Nedelja, 24.05.2015.

09:12

Novi put svile menja svet zauvek

Drevni gradovi Samarkand, Baku, Taškent i Buhara ponovo bude maštu jer Kina započinje najveći ekonomski i infrastrukturni projekat ikada viđen - Novi put svile.

Izvor: Blic

Novi put svile menja svet zauvek IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Mustang

pre 8 godina

Opet sasvim pogresan zakljucak. Pa ne svodi se zivot na to "da naskodimo Americi", nego da moj narod i moja drzava dozive prosperitet. Uopste nije tacno da je Americi ovaj projekat zabranjen ili da je ona iskljucena. Naprotiv, i Kina i Rusija bi veoma rado videli Ameriku ukljucenu u ovo. Problem je sto bi to podrazumevalo da Amerika ima ista prava i obaveze kao i sve ostale zemlje, a to Amerika jednostavno ne da nece, nego ne moze da proguta. Amerika ako zeli, necu reci, da opstane, nego da se prilagodi novim svetskim uslovima, mora da prozivi otrezenjenje, katarzu i da proguta gorku pilulu da nisu bolji, lepsi, pametniji od drugih, kao sto nisu ni gori, ruzniji i gluplji od drugih. Ali to ce za njih biti veliki problem jer ako americki predsednik doslovce kaze: "Mi smo svesni posebnosti americke nacije i zbog toga smo predodredjeni da svet vodimo o kvalitetniju i bolju buducnost". Ako je ovo, a jeste, stav americke elite, onda su oni u velikom problemu, ali i mi jer ce oni na sve moguce moralne i nemoralne nacine unistavati svet oko sebe, smatrajuci u svom kompleksu da ih svi mrze, da hoce nesto da im oduzmu i uniste. I da su njihova prava veca od tudjih. A Evropa je posebna prica - jalovo bezidejna, politicki kvazimodo... ona se takodje nece prikljuciti ovome projektu bez obzira sto bi bas Nemacka imala najvise koristi. Jednostavno dok je EU nema napretka za Evropu.
(Gulamfer, 24. maj 2015 09:48)

U skorije vreme nisam procitao tako pametan komentar. Bravo! Svaka ti je k'o u Njegosa.

Pamtivek

pre 8 godina

@slaven

pa niste bas u pravu. Ne radi se ovde samo o drumskom saobracaju, vec pre svega se misli na zeleznicki. U izradi je zajednicki rusko-kineski projekat pruge velike brzine izmedju Moskve i Pekinga u duzini od 7000 km, a vozovi ce ovo rastojanje prelaziti za 30 casova (umesto 5 dana koliko danas prelaze). Vrednost projekta je 242 milijarde dolara, a rokovi za punu funkcionalnost pruge je 8-10 godina. U projektu je vec pocela realizacija dela od Moskve do Kazanja (brzine do 400km/h) u duzini 770km, a sledeca faza je do Jekaterinburga u duzini 1595 km. To je sve deo pruge Moskva-Peking. Problem je sto je nemacki Simens iskljucen iz svih ovih projekata i sada oni vrse pritisak na nemacku vladu da se kako god znaju i imeju ubace u ove visedecenijske kapitalne investicije. Znaci, velike kolicine roba iz Pekinga do Berlina ili Helsinkija bi isle preko Moskve za manje od 2 dana. Sto je morate priznati izuzetno povoljno i po ceni i po ustedi vremena.

Brko

pre 8 godina

Boli Kineze uvo sta vi mislite ili ne mislite. Da su nekog od vas pitali za misljenje sad bi i kod njih cvetala demokratija i zalivao bi je americki ambasador. Kao sto nas zaliva. A nihova ekonomija bi grcala u dugovima. Zato nema stvari koja se u Kini ne moze napraviti, od jeftine kopije do preskupog originala. Tako da će napraviti i te pruge i puteve kad tad. Covece, pa oni su napravili onoliki kineski zid pre toliko vekova golim rukama,a da ne naprave prugu sa svom tehnologijom i parama koje imaju. Kazu, kad u nekom mestu nema Kineza i njihove radnje, onda je to znak da je lokalna vlast toliko sve vec opljackala da oni nemaju racunicu.

артиљерац

pre 8 godina

Одговор за Славена а и друге неверне томе.Кина и Русија су спојене пругом.
Транссибирска железница,па њен одвојак за Кину.од 2010 годишњи пораст
превоза контејнера том трасом је 7%.Руске и кинеске железнице ГАРАНТУЈУ рок
од 11 дана од преузимања контејнера у Бресту(Белорусија)до било које кинеске луке.Брод из Европе иде 30-35 дана.Саобраћајни сам инжењер,то ми је
посао.Кина сад гради други крак,"пут свиле",јер је транссибирска железница
лимитирана на 120 милиона тона годишњег промета у оба смера.Тај други крак
ће преко Казахстана улазити у Русију,и даље ка Европи.Значи,то није канал
Морава-Солун(који је комплетан идиотлук)то је реалност.За Кинезе важи да се
споро одлучују,али кад се одлуче брзо делају.Рачунао сам да Русија већ сад
на транспорту контејнера убира 6-7 милијарди$ годишње.Русија је развила
нову електричну локомотиву намењну баш за тај пројекат које може да вуче
6000 тона(150 40-тонских вагона;или 300 контејнера од 40 фита)брзином од
150 км на час.Транссибирска железница је највећим делом трасе равна.Није
"Пут свиле" никаква илузија,на њему се већ увелико ради.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Svet je promenjen i pronalaskom parne mašine daleko više, pa šta ako se promeni i novim putem svile? Svima koji su na tom putu omogućiće još bolju razmenu ideja i robe!

ieo

pre 8 godina

e pa ljudi zar vi samo zelite nekom da se desi nesto i da im crkne krava ?
Prvo ovaj projekat jako dugo je u razradi vise od dve decenije se lagano razvija. Prvo su kupili deo luke Pirej pa posle Solun onda su usli u jos par luka kao vlasnici i suvlasnici. Zatim su povezali brzim prugama svoje gradove sa svojim lukama unutar Kine onda su krenuli da ulazu u zemlje koje se nalaze na putu svile kroz privatno javna partnerstva ili preko svojih banaka sa povoljnim kreditima kako bi se razvile i zeleznice tih zemalja. Inace da znate vec postoji voz koji ide do Roterdama i Regenzburga kao i to Spanije. Tranzit time je do Spanije 15 dana dan krace do prve dve destinacije, broj kontejnera oko 100 do 150 zavisno od velicine 20 ili 40 f. Ono sto je problem je broj koji moze da se prevuce i ucestalost. Zato Kinezi intezivno rade i na prugama od Pireja i Solina ka Madjarskoj, Ceskoj i Slovackoj. Zato smo i mi u tom planu. Nece se oni odreci brodova kontejnera jer oni mnogo vise nose nego jedan voz i pored skoro duplog timeimnga. Amerika je njima dobro dosla ali Amerika nema tu neki interes . Drugo Kina to ne radi da naudi USa nego im je interes da izvezu vise nego sad jer bez izvoza su mrtvi. Inace nijedna stvar koja se radi u kini nije kineski patent vec 90% Usa i ostalo Evropa.

mujcinovic salih

pre 8 godina

Gore napisano je spisak lepih zelja .Ako pravite poredjenje "put svile" je nesto kao kanal Dunav-Solun.Sama ideja je kao komunizam-neizvodiva!

mujcinovic salih

pre 8 godina

Gore napisano je spisak lepih zelja .Ako pravite poredjenje "put svile" je nesto kao kanal Dunav-Solun.Sama ideja je kao komunizam-neizvodiva!

Zivota

pre 8 godina

Uzbekistan je izuzetno bogata zemlja, ali sa prilicno siromasnim narodom. Mnogo ih radi u Rusiji. Imao sam tu cast da zivim jedno vreme sa Uzbekistankom. Posetio sam i Uzbekistan. Bila je iz Taskenta. I dan danas sam ubedjen da na svetu nema boljeg voca i povrca od onog koji se jede u Uzbekistanu.O jagnjetini nema smisla ni pisati. I ubedjen sam, kada bi se ti proizvodi mogli plasirati u EU, EU proizvodjaci bi mogi bez problema da zatvore proizvodnju. Ali, ti proizvodi su izuzetno jeftini samo u Uzbekistanu, u Moskvi su bili skuplji od Evropskih.

milutin

pre 8 godina

naš interes je: vladavina prava-korenita reforma pravosuđa, pa zatim infrastruktura.
sa ove dve stvari smo rešili 99% naših problema.
u ovoj drugoj stavci je modernizacija pruga kroz srbiju (solun evropa) gde bi bio jedan krak ovog puta svile kao i konačni završetak auto puta kao i kraka ka bugarskoj.

slaven

pre 8 godina

šta se palite,ko će normalan poslati kamion po robu u kinu,koliko bi taj prijevoz košto.i sad je evropa vezana vozom sa kinom preko rusije pa niko normalan ne šalje robu tim drumom.

Chisho

pre 8 godina

Sad bar znamo na kojoj relaciji će se izazivati ratovi narednih decenija. Od strane koga? Pa sad to već svi znamo. Taj koridor će se zvati PUT PROLJECA ili PUT NARANDZASTE REVOLUCIJE.

Cobo

pre 8 godina

Evropa i USA,su crvljive jabuke .Bez dece sve vodi u propast.Kina moze praviti transite za Bliski istok,Perziju,Malu Aziju,i Arapske zemlje,a dalje vise nije relevantno.Babo ruco.

doca

pre 8 godina

"Novi put svile" ima svoju morsku i kopnenu komponentu.

Morska komponenta treba da smanji zavisnost Kine od Malaka moreuza, kao i njenu ranjivost na transport morem.
Krak "Morskog svilenog puta" pocinje u pakistanskoj luci koja je 100% pod upravom Kine i ide na sever do zapadne kineske granice, a noda dublje u Kinu.
Kopnena komponenta ce i napraviti problem u geopolitickom smislu, jer je prakticno neosetljiva na cinjenicu ko vlada okolnim morima, gde su SAD i dalje superiorne u globalnom aspektu stvari, ali modu biti zestoko izazvane na regionalnom nivou (Istocna Azija i Juzno kinesko more npr.).

Kada za 10 do 15 godina vecina infrastrukturnih projekata bude okoncana (ako bude), finansijsko, privredno i ekonomsko uopste teziste ce biti definitivno izmesteno u ovaj deo sveta, a cinjenica ko je najjaci na moru ce biti irelevantna.

E tu lezi problem, jer ce nivo upliva i kontrole biti zanemarljiv.

umisljeno

pre 8 godina

I sta mislite da ce USA to mirno posmatrati? Ne,oni se dave,ali ce povuci sve sto moze da se podavi! Pitanje je sta ce Srbija od toga imati ili ce opet ono biti: mali ostaje mali i uvek zavisi od volje velikih!

master

pre 8 godina

"Moderan čovek živi u obmani da zna šta želi, dok u stvari želi ono što se od njega očekuje da želi".

Erih From

Želi da troši da bi potrošio.

Sumadin

pre 8 godina

Nemoguce. Pa oni BRE ne mogu da spoje dunav i solun kanalom (jer je to nemoguce), i to uredjivanjem vec postojecih reka morave i vardara. Sad ce tamo da spajaju kine i nemacke, budalastina. Jok, sad jos i zid da naprave preko vrhova planina dug preko 3500km, ili prugu na 5000m nadmorske visine, ili tri brane na jednoj od najvecih/jacih reka na planeti. Sta zamisljaju ovi kinezi.

Eh

pre 8 godina

Prvo objavite mi komentar,drugo: Prestanite vise sa isprianjem mozga narodu ovom koga je briga za ove vijesti za nasih zivota se nece nista bitno promjeniti na medjunarodnoj sceni tako da pisite nam o sadasnjosti i kako da promjenimo stanje ovo kakvo je sad u sto mogucem kracem roku da ne zivimo vise samo da bi prezivjeli!!!!Hvala!

Gulamfer

pre 8 godina

Opet sasvim pogresan zakljucak. Pa ne svodi se zivot na to "da naskodimo Americi", nego da moj narod i moja drzava dozive prosperitet. Uopste nije tacno da je Americi ovaj projekat zabranjen ili da je ona iskljucena. Naprotiv, i Kina i Rusija bi veoma rado videli Ameriku ukljucenu u ovo. Problem je sto bi to podrazumevalo da Amerika ima ista prava i obaveze kao i sve ostale zemlje, a to Amerika jednostavno ne da nece, nego ne moze da proguta. Amerika ako zeli, necu reci, da opstane, nego da se prilagodi novim svetskim uslovima, mora da prozivi otrezenjenje, katarzu i da proguta gorku pilulu da nisu bolji, lepsi, pametniji od drugih, kao sto nisu ni gori, ruzniji i gluplji od drugih. Ali to ce za njih biti veliki problem jer ako americki predsednik doslovce kaze: "Mi smo svesni posebnosti americke nacije i zbog toga smo predodredjeni da svet vodimo o kvalitetniju i bolju buducnost". Ako je ovo, a jeste, stav americke elite, onda su oni u velikom problemu, ali i mi jer ce oni na sve moguce moralne i nemoralne nacine unistavati svet oko sebe, smatrajuci u svom kompleksu da ih svi mrze, da hoce nesto da im oduzmu i uniste. I da su njihova prava veca od tudjih. A Evropa je posebna prica - jalovo bezidejna, politicki kvazimodo... ona se takodje nece prikljuciti ovome projektu bez obzira sto bi bas Nemacka imala najvise koristi. Jednostavno dok je EU nema napretka za Evropu.

polyx

pre 8 godina

Volim ove "članke" Blica gde pominju drevna četiri grada, a onda navedu da će put ići preko Mongolije i Rusije ka Evropi. Da, tradicionalan Put svile jeste uključivao Buharu, Samarkand i Taškent, a Baku baš i nije. Prva tri su u Uzbekistanu, a Baku u Azerbejdžanu Kako će "procvetati" ako put bude išao severno preko Rusije, to nije jasno...

Gulamfer

pre 8 godina

Opet sasvim pogresan zakljucak. Pa ne svodi se zivot na to "da naskodimo Americi", nego da moj narod i moja drzava dozive prosperitet. Uopste nije tacno da je Americi ovaj projekat zabranjen ili da je ona iskljucena. Naprotiv, i Kina i Rusija bi veoma rado videli Ameriku ukljucenu u ovo. Problem je sto bi to podrazumevalo da Amerika ima ista prava i obaveze kao i sve ostale zemlje, a to Amerika jednostavno ne da nece, nego ne moze da proguta. Amerika ako zeli, necu reci, da opstane, nego da se prilagodi novim svetskim uslovima, mora da prozivi otrezenjenje, katarzu i da proguta gorku pilulu da nisu bolji, lepsi, pametniji od drugih, kao sto nisu ni gori, ruzniji i gluplji od drugih. Ali to ce za njih biti veliki problem jer ako americki predsednik doslovce kaze: "Mi smo svesni posebnosti americke nacije i zbog toga smo predodredjeni da svet vodimo o kvalitetniju i bolju buducnost". Ako je ovo, a jeste, stav americke elite, onda su oni u velikom problemu, ali i mi jer ce oni na sve moguce moralne i nemoralne nacine unistavati svet oko sebe, smatrajuci u svom kompleksu da ih svi mrze, da hoce nesto da im oduzmu i uniste. I da su njihova prava veca od tudjih. A Evropa je posebna prica - jalovo bezidejna, politicki kvazimodo... ona se takodje nece prikljuciti ovome projektu bez obzira sto bi bas Nemacka imala najvise koristi. Jednostavno dok je EU nema napretka za Evropu.

polyx

pre 8 godina

Volim ove "članke" Blica gde pominju drevna četiri grada, a onda navedu da će put ići preko Mongolije i Rusije ka Evropi. Da, tradicionalan Put svile jeste uključivao Buharu, Samarkand i Taškent, a Baku baš i nije. Prva tri su u Uzbekistanu, a Baku u Azerbejdžanu Kako će "procvetati" ako put bude išao severno preko Rusije, to nije jasno...

master

pre 8 godina

"Moderan čovek živi u obmani da zna šta želi, dok u stvari želi ono što se od njega očekuje da želi".

Erih From

Želi da troši da bi potrošio.

Eh

pre 8 godina

Prvo objavite mi komentar,drugo: Prestanite vise sa isprianjem mozga narodu ovom koga je briga za ove vijesti za nasih zivota se nece nista bitno promjeniti na medjunarodnoj sceni tako da pisite nam o sadasnjosti i kako da promjenimo stanje ovo kakvo je sad u sto mogucem kracem roku da ne zivimo vise samo da bi prezivjeli!!!!Hvala!

doca

pre 8 godina

"Novi put svile" ima svoju morsku i kopnenu komponentu.

Morska komponenta treba da smanji zavisnost Kine od Malaka moreuza, kao i njenu ranjivost na transport morem.
Krak "Morskog svilenog puta" pocinje u pakistanskoj luci koja je 100% pod upravom Kine i ide na sever do zapadne kineske granice, a noda dublje u Kinu.
Kopnena komponenta ce i napraviti problem u geopolitickom smislu, jer je prakticno neosetljiva na cinjenicu ko vlada okolnim morima, gde su SAD i dalje superiorne u globalnom aspektu stvari, ali modu biti zestoko izazvane na regionalnom nivou (Istocna Azija i Juzno kinesko more npr.).

Kada za 10 do 15 godina vecina infrastrukturnih projekata bude okoncana (ako bude), finansijsko, privredno i ekonomsko uopste teziste ce biti definitivno izmesteno u ovaj deo sveta, a cinjenica ko je najjaci na moru ce biti irelevantna.

E tu lezi problem, jer ce nivo upliva i kontrole biti zanemarljiv.

umisljeno

pre 8 godina

I sta mislite da ce USA to mirno posmatrati? Ne,oni se dave,ali ce povuci sve sto moze da se podavi! Pitanje je sta ce Srbija od toga imati ili ce opet ono biti: mali ostaje mali i uvek zavisi od volje velikih!

Chisho

pre 8 godina

Sad bar znamo na kojoj relaciji će se izazivati ratovi narednih decenija. Od strane koga? Pa sad to već svi znamo. Taj koridor će se zvati PUT PROLJECA ili PUT NARANDZASTE REVOLUCIJE.

Sumadin

pre 8 godina

Nemoguce. Pa oni BRE ne mogu da spoje dunav i solun kanalom (jer je to nemoguce), i to uredjivanjem vec postojecih reka morave i vardara. Sad ce tamo da spajaju kine i nemacke, budalastina. Jok, sad jos i zid da naprave preko vrhova planina dug preko 3500km, ili prugu na 5000m nadmorske visine, ili tri brane na jednoj od najvecih/jacih reka na planeti. Sta zamisljaju ovi kinezi.

Zivota

pre 8 godina

Uzbekistan je izuzetno bogata zemlja, ali sa prilicno siromasnim narodom. Mnogo ih radi u Rusiji. Imao sam tu cast da zivim jedno vreme sa Uzbekistankom. Posetio sam i Uzbekistan. Bila je iz Taskenta. I dan danas sam ubedjen da na svetu nema boljeg voca i povrca od onog koji se jede u Uzbekistanu.O jagnjetini nema smisla ni pisati. I ubedjen sam, kada bi se ti proizvodi mogli plasirati u EU, EU proizvodjaci bi mogi bez problema da zatvore proizvodnju. Ali, ti proizvodi su izuzetno jeftini samo u Uzbekistanu, u Moskvi su bili skuplji od Evropskih.

ieo

pre 8 godina

e pa ljudi zar vi samo zelite nekom da se desi nesto i da im crkne krava ?
Prvo ovaj projekat jako dugo je u razradi vise od dve decenije se lagano razvija. Prvo su kupili deo luke Pirej pa posle Solun onda su usli u jos par luka kao vlasnici i suvlasnici. Zatim su povezali brzim prugama svoje gradove sa svojim lukama unutar Kine onda su krenuli da ulazu u zemlje koje se nalaze na putu svile kroz privatno javna partnerstva ili preko svojih banaka sa povoljnim kreditima kako bi se razvile i zeleznice tih zemalja. Inace da znate vec postoji voz koji ide do Roterdama i Regenzburga kao i to Spanije. Tranzit time je do Spanije 15 dana dan krace do prve dve destinacije, broj kontejnera oko 100 do 150 zavisno od velicine 20 ili 40 f. Ono sto je problem je broj koji moze da se prevuce i ucestalost. Zato Kinezi intezivno rade i na prugama od Pireja i Solina ka Madjarskoj, Ceskoj i Slovackoj. Zato smo i mi u tom planu. Nece se oni odreci brodova kontejnera jer oni mnogo vise nose nego jedan voz i pored skoro duplog timeimnga. Amerika je njima dobro dosla ali Amerika nema tu neki interes . Drugo Kina to ne radi da naudi USa nego im je interes da izvezu vise nego sad jer bez izvoza su mrtvi. Inace nijedna stvar koja se radi u kini nije kineski patent vec 90% Usa i ostalo Evropa.

milutin

pre 8 godina

naš interes je: vladavina prava-korenita reforma pravosuđa, pa zatim infrastruktura.
sa ove dve stvari smo rešili 99% naših problema.
u ovoj drugoj stavci je modernizacija pruga kroz srbiju (solun evropa) gde bi bio jedan krak ovog puta svile kao i konačni završetak auto puta kao i kraka ka bugarskoj.

Cobo

pre 8 godina

Evropa i USA,su crvljive jabuke .Bez dece sve vodi u propast.Kina moze praviti transite za Bliski istok,Perziju,Malu Aziju,i Arapske zemlje,a dalje vise nije relevantno.Babo ruco.

артиљерац

pre 8 godina

Одговор за Славена а и друге неверне томе.Кина и Русија су спојене пругом.
Транссибирска железница,па њен одвојак за Кину.од 2010 годишњи пораст
превоза контејнера том трасом је 7%.Руске и кинеске железнице ГАРАНТУЈУ рок
од 11 дана од преузимања контејнера у Бресту(Белорусија)до било које кинеске луке.Брод из Европе иде 30-35 дана.Саобраћајни сам инжењер,то ми је
посао.Кина сад гради други крак,"пут свиле",јер је транссибирска железница
лимитирана на 120 милиона тона годишњег промета у оба смера.Тај други крак
ће преко Казахстана улазити у Русију,и даље ка Европи.Значи,то није канал
Морава-Солун(који је комплетан идиотлук)то је реалност.За Кинезе важи да се
споро одлучују,али кад се одлуче брзо делају.Рачунао сам да Русија већ сад
на транспорту контејнера убира 6-7 милијарди$ годишње.Русија је развила
нову електричну локомотиву намењну баш за тај пројекат које може да вуче
6000 тона(150 40-тонских вагона;или 300 контејнера од 40 фита)брзином од
150 км на час.Транссибирска железница је највећим делом трасе равна.Није
"Пут свиле" никаква илузија,на њему се већ увелико ради.

Brko

pre 8 godina

Boli Kineze uvo sta vi mislite ili ne mislite. Da su nekog od vas pitali za misljenje sad bi i kod njih cvetala demokratija i zalivao bi je americki ambasador. Kao sto nas zaliva. A nihova ekonomija bi grcala u dugovima. Zato nema stvari koja se u Kini ne moze napraviti, od jeftine kopije do preskupog originala. Tako da će napraviti i te pruge i puteve kad tad. Covece, pa oni su napravili onoliki kineski zid pre toliko vekova golim rukama,a da ne naprave prugu sa svom tehnologijom i parama koje imaju. Kazu, kad u nekom mestu nema Kineza i njihove radnje, onda je to znak da je lokalna vlast toliko sve vec opljackala da oni nemaju racunicu.

slaven

pre 8 godina

šta se palite,ko će normalan poslati kamion po robu u kinu,koliko bi taj prijevoz košto.i sad je evropa vezana vozom sa kinom preko rusije pa niko normalan ne šalje robu tim drumom.

Pamtivek

pre 8 godina

@slaven

pa niste bas u pravu. Ne radi se ovde samo o drumskom saobracaju, vec pre svega se misli na zeleznicki. U izradi je zajednicki rusko-kineski projekat pruge velike brzine izmedju Moskve i Pekinga u duzini od 7000 km, a vozovi ce ovo rastojanje prelaziti za 30 casova (umesto 5 dana koliko danas prelaze). Vrednost projekta je 242 milijarde dolara, a rokovi za punu funkcionalnost pruge je 8-10 godina. U projektu je vec pocela realizacija dela od Moskve do Kazanja (brzine do 400km/h) u duzini 770km, a sledeca faza je do Jekaterinburga u duzini 1595 km. To je sve deo pruge Moskva-Peking. Problem je sto je nemacki Simens iskljucen iz svih ovih projekata i sada oni vrse pritisak na nemacku vladu da se kako god znaju i imeju ubace u ove visedecenijske kapitalne investicije. Znaci, velike kolicine roba iz Pekinga do Berlina ili Helsinkija bi isle preko Moskve za manje od 2 dana. Sto je morate priznati izuzetno povoljno i po ceni i po ustedi vremena.

mujcinovic salih

pre 8 godina

Gore napisano je spisak lepih zelja .Ako pravite poredjenje "put svile" je nesto kao kanal Dunav-Solun.Sama ideja je kao komunizam-neizvodiva!

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Svet je promenjen i pronalaskom parne mašine daleko više, pa šta ako se promeni i novim putem svile? Svima koji su na tom putu omogućiće još bolju razmenu ideja i robe!

mujcinovic salih

pre 8 godina

Gore napisano je spisak lepih zelja .Ako pravite poredjenje "put svile" je nesto kao kanal Dunav-Solun.Sama ideja je kao komunizam-neizvodiva!

Mustang

pre 8 godina

Opet sasvim pogresan zakljucak. Pa ne svodi se zivot na to "da naskodimo Americi", nego da moj narod i moja drzava dozive prosperitet. Uopste nije tacno da je Americi ovaj projekat zabranjen ili da je ona iskljucena. Naprotiv, i Kina i Rusija bi veoma rado videli Ameriku ukljucenu u ovo. Problem je sto bi to podrazumevalo da Amerika ima ista prava i obaveze kao i sve ostale zemlje, a to Amerika jednostavno ne da nece, nego ne moze da proguta. Amerika ako zeli, necu reci, da opstane, nego da se prilagodi novim svetskim uslovima, mora da prozivi otrezenjenje, katarzu i da proguta gorku pilulu da nisu bolji, lepsi, pametniji od drugih, kao sto nisu ni gori, ruzniji i gluplji od drugih. Ali to ce za njih biti veliki problem jer ako americki predsednik doslovce kaze: "Mi smo svesni posebnosti americke nacije i zbog toga smo predodredjeni da svet vodimo o kvalitetniju i bolju buducnost". Ako je ovo, a jeste, stav americke elite, onda su oni u velikom problemu, ali i mi jer ce oni na sve moguce moralne i nemoralne nacine unistavati svet oko sebe, smatrajuci u svom kompleksu da ih svi mrze, da hoce nesto da im oduzmu i uniste. I da su njihova prava veca od tudjih. A Evropa je posebna prica - jalovo bezidejna, politicki kvazimodo... ona se takodje nece prikljuciti ovome projektu bez obzira sto bi bas Nemacka imala najvise koristi. Jednostavno dok je EU nema napretka za Evropu.
(Gulamfer, 24. maj 2015 09:48)

U skorije vreme nisam procitao tako pametan komentar. Bravo! Svaka ti je k'o u Njegosa.

Sumadin

pre 8 godina

Nemoguce. Pa oni BRE ne mogu da spoje dunav i solun kanalom (jer je to nemoguce), i to uredjivanjem vec postojecih reka morave i vardara. Sad ce tamo da spajaju kine i nemacke, budalastina. Jok, sad jos i zid da naprave preko vrhova planina dug preko 3500km, ili prugu na 5000m nadmorske visine, ili tri brane na jednoj od najvecih/jacih reka na planeti. Sta zamisljaju ovi kinezi.

Eh

pre 8 godina

Prvo objavite mi komentar,drugo: Prestanite vise sa isprianjem mozga narodu ovom koga je briga za ove vijesti za nasih zivota se nece nista bitno promjeniti na medjunarodnoj sceni tako da pisite nam o sadasnjosti i kako da promjenimo stanje ovo kakvo je sad u sto mogucem kracem roku da ne zivimo vise samo da bi prezivjeli!!!!Hvala!

mujcinovic salih

pre 8 godina

Gore napisano je spisak lepih zelja .Ako pravite poredjenje "put svile" je nesto kao kanal Dunav-Solun.Sama ideja je kao komunizam-neizvodiva!

mujcinovic salih

pre 8 godina

Gore napisano je spisak lepih zelja .Ako pravite poredjenje "put svile" je nesto kao kanal Dunav-Solun.Sama ideja je kao komunizam-neizvodiva!

slaven

pre 8 godina

šta se palite,ko će normalan poslati kamion po robu u kinu,koliko bi taj prijevoz košto.i sad je evropa vezana vozom sa kinom preko rusije pa niko normalan ne šalje robu tim drumom.

Gulamfer

pre 8 godina

Opet sasvim pogresan zakljucak. Pa ne svodi se zivot na to "da naskodimo Americi", nego da moj narod i moja drzava dozive prosperitet. Uopste nije tacno da je Americi ovaj projekat zabranjen ili da je ona iskljucena. Naprotiv, i Kina i Rusija bi veoma rado videli Ameriku ukljucenu u ovo. Problem je sto bi to podrazumevalo da Amerika ima ista prava i obaveze kao i sve ostale zemlje, a to Amerika jednostavno ne da nece, nego ne moze da proguta. Amerika ako zeli, necu reci, da opstane, nego da se prilagodi novim svetskim uslovima, mora da prozivi otrezenjenje, katarzu i da proguta gorku pilulu da nisu bolji, lepsi, pametniji od drugih, kao sto nisu ni gori, ruzniji i gluplji od drugih. Ali to ce za njih biti veliki problem jer ako americki predsednik doslovce kaze: "Mi smo svesni posebnosti americke nacije i zbog toga smo predodredjeni da svet vodimo o kvalitetniju i bolju buducnost". Ako je ovo, a jeste, stav americke elite, onda su oni u velikom problemu, ali i mi jer ce oni na sve moguce moralne i nemoralne nacine unistavati svet oko sebe, smatrajuci u svom kompleksu da ih svi mrze, da hoce nesto da im oduzmu i uniste. I da su njihova prava veca od tudjih. A Evropa je posebna prica - jalovo bezidejna, politicki kvazimodo... ona se takodje nece prikljuciti ovome projektu bez obzira sto bi bas Nemacka imala najvise koristi. Jednostavno dok je EU nema napretka za Evropu.

umisljeno

pre 8 godina

I sta mislite da ce USA to mirno posmatrati? Ne,oni se dave,ali ce povuci sve sto moze da se podavi! Pitanje je sta ce Srbija od toga imati ili ce opet ono biti: mali ostaje mali i uvek zavisi od volje velikih!

Chisho

pre 8 godina

Sad bar znamo na kojoj relaciji će se izazivati ratovi narednih decenija. Od strane koga? Pa sad to već svi znamo. Taj koridor će se zvati PUT PROLJECA ili PUT NARANDZASTE REVOLUCIJE.

polyx

pre 8 godina

Volim ove "članke" Blica gde pominju drevna četiri grada, a onda navedu da će put ići preko Mongolije i Rusije ka Evropi. Da, tradicionalan Put svile jeste uključivao Buharu, Samarkand i Taškent, a Baku baš i nije. Prva tri su u Uzbekistanu, a Baku u Azerbejdžanu Kako će "procvetati" ako put bude išao severno preko Rusije, to nije jasno...

Brko

pre 8 godina

Boli Kineze uvo sta vi mislite ili ne mislite. Da su nekog od vas pitali za misljenje sad bi i kod njih cvetala demokratija i zalivao bi je americki ambasador. Kao sto nas zaliva. A nihova ekonomija bi grcala u dugovima. Zato nema stvari koja se u Kini ne moze napraviti, od jeftine kopije do preskupog originala. Tako da će napraviti i te pruge i puteve kad tad. Covece, pa oni su napravili onoliki kineski zid pre toliko vekova golim rukama,a da ne naprave prugu sa svom tehnologijom i parama koje imaju. Kazu, kad u nekom mestu nema Kineza i njihove radnje, onda je to znak da je lokalna vlast toliko sve vec opljackala da oni nemaju racunicu.

Cobo

pre 8 godina

Evropa i USA,su crvljive jabuke .Bez dece sve vodi u propast.Kina moze praviti transite za Bliski istok,Perziju,Malu Aziju,i Arapske zemlje,a dalje vise nije relevantno.Babo ruco.

doca

pre 8 godina

"Novi put svile" ima svoju morsku i kopnenu komponentu.

Morska komponenta treba da smanji zavisnost Kine od Malaka moreuza, kao i njenu ranjivost na transport morem.
Krak "Morskog svilenog puta" pocinje u pakistanskoj luci koja je 100% pod upravom Kine i ide na sever do zapadne kineske granice, a noda dublje u Kinu.
Kopnena komponenta ce i napraviti problem u geopolitickom smislu, jer je prakticno neosetljiva na cinjenicu ko vlada okolnim morima, gde su SAD i dalje superiorne u globalnom aspektu stvari, ali modu biti zestoko izazvane na regionalnom nivou (Istocna Azija i Juzno kinesko more npr.).

Kada za 10 do 15 godina vecina infrastrukturnih projekata bude okoncana (ako bude), finansijsko, privredno i ekonomsko uopste teziste ce biti definitivno izmesteno u ovaj deo sveta, a cinjenica ko je najjaci na moru ce biti irelevantna.

E tu lezi problem, jer ce nivo upliva i kontrole biti zanemarljiv.

артиљерац

pre 8 godina

Одговор за Славена а и друге неверне томе.Кина и Русија су спојене пругом.
Транссибирска железница,па њен одвојак за Кину.од 2010 годишњи пораст
превоза контејнера том трасом је 7%.Руске и кинеске железнице ГАРАНТУЈУ рок
од 11 дана од преузимања контејнера у Бресту(Белорусија)до било које кинеске луке.Брод из Европе иде 30-35 дана.Саобраћајни сам инжењер,то ми је
посао.Кина сад гради други крак,"пут свиле",јер је транссибирска железница
лимитирана на 120 милиона тона годишњег промета у оба смера.Тај други крак
ће преко Казахстана улазити у Русију,и даље ка Европи.Значи,то није канал
Морава-Солун(који је комплетан идиотлук)то је реалност.За Кинезе важи да се
споро одлучују,али кад се одлуче брзо делају.Рачунао сам да Русија већ сад
на транспорту контејнера убира 6-7 милијарди$ годишње.Русија је развила
нову електричну локомотиву намењну баш за тај пројекат које може да вуче
6000 тона(150 40-тонских вагона;или 300 контејнера од 40 фита)брзином од
150 км на час.Транссибирска железница је највећим делом трасе равна.Није
"Пут свиле" никаква илузија,на њему се већ увелико ради.

Pamtivek

pre 8 godina

@slaven

pa niste bas u pravu. Ne radi se ovde samo o drumskom saobracaju, vec pre svega se misli na zeleznicki. U izradi je zajednicki rusko-kineski projekat pruge velike brzine izmedju Moskve i Pekinga u duzini od 7000 km, a vozovi ce ovo rastojanje prelaziti za 30 casova (umesto 5 dana koliko danas prelaze). Vrednost projekta je 242 milijarde dolara, a rokovi za punu funkcionalnost pruge je 8-10 godina. U projektu je vec pocela realizacija dela od Moskve do Kazanja (brzine do 400km/h) u duzini 770km, a sledeca faza je do Jekaterinburga u duzini 1595 km. To je sve deo pruge Moskva-Peking. Problem je sto je nemacki Simens iskljucen iz svih ovih projekata i sada oni vrse pritisak na nemacku vladu da se kako god znaju i imeju ubace u ove visedecenijske kapitalne investicije. Znaci, velike kolicine roba iz Pekinga do Berlina ili Helsinkija bi isle preko Moskve za manje od 2 dana. Sto je morate priznati izuzetno povoljno i po ceni i po ustedi vremena.

milutin

pre 8 godina

naš interes je: vladavina prava-korenita reforma pravosuđa, pa zatim infrastruktura.
sa ove dve stvari smo rešili 99% naših problema.
u ovoj drugoj stavci je modernizacija pruga kroz srbiju (solun evropa) gde bi bio jedan krak ovog puta svile kao i konačni završetak auto puta kao i kraka ka bugarskoj.

Zivota

pre 8 godina

Uzbekistan je izuzetno bogata zemlja, ali sa prilicno siromasnim narodom. Mnogo ih radi u Rusiji. Imao sam tu cast da zivim jedno vreme sa Uzbekistankom. Posetio sam i Uzbekistan. Bila je iz Taskenta. I dan danas sam ubedjen da na svetu nema boljeg voca i povrca od onog koji se jede u Uzbekistanu.O jagnjetini nema smisla ni pisati. I ubedjen sam, kada bi se ti proizvodi mogli plasirati u EU, EU proizvodjaci bi mogi bez problema da zatvore proizvodnju. Ali, ti proizvodi su izuzetno jeftini samo u Uzbekistanu, u Moskvi su bili skuplji od Evropskih.

ieo

pre 8 godina

e pa ljudi zar vi samo zelite nekom da se desi nesto i da im crkne krava ?
Prvo ovaj projekat jako dugo je u razradi vise od dve decenije se lagano razvija. Prvo su kupili deo luke Pirej pa posle Solun onda su usli u jos par luka kao vlasnici i suvlasnici. Zatim su povezali brzim prugama svoje gradove sa svojim lukama unutar Kine onda su krenuli da ulazu u zemlje koje se nalaze na putu svile kroz privatno javna partnerstva ili preko svojih banaka sa povoljnim kreditima kako bi se razvile i zeleznice tih zemalja. Inace da znate vec postoji voz koji ide do Roterdama i Regenzburga kao i to Spanije. Tranzit time je do Spanije 15 dana dan krace do prve dve destinacije, broj kontejnera oko 100 do 150 zavisno od velicine 20 ili 40 f. Ono sto je problem je broj koji moze da se prevuce i ucestalost. Zato Kinezi intezivno rade i na prugama od Pireja i Solina ka Madjarskoj, Ceskoj i Slovackoj. Zato smo i mi u tom planu. Nece se oni odreci brodova kontejnera jer oni mnogo vise nose nego jedan voz i pored skoro duplog timeimnga. Amerika je njima dobro dosla ali Amerika nema tu neki interes . Drugo Kina to ne radi da naudi USa nego im je interes da izvezu vise nego sad jer bez izvoza su mrtvi. Inace nijedna stvar koja se radi u kini nije kineski patent vec 90% Usa i ostalo Evropa.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Svet je promenjen i pronalaskom parne mašine daleko više, pa šta ako se promeni i novim putem svile? Svima koji su na tom putu omogućiće još bolju razmenu ideja i robe!

Mustang

pre 8 godina

Opet sasvim pogresan zakljucak. Pa ne svodi se zivot na to "da naskodimo Americi", nego da moj narod i moja drzava dozive prosperitet. Uopste nije tacno da je Americi ovaj projekat zabranjen ili da je ona iskljucena. Naprotiv, i Kina i Rusija bi veoma rado videli Ameriku ukljucenu u ovo. Problem je sto bi to podrazumevalo da Amerika ima ista prava i obaveze kao i sve ostale zemlje, a to Amerika jednostavno ne da nece, nego ne moze da proguta. Amerika ako zeli, necu reci, da opstane, nego da se prilagodi novim svetskim uslovima, mora da prozivi otrezenjenje, katarzu i da proguta gorku pilulu da nisu bolji, lepsi, pametniji od drugih, kao sto nisu ni gori, ruzniji i gluplji od drugih. Ali to ce za njih biti veliki problem jer ako americki predsednik doslovce kaze: "Mi smo svesni posebnosti americke nacije i zbog toga smo predodredjeni da svet vodimo o kvalitetniju i bolju buducnost". Ako je ovo, a jeste, stav americke elite, onda su oni u velikom problemu, ali i mi jer ce oni na sve moguce moralne i nemoralne nacine unistavati svet oko sebe, smatrajuci u svom kompleksu da ih svi mrze, da hoce nesto da im oduzmu i uniste. I da su njihova prava veca od tudjih. A Evropa je posebna prica - jalovo bezidejna, politicki kvazimodo... ona se takodje nece prikljuciti ovome projektu bez obzira sto bi bas Nemacka imala najvise koristi. Jednostavno dok je EU nema napretka za Evropu.
(Gulamfer, 24. maj 2015 09:48)

U skorije vreme nisam procitao tako pametan komentar. Bravo! Svaka ti je k'o u Njegosa.

master

pre 8 godina

"Moderan čovek živi u obmani da zna šta želi, dok u stvari želi ono što se od njega očekuje da želi".

Erih From

Želi da troši da bi potrošio.