Gvožđe sve jeftinije – da li će pasti i cena nekretnina?

U poslednje vreme, skoro dve nedelje, ponovo se oseća pad vrednosti gvožđa na svetskom tržištu.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 20.06.2022.

12:22

Gvožđe sve jeftinije – da li će pasti i cena nekretnina?
Foto: Unkas Photo/Shutterstock

Mnogi se nadaju da će se pad vrednosti ovog resursa nastaviti jer od njega zavise mnoge privredne aktivnosti, pre svega one u građevinskom sektoru.

Prema podacima koje je objavio poslovni portal Biznis insajder, cena gvožđa je 17. juna iznosila 1.350 dolara po toni. Ponovni kontinuirani pad vrednosti počeo je 8. juna, a dan pre, 9. juna, tona gvožđa je koštala 1.400 dolara.

Od početka ove godine tona gvožđa najskuplja je bila 4. aprila, kada je koštala 1.610 dolara, a najjeftinija 18. maja, kada je koštala 1.300 dolara, prenosi Klix.

Cena ovog resursa znatno utiče na mnoge delatnosti, posebno u građevini. Ovaj sektor je više od godinu dana utoliko više pogođen krizom i zbog poskupljenja mnogih drugih materijala.

To je primoralo veliki broj investitora, i privatnih i javnih, da prolongiraju ili potpuno odustanu od građevinskih projekata. Izuzetak u tome nije ni stanogradnja, što se odrazilo na cene nekretnina – još su skuplje.

Pročitajte još:

"Ovakva situacija se ne pamti"; Šta kažu stručnjaci o cenama stanova u regionu

Apsurd u komšiluku: Cene lete u nebo, a stotine hiljada stanova – prazno

Bolje kupiti nego iznajmiti stan – kad su kamate niske

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: