Država ne mora da se meša zbog CHF

Beograd -- Predstavnik EBRD Piter Sanfi kaže da rešenje problema onih koji su uzeli kredit u francima ne mora da uključuje intervenciju NBS, ili drugih institucija.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Guvernerka je navela da se NBS neće mešati, jer pitanje je šta uraditi sutra ako dođe do problema sa evrom, a sva je šansa da će doći, moja procena je da će doći do skoka euribora i samim tim kamate. Međutim, pošto cela ova priča ima i socijalnu dimenziju do nekakvog delovanja države moraće da dođe, jer ipak dovođenje u dužničko ropstvo ljudi u 21. veku u Evropi, po mom mišljenju je nezamislivo, iako najveću odgovornost snose sami uzimaocima kredita. To delovanje treba da se odnosi na one koji su uzeli stambeni kredit za prvu nekretninu za stanovanje a ne kredit za investiciju. Isto tako mislim da će rezultat tog delovanja države biti mnogo manji nego što dužnici očekuju, ali ipak će im situacija biti bolja nego u ovo trenutku.
  I na kraju da kažem.
  Ovde je najvažnije da dužnici naprave korektnu procenu svoje situacije i mogućnost da kredite dalje servisiraju. Najgore je da nastave da otplaćuju, da se iscrpljuju, pa da im banka umesto danas, hipoteku aktivira sutra.
  (Popeye, 1. februar 2015 11:48)

  # Link komentara

 2. O ne, expert za tranzicionu ekonomiju savetuje da gradjani Srbije koji su se zaduzili se da izdrze i da isfinansiraju extra profit stranih banaka. Posto ih je manje od hrvata i madjara nek se snadju sami i nek se dogovore sa bankama. Vec vidim ponude banaka, javlja mi se. Produzava se otplata na jos 10 godina i kad skoci jos svajcarac na jos deset godina i tako dok je covek ziv. Jel se to uci u Dublinu i Yailu da se sto vise covek izmuze samo da bi bankarski lobista dobio bonus?
   (ozon, 1. februar 2015 00:40)

  # Link komentara