Subota, 31.01.2015.

16:11

Niko neće srpske svinje

Srpski farmeri se nalaze na pred potpunim kolapsom zbog masovnog uvoza svinja iz Evropske unije.

Izvor: B92

Niko neæe srpske svinje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

CG

pre 9 godina

Situacija u Crnoj Gori po ovom osnovu je jos gora. Tuga. Uvozno meso je u potpunosti preplavilo crnogorsko trziste. Ranije je postojala poneka farma svinja. Danas niko ne drzi vise od 2 svinje - za svoju porodicu. Imao sam prilike da komuniciram da nekoliko poljoprivrednika iz Slovenije. Njihov jedinstven stav je bio> Ako vam moze biti ne ulazite u EU. Ulaskom Hrvatske u EU, doslo je do pada poljoprivredne proizvodnje za vise od 20%. Mislim da ce farmeri koji drze mlijecna grla, uskoro naci na velikom udaru, i da ce doci do kolapsa u primarnoj proizvodnji mlijeka. Sto se tice uvoznog mesa, ja uvijek preferiram domace meso, bez obzira sto je uvozno jeftinije. Isto tako kupovinom domace hrane, novac ostaje u zemlju, a kupovinom uvozne hrane, novac odlazi iz zemlje.

Neobavesteni

pre 9 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vvvvvvv, 1. februar 2015 03:48)
Kakve veze cena radne snage ima sa poljoprivrednim gazdinstvima?
Kao prvo EU ne postoji, postoji samo Nemačka Francuska Holandija itd....
Kao drugo njihove subvencije po hektaru, grlu, mehanizaciji su ogromne i unistavaju svaku konkurenciju pa samim time mogu i da daju i za dzaba samo da prodaju!!!!
Kao trece ja bih reko da se vi ne razumete u temu.

"Mene kao kupca ne zanima odakle je meso, kupicu ono koje je jeftinije" e dame i gospodo ovo je tipična izjava neznalice i skorojevica, kada kupite 1kg mesa taj novac ide van granica ove zemlje a kada kupite domaći proizvod novac ostaje ovde.

Predpostavljam da vi primate platu sa Drzavnih jasala? sto u prevodu znaci da od 12 mesecnih plata 9 se finansiraju od medjunarodnih kredita!! koje ce na kraju privatni(realni) sektor vracati.
Braco i sestre ovako razmislja 50% gradjana Srbije sto je porazavajuce

deki

pre 9 godina

Bilo je vreme da se neko pozabavi krajnjom cenom proizvoda, a ne da zarad visedecenijskog ozdravljenja proizvodnje placamo robu daleko skuplje nego u EU sa daleko manjim standardom. Kada budu bili konkurentni nece imati problem da plasiraju proizvod.

razmislite

pre 9 godina

Svima onima, kojima je ok da kupuju jeftine prerađevine od uvoznih sirovina pa i uvozno meso-razmislite, da li je bolje hraniti se time ili platiti malko više, pa znati šta jedeš. Nije sve u novcu. Radije bih prežuvljavala bez mesa (kad mogu i bez mnogo drugih, bitnih stvari), nego jela tu strahotu. Na sreću, mogu da jedem domaće, pa ne brinem. Pozdrav onima koji su utekli sa sela zarad života u gradu, pa sada pljuju po seljacima i jedu otpad iz EU!

Kome ja da pariram?

pre 9 godina

@ Robespijer, 1. februar 2015 08:30)
Haha , Hrvati u odnosu na obim poljoprivrede imaju osam puta veci budzet od nas.
Kod francuza su do skoro bile ovakve subvencije, za sada ne znam.
Po biku 600 evra,po hektaru 700 i po kravi 1200, plus skoro beskamatni krediti i otpisi istih.

Dušan

pre 9 godina

Нас је наша влада зезнула не води рачуна за наше узгајиваче.Ради како вође кажу.

Roko

pre 9 godina

Srbija ce imati velikih problema sa poljoprivredom u vezi sa EU ukoliko se na vreme ne pripremi. Buduci da mi nemamo ministarstvo koje ili nezna ili ne zeli da zna sistem dotacija pljoprivredi u EU mi mozemo samo da ocekujemo potpuno gasenje i devastaciju poljoprivrede. Naime istocne zemlje gde su komunisti oduzeli zemlju i pretvorili u krupne kolhoze danas su to ad drustva koja su se lako prilagodila industriskoj poljoprivredi. Nazalost kod nas taj proces nije zaziveo i ostala su sitna seljacka gazdinstva sa malim posedima koje je zadruga organizovala i starala se o plasmanu njihovih proizvoda. Nebriga drzave i pljackaski kapital odnos potpuno su dokrajcili male proizvodjace koji su uz pametnu organizaciju mogli i dalje da proizvode hranu na tradicionalni nacin ali je problem ko ce to da plasira u EU zato je potrebna organizirana i veoma smisljena politika na brendiranju proizvoda reklamiranju i sve ostalo sto je potrebno da bi se na ovom planu iskoristile prednosti naseg podneblja. Nazalost umesto da razvojamo te vrste delatnosti: vocarstvo proizvodnju eko mesa i preradjevina mi danas uvozimo jeftino meso i pravimo suhomesnate proizvode koji nemaju ukusa proizvodimo sirovine ko kukuruz i psenicu koji su na svetskom trzistu jeftini i ne pokrivaju cenu kostanja. Poljoprivreda je najkoplikovanija delatnost za koju je potrebno puno pameti i rada da bi se uspelo i zivelo od nje.

gorillas in the mist

pre 9 godina

To samo govori o "lepotama Eu" kojima stremimo samoubilački. Kad svi ukapiramo, biće jako kasno. Jedemo meso koje preko domaćih "trovača" EU liferuje sa istekom roka za njih, a "prihvatljivog" za Srbiju. Posledice čekam za jedno tri-četiri godine.
Pitao bih ove EU zanesenjake: šta ćemo mi njima kad ne možemo prodati ni svinje? Stočni fond je nestao u mešetarenju tajkuna i pomenutih akcija sa smećem iz Eu. Treba im jeftina radna snaga koju su pacifikovali do te mere, da me je sramota predaka

XXL

pre 9 godina

Svašta, da niko neće da otkupi skupe srpske tovljenike tj. svinje samo zato što su uvozne - jeftinije. Evo dok sam radio (do 25.12.2014.g.) u hladnjači za preradu smrznute morske i sveže rečne ribe jeo sam kavijar iako nisam imao za hleb. Ni mi nismo razumeli zašto niko ne kupuje kavijar pa se na kraju delio radnicima (da ne pričam o morskoj salati i drugim "povoljnim" proizvodima). Mislim da je kriva država što nije otkupljivala ili subvencionisala tu proizvodnju tako da bi ja imao sad - posao. Ovako ....

Robespijer

pre 9 godina

Rok trajanja zamrznutog mesa u EU je 6 meseci a kod nas 12. Kada ce tu uslediti uskladjivanje sa EU standardima? Sav EU prehrambeni skart zavrsava u Srbiji. Njihovi farmeri imaju 5 puta vece subvencije od nasih kakva je to "trzisna utakmica"? Ubija se ratarstvo u Srbiji da bi se pomoglo stocarstvo a pomoc je u vidu uvoza otpada iz EU?

Milan

pre 9 godina

Ne znam šta je tu čudno. EU dotira poljoprivredne proizvođače, a naši takozvana vlada samo izbacuje komunističko-demagoške parole i ne pomaže ništa. Svaka normalna patriotska vlada bi uvela antidamping mere za meso iz EU i dotirala domaće poljoprivredne proizvođače od tih para. Političari koji izbegavaju da održe referendum o pristupanju EU treba iz svog džepa da plaćaju štetu koju su napravili takvom odlukom.

Nemanja991

pre 9 godina

Gospodo seljaci uzmite svoje traktore I pred vladu,trazite iste uslove(subvencije) kao sto imaju nemacki seljaci ako pocnu da vam pricaju o nekakvom slobodnom trzistu i formiranju cena.A koliko drzava podrzava poljoprivredu"stratesku granu"privrede vidite samo izdvajanje iz budzeta govorim za sve vlade od 2000.
Molim da mi objavite komentar.

Milo

pre 9 godina

Tajkunsko partijski lobi uspesno radi na unistavanju svega sto je stvarano deceenijama. Nekontrolisan uvoz zarad brzog bogacenja par tajkuna unistice kompletnj nasu poljoprivredu. Dali ima zrnca pobune u ovom narodu ili ce biti i dalje topovsko meso i glasacka masina za svoje najvece neprijatelje: politicare za koje glasaju vec 25 godina.

Petar

pre 9 godina

Kako se izvlače pogrešni zaključci? Pa umesto da kažu kako nam je proizvodnja skupa i nerentabilna i da tu treba tražiti rešenje, primeniti savremene metode, smanjiti cenu i tako postati konkurentan, oni kažu, niko neće naše svinje. Pa nije baš tako. Niko neće svinje po cenama koje su naduvane. Jel to neobično?

Vvvvvvv

pre 9 godina

Prosto nekad ne mogu da shvatim da u zemlji gde je radna snaga mnogo jeftinija nego u EU jednostavno niko ne ume da proizvede konkurentan proizvod, pa ni sirove svinje. To samo dokazuje nesposobnost i drzave, ali pre svega stocara ili proizvodjaca nekih drugih namirnica. Ili su previse alavi pa se ugradjuju u cenu nenormalno mnogo. Mene kao kupca ne zanima odakle je meso, kupicu ono koje je jeftinije. Bila bi mnogo veca steta po citavo stanovnistvo da se zabrani uvoz svinja (jer bi se cene mesa drasticno povecale, a plate su ionako vec smanjene), nego korist koja bi se postigla za nesposobne i nekonkurentne stocare. Ovo im je prilika da nauce kako da budu konkurentni ili ce jednostavno propasti.

nevski

pre 9 godina

Rusi rekli kupicemo,a,nasa vlast,nije mogla da doceka,pa na mrcine iz EU stavljala srpske pecate.Niko nije lud,nista nam Rusi nisu krivi,potpisali smo uvoz mrcina,a svoje zdravo meso cemo voziti u kafilerije.
Dobro smo mi zivi....

Neko

pre 9 godina

Malo iskusniji su ovo znali. Sledeće je na red mleko i mlečni proizvodi. Ovo nije prvi put. I bez obzira na kritike upućene od strane vlasti, da ste lenji i da treba da povećavate stočni fond, ne pecajte se. Oni ne znaju da utovljena stoka mora odmah na klanje; da mleko mora odmah na preradu i u rafove. Oni ništa efikasno ne rade. Treba im nenormalno mnogo vremena, pa misle da je tako i sa proizvodima stočarstva. Definitivno u nesređenoj državi, kao što je naša,ratarstvo je zakon. Po bilo kojoj ceni uvek može da se proda, a i može neko vreme da se skladišti. Sve drugo je nesiguran posao. Sad nek se ministar trgovine i premijer angažuju da se stočarski proizvodi prodaju.Koliko ljudi radi u stočarstvu? 5000 hiljada?

Vicentijevic Samuil

pre 9 godina

Obicna je izmislotina da se SSP mora sprovoditi. Dovoljno je odlukom Vlade obustaviti uvoz svega i svacega. Evo i zasto. Jednim drugim sporazumom su odredjeni izvozni kontigenti nasih proizvoda za EU. Uvodjenjem ruskih kontrasankcija EU, EU je jednostavno prestala da uvozi nase proizvode protivno sporazumu, protivno STO tako da je nas izvoz opao u EU za 10x!!! Proizvodnja svega je dovedena do kolapsa! I jos se, doduse ne sme niko da progovori, zna da nam je EU zabranila povecanje izvoza za Rusiju, tako da smo nismo uveli sankcije, ali smo ih sproveli na delu, jer smo jednostrano smanjili izvoz za Rusiju! Nece valjda Rusi u ratno doba da cekaju na dobru volju srpskih vlasti. Dalje, Madjarska je ZABRANILA transport nasih svinja i svinjskog mesa preko svoje teritorije (zboc vakcinacije protiv svinjske kuge). Jedini nacin transporta vece kolicine mesa za Rusiju je brodovima preko Crnog mora. Mi cak imamo osnovanih elemenata da presavijemo tabak i tuzimo EU i trazimo veliku odstetu zbog njihovog nepostovanja ugovora sa nama. I zato bez ikakvih problema, a oslanjajuci se na krizu, suspendovati SSP jednostrano. Na potezu je Vlada.

koliko su tacne ove informacije ?

pre 9 godina

Gde je Vucic da potvrdi ove cinjenice, ako su tacne ? Ako je sve ovo tacno od mene nece dobiti glas na sledecim izborima.

kllllik

pre 9 godina

Jao, kako je ovo mucno gledati. Tuga. Ova Srbija ce za par godina biti gladna a ja srecom necu biti tu. Mada moja Je to zemlja pa boli. Sram te bilo Vucicu.

dhjfd

pre 9 godina

A sta je sa onim Nijemcima sto ih je Vucic doveo, Tenis ili kako vec se zove ona kompanija za preradu mesa svinja. Hahahhhh koja prevara. NapreDNO.

jack

pre 9 godina

Vucica sam smatrao veoma pametnim i postenim politicarem ali kako izgleda...
Zao mi je ljudi koji su ulozili trud i muku a da na kraju tako nesto zalosno.I posle se cudimo zasto mladi ljudi nece na selo.

Dragutin

pre 9 godina

U odbranu nase vlasti mogu samo reci da se ne treba mnogo ljutiti na njih. Ipak su to prosti ljudi bez mnogo skole ili nekog specijalnog intelekta kojim bi se pohvalio jedan sedmak osnovne skole.Kako oni da pomognu ovom coveku i sa cim ??? Voleli bi oni da su pametni kao Nikola Tesla ali sta's numeju ni da vezu sebi pertle.Nemojte se na njih ljutiti zele oni da pomognu samo eto....

sloba

pre 9 godina

@Mr.Moon.
G-dine Moon vi kao da zivite na mesecu , drzava je tu da stiti svoje gradjane , kao sto to radi citav svet . Jer ta drzava zivi od avojih gradjana . Ako je neki politicar nesto obecao ,a obecanje nije ispunio onda treba da odgovara . Pokusajte makar da stavite sebe u tu situaciju i nemojte da lupetate.

Jonny

pre 9 godina

SSP ubija srpsku poljoprivredu, stočarstvo, voćarstvo... Nismo konkurentni debelo subvencionisanim proizvodjacima iz EU. Za par godina vise neće biti proizvodnje u Srbiji. Samo uvoz. Punjenje džepova odabranima. A prepošteni AV nikako ne namerava da se zameri briselskim birokratima. Ko sisa narod, bitno je da ga lupkaju evropljani po ramenu

neetična konkurentnost

pre 9 godina

Prije par dana sam gledao kako propadaju proizvođači pilećeg mesa u Kongu. Njemci jedu samo pileći file a ostale dijelove izvoze gotovo besplatno (samo transportni troškovi) i tako su uništili jednu regiju u Kongu koja je živjela od piletine. Uzeli su im kompletno tržište kod njih a u gradovima su brojni pileći fast-foodovi i sada se seljacima ne isplati hraniti kokoši ni za sebe. Da apsurd bude veći Njemci šalju humanitarnu hranu koju uzima i naplaćuje ljudima lokalna mafija i oni su im osigurali to tržište za pileće grkljane, krila, batke ... Možda ova priča ima neke sličnosti makar kada je riječ o korupciji sa Srbijom.

Predrag Marjanovic

pre 9 godina

Sta je Vucicu problem da na Srpsku svinju zalepi amblem ferarija, imamo izvozni auto, jel tako botovi. Mozda vas vodja ubedi da moze da leti.

malo sutra

pre 9 godina

Hoće klanice da kupe ali po normalnim cenama. Veća je korist što prosečan Srbin kupi kilu mesa za 3€, a on neka se preseli u EU ako je njihovim stočarima raj na zemlji.
(Trta, 31. januar 2015 16:46)
Cuj njega, da neces da ti drzava isplati neku nadoknadu za tvoj los poslovni plan?
(Mr. Moon, 31. januar 2015 16:48)

Zašto EU prodaje po toj ceni? Zato jer nema kome da proda (sankcije Rusiji), a skupo je da skladišti i čuva robu koja se kvari (i zamrznuto meso ima rok upotrebe).
Šta će se desiti kada Srbija prestane da proizvodi meso, a EU podigne cene ili kada EU ne bude izvozila?
Nema strategije, u Srbiji se uvek uništavaju mali proizvođači, dok je monopol zaštićen.

Samonikli

pre 9 godina

Zeznuli nas Rusi, kao i obično.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mare, 31. januar 2015 16:40)

Nidje veze, sam ulazak u EU je problem,plastično da objasnim...trkas se sa U.Boltom na 100 meteri.
Mi mozemo otvoriti granice prema sebi sličnima ali prema jačima od sebe je samoubistvo (ekonomsko)
U prevodu mi njima nemamo sta da izvezemo sem sirovina a oni ce nam svoju robu da uvezu. Ovo je pitanja ulaska u EU tj sta dobijamo a sta gubimo..
Dobijamo nista
Gubimo Sve zarad nekog LAZNOG osecaja wanabe Evropejac.

aleks

pre 9 godina

Srbin ce uvek radije da se dodvori nekom strancu, u ovom slucaju EU nego sto ce da uradi nesto za svoj narod. A slusam i Sertica, a i Vucica juce koliko su ponosni na preuzimanje firme u SM i od strane Austrijanaca. Koliko se secam mi smo imali carinski rat sa Austrijom pocetkom proslog veka na temu - svinje. Ironija...

S&ra

pre 9 godina

Bila sam prosle godine u Hrvatskoj kod rodjaka na par dana. Nisam auto putem Bgd-Zg prosla par godina, ali ovaj put sam se zaprepastila. Vidno je smanjen broj poljoprivrednih povrsina. U Srbiji, skoro sve se obradjuje uz auto put, a u Hrvatskoj, prilicno zaraslo. Pitam rodjake. Oni kazu, to je zbog EU kvota i plana proizvodnje. Naime, posto su sad clanovi EU, moraju da postuju planove EU gde se sta proizvodi. Tako oni sad vecinu povrca i voca kupuju iz Spanije, bez obzira sto imaju najkvalitetnije voce i povrce iz Dalmacije. Mleko stize iz Nemacke uglavnom, bez obzira sto imaju tradicionalno stocarstvo i u Slavoniji i u Lici. Potpuni cirkus. Nisam mogla da verujem. Naravno mali proizvodjaci postoje, ali to je sad sve ustrojeno. Zna se sta moze da prodaje i gde moze da plasira. I bi mi zao. Kakva glupost.

M

pre 9 godina

Mene nista od svega ovog ne cudi. Srbija, kao drzava koja je odavno ispala iz svih savremenih tokova i kretanja, koja se nije integrisala ni u jedan globalni ekonomski sistem (npr. NATO ili EU), ni u buducnosti nece imati sta da trazi po pitanju izvoza svojih proizvoda, ne samo kada je rec o poljoprivredi. To je bilo jasno jos pocetkom 90-ih, a sada se posledice te promasene i sulude dvoipodecenijske politike nadovezuju i gomilaju jedna za drugom, kao domine.

Svaki radnik i poljoprivrednik u Srbiji treba da zna jednu stvar, ako ne zeli i dalje da bude manipulisan od strane raznih teoreticara zavere, koji prodaju svoje price za neciji licni interes:

NATO + EU = izvoz + radna mesta

Nije idealno, jeste tesko, ali to je jedini put kojim Srbija nekako moze ici napred. Sve ostalo su kratkorocna resenja, ili prazne i nesuvisle price.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Sve je to osmišljena politika Vučićeve vlade da se Srbija baci na kolena! To je veleizdaja! Zbog toga on dobija svakodnevne pohvale od naših vekovnih ljutih neprijatelja i zato trči tamo njima na noge svaki drugi dan!

Adam

pre 9 godina

Hajte uslikajte svinju koja je uvezena iz EU? Takva slika ne postoji!!!
Godinama se uvozi smrznuto svinjsko meso kome tamo istice rok cuvanja, a koje je i dalje upotrebljivo po nasim propisoma.

prijatelj

pre 9 godina

U ovom drustvu sve se radi samo da bi se fizicko lice koje obavlja neku delatnost u skladu sa svojim registrovanim zanimanjem unistilo i potcinilo ovom nenormalnom sistemu. A onaj ko i osnuje pravno lice i uspe da ga odrzi taj je sigurno u nekoj vezi sa vlastima jer ne postoji drugi nacin za to u ovakvom sistemu. Uskoro Srbijo ostajes bez jos jednog gradjanina koji je hteo nesto da privredjuje. Zbogom Srbijo.

Aleksandar

pre 9 godina

Kupice ih Tenis, pa ce Mitros od toga da pravi najbolje kobasice.
Cekaj, mozda gresim, mozda Mitros kupuje meso iz Nemacke od Tenisa.
Vise ne znam sta da pricam, pomozite......

novica

pre 9 godina

ne samo da ih niko nece nego je otkupna cena jako mala 115 dinara za kilo mi uzgajivaci smo na velikom gubitku ovi nasi politicari samo znaju da upropascavaju ovaj narod.

tamo_daleko

pre 9 godina

Lepo ste napisali -"otpadno meso".Uvozite meso najgoreg kvaliteta i trujete gradjanstvo a domaci proizvodjaci ostaju bez posla.Zbog cega bi mladi onda ostajali na selu,ulagali novac u poljoprivredu, kada neki idiot u Vladi (placen od tajkuna) moze da dozvoli nekontrolisan uvoz?
Najgore od svega je da to 'otpadno meso" posle prodaju po "evropskim cenama" srpskom gradjanstvu.

Mr. Moon

pre 9 godina

Koliko god ova nasa drzava bila bedna, ovo je pogresno razmisljanje. Cuj njega, da neces da ti drzava isplati neku nadoknadu za tvoj los poslovni plan?

nikola

pre 9 godina

država je prevarila stočare,potpuno vlast radi u interesu EU uzima stoku i lepi etikete da je napravljeno u srbiji čak su i rusi posumjali u to.

Trta

pre 9 godina

Hoće klanice da kupe ali po normalnim cenama. Veća je korist što prosečan Srbin kupi kilu mesa za 3€, a on neka se preseli u EU ako je njihovim stočarima raj na zemlji.

novica

pre 9 godina

ne samo da ih niko nece nego je otkupna cena jako mala 115 dinara za kilo mi uzgajivaci smo na velikom gubitku ovi nasi politicari samo znaju da upropascavaju ovaj narod.

prijatelj

pre 9 godina

U ovom drustvu sve se radi samo da bi se fizicko lice koje obavlja neku delatnost u skladu sa svojim registrovanim zanimanjem unistilo i potcinilo ovom nenormalnom sistemu. A onaj ko i osnuje pravno lice i uspe da ga odrzi taj je sigurno u nekoj vezi sa vlastima jer ne postoji drugi nacin za to u ovakvom sistemu. Uskoro Srbijo ostajes bez jos jednog gradjanina koji je hteo nesto da privredjuje. Zbogom Srbijo.

Aleksandar

pre 9 godina

Kupice ih Tenis, pa ce Mitros od toga da pravi najbolje kobasice.
Cekaj, mozda gresim, mozda Mitros kupuje meso iz Nemacke od Tenisa.
Vise ne znam sta da pricam, pomozite......

nikola

pre 9 godina

država je prevarila stočare,potpuno vlast radi u interesu EU uzima stoku i lepi etikete da je napravljeno u srbiji čak su i rusi posumjali u to.

Adam

pre 9 godina

Hajte uslikajte svinju koja je uvezena iz EU? Takva slika ne postoji!!!
Godinama se uvozi smrznuto svinjsko meso kome tamo istice rok cuvanja, a koje je i dalje upotrebljivo po nasim propisoma.

tamo_daleko

pre 9 godina

Lepo ste napisali -"otpadno meso".Uvozite meso najgoreg kvaliteta i trujete gradjanstvo a domaci proizvodjaci ostaju bez posla.Zbog cega bi mladi onda ostajali na selu,ulagali novac u poljoprivredu, kada neki idiot u Vladi (placen od tajkuna) moze da dozvoli nekontrolisan uvoz?
Najgore od svega je da to 'otpadno meso" posle prodaju po "evropskim cenama" srpskom gradjanstvu.

Dragutin

pre 9 godina

U odbranu nase vlasti mogu samo reci da se ne treba mnogo ljutiti na njih. Ipak su to prosti ljudi bez mnogo skole ili nekog specijalnog intelekta kojim bi se pohvalio jedan sedmak osnovne skole.Kako oni da pomognu ovom coveku i sa cim ??? Voleli bi oni da su pametni kao Nikola Tesla ali sta's numeju ni da vezu sebi pertle.Nemojte se na njih ljutiti zele oni da pomognu samo eto....

Predrag Marjanovic

pre 9 godina

Sta je Vucicu problem da na Srpsku svinju zalepi amblem ferarija, imamo izvozni auto, jel tako botovi. Mozda vas vodja ubedi da moze da leti.

Jonny

pre 9 godina

SSP ubija srpsku poljoprivredu, stočarstvo, voćarstvo... Nismo konkurentni debelo subvencionisanim proizvodjacima iz EU. Za par godina vise neće biti proizvodnje u Srbiji. Samo uvoz. Punjenje džepova odabranima. A prepošteni AV nikako ne namerava da se zameri briselskim birokratima. Ko sisa narod, bitno je da ga lupkaju evropljani po ramenu

S&ra

pre 9 godina

Bila sam prosle godine u Hrvatskoj kod rodjaka na par dana. Nisam auto putem Bgd-Zg prosla par godina, ali ovaj put sam se zaprepastila. Vidno je smanjen broj poljoprivrednih povrsina. U Srbiji, skoro sve se obradjuje uz auto put, a u Hrvatskoj, prilicno zaraslo. Pitam rodjake. Oni kazu, to je zbog EU kvota i plana proizvodnje. Naime, posto su sad clanovi EU, moraju da postuju planove EU gde se sta proizvodi. Tako oni sad vecinu povrca i voca kupuju iz Spanije, bez obzira sto imaju najkvalitetnije voce i povrce iz Dalmacije. Mleko stize iz Nemacke uglavnom, bez obzira sto imaju tradicionalno stocarstvo i u Slavoniji i u Lici. Potpuni cirkus. Nisam mogla da verujem. Naravno mali proizvodjaci postoje, ali to je sad sve ustrojeno. Zna se sta moze da prodaje i gde moze da plasira. I bi mi zao. Kakva glupost.

neetična konkurentnost

pre 9 godina

Prije par dana sam gledao kako propadaju proizvođači pilećeg mesa u Kongu. Njemci jedu samo pileći file a ostale dijelove izvoze gotovo besplatno (samo transportni troškovi) i tako su uništili jednu regiju u Kongu koja je živjela od piletine. Uzeli su im kompletno tržište kod njih a u gradovima su brojni pileći fast-foodovi i sada se seljacima ne isplati hraniti kokoši ni za sebe. Da apsurd bude veći Njemci šalju humanitarnu hranu koju uzima i naplaćuje ljudima lokalna mafija i oni su im osigurali to tržište za pileće grkljane, krila, batke ... Možda ova priča ima neke sličnosti makar kada je riječ o korupciji sa Srbijom.

dhjfd

pre 9 godina

A sta je sa onim Nijemcima sto ih je Vucic doveo, Tenis ili kako vec se zove ona kompanija za preradu mesa svinja. Hahahhhh koja prevara. NapreDNO.

malo sutra

pre 9 godina

Hoće klanice da kupe ali po normalnim cenama. Veća je korist što prosečan Srbin kupi kilu mesa za 3€, a on neka se preseli u EU ako je njihovim stočarima raj na zemlji.
(Trta, 31. januar 2015 16:46)
Cuj njega, da neces da ti drzava isplati neku nadoknadu za tvoj los poslovni plan?
(Mr. Moon, 31. januar 2015 16:48)

Zašto EU prodaje po toj ceni? Zato jer nema kome da proda (sankcije Rusiji), a skupo je da skladišti i čuva robu koja se kvari (i zamrznuto meso ima rok upotrebe).
Šta će se desiti kada Srbija prestane da proizvodi meso, a EU podigne cene ili kada EU ne bude izvozila?
Nema strategije, u Srbiji se uvek uništavaju mali proizvođači, dok je monopol zaštićen.

aleks

pre 9 godina

Srbin ce uvek radije da se dodvori nekom strancu, u ovom slucaju EU nego sto ce da uradi nesto za svoj narod. A slusam i Sertica, a i Vucica juce koliko su ponosni na preuzimanje firme u SM i od strane Austrijanaca. Koliko se secam mi smo imali carinski rat sa Austrijom pocetkom proslog veka na temu - svinje. Ironija...

Čiča Miloje

pre 9 godina

Sve je to osmišljena politika Vučićeve vlade da se Srbija baci na kolena! To je veleizdaja! Zbog toga on dobija svakodnevne pohvale od naših vekovnih ljutih neprijatelja i zato trči tamo njima na noge svaki drugi dan!

kllllik

pre 9 godina

Jao, kako je ovo mucno gledati. Tuga. Ova Srbija ce za par godina biti gladna a ja srecom necu biti tu. Mada moja Je to zemlja pa boli. Sram te bilo Vucicu.

sloba

pre 9 godina

@Mr.Moon.
G-dine Moon vi kao da zivite na mesecu , drzava je tu da stiti svoje gradjane , kao sto to radi citav svet . Jer ta drzava zivi od avojih gradjana . Ako je neki politicar nesto obecao ,a obecanje nije ispunio onda treba da odgovara . Pokusajte makar da stavite sebe u tu situaciju i nemojte da lupetate.

Samonikli

pre 9 godina

Zeznuli nas Rusi, kao i obično.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mare, 31. januar 2015 16:40)

Nidje veze, sam ulazak u EU je problem,plastično da objasnim...trkas se sa U.Boltom na 100 meteri.
Mi mozemo otvoriti granice prema sebi sličnima ali prema jačima od sebe je samoubistvo (ekonomsko)
U prevodu mi njima nemamo sta da izvezemo sem sirovina a oni ce nam svoju robu da uvezu. Ovo je pitanja ulaska u EU tj sta dobijamo a sta gubimo..
Dobijamo nista
Gubimo Sve zarad nekog LAZNOG osecaja wanabe Evropejac.

jack

pre 9 godina

Vucica sam smatrao veoma pametnim i postenim politicarem ali kako izgleda...
Zao mi je ljudi koji su ulozili trud i muku a da na kraju tako nesto zalosno.I posle se cudimo zasto mladi ljudi nece na selo.

Mr. Moon

pre 9 godina

Koliko god ova nasa drzava bila bedna, ovo je pogresno razmisljanje. Cuj njega, da neces da ti drzava isplati neku nadoknadu za tvoj los poslovni plan?

M

pre 9 godina

Mene nista od svega ovog ne cudi. Srbija, kao drzava koja je odavno ispala iz svih savremenih tokova i kretanja, koja se nije integrisala ni u jedan globalni ekonomski sistem (npr. NATO ili EU), ni u buducnosti nece imati sta da trazi po pitanju izvoza svojih proizvoda, ne samo kada je rec o poljoprivredi. To je bilo jasno jos pocetkom 90-ih, a sada se posledice te promasene i sulude dvoipodecenijske politike nadovezuju i gomilaju jedna za drugom, kao domine.

Svaki radnik i poljoprivrednik u Srbiji treba da zna jednu stvar, ako ne zeli i dalje da bude manipulisan od strane raznih teoreticara zavere, koji prodaju svoje price za neciji licni interes:

NATO + EU = izvoz + radna mesta

Nije idealno, jeste tesko, ali to je jedini put kojim Srbija nekako moze ici napred. Sve ostalo su kratkorocna resenja, ili prazne i nesuvisle price.

Trta

pre 9 godina

Hoće klanice da kupe ali po normalnim cenama. Veća je korist što prosečan Srbin kupi kilu mesa za 3€, a on neka se preseli u EU ako je njihovim stočarima raj na zemlji.

Nemanja991

pre 9 godina

Gospodo seljaci uzmite svoje traktore I pred vladu,trazite iste uslove(subvencije) kao sto imaju nemacki seljaci ako pocnu da vam pricaju o nekakvom slobodnom trzistu i formiranju cena.A koliko drzava podrzava poljoprivredu"stratesku granu"privrede vidite samo izdvajanje iz budzeta govorim za sve vlade od 2000.
Molim da mi objavite komentar.

Robespijer

pre 9 godina

Rok trajanja zamrznutog mesa u EU je 6 meseci a kod nas 12. Kada ce tu uslediti uskladjivanje sa EU standardima? Sav EU prehrambeni skart zavrsava u Srbiji. Njihovi farmeri imaju 5 puta vece subvencije od nasih kakva je to "trzisna utakmica"? Ubija se ratarstvo u Srbiji da bi se pomoglo stocarstvo a pomoc je u vidu uvoza otpada iz EU?

nevski

pre 9 godina

Rusi rekli kupicemo,a,nasa vlast,nije mogla da doceka,pa na mrcine iz EU stavljala srpske pecate.Niko nije lud,nista nam Rusi nisu krivi,potpisali smo uvoz mrcina,a svoje zdravo meso cemo voziti u kafilerije.
Dobro smo mi zivi....

gorillas in the mist

pre 9 godina

To samo govori o "lepotama Eu" kojima stremimo samoubilački. Kad svi ukapiramo, biće jako kasno. Jedemo meso koje preko domaćih "trovača" EU liferuje sa istekom roka za njih, a "prihvatljivog" za Srbiju. Posledice čekam za jedno tri-četiri godine.
Pitao bih ove EU zanesenjake: šta ćemo mi njima kad ne možemo prodati ni svinje? Stočni fond je nestao u mešetarenju tajkuna i pomenutih akcija sa smećem iz Eu. Treba im jeftina radna snaga koju su pacifikovali do te mere, da me je sramota predaka

Milan

pre 9 godina

Ne znam šta je tu čudno. EU dotira poljoprivredne proizvođače, a naši takozvana vlada samo izbacuje komunističko-demagoške parole i ne pomaže ništa. Svaka normalna patriotska vlada bi uvela antidamping mere za meso iz EU i dotirala domaće poljoprivredne proizvođače od tih para. Političari koji izbegavaju da održe referendum o pristupanju EU treba iz svog džepa da plaćaju štetu koju su napravili takvom odlukom.

Roko

pre 9 godina

Srbija ce imati velikih problema sa poljoprivredom u vezi sa EU ukoliko se na vreme ne pripremi. Buduci da mi nemamo ministarstvo koje ili nezna ili ne zeli da zna sistem dotacija pljoprivredi u EU mi mozemo samo da ocekujemo potpuno gasenje i devastaciju poljoprivrede. Naime istocne zemlje gde su komunisti oduzeli zemlju i pretvorili u krupne kolhoze danas su to ad drustva koja su se lako prilagodila industriskoj poljoprivredi. Nazalost kod nas taj proces nije zaziveo i ostala su sitna seljacka gazdinstva sa malim posedima koje je zadruga organizovala i starala se o plasmanu njihovih proizvoda. Nebriga drzave i pljackaski kapital odnos potpuno su dokrajcili male proizvodjace koji su uz pametnu organizaciju mogli i dalje da proizvode hranu na tradicionalni nacin ali je problem ko ce to da plasira u EU zato je potrebna organizirana i veoma smisljena politika na brendiranju proizvoda reklamiranju i sve ostalo sto je potrebno da bi se na ovom planu iskoristile prednosti naseg podneblja. Nazalost umesto da razvojamo te vrste delatnosti: vocarstvo proizvodnju eko mesa i preradjevina mi danas uvozimo jeftino meso i pravimo suhomesnate proizvode koji nemaju ukusa proizvodimo sirovine ko kukuruz i psenicu koji su na svetskom trzistu jeftini i ne pokrivaju cenu kostanja. Poljoprivreda je najkoplikovanija delatnost za koju je potrebno puno pameti i rada da bi se uspelo i zivelo od nje.

Vicentijevic Samuil

pre 9 godina

Obicna je izmislotina da se SSP mora sprovoditi. Dovoljno je odlukom Vlade obustaviti uvoz svega i svacega. Evo i zasto. Jednim drugim sporazumom su odredjeni izvozni kontigenti nasih proizvoda za EU. Uvodjenjem ruskih kontrasankcija EU, EU je jednostavno prestala da uvozi nase proizvode protivno sporazumu, protivno STO tako da je nas izvoz opao u EU za 10x!!! Proizvodnja svega je dovedena do kolapsa! I jos se, doduse ne sme niko da progovori, zna da nam je EU zabranila povecanje izvoza za Rusiju, tako da smo nismo uveli sankcije, ali smo ih sproveli na delu, jer smo jednostrano smanjili izvoz za Rusiju! Nece valjda Rusi u ratno doba da cekaju na dobru volju srpskih vlasti. Dalje, Madjarska je ZABRANILA transport nasih svinja i svinjskog mesa preko svoje teritorije (zboc vakcinacije protiv svinjske kuge). Jedini nacin transporta vece kolicine mesa za Rusiju je brodovima preko Crnog mora. Mi cak imamo osnovanih elemenata da presavijemo tabak i tuzimo EU i trazimo veliku odstetu zbog njihovog nepostovanja ugovora sa nama. I zato bez ikakvih problema, a oslanjajuci se na krizu, suspendovati SSP jednostrano. Na potezu je Vlada.

Neko

pre 9 godina

Malo iskusniji su ovo znali. Sledeće je na red mleko i mlečni proizvodi. Ovo nije prvi put. I bez obzira na kritike upućene od strane vlasti, da ste lenji i da treba da povećavate stočni fond, ne pecajte se. Oni ne znaju da utovljena stoka mora odmah na klanje; da mleko mora odmah na preradu i u rafove. Oni ništa efikasno ne rade. Treba im nenormalno mnogo vremena, pa misle da je tako i sa proizvodima stočarstva. Definitivno u nesređenoj državi, kao što je naša,ratarstvo je zakon. Po bilo kojoj ceni uvek može da se proda, a i može neko vreme da se skladišti. Sve drugo je nesiguran posao. Sad nek se ministar trgovine i premijer angažuju da se stočarski proizvodi prodaju.Koliko ljudi radi u stočarstvu? 5000 hiljada?

Kome ja da pariram?

pre 9 godina

@ Robespijer, 1. februar 2015 08:30)
Haha , Hrvati u odnosu na obim poljoprivrede imaju osam puta veci budzet od nas.
Kod francuza su do skoro bile ovakve subvencije, za sada ne znam.
Po biku 600 evra,po hektaru 700 i po kravi 1200, plus skoro beskamatni krediti i otpisi istih.

Milo

pre 9 godina

Tajkunsko partijski lobi uspesno radi na unistavanju svega sto je stvarano deceenijama. Nekontrolisan uvoz zarad brzog bogacenja par tajkuna unistice kompletnj nasu poljoprivredu. Dali ima zrnca pobune u ovom narodu ili ce biti i dalje topovsko meso i glasacka masina za svoje najvece neprijatelje: politicare za koje glasaju vec 25 godina.

koliko su tacne ove informacije ?

pre 9 godina

Gde je Vucic da potvrdi ove cinjenice, ako su tacne ? Ako je sve ovo tacno od mene nece dobiti glas na sledecim izborima.

XXL

pre 9 godina

Svašta, da niko neće da otkupi skupe srpske tovljenike tj. svinje samo zato što su uvozne - jeftinije. Evo dok sam radio (do 25.12.2014.g.) u hladnjači za preradu smrznute morske i sveže rečne ribe jeo sam kavijar iako nisam imao za hleb. Ni mi nismo razumeli zašto niko ne kupuje kavijar pa se na kraju delio radnicima (da ne pričam o morskoj salati i drugim "povoljnim" proizvodima). Mislim da je kriva država što nije otkupljivala ili subvencionisala tu proizvodnju tako da bi ja imao sad - posao. Ovako ....

Dušan

pre 9 godina

Нас је наша влада зезнула не води рачуна за наше узгајиваче.Ради како вође кажу.

Neobavesteni

pre 9 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vvvvvvv, 1. februar 2015 03:48)
Kakve veze cena radne snage ima sa poljoprivrednim gazdinstvima?
Kao prvo EU ne postoji, postoji samo Nemačka Francuska Holandija itd....
Kao drugo njihove subvencije po hektaru, grlu, mehanizaciji su ogromne i unistavaju svaku konkurenciju pa samim time mogu i da daju i za dzaba samo da prodaju!!!!
Kao trece ja bih reko da se vi ne razumete u temu.

"Mene kao kupca ne zanima odakle je meso, kupicu ono koje je jeftinije" e dame i gospodo ovo je tipična izjava neznalice i skorojevica, kada kupite 1kg mesa taj novac ide van granica ove zemlje a kada kupite domaći proizvod novac ostaje ovde.

Predpostavljam da vi primate platu sa Drzavnih jasala? sto u prevodu znaci da od 12 mesecnih plata 9 se finansiraju od medjunarodnih kredita!! koje ce na kraju privatni(realni) sektor vracati.
Braco i sestre ovako razmislja 50% gradjana Srbije sto je porazavajuce

razmislite

pre 9 godina

Svima onima, kojima je ok da kupuju jeftine prerađevine od uvoznih sirovina pa i uvozno meso-razmislite, da li je bolje hraniti se time ili platiti malko više, pa znati šta jedeš. Nije sve u novcu. Radije bih prežuvljavala bez mesa (kad mogu i bez mnogo drugih, bitnih stvari), nego jela tu strahotu. Na sreću, mogu da jedem domaće, pa ne brinem. Pozdrav onima koji su utekli sa sela zarad života u gradu, pa sada pljuju po seljacima i jedu otpad iz EU!

Vvvvvvv

pre 9 godina

Prosto nekad ne mogu da shvatim da u zemlji gde je radna snaga mnogo jeftinija nego u EU jednostavno niko ne ume da proizvede konkurentan proizvod, pa ni sirove svinje. To samo dokazuje nesposobnost i drzave, ali pre svega stocara ili proizvodjaca nekih drugih namirnica. Ili su previse alavi pa se ugradjuju u cenu nenormalno mnogo. Mene kao kupca ne zanima odakle je meso, kupicu ono koje je jeftinije. Bila bi mnogo veca steta po citavo stanovnistvo da se zabrani uvoz svinja (jer bi se cene mesa drasticno povecale, a plate su ionako vec smanjene), nego korist koja bi se postigla za nesposobne i nekonkurentne stocare. Ovo im je prilika da nauce kako da budu konkurentni ili ce jednostavno propasti.

Petar

pre 9 godina

Kako se izvlače pogrešni zaključci? Pa umesto da kažu kako nam je proizvodnja skupa i nerentabilna i da tu treba tražiti rešenje, primeniti savremene metode, smanjiti cenu i tako postati konkurentan, oni kažu, niko neće naše svinje. Pa nije baš tako. Niko neće svinje po cenama koje su naduvane. Jel to neobično?

CG

pre 9 godina

Situacija u Crnoj Gori po ovom osnovu je jos gora. Tuga. Uvozno meso je u potpunosti preplavilo crnogorsko trziste. Ranije je postojala poneka farma svinja. Danas niko ne drzi vise od 2 svinje - za svoju porodicu. Imao sam prilike da komuniciram da nekoliko poljoprivrednika iz Slovenije. Njihov jedinstven stav je bio> Ako vam moze biti ne ulazite u EU. Ulaskom Hrvatske u EU, doslo je do pada poljoprivredne proizvodnje za vise od 20%. Mislim da ce farmeri koji drze mlijecna grla, uskoro naci na velikom udaru, i da ce doci do kolapsa u primarnoj proizvodnji mlijeka. Sto se tice uvoznog mesa, ja uvijek preferiram domace meso, bez obzira sto je uvozno jeftinije. Isto tako kupovinom domace hrane, novac ostaje u zemlju, a kupovinom uvozne hrane, novac odlazi iz zemlje.

deki

pre 9 godina

Bilo je vreme da se neko pozabavi krajnjom cenom proizvoda, a ne da zarad visedecenijskog ozdravljenja proizvodnje placamo robu daleko skuplje nego u EU sa daleko manjim standardom. Kada budu bili konkurentni nece imati problem da plasiraju proizvod.

Mr. Moon

pre 9 godina

Koliko god ova nasa drzava bila bedna, ovo je pogresno razmisljanje. Cuj njega, da neces da ti drzava isplati neku nadoknadu za tvoj los poslovni plan?

Trta

pre 9 godina

Hoće klanice da kupe ali po normalnim cenama. Veća je korist što prosečan Srbin kupi kilu mesa za 3€, a on neka se preseli u EU ako je njihovim stočarima raj na zemlji.

M

pre 9 godina

Mene nista od svega ovog ne cudi. Srbija, kao drzava koja je odavno ispala iz svih savremenih tokova i kretanja, koja se nije integrisala ni u jedan globalni ekonomski sistem (npr. NATO ili EU), ni u buducnosti nece imati sta da trazi po pitanju izvoza svojih proizvoda, ne samo kada je rec o poljoprivredi. To je bilo jasno jos pocetkom 90-ih, a sada se posledice te promasene i sulude dvoipodecenijske politike nadovezuju i gomilaju jedna za drugom, kao domine.

Svaki radnik i poljoprivrednik u Srbiji treba da zna jednu stvar, ako ne zeli i dalje da bude manipulisan od strane raznih teoreticara zavere, koji prodaju svoje price za neciji licni interes:

NATO + EU = izvoz + radna mesta

Nije idealno, jeste tesko, ali to je jedini put kojim Srbija nekako moze ici napred. Sve ostalo su kratkorocna resenja, ili prazne i nesuvisle price.

S&ra

pre 9 godina

Bila sam prosle godine u Hrvatskoj kod rodjaka na par dana. Nisam auto putem Bgd-Zg prosla par godina, ali ovaj put sam se zaprepastila. Vidno je smanjen broj poljoprivrednih povrsina. U Srbiji, skoro sve se obradjuje uz auto put, a u Hrvatskoj, prilicno zaraslo. Pitam rodjake. Oni kazu, to je zbog EU kvota i plana proizvodnje. Naime, posto su sad clanovi EU, moraju da postuju planove EU gde se sta proizvodi. Tako oni sad vecinu povrca i voca kupuju iz Spanije, bez obzira sto imaju najkvalitetnije voce i povrce iz Dalmacije. Mleko stize iz Nemacke uglavnom, bez obzira sto imaju tradicionalno stocarstvo i u Slavoniji i u Lici. Potpuni cirkus. Nisam mogla da verujem. Naravno mali proizvodjaci postoje, ali to je sad sve ustrojeno. Zna se sta moze da prodaje i gde moze da plasira. I bi mi zao. Kakva glupost.

novica

pre 9 godina

ne samo da ih niko nece nego je otkupna cena jako mala 115 dinara za kilo mi uzgajivaci smo na velikom gubitku ovi nasi politicari samo znaju da upropascavaju ovaj narod.

Samonikli

pre 9 godina

Zeznuli nas Rusi, kao i obično.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mare, 31. januar 2015 16:40)

Nidje veze, sam ulazak u EU je problem,plastično da objasnim...trkas se sa U.Boltom na 100 meteri.
Mi mozemo otvoriti granice prema sebi sličnima ali prema jačima od sebe je samoubistvo (ekonomsko)
U prevodu mi njima nemamo sta da izvezemo sem sirovina a oni ce nam svoju robu da uvezu. Ovo je pitanja ulaska u EU tj sta dobijamo a sta gubimo..
Dobijamo nista
Gubimo Sve zarad nekog LAZNOG osecaja wanabe Evropejac.

deki

pre 9 godina

Bilo je vreme da se neko pozabavi krajnjom cenom proizvoda, a ne da zarad visedecenijskog ozdravljenja proizvodnje placamo robu daleko skuplje nego u EU sa daleko manjim standardom. Kada budu bili konkurentni nece imati problem da plasiraju proizvod.

nikola

pre 9 godina

država je prevarila stočare,potpuno vlast radi u interesu EU uzima stoku i lepi etikete da je napravljeno u srbiji čak su i rusi posumjali u to.

Vvvvvvv

pre 9 godina

Prosto nekad ne mogu da shvatim da u zemlji gde je radna snaga mnogo jeftinija nego u EU jednostavno niko ne ume da proizvede konkurentan proizvod, pa ni sirove svinje. To samo dokazuje nesposobnost i drzave, ali pre svega stocara ili proizvodjaca nekih drugih namirnica. Ili su previse alavi pa se ugradjuju u cenu nenormalno mnogo. Mene kao kupca ne zanima odakle je meso, kupicu ono koje je jeftinije. Bila bi mnogo veca steta po citavo stanovnistvo da se zabrani uvoz svinja (jer bi se cene mesa drasticno povecale, a plate su ionako vec smanjene), nego korist koja bi se postigla za nesposobne i nekonkurentne stocare. Ovo im je prilika da nauce kako da budu konkurentni ili ce jednostavno propasti.

Petar

pre 9 godina

Kako se izvlače pogrešni zaključci? Pa umesto da kažu kako nam je proizvodnja skupa i nerentabilna i da tu treba tražiti rešenje, primeniti savremene metode, smanjiti cenu i tako postati konkurentan, oni kažu, niko neće naše svinje. Pa nije baš tako. Niko neće svinje po cenama koje su naduvane. Jel to neobično?

prijatelj

pre 9 godina

U ovom drustvu sve se radi samo da bi se fizicko lice koje obavlja neku delatnost u skladu sa svojim registrovanim zanimanjem unistilo i potcinilo ovom nenormalnom sistemu. A onaj ko i osnuje pravno lice i uspe da ga odrzi taj je sigurno u nekoj vezi sa vlastima jer ne postoji drugi nacin za to u ovakvom sistemu. Uskoro Srbijo ostajes bez jos jednog gradjanina koji je hteo nesto da privredjuje. Zbogom Srbijo.

aleks

pre 9 godina

Srbin ce uvek radije da se dodvori nekom strancu, u ovom slucaju EU nego sto ce da uradi nesto za svoj narod. A slusam i Sertica, a i Vucica juce koliko su ponosni na preuzimanje firme u SM i od strane Austrijanaca. Koliko se secam mi smo imali carinski rat sa Austrijom pocetkom proslog veka na temu - svinje. Ironija...

neetična konkurentnost

pre 9 godina

Prije par dana sam gledao kako propadaju proizvođači pilećeg mesa u Kongu. Njemci jedu samo pileći file a ostale dijelove izvoze gotovo besplatno (samo transportni troškovi) i tako su uništili jednu regiju u Kongu koja je živjela od piletine. Uzeli su im kompletno tržište kod njih a u gradovima su brojni pileći fast-foodovi i sada se seljacima ne isplati hraniti kokoši ni za sebe. Da apsurd bude veći Njemci šalju humanitarnu hranu koju uzima i naplaćuje ljudima lokalna mafija i oni su im osigurali to tržište za pileće grkljane, krila, batke ... Možda ova priča ima neke sličnosti makar kada je riječ o korupciji sa Srbijom.

Jonny

pre 9 godina

SSP ubija srpsku poljoprivredu, stočarstvo, voćarstvo... Nismo konkurentni debelo subvencionisanim proizvodjacima iz EU. Za par godina vise neće biti proizvodnje u Srbiji. Samo uvoz. Punjenje džepova odabranima. A prepošteni AV nikako ne namerava da se zameri briselskim birokratima. Ko sisa narod, bitno je da ga lupkaju evropljani po ramenu

Adam

pre 9 godina

Hajte uslikajte svinju koja je uvezena iz EU? Takva slika ne postoji!!!
Godinama se uvozi smrznuto svinjsko meso kome tamo istice rok cuvanja, a koje je i dalje upotrebljivo po nasim propisoma.

Aleksandar

pre 9 godina

Kupice ih Tenis, pa ce Mitros od toga da pravi najbolje kobasice.
Cekaj, mozda gresim, mozda Mitros kupuje meso iz Nemacke od Tenisa.
Vise ne znam sta da pricam, pomozite......

kllllik

pre 9 godina

Jao, kako je ovo mucno gledati. Tuga. Ova Srbija ce za par godina biti gladna a ja srecom necu biti tu. Mada moja Je to zemlja pa boli. Sram te bilo Vucicu.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Sve je to osmišljena politika Vučićeve vlade da se Srbija baci na kolena! To je veleizdaja! Zbog toga on dobija svakodnevne pohvale od naših vekovnih ljutih neprijatelja i zato trči tamo njima na noge svaki drugi dan!

malo sutra

pre 9 godina

Hoće klanice da kupe ali po normalnim cenama. Veća je korist što prosečan Srbin kupi kilu mesa za 3€, a on neka se preseli u EU ako je njihovim stočarima raj na zemlji.
(Trta, 31. januar 2015 16:46)
Cuj njega, da neces da ti drzava isplati neku nadoknadu za tvoj los poslovni plan?
(Mr. Moon, 31. januar 2015 16:48)

Zašto EU prodaje po toj ceni? Zato jer nema kome da proda (sankcije Rusiji), a skupo je da skladišti i čuva robu koja se kvari (i zamrznuto meso ima rok upotrebe).
Šta će se desiti kada Srbija prestane da proizvodi meso, a EU podigne cene ili kada EU ne bude izvozila?
Nema strategije, u Srbiji se uvek uništavaju mali proizvođači, dok je monopol zaštićen.

jack

pre 9 godina

Vucica sam smatrao veoma pametnim i postenim politicarem ali kako izgleda...
Zao mi je ljudi koji su ulozili trud i muku a da na kraju tako nesto zalosno.I posle se cudimo zasto mladi ljudi nece na selo.

tamo_daleko

pre 9 godina

Lepo ste napisali -"otpadno meso".Uvozite meso najgoreg kvaliteta i trujete gradjanstvo a domaci proizvodjaci ostaju bez posla.Zbog cega bi mladi onda ostajali na selu,ulagali novac u poljoprivredu, kada neki idiot u Vladi (placen od tajkuna) moze da dozvoli nekontrolisan uvoz?
Najgore od svega je da to 'otpadno meso" posle prodaju po "evropskim cenama" srpskom gradjanstvu.

sloba

pre 9 godina

@Mr.Moon.
G-dine Moon vi kao da zivite na mesecu , drzava je tu da stiti svoje gradjane , kao sto to radi citav svet . Jer ta drzava zivi od avojih gradjana . Ako je neki politicar nesto obecao ,a obecanje nije ispunio onda treba da odgovara . Pokusajte makar da stavite sebe u tu situaciju i nemojte da lupetate.

dhjfd

pre 9 godina

A sta je sa onim Nijemcima sto ih je Vucic doveo, Tenis ili kako vec se zove ona kompanija za preradu mesa svinja. Hahahhhh koja prevara. NapreDNO.

Dragutin

pre 9 godina

U odbranu nase vlasti mogu samo reci da se ne treba mnogo ljutiti na njih. Ipak su to prosti ljudi bez mnogo skole ili nekog specijalnog intelekta kojim bi se pohvalio jedan sedmak osnovne skole.Kako oni da pomognu ovom coveku i sa cim ??? Voleli bi oni da su pametni kao Nikola Tesla ali sta's numeju ni da vezu sebi pertle.Nemojte se na njih ljutiti zele oni da pomognu samo eto....

Vicentijevic Samuil

pre 9 godina

Obicna je izmislotina da se SSP mora sprovoditi. Dovoljno je odlukom Vlade obustaviti uvoz svega i svacega. Evo i zasto. Jednim drugim sporazumom su odredjeni izvozni kontigenti nasih proizvoda za EU. Uvodjenjem ruskih kontrasankcija EU, EU je jednostavno prestala da uvozi nase proizvode protivno sporazumu, protivno STO tako da je nas izvoz opao u EU za 10x!!! Proizvodnja svega je dovedena do kolapsa! I jos se, doduse ne sme niko da progovori, zna da nam je EU zabranila povecanje izvoza za Rusiju, tako da smo nismo uveli sankcije, ali smo ih sproveli na delu, jer smo jednostrano smanjili izvoz za Rusiju! Nece valjda Rusi u ratno doba da cekaju na dobru volju srpskih vlasti. Dalje, Madjarska je ZABRANILA transport nasih svinja i svinjskog mesa preko svoje teritorije (zboc vakcinacije protiv svinjske kuge). Jedini nacin transporta vece kolicine mesa za Rusiju je brodovima preko Crnog mora. Mi cak imamo osnovanih elemenata da presavijemo tabak i tuzimo EU i trazimo veliku odstetu zbog njihovog nepostovanja ugovora sa nama. I zato bez ikakvih problema, a oslanjajuci se na krizu, suspendovati SSP jednostrano. Na potezu je Vlada.

Predrag Marjanovic

pre 9 godina

Sta je Vucicu problem da na Srpsku svinju zalepi amblem ferarija, imamo izvozni auto, jel tako botovi. Mozda vas vodja ubedi da moze da leti.

gorillas in the mist

pre 9 godina

To samo govori o "lepotama Eu" kojima stremimo samoubilački. Kad svi ukapiramo, biće jako kasno. Jedemo meso koje preko domaćih "trovača" EU liferuje sa istekom roka za njih, a "prihvatljivog" za Srbiju. Posledice čekam za jedno tri-četiri godine.
Pitao bih ove EU zanesenjake: šta ćemo mi njima kad ne možemo prodati ni svinje? Stočni fond je nestao u mešetarenju tajkuna i pomenutih akcija sa smećem iz Eu. Treba im jeftina radna snaga koju su pacifikovali do te mere, da me je sramota predaka

nevski

pre 9 godina

Rusi rekli kupicemo,a,nasa vlast,nije mogla da doceka,pa na mrcine iz EU stavljala srpske pecate.Niko nije lud,nista nam Rusi nisu krivi,potpisali smo uvoz mrcina,a svoje zdravo meso cemo voziti u kafilerije.
Dobro smo mi zivi....

XXL

pre 9 godina

Svašta, da niko neće da otkupi skupe srpske tovljenike tj. svinje samo zato što su uvozne - jeftinije. Evo dok sam radio (do 25.12.2014.g.) u hladnjači za preradu smrznute morske i sveže rečne ribe jeo sam kavijar iako nisam imao za hleb. Ni mi nismo razumeli zašto niko ne kupuje kavijar pa se na kraju delio radnicima (da ne pričam o morskoj salati i drugim "povoljnim" proizvodima). Mislim da je kriva država što nije otkupljivala ili subvencionisala tu proizvodnju tako da bi ja imao sad - posao. Ovako ....

razmislite

pre 9 godina

Svima onima, kojima je ok da kupuju jeftine prerađevine od uvoznih sirovina pa i uvozno meso-razmislite, da li je bolje hraniti se time ili platiti malko više, pa znati šta jedeš. Nije sve u novcu. Radije bih prežuvljavala bez mesa (kad mogu i bez mnogo drugih, bitnih stvari), nego jela tu strahotu. Na sreću, mogu da jedem domaće, pa ne brinem. Pozdrav onima koji su utekli sa sela zarad života u gradu, pa sada pljuju po seljacima i jedu otpad iz EU!

Milo

pre 9 godina

Tajkunsko partijski lobi uspesno radi na unistavanju svega sto je stvarano deceenijama. Nekontrolisan uvoz zarad brzog bogacenja par tajkuna unistice kompletnj nasu poljoprivredu. Dali ima zrnca pobune u ovom narodu ili ce biti i dalje topovsko meso i glasacka masina za svoje najvece neprijatelje: politicare za koje glasaju vec 25 godina.

koliko su tacne ove informacije ?

pre 9 godina

Gde je Vucic da potvrdi ove cinjenice, ako su tacne ? Ako je sve ovo tacno od mene nece dobiti glas na sledecim izborima.

Milan

pre 9 godina

Ne znam šta je tu čudno. EU dotira poljoprivredne proizvođače, a naši takozvana vlada samo izbacuje komunističko-demagoške parole i ne pomaže ništa. Svaka normalna patriotska vlada bi uvela antidamping mere za meso iz EU i dotirala domaće poljoprivredne proizvođače od tih para. Političari koji izbegavaju da održe referendum o pristupanju EU treba iz svog džepa da plaćaju štetu koju su napravili takvom odlukom.

Robespijer

pre 9 godina

Rok trajanja zamrznutog mesa u EU je 6 meseci a kod nas 12. Kada ce tu uslediti uskladjivanje sa EU standardima? Sav EU prehrambeni skart zavrsava u Srbiji. Njihovi farmeri imaju 5 puta vece subvencije od nasih kakva je to "trzisna utakmica"? Ubija se ratarstvo u Srbiji da bi se pomoglo stocarstvo a pomoc je u vidu uvoza otpada iz EU?

Dušan

pre 9 godina

Нас је наша влада зезнула не води рачуна за наше узгајиваче.Ради како вође кажу.

CG

pre 9 godina

Situacija u Crnoj Gori po ovom osnovu je jos gora. Tuga. Uvozno meso je u potpunosti preplavilo crnogorsko trziste. Ranije je postojala poneka farma svinja. Danas niko ne drzi vise od 2 svinje - za svoju porodicu. Imao sam prilike da komuniciram da nekoliko poljoprivrednika iz Slovenije. Njihov jedinstven stav je bio> Ako vam moze biti ne ulazite u EU. Ulaskom Hrvatske u EU, doslo je do pada poljoprivredne proizvodnje za vise od 20%. Mislim da ce farmeri koji drze mlijecna grla, uskoro naci na velikom udaru, i da ce doci do kolapsa u primarnoj proizvodnji mlijeka. Sto se tice uvoznog mesa, ja uvijek preferiram domace meso, bez obzira sto je uvozno jeftinije. Isto tako kupovinom domace hrane, novac ostaje u zemlju, a kupovinom uvozne hrane, novac odlazi iz zemlje.

Neko

pre 9 godina

Malo iskusniji su ovo znali. Sledeće je na red mleko i mlečni proizvodi. Ovo nije prvi put. I bez obzira na kritike upućene od strane vlasti, da ste lenji i da treba da povećavate stočni fond, ne pecajte se. Oni ne znaju da utovljena stoka mora odmah na klanje; da mleko mora odmah na preradu i u rafove. Oni ništa efikasno ne rade. Treba im nenormalno mnogo vremena, pa misle da je tako i sa proizvodima stočarstva. Definitivno u nesređenoj državi, kao što je naša,ratarstvo je zakon. Po bilo kojoj ceni uvek može da se proda, a i može neko vreme da se skladišti. Sve drugo je nesiguran posao. Sad nek se ministar trgovine i premijer angažuju da se stočarski proizvodi prodaju.Koliko ljudi radi u stočarstvu? 5000 hiljada?

Nemanja991

pre 9 godina

Gospodo seljaci uzmite svoje traktore I pred vladu,trazite iste uslove(subvencije) kao sto imaju nemacki seljaci ako pocnu da vam pricaju o nekakvom slobodnom trzistu i formiranju cena.A koliko drzava podrzava poljoprivredu"stratesku granu"privrede vidite samo izdvajanje iz budzeta govorim za sve vlade od 2000.
Molim da mi objavite komentar.

Neobavesteni

pre 9 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vvvvvvv, 1. februar 2015 03:48)
Kakve veze cena radne snage ima sa poljoprivrednim gazdinstvima?
Kao prvo EU ne postoji, postoji samo Nemačka Francuska Holandija itd....
Kao drugo njihove subvencije po hektaru, grlu, mehanizaciji su ogromne i unistavaju svaku konkurenciju pa samim time mogu i da daju i za dzaba samo da prodaju!!!!
Kao trece ja bih reko da se vi ne razumete u temu.

"Mene kao kupca ne zanima odakle je meso, kupicu ono koje je jeftinije" e dame i gospodo ovo je tipična izjava neznalice i skorojevica, kada kupite 1kg mesa taj novac ide van granica ove zemlje a kada kupite domaći proizvod novac ostaje ovde.

Predpostavljam da vi primate platu sa Drzavnih jasala? sto u prevodu znaci da od 12 mesecnih plata 9 se finansiraju od medjunarodnih kredita!! koje ce na kraju privatni(realni) sektor vracati.
Braco i sestre ovako razmislja 50% gradjana Srbije sto je porazavajuce

Roko

pre 9 godina

Srbija ce imati velikih problema sa poljoprivredom u vezi sa EU ukoliko se na vreme ne pripremi. Buduci da mi nemamo ministarstvo koje ili nezna ili ne zeli da zna sistem dotacija pljoprivredi u EU mi mozemo samo da ocekujemo potpuno gasenje i devastaciju poljoprivrede. Naime istocne zemlje gde su komunisti oduzeli zemlju i pretvorili u krupne kolhoze danas su to ad drustva koja su se lako prilagodila industriskoj poljoprivredi. Nazalost kod nas taj proces nije zaziveo i ostala su sitna seljacka gazdinstva sa malim posedima koje je zadruga organizovala i starala se o plasmanu njihovih proizvoda. Nebriga drzave i pljackaski kapital odnos potpuno su dokrajcili male proizvodjace koji su uz pametnu organizaciju mogli i dalje da proizvode hranu na tradicionalni nacin ali je problem ko ce to da plasira u EU zato je potrebna organizirana i veoma smisljena politika na brendiranju proizvoda reklamiranju i sve ostalo sto je potrebno da bi se na ovom planu iskoristile prednosti naseg podneblja. Nazalost umesto da razvojamo te vrste delatnosti: vocarstvo proizvodnju eko mesa i preradjevina mi danas uvozimo jeftino meso i pravimo suhomesnate proizvode koji nemaju ukusa proizvodimo sirovine ko kukuruz i psenicu koji su na svetskom trzistu jeftini i ne pokrivaju cenu kostanja. Poljoprivreda je najkoplikovanija delatnost za koju je potrebno puno pameti i rada da bi se uspelo i zivelo od nje.

Kome ja da pariram?

pre 9 godina

@ Robespijer, 1. februar 2015 08:30)
Haha , Hrvati u odnosu na obim poljoprivrede imaju osam puta veci budzet od nas.
Kod francuza su do skoro bile ovakve subvencije, za sada ne znam.
Po biku 600 evra,po hektaru 700 i po kravi 1200, plus skoro beskamatni krediti i otpisi istih.