Četvrtak, 29.01.2015.

10:18

Kina Grčkoj: Kako to ne date Pirej?

Ministarstvo trgovine Kine je danas saopštilo da je "veoma zabrinuto" zbog obustavljanja privatizacije Luke Pirej, što je <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2015&mm=01&dd=28&nav_id=951905" class="text-link" target= "_blank">odlučila nova vlada Grčke</a>.

Izvor: Beta

Kina Grèkoj: Kako to ne date Pirej? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

bla bla

pre 9 godina

Zamena teza. Ovde je vec sklopljen ugovor , kao mi za NIS, i on ne zavisi od promene vlade.
Kina ce preziveti u slucaju da Grcka proglasi ugovor nevazecim. Kina je strpljiva i ne daje pompezne izjave, ali kad dodje trenutak,osetice Grcka.
Makedonija priznala Tajvan za neku sicu i kad je trebalo da se produzi ostanak mirovnih snaga(sto je Makedonija zelela), Kina je prvi put ulozila VETO u poslednjih par decenija.
U idealnom svetu, niko ne bi ni razmisljao o Grckoj, nego kako da pomogne nekim africkim zemljama gde 40% dece ne dozivi svoj 10 rodjendan, ali ocigledno to nije toliko blizu i zanimljivo, sta zna dete sta je 11 godina.

Objektivno

pre 9 godina

Ako COSCO ne kupi luke, nema ni pruge Beograd-Budimpešta, posle Juznog toka samo nam je to trebalo... stvarno nemamo sreće sa tajmingom... gurali smo komunizam kada je kapitalizam bio na vrhuncu, sad guramo kapitalizam kada on lagano propada ili se pretvara u nešto drugo, nikako da stanemo na zelenu granu.

Zoran

pre 9 godina

@Zoran: ne razumem, Holanđani imaju pravo na svojinu, a Grci ne?!
(Antitheist, 29. januar 2015 22:28)

Ma ima svako pravo. Samo koliko je pametno. Ne jase konja onaj kome lici, nego onaj ko ga ima.

Zoran

pre 9 godina

Bice tu jos svega i svacega!
(mujcinovic salih, 29. januar 2015 23:25)

Nece tu nista d abude. Cist populizam sa nekim beznacajnim ili glupavim promenama, isto kao i ova nasa vlast. I uospte nije bitno sto je nasa vlast za Zapad, a Grci protiv, kada su populisti na vlasti na isto izlazi, a to je jedno obicno duplo golo.

U stvari ova vlast u Grckoj je idealna da prevede Grke zedne preko vode i uradi uglavnom sve ono sto se od Grcke trazi. Ovi pre nisu mogli, vec bili na vlasti.

Slicnost sa nasom vlascu je zaprepascujuca.

Swarog

pre 9 godina

Ovo je najmanje groteskno sta vi ljudi pisete. Prvo ovaj lozacki naslov "prodaja Pireja" kao da ce da prodaju grad sa svim stanovnistvom!?! Alo komunisti, jedna luka je firma kao i bilo koja druga, firme pripadaju domacim ili stranim licima/investitorima.Sta vam tu nije jasno. Drugo, dug se mora namiriti i u kapitalizmu i u feudalizmu i u samoupravnom socijalizmu. Kako vi to to mislite da neko bude duzan par stotina milijardi pa kao eto nece da proda nepokretnu imovinu, neka duznici cekaju??? Da li ste vi svesni da su i srpske banke i osiguravajuca drustva delom poverioci grcke drzave? Mozda sam ja licno kupio 2008 za 10.000 Eura grke obveznice s vremenom dospeca 5 godina. Sta sad ja da radim, jer oni mene sad ne treba da isplate? Te Grke nikada nije trebalo primati u Eurozonu. Oni su jednostavno Balkanci bez uredjene drzave, bez katastra, bez poreza ali zato sa tajkunima, fakalaki, kradjom na veliko i na malo...

Dennis Kostadinovitch

pre 9 godina

У великој су заблуди они који мисле да је кинеска неоколонијална чизма лакша од америчке. Напротив.

ne cenzurisi

pre 9 godina

Kina je komunisticka drzava.
Cosco Group je drzavna kompanija Kine.

Luka Sangaj je drzavno vlasnistvo, sto ne bio i Pirej.

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
Rijeka Hrvatska, drzavno vlasnistvo.
Konstanca Rumunija, 100% drzavno vlasnistvo.

http://cor.europa.eu/en/documentation/studies/Documents/2013-Framework-EU-Ports-Policy/2013-Framework-EU-Ports-Policy.pdf

Sto bi Grcka prodala luku i bacila te pare, kao sto to radi Srbija kad je rasprodala svoje kompanije a pare isparile, i sto se komentatori toliko sekiraju za sudbinu Grcke i njenih luka, nemaju preca posla.

auto destrukcija

pre 9 godina

kinezi:a jel' necete da prodate?
grci:ne.
kinezi:a sto?
grci:jer smo tako u mogucnosti!
ende.
(nije nego, 29. januar 2015 15:16)

Par godina kasnije...
kinezi: grci, hocete sad da prodate?
grci: hocemo
kinezi: ok, evo vam 4-5x manje nego sto smo nudili pre par godina
grci: a sto tako malo?
kinezi: jer ste tako u mogucnosti!
ende

Zoran

pre 9 godina

"Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej."

Nema nikakav problem. Samo nije isto kad Holandjani nesto vode i kad Grci nesto organizuju. Razlika je DRASTICNA.

timosten

pre 9 godina

Siriza ce i nas da spasi. Za koji djavo ce nama brza pruga di Budimpeste. Sad se vidi gde vode mere stednje koje smo na srecu tek zapoceli. Grci su posle sedam godina zavrsili na ulicama i bez struje, mi cemo za godinu dana svi zavrsiti u Dunav, samopoubijacemo se od gladi.
Napred Siriza!!!!

Zoran

pre 9 godina

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
--------------

Ima jedna sitnica. te drzave koje sui nabrojao nisu od 1821. do sada 5 puta bankrotirale. Samo ta sitnica.

Tri karte za Holivud

pre 9 godina

Kakav zaplet,Kina-Grcka,Rusija-Grcka-Amerika,Nemacka-Grcka...itd,itd! Citam komentare i ne verujem koliko teoreticara svetskih zavera postoji u Srbiji!
Pa komentari: "Tako se radi" "Ne daju svoje" "To je patriJota" "Braca Grci"
itd. Covek se zapita da li smo zaista postali toliko zatucani u 21-om veku!
Ovde se svaka vest komentarise kao da je pocetak rata, navija se za ove ili one, uvek neke teorije,cekanje da propadne Amerika,Evropa itd(koje naravno nikada nece propasti)dok se mi valjamo u blatu i tonemo sve vise i vise. A sudeci po komentarima i mladim ljudima koji bi trebalo da ovu zemlju povedu pravim putem ne pise nam (vam) se dobro, na zalost!

Nenad BG

pre 9 godina

Krenulo blamiranje mladih proletera. Prvo sto su najavili ukidanje ol inkluziv aranzmana kao da turisti za svoj novac ne mogu da biraju sta zele i da odu u neku drugu zemlju gde ce im biti omoguceno ono sto zele.

ljubisa

pre 9 godina

nema veze Srbija i Grcka,njen proleterski i ponosan narod ce sve izgraditi sami brze pruge,kanale,mostove,tunele,luke...Ziveli slobodarski narodi Balkana.Pa nismo ni mi sami,ima nas i Grka 15 mil.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Ja, 29. januar 2015 11:15
Pa Kina je komunisticka drzava.
Luka Sangaj je drzavno vlasnistvo, sto ne bio i Pirej.

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
http://cor.europa.eu/en/documentation/studies/Documents/2013-Framework-EU-Ports-Policy/2013-Framework-EU-Ports-Policy.pdf

Nisu Grci duzni da rade na svoju stetu a u korist Nemacke, Kine, Rusije i svih ostalih,, kao sto to rade vlasti u Srbiji.

Milos

pre 9 godina

Znaci ovo podmetnuto kukavicije jaje (nazovi komunisticko) ce za racun Amerikanaca da odsece pristup Kineza Evropi. U Albaniji Ameri suvereno caruju i sada je jedina rupa zapusena. Utvrdjuju tvrdjavu Evropu, ruku pod ruku sa fasistima. To ti je kad se dodirne socijalizam sa nacionalizmom pa se rodi nacional-socijalizam.

asteroid

pre 9 godina

@Levicar na celu drzave pa prvo udario na Kinu. Onda na nase turiste jer hoce da ukuida all-inclusive sto je bio finansijski dobitak za nas.
(dan, 29. januar 2015 10:41)
ne znam da li je ovim "udario" na kinu, ali znam da ovo dobar primer kako se cuva drzavna imovina od lopovske privatizacije. sto se tice turista, neka opet nose paradajz kao u stara dobra vremena, nista im tada nije falilo, pa nece ni sad. ili neka idu u crnu goru, tamo je verovatno bolje letovanje

EU Balky

pre 9 godina

Poznato je da je "cca 4/5 sveta iliti oko 80% protiv Srbije i Srba i da ih mrzi i podmeće im itd." i kao takvi su neprijatelji Srbije ali da će Srbi biti protiv Kineza nebih nikad povjerovao. Eto dogodilo se i to. Nakon izdaje "drugog oka u glavi" sada su razočarani i Kinom. Ostale su samo bratske države Grčka i Rusija. Primam opklade ko je sledeći "izdajnik" .Grčka ili Rusija?

G97

pre 9 godina

Jao boze smesni ovi koji kazu bravo tako se cuva drzava. Cuva je isto koliko i onaj bugarski predsednik. I opet cemo mi ispastati. I ovaj ce proci kao i svi pre njega.
A takodje me zasmejava kad cujem kazete nemoj da dajes da te neko potcini. Pa sta je Nemacka uradila od Grcke?? A odjednom vam problem da to isto uradi Kina. E smesnog li naroda.

Izdajnik

pre 9 godina

Kakvi komentari ?! Samo Srbi se furaju na inat u politici. Cak I kada indirektno steti nama samima. Inatdzije kao Milosevic , Putun a sad I ovaj Grk samo kod nas peolaze.

auto destrukcija

pre 9 godina

Подршка, Грчка Грцима, Србија Србима!
(Монархија, 29. januar 2015 12:47)
Tako je! Punom brzinom u propast!

ako vec ne mozete MMFu...

pre 9 godina

Za 7 godna kinezi su utrostrucili posao i doneli hiljade radnih mesta za lokalno stanovnistvo. Koncesija bi vazila za 35 godina, tako da nacionalni interes ovde nije ugrozen. Ugovor je potpisan na 5 biliona i kinezi imaju prava na odstetu. Cipras obecao levicu ili desnicu?

Toni

pre 9 godina

Znaci nista onda ni od kineske pruge Solun-Beograd-Budimpesta.
(123, 29. januar 2015 10:52)

Ništa, i takvi projekti vrlo često tako i završavaju. Tako je to kad zavisiš od tuđe volje i mogućnosti. Kao da vam rođak kaže:"Čim kupim auto, dajem ti ovaj stari", a vi odmah isplanirate vikend na selu (naravno koristeći taj auto). Srbija mora što prije da se osloni isključivo i samo na sebe i svoje resurse i razvija privredu tako da ima sopstveni proizvod koji će dalje plasirati i izvoziti. To je, naravno, najteži način, ali i najefikasniji. Nažalost, godine su protraćene.

Цврчак и мрав

pre 9 godina

Зашто би Кинези боље третирали европске лезилебовиће? Код њих мора да се ради зато су и постигли да ће ускоро да буду прва сила света.

Zika

pre 9 godina

Pa ste ne bi Grci zaustavili prodaju jedne luke kad je EU zaustavila izgradnju Juznog toka. Mozemo i mi sve da zaustavimo. I ovako nigde ne idemo.

@

pre 9 godina

@Ja, 29. januar 2015 11:15
Pa Kina je komunisticka drzava.
Luka Sangaj je drzavno vlasnistvo, sto ne bio i Pirej.

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
Sve su to neuredjene drzave, trebalo bi da ih obavestis.
http://cor.europa.eu/en/documentation/studies/Documents/2013-Framework-EU-Ports-Policy/2013-Framework-EU-Ports-Policy.pdf


Nisu Grci duzni da rade na svoju stetu a u korist Nemacke, Kine, Rusije i svih ostalih,, kao sto to rade vlasti u Srbiji.

expert

pre 9 godina

Ne vrti se svet oko nas. Važnije je da se Grci i drugi evropski narodi izbore za slobodu od kolonijalnog ropstva, nego da mi dobijemo prugu. Kad se i mi oslobodimo ropstva, napravićemo nekoliko pruga.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Ja, 29. januar 2015 11:15
Jok, prodace luku Milanu Beku, pa ce da procvetaju kao sto je Srbija procvetala od prodaje luke, Beograd.

iks

pre 9 godina

@ To je tako kad komunjare dodju na vlast. Ekonomija im se od preuzimanja vlasti strmoglavila.
(Ja, 29. januar 2015 11:15)

Ti si potpuno u pravu. Evo citam da je posle jednog dana vlasti Sirize u Grckoj BND pao 25%, nezaposlenost mladih dostigla 60%, a dug 320 milijardi. To sto komunisti mogu da upropaste za jedan dan za to desnicarima, neoliberalima i korumpiranim barabama treba minimum 5-10 godina...

nezaposleni pijani klaun voli satiru

pre 9 godina

Znaci po receptu drugih velikih sila mozemo uskoro videti gomilu kineskih borbenih aviona nad grckim nebom? Supa se kuha nama u blizini. Tito digni se i udari svojim stapom!

Milos

pre 9 godina

Razumljivo. Prodajom se dobija novac koji ce odmah otici na ratu kredita i to je to. A ovako, cuvas luku koja je veliki izvor prihoda, ako se pametno ulaze. Plus, prosla vlast je pokusala da proda apsolutno sve, i bas me zanima da li ce zaista ovi uspeti u nameri da sprece "pljackanje Grcke" ili ce biti samo jos jedan promasen slucaj.

ns

pre 9 godina

Bravo za novu grcku vladu, kod nnjih nije sve na prodaju kao kod nas. Jos i nas gradjane prodaju pa da ocesljani radikali budu namireni u svojim apetitima!!!!

homer

pre 9 godina

Imam vrlo snažan osećaj da je Siriza ustvari još jedan FALSE FLAG lihvara kako bi još malo otupeli bol Grka. Činjenica da su očekivane šokantne odluke prema EU uglavno bila u formi pisanih protesta i deklarativnog okretanja Rusiji da se "vlasi ne dosete", ali da je konkretan šokantan potez odustajanja od privatizacije luka, ipak bio vezan za protivnika lihvara.

qsary

pre 9 godina

Dobri su mi ovi komentatori. Napadaju novu grčku vlast jer hoće da spreči rasprodaju države, i to rasprodaju najgorem kapitalistu uz ruske kapitaliste.

Zašto vi mislite da ako smo mi podali Rusima, da to trebaju učiniti i Grci Kinezima?

cenzurisana istina

pre 9 godina

Najveca luka na svetu, Sangaj, Komunisticka Republika Kina, u drzavnom vlasnistvu.
http://www.4-traders.com/SHANGHAI-INTERNATIONAL-PO-6499267/company/

Mandzo

pre 9 godina

Bez brige Kinezi kupuju luku Bar i modernizuju prugu Bar Beograd Budapest. Sredjeno je
(Cofi, 29. januar 2015 11:33)

Sta ce kupovati luku Bar kad se u Rijeci gradi novi terminal i mjesta ima koliko hoce a odmah su u srcu Europe...

lola ramona

pre 9 godina

Vest je nazalost spinovanje srpskih medija.
Informacija nije uopste tacna, Tsiprasov hiperminsitar je izjavio da je Cisco u kategoriji privatizacija koje nece biti obustavljane, a po osnovu nastavka bilateralne saradnji izmedju dveju drzava - Kine i Grcke. Isto vazi i za Azerbejdzan. Tek 7-9/2 ce nova vlada imati priliku da predstavi program svoje vlade. Mogu oni da zele sta god hoce ovih dana, pitanje je sta ce moci? Veliko pitanje...

Vladimir

pre 9 godina

Ako propadne ova kineska privatizacija, to bi moglo da ugrozi projekat kineske brze pruge na Balkanu. To bi bila baš loša vest za Srbiju.

Vlado Banja Luka

pre 9 godina

Redovno gledam ekonomistu Maxa Keisera na Russia Today TV. Covjek godinama razotkriva zapadne bankare i objasnjava njihov nacin pljacke. Inace, citav zivot je radio na Njujorskoj berzi tako da je i te kako relevantan. Elem, cest gost mu je bio novoizabrani ministar finansija Grcke Varufanakis. Varufanakis je takodje žestoko pljuvao Anglosaksonce. Medjutim, cim je izabran, omekanio je svoj stav... Max Keriser je tim povodom izjavio da je Grcima preporucio stampanje tzv srebrne drahme i izlazak iz EU. Ovi su ga odbili. Poslije svega, Maxov zakljucak je da clanovi nove grcke vlade izgleda nisu oni za koje se predstavljaju! Nadam se da gresi, ali vidjecemo...

atina

pre 9 godina

Ovaj ide na ruku Putinu,grci mu sada dobro dodju da rovari po EU preko njih.Razumem gnev grka,ali zasto ne hapse te njihove lopurde sto su ih pokrali i ojadili.Sve se bojim da ce ova vlada smeti da se uhvati u kostac sa njima,a verujem da ima dosta njih koji su umesani u kriminal i korupciju i u ovoj vladi.pokazace se sve,ko su i sta su,ako im ne ispitaju poreklo imovine,to ce znaciti da su i oni jedni od populista samo za svoje dzepove.Nemojte se inatiti i kriviti EU koja vas je izgradila i podigla na noge a vi niste bili u stanju da se ocuvate,vec napravite prvo reda u vasem dvoristu,to vam niko ne brani,a zajam nije poklon,to su novci preskih obaveznika,koji nisu krivi za vasu nesposobnost kriminal i korupciju.Hteli ste lagodan zivot na tudja ledja,to vas je dovelo do dna,sami ste krivi za to,dok vam je bilo dobro ismevali ste nemce i druge koji imaju manje penzije u odnosu na vase iako su imali vise godina radnog staza,odlazili ste ranije u penziju,a niste neka ekonomska sila,13 plate...ko je to finansirao?

Plodovi nekaznjene agresije na Troju

pre 9 godina

Budi se velikogrcki san, agresivna nacionalisticka spartanska retorika se povampirila jer se nisu suocili sa ruznom prosloscu.

Haaski tribunal je spreman da primi nosioce grckog ekonomskog genocida i udruzenog zlocinackog poduhvata.

ljubomirko neutralac

pre 9 godina

Bez sekiracije ,nek vrate pare i pravac u kupovinu luke Bar ništa nećete izgubiti.A onda renoviranje pruge od Bara do Budimpešte.

radnik

pre 9 godina

Aha, sledi jos jedna lekcija o visokom stepenu medjuzavisnosti u svetskoj privredi. Hocu da kazem, sta god mislili botovi, sada se posle ovog grckog poteza ozbiljno postavlja pitanje brze pruge za Budimpestu.

Mufljuz

pre 9 godina

"Pa sta sad hoce! Levicar na celu drzave pa prvo udario na Kinu. Onda na nase turiste jer hoce da ukuida all-inclusive sto je bio finansijski dobitak za nas.
(dan)"
------
Kako si povezao da je "ukidanje" all inclusive aranzmana "udar" na nase turiste? Pa nasi turisti su u Grckoj zastupljeni sa 1% all inclusive aranzmanima! Ko jos ide u Grcku u toj vrsti aranzmana? Turska - da, Tunis - da, Egipat - da. Ali Grcka ne ili jako, jako malo. All inclusive aranzmane nude one destinacije gde nije bas uputno "bazati" samostalno po okolini.

sale

pre 9 godina

pa nije covek rekao da ce zabraniti kineskim brodovima, nego ce da kupi kajmak od njih, rampa, ulaz, parking...kako god hocete. prethodni bi i mamu prodali da su mogli. Neka, po meni i treba. Grcka grcima a ovo stiti i EU i njenu ekonomiju...

Max

pre 9 godina

Grci za razliku od nas imaju lično dostojanstvo i bore se za svoju slobodu. A što se kineza tiče njima su sve kompanije u stvari državne pa bi ta privatizacija tako i izgledala , Pirej ne bi bio Grčki nego kineski...daleko im lepa kuća , znam ih ja dobro...

jeff

pre 9 godina

Tako to rade veliki da bi unistili male .Daju ti Kredite ali te obavezu da im predas sve svoje od vitalnog interesa , da bi ti svu privredu unistili i imali te prakticno u rukama . Izgleda da ce Tsipras zaustaviti taj proces unistavanja Grcke kao suverene Drzave.

aAA

pre 9 godina

Sto mi nesto mirise da ovo nisu toliki nacionalisti koliko se predstavljaju,vec ispunjavaju tudje zelje.Zbog Bugara ostadosmo bez gasa,sad cemo zbog Grka bez pruge.Ne mogu da shvatim da li stvarno niko od njih nema hrabrosti da izadje pred narod i kaze ne smemo da pustimo Ruse i Kineze ovde i ako je to dobro za ceo Balkan jer to ne odgovara SAD i EU.Mi smo za njih samo region za ratove i potkusurivanje.Jednostavno dok god su ovakve prilike u svetu mi cemo se samo muciti i krvariti.Ziveli Putin i Kecijang!!!OBJAVI!

kimi

pre 9 godina

Gledao sam pre neki dan dokumentarac o luci Pirej i tom kineskom poslu. To je bukvalno poklonila korumpirana grcka vlast. Znate li da su otpustili SVE radnike jer su zahtevali grejanje u kabinama i kocnice na masinama? Kinez ti je najgori gazda kog mozes da zamislis. Samo pogledajte kako se odnose prema sopstvenom narodu, sto bi bolji bili prema Grcima ili, ne dao Bog, Srbima.

Joca S

pre 9 godina

Nema nista gore od toga da imate kineske poslodavce,prema njima ovi iz EU su med i mleko. Ko je gledao dokumentarac o kineskim ulaganjima u Evropi i o tome kako COSCO tretira radnike zna o cemu pricam.

Kobaja Grande

pre 9 godina

Prvo, pa auto-gol. Sta li im je ovo trebalo?
Grcka sa Kinezima u Pireju moze samo da dobije. Dve muve jednim udarcem. I investicije i ulaganje u infrastrukturu.

dan

pre 9 godina

Pa sta sad hoce! Levicar na celu drzave pa prvo udario na Kinu. Onda na nase turiste jer hoce da ukuida all-inclusive sto je bio finansijski dobitak za nas.

Željko

pre 9 godina

Pošto je Kina planirala da kupi luku Solun, jasno je zašto je bila zainteresovana za gradnju brze pruge do Budimpešte. Da li sad to znači da smo i sa ovim projektom prošli kao sa Južnim tokom? A mi več uzeli kredite za modernizaciju železnice kojom neće imati šta da se vozi.

Željko

pre 9 godina

Pošto je Kina planirala da kupi luku Solun, jasno je zašto je bila zainteresovana za gradnju brze pruge do Budimpešte. Da li sad to znači da smo i sa ovim projektom prošli kao sa Južnim tokom? A mi več uzeli kredite za modernizaciju železnice kojom neće imati šta da se vozi.

kimi

pre 9 godina

Gledao sam pre neki dan dokumentarac o luci Pirej i tom kineskom poslu. To je bukvalno poklonila korumpirana grcka vlast. Znate li da su otpustili SVE radnike jer su zahtevali grejanje u kabinama i kocnice na masinama? Kinez ti je najgori gazda kog mozes da zamislis. Samo pogledajte kako se odnose prema sopstvenom narodu, sto bi bolji bili prema Grcima ili, ne dao Bog, Srbima.

Joca S

pre 9 godina

Nema nista gore od toga da imate kineske poslodavce,prema njima ovi iz EU su med i mleko. Ko je gledao dokumentarac o kineskim ulaganjima u Evropi i o tome kako COSCO tretira radnike zna o cemu pricam.

Max

pre 9 godina

Grci za razliku od nas imaju lično dostojanstvo i bore se za svoju slobodu. A što se kineza tiče njima su sve kompanije u stvari državne pa bi ta privatizacija tako i izgledala , Pirej ne bi bio Grčki nego kineski...daleko im lepa kuća , znam ih ja dobro...

sale

pre 9 godina

pa nije covek rekao da ce zabraniti kineskim brodovima, nego ce da kupi kajmak od njih, rampa, ulaz, parking...kako god hocete. prethodni bi i mamu prodali da su mogli. Neka, po meni i treba. Grcka grcima a ovo stiti i EU i njenu ekonomiju...

Kobaja Grande

pre 9 godina

Prvo, pa auto-gol. Sta li im je ovo trebalo?
Grcka sa Kinezima u Pireju moze samo da dobije. Dve muve jednim udarcem. I investicije i ulaganje u infrastrukturu.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Ja, 29. januar 2015 11:15
Pa Kina je komunisticka drzava.
Luka Sangaj je drzavno vlasnistvo, sto ne bio i Pirej.

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
http://cor.europa.eu/en/documentation/studies/Documents/2013-Framework-EU-Ports-Policy/2013-Framework-EU-Ports-Policy.pdf

Nisu Grci duzni da rade na svoju stetu a u korist Nemacke, Kine, Rusije i svih ostalih,, kao sto to rade vlasti u Srbiji.

Zoran

pre 9 godina

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
--------------

Ima jedna sitnica. te drzave koje sui nabrojao nisu od 1821. do sada 5 puta bankrotirale. Samo ta sitnica.

Zoran

pre 9 godina

"Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej."

Nema nikakav problem. Samo nije isto kad Holandjani nesto vode i kad Grci nesto organizuju. Razlika je DRASTICNA.

dan

pre 9 godina

Pa sta sad hoce! Levicar na celu drzave pa prvo udario na Kinu. Onda na nase turiste jer hoce da ukuida all-inclusive sto je bio finansijski dobitak za nas.

Tri karte za Holivud

pre 9 godina

Kakav zaplet,Kina-Grcka,Rusija-Grcka-Amerika,Nemacka-Grcka...itd,itd! Citam komentare i ne verujem koliko teoreticara svetskih zavera postoji u Srbiji!
Pa komentari: "Tako se radi" "Ne daju svoje" "To je patriJota" "Braca Grci"
itd. Covek se zapita da li smo zaista postali toliko zatucani u 21-om veku!
Ovde se svaka vest komentarise kao da je pocetak rata, navija se za ove ili one, uvek neke teorije,cekanje da propadne Amerika,Evropa itd(koje naravno nikada nece propasti)dok se mi valjamo u blatu i tonemo sve vise i vise. A sudeci po komentarima i mladim ljudima koji bi trebalo da ovu zemlju povedu pravim putem ne pise nam (vam) se dobro, na zalost!

ne cenzurisi

pre 9 godina

Kina je komunisticka drzava.
Cosco Group je drzavna kompanija Kine.

Luka Sangaj je drzavno vlasnistvo, sto ne bio i Pirej.

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
Rijeka Hrvatska, drzavno vlasnistvo.
Konstanca Rumunija, 100% drzavno vlasnistvo.

http://cor.europa.eu/en/documentation/studies/Documents/2013-Framework-EU-Ports-Policy/2013-Framework-EU-Ports-Policy.pdf

Sto bi Grcka prodala luku i bacila te pare, kao sto to radi Srbija kad je rasprodala svoje kompanije a pare isparile, i sto se komentatori toliko sekiraju za sudbinu Grcke i njenih luka, nemaju preca posla.

Mufljuz

pre 9 godina

"Pa sta sad hoce! Levicar na celu drzave pa prvo udario na Kinu. Onda na nase turiste jer hoce da ukuida all-inclusive sto je bio finansijski dobitak za nas.
(dan)"
------
Kako si povezao da je "ukidanje" all inclusive aranzmana "udar" na nase turiste? Pa nasi turisti su u Grckoj zastupljeni sa 1% all inclusive aranzmanima! Ko jos ide u Grcku u toj vrsti aranzmana? Turska - da, Tunis - da, Egipat - da. Ali Grcka ne ili jako, jako malo. All inclusive aranzmane nude one destinacije gde nije bas uputno "bazati" samostalno po okolini.

auto destrukcija

pre 9 godina

kinezi:a jel' necete da prodate?
grci:ne.
kinezi:a sto?
grci:jer smo tako u mogucnosti!
ende.
(nije nego, 29. januar 2015 15:16)

Par godina kasnije...
kinezi: grci, hocete sad da prodate?
grci: hocemo
kinezi: ok, evo vam 4-5x manje nego sto smo nudili pre par godina
grci: a sto tako malo?
kinezi: jer ste tako u mogucnosti!
ende

timosten

pre 9 godina

Siriza ce i nas da spasi. Za koji djavo ce nama brza pruga di Budimpeste. Sad se vidi gde vode mere stednje koje smo na srecu tek zapoceli. Grci su posle sedam godina zavrsili na ulicama i bez struje, mi cemo za godinu dana svi zavrsiti u Dunav, samopoubijacemo se od gladi.
Napred Siriza!!!!

auto destrukcija

pre 9 godina

Подршка, Грчка Грцима, Србија Србима!
(Монархија, 29. januar 2015 12:47)
Tako je! Punom brzinom u propast!

Milos

pre 9 godina

Znaci ovo podmetnuto kukavicije jaje (nazovi komunisticko) ce za racun Amerikanaca da odsece pristup Kineza Evropi. U Albaniji Ameri suvereno caruju i sada je jedina rupa zapusena. Utvrdjuju tvrdjavu Evropu, ruku pod ruku sa fasistima. To ti je kad se dodirne socijalizam sa nacionalizmom pa se rodi nacional-socijalizam.

Nenad BG

pre 9 godina

Krenulo blamiranje mladih proletera. Prvo sto su najavili ukidanje ol inkluziv aranzmana kao da turisti za svoj novac ne mogu da biraju sta zele i da odu u neku drugu zemlju gde ce im biti omoguceno ono sto zele.

jeff

pre 9 godina

Tako to rade veliki da bi unistili male .Daju ti Kredite ali te obavezu da im predas sve svoje od vitalnog interesa , da bi ti svu privredu unistili i imali te prakticno u rukama . Izgleda da ce Tsipras zaustaviti taj proces unistavanja Grcke kao suverene Drzave.

G97

pre 9 godina

Jao boze smesni ovi koji kazu bravo tako se cuva drzava. Cuva je isto koliko i onaj bugarski predsednik. I opet cemo mi ispastati. I ovaj ce proci kao i svi pre njega.
A takodje me zasmejava kad cujem kazete nemoj da dajes da te neko potcini. Pa sta je Nemacka uradila od Grcke?? A odjednom vam problem da to isto uradi Kina. E smesnog li naroda.

EU Balky

pre 9 godina

Poznato je da je "cca 4/5 sveta iliti oko 80% protiv Srbije i Srba i da ih mrzi i podmeće im itd." i kao takvi su neprijatelji Srbije ali da će Srbi biti protiv Kineza nebih nikad povjerovao. Eto dogodilo se i to. Nakon izdaje "drugog oka u glavi" sada su razočarani i Kinom. Ostale su samo bratske države Grčka i Rusija. Primam opklade ko je sledeći "izdajnik" .Grčka ili Rusija?

Dennis Kostadinovitch

pre 9 godina

У великој су заблуди они који мисле да је кинеска неоколонијална чизма лакша од америчке. Напротив.

Izdajnik

pre 9 godina

Kakvi komentari ?! Samo Srbi se furaju na inat u politici. Cak I kada indirektno steti nama samima. Inatdzije kao Milosevic , Putun a sad I ovaj Grk samo kod nas peolaze.

Mandzo

pre 9 godina

Bez brige Kinezi kupuju luku Bar i modernizuju prugu Bar Beograd Budapest. Sredjeno je
(Cofi, 29. januar 2015 11:33)

Sta ce kupovati luku Bar kad se u Rijeci gradi novi terminal i mjesta ima koliko hoce a odmah su u srcu Europe...

ako vec ne mozete MMFu...

pre 9 godina

Za 7 godna kinezi su utrostrucili posao i doneli hiljade radnih mesta za lokalno stanovnistvo. Koncesija bi vazila za 35 godina, tako da nacionalni interes ovde nije ugrozen. Ugovor je potpisan na 5 biliona i kinezi imaju prava na odstetu. Cipras obecao levicu ili desnicu?

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Ja, 29. januar 2015 11:15
Jok, prodace luku Milanu Beku, pa ce da procvetaju kao sto je Srbija procvetala od prodaje luke, Beograd.

Swarog

pre 9 godina

Ovo je najmanje groteskno sta vi ljudi pisete. Prvo ovaj lozacki naslov "prodaja Pireja" kao da ce da prodaju grad sa svim stanovnistvom!?! Alo komunisti, jedna luka je firma kao i bilo koja druga, firme pripadaju domacim ili stranim licima/investitorima.Sta vam tu nije jasno. Drugo, dug se mora namiriti i u kapitalizmu i u feudalizmu i u samoupravnom socijalizmu. Kako vi to to mislite da neko bude duzan par stotina milijardi pa kao eto nece da proda nepokretnu imovinu, neka duznici cekaju??? Da li ste vi svesni da su i srpske banke i osiguravajuca drustva delom poverioci grcke drzave? Mozda sam ja licno kupio 2008 za 10.000 Eura grke obveznice s vremenom dospeca 5 godina. Sta sad ja da radim, jer oni mene sad ne treba da isplate? Te Grke nikada nije trebalo primati u Eurozonu. Oni su jednostavno Balkanci bez uredjene drzave, bez katastra, bez poreza ali zato sa tajkunima, fakalaki, kradjom na veliko i na malo...

Zika

pre 9 godina

Pa ste ne bi Grci zaustavili prodaju jedne luke kad je EU zaustavila izgradnju Juznog toka. Mozemo i mi sve da zaustavimo. I ovako nigde ne idemo.

Toni

pre 9 godina

Znaci nista onda ni od kineske pruge Solun-Beograd-Budimpesta.
(123, 29. januar 2015 10:52)

Ništa, i takvi projekti vrlo često tako i završavaju. Tako je to kad zavisiš od tuđe volje i mogućnosti. Kao da vam rođak kaže:"Čim kupim auto, dajem ti ovaj stari", a vi odmah isplanirate vikend na selu (naravno koristeći taj auto). Srbija mora što prije da se osloni isključivo i samo na sebe i svoje resurse i razvija privredu tako da ima sopstveni proizvod koji će dalje plasirati i izvoziti. To je, naravno, najteži način, ali i najefikasniji. Nažalost, godine su protraćene.

aAA

pre 9 godina

Sto mi nesto mirise da ovo nisu toliki nacionalisti koliko se predstavljaju,vec ispunjavaju tudje zelje.Zbog Bugara ostadosmo bez gasa,sad cemo zbog Grka bez pruge.Ne mogu da shvatim da li stvarno niko od njih nema hrabrosti da izadje pred narod i kaze ne smemo da pustimo Ruse i Kineze ovde i ako je to dobro za ceo Balkan jer to ne odgovara SAD i EU.Mi smo za njih samo region za ratove i potkusurivanje.Jednostavno dok god su ovakve prilike u svetu mi cemo se samo muciti i krvariti.Ziveli Putin i Kecijang!!!OBJAVI!

atina

pre 9 godina

Ovaj ide na ruku Putinu,grci mu sada dobro dodju da rovari po EU preko njih.Razumem gnev grka,ali zasto ne hapse te njihove lopurde sto su ih pokrali i ojadili.Sve se bojim da ce ova vlada smeti da se uhvati u kostac sa njima,a verujem da ima dosta njih koji su umesani u kriminal i korupciju i u ovoj vladi.pokazace se sve,ko su i sta su,ako im ne ispitaju poreklo imovine,to ce znaciti da su i oni jedni od populista samo za svoje dzepove.Nemojte se inatiti i kriviti EU koja vas je izgradila i podigla na noge a vi niste bili u stanju da se ocuvate,vec napravite prvo reda u vasem dvoristu,to vam niko ne brani,a zajam nije poklon,to su novci preskih obaveznika,koji nisu krivi za vasu nesposobnost kriminal i korupciju.Hteli ste lagodan zivot na tudja ledja,to vas je dovelo do dna,sami ste krivi za to,dok vam je bilo dobro ismevali ste nemce i druge koji imaju manje penzije u odnosu na vase iako su imali vise godina radnog staza,odlazili ste ranije u penziju,a niste neka ekonomska sila,13 plate...ko je to finansirao?

iks

pre 9 godina

@ To je tako kad komunjare dodju na vlast. Ekonomija im se od preuzimanja vlasti strmoglavila.
(Ja, 29. januar 2015 11:15)

Ti si potpuno u pravu. Evo citam da je posle jednog dana vlasti Sirize u Grckoj BND pao 25%, nezaposlenost mladih dostigla 60%, a dug 320 milijardi. To sto komunisti mogu da upropaste za jedan dan za to desnicarima, neoliberalima i korumpiranim barabama treba minimum 5-10 godina...

asteroid

pre 9 godina

@Levicar na celu drzave pa prvo udario na Kinu. Onda na nase turiste jer hoce da ukuida all-inclusive sto je bio finansijski dobitak za nas.
(dan, 29. januar 2015 10:41)
ne znam da li je ovim "udario" na kinu, ali znam da ovo dobar primer kako se cuva drzavna imovina od lopovske privatizacije. sto se tice turista, neka opet nose paradajz kao u stara dobra vremena, nista im tada nije falilo, pa nece ni sad. ili neka idu u crnu goru, tamo je verovatno bolje letovanje

ljubisa

pre 9 godina

nema veze Srbija i Grcka,njen proleterski i ponosan narod ce sve izgraditi sami brze pruge,kanale,mostove,tunele,luke...Ziveli slobodarski narodi Balkana.Pa nismo ni mi sami,ima nas i Grka 15 mil.

expert

pre 9 godina

Ne vrti se svet oko nas. Važnije je da se Grci i drugi evropski narodi izbore za slobodu od kolonijalnog ropstva, nego da mi dobijemo prugu. Kad se i mi oslobodimo ropstva, napravićemo nekoliko pruga.

Vlado Banja Luka

pre 9 godina

Redovno gledam ekonomistu Maxa Keisera na Russia Today TV. Covjek godinama razotkriva zapadne bankare i objasnjava njihov nacin pljacke. Inace, citav zivot je radio na Njujorskoj berzi tako da je i te kako relevantan. Elem, cest gost mu je bio novoizabrani ministar finansija Grcke Varufanakis. Varufanakis je takodje žestoko pljuvao Anglosaksonce. Medjutim, cim je izabran, omekanio je svoj stav... Max Keriser je tim povodom izjavio da je Grcima preporucio stampanje tzv srebrne drahme i izlazak iz EU. Ovi su ga odbili. Poslije svega, Maxov zakljucak je da clanovi nove grcke vlade izgleda nisu oni za koje se predstavljaju! Nadam se da gresi, ali vidjecemo...

qsary

pre 9 godina

Dobri su mi ovi komentatori. Napadaju novu grčku vlast jer hoće da spreči rasprodaju države, i to rasprodaju najgorem kapitalistu uz ruske kapitaliste.

Zašto vi mislite da ako smo mi podali Rusima, da to trebaju učiniti i Grci Kinezima?

Plodovi nekaznjene agresije na Troju

pre 9 godina

Budi se velikogrcki san, agresivna nacionalisticka spartanska retorika se povampirila jer se nisu suocili sa ruznom prosloscu.

Haaski tribunal je spreman da primi nosioce grckog ekonomskog genocida i udruzenog zlocinackog poduhvata.

Vladimir

pre 9 godina

Ako propadne ova kineska privatizacija, to bi moglo da ugrozi projekat kineske brze pruge na Balkanu. To bi bila baš loša vest za Srbiju.

@

pre 9 godina

@Ja, 29. januar 2015 11:15
Pa Kina je komunisticka drzava.
Luka Sangaj je drzavno vlasnistvo, sto ne bio i Pirej.

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
Sve su to neuredjene drzave, trebalo bi da ih obavestis.
http://cor.europa.eu/en/documentation/studies/Documents/2013-Framework-EU-Ports-Policy/2013-Framework-EU-Ports-Policy.pdf


Nisu Grci duzni da rade na svoju stetu a u korist Nemacke, Kine, Rusije i svih ostalih,, kao sto to rade vlasti u Srbiji.

Milos

pre 9 godina

Razumljivo. Prodajom se dobija novac koji ce odmah otici na ratu kredita i to je to. A ovako, cuvas luku koja je veliki izvor prihoda, ako se pametno ulaze. Plus, prosla vlast je pokusala da proda apsolutno sve, i bas me zanima da li ce zaista ovi uspeti u nameri da sprece "pljackanje Grcke" ili ce biti samo jos jedan promasen slucaj.

radnik

pre 9 godina

Aha, sledi jos jedna lekcija o visokom stepenu medjuzavisnosti u svetskoj privredi. Hocu da kazem, sta god mislili botovi, sada se posle ovog grckog poteza ozbiljno postavlja pitanje brze pruge za Budimpestu.

homer

pre 9 godina

Imam vrlo snažan osećaj da je Siriza ustvari još jedan FALSE FLAG lihvara kako bi još malo otupeli bol Grka. Činjenica da su očekivane šokantne odluke prema EU uglavno bila u formi pisanih protesta i deklarativnog okretanja Rusiji da se "vlasi ne dosete", ali da je konkretan šokantan potez odustajanja od privatizacije luka, ipak bio vezan za protivnika lihvara.

cenzurisana istina

pre 9 godina

Najveca luka na svetu, Sangaj, Komunisticka Republika Kina, u drzavnom vlasnistvu.
http://www.4-traders.com/SHANGHAI-INTERNATIONAL-PO-6499267/company/

ns

pre 9 godina

Bravo za novu grcku vladu, kod nnjih nije sve na prodaju kao kod nas. Jos i nas gradjane prodaju pa da ocesljani radikali budu namireni u svojim apetitima!!!!

nezaposleni pijani klaun voli satiru

pre 9 godina

Znaci po receptu drugih velikih sila mozemo uskoro videti gomilu kineskih borbenih aviona nad grckim nebom? Supa se kuha nama u blizini. Tito digni se i udari svojim stapom!

lola ramona

pre 9 godina

Vest je nazalost spinovanje srpskih medija.
Informacija nije uopste tacna, Tsiprasov hiperminsitar je izjavio da je Cisco u kategoriji privatizacija koje nece biti obustavljane, a po osnovu nastavka bilateralne saradnji izmedju dveju drzava - Kine i Grcke. Isto vazi i za Azerbejdzan. Tek 7-9/2 ce nova vlada imati priliku da predstavi program svoje vlade. Mogu oni da zele sta god hoce ovih dana, pitanje je sta ce moci? Veliko pitanje...

Цврчак и мрав

pre 9 godina

Зашто би Кинези боље третирали европске лезилебовиће? Код њих мора да се ради зато су и постигли да ће ускоро да буду прва сила света.

ljubomirko neutralac

pre 9 godina

Bez sekiracije ,nek vrate pare i pravac u kupovinu luke Bar ništa nećete izgubiti.A onda renoviranje pruge od Bara do Budimpešte.

Objektivno

pre 9 godina

Ako COSCO ne kupi luke, nema ni pruge Beograd-Budimpešta, posle Juznog toka samo nam je to trebalo... stvarno nemamo sreće sa tajmingom... gurali smo komunizam kada je kapitalizam bio na vrhuncu, sad guramo kapitalizam kada on lagano propada ili se pretvara u nešto drugo, nikako da stanemo na zelenu granu.

Zoran

pre 9 godina

@Zoran: ne razumem, Holanđani imaju pravo na svojinu, a Grci ne?!
(Antitheist, 29. januar 2015 22:28)

Ma ima svako pravo. Samo koliko je pametno. Ne jase konja onaj kome lici, nego onaj ko ga ima.

Zoran

pre 9 godina

Bice tu jos svega i svacega!
(mujcinovic salih, 29. januar 2015 23:25)

Nece tu nista d abude. Cist populizam sa nekim beznacajnim ili glupavim promenama, isto kao i ova nasa vlast. I uospte nije bitno sto je nasa vlast za Zapad, a Grci protiv, kada su populisti na vlasti na isto izlazi, a to je jedno obicno duplo golo.

U stvari ova vlast u Grckoj je idealna da prevede Grke zedne preko vode i uradi uglavnom sve ono sto se od Grcke trazi. Ovi pre nisu mogli, vec bili na vlasti.

Slicnost sa nasom vlascu je zaprepascujuca.

bla bla

pre 9 godina

Zamena teza. Ovde je vec sklopljen ugovor , kao mi za NIS, i on ne zavisi od promene vlade.
Kina ce preziveti u slucaju da Grcka proglasi ugovor nevazecim. Kina je strpljiva i ne daje pompezne izjave, ali kad dodje trenutak,osetice Grcka.
Makedonija priznala Tajvan za neku sicu i kad je trebalo da se produzi ostanak mirovnih snaga(sto je Makedonija zelela), Kina je prvi put ulozila VETO u poslednjih par decenija.
U idealnom svetu, niko ne bi ni razmisljao o Grckoj, nego kako da pomogne nekim africkim zemljama gde 40% dece ne dozivi svoj 10 rodjendan, ali ocigledno to nije toliko blizu i zanimljivo, sta zna dete sta je 11 godina.

Kobaja Grande

pre 9 godina

Prvo, pa auto-gol. Sta li im je ovo trebalo?
Grcka sa Kinezima u Pireju moze samo da dobije. Dve muve jednim udarcem. I investicije i ulaganje u infrastrukturu.

Milos

pre 9 godina

Znaci ovo podmetnuto kukavicije jaje (nazovi komunisticko) ce za racun Amerikanaca da odsece pristup Kineza Evropi. U Albaniji Ameri suvereno caruju i sada je jedina rupa zapusena. Utvrdjuju tvrdjavu Evropu, ruku pod ruku sa fasistima. To ti je kad se dodirne socijalizam sa nacionalizmom pa se rodi nacional-socijalizam.

dan

pre 9 godina

Pa sta sad hoce! Levicar na celu drzave pa prvo udario na Kinu. Onda na nase turiste jer hoce da ukuida all-inclusive sto je bio finansijski dobitak za nas.

aAA

pre 9 godina

Sto mi nesto mirise da ovo nisu toliki nacionalisti koliko se predstavljaju,vec ispunjavaju tudje zelje.Zbog Bugara ostadosmo bez gasa,sad cemo zbog Grka bez pruge.Ne mogu da shvatim da li stvarno niko od njih nema hrabrosti da izadje pred narod i kaze ne smemo da pustimo Ruse i Kineze ovde i ako je to dobro za ceo Balkan jer to ne odgovara SAD i EU.Mi smo za njih samo region za ratove i potkusurivanje.Jednostavno dok god su ovakve prilike u svetu mi cemo se samo muciti i krvariti.Ziveli Putin i Kecijang!!!OBJAVI!

auto destrukcija

pre 9 godina

kinezi:a jel' necete da prodate?
grci:ne.
kinezi:a sto?
grci:jer smo tako u mogucnosti!
ende.
(nije nego, 29. januar 2015 15:16)

Par godina kasnije...
kinezi: grci, hocete sad da prodate?
grci: hocemo
kinezi: ok, evo vam 4-5x manje nego sto smo nudili pre par godina
grci: a sto tako malo?
kinezi: jer ste tako u mogucnosti!
ende

kimi

pre 9 godina

Gledao sam pre neki dan dokumentarac o luci Pirej i tom kineskom poslu. To je bukvalno poklonila korumpirana grcka vlast. Znate li da su otpustili SVE radnike jer su zahtevali grejanje u kabinama i kocnice na masinama? Kinez ti je najgori gazda kog mozes da zamislis. Samo pogledajte kako se odnose prema sopstvenom narodu, sto bi bolji bili prema Grcima ili, ne dao Bog, Srbima.

Max

pre 9 godina

Grci za razliku od nas imaju lično dostojanstvo i bore se za svoju slobodu. A što se kineza tiče njima su sve kompanije u stvari državne pa bi ta privatizacija tako i izgledala , Pirej ne bi bio Grčki nego kineski...daleko im lepa kuća , znam ih ja dobro...

timosten

pre 9 godina

Siriza ce i nas da spasi. Za koji djavo ce nama brza pruga di Budimpeste. Sad se vidi gde vode mere stednje koje smo na srecu tek zapoceli. Grci su posle sedam godina zavrsili na ulicama i bez struje, mi cemo za godinu dana svi zavrsiti u Dunav, samopoubijacemo se od gladi.
Napred Siriza!!!!

auto destrukcija

pre 9 godina

Подршка, Грчка Грцима, Србија Србима!
(Монархија, 29. januar 2015 12:47)
Tako je! Punom brzinom u propast!

Nenad BG

pre 9 godina

Krenulo blamiranje mladih proletera. Prvo sto su najavili ukidanje ol inkluziv aranzmana kao da turisti za svoj novac ne mogu da biraju sta zele i da odu u neku drugu zemlju gde ce im biti omoguceno ono sto zele.

Swarog

pre 9 godina

Ovo je najmanje groteskno sta vi ljudi pisete. Prvo ovaj lozacki naslov "prodaja Pireja" kao da ce da prodaju grad sa svim stanovnistvom!?! Alo komunisti, jedna luka je firma kao i bilo koja druga, firme pripadaju domacim ili stranim licima/investitorima.Sta vam tu nije jasno. Drugo, dug se mora namiriti i u kapitalizmu i u feudalizmu i u samoupravnom socijalizmu. Kako vi to to mislite da neko bude duzan par stotina milijardi pa kao eto nece da proda nepokretnu imovinu, neka duznici cekaju??? Da li ste vi svesni da su i srpske banke i osiguravajuca drustva delom poverioci grcke drzave? Mozda sam ja licno kupio 2008 za 10.000 Eura grke obveznice s vremenom dospeca 5 godina. Sta sad ja da radim, jer oni mene sad ne treba da isplate? Te Grke nikada nije trebalo primati u Eurozonu. Oni su jednostavno Balkanci bez uredjene drzave, bez katastra, bez poreza ali zato sa tajkunima, fakalaki, kradjom na veliko i na malo...

Zoran

pre 9 godina

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
--------------

Ima jedna sitnica. te drzave koje sui nabrojao nisu od 1821. do sada 5 puta bankrotirale. Samo ta sitnica.

asteroid

pre 9 godina

@Levicar na celu drzave pa prvo udario na Kinu. Onda na nase turiste jer hoce da ukuida all-inclusive sto je bio finansijski dobitak za nas.
(dan, 29. januar 2015 10:41)
ne znam da li je ovim "udario" na kinu, ali znam da ovo dobar primer kako se cuva drzavna imovina od lopovske privatizacije. sto se tice turista, neka opet nose paradajz kao u stara dobra vremena, nista im tada nije falilo, pa nece ni sad. ili neka idu u crnu goru, tamo je verovatno bolje letovanje

Izdajnik

pre 9 godina

Kakvi komentari ?! Samo Srbi se furaju na inat u politici. Cak I kada indirektno steti nama samima. Inatdzije kao Milosevic , Putun a sad I ovaj Grk samo kod nas peolaze.

Zoran

pre 9 godina

"Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej."

Nema nikakav problem. Samo nije isto kad Holandjani nesto vode i kad Grci nesto organizuju. Razlika je DRASTICNA.

sale

pre 9 godina

pa nije covek rekao da ce zabraniti kineskim brodovima, nego ce da kupi kajmak od njih, rampa, ulaz, parking...kako god hocete. prethodni bi i mamu prodali da su mogli. Neka, po meni i treba. Grcka grcima a ovo stiti i EU i njenu ekonomiju...

Цврчак и мрав

pre 9 godina

Зашто би Кинези боље третирали европске лезилебовиће? Код њих мора да се ради зато су и постигли да ће ускоро да буду прва сила света.

G97

pre 9 godina

Jao boze smesni ovi koji kazu bravo tako se cuva drzava. Cuva je isto koliko i onaj bugarski predsednik. I opet cemo mi ispastati. I ovaj ce proci kao i svi pre njega.
A takodje me zasmejava kad cujem kazete nemoj da dajes da te neko potcini. Pa sta je Nemacka uradila od Grcke?? A odjednom vam problem da to isto uradi Kina. E smesnog li naroda.

Vlado Banja Luka

pre 9 godina

Redovno gledam ekonomistu Maxa Keisera na Russia Today TV. Covjek godinama razotkriva zapadne bankare i objasnjava njihov nacin pljacke. Inace, citav zivot je radio na Njujorskoj berzi tako da je i te kako relevantan. Elem, cest gost mu je bio novoizabrani ministar finansija Grcke Varufanakis. Varufanakis je takodje žestoko pljuvao Anglosaksonce. Medjutim, cim je izabran, omekanio je svoj stav... Max Keriser je tim povodom izjavio da je Grcima preporucio stampanje tzv srebrne drahme i izlazak iz EU. Ovi su ga odbili. Poslije svega, Maxov zakljucak je da clanovi nove grcke vlade izgleda nisu oni za koje se predstavljaju! Nadam se da gresi, ali vidjecemo...

ljubisa

pre 9 godina

nema veze Srbija i Grcka,njen proleterski i ponosan narod ce sve izgraditi sami brze pruge,kanale,mostove,tunele,luke...Ziveli slobodarski narodi Balkana.Pa nismo ni mi sami,ima nas i Grka 15 mil.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Ja, 29. januar 2015 11:15
Pa Kina je komunisticka drzava.
Luka Sangaj je drzavno vlasnistvo, sto ne bio i Pirej.

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
http://cor.europa.eu/en/documentation/studies/Documents/2013-Framework-EU-Ports-Policy/2013-Framework-EU-Ports-Policy.pdf

Nisu Grci duzni da rade na svoju stetu a u korist Nemacke, Kine, Rusije i svih ostalih,, kao sto to rade vlasti u Srbiji.

jeff

pre 9 godina

Tako to rade veliki da bi unistili male .Daju ti Kredite ali te obavezu da im predas sve svoje od vitalnog interesa , da bi ti svu privredu unistili i imali te prakticno u rukama . Izgleda da ce Tsipras zaustaviti taj proces unistavanja Grcke kao suverene Drzave.

Željko

pre 9 godina

Pošto je Kina planirala da kupi luku Solun, jasno je zašto je bila zainteresovana za gradnju brze pruge do Budimpešte. Da li sad to znači da smo i sa ovim projektom prošli kao sa Južnim tokom? A mi več uzeli kredite za modernizaciju železnice kojom neće imati šta da se vozi.

Joca S

pre 9 godina

Nema nista gore od toga da imate kineske poslodavce,prema njima ovi iz EU su med i mleko. Ko je gledao dokumentarac o kineskim ulaganjima u Evropi i o tome kako COSCO tretira radnike zna o cemu pricam.

Plodovi nekaznjene agresije na Troju

pre 9 godina

Budi se velikogrcki san, agresivna nacionalisticka spartanska retorika se povampirila jer se nisu suocili sa ruznom prosloscu.

Haaski tribunal je spreman da primi nosioce grckog ekonomskog genocida i udruzenog zlocinackog poduhvata.

Tri karte za Holivud

pre 9 godina

Kakav zaplet,Kina-Grcka,Rusija-Grcka-Amerika,Nemacka-Grcka...itd,itd! Citam komentare i ne verujem koliko teoreticara svetskih zavera postoji u Srbiji!
Pa komentari: "Tako se radi" "Ne daju svoje" "To je patriJota" "Braca Grci"
itd. Covek se zapita da li smo zaista postali toliko zatucani u 21-om veku!
Ovde se svaka vest komentarise kao da je pocetak rata, navija se za ove ili one, uvek neke teorije,cekanje da propadne Amerika,Evropa itd(koje naravno nikada nece propasti)dok se mi valjamo u blatu i tonemo sve vise i vise. A sudeci po komentarima i mladim ljudima koji bi trebalo da ovu zemlju povedu pravim putem ne pise nam (vam) se dobro, na zalost!

iks

pre 9 godina

@ To je tako kad komunjare dodju na vlast. Ekonomija im se od preuzimanja vlasti strmoglavila.
(Ja, 29. januar 2015 11:15)

Ti si potpuno u pravu. Evo citam da je posle jednog dana vlasti Sirize u Grckoj BND pao 25%, nezaposlenost mladih dostigla 60%, a dug 320 milijardi. To sto komunisti mogu da upropaste za jedan dan za to desnicarima, neoliberalima i korumpiranim barabama treba minimum 5-10 godina...

expert

pre 9 godina

Ne vrti se svet oko nas. Važnije je da se Grci i drugi evropski narodi izbore za slobodu od kolonijalnog ropstva, nego da mi dobijemo prugu. Kad se i mi oslobodimo ropstva, napravićemo nekoliko pruga.

ako vec ne mozete MMFu...

pre 9 godina

Za 7 godna kinezi su utrostrucili posao i doneli hiljade radnih mesta za lokalno stanovnistvo. Koncesija bi vazila za 35 godina, tako da nacionalni interes ovde nije ugrozen. Ugovor je potpisan na 5 biliona i kinezi imaju prava na odstetu. Cipras obecao levicu ili desnicu?

ljubomirko neutralac

pre 9 godina

Bez sekiracije ,nek vrate pare i pravac u kupovinu luke Bar ništa nećete izgubiti.A onda renoviranje pruge od Bara do Budimpešte.

EU Balky

pre 9 godina

Poznato je da je "cca 4/5 sveta iliti oko 80% protiv Srbije i Srba i da ih mrzi i podmeće im itd." i kao takvi su neprijatelji Srbije ali da će Srbi biti protiv Kineza nebih nikad povjerovao. Eto dogodilo se i to. Nakon izdaje "drugog oka u glavi" sada su razočarani i Kinom. Ostale su samo bratske države Grčka i Rusija. Primam opklade ko je sledeći "izdajnik" .Grčka ili Rusija?

Vladimir

pre 9 godina

Ako propadne ova kineska privatizacija, to bi moglo da ugrozi projekat kineske brze pruge na Balkanu. To bi bila baš loša vest za Srbiju.

atina

pre 9 godina

Ovaj ide na ruku Putinu,grci mu sada dobro dodju da rovari po EU preko njih.Razumem gnev grka,ali zasto ne hapse te njihove lopurde sto su ih pokrali i ojadili.Sve se bojim da ce ova vlada smeti da se uhvati u kostac sa njima,a verujem da ima dosta njih koji su umesani u kriminal i korupciju i u ovoj vladi.pokazace se sve,ko su i sta su,ako im ne ispitaju poreklo imovine,to ce znaciti da su i oni jedni od populista samo za svoje dzepove.Nemojte se inatiti i kriviti EU koja vas je izgradila i podigla na noge a vi niste bili u stanju da se ocuvate,vec napravite prvo reda u vasem dvoristu,to vam niko ne brani,a zajam nije poklon,to su novci preskih obaveznika,koji nisu krivi za vasu nesposobnost kriminal i korupciju.Hteli ste lagodan zivot na tudja ledja,to vas je dovelo do dna,sami ste krivi za to,dok vam je bilo dobro ismevali ste nemce i druge koji imaju manje penzije u odnosu na vase iako su imali vise godina radnog staza,odlazili ste ranije u penziju,a niste neka ekonomska sila,13 plate...ko je to finansirao?

Mandzo

pre 9 godina

Bez brige Kinezi kupuju luku Bar i modernizuju prugu Bar Beograd Budapest. Sredjeno je
(Cofi, 29. januar 2015 11:33)

Sta ce kupovati luku Bar kad se u Rijeci gradi novi terminal i mjesta ima koliko hoce a odmah su u srcu Europe...

ne cenzurisi

pre 9 godina

Kina je komunisticka drzava.
Cosco Group je drzavna kompanija Kine.

Luka Sangaj je drzavno vlasnistvo, sto ne bio i Pirej.

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
Rijeka Hrvatska, drzavno vlasnistvo.
Konstanca Rumunija, 100% drzavno vlasnistvo.

http://cor.europa.eu/en/documentation/studies/Documents/2013-Framework-EU-Ports-Policy/2013-Framework-EU-Ports-Policy.pdf

Sto bi Grcka prodala luku i bacila te pare, kao sto to radi Srbija kad je rasprodala svoje kompanije a pare isparile, i sto se komentatori toliko sekiraju za sudbinu Grcke i njenih luka, nemaju preca posla.

nezaposleni pijani klaun voli satiru

pre 9 godina

Znaci po receptu drugih velikih sila mozemo uskoro videti gomilu kineskih borbenih aviona nad grckim nebom? Supa se kuha nama u blizini. Tito digni se i udari svojim stapom!

@

pre 9 godina

@Ja, 29. januar 2015 11:15
Pa Kina je komunisticka drzava.
Luka Sangaj je drzavno vlasnistvo, sto ne bio i Pirej.

Najveca luka u Evropi Roterdam, vlasnistvo drzavno 100%, sto ne bi bio i Pirej.
Luka Kopar Slovenija, drzavna.
Avr Francuska, drzavna luka 100%.
Djenova Italija, 100% drzavna luka.
Sve su to neuredjene drzave, trebalo bi da ih obavestis.
http://cor.europa.eu/en/documentation/studies/Documents/2013-Framework-EU-Ports-Policy/2013-Framework-EU-Ports-Policy.pdf


Nisu Grci duzni da rade na svoju stetu a u korist Nemacke, Kine, Rusije i svih ostalih,, kao sto to rade vlasti u Srbiji.

ns

pre 9 godina

Bravo za novu grcku vladu, kod nnjih nije sve na prodaju kao kod nas. Jos i nas gradjane prodaju pa da ocesljani radikali budu namireni u svojim apetitima!!!!

qsary

pre 9 godina

Dobri su mi ovi komentatori. Napadaju novu grčku vlast jer hoće da spreči rasprodaju države, i to rasprodaju najgorem kapitalistu uz ruske kapitaliste.

Zašto vi mislite da ako smo mi podali Rusima, da to trebaju učiniti i Grci Kinezima?

homer

pre 9 godina

Imam vrlo snažan osećaj da je Siriza ustvari još jedan FALSE FLAG lihvara kako bi još malo otupeli bol Grka. Činjenica da su očekivane šokantne odluke prema EU uglavno bila u formi pisanih protesta i deklarativnog okretanja Rusiji da se "vlasi ne dosete", ali da je konkretan šokantan potez odustajanja od privatizacije luka, ipak bio vezan za protivnika lihvara.

Mufljuz

pre 9 godina

"Pa sta sad hoce! Levicar na celu drzave pa prvo udario na Kinu. Onda na nase turiste jer hoce da ukuida all-inclusive sto je bio finansijski dobitak za nas.
(dan)"
------
Kako si povezao da je "ukidanje" all inclusive aranzmana "udar" na nase turiste? Pa nasi turisti su u Grckoj zastupljeni sa 1% all inclusive aranzmanima! Ko jos ide u Grcku u toj vrsti aranzmana? Turska - da, Tunis - da, Egipat - da. Ali Grcka ne ili jako, jako malo. All inclusive aranzmane nude one destinacije gde nije bas uputno "bazati" samostalno po okolini.

Zika

pre 9 godina

Pa ste ne bi Grci zaustavili prodaju jedne luke kad je EU zaustavila izgradnju Juznog toka. Mozemo i mi sve da zaustavimo. I ovako nigde ne idemo.

Milos

pre 9 godina

Razumljivo. Prodajom se dobija novac koji ce odmah otici na ratu kredita i to je to. A ovako, cuvas luku koja je veliki izvor prihoda, ako se pametno ulaze. Plus, prosla vlast je pokusala da proda apsolutno sve, i bas me zanima da li ce zaista ovi uspeti u nameri da sprece "pljackanje Grcke" ili ce biti samo jos jedan promasen slucaj.

lola ramona

pre 9 godina

Vest je nazalost spinovanje srpskih medija.
Informacija nije uopste tacna, Tsiprasov hiperminsitar je izjavio da je Cisco u kategoriji privatizacija koje nece biti obustavljane, a po osnovu nastavka bilateralne saradnji izmedju dveju drzava - Kine i Grcke. Isto vazi i za Azerbejdzan. Tek 7-9/2 ce nova vlada imati priliku da predstavi program svoje vlade. Mogu oni da zele sta god hoce ovih dana, pitanje je sta ce moci? Veliko pitanje...

Dennis Kostadinovitch

pre 9 godina

У великој су заблуди они који мисле да је кинеска неоколонијална чизма лакша од америчке. Напротив.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Ja, 29. januar 2015 11:15
Jok, prodace luku Milanu Beku, pa ce da procvetaju kao sto je Srbija procvetala od prodaje luke, Beograd.

cenzurisana istina

pre 9 godina

Najveca luka na svetu, Sangaj, Komunisticka Republika Kina, u drzavnom vlasnistvu.
http://www.4-traders.com/SHANGHAI-INTERNATIONAL-PO-6499267/company/

Toni

pre 9 godina

Znaci nista onda ni od kineske pruge Solun-Beograd-Budimpesta.
(123, 29. januar 2015 10:52)

Ništa, i takvi projekti vrlo često tako i završavaju. Tako je to kad zavisiš od tuđe volje i mogućnosti. Kao da vam rođak kaže:"Čim kupim auto, dajem ti ovaj stari", a vi odmah isplanirate vikend na selu (naravno koristeći taj auto). Srbija mora što prije da se osloni isključivo i samo na sebe i svoje resurse i razvija privredu tako da ima sopstveni proizvod koji će dalje plasirati i izvoziti. To je, naravno, najteži način, ali i najefikasniji. Nažalost, godine su protraćene.

Zoran

pre 9 godina

Bice tu jos svega i svacega!
(mujcinovic salih, 29. januar 2015 23:25)

Nece tu nista d abude. Cist populizam sa nekim beznacajnim ili glupavim promenama, isto kao i ova nasa vlast. I uospte nije bitno sto je nasa vlast za Zapad, a Grci protiv, kada su populisti na vlasti na isto izlazi, a to je jedno obicno duplo golo.

U stvari ova vlast u Grckoj je idealna da prevede Grke zedne preko vode i uradi uglavnom sve ono sto se od Grcke trazi. Ovi pre nisu mogli, vec bili na vlasti.

Slicnost sa nasom vlascu je zaprepascujuca.

radnik

pre 9 godina

Aha, sledi jos jedna lekcija o visokom stepenu medjuzavisnosti u svetskoj privredi. Hocu da kazem, sta god mislili botovi, sada se posle ovog grckog poteza ozbiljno postavlja pitanje brze pruge za Budimpestu.

Zoran

pre 9 godina

@Zoran: ne razumem, Holanđani imaju pravo na svojinu, a Grci ne?!
(Antitheist, 29. januar 2015 22:28)

Ma ima svako pravo. Samo koliko je pametno. Ne jase konja onaj kome lici, nego onaj ko ga ima.

Objektivno

pre 9 godina

Ako COSCO ne kupi luke, nema ni pruge Beograd-Budimpešta, posle Juznog toka samo nam je to trebalo... stvarno nemamo sreće sa tajmingom... gurali smo komunizam kada je kapitalizam bio na vrhuncu, sad guramo kapitalizam kada on lagano propada ili se pretvara u nešto drugo, nikako da stanemo na zelenu granu.

bla bla

pre 9 godina

Zamena teza. Ovde je vec sklopljen ugovor , kao mi za NIS, i on ne zavisi od promene vlade.
Kina ce preziveti u slucaju da Grcka proglasi ugovor nevazecim. Kina je strpljiva i ne daje pompezne izjave, ali kad dodje trenutak,osetice Grcka.
Makedonija priznala Tajvan za neku sicu i kad je trebalo da se produzi ostanak mirovnih snaga(sto je Makedonija zelela), Kina je prvi put ulozila VETO u poslednjih par decenija.
U idealnom svetu, niko ne bi ni razmisljao o Grckoj, nego kako da pomogne nekim africkim zemljama gde 40% dece ne dozivi svoj 10 rodjendan, ali ocigledno to nije toliko blizu i zanimljivo, sta zna dete sta je 11 godina.