Astronomske kirije u padu: Gotovo je zlatno doba za stanodavce? VIDEO

Vlasnici beogradskih stanova prošle godine su trljali ruke dočekujući Ruse i Ukrajince koji, tražeći utočište od rata, nisu pitali za cenu. Stranci su bili spremni da plate kirije koje su bile i duplo veće u odnosnu one koje su do tada plaćali beogradski podstanari.

Moj kvadrat

Izvor: B92.net, TV Prva

Ponedeljak, 27.03.2023.

13:54

Astronomske kirije u padu: Gotovo je zlatno doba za stanodavce? VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/StockPhotoAstur

U agencijama za nekretnine, međutim, kažu da je u poslednjih mesec dana primetan pad tražnje za stanovima, što je umirilo i tržište, jer su stanodavci morali da spuste kirije, da bi izdali svoje nekretnine. Tržište iznajmljivanja stanova u decembru je doseglo svoj vrhunac.

Situacija se sada menja u korist podstanara. Zlatno doba beogradskih stanodavaca polako odlazi u prošlost. Kirije u Beogradu poslednjih mesec dana padaju, pa se sada stan od 30 do 50 kvadrata može naći u proseku za 300 do 500 evra. To bi značilo da su kirije od Nove godine pale za oko 30 odsto.

Agenti za nakretnine kažu da je potražnja u odnosu na prošlu godinu manja za 50 odsto. Neki od njih očekuju i dalji pad cena.

Tržište je u decembru dostiglo svoj pik pa je pad očekivan, a cene su zbog naleta Rusa i Ukrajinaca tokom protekle godine postele nerealne, dok sada ni oni više ne žele da "papreno" plaćaju stanove. Agenti, međutim, dodaju i da je ponuda sada znatno veća od potražnje - obično se na dnevnom nivou na nekoliko stanova javi jedan zainteresovan klijent. Ipak, ističu, da je zbog inflacije i aktuenih poskupljenja gotovo nemoguće da se cene vrate na onaj nivo od pre godinu dana.

Opširnije u video-prilogu TV Prva:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: