Više kupaca nego kvalitetnih stanova: Cene - od 800 do 10.000 evra po kvadratu

Cene nekretnina u Evropskoj uniji poslednju deceniju brzo rastu.

Moj kvadrat

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2022.

10:16

Više kupaca nego kvalitetnih stanova: Cene - od 800 do 10.000 evra po kvadratu
Ilustracija: carballo/Shutterstock

Na primer, više od 100 odsto u Estoniji, Mađarskoj, Austriji, a u Irskoj 70 odsto. U Hrvatskoj su porasle oko 30 odsto. I ove godine zbog inflacije, niskih kamata, subvencionisanih kredita za mlade i ogromne potražnje za stanovima - cene mogu samo još više da rastu. One se sada za kvadratni metar kreću od 1.000 evra u Slavoniji do 10.000 evra na Jadranu.

Tržište nekretnina i u pandemiji cveta. Promet je lane porastao za 9 odsto i više je kupaca nego kvalitetnih stanova. Na Ribnjaku se stanovi prodaju za 8.000 evra po kvadratu, a u Petrinjskoj ulici za 5.000 evra. Međutim, to su u Zagrebu ipak izuzeci.

Nekretnine u Hrvatskoj sve skuplje: Najveći rast cena nije tamo gde se očekivalo

"Prosječna cena u Zagrebu se kreće oko 2.500 evra. U strogom centru su skupe novogradnje, ali one su planirane za 10 odsto tržišta koje to može da priušti", kazao je za HRT Igor Ukalović, licencirani agent za nekretnine Zagreb.

Za luksuzne nekretnine najviše treba izdvojiti u Splitu, Dubrovniku, Opatiji i Rovinju, gde su kvadrati najskuplji.

"Mi beležimo rast prodaje nekretnina od 40 do 50 odsto. Zbog ulaganja u Rijeku kao najveće gradilište u Hrvatskoj i ulaganja stranog kapitala, cene u Opatiji se kreću od 3.000 do 10.000 evra", rekao je Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine Rijeka.

Stiže veliki pad cena nekretnina?

Čak svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci i mnogima je lokacija važnija od cene.

"Trenutno u zimskom periodu, najviše nam nekretnine kupuju mladi bračni parovi. Dolazi i vreme APN-a. U proleće dolaze turisti koji su glavni kupci, pretežno iz Austrije, Slovenije i Nemačke", rekao je Andrej Del Trepo, agent za nekretnine Pula.

U Slavoniji je nešto tužnija priča jer se premalo gradi i kupuje.

"Jako puno nekretnina koje se prodaju dolazi nam od ljudi koji su odselili iz Hrvatske. S druge strane, imamo problem i sa legalnošću nekretnina. U Slavonskom Brodu cene se kreću od 800 do 1.000 evra po kvadratu", rekao je Mario Brezičević, vlasnik agencije za nekretnine Slavonski Brod.

Cene eksplodirale - za sve je kriv Đokovićev potez?

Rast plata i štednje građana, te niske kamate, kupcima idu na ruku, no inflacija diže cene. Nekima su nekretnine sigurna i isplativa investicija.

"Naša finansijska pismenost je još uvek na nivou toga da ćemo radije investirati u nekretnine nego u neke druge vidove investicije bilo da su to kriptovalute, zlato ili investicioni fondovi koji se nude", izjavila je Vedrana Likan, direktorka Colliers-a.

Uz stanogradnju, raste i prodaja kancelarija, trgovačkih i logističkih centara. Lane su investicione transakcije porasle neverovatnih 40 odsto, podaci su Colliersa. Građevinari očigledno posla imaju, samo još da je materijal povoljniji i da je više radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: