Rat u Ukrajini udvostručio kirije: Lokalci u problemu

Cene nekretnina za izdavanje u Crnoj Gori, posebno na primorju, gotovo dvostruko su veće u odnosu na isti period prošle godine.

Moj kvadrat

Izvor: RSE, Aneta Duroviæ

Subota, 26.11.2022.

10:22

Rat u Ukrajini udvostručio kirije: Lokalci u problemu
Foto: depositphotos/underworld1

Tome je doprinela veća potražnja stranaca koji su, bežeći od rata u Ukrajini, došli u Crnu Goru.

Za iznajmljivanje jednosobnog stana na primorju neophodno je izdvojiti od 500 do 700 evra, a za dvosoban i do 1.200, kaže za Radio Slobodna Evropa Tomislav Ranković iz jedne budvanske agencije za nekretnine.

"Cene garsonjera idu do 400 evra. Drastično su ti iznosi porasli zbog priliva Rusa i Ukrajinaca, i njihove velike potražnje", navodi Ranković.

Iako su vlasnici stanova zbog ovoga profitirali, neki se čak i iselili iz svojih da bi rentirali, lokalno stanovništvo "bez krova nad glavom" je u problemu jer ne može da priušti zakup po novim cenama.

Nekima, kako kaže Ranković, stanodavci daju otkaz, pod izgovorom da su prodali stan a potom ga izdaju strancu po većoj ceni.

Primetivši trend doseljavanja i cenovnog buma, Jovan uz Bara na Fejsbuku je oglasio za izdavanje sprat kuće u kojoj je živeo sa porodicom. Kako kaže, za nepunih pola sata tri zainteresovane porodice su obišle njihov dom.

"Imali smo finansijskih problema – kredit, troškove školovanja dece i iskreno, ovo smo videli kao mogućnost dodatne zarade. Moja majka živi sama, nedaleko od nas, preselili smo se kod nje a IT stručnjaku iz Rusije smo izdali svoj prostor", navodi Jovan.

Kako kaže, nedavno je produžio Ugovor o zakupu s njim na godinu.

"To je za nas velika finansijska injekcija. Podići ću mu spomenik u prirodnoj veličini ispred kuće u znak zahvalnosti", kaže onu šali.

Međutim, da je povećanje cene zakupa, usljed priliva stranaca, lokalnom stanovništvu zakomplikovalo život, svedoči Katarina iz Podgorice, koja mesecima pokušava da pronađe stan.

"Izgleda da sam predugo čekala idealan momenat za preseljenje jer su cene od marta, kad sam počela da tražim, do danas drastično skočile, a ponuda opala. Tada je bilo oko 250 evra jednosobni a danas ga nema ispod 450, čak i na periferiji grada", priča Katarina.

Ona će, kaže, zbog ove okolnosti morati da zakupi garsonjeru, do 250 evra, koliko može da priušti.

"Smatram da su podstanari ugroženi i većina ne može da pronađe adekvatan prostor za svotu novca koju bi mesečno mogli da izdvoje, a da ne ugrožava njihovu egzistenciju", komentariše.

Najniža plata u Crnoj Gori je 450, a prosečna oko 720 evra.

Jednosoban stan pre godinu 350, danas 700

I Tomislav Ranković iz budvanske agencije za nekretnine potvrđuje za Radio Slobodna Evropa da su cene stanova drastično porasle.

"Jednosobni stanovi u Budvi kreću se od 550 do 700, na solidnim lokacijama. Oni na boljim, blizu mora ili u centru starog grada, iznose i više od 700 evra", navodi.

Samo nepunih godinu ranije, ti stanovi su bili oko 350 evra, a bolji, ekskluzivniji oko 500.

Naglašava da u ponudi ima i starih, lošije opremljenih stanova, pristupačnijih cena. Prema njegovim rečima, Budva je imala slabu ponudu za izdavanje stanova tokom zime.

"Obično su ih ostavljali za ljeto, kako bi ih u tom periodu izdavali na dan. Međutim, sada je veća potražnja i više im se isplati da ga izdaju preko cele godine", kaže Ranković.

Priznaje da je lokalno stanovništvo ovim ugroženo, te da svakodnevno stanodavci daju otkaz dotadašnjim domaćim zakupcima kako bi izdali strancima.

"Znamo dosta ljudi, među kojima su i naši prijatelji, koji ostaju ostaju bez stanova jer im vlasnici stana kažu da su navodno prodali stan. Ipak, mislim da to neće dugo trajati jer oni idu dalje", smatra.

I bračni par iz Bara se pridružio grupi stanodavaca koji je iskoristio potražnju.

"Kupili smo jednosoban stan u Baru pre pola godine i odmah smo uspeli da ga izdamo. Oglasili smo ga na 350 evra. Mislili smo da je to čak i jača cena od "normalnih" ali su nas istog momenta iz agencije za nekretnine pozvali i ponudili da ga izdaju duplo više Rusima ili Ukrajincima", priča Milena.

Iako im je, dodaje Milena, to bilo u početku rizično i nerealno nisu dugo oklijevali.

"Agencija je uzela jednu kiriju, mi drugu. Sada kod nas živi bračni par iz Rusije i mesečno nam plaća 600 evra. Ne znamo do kada će tako biti ali nama je isplativo", zaključuje.

Inače, jednosobni stanovi u Baru su se do početka rata su se izdavali za oko 200-250 evra, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta same nekretnine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: