Utorak, 17.02.2015.

20:28

Šta posle odbijanja ponude Esmarka?

<a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=02&dd=17&nav_id=959132" class="text-link" target= "_blank">Nakon odbijanja ponude američkog Esmarka o dokapitalizaciji smederevske Železare</a> mnogo toga ostalo je nedorečeno i mnoga pitanja ostala su otvorena.

Izvor: B92

Šta posle odbijanja ponude Esmarka? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

CORBANAC - ODLICAN - PET

pre 9 godina

Svako posten ce priznati da je Esmark trazio previse tokom pregovora sa Vladom Srbije oko preuzimanja Smederevske Zelezarei to nije nista neobicno za zemlje u tranziciji. Mi toliko dugo trazimo partnere za Zelezaru i u toj nasoj zelji i kuknjavi da ga nadjemo smanjili smo svoju pregovaracku cenu i druga strana je gledala da izvuce sto vise, ali ono sto je svakako dobro nismo poklekli i potpisali Ugovor sa Esmarkom koji bi po nas bio veoma bolan i katastrofalan. Mislim da ce i EU pomoci Vladi da nadje resenje. Koliko vidim da njima je prihvatljiv plan B da ce se tim planom obezbediti dug zivot Zelezare, kao i da je jedina obaveza da vise nema subvencija drzave.

VECA

pre 9 godina

Nista sto nije u nasem interesu ne treba potencirat po svaku cenu.Odluka Vlade je ispravna jer su zasticeni radnici.Samo zlobnici mogu zalit sto nije otpusteno 3500 radnika i kritikovat odluku.Verujem da ce Vlada naci resenje za pokretanje Zelezare.

Vladan

pre 9 godina

Pa nije taj Esmark Bogom dan, pa da sad posmatramo stvari kao da je smak sveta. Zivece i radice Zelezara i bez njega, pronaci ce se vec neko resenje.

Budjoni

pre 9 godina

Najbolje plan "š" ! Kad "Sujeta" i obecanja nadvladaju, razum dobija se cista glupost ! Samo u EU visak kapaciteta u proizvodnji celika iznosi 40 milona tona ! Potrosnja smanjena za 25% u odnosu na 2007 godinu ! Unisten metalni komleks i preradjivacki kapaciteti u Srbiji ! Cena energije za preradu u porastu. Do sada u "nasu" celicanu ulozeno vise od 5 milijardi $ ! Da je toliko ulozeno u Poljoprivredu, Srbija bi bila Svajcarska ! Odustati, vec je kasno !
"Bankrot Srbija" na pomolu ! A Sarov i dalje av,av,av !....

Srđan86

pre 9 godina

Nakon odbijanja "Esmarka" idemo dalje! To što "Esmark" nije preuzeo železaru ne znači da nema drugih opcija. Naprotiv, Vlada ima plan "B", a to je novi profesionalni menadzment koji će voditi železaru.

volim sve što vole mladi

pre 9 godina

Esmark je kupovinom Železare želeo da izvuče što veću korist, dok Vlada RS nije mogla da dozvoli otpuštanje velikog broja radnika. Dogovor nije postignut, ali to i nije tako tragično kako izgleda. Uvek postoji drugo rešenje. Verujem da će se naći novi kupac za Železaru, a dok se ne nadje država će pokušati da Železara i dalje nastavi da radi, jer je velika šteta da jedan tako veliki gigant propadne.

veleste

pre 9 godina

Naci ce se resenje, sigurna sam u to. Veliki napor oko resavanja problema sa zelezarom mora uroditi plodom.Kada puno radite i neprestano trazite izlaz iz problema, morate ga i naci, to je jednostavno tako.

novi dan

pre 9 godina

"Šta posle odbijanja ponude Esmarka?" Ide novi dan.Sesti i trezveno razmotriti novonastalu situaciju i pronaći najbolje moguće rešenje prema trenutnim uslovima.Izbegnuta je repriza US Steel-a,sačuvana su radna mesta,anajbolje bi bilo da vlada obelodani šta su Amerikanci nudili da ne bi posle građani nasedali na moguće provokacije.

sasa

pre 9 godina

1.kvalitet celika koji Zelezara moze da napravi,ne moze da zadovolji kvalitet autoindustrije ! -Ko god pise-komentarise,mora da zna da je iz Zelezare pustano da izadje svasta sto kvalitetom ni na prvi pogled nije ok. Tako da Zelezara i da napravi pomenute kolicine,pitanje je kvaliteta i ko bi to kupovao...

Jogogo

pre 9 godina

Не знам како ће да задржи 5000 радника и да они примају плату а да то нема везе са буџетом јер рече што је држава помагала помагала је!Железара да може да ради сама не би је ни продавали!Опет на грбачу грађана Србије јел???

kafa

pre 9 godina

Posle ovog neuspelog pokusaja proidaje jedino logicno resenje jeste da svi radnici i drzava pocnu da rade sto bolje znaju i da sto efikasnije vode zelezaru . Naravno treba naci adekvatnog menadzera koji taj posao da radi najbolje i u korist zelezare.

Garavko

pre 9 godina

Posao nije priveden kraju i to je činjenica. U ovom trenutku je neophodno da se zbiju redovi kako bi se sproveo plan B koji će okupiti ekipu koja je u stanju da sprovede zamisli Vlade. Možda nije dobra stvar što posao sa ESMARK-om nije završen ali je odlično što je Vlada poslala jasnu poruku da se domaćinski ponaša i da su joj interesi Srbije na prvom mestu.

Oklagija

pre 9 godina

Ništa. Baš ništa. Nije život stao ako ESMARK nije postao strateški partner Železare. Ništa nije ostalo nedorečeno i nijedno pitanje otvoreno pošto je ova priča sa ESMARK-om završena i potrebno je tražiti novo rešenje.

Veliki brat

pre 9 godina

E ovi botovi su da čovek poludi.

Samo rade copy/paste (kakve ima administracije u Srbiji, ispada da su oni još i pismeni, bar to znaju), a kako bi bilo da malo razmisle?

I dok se drugi portali trude da se zaštite od "robota" i raznih softvera, ovi naši portali sa vestima u Srbiji čak im izlaze u susret, pa se omogućava da botovi preko softvera ekspresno postavljaju komentare i ocene većom brzinom nego što bi to uradio neki kompjuterski virus.


Svaki njihov komentar je tipa "nadam se...", "verujem...", a niko da kaže ZNAM!!!!
Ima li ovde neko sa ZNANJEM šta bi trebalo činiti?


Pričaju o paljenju druge peći, a niko ne priča KOME da prodamo taj čelik?
I to što proizvodi železara nije pogodno za automobilsku industriju. Bilo je nekad možda pogodno za tenkove, topove i sl., što smo prodavali Libiji, Iraku, Iranu... Ta smo tržišta izgubili, mašinsku industriju više nemamo, tako da nam je železara samo teret.

Ako nemate rudnike u blizini, fabrika NEMA ŠANSE da bude konkurentna i da prodao svoju proizvodnju. Pa "US Steel" ne bi otišao da tu može da se napravi profit. Pogledajte na interentu cifre za njihovu železaru u Košicama, koliko miliona tona, koliko zaposlenih, ali i koliko im je udaljen rudnik!


Profesionalni menadžemt?
Pa što nije izabran pre 3 godine?

Zašto nije postavljen u Telekom, EPS, Srbijagas?
Zašto nema departizacije preduzeća?

Nego, sad ćemo godinu dana da divanimo o železari i 5000 zaposlenih, a milion nezaposlenih neka crkne od gladi!

Aragorn

pre 9 godina

Sada će biti raspisan javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora i nadam se da će biti sastavljem kvalitetan menadžerski tim, koji će znati da unapredi rad Železare.
(SrdjanVB, 17. februar 2015 22:34)
Jedan od mnoštva optimističnih komentara kojima su nas zasuli obožavaoci lika i dela Njegovog Veličanstva... Ne očekujem odgovore, ali ipak moram da pitam:
1. Zašto od 2012. godine, od kada je U.S. Steel otišao, do danas niko nije postavio "kvalitetan menadžerski tim" koji bi upravljao Železarom? Zar preduzeće u boljem stanju, sa većom proizvodnjom i manjim gubicima, ne bi popravilo našu poziciju u pregovorima sa "Esmarkom" ili bilo kojim drugim kupcem?
2. Ko će finansirati gubitke koje svakodnevno pravi Železara dok se na konkursu ne izabere "kvalitetan menadžerski tim"? I da li neko daje garancije da i posle izbora "kvalitetnog menadžerskog tima" Sartid neće raditi sa gubicima? I ako ponovo bude gubitaka, da li će se još smanjivati penzije i plate? I dokle?

sekira

pre 9 godina

Vidno je koliko nekome smeta da ovaj dogovor uspe. Taj neko očigledno nemari za zaposlene u Železari.
(VajdaS, 17. februar 2015 21:35)

Sigurno Miskovicu ... :P

Lidija

pre 9 godina

Najbolje bi bilo da je Esmark prihvatio garancije i da je posao dogovoren, ovako idemo dalje i trazimo menadzmenst koji moze da obezbedi sirovine i pokrene obimniju proizvodnju u Zelezari Smederevo.

Hogar

pre 9 godina

ŠTA POSLE!?
Pa nemoguće je da od toliko "doktorata" ne iznikne jedna pametna glava da kaže šta dalje.Nemam doktorat ali evo na primer smešne ideje koja bi "delovala"...Fiat u Kragujevcu je panično i ekspresno zatro svaki trag da je ikada pravljen model YUGO,Z-101,Yugo Florida.Da li se neko ikada zapitao ZAŠTO?To su jeftini automobili koje je veoma lako proizvesti a njihova cena je za vreme kada nam smanjuju plate sasvim prihvatljiva.PRAVITE KECA U SMEDEREVU ...i ne bojte se ništa.Svako će pre kupiti ovaj auto od 4000 nego FIAT 500L od 14 000 evra.Blage izmene dizajna su samo stvar kozmetike i mogu biti urađene u hodu.Auto od 4000 evra bio bi hit.A o izvozu u Rusiju da ne pričamo.

loki

pre 9 godina

Nista, nek traze drugi posao, kao i svi ostali koji ovde ostanu bez posla.
Ja kad sam dobio otkaz premijer (nijedan ministar, takodje) nije plakao zbog toga. Zakljucujem da tada nisam bio od "strateskog" znacaja za drzavu.
A danas svi izgledali smrknuto kao na parastosu. Dramatizirano i emotivno da se rastuzih vise no onda nad sopstvenim otkazom.

LEPENAC

pre 9 godina

život ide dalje, bice novih ponuda i ukoliko nesto bude sto može da se prihvati prihvaticemo. Nista sto nam ne ide u prilog necemo prihvatiti da ne ponovimo greske prethodne vlade,

Izvuci pouku

pre 9 godina

Radnic u zeljezari treba na vreme da obezbede svju egzistenciju. Bolje vrabac u ruci neglo golub na gradi. Trzistan situacija je kristican. Odmah bi trebali radnici da potraze drugi posao da se posle ne bi cudili ako ostanu na ulici bez ikakvih prihoda. Kapitalizam je surov i isti nema brige za radnike. Nece ostali gradjani da dozvole da oni izdrzavaju ti 5000 radnika. Zar treba da trpe milioni ostalih? Zatvorite odmah i gotovo. Da su je zatvorili pre par godina ne bi imali ivakve gubitke. Mi smo zemlja koja nema rudnike celika tako da je zeljezara cist promasaj. Hocemo da proizvodimo celik a nemamo odgovarajucu rudu, a uvoz materijala neisplativ da bi se prodali po konurentnim cenama. Domace triziste prezasiceno kineskim celikom koji je tri puta jeftini... O cemu mi dalje da pricamo, od zeljezare samo gubitci...

herkules s

pre 9 godina

Zelezara je u vlasnistvu Srbije, tako da su mesta zagarantovana radnicima , a time i egzistencija. Pronaci ce se i top menadzent koji ce osposobiti rad druge peci,a time i povecati bdp.

zoran

pre 9 godina

Aman bre! Pa i moja šećerana je imala 600 radnika i niko nas nije pitao kada je Mičošević 1997. zašvajsovao kapije a nas,radnike, ostavio na ulici kao poslednje go... dok je isti taj Vučić talambasao i šenlučio po Balkanu glumatajući patriotu i nacionalistu kao što sada glumsata demokratu i kosmopolitu! Tada su istu sudbinu doživeli milioni radnika ovde u Srbiji! Prema tome, ako nema tamo u toj fabrici perspektive, ugasite je brate, a ne da sa grbine svih ostalih finansirate nešto od čega vajde neće da bude da biste sebi stvorili privid da radite i da na osnovu toga punoglavci zaokružuju na izborima vašu prevarantsku politiku...

SrdjanVB

pre 9 godina

Sada će biti raspisan javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora i nadam se da će biti sastavljem kvalitetan menadžerski tim, koji će znati da unapredi rad Železare. U svakom slučaju i to je bolja opcija, nego da Železara doživi sudbinu brojinih preduzeća koja su privatizovana tokom prethodne decenije.

Lurviks

pre 9 godina

Ocekujem da ce se naci neki strateski partner koji ce garantovati radna mesta i dodatno zaposliti jos radnika u zelezari a i u drugim kompanijama koje donose veliki profit drzavi.

Katarina

pre 9 godina

Nije rešenje prodati železaru po svaku cenu, naročito ne na štetu svog naroda koji radi u istoj...zbog njih je pre svega ova odluka i donešena.
Mora postojati neka alternativa!

kris82

pre 9 godina

Ono što se kosi sa našim interesima i ne treba prihvatati,kolika god naša želja bila da se izvrši privatizacija i pokrene proizvodnja,ako nečiji uslovi su previsoki i nama ne dogovaraju,bolje je pokušati naći drugo rešenje.

Feniks

pre 9 godina

Dss bi zelezaru poklonio rusima a prethodno bi proglasili stechaj da malo dolara dodje ispod ruke pojedinim funkcionerima a kao nesto da udje u budzetu!

JelicaM

pre 9 godina

Železara se neće prodati po svaku cenu, ali moramo razmotriti opciju ako se Železara ne proda, mnogi zaposleni će trpeti posledici jer će se biti prinuđeno na otpuštanje veće količine radnika, a to niko ne želi i stoga je prevashodno da se Železara proda kako bi se spasili zaposleni u toj firmi.

Markov

pre 9 godina

Šta posle odbijanja? Pitanje za milijarde dolara...Ima teži način pokušati pokrenuti proizvodnju ili lakši tj. uništiti Železaru i od Smedereva napraviti još jedan grad bez perspektive. Oba načina znače veliki trošak. Ja bih pre glaasao za to da Železara živi.

DanicaJ

pre 9 godina

Da li si nekada razgovarao sa nekim zaposlenim u Železari. Nisi, jer da jesi znao bi da je njima samo bitno da ostanu zaposleni u Železari i da pošteno zarađuju svoj novac.

дуки

pre 9 godina

Најважније је заштитити наше интересе и не гасити железару.Надамо се да ће план б дати резултате.

Natasa

pre 9 godina

Vlada sigurno ima `rezervni plan`I naci ce resenje za Zelezaru. Vucic je sada na udaru onih koji ga ne podrzavaju, odnosno opozicije I njihovih pristalica, ali budimo realni, ovaj put cestitke jer je stao na stranu svog naroda.

Sandro

pre 9 godina

Srbija je zemlja u tranziciji i strani investitori pokusavaju da to maksimalno iskoriste,dobro je sto nismo pristali na nepovoljne uslove koje je Esmark ponudio i vec ce se naci neka jaka kompanija koja ce ponuditi bolje uslove.

sasa

pre 9 godina

Traziti drugo resenje, slazem se da bi bilo dobro da smo nasli nekog, da je neko izasao sa dobrom ponudom,ali tako je kako je...bolje i ovo nego da smo pristali na "ucenu".Pregovaralo se nije doslo do resenja i sad moramo dalje, nema odustajanja.

Simo

pre 9 godina

Sa odgovornom politikom poslovanja koju nasa vlada vodi ne trebamo sumnjati u to da ce na najbolji moguci nacin resiti pitanje poslovanja Zelezare.

JelicaM

pre 9 godina

Železara se neće prodati po svaku cenu, ali moramo razmotriti opciju ako se Železara ne proda, mnogi zaposleni će trpeti posledici jer će se biti prinuđeno na otpuštanje veće količine radnika, a to niko ne želi i stoga je prevashodno da se Železara proda kako bi se spasili zaposleni u toj firmi.

herkules s

pre 9 godina

Zelezara je u vlasnistvu Srbije, tako da su mesta zagarantovana radnicima , a time i egzistencija. Pronaci ce se i top menadzent koji ce osposobiti rad druge peci,a time i povecati bdp.

Jellena

pre 9 godina

Mogli smo i da damo Sartid Esmarku, da predstavimo to kao trenutni uspeh aktuelne vladajuce garniture, a ne obezbedivsi se garancijama na kojima se insistiralo, da kupimo vreme dok se ne potrose zalihe sirovina i repromaterijala, ali vlada ne raymislja kratkorocno vec se trudi da iynadje najoptimalnije resenje ya ovu rak-ranu nase industrije.

Mauriks

pre 9 godina

Okrenuli bi ledja evropi i amerima a rusima bi poklonili azotaru,samo da jake kompanije ipak imaju strateskog partnera bez obzira na to sta ce biti sa radnicima a naravno o svemu ovome predsednik stranke bi bio neobavesten!!!

Sandro

pre 9 godina

Srbija je zemlja u tranziciji i strani investitori pokusavaju da to maksimalno iskoriste,dobro je sto nismo pristali na nepovoljne uslove koje je Esmark ponudio i vec ce se naci neka jaka kompanija koja ce ponuditi bolje uslove.

sio mi ga djura

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto su aveti proslosti poput ovog Vlahovica i dalje merodavni da daju bilo kakvo misljenje?
Covek unistio dobar deo privrede u Srbiji i sada njega kao nesto pitaju.

Natasa

pre 9 godina

Vlada sigurno ima `rezervni plan`I naci ce resenje za Zelezaru. Vucic je sada na udaru onih koji ga ne podrzavaju, odnosno opozicije I njihovih pristalica, ali budimo realni, ovaj put cestitke jer je stao na stranu svog naroda.

smederevac

pre 9 godina

Pitanja na "tone", ali odgovora NIGDE!
I sam sam pokušao, na ovom sajtu, bar desetak puta, ali mediji samo "mumlaju", okreću jednu rečenicu milion puta, stranački aktivisti na sve načine "guše" realnu kritiku, kupujući minute vlasti svojim predpostavljenim.
-koliko železara ima proizvodnih, a koliko neproizvodnih radnika
-koliko menadžera ,koji su do sada bili stručnjaci i elita,pa stigosmo do 500 miliona evra gubitaka
-ko ih je doveo na te rukovodeće funkcije,ko je pratio poslovanja i aminovao "anti-ekonomiju" železare
-koliko je naprimano novih radnika , sa kojom stručnom spremom, odnosno koliko od njih je direktno u proizvodnji
-po kom planu radi kadrovska služba
-ko će odgovarati za eventualnu propast, pošto se ponovo obećavaju "kule i gradovi(na vodi)), a ko se i malo razume u metalurgiju, vidi da dve visoke peći , 1,7 miliona tona prerade- "potemkinova sela"!?
- sme li država jednom svom preduzeću davati struju po nižim cenama, možda i besplatno, sme li zaboraviti naplatu poreza i svih obaveza, dok se prema svim drugim privrednim subjektima vrši presija po pitanju bIlo kakvih naplata?!
-spada li takvo ponašanje u kršenje zakona i ustava?!
-dok neko pravi gubitke- koliku će platu imati i na osnovu čega će se ona računati
DA NE BUDE ZAMENA TEZA, A SINDIKALISTI ŽELEZARE POKUŠAVAJU DA MINIRAJU SVU ELEMENTARNU LOGIKU-DOK SI GUBITAŠ I UZIMAŠ NOVAC OD DRŽAVE I POPUNJAVAŠ SVE GUBITKE- TI SI NA TERETU NACIJE (NARODA), DŽABA PATETIČNE PRIČE?!

Sandro

pre 9 godina

Srbija je zemlja u tranziciji i strani investitori pokusavaju da to maksimalno iskoriste,dobro je sto nismo pristali na nepovoljne uslove koje je Esmark ponudio i vec ce se naci neka jaka kompanija koja ce ponuditi bolje uslove.

Darko

pre 9 godina

Strani menadzment bi bio verovatno povoljno resenje, Esmark je trazio previse, a nudio malo, verovatno su racunali da kao jedini koji su ponudili pravu ponudu na tenderu, imaju pravo da traze sta zele.

даре

pre 9 godina

Приватизација железаре уз очување производње су најбоље решење, али не по цену отпуштања радника.У интересу целокупне привреде је да се сачува железкра.

Mauriks

pre 9 godina

Okrenuli bi ledja evropi i amerima a rusima bi poklonili azotaru,samo da jake kompanije ipak imaju strateskog partnera bez obzira na to sta ce biti sa radnicima a naravno o svemu ovome predsednik stranke bi bio neobavesten!!!

pera ložač

pre 9 godina

Pogledajmo brojke. Za 6 meseci Zelezara izveze 44m eura robe, uveze 41m a dobije od države 10m mesečno odnosno 60m eura neto. Od toga plati 5000 radnika po 500e, znaci 2.5m mesečno tj. 15m za pola godine.
Ko bi normalan trosio pare na to? Jeftinije je da svaki radnik dobija 2000e mesečno i trosi na domaću robu ili recimo ustedi za stan koji će domaći radnici zidati. Ali nasa država već skoro sto godina voli da se bavi proizvodnjom čelika iako nemamo rudnik u blizini. Milijarde su tamo slupane do sada nažalost.

SK82

pre 9 godina

Sigurno je da će se naći neko alternativno rešenje za Železaru,da li kroz menadžment ili na neki drugi način,ali za sve je potrebno vreme i dobar plan.

DanicaJ

pre 9 godina

Da li si nekada razgovarao sa nekim zaposlenim u Železari. Nisi, jer da jesi znao bi da je njima samo bitno da ostanu zaposleni u Železari i da pošteno zarađuju svoj novac.

Majda S

pre 9 godina

S obzirom da je odbijena po meni neozbiljna i ucenjivacka ponuda Esmarka o vecinskom preuzimanju Sartida, smatram da bi bilo najprihvatljivije napraviti ozbiljnu racunicu i procenu da li bi se nastavkom rada Zelezare i dalje akumulirali gubici koji su bili "prihvatljivi" u ranijim periodima jer su bili izvor finansiranja raznoraznih politickih opcija, ali uzimajuci u obzir ozbiljnost nase sadasnje vlade da sa tom praksom rascisti, mozda ne bi bilo lose porazmisliti o ozbiljnom zaokretu i obestecenju radnika kroz socijalni program i okretanje nekoj drugoj grani privrede

Fudbaler

pre 9 godina

Ipak su radnici bili na prvom mestu, tako da iako nije potpisan ugovor sa Esmarkom i dalje ce da se radi koliko je u mogucnosti ova drzava da isfinansira, ipak radnici ce da ostanu na starom poslu- sto je jako bitno.

JelicaM

pre 9 godina

Železara se neće prodati po svaku cenu, ali moramo razmotriti opciju ako se Železara ne proda, mnogi zaposleni će trpeti posledici jer će se biti prinuđeno na otpuštanje veće količine radnika, a to niko ne želi i stoga je prevashodno da se Železara proda kako bi se spasili zaposleni u toj firmi.

A sada na posao!

pre 9 godina

Treba stvarno naći dobre menadžere sa strane i onemogućiti sadašnje da učestvuju u rukovođenju u železari.Ako se nađe dobar gazda i čvrsta ruka železara će da pravi profit,jer,da se razumemo,ni dosad je nisu podkradali radnici već sadašnje rukovodstvo.To je osnova i to mora da shvati Vučić,to je početak rada oko železare.A sve to on ako hoće može da proveri.

Veliki brat

pre 9 godina

E ovi botovi su da čovek poludi.

Samo rade copy/paste (kakve ima administracije u Srbiji, ispada da su oni još i pismeni, bar to znaju), a kako bi bilo da malo razmisle?

I dok se drugi portali trude da se zaštite od "robota" i raznih softvera, ovi naši portali sa vestima u Srbiji čak im izlaze u susret, pa se omogućava da botovi preko softvera ekspresno postavljaju komentare i ocene većom brzinom nego što bi to uradio neki kompjuterski virus.


Svaki njihov komentar je tipa "nadam se...", "verujem...", a niko da kaže ZNAM!!!!
Ima li ovde neko sa ZNANJEM šta bi trebalo činiti?


Pričaju o paljenju druge peći, a niko ne priča KOME da prodamo taj čelik?
I to što proizvodi železara nije pogodno za automobilsku industriju. Bilo je nekad možda pogodno za tenkove, topove i sl., što smo prodavali Libiji, Iraku, Iranu... Ta smo tržišta izgubili, mašinsku industriju više nemamo, tako da nam je železara samo teret.

Ako nemate rudnike u blizini, fabrika NEMA ŠANSE da bude konkurentna i da prodao svoju proizvodnju. Pa "US Steel" ne bi otišao da tu može da se napravi profit. Pogledajte na interentu cifre za njihovu železaru u Košicama, koliko miliona tona, koliko zaposlenih, ali i koliko im je udaljen rudnik!


Profesionalni menadžemt?
Pa što nije izabran pre 3 godine?

Zašto nije postavljen u Telekom, EPS, Srbijagas?
Zašto nema departizacije preduzeća?

Nego, sad ćemo godinu dana da divanimo o železari i 5000 zaposlenih, a milion nezaposlenih neka crkne od gladi!

Fudbaler

pre 9 godina

Ipak su radnici bili na prvom mestu, tako da iako nije potpisan ugovor sa Esmarkom i dalje ce da se radi koliko je u mogucnosti ova drzava da isfinansira, ipak radnici ce da ostanu na starom poslu- sto je jako bitno.

JelicaM

pre 9 godina

Železara se neće prodati po svaku cenu, ali moramo razmotriti opciju ako se Železara ne proda, mnogi zaposleni će trpeti posledici jer će se biti prinuđeno na otpuštanje veće količine radnika, a to niko ne želi i stoga je prevashodno da se Železara proda kako bi se spasili zaposleni u toj firmi.

Markov

pre 9 godina

Šta posle odbijanja? Pitanje za milijarde dolara...Ima teži način pokušati pokrenuti proizvodnju ili lakši tj. uništiti Železaru i od Smedereva napraviti još jedan grad bez perspektive. Oba načina znače veliki trošak. Ja bih pre glaasao za to da Železara živi.

kris82

pre 9 godina

Ono što se kosi sa našim interesima i ne treba prihvatati,kolika god naša želja bila da se izvrši privatizacija i pokrene proizvodnja,ako nečiji uslovi su previsoki i nama ne dogovaraju,bolje je pokušati naći drugo rešenje.

zoran

pre 9 godina

Aman bre! Pa i moja šećerana je imala 600 radnika i niko nas nije pitao kada je Mičošević 1997. zašvajsovao kapije a nas,radnike, ostavio na ulici kao poslednje go... dok je isti taj Vučić talambasao i šenlučio po Balkanu glumatajući patriotu i nacionalistu kao što sada glumsata demokratu i kosmopolitu! Tada su istu sudbinu doživeli milioni radnika ovde u Srbiji! Prema tome, ako nema tamo u toj fabrici perspektive, ugasite je brate, a ne da sa grbine svih ostalih finansirate nešto od čega vajde neće da bude da biste sebi stvorili privid da radite i da na osnovu toga punoglavci zaokružuju na izborima vašu prevarantsku politiku...

JelicaM

pre 9 godina

Železara se neće prodati po svaku cenu, ali moramo razmotriti opciju ako se Železara ne proda, mnogi zaposleni će trpeti posledici jer će se biti prinuđeno na otpuštanje veće količine radnika, a to niko ne želi i stoga je prevashodno da se Železara proda kako bi se spasili zaposleni u toj firmi.

sasa

pre 9 godina

Traziti drugo resenje, slazem se da bi bilo dobro da smo nasli nekog, da je neko izasao sa dobrom ponudom,ali tako je kako je...bolje i ovo nego da smo pristali na "ucenu".Pregovaralo se nije doslo do resenja i sad moramo dalje, nema odustajanja.

SK82

pre 9 godina

Sigurno je da će se naći neko alternativno rešenje za Železaru,da li kroz menadžment ili na neki drugi način,ali za sve je potrebno vreme i dobar plan.

JelicaM

pre 9 godina

Železara se neće prodati po svaku cenu, ali moramo razmotriti opciju ako se Železara ne proda, mnogi zaposleni će trpeti posledici jer će se biti prinuđeno na otpuštanje veće količine radnika, a to niko ne želi i stoga je prevashodno da se Železara proda kako bi se spasili zaposleni u toj firmi.

Aragorn

pre 9 godina

Sada će biti raspisan javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora i nadam se da će biti sastavljem kvalitetan menadžerski tim, koji će znati da unapredi rad Železare.
(SrdjanVB, 17. februar 2015 22:34)
Jedan od mnoštva optimističnih komentara kojima su nas zasuli obožavaoci lika i dela Njegovog Veličanstva... Ne očekujem odgovore, ali ipak moram da pitam:
1. Zašto od 2012. godine, od kada je U.S. Steel otišao, do danas niko nije postavio "kvalitetan menadžerski tim" koji bi upravljao Železarom? Zar preduzeće u boljem stanju, sa većom proizvodnjom i manjim gubicima, ne bi popravilo našu poziciju u pregovorima sa "Esmarkom" ili bilo kojim drugim kupcem?
2. Ko će finansirati gubitke koje svakodnevno pravi Železara dok se na konkursu ne izabere "kvalitetan menadžerski tim"? I da li neko daje garancije da i posle izbora "kvalitetnog menadžerskog tima" Sartid neće raditi sa gubicima? I ako ponovo bude gubitaka, da li će se još smanjivati penzije i plate? I dokle?

loki

pre 9 godina

Nista, nek traze drugi posao, kao i svi ostali koji ovde ostanu bez posla.
Ja kad sam dobio otkaz premijer (nijedan ministar, takodje) nije plakao zbog toga. Zakljucujem da tada nisam bio od "strateskog" znacaja za drzavu.
A danas svi izgledali smrknuto kao na parastosu. Dramatizirano i emotivno da se rastuzih vise no onda nad sopstvenim otkazom.

smederevac

pre 9 godina

Pitanja na "tone", ali odgovora NIGDE!
I sam sam pokušao, na ovom sajtu, bar desetak puta, ali mediji samo "mumlaju", okreću jednu rečenicu milion puta, stranački aktivisti na sve načine "guše" realnu kritiku, kupujući minute vlasti svojim predpostavljenim.
-koliko železara ima proizvodnih, a koliko neproizvodnih radnika
-koliko menadžera ,koji su do sada bili stručnjaci i elita,pa stigosmo do 500 miliona evra gubitaka
-ko ih je doveo na te rukovodeće funkcije,ko je pratio poslovanja i aminovao "anti-ekonomiju" železare
-koliko je naprimano novih radnika , sa kojom stručnom spremom, odnosno koliko od njih je direktno u proizvodnji
-po kom planu radi kadrovska služba
-ko će odgovarati za eventualnu propast, pošto se ponovo obećavaju "kule i gradovi(na vodi)), a ko se i malo razume u metalurgiju, vidi da dve visoke peći , 1,7 miliona tona prerade- "potemkinova sela"!?
- sme li država jednom svom preduzeću davati struju po nižim cenama, možda i besplatno, sme li zaboraviti naplatu poreza i svih obaveza, dok se prema svim drugim privrednim subjektima vrši presija po pitanju bIlo kakvih naplata?!
-spada li takvo ponašanje u kršenje zakona i ustava?!
-dok neko pravi gubitke- koliku će platu imati i na osnovu čega će se ona računati
DA NE BUDE ZAMENA TEZA, A SINDIKALISTI ŽELEZARE POKUŠAVAJU DA MINIRAJU SVU ELEMENTARNU LOGIKU-DOK SI GUBITAŠ I UZIMAŠ NOVAC OD DRŽAVE I POPUNJAVAŠ SVE GUBITKE- TI SI NA TERETU NACIJE (NARODA), DŽABA PATETIČNE PRIČE?!

Vladan

pre 9 godina

Pa nije taj Esmark Bogom dan, pa da sad posmatramo stvari kao da je smak sveta. Zivece i radice Zelezara i bez njega, pronaci ce se vec neko resenje.

Sandro

pre 9 godina

Srbija je zemlja u tranziciji i strani investitori pokusavaju da to maksimalno iskoriste,dobro je sto nismo pristali na nepovoljne uslove koje je Esmark ponudio i vec ce se naci neka jaka kompanija koja ce ponuditi bolje uslove.

sekira

pre 9 godina

Vidno je koliko nekome smeta da ovaj dogovor uspe. Taj neko očigledno nemari za zaposlene u Železari.
(VajdaS, 17. februar 2015 21:35)

Sigurno Miskovicu ... :P

Izvuci pouku

pre 9 godina

Radnic u zeljezari treba na vreme da obezbede svju egzistenciju. Bolje vrabac u ruci neglo golub na gradi. Trzistan situacija je kristican. Odmah bi trebali radnici da potraze drugi posao da se posle ne bi cudili ako ostanu na ulici bez ikakvih prihoda. Kapitalizam je surov i isti nema brige za radnike. Nece ostali gradjani da dozvole da oni izdrzavaju ti 5000 radnika. Zar treba da trpe milioni ostalih? Zatvorite odmah i gotovo. Da su je zatvorili pre par godina ne bi imali ivakve gubitke. Mi smo zemlja koja nema rudnike celika tako da je zeljezara cist promasaj. Hocemo da proizvodimo celik a nemamo odgovarajucu rudu, a uvoz materijala neisplativ da bi se prodali po konurentnim cenama. Domace triziste prezasiceno kineskim celikom koji je tri puta jeftini... O cemu mi dalje da pricamo, od zeljezare samo gubitci...

sio mi ga djura

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto su aveti proslosti poput ovog Vlahovica i dalje merodavni da daju bilo kakvo misljenje?
Covek unistio dobar deo privrede u Srbiji i sada njega kao nesto pitaju.

veleste

pre 9 godina

Naci ce se resenje, sigurna sam u to. Veliki napor oko resavanja problema sa zelezarom mora uroditi plodom.Kada puno radite i neprestano trazite izlaz iz problema, morate ga i naci, to je jednostavno tako.

DanicaJ

pre 9 godina

Da li si nekada razgovarao sa nekim zaposlenim u Železari. Nisi, jer da jesi znao bi da je njima samo bitno da ostanu zaposleni u Železari i da pošteno zarađuju svoj novac.

pera ložač

pre 9 godina

Pogledajmo brojke. Za 6 meseci Zelezara izveze 44m eura robe, uveze 41m a dobije od države 10m mesečno odnosno 60m eura neto. Od toga plati 5000 radnika po 500e, znaci 2.5m mesečno tj. 15m za pola godine.
Ko bi normalan trosio pare na to? Jeftinije je da svaki radnik dobija 2000e mesečno i trosi na domaću robu ili recimo ustedi za stan koji će domaći radnici zidati. Ali nasa država već skoro sto godina voli da se bavi proizvodnjom čelika iako nemamo rudnik u blizini. Milijarde su tamo slupane do sada nažalost.

herkules s

pre 9 godina

Zelezara je u vlasnistvu Srbije, tako da su mesta zagarantovana radnicima , a time i egzistencija. Pronaci ce se i top menadzent koji ce osposobiti rad druge peci,a time i povecati bdp.

Darko

pre 9 godina

Strani menadzment bi bio verovatno povoljno resenje, Esmark je trazio previse, a nudio malo, verovatno su racunali da kao jedini koji su ponudili pravu ponudu na tenderu, imaju pravo da traze sta zele.

Simo

pre 9 godina

Sa odgovornom politikom poslovanja koju nasa vlada vodi ne trebamo sumnjati u to da ce na najbolji moguci nacin resiti pitanje poslovanja Zelezare.

Majda S

pre 9 godina

S obzirom da je odbijena po meni neozbiljna i ucenjivacka ponuda Esmarka o vecinskom preuzimanju Sartida, smatram da bi bilo najprihvatljivije napraviti ozbiljnu racunicu i procenu da li bi se nastavkom rada Zelezare i dalje akumulirali gubici koji su bili "prihvatljivi" u ranijim periodima jer su bili izvor finansiranja raznoraznih politickih opcija, ali uzimajuci u obzir ozbiljnost nase sadasnje vlade da sa tom praksom rascisti, mozda ne bi bilo lose porazmisliti o ozbiljnom zaokretu i obestecenju radnika kroz socijalni program i okretanje nekoj drugoj grani privrede

DanicaJ

pre 9 godina

Da li si nekada razgovarao sa nekim zaposlenim u Železari. Nisi, jer da jesi znao bi da je njima samo bitno da ostanu zaposleni u Železari i da pošteno zarađuju svoj novac.

Sandro

pre 9 godina

Srbija je zemlja u tranziciji i strani investitori pokusavaju da to maksimalno iskoriste,dobro je sto nismo pristali na nepovoljne uslove koje je Esmark ponudio i vec ce se naci neka jaka kompanija koja ce ponuditi bolje uslove.

Sandro

pre 9 godina

Srbija je zemlja u tranziciji i strani investitori pokusavaju da to maksimalno iskoriste,dobro je sto nismo pristali na nepovoljne uslove koje je Esmark ponudio i vec ce se naci neka jaka kompanija koja ce ponuditi bolje uslove.

дуки

pre 9 godina

Најважније је заштитити наше интересе и не гасити железару.Надамо се да ће план б дати резултате.

Feniks

pre 9 godina

Dss bi zelezaru poklonio rusima a prethodno bi proglasili stechaj da malo dolara dodje ispod ruke pojedinim funkcionerima a kao nesto da udje u budzetu!

volim sve što vole mladi

pre 9 godina

Esmark je kupovinom Železare želeo da izvuče što veću korist, dok Vlada RS nije mogla da dozvoli otpuštanje velikog broja radnika. Dogovor nije postignut, ali to i nije tako tragično kako izgleda. Uvek postoji drugo rešenje. Verujem da će se naći novi kupac za Železaru, a dok se ne nadje država će pokušati da Železara i dalje nastavi da radi, jer je velika šteta da jedan tako veliki gigant propadne.

Natasa

pre 9 godina

Vlada sigurno ima `rezervni plan`I naci ce resenje za Zelezaru. Vucic je sada na udaru onih koji ga ne podrzavaju, odnosno opozicije I njihovih pristalica, ali budimo realni, ovaj put cestitke jer je stao na stranu svog naroda.

Natasa

pre 9 godina

Vlada sigurno ima `rezervni plan`I naci ce resenje za Zelezaru. Vucic je sada na udaru onih koji ga ne podrzavaju, odnosno opozicije I njihovih pristalica, ali budimo realni, ovaj put cestitke jer je stao na stranu svog naroda.

A sada na posao!

pre 9 godina

Treba stvarno naći dobre menadžere sa strane i onemogućiti sadašnje da učestvuju u rukovođenju u železari.Ako se nađe dobar gazda i čvrsta ruka železara će da pravi profit,jer,da se razumemo,ni dosad je nisu podkradali radnici već sadašnje rukovodstvo.To je osnova i to mora da shvati Vučić,to je početak rada oko železare.A sve to on ako hoće može da proveri.

Jellena

pre 9 godina

Mogli smo i da damo Sartid Esmarku, da predstavimo to kao trenutni uspeh aktuelne vladajuce garniture, a ne obezbedivsi se garancijama na kojima se insistiralo, da kupimo vreme dok se ne potrose zalihe sirovina i repromaterijala, ali vlada ne raymislja kratkorocno vec se trudi da iynadje najoptimalnije resenje ya ovu rak-ranu nase industrije.

Mauriks

pre 9 godina

Okrenuli bi ledja evropi i amerima a rusima bi poklonili azotaru,samo da jake kompanije ipak imaju strateskog partnera bez obzira na to sta ce biti sa radnicima a naravno o svemu ovome predsednik stranke bi bio neobavesten!!!

даре

pre 9 godina

Приватизација железаре уз очување производње су најбоље решење, али не по цену отпуштања радника.У интересу целокупне привреде је да се сачува железкра.

kafa

pre 9 godina

Posle ovog neuspelog pokusaja proidaje jedino logicno resenje jeste da svi radnici i drzava pocnu da rade sto bolje znaju i da sto efikasnije vode zelezaru . Naravno treba naci adekvatnog menadzera koji taj posao da radi najbolje i u korist zelezare.

Srđan86

pre 9 godina

Nakon odbijanja "Esmarka" idemo dalje! To što "Esmark" nije preuzeo železaru ne znači da nema drugih opcija. Naprotiv, Vlada ima plan "B", a to je novi profesionalni menadzment koji će voditi železaru.

herkules s

pre 9 godina

Zelezara je u vlasnistvu Srbije, tako da su mesta zagarantovana radnicima , a time i egzistencija. Pronaci ce se i top menadzent koji ce osposobiti rad druge peci,a time i povecati bdp.

Mauriks

pre 9 godina

Okrenuli bi ledja evropi i amerima a rusima bi poklonili azotaru,samo da jake kompanije ipak imaju strateskog partnera bez obzira na to sta ce biti sa radnicima a naravno o svemu ovome predsednik stranke bi bio neobavesten!!!

Katarina

pre 9 godina

Nije rešenje prodati železaru po svaku cenu, naročito ne na štetu svog naroda koji radi u istoj...zbog njih je pre svega ova odluka i donešena.
Mora postojati neka alternativa!

Lurviks

pre 9 godina

Ocekujem da ce se naci neki strateski partner koji ce garantovati radna mesta i dodatno zaposliti jos radnika u zelezari a i u drugim kompanijama koje donose veliki profit drzavi.

novi dan

pre 9 godina

"Šta posle odbijanja ponude Esmarka?" Ide novi dan.Sesti i trezveno razmotriti novonastalu situaciju i pronaći najbolje moguće rešenje prema trenutnim uslovima.Izbegnuta je repriza US Steel-a,sačuvana su radna mesta,anajbolje bi bilo da vlada obelodani šta su Amerikanci nudili da ne bi posle građani nasedali na moguće provokacije.

Garavko

pre 9 godina

Posao nije priveden kraju i to je činjenica. U ovom trenutku je neophodno da se zbiju redovi kako bi se sproveo plan B koji će okupiti ekipu koja je u stanju da sprovede zamisli Vlade. Možda nije dobra stvar što posao sa ESMARK-om nije završen ali je odlično što je Vlada poslala jasnu poruku da se domaćinski ponaša i da su joj interesi Srbije na prvom mestu.

Oklagija

pre 9 godina

Ništa. Baš ništa. Nije život stao ako ESMARK nije postao strateški partner Železare. Ništa nije ostalo nedorečeno i nijedno pitanje otvoreno pošto je ova priča sa ESMARK-om završena i potrebno je tražiti novo rešenje.

Hogar

pre 9 godina

ŠTA POSLE!?
Pa nemoguće je da od toliko "doktorata" ne iznikne jedna pametna glava da kaže šta dalje.Nemam doktorat ali evo na primer smešne ideje koja bi "delovala"...Fiat u Kragujevcu je panično i ekspresno zatro svaki trag da je ikada pravljen model YUGO,Z-101,Yugo Florida.Da li se neko ikada zapitao ZAŠTO?To su jeftini automobili koje je veoma lako proizvesti a njihova cena je za vreme kada nam smanjuju plate sasvim prihvatljiva.PRAVITE KECA U SMEDEREVU ...i ne bojte se ništa.Svako će pre kupiti ovaj auto od 4000 nego FIAT 500L od 14 000 evra.Blage izmene dizajna su samo stvar kozmetike i mogu biti urađene u hodu.Auto od 4000 evra bio bi hit.A o izvozu u Rusiju da ne pričamo.

Lidija

pre 9 godina

Najbolje bi bilo da je Esmark prihvatio garancije i da je posao dogovoren, ovako idemo dalje i trazimo menadzmenst koji moze da obezbedi sirovine i pokrene obimniju proizvodnju u Zelezari Smederevo.

LEPENAC

pre 9 godina

život ide dalje, bice novih ponuda i ukoliko nesto bude sto može da se prihvati prihvaticemo. Nista sto nam ne ide u prilog necemo prihvatiti da ne ponovimo greske prethodne vlade,

SrdjanVB

pre 9 godina

Sada će biti raspisan javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora i nadam se da će biti sastavljem kvalitetan menadžerski tim, koji će znati da unapredi rad Železare. U svakom slučaju i to je bolja opcija, nego da Železara doživi sudbinu brojinih preduzeća koja su privatizovana tokom prethodne decenije.

Jogogo

pre 9 godina

Не знам како ће да задржи 5000 радника и да они примају плату а да то нема везе са буџетом јер рече што је држава помагала помагала је!Железара да може да ради сама не би је ни продавали!Опет на грбачу грађана Србије јел???

sasa

pre 9 godina

1.kvalitet celika koji Zelezara moze da napravi,ne moze da zadovolji kvalitet autoindustrije ! -Ko god pise-komentarise,mora da zna da je iz Zelezare pustano da izadje svasta sto kvalitetom ni na prvi pogled nije ok. Tako da Zelezara i da napravi pomenute kolicine,pitanje je kvaliteta i ko bi to kupovao...

Budjoni

pre 9 godina

Najbolje plan "š" ! Kad "Sujeta" i obecanja nadvladaju, razum dobija se cista glupost ! Samo u EU visak kapaciteta u proizvodnji celika iznosi 40 milona tona ! Potrosnja smanjena za 25% u odnosu na 2007 godinu ! Unisten metalni komleks i preradjivacki kapaciteti u Srbiji ! Cena energije za preradu u porastu. Do sada u "nasu" celicanu ulozeno vise od 5 milijardi $ ! Da je toliko ulozeno u Poljoprivredu, Srbija bi bila Svajcarska ! Odustati, vec je kasno !
"Bankrot Srbija" na pomolu ! A Sarov i dalje av,av,av !....

VECA

pre 9 godina

Nista sto nije u nasem interesu ne treba potencirat po svaku cenu.Odluka Vlade je ispravna jer su zasticeni radnici.Samo zlobnici mogu zalit sto nije otpusteno 3500 radnika i kritikovat odluku.Verujem da ce Vlada naci resenje za pokretanje Zelezare.

CORBANAC - ODLICAN - PET

pre 9 godina

Svako posten ce priznati da je Esmark trazio previse tokom pregovora sa Vladom Srbije oko preuzimanja Smederevske Zelezarei to nije nista neobicno za zemlje u tranziciji. Mi toliko dugo trazimo partnere za Zelezaru i u toj nasoj zelji i kuknjavi da ga nadjemo smanjili smo svoju pregovaracku cenu i druga strana je gledala da izvuce sto vise, ali ono sto je svakako dobro nismo poklekli i potpisali Ugovor sa Esmarkom koji bi po nas bio veoma bolan i katastrofalan. Mislim da ce i EU pomoci Vladi da nadje resenje. Koliko vidim da njima je prihvatljiv plan B da ce se tim planom obezbediti dug zivot Zelezare, kao i da je jedina obaveza da vise nema subvencija drzave.

Fudbaler

pre 9 godina

Ipak su radnici bili na prvom mestu, tako da iako nije potpisan ugovor sa Esmarkom i dalje ce da se radi koliko je u mogucnosti ova drzava da isfinansira, ipak radnici ce da ostanu na starom poslu- sto je jako bitno.

SK82

pre 9 godina

Sigurno je da će se naći neko alternativno rešenje za Železaru,da li kroz menadžment ili na neki drugi način,ali za sve je potrebno vreme i dobar plan.

Hogar

pre 9 godina

ŠTA POSLE!?
Pa nemoguće je da od toliko "doktorata" ne iznikne jedna pametna glava da kaže šta dalje.Nemam doktorat ali evo na primer smešne ideje koja bi "delovala"...Fiat u Kragujevcu je panično i ekspresno zatro svaki trag da je ikada pravljen model YUGO,Z-101,Yugo Florida.Da li se neko ikada zapitao ZAŠTO?To su jeftini automobili koje je veoma lako proizvesti a njihova cena je za vreme kada nam smanjuju plate sasvim prihvatljiva.PRAVITE KECA U SMEDEREVU ...i ne bojte se ništa.Svako će pre kupiti ovaj auto od 4000 nego FIAT 500L od 14 000 evra.Blage izmene dizajna su samo stvar kozmetike i mogu biti urađene u hodu.Auto od 4000 evra bio bi hit.A o izvozu u Rusiju da ne pričamo.

JelicaM

pre 9 godina

Železara se neće prodati po svaku cenu, ali moramo razmotriti opciju ako se Železara ne proda, mnogi zaposleni će trpeti posledici jer će se biti prinuđeno na otpuštanje veće količine radnika, a to niko ne želi i stoga je prevashodno da se Železara proda kako bi se spasili zaposleni u toj firmi.

Lidija

pre 9 godina

Najbolje bi bilo da je Esmark prihvatio garancije i da je posao dogovoren, ovako idemo dalje i trazimo menadzmenst koji moze da obezbedi sirovine i pokrene obimniju proizvodnju u Zelezari Smederevo.

SrdjanVB

pre 9 godina

Sada će biti raspisan javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora i nadam se da će biti sastavljem kvalitetan menadžerski tim, koji će znati da unapredi rad Železare. U svakom slučaju i to je bolja opcija, nego da Železara doživi sudbinu brojinih preduzeća koja su privatizovana tokom prethodne decenije.

JelicaM

pre 9 godina

Železara se neće prodati po svaku cenu, ali moramo razmotriti opciju ako se Železara ne proda, mnogi zaposleni će trpeti posledici jer će se biti prinuđeno na otpuštanje veće količine radnika, a to niko ne želi i stoga je prevashodno da se Železara proda kako bi se spasili zaposleni u toj firmi.

Budjoni

pre 9 godina

Najbolje plan "š" ! Kad "Sujeta" i obecanja nadvladaju, razum dobija se cista glupost ! Samo u EU visak kapaciteta u proizvodnji celika iznosi 40 milona tona ! Potrosnja smanjena za 25% u odnosu na 2007 godinu ! Unisten metalni komleks i preradjivacki kapaciteti u Srbiji ! Cena energije za preradu u porastu. Do sada u "nasu" celicanu ulozeno vise od 5 milijardi $ ! Da je toliko ulozeno u Poljoprivredu, Srbija bi bila Svajcarska ! Odustati, vec je kasno !
"Bankrot Srbija" na pomolu ! A Sarov i dalje av,av,av !....

LEPENAC

pre 9 godina

život ide dalje, bice novih ponuda i ukoliko nesto bude sto može da se prihvati prihvaticemo. Nista sto nam ne ide u prilog necemo prihvatiti da ne ponovimo greske prethodne vlade,

Lurviks

pre 9 godina

Ocekujem da ce se naci neki strateski partner koji ce garantovati radna mesta i dodatno zaposliti jos radnika u zelezari a i u drugim kompanijama koje donose veliki profit drzavi.

JelicaM

pre 9 godina

Železara se neće prodati po svaku cenu, ali moramo razmotriti opciju ako se Železara ne proda, mnogi zaposleni će trpeti posledici jer će se biti prinuđeno na otpuštanje veće količine radnika, a to niko ne želi i stoga je prevashodno da se Železara proda kako bi se spasili zaposleni u toj firmi.

sasa

pre 9 godina

Traziti drugo resenje, slazem se da bi bilo dobro da smo nasli nekog, da je neko izasao sa dobrom ponudom,ali tako je kako je...bolje i ovo nego da smo pristali na "ucenu".Pregovaralo se nije doslo do resenja i sad moramo dalje, nema odustajanja.

herkules s

pre 9 godina

Zelezara je u vlasnistvu Srbije, tako da su mesta zagarantovana radnicima , a time i egzistencija. Pronaci ce se i top menadzent koji ce osposobiti rad druge peci,a time i povecati bdp.

Markov

pre 9 godina

Šta posle odbijanja? Pitanje za milijarde dolara...Ima teži način pokušati pokrenuti proizvodnju ili lakši tj. uništiti Železaru i od Smedereva napraviti još jedan grad bez perspektive. Oba načina znače veliki trošak. Ja bih pre glaasao za to da Železara živi.

smederevac

pre 9 godina

Pitanja na "tone", ali odgovora NIGDE!
I sam sam pokušao, na ovom sajtu, bar desetak puta, ali mediji samo "mumlaju", okreću jednu rečenicu milion puta, stranački aktivisti na sve načine "guše" realnu kritiku, kupujući minute vlasti svojim predpostavljenim.
-koliko železara ima proizvodnih, a koliko neproizvodnih radnika
-koliko menadžera ,koji su do sada bili stručnjaci i elita,pa stigosmo do 500 miliona evra gubitaka
-ko ih je doveo na te rukovodeće funkcije,ko je pratio poslovanja i aminovao "anti-ekonomiju" železare
-koliko je naprimano novih radnika , sa kojom stručnom spremom, odnosno koliko od njih je direktno u proizvodnji
-po kom planu radi kadrovska služba
-ko će odgovarati za eventualnu propast, pošto se ponovo obećavaju "kule i gradovi(na vodi)), a ko se i malo razume u metalurgiju, vidi da dve visoke peći , 1,7 miliona tona prerade- "potemkinova sela"!?
- sme li država jednom svom preduzeću davati struju po nižim cenama, možda i besplatno, sme li zaboraviti naplatu poreza i svih obaveza, dok se prema svim drugim privrednim subjektima vrši presija po pitanju bIlo kakvih naplata?!
-spada li takvo ponašanje u kršenje zakona i ustava?!
-dok neko pravi gubitke- koliku će platu imati i na osnovu čega će se ona računati
DA NE BUDE ZAMENA TEZA, A SINDIKALISTI ŽELEZARE POKUŠAVAJU DA MINIRAJU SVU ELEMENTARNU LOGIKU-DOK SI GUBITAŠ I UZIMAŠ NOVAC OD DRŽAVE I POPUNJAVAŠ SVE GUBITKE- TI SI NA TERETU NACIJE (NARODA), DŽABA PATETIČNE PRIČE?!

Katarina

pre 9 godina

Nije rešenje prodati železaru po svaku cenu, naročito ne na štetu svog naroda koji radi u istoj...zbog njih je pre svega ova odluka i donešena.
Mora postojati neka alternativa!

kris82

pre 9 godina

Ono što se kosi sa našim interesima i ne treba prihvatati,kolika god naša želja bila da se izvrši privatizacija i pokrene proizvodnja,ako nečiji uslovi su previsoki i nama ne dogovaraju,bolje je pokušati naći drugo rešenje.

pera ložač

pre 9 godina

Pogledajmo brojke. Za 6 meseci Zelezara izveze 44m eura robe, uveze 41m a dobije od države 10m mesečno odnosno 60m eura neto. Od toga plati 5000 radnika po 500e, znaci 2.5m mesečno tj. 15m za pola godine.
Ko bi normalan trosio pare na to? Jeftinije je da svaki radnik dobija 2000e mesečno i trosi na domaću robu ili recimo ustedi za stan koji će domaći radnici zidati. Ali nasa država već skoro sto godina voli da se bavi proizvodnjom čelika iako nemamo rudnik u blizini. Milijarde su tamo slupane do sada nažalost.

sasa

pre 9 godina

1.kvalitet celika koji Zelezara moze da napravi,ne moze da zadovolji kvalitet autoindustrije ! -Ko god pise-komentarise,mora da zna da je iz Zelezare pustano da izadje svasta sto kvalitetom ni na prvi pogled nije ok. Tako da Zelezara i da napravi pomenute kolicine,pitanje je kvaliteta i ko bi to kupovao...

даре

pre 9 godina

Приватизација железаре уз очување производње су најбоље решење, али не по цену отпуштања радника.У интересу целокупне привреде је да се сачува железкра.

Natasa

pre 9 godina

Vlada sigurno ima `rezervni plan`I naci ce resenje za Zelezaru. Vucic je sada na udaru onih koji ga ne podrzavaju, odnosno opozicije I njihovih pristalica, ali budimo realni, ovaj put cestitke jer je stao na stranu svog naroda.

Jogogo

pre 9 godina

Не знам како ће да задржи 5000 радника и да они примају плату а да то нема везе са буџетом јер рече што је држава помагала помагала је!Железара да може да ради сама не би је ни продавали!Опет на грбачу грађана Србије јел???

Jellena

pre 9 godina

Mogli smo i da damo Sartid Esmarku, da predstavimo to kao trenutni uspeh aktuelne vladajuce garniture, a ne obezbedivsi se garancijama na kojima se insistiralo, da kupimo vreme dok se ne potrose zalihe sirovina i repromaterijala, ali vlada ne raymislja kratkorocno vec se trudi da iynadje najoptimalnije resenje ya ovu rak-ranu nase industrije.

sekira

pre 9 godina

Vidno je koliko nekome smeta da ovaj dogovor uspe. Taj neko očigledno nemari za zaposlene u Železari.
(VajdaS, 17. februar 2015 21:35)

Sigurno Miskovicu ... :P

Natasa

pre 9 godina

Vlada sigurno ima `rezervni plan`I naci ce resenje za Zelezaru. Vucic je sada na udaru onih koji ga ne podrzavaju, odnosno opozicije I njihovih pristalica, ali budimo realni, ovaj put cestitke jer je stao na stranu svog naroda.

Simo

pre 9 godina

Sa odgovornom politikom poslovanja koju nasa vlada vodi ne trebamo sumnjati u to da ce na najbolji moguci nacin resiti pitanje poslovanja Zelezare.

herkules s

pre 9 godina

Zelezara je u vlasnistvu Srbije, tako da su mesta zagarantovana radnicima , a time i egzistencija. Pronaci ce se i top menadzent koji ce osposobiti rad druge peci,a time i povecati bdp.

дуки

pre 9 godina

Најважније је заштитити наше интересе и не гасити железару.Надамо се да ће план б дати резултате.

Veliki brat

pre 9 godina

E ovi botovi su da čovek poludi.

Samo rade copy/paste (kakve ima administracije u Srbiji, ispada da su oni još i pismeni, bar to znaju), a kako bi bilo da malo razmisle?

I dok se drugi portali trude da se zaštite od "robota" i raznih softvera, ovi naši portali sa vestima u Srbiji čak im izlaze u susret, pa se omogućava da botovi preko softvera ekspresno postavljaju komentare i ocene većom brzinom nego što bi to uradio neki kompjuterski virus.


Svaki njihov komentar je tipa "nadam se...", "verujem...", a niko da kaže ZNAM!!!!
Ima li ovde neko sa ZNANJEM šta bi trebalo činiti?


Pričaju o paljenju druge peći, a niko ne priča KOME da prodamo taj čelik?
I to što proizvodi železara nije pogodno za automobilsku industriju. Bilo je nekad možda pogodno za tenkove, topove i sl., što smo prodavali Libiji, Iraku, Iranu... Ta smo tržišta izgubili, mašinsku industriju više nemamo, tako da nam je železara samo teret.

Ako nemate rudnike u blizini, fabrika NEMA ŠANSE da bude konkurentna i da prodao svoju proizvodnju. Pa "US Steel" ne bi otišao da tu može da se napravi profit. Pogledajte na interentu cifre za njihovu železaru u Košicama, koliko miliona tona, koliko zaposlenih, ali i koliko im je udaljen rudnik!


Profesionalni menadžemt?
Pa što nije izabran pre 3 godine?

Zašto nije postavljen u Telekom, EPS, Srbijagas?
Zašto nema departizacije preduzeća?

Nego, sad ćemo godinu dana da divanimo o železari i 5000 zaposlenih, a milion nezaposlenih neka crkne od gladi!

A sada na posao!

pre 9 godina

Treba stvarno naći dobre menadžere sa strane i onemogućiti sadašnje da učestvuju u rukovođenju u železari.Ako se nađe dobar gazda i čvrsta ruka železara će da pravi profit,jer,da se razumemo,ni dosad je nisu podkradali radnici već sadašnje rukovodstvo.To je osnova i to mora da shvati Vučić,to je početak rada oko železare.A sve to on ako hoće može da proveri.

Aragorn

pre 9 godina

Sada će biti raspisan javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora i nadam se da će biti sastavljem kvalitetan menadžerski tim, koji će znati da unapredi rad Železare.
(SrdjanVB, 17. februar 2015 22:34)
Jedan od mnoštva optimističnih komentara kojima su nas zasuli obožavaoci lika i dela Njegovog Veličanstva... Ne očekujem odgovore, ali ipak moram da pitam:
1. Zašto od 2012. godine, od kada je U.S. Steel otišao, do danas niko nije postavio "kvalitetan menadžerski tim" koji bi upravljao Železarom? Zar preduzeće u boljem stanju, sa većom proizvodnjom i manjim gubicima, ne bi popravilo našu poziciju u pregovorima sa "Esmarkom" ili bilo kojim drugim kupcem?
2. Ko će finansirati gubitke koje svakodnevno pravi Železara dok se na konkursu ne izabere "kvalitetan menadžerski tim"? I da li neko daje garancije da i posle izbora "kvalitetnog menadžerskog tima" Sartid neće raditi sa gubicima? I ako ponovo bude gubitaka, da li će se još smanjivati penzije i plate? I dokle?

Sandro

pre 9 godina

Srbija je zemlja u tranziciji i strani investitori pokusavaju da to maksimalno iskoriste,dobro je sto nismo pristali na nepovoljne uslove koje je Esmark ponudio i vec ce se naci neka jaka kompanija koja ce ponuditi bolje uslove.

zoran

pre 9 godina

Aman bre! Pa i moja šećerana je imala 600 radnika i niko nas nije pitao kada je Mičošević 1997. zašvajsovao kapije a nas,radnike, ostavio na ulici kao poslednje go... dok je isti taj Vučić talambasao i šenlučio po Balkanu glumatajući patriotu i nacionalistu kao što sada glumsata demokratu i kosmopolitu! Tada su istu sudbinu doživeli milioni radnika ovde u Srbiji! Prema tome, ako nema tamo u toj fabrici perspektive, ugasite je brate, a ne da sa grbine svih ostalih finansirate nešto od čega vajde neće da bude da biste sebi stvorili privid da radite i da na osnovu toga punoglavci zaokružuju na izborima vašu prevarantsku politiku...

loki

pre 9 godina

Nista, nek traze drugi posao, kao i svi ostali koji ovde ostanu bez posla.
Ja kad sam dobio otkaz premijer (nijedan ministar, takodje) nije plakao zbog toga. Zakljucujem da tada nisam bio od "strateskog" znacaja za drzavu.
A danas svi izgledali smrknuto kao na parastosu. Dramatizirano i emotivno da se rastuzih vise no onda nad sopstvenim otkazom.

DanicaJ

pre 9 godina

Da li si nekada razgovarao sa nekim zaposlenim u Železari. Nisi, jer da jesi znao bi da je njima samo bitno da ostanu zaposleni u Železari i da pošteno zarađuju svoj novac.

Sandro

pre 9 godina

Srbija je zemlja u tranziciji i strani investitori pokusavaju da to maksimalno iskoriste,dobro je sto nismo pristali na nepovoljne uslove koje je Esmark ponudio i vec ce se naci neka jaka kompanija koja ce ponuditi bolje uslove.

Izvuci pouku

pre 9 godina

Radnic u zeljezari treba na vreme da obezbede svju egzistenciju. Bolje vrabac u ruci neglo golub na gradi. Trzistan situacija je kristican. Odmah bi trebali radnici da potraze drugi posao da se posle ne bi cudili ako ostanu na ulici bez ikakvih prihoda. Kapitalizam je surov i isti nema brige za radnike. Nece ostali gradjani da dozvole da oni izdrzavaju ti 5000 radnika. Zar treba da trpe milioni ostalih? Zatvorite odmah i gotovo. Da su je zatvorili pre par godina ne bi imali ivakve gubitke. Mi smo zemlja koja nema rudnike celika tako da je zeljezara cist promasaj. Hocemo da proizvodimo celik a nemamo odgovarajucu rudu, a uvoz materijala neisplativ da bi se prodali po konurentnim cenama. Domace triziste prezasiceno kineskim celikom koji je tri puta jeftini... O cemu mi dalje da pricamo, od zeljezare samo gubitci...

Sandro

pre 9 godina

Srbija je zemlja u tranziciji i strani investitori pokusavaju da to maksimalno iskoriste,dobro je sto nismo pristali na nepovoljne uslove koje je Esmark ponudio i vec ce se naci neka jaka kompanija koja ce ponuditi bolje uslove.

Darko

pre 9 godina

Strani menadzment bi bio verovatno povoljno resenje, Esmark je trazio previse, a nudio malo, verovatno su racunali da kao jedini koji su ponudili pravu ponudu na tenderu, imaju pravo da traze sta zele.

Feniks

pre 9 godina

Dss bi zelezaru poklonio rusima a prethodno bi proglasili stechaj da malo dolara dodje ispod ruke pojedinim funkcionerima a kao nesto da udje u budzetu!

Mauriks

pre 9 godina

Okrenuli bi ledja evropi i amerima a rusima bi poklonili azotaru,samo da jake kompanije ipak imaju strateskog partnera bez obzira na to sta ce biti sa radnicima a naravno o svemu ovome predsednik stranke bi bio neobavesten!!!

Mauriks

pre 9 godina

Okrenuli bi ledja evropi i amerima a rusima bi poklonili azotaru,samo da jake kompanije ipak imaju strateskog partnera bez obzira na to sta ce biti sa radnicima a naravno o svemu ovome predsednik stranke bi bio neobavesten!!!

Majda S

pre 9 godina

S obzirom da je odbijena po meni neozbiljna i ucenjivacka ponuda Esmarka o vecinskom preuzimanju Sartida, smatram da bi bilo najprihvatljivije napraviti ozbiljnu racunicu i procenu da li bi se nastavkom rada Zelezare i dalje akumulirali gubici koji su bili "prihvatljivi" u ranijim periodima jer su bili izvor finansiranja raznoraznih politickih opcija, ali uzimajuci u obzir ozbiljnost nase sadasnje vlade da sa tom praksom rascisti, mozda ne bi bilo lose porazmisliti o ozbiljnom zaokretu i obestecenju radnika kroz socijalni program i okretanje nekoj drugoj grani privrede

DanicaJ

pre 9 godina

Da li si nekada razgovarao sa nekim zaposlenim u Železari. Nisi, jer da jesi znao bi da je njima samo bitno da ostanu zaposleni u Železari i da pošteno zarađuju svoj novac.

sio mi ga djura

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto su aveti proslosti poput ovog Vlahovica i dalje merodavni da daju bilo kakvo misljenje?
Covek unistio dobar deo privrede u Srbiji i sada njega kao nesto pitaju.

Garavko

pre 9 godina

Posao nije priveden kraju i to je činjenica. U ovom trenutku je neophodno da se zbiju redovi kako bi se sproveo plan B koji će okupiti ekipu koja je u stanju da sprovede zamisli Vlade. Možda nije dobra stvar što posao sa ESMARK-om nije završen ali je odlično što je Vlada poslala jasnu poruku da se domaćinski ponaša i da su joj interesi Srbije na prvom mestu.

Oklagija

pre 9 godina

Ništa. Baš ništa. Nije život stao ako ESMARK nije postao strateški partner Železare. Ništa nije ostalo nedorečeno i nijedno pitanje otvoreno pošto je ova priča sa ESMARK-om završena i potrebno je tražiti novo rešenje.

novi dan

pre 9 godina

"Šta posle odbijanja ponude Esmarka?" Ide novi dan.Sesti i trezveno razmotriti novonastalu situaciju i pronaći najbolje moguće rešenje prema trenutnim uslovima.Izbegnuta je repriza US Steel-a,sačuvana su radna mesta,anajbolje bi bilo da vlada obelodani šta su Amerikanci nudili da ne bi posle građani nasedali na moguće provokacije.

kafa

pre 9 godina

Posle ovog neuspelog pokusaja proidaje jedino logicno resenje jeste da svi radnici i drzava pocnu da rade sto bolje znaju i da sto efikasnije vode zelezaru . Naravno treba naci adekvatnog menadzera koji taj posao da radi najbolje i u korist zelezare.

Srđan86

pre 9 godina

Nakon odbijanja "Esmarka" idemo dalje! To što "Esmark" nije preuzeo železaru ne znači da nema drugih opcija. Naprotiv, Vlada ima plan "B", a to je novi profesionalni menadzment koji će voditi železaru.

volim sve što vole mladi

pre 9 godina

Esmark je kupovinom Železare želeo da izvuče što veću korist, dok Vlada RS nije mogla da dozvoli otpuštanje velikog broja radnika. Dogovor nije postignut, ali to i nije tako tragično kako izgleda. Uvek postoji drugo rešenje. Verujem da će se naći novi kupac za Železaru, a dok se ne nadje država će pokušati da Železara i dalje nastavi da radi, jer je velika šteta da jedan tako veliki gigant propadne.

Vladan

pre 9 godina

Pa nije taj Esmark Bogom dan, pa da sad posmatramo stvari kao da je smak sveta. Zivece i radice Zelezara i bez njega, pronaci ce se vec neko resenje.

veleste

pre 9 godina

Naci ce se resenje, sigurna sam u to. Veliki napor oko resavanja problema sa zelezarom mora uroditi plodom.Kada puno radite i neprestano trazite izlaz iz problema, morate ga i naci, to je jednostavno tako.

VECA

pre 9 godina

Nista sto nije u nasem interesu ne treba potencirat po svaku cenu.Odluka Vlade je ispravna jer su zasticeni radnici.Samo zlobnici mogu zalit sto nije otpusteno 3500 radnika i kritikovat odluku.Verujem da ce Vlada naci resenje za pokretanje Zelezare.

CORBANAC - ODLICAN - PET

pre 9 godina

Svako posten ce priznati da je Esmark trazio previse tokom pregovora sa Vladom Srbije oko preuzimanja Smederevske Zelezarei to nije nista neobicno za zemlje u tranziciji. Mi toliko dugo trazimo partnere za Zelezaru i u toj nasoj zelji i kuknjavi da ga nadjemo smanjili smo svoju pregovaracku cenu i druga strana je gledala da izvuce sto vise, ali ono sto je svakako dobro nismo poklekli i potpisali Ugovor sa Esmarkom koji bi po nas bio veoma bolan i katastrofalan. Mislim da ce i EU pomoci Vladi da nadje resenje. Koliko vidim da njima je prihvatljiv plan B da ce se tim planom obezbediti dug zivot Zelezare, kao i da je jedina obaveza da vise nema subvencija drzave.