Država rešava stambenu krizu: Iznajmljivaće prazne stanove – hteli to vlasnici ili ne

Portugalska vlada se hvata u koštac s nestašicom stambenog prostora nizom mera, uključujući i uredbu o najmu praznih stanova bez saglasnosti vlasnika.

Moj kvadrat

Izvor: Telegram.hr

Petak, 31.03.2023.

12:43

Država rešava stambenu krizu: Iznajmljivaće prazne stanove – hteli to vlasnici ili ne
EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO

Vlada premijera Antonija Koste objavila je da će najam bez saglasnosti biti moguć ako u nekretnini niko ne živi duže od dve godine. Mera je sastavni deo programa “Mais Habitação” (Više stanovanja) koji je najavljen u februaru i usvojen je na vladinoj sednici u četvrtak.

Planiraju i subvencije za gradnju

Prema službenim procenama, Portugalija ima 10,3 miliona stanovnika i više od 700.000 praznih stambenih objekata. Kosta je u četvrtak naglasio da će se nekretnine iznajmljivati bez saglasnosti vlasnika samo u gusto naseljenim oblastima i da će uredba, u načelu, obuhvatati samo stanove.

Vlada planira i subvencije za gradnju cenovno pristupačnih stanova i obustavlja izdavanje dozvola za najam nekretnina za odmor. Lisabon takođe želi trajno da zamrzne najamnine u postojećim ugovorima i da ograniči njihov rast u novim ugovorima na dva odsto godišnje. Iznajmljivačima će osigurati porezne olakšice, a neiskorišćene nekretnine u državnom vlasništvu dati u najam.

Gase program "zlatnih viza"

Kontroverzni program “zlatnih viza”, koji strancima nudi dozvolu boravka u zamenu za ulaganja u nekretnine biće ugašen.

"Budući da nemam čarobni štapić koji kamen u tren oka pretvara u useljivu kuću, moramo da uvedemo mere kako bismo poboljšali situaciju", rekao je Kosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: