Podstanari neće da se isele – šta sad? VIDEO

Jelena i Nenad izdali su kuću poznanicima, i sad ne mogu da ih isele. Da stvar bude još gora, slučaj je pred sudom, kako kažu, više od godinu dana, a za to vreme moraju da plaćaju i račune koje podstanari naprave.

Moj kvadrat

Izvor: B92.net/TV Prva

Utorak, 28.03.2023.

09:31

Podstanari neće da se isele – šta sad? VIDEO
Ilustracija: Shutterstock/fizkes

Advokat Dragoslav Glogonjac objašnjava da podstanari imaju određena prava samim tim što su ušli u zakupodavni odnos sa vlasnicima stanova. Ti odnosi bi trebalo da budu regulisani ugovorom.

"Ovaj postupak je mogao da se ubrza da je u ugovoru bilo predviđeno da sam ugovor predstavlja izvršnu ispravu koja je podobna za iseljenje. To znači da ugovorne strane imaju pravo da pred javnim beležnikom zaključe ugovor i da u jednoj određenoj klauzuli ugovora predvidite da u slučaju neispunjenja određenih uslova, zakupac mora da se iseli. To bi potpisale obe ugovorne strane", objasnio je Glogonjac dodavši da se na ovaj način postupak iseljenja skraćuje.

Naglasio je da otkazni rok ne može biti kraći od 90 dana.

"To je samo za slučajeve kad želite da izađete iz zakupodavnog odnosa bez poreda ugovora. Ako vam zakupac nanosi štetu, rokovi su kraći. Čak se može otkazati i bez otkaznog roka ako se stanu nanosi šteta ili se koristi suprotno dogovoru", rekao je Glogonjac.

Jelena Čeza već dve godine bezuspešno pokušava da iseli podstanare kojima je izdala kuću u Zemunu. Čeza i njen suprug Nenad Josipović kažu da su još 2020. potpisali ugovor o zakupu sa podstanarima. Stanodavci su u januaru 2021. odlučili da daju otkaz podstanaru, koji kaže da ga nisu obavestili, da mu je samo stigla tužba i da se neće iseliti sve dok sud ne donese odluku. Čak su mu ponudili da povuku tužbu, samo da se iseli - ali nije pristao.

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: