"Investiranje viška novca u nekretnine poskupljuje stanove za one kojima treba krov nad glavom"

Cene nekretnina rastu zbog ponude i tražnje, sa druge strane, postoji makroekonomska situacija da mnogi koji imaju novac ulažu u nekretnine i to poskupljuje stanove ljudima koji žele svoj dom, kaže direktor portala "Kamatica" Dušan Uzelac.

Moj kvadrat

Izvor: Kamatica

Ponedeljak, 09.05.2022.

15:06

Ilustracija: Shutterstock/Bogi.Knips

Američka centralna banka FED povećala je nedavno kamatnu stopu za 0,5 postotnih poena, što je najveće jednokratno povećanje cene novca od 2000. godine. To znači da banke dolaze skuplje do novca i taj novac skuplje prodaju svojim klijentima.

Promena referentne kamatne stope može neznatno uticati na one koji imaju ili će uzimati kredite, smatra Uzelac.

Uzelac je na RTS rekao da, kada se na makroekonomskom nivou podigne referentna kamatna stopa, smanjuje se količina novca u opticaju.

"To je antiinflatorna akcija i to države, odnosno centralne banke, donose kao borbu protiv inflacije. Cela svetska ekonomija su spojeni sudovi. Ne postoje nacionalne ekonomije, već samo nacionalni i individualni računi, ali ceo svet je u istoj priči", kaže Uzelac.

U poslednjih godinu dana najviše su rasli stambeni krediti, krediti za adaptaciju stanova, dok su na drugom mestu gotovinski krediti.

Prema rečima direktora portala "Kamatica", građevinska industrija je industrija koja radi u krupnim ciklusima i kada krene, ona ne staje.

"Cene nekretnina u poslednje vreme rastu i to je rezultat ponude i tražnje. Prednost je još uvek na strani ponude, jer je ima manje, i onda tražnja generiše više cene. Zato stambeni krediti rastu", objašnjava Uzelac.

Dodaje da sa druge strane postoji makroekonomska situacija da mnogi koji imaju novac ulažu u nekretnine i to poskupljuje onima koji žele svoj dom.

Direktor "Kamatice" naglašava da u našoj zemlji gotovinski krediti često idu na kupovinu automobila, kupovinu bele tehnike ili letovanja ili vraćanje nekih dugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: