Milioneri kupili celo selo pa digli rentu 60 odsto: "Putuju svetom, a meštani gladni"

Stanodavci Liza Volš (30) i suprug Kris (35) žive raskošnim životom i putuju, dok u Velsu velikim povećanjem stanarina teraju ljude iz svojih domova.

Moj kvadrat

Izvor: Jutarnji list/Iva Pahliæ

Nedelja, 26.03.2023.

12:06

Milioneri kupili celo selo pa digli rentu 60 odsto:
Ilustracija: Shutterstock/elwynn

Naime, par je kupio celo istorijsko velško rudarsko selo Aberlefeni za milion funti, a njihova poslednja odluka bila je povećanje stanarine i do 60 posto, prenosi "Dejli mejl".

Majka dvoje dece Sara Luis (55) u svom domu živi već 22 godine, a spoznaja da će joj stanarina narasti 26 posto ju je rasplakala. Penzioner Brajan Kigler (70) rekao je da su mu za život preostale samo 3 funte mesečno nakon što su mu stanodavci povećali stanarinu za gotovo 60 posto, s 380 na 595 funti mesečno.

"Ne mogu si priuštiti stanarinu. Ako stanarinu budem plaćao 595 funti mesečno, za hranu, automobil i račune, ostale bi mi samo 3 funte. Volim da živim ovde. To je moj dom. Potrošio sam puno novca na preuređenje kuće i ne želim da se selim", rekao je penzioner.

Nakon što su Volšovi zauzeli celo selo, nekoliko je stanara dobilo obaveštenja o deložaciji. Nakon što je par kupio sve kuće u selu, Sari se stanarina povećala za 200 funti mesečno.

"Kad sam primila telefonski poziv, plakala sam. Napraviće od mene beskućnika. Sešću ću i buniti se dok se to ne sredi ili dok ne umrem. Ne želim se maknuti iz kuće u kojoj živim 22 godine", rekla je Luis.

Sada protestuje sedeći na klupi da pokaže svoju nesreću iako bi se od toga mogla ozbiljno razboleti. Dženis Tejlor (61) podržava protest svoje prijateljice.

"Imam sreće što moj muž radi puno radno vreme, a ja radim sezonski pa možemo da sebi priuštimo povećanje", rekla je Tajlor.

Nakon što su se 2017. venčali, Volšovi su krenuli u kupovinu svog carstva. Prošlog novembra, kupili su celo selo u Gvinedu. Iako je firma, koja je kupila svih 16 kuća u rudarskom selu, registrovana na adresi u Londonu, vlasnici su Velšani.

Osim imovinskog carstva, Volš vodi uspešni vrtić Hannah‘s House Day Nursery u Rajlu, a njen suprug je direktor građevinske firme EMW Developments Ltd. Par je nedavno prodao vlastitu kuću u Triloganu vrednu 360.000 funti i veruje se da su se preselili u mnogo skuplju nekretninu u blizini Čestera.

"Verujem da im je namera da podignu stanarinu toliko visoko da stanari moraju da se isele. Svi u selu su zabrinuti zbog poskupljenja stanarina, neki ljudi koji žive u kućama vrlo su ranjivi i biće im teško da pronađu novac da plate razliku", rekao je većnik zajednice Aberlefeni Džon Pju Roberts.

Kris Volš je za "Dejli mejl" da ne žele da se iko iseli, a smatra da su zakupnine podigli na pošten iznos koji je, po njegovu mišljenju, još uvek znatno ispod tržišne vrednosti.

"Snizili smo najamnine u odnosu na ono što je prvobitno predložio agent, koji je nekada upravljao nekretninama, a sada, kad njima upravljamo interno, najamnine su povećane zbog naknada za upravljanje koje su nam naplaćene", rekao je Kris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: