako bilo lakše i na taj način se moglo zaraditi. Međutim, ove godine je situacija značajno poboljšana. Letos su svi kapaciteti u gradu bili popunjeni", rekao je Milanović.

U letnjim mjesecima bilo je dana kad nije bilo nijednog slobodnog stana.

"Ovo se desilo zahvaljući raznim manifestacijima, skupovima i festivalima koji su organizovani. Možemo reći da je izdavanje stana na dan ponovo aktivno, posle pauze od korone", rekao je Milanović.

U ovom periodu potražnja za ovim stanovima je manja.

"Pred novogodišnje praznike ponovo očekujemo da kapaciteti budu popunjeni. Druga polovina decembra do polovine januara, proleće i ljeto su najbolji deo godine, kada bude najviše zainteresovanih za ovakav vid smeštaja", rekao je Milanović.

Prema njegovim rečima, cena stana na dan u gradu na Vrbasu varira od 40 KM (20 evra) pa sve do 150 KM (77 evra).

"Cene se kreću u zavisnosti od lokacije i opremljenosti stana. Na periferiji grada prenoćište možete pronaći za 40 KM, dok je cena u centru u malo luksuznije opremljenom stanu 150 KM", rekao je Milanović.

Dragan Gruban iz Agencije za nekretnine Agent Eneks u Prijedoru i urednik Fejsbuk stranice Dom.ba ističe da u Prijedoru vlada velika zainteresovanost za iznajmljivanje stana na dan.

"U Prijedoru je u poslednje vreme mnogo veća ponuda ovakvih smeštajnih jedinica. Ljudi iz inostranstva u potražnji su za ovakvim stanovima na nedeljnom nivou, dok imamo i one koji dolaze na poslovnu varijantu, te zakupljuju stan za jedno ili dva prenoćišta", rekao je Gruban.

Kako je dodao, cena stana na dan gradu na Sani veća je nego prethodnih godina.

"Stanovi su skuplji. Kada govorimo o jednosobnom stanu noć je od 40 do 60 KM (20 do 30 evra), dok je cena za stanove veće kvadrature i više od 100 KM (oko 51 evro). Sve zavisi od kapaciteta stana i lokacije", rekao je Gruban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: