Izdali strancima za velike pare, pa sad kukaju: "Neće da plaćaju, ruiniraju stanove..."

Zbog dolaska Rusa, Ukrajinaca i drugih stranih državljana mnogi stanodavci u Beogradu drastično su podigli cene stanova.

Moj kvadrat

Izvor: Kurir/Aleksandra Kociæ

Ponedeljak, 28.11.2022.

16:49

Izdali strancima za velike pare, pa sad kukaju:
Ilustracija: Shutterstock/Pormezz

U međuvremenu, pojedini prestonički stanodavci pobunili su se na društvenim mrežama jer njihovi stanari iz inostranstva zapravo ne plaćaju kiriju, račune i još na sve to, uništavaju nameštaj.

Zbog masovnog dolaska Rusa i Ukrajinaca, većina vlasnika stanova u Srbiji je podigla cene najma minimum 100 evra, a nekim podstanarima čak i dvostruko. Sve se to dešavalo gotovo preko noći uz izgovor da im agencije za oglašavanje nekretnina nude mnogo više od oglašene cene jer su im klijenti stranci ili IT stručnjaci iz Rusije.

Međutim, tada su krenule i priče među podstanarima, koji su zbog alavosti svojih gazda morali prinudno da se isele, da će doći dan kada će stanodavcima te dobre platiše iz inostranstva napraviti problem u stanu i da će im ta laka zarada izaći na nos. Te slutnje stanara su počele da se ostvaruju.

Na društvenoj mreži Tviter jedan korisnik je napisao u objavi da su problemi s Rusima počeli.

"Neki stanodavci se žale da stanari neće da plaćaju kiriju i račune, da se bahato ophode prema nameštaju i stvarima... Laka lova ne postoji. Tražili ste, gledajte“, piše u objavi.

U komentarima ispod ovog tvita pisalo je da stranci "sve ruiniraju u stanu".

Mom prijatelju su skidali uljane slike sa zida i koristili ih kao podmetače za jelo (ne Rusi).

Ipak neki su smatrali da su te priče izmišljene budući da je talas stranaca stigao tek nedavno u našu zemlju, ali je više onih koji potvrđuju slutnje stanara.

Dobar primer vlasnika

U jednoj grupi za izdavanje stanova u Beogradu na društvenim mrežama jedan podstanar je napisao da mu je stanodavac stidljivo podigao kiriju za 10 evra.

"Živim u garsonjeri na drugom spratu u zgradi na Karaburmi. Kiriju već sedam godina plaćam 110 evra. Kada sam doneo poslednju, vlasnik mi je rekao da mu je neprijatno što će morati da mi kaže, ali da treba da podignemo kiriju. Ne moje pitanje za koliko, rekao mi je, ponovo uz opasku da mu je neprijatno, da od januara bude 120 evra. Čovek nije buržuj, samo je čovek", piše u objavi.

Agent za nekretnine Milić Đoković potvrđuje za Kurir da se pojedini stanodavci žale na strance koji ne poštuju ni životni prostor u koji su se uselili, ni stanodavca.

Bahatim ponašanjem uništavaju stvari

"Ponašaju se kao divljaci. Neki vlasnici se žale da nisu hteli ni da im plate depozit. Ispostavilo se da su mnogi koji su ih primili u stan imali veću štetu nego korist. Takođe, svojim bahatim ponašanjem i divljaštvom uništavaju stvari, pa vlasnik posle njih mora da sređuje stan i da uloži u to silne pare“, ističe Đoković.

On smatra i da će s vremenom biti još gore.

"Znam za primer gde su stranci iz jednog luksuznog stana vlasnicima izneli televizor i skupocenu kinesku vazu koja košta i do 3.000 evra. Kada su vlasnici posle mesec dana došli u stan, zatekli su haos“, kaže.

Zbog ovakvih situacija njegov savet svim vlasnicima koji iznajmljuju nekretnine je da gledaju da zadržavaju domaće stanare koji su korektni i koji duži vremenski period žive kod njih, a da se ne zaleću previše zbog para i da primaju svakoga.

"Ima, naravno, i izuzetaka, ali treba biti oprezan. Korektno je minimalno podignuti cenu kirije s obzirom na to da inflacija divlja, cene energenata i hrane rastu, ali treba dobro razmisliti pre nego što nekog stranca primite u stan“, kaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: