Četvrtak, 14.08.2014.

16:41

Masovna gradnja po 500 EUR je spas

Ponuda loša, tražnja ništa bolja. Tako se trenutno može opisati stanje na srpskom tržištu nekretnina.

Izvor: B92

Masovna gradnja po 500 EUR je spas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

maki

pre 9 godina

nevidjena glupost, napravice blokove duhova kao u kini, svaki deseti stan i da prodaju, a ostalo, leglo narkomana i prostitucije, ne hvala u takvim blokovima ne zelim ni ja ni moja porodica da zivimo, drzava treba da gradi infrastrukturu a investitori neka odaberu cime zele da se bave,

Aleksa

pre 9 godina

@Slobodan "ja tebe pitam, šta ulažemo svi mi koji pošteno zarađujemo koru hleba u ovoj rupi od zemlje?"
I šta sad ta besmilica treba da znači? Lepo, vi koji našu zemlju nazivate rupom ste verovatno od onih koji smatraju da neko treba da radi a drugome da se poklanja to što je prvi stvorio i zaradio. Ako smatraš da izgradnja stana ne vredi koliko vredi a ti onda uzmi pa sam sebi izgradi kuću od tvoje plate ili prodaj štas imaš na selu a nemoj da me ubeđuješ da treba uložiti 30000 evra u izgradnju 60 kvadrata a da moja zarada bude bednih 1000 evra. Znači investitor treba da bude na gubitku da bi tebi poklonio svojih uloženih 29000 evra? Zašto?
Gde to piše da svako treba da poseduje stan u vlasništvu i to u Beogradu, i da svačiji rad vredi jednako? Investitor takođe ceni i vrednuje svoj rad i svoj novac i nije kriv za to što neko treći obezvređuje rad i sredstva sviju nas uključujući i tebe. Obezvređivanje našeg rada i naših nekretnina je samo put u njihovo otimanje od strane stranih bankara i stranih kompanija, kako bismo svi jednog dana robovali u njihovim kompanijama jer više nemamo ništa. Država na žalost već odavno uzima strane kredite da bi gradila jeftine stanove za koje posle svi poreski obveznici otplaćuju i cela država trpi.

neverovatno

pre 9 godina

Ne znam da li je neozbiljniji ovaj sto izjavljuje ovako nesto,ili novinar koji to objavljuje! Investitor treba da se zadovolji sa zaradom od 20 eura po kvadratu!!! Ajmo prostom logikom i matematikom: sve i da je moguce izgraditi kvalitetno za 500 e po m2, i da pri tome investitor zaradi 20e po m2, to znaci da je za zgradicu od 1000kvadrata na ulozenih 500000 e zaradio 20000e i to za period od najmanje godinu dana, sto je manje od 5 %!!! pa ko je toliko lud? bolje mu je onda da oroci te pare u banku i da nista ne radi, bice na istom sto se tice zarade a izbeci ce veliki rizik, nerviranje, drzavnu birokratiju....a da ne pricam sta se s tim parama moze uraditi u trgovini. Jezim se od ovakvih tekstova.

Saša

pre 9 godina

@Mihajlo
Pošten komentar, pa ću i ja napisati pošteno kako stvari stoje iz ugla jednog kupca (treći put sam kupac, bio sam jednom i prodavac). Baš zato što su u oglasima cene prenaduvane, dobar deo kupaca više ne zove agencije, niti prodavce iz oglasa. Nisu kupci ti koji treba da nude išta, nego agencija treba da objasni prodavcu da za 60-70 m2 nigde više u Beogradu ne može dobiti 100.000 evra i to za stan star 40 godina, što znači sve renoviraj ako nije menjano kupatilo ili kuhinja u zadnjih 10 godina (voda, struja..). Sa oglašenim prodavcima je sad još gore dogovarati, jer im je agencija rekla da je to "realna cena". Ovde od posla nema ništa.
Nijednom keš kupcu se ne žuri, on može da čeka kolaps tržišta do prodaje "nula". Dobar deo ni ne mora da kupi stan, renta je vrlo jeftina.
Kako stvari stoje, ili će agencije pozvati svoje prodavce i tražiti razumne cene za oglašavanje ako im stan stoji 3+ meseca ili će kupci čekati direktne pogodbe sa onima kojima je nužda da prodaju, a takvih će biti sve više (pad plata, penzija, prometa...). Mi smo spremni da platimo cenu kvm iz rešenja o porezu za 2013. godinu, ako je stan renoviran u zadnjih 10 godina, ne preko toga. Možemo da čekamo i deceniju.

RSrpska

pre 9 godina

A kome da se gradi kada nema ko da useli, smanjuje nam se broj. Nestade Srba. Jos bi nam falilo da te jeftine stanove pokupuju Šiptari.
Nisam protiv gradnje, ali dajte da poraste natalitet, bicemo izbrisani sa lica zemlje ovim tempom.

Zoran

pre 9 godina

Da li ste vi ludi. Kojih 500 evra? Pa da vam drzava pokloni sve nema korektnog kvadrata za 500 evra.
(nesa, 15. avgust 2014 16:35)

Bice. Cekaj samo da vidis propadanje kad krenu da obaraju plate u drzavnim sluzbama. Cena kvadrata u BG nikad nije puno padala jer drzavna sluzba imala pare, kasnije sverceri i novopeceni bogatasi. Drzavno ce da se krese, privatno je ionako nesigurno i slabo, svercera slabo ima i sto ima slabo zaradjuje da bi kesiralo stan. Novopeceni bogatasi se obezedili a i unuke obezbedili sa stanovima.

Samo gledaj. Bice to cudo za Beograd. Uostalom, ne treba ti ova pamet da bi to zakljucio. Pogledaj SVE okolne zemlje. Pogledaj im plate i cene stanova. Videces da je potpuno nenormalno u Beogradu cak i sa ovim paltama(a plate idu dole).

Zoran

pre 9 godina

"Ajde nam objasni kojim si to trudom mogao da zaradis stan od 100 m2 u centru Beograda ili Novog Sada recimo u proteklih 20 godina?"

Evo moji rodjak kupio stan za kes, drugi po redu. Jedan mu kupila zena sa majkom na kredit, drugi on sa svojim roditeljima za kes. On je profesor na fakultetu, zena slicno, roditelji mu imaju penziju i jedan tezgari iako je u penziji, prodali nesto u selu. On radi na 3 mesta, Bosna i 2 mesta u BG.

Posto sam u Americi znam tacno sta mogu dva fakultetski obrazovana. Znam Rusa i zenu mu, rade za 65K i ona za 40K. Kupili kucu na kredit i leti niti jedan od njih ne prima platu jer fakultet ne stoji dobro a i ne rade leti.

Samo ja sam takve u Srbiji otkacio.

Zorz

pre 9 godina

Kod nas je biznis kad si dobar minimum duplo od ulozenog.Gledam kod mene u gradu sta grade ono je blago receno sramota.Druga stvar koja se takodje radi je da se peru pare preko kupovine stanova pa se pumpaju cene kvadrata.

Иван

pre 9 godina

@Silver Surfer, @inteligencija
У доба комунизма, како га називате, доприноси за станове су износили 1 или максимум 4% од плате. Наравно од износа плате од које су претходно одбијени кредити и остале обавезе тако да ћете простом рачуницом доћи до тога да је чак и износ који је давала породица са два брачна друга укупно не може бити једнак реалној цени стана. Макар уплаћивали и 30 година - реално је ретко ко толико дуго плаћао јер је Закон о стамбеним доприносима уведен 1959. а укинут задње деценије 20-ог века. Доприносе су уплаћивали сви а станове је добио мало број људи. О малверзацијама, поседовању и куће и стана у истом граду, фиктивним разводима да би се добила два стана и осталим чудима на који смо као народ спремни не вреди ни трошити речи. Такав систем једноставно није био добар нити поштен.

mare

pre 9 godina

Daj kod nas je to tržište nekretnina čudno. Prodaje je lokacije, a ne kvalitet. Oronuli raspali stančić u krugu dvojke 100k evra ? ? To nema nigde u svetu, samo na Balakanu.
Lokacija je sve, a fasada što se raspada ništa, stari prozori,instalacije,pločice,parket....strašno

Nema tu...

pre 9 godina

Smesno je sto mi sami ne umemo da se dogovorimo pa se nadje 5-10 porodica koje bi uzele kredit za stan, a onda naprave doo i uzmu investicioni kredit - sami sebi naprave zgradu, dobiju vecu kvadraturu, a manje ih kosta... Al kome ja pricam...

Ponosan na kucu svog dede, jednog od prvih lekara u Beogradu!!!

pre 9 godina

@ (inteligencija, 15. avgust 2014 11:18)

Ajde molim te. Nismo pali sa kruske, pa ima nas dovoljno starih da znamo sta se desavalo. To sto se desavalo u praksi i u teoriji kako je trebalo biti sa deljenjem stanova tada je razlicit svet.

Hoces reci da je nesto lose sa kucama na selu i ljudima sa sela? Beograd nikada nije bio selo? Nikada nije imao blatnjave ulice?!

Jedno je sigurno, padanje cene stanova, odnosno kvadrature moze smetati samo mnogobrojnim vlasnicima stanova! Svi bi ste vi u 2008. godinu i nerealni svet ali nema vise, vracamo se u realnost. A bice jos realnije.

boki

pre 9 godina

Kakav stručnjak ovaj Rodić. Otišo Mrka u penziju, a evo ga ovaj ekspert što lopatu na gradilištu nije video, da laže narod, misli glup je. On nikad kalkulaciju investicionih troškova nije izveo, jer da jeste video bi koliko laže. Cena kapitala+cena zemljišta+cena komunalnog opremanja+ troškovi projektovanja+nadzora+građenje i na kraju profit. A gde je tu cena kapitala za svo to vreme. Ovo je komunjarska negacija realnosti, a iz tog smo se sna ipak probudili. Ovakvi nadri stručnjaci već godinama samo nanose štetu posrnulom građevinarstvu ! Zato; stručnjak Rodić sedi jedan !

Žaki

pre 9 godina

Sat vremena se ogorčeno smejem i ne mogu da prestanem! Masovna gradnja?! Nema ko ni ovo hiperprodukovano da kupi jer smo svi sirotinja a neko podmeće "masovnu gradnju"? Da ne postoji možda dil sa nekom drugom državom, a za koji mi ne znamo, da se ovde naseljavaju polako neki drugi narodi? A ovamo pričamo o kaznama za neke plaćenike?

Napredna inteligencija

pre 9 godina

(inteligencija, 15. avgust 2014 11:18)
____


Ajde nam objasni kojim si to trudom mogao da zaradis stan od 100 m2 u centru Beograda ili Novog Sada recimo u proteklih 20 godina?

- politika?
- kriminal?
- estrada i ono sto ide uz nju?
- sport na profesionalnom nivou?
- retki uspesni privatnici?
- poklon od drzave (otkupi i slicne price)?
- nasledstvo?


Od svih tih navedenih kategorija stanove bi izdavali ovi koji su ih dobili iz nasledstva, kao poklon od drzave i eventualno posrnuli sportisti, privatnici ili drugi kojih je malo. Sta nam to govori? Govori nam da prosecni ili nadprosecni intelektualac u ovoj drzavi ne moze sebi da resi stambeno pitanje ukoliko je posten, bio vredan i uspesan ili ne.

I onda ces nam ti reci da padanje cene kvadrata u drzavi u kojoj je svake godine sve manje stanovnika, u kojoj i glavni grad nema u svim naseljima asfaltirane ulice i kanalizaciju, u drzavi u kojoj ne postoji zastita od poplava a reka na svakom koraku... u kojoj vlada bela kuga, u kojoj su skuplji kvadratu po kojekakvim gradicima nego u velegradima Evrope poput Atine, Madrida i slicnih nema opravdanje?

Sta bi ti da skoci cena? A mislis to ce prodati ove neprodate? Iliiii mozda ce tebi povecati rentu nekim mucnim radnicima, studentima ili kome god?

Providni ste vi stanodavci...

mail

pre 9 godina

Kao sto rekoh pre 5 godina, da je tada cena stanova u BG na maksimumu, i da ce padati narednih 100 godina. Sada ovi kukaju, da nesto rade i grade, kao to bolje ide. Imate sve da prodajete po 400 a ne 500 evra, a nece imati ko da kupi. Ovde je krug zatvoren, narod u nestajanju, kakva crna gradnja, kakav prosperitet.

jovan

pre 9 godina

Ja mislio da u kapitalizmu pre velike investicije prvo ide istrazivanje trzista, da se vidi da li se i sta isplati ulagati. Kod nas jos vlada socijalisticka planska privreda, planovi se zasnovani na politickim ciljevima a ne na ekonomskoj logici. Krajni rezultat je poznat jer smo taj film vec gledali. Jos vise upropascena privreda i drzava.

dokson

pre 9 godina

Investitori su i unistili trziste...realna cena po kvadratu je oko 500 evra sve preko toga ide gradjevinskoj mafiji.Ovde niko nije ni spomenuo gradjevinsku mafiju koja je vestacki naduvala cene i ciji sinovi voze kola od 50000 evra.

Slobodan

pre 9 godina

Kažeš "Investitor ulaže svoja sredstva, i svoj rad ..." i "To nigde u svetu nije moguće", a ja tebe pitam, šta ulažemo svi mi koji pošteno zarađujemo koru hleba u ovoj rupi od zemlje? Maglu, vazduh? Pa krv propišamo da zaradimo bednih 300-400 evra. Ti bi hteo da zarađuješ onoliko koliko zarađuju "u svetu"! Može, ali ćeš onda od svog profita da platiš porez i platiš sudiju, lekara, nastavnika, policajca onoliko koliko su plaćeni u tom istom svetu, pa ćeš imati pravnu sigurnost za svoj posao(sudija), sigurnost da će eventualno povređeni radnik na tvom gradilištu dobiti odgovarajuću medicinsku negu(lekar), da će tvoje dete dobiti dobro obrazovanje(nastavnik) i jednog dana naslediti tvoj posao. Ovako plasirano mi liči na ekonomsku politiku koja se od 2000 godine vodi u Srbiji, a mogla bi se svesti na sledeće: "otmimo siromašnima i dajmo bogatima".

S21

pre 9 godina

U NS stanova ima vise nego sto se trazi pa mi bilo kakva prica o daljoj gradnji i prodaji nekretnina zvuci cudno. Lepo je graditi, ali za koga???

Vodenicar

pre 9 godina

Svako tera vodu na svoju vodenicu. Stanovi u zgradi sa min sest spratova i liftom i grejanjem kostaju 450 evra. Zaradjujem 50 evra, za plate i sve troskove. Izdvajam 20 evra u novu opremu. Nadgradnja cene od min 250 do 850 evra je za infrastrukturu koju neko mora da plati. Zasto bi se lokalna samouprava i JP odrekli ove naknade jer neko mora da napravi ulicu, kanalizaciju, vodu, struju. Zasto gradjani da finansiraju sve, ja sam kupac, stan je moj, Sve je poznato, formule za gradnju, formule za infrastrukturu, formule za razne poreze i takse. Potrebne su zrele odluke jer je ovde briga tudja a dobit moja.

T.T

pre 9 godina

Iato tako i za hranu i hemiju. Oni pricaju kako im posao staje, pada promet, a to je glavni razlog. Pucaju na visoku zaradu, a ne na kolicinu. Dakle privrednici su nam lenji, a ne narod kako kaze gosn premijer.
Nek smanje cene i neka rade na kolicinu, neka smanje marze, porez i eto im zarade, narodu posla.

bezimena

pre 9 godina

Ne razumem zašto ste se napalili!?

Ovaj tekst, biće ih još raznoraznih, treba obožavateljima AV, kao i ostalim manje obrazovanim biračima, kakvih je nažalost mnogo, da ulije ptimizam i nadu u bolji život, koji samo što nije.

Realno, ova vlast će dokrajčiti Srbiju, ali narod je birajući je, ali i zahvaljujući onima koji su sedeli kod kuće, pokazao da voli šarene laže više nego 'leba da jede.

"Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje"!

Zato Englezi, Nemci, Holandjani, Švajcarci i dr. jesu uspešni, a mi smo najsiromašniji, i duhovno i materijalno, narod u EVROPI! Neko je rodjen sa osobinama da bude gazda, neko da bude sluga, mi smo definitivno ovo drugo.

miljenko

pre 9 godina

OVAJ tekst nema veze sa zivotom.
Napisite da je sponzorisan clanak i gotovo. Prodaje nema, a ponuda je tek katastrofalna, bio sam u prilici kao kupac da se uverim u isto. A ne znam ni gde je ova Alka agencija kad je nema nigde da se oglasava.

kupac

Jack

pre 9 godina

'Znači cena bi se kretala oko 500 evra,a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 eur/m2 bi zarađivao 15-20 a to znači da bi gradjani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše', kaže Goran Rodić potpredsednik Građevinske komore Srbije..
Sramotno je da je ovakav, nemisleći i prig*up čovek funkcioner bilo gde i bilo zašta. Ali kod ove vlasti to je pravilo. Posle expertskih lopova dobili smo musavce analfabete..Ipak, njegove ideje su samo razrada pregršti demagogije i budalaština koje kao zračenje i zaraza stižu sa najvišeg Mesta..
(Pata Negra, 15. avgust 2014 12:43)

Meni deluje da je mozda nekada prodavao bostan na kvantaskoj pijaci, pa se tako frlja kvadratima kao kilogramima.

duje

pre 9 godina

Tja... Ako vlasnici biznisa ne znaju kada je dosta ili kako da pređu na drugi biznis, onda i bolje da propadnu.
To je normalno u partijama životnog "monopola".
Stambeno građevinarstvo je u rasulu i jedino kupovna moć radne klase može da ih spase.
A to je 4€ minimalac.
Sve je manje deviznih doznaka bato, kese nisu sestre! Nemate više od koga da uzimate :-)
A i banke su vas nasamarile pre 5-10 godina. Lako je praviti sa tuđim novcem, ali dođe vreme za naplatu.

Ma nemate pojma, da ga imate ne biste pravili stanove.
Ali ako vam država bude pomagala za ove poslove mojim novcem idem na ulicu da branim svoja prava.

Slobodan

pre 9 godina

Investitorima je mali profit po izgrađenom kvadratu, agencijama mali profit po prodatom kvadratu, pa ne žele da rade. Pita li neko mene kolika mi je plata posle 15 godina rada u struci i 40 godina života? Da li ih je možda briga to što ću penziju dočekati vucarajući se od jednog do drugog stanodavca? Zabole me za vaš profit.

it bojan

pre 9 godina

Ja stvarno ne znam ko je nas ubedio da nema zivota bez stana u vlasnistvu?! Kakav je to fetis? Ko je to proglasio za zivotni neuspeh? Biti podstanar nije dijagnoza! Zivite, ljudi, radite i trudite se. Pada mi na pamet da bih mozda pre dao 20.000 eur za sadnice i zemljiste i napravio neki vocnjak nego sto bih dao za ucesce za stan. Mozda mi taj vocnjak za 10 godina kupi stan u vlasnistvu? Penzija svakako moze da mi bude! Stan je danas mrtav kapital. To je eho vrednosti iz nekog drugog vremena u kojem mi danas ne zivimo. Osvestite se!

Silver Surfer

pre 9 godina

@ Molim te bez vredjanja inteligencije

Ovo je cisto istine radi. U doba komunizma nista se nije delilo. Zaloslenima se svakog meseca odbijalo od zarade u stambeni fond iz kojeg je firma crpela sredstva za izgradnju ili otkupljivanje stanova i tako resavala stambene probleme svojih zaposlenih. To odbijanje sredstava nije prestajalo ni kada se stan "dobije". Neko je imao srece da stan "dobije", neko da promeni i nekoliko a bilo je i onih koji su na kraju ostali kratkih rukava. Medjutim, u tom sistemu koji je bio dobar, zakazao je ljudski faktor i slaba kontrola pa su izbile nase tradicionalne boljke: korupcija i sklonost ka muvacini. Tako, da oni koji su stan "dobili" debelo su ga otplatili tokom radnog veka, potom su ga i otkupili, a pokojni Sloba je, to mu se mora priznati, omogucio da za taj otkup ne moraju da izdvoje puno novca.
Generalno, taj sistem je bio daleko pravedniji i mnogi su resili stambeno pitanje. Danas, mozes da budes zaloslen gde god tesko ces da resis stambeno pitanje. Osim, ako nisi politicar.

nikola

pre 9 godina

Ja imam 26 godina i programer sam. Radim oko godinu dana i zaradjujem oko 1000e mesecno.
Iako sam dobar u svom poslu, lepo zaradjujem, i koliko-toliko mi je sigurno da cu uvek moci da nadjem posao ja ne bih smeo u ovoj drzavi da podignem kredit za stan. Cak bih i imao da placam, ali ne smem. Situacija nam je toliko nepredvidljiva u drzavi da se ne zna sta ce biti za mesec dana a ne za 10 godina.
Vise mira imam da placam kiriju, nego da placam ratu za svoj stan.
A to sam ja, mlad sa iskustvom u najperspektivnijoj industriji i dobrom platom. Ako se ja bojim da to uradim STA ONDA OSTATAK NARODA DA RADI???

Pata Negra

pre 9 godina

'Znači cena bi se kretala oko 500 evra,a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 eur/m2 bi zarađivao 15-20 a to znači da bi gradjani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše', kaže Goran Rodić potpredsednik Građevinske komore Srbije..
Sramotno je da je ovakav, nemisleći i prig*up čovek funkcioner bilo gde i bilo zašta. Ali kod ove vlasti to je pravilo. Posle expertskih lopova dobili smo musavce analfabete..Ipak, njegove ideje su samo razrada pregršti demagogije i budalaština koje kao zračenje i zaraza stižu sa najvišeg Mesta..

marama

pre 9 godina

Umesto da država subvencioniše gradnju stanova, neka te pare troši na infrastrukturu po Srbiji. Pa će stanovništvo ravnomernije da se seli. Ovako svi hoće u gradove jer je infrastruktura van gradova loša, a da ne pričam koliko je stari BG pretrpan, kola parkirana po trotoarima i saobraćaj haos.

Zoran

pre 9 godina

@bez vređanja inteligencije molim,
Nikakve komunjare nisu poklanjale stanove, za te stanove koje je država gradila se decenijama izdvajalo od plata u stambeni fond a stanovi su bili samo za korisćenje a ne u vlasništvu.
---------

Izdvajali i moji roditelji i nikad nisu dobili stan, pa morali da dizu kredit i prave kucu. Toliko o socijalnoj pravdi, ne samo u Jugoslaviji nego SVUDA.

mup

pre 9 godina

Ovo se nikada nece ostvariti, jer ce ovim nepismenim strucnjacima neko da objasni kako funkcionise trziste nekretnina. Ja sam nedavno gradio neki stan i pola posla od sive gradnje do kraja sam sam uradio, a cena se do kraja popela na 500 evra. E sad zamislite kakav kvalitet bi se mogao ponuditi po toj ceni. Sto se tice gradjevinskog zemljista njegovom naknadom se finansira izgradnja saobracajnica, semafora, parkinga, vrtica, skola, domova zdravlja. Znaci da ce te zgrade biti na nekoj ledini i da ce stanari da gaze blato, ili ce im drzava o nasem trosku iz budzeta sve to uraditi, sto bi bio znak da drzava bespravno gradi. Ovo su Potemkinova sela i ova vlast nema nista osim osim glupavih obecanja u koja mozete verovati samo ako ste glupi kao i ta obecanja.

KoleM

pre 9 godina

Napravite zgradu i računate na profit od 5%, onda vam zafali još jedan papir i čekate, čekate, čekate, čekate, čekate i računate da vas godina dana čekanja košta recimo 7%.

Lujka_na_trotinetu

pre 9 godina

(vordiljo, 15. avgust 2014 11:20
Obrati paznju da se u tekstu navodi smanjenje taksi-nameta od strane drzave,a kad se radi o masovnoj stanogradnji drzava se tih taksi odrice.Ako se zna da je energoprojkt u Stepi radio za 365 evra kljuc u ruke i to bez fenola ,znaci da je cena od 500 evra za prosecnu novogradnju sa C energetskim pasosem sasvim moguca sto se tice same izgradnje,opet ako se drzava odrekne nameta.A verujem da hoce iz prostog razloga sto masovna gradnja naj brze podize BDP doduse kratkotrajno,ali podize BDP i industriju.A posto i ova vlast isto kao i prosla nije sposobna da pokrene privredu vec zive samo od zaduzivanja,a toga je sve manje ici ce na ovaj potez svesno ruseci prosecnu cenu kvadrata u Srbiji znajuci da ljudi moraju da placaju porez na imovinu,a za njih je bolje sto vise prodatih nekretnina bez obzira dali iko zivi u njima.
Sto se tice realne vrednosti kvadrata,i Grci su imali isto misljenje pa se desio bankrot,pa sad siri centar Atine ide oko 700 evra. Mi smo u pred bankrotu sta mislis sta nas ceka med i mleko. Pogledajte cene u okruzenju Budimpesta, Sofija, Ljubljana vece plate, veci BDP, izbalansirano stanje u privredi, uredjeniji sistem, a nize cene u odnosu na Bg.
Ali dzaba vam novci moj sinovci nema vise izbeglica iz Hrvatske, Bosne, sa Kosova. Nema vise ni Crnogoraca sa Ruskim parama, a sto je najstrasnije nema vise ni nas kao naroda da zivi u tim stanovima. Dzaba vam cigle kad nema ko da zivi u njima.

Valter

pre 9 godina

Nikada bolje nije bilo, ulice pune rupa, klizista vec tri meseca obrusila ulice, autobusa nikada manje, diplome se kupuju na trafikama i zaposljavaju se u gradske institucije, konkursi za direktore samo sto se nisu u albumu sa slicicama pojavili, sistematizacije se pisu po kafanama - Palilulac i obliznje uz kancelarije gradske uprave, ... samo se seme rade i dovode penzioneri na mesta placenih pomocnika/nacelnika od proaplijeh fabrika ....
sta ces bolje nikad gore u Beograduali moze jos ....

niki

pre 9 godina

ZA TOT.SOCIJALU Kakve veze ima cena hleba i ovih drugih gluposti sto pises sa cenom stana,cinjenica je da u Zapadnoj Evropi u svakoj drzavi mozes iznajmiti stan od stambenih korporacija tj. da nisi prisiljen da moras kupiti stan e sad mi objasni gde u Srbiji mozes da iznajmis stan preko stambene korporacije?

besna glista

pre 9 godina

15 do 20% postojecih stambenih jedinica, sto kuca sto stanova, zvrji prazno. Prosecna plata jedva da se krece oko 25.000 dinara mesecno. Nezaposlenost je odavno premasila 30%. Prirodni prirastaj je negativan. Svako ko moze, iseljava se u inostranstvo... I vi mislite da je masovna gradnja 'jeftinih' stanova ono sto nam treba? Strucnjaci, nema sta.

...

pre 9 godina

Ovoj zemlji ne treba vise masivna stanogradnja, vec masivno rusenje starih i polupraznih zgrada, uz prethodno preseljenje vlasnika u neku drugu zgradu. Od dve poluprazne napravite jednu punu koju ce stanari propisno odrzavati, a na mestu porusenih napravite zelene povrsine, javne parkove, decija igralista...

vescera

pre 9 godina

U Turskoj na 100m od mora kvadrat novo gradnja extra 500e kvadrat. Masovno im iz Evrope dolaze penzioneri prebacuju svoju penziju i kupuju stanove i tu žive. Sa time da ti stanovi od 500e su u rangu sa našim od 1800e. Slažem se da bi postigli nešto svi moraju da se uključe i država i građevina ali mislim da je to nemoguće osim ako nas neka država ne preuzme :).

Fidelio

pre 9 godina

Biće stanova po 500 evra da se bira ... Kad pomru penzioneri koji plaćaju dažbine i ostanu nezaposlena deca od 40 godina biće prodaje budzašto. Osim toga mnogi koji su u kreditima već prodaju po svaku cenu ... Jednostavno, balon je pukao!
(Miki, 15. avgust 2014 10:12)

Neće ni trebati da se čeka toliko dugo (ili kratko) da penzioneri pomru.

Kad im Vučić sreže penzije za 20%, pa i tu bedu počne da isplaćuje neredovno (što je samo pitanje vremena), mnogi više jednostavno neće moći da plaćaju komunalije, dvostruko ili trostruko uvećan porez i ostale sve veće troškove za svoje stanove, pa će pokušati da ih prodaju i nađu neko jeftinije rešenje. Vrlo često - kao beskućnici. I tako njih (mali) milion...

Ja predviđam da će takav trend početi najkasnije nekih 6 meseci posle rezanja penzija. Arapski kredit će to samo malo odložiti, ali kad pijavice potroše te pare (kao što i sam Vučić predviđa, otprilike do marta iduće godine), to je neizbežno.

Biljana Dj

pre 9 godina

Ne razumem. Ko ne moze da kupi stan u BG, nema dobru platu pa neka ide u neko manje mesto, selo. Svi bi u Beograd ali ako moze da im se da stan dzaba. Pa ne moze. Radite, zaradite ako vam se ne svidja idite. Uvek je neko drugi kriv. Niko vas ne tera da dolazite u Beograd.

mali

pre 9 godina

Koja glupost,da neko gradi za profit od 15-20e po kvadratu. Znaci izgradis stan od 100 kvadrata i dobar si 2000e,pa agencije za prodaju ce uzeti vise. Ko je onda lud da gradi uopste,da ulozis u gradnju 100 kvadrata 40ak hiljada eura za profit od 1500-2000e,pa bolje onda pare pod kamatu da das,vise ces uzeti.

EU Citizen

pre 9 godina

Jedini spas je su protržišne reforne, liberalizacija svega pa i tržišta nekretnina i radikalno smanjivanje ogromne državne mašinerije koja haračima diže sve cene. Samo tako privreda miže da napreduje, a jedini dugiročni kek za sektor nekretnina je upravo privredni rast i zdravi tržišni temelji umesto socijakizma, birokratije i parazitiranja. Ali kako će se to sprovesti u ovoj zemlji gde udbaška mafija decenijama ispira mozak ljudima komunjarenjem i na jednoj strani stvara legije krezubih parazita, a na drugoj krade mililijarde, nemam pojma.

ex sns

pre 9 godina

Sa prosekom plata od 400€ i sa cenama za m2 kakve danas jesu, tesko da ce se ista promeniti. Sa druge strane, sve manje mladih uopste i planira zivot ovde, tako da ako masovnu gradnju planirate, onda je bolje da gradite staracke domove.

Mihajlo

pre 9 godina

Iz te sam branse. Ne gledate sta prodavci traze vec vidite koliko ste spremni da platite. Prodavci formiraju cenu na osnovu cena u oglasima, a ne znaju za koliko stanovi realno odlaze. Agenti im stanove uvek procene na vise jer im od toga zavisi provizija.U zadnih 3meseca sam obisao oko 30 stanova. Vecina su porodice sa poodraslom decom koje zele da prodaju svoj veliki stan, da npr. sinu i cerki kupe stan, da roditelji sebi kupe stan i da im ostane. Posto od toga nema nista, dolazi do bolnog otreznjenja pa ili odustaju ili daju stan po realnoj ceni od ispod 900eur na NBGD kada im sin ili cerka dovedu bracnog partnera u kucu. Vecina stanova se prodaje duze pd godinu i po dana pa i dve, smesno, to nisu stanovi koji su realno na prodaju. Ja bih voleo da svoj auto prodam za 30.000 eur, ali cu tesko za njega dobiti vise od 7000. Zato je na meni da li cu ga prodati ili ne. Za prodavce stanova je doslo lose vreme, jer stannije investicija zabuducnost u zemlji koja je sve manja i manje naseljena. Dakle, cene moraju dole, samo je pitanje koliko dole. U Bugarskoj u Blagoevgradu novogradnja 399 eur. U Sofiji 600-700 na 2km od centra. U Beograd ista gradnja centar vec moze da se nadje za 1000-1100 eur bez lifta, a do 1450 sa liftom. A na periferiji ljudi traze 1350 eur pa do 1800 eur. I posle zasto stan stoji po 4 godine u oglasu????

inteligencija

pre 9 godina

@bez vređanja inteligencije molim,
Nikakve komunjare nisu poklanjale stanove, za te stanove koje je država gradila se decenijama izdvajalo od plata u stambeni fond a stanovi su bili samo za korisćenje a ne u vlasništvu.Stanarsko pravo je proisteklo iz prava na rad i radnog staža. Tek posle mnogo godina su otkupljeni a mnogi su i preplaćeni. To što ti nemaš §ta da naslediš sem kuće na selu znači da treba da se vratiš da živiš i radiš na selu kao tvoji preci i nema razloga da ti neko poklanja svoj trud i znoj da bi ti živeo u gradu.

Brano

pre 9 godina

Pa zar vrhovni bot ne reče da će odmah prodati polovinu stanova u Bgd ni na nebu ni na zemlji po 4.000€/m2 !? A da malo razmisle da smanje svoj deo profita u toj ceni, ne pominju takse za gg zemljište od 200€/m2 kao dodatak na tu cenu. Cenu od 400€/m2 bi verovatno postigli kada bi sve bilo džabe i njihovo u nekom utopizmu i blagostanju kako ga zamišljaju botovi sa svog paranoičnog oblaka.

Laki78

pre 9 godina

klasična glupost...nema potrebe za masovnom gradnjom jer masovnih kupaca nema niti će ih biti sa ovim prosekom plata. Nam uopšte neće biti potrebna značajnija gradnja stanova dok standard ne poraste na nivo iz bar 2009.godine, a to će obzirom na današnje okolnosti i kako se situacija razvija biti za nekih 15 godina.Kad uzmemo u obzir i negativan prirodni priraštaj i iseljavanje ljudi u inostranstvo, koje će se dodatno povećati kako se približavamo EU, mislim da nama više uopšte neće biti potrebna značajnija stano-gradnja.Evo ,samo da skupim nešto para i planiram i ja da prodam stan i palim iz ove nedođije.

vordiljo

pre 9 godina

Ovaj tekst pokazuje koliko postoji ljudi iz "struke" koji nikada nisu učestvovali ni u jednom projektu. Dotični gospodin bi trebalo da stavi na papir šta sve jedan investitor mora da plati državi i javnim preduzećima u fazi pre dobijanja građevinske dozvole. U proseku projekat izgradnje jednog stambenog objekta u Beogradu traje 3 godine ako imate sreće sa svim dozvolama. Namerno kažem sreće pošto je dovoljno da vam jedan činovnik bilo koga od nadležnih u lancu ne izda neku od saglasnosti pa da se vi lepo načekate i po više godina. Ovo naravno važi za slučaj da ste rešili da sve radite "by the book" što će vam produžiti proces dobijanja svih papira za najmanje 2 godine. Ukoliko želite prečicu onda morate plaćati sve moguće tzv. prijateljske naknade koje vas čekaju na svakom ćošku i od strane svake šuše.
Proverite samo koliki iznosi se plaćaju direkciji za građevinsko zemljište po m2 izgrađenog objekta pa će vam biti jasno koliko ova država "drpa" investitore. Poslovi sa investicijama u stanogradnji su jako složeni i ne mogu se svrstavati u obično poslovanje ili trgovinu gde su jasno definisane marže. Zato se ovim poslom i ne bave oni koji bi da budu mnogo pametni i da pišu ovakve tekstove. Investitor u nekim slučajevima čeka i po više od 5 godina na povraćaj uloženog novca, a to nešto vredi.

Zoran

pre 9 godina

Ne razumem. Ko ne moze da kupi stan u BG, nema dobru platu pa neka ide u neko manje mesto, selo.
(Biljana Dj, 15. avgust 2014 11:11)

U menjem mestu je jeftiniji stan, ali i posao se teze nalazi i nize su plate.

Brano

pre 9 godina

Pa eno im stanovi po 50€ prepun ih je jug Srbije i sela, neka povedu botove tamo da žive, a ne da prave liste za useljaj u Bgd ni na nebu ni na zemlji po 4.000€, šta je to 4k€/m2 sića.

Neko

pre 9 godina

Zasto bih davao 1200 evra za kvadrat kad za stan npr od 40 kvadrata mogu da kupim kucu u predgradju po sistemu kljuc u ruke? Jednostavno, stanovi su kod nas precenjeni realno bi bilo da cena ne bude veca od 600-700 evr po kvadratu.

Miki

pre 9 godina

Biće stanova po 500 evra da se bira ... Kad pomru penzioneri koji plaćaju dažbine i ostanu nezaposlena deca od 40 godina biće prodaje budzašto. Osim toga mnogi koji su u kreditima već prodaju po svaku cenu ... Jednostavno, balon je pukao!

Marko

pre 9 godina

Stanovi u BG, NS, mozda KG i NI su potrebni, ljudi se i dalje masovno sele u gradove. Deca ranijih migranata stasavaju i njima ce takodje biti potrebni stanovi. Tako je svuda u svetu, uskoro ce 2/3 svetske populacije ziveti u gradovima. Ekonomija se sve vise zasniva na uslugama, a tehnologija je napredovala pa poljoprivreda ne trazi mnogo radnika.

Molim te bez vredjanja inteligencije

pre 9 godina

@ (Razmislite Malo, 15. avgust 2014 09:22)

Evo ja sam razmislio.

Dosao sam do zakljucka da meni kao osobi koja nema da nasledi stan koji su komunjare dodelile roditeljima, koji ima samo dedinu kucu koju je sam sazidao a u kojoj mu zive roditelji odgovara da padne cena kvadrata!

Znas li zasto? Pre svega da bi mogao da se osamostalim i da ne bi ljudima kao sto si ti, koji su u 90% slucajeva dobili stan od komunjara nekim mutljavinama morao da placam kiriju za neku rupu iz sedamdesetih!

A tebi ako smeta sta da se radi, zivi u snovima.

kredit

pre 9 godina

Ovi stanovi sto su napravljeni neko bi i kupio da nije straha od gubitka posla.
Govorim iz licnog iskustva.Ja bi mogao da otplacujem 150-180 eura mesecno kredit ,ali jednostavno strah da sutra moj gazda moze da zatvoriu firmu i da cu naci isto placen posao veoma tesko..
Isto tako krediti za stanove su teska otimacina.Banke prakticno uzimaju duplo od onoga sto daju.
To je po meni glavni problem,ne cena kvadrata vec uzasno losi krediti.Ljudi ulaze u kredite i zapadnu u situciju iz koje nema izlaza.Moj brat je uzeo kredit od 20000 eura na 20 godina ,rata je 190 eura.U prevodu ako uzmemo prostu matematiku 20 godina x 12 meseci x 190 eura je 45600.Neka uz odredjene stavke bude i 5000 manje ,opet je 40000 za pozjmljenih 20000.Iskreno to je teska otimacina ako se pogleda koliko su smesne kamate na stednju.

masak

pre 9 godina

1. Svake godine nas je sve manje
2. Prica se o ozivljavanju sela
3. Svi hoce u gradove
4. Narod nema para za vece investicije kao sto je stan
5. Stalno hocemo nove stanove

Ove stvari ne idu zajedno. Ako drzava vec hoce da ulozi,treba da se ulozi u proizvodnju tako da se poveca izvoz i smanji uvoz (da npr ne uvozimo bilo sta od hrane,odece,obuce...). Da se to modernizuje i da nam cene i kvalitet budu slicne uvoznim. Tako ce em ostajati vise para u Srbiji (manji uvoz) em cemo vise para imati (veci izvoz).

Mislim da je to jedino resenje za Srbiju inace propadosmo bas skroz.

Dejan_Beograd

pre 9 godina

Kada se sada prosetate Novim Beogradom,centrom grada,videcete dosta nedovrsenih stambenih zgrada . Takodje,postoje i one koju su zavrsene a zvrje prazne ili su za najam. Ukoliko pogledate oglase videcete da je ponuda MNOGO veca od potraznje. Gradnja novih vecih stambenih ili poslovnih jedinica,prosto,nema smisla zbog male kupovne moci gradjana. Problem koji nije resen je STANDARD GRADJANA. Fizicki,vi na postojece stambene jedinice mozete izgraditi jos hiljade.... ili praviti neke nove, samo je pitanje "Ko ce to kupiti?".Inace,izjava g.Rodica o kvadratu u vrednosti od 500 evra je vrlo neozbiljna i najblaze cu reci da nije istinita!

Zoran

pre 9 godina

"Banke prakticno uzimaju duplo od onoga sto daju."

Tako je svuda u svetu. Moras da znas da na 20, 30 godina, ono sto si mogao da kupis za dolar za 20, 30 godina ti trebaju 2 dolara. To je poznata stvar. Zato nisu problem banke. Problem je POSAO.

Totalna socijala

pre 9 godina

@niki
"nego je problem sto drzava nema svoje korporacije za izdavanje stanova kao svugde u Evropi,a na ovaj nacin ljudi nemaju izbora ili da kupe ili da iznajmljuju od privatnih lica"

Slazem se sa predlogom ali bih i malo da ga prosirim. Ne bi bilo lose da drzava ima svoje pekare i da prodaje hleb po 3 dinara, svoje pivare, pivo 10 dinara, svoje mesare, meso 150 dinara, svoje javne kuce......

obavesten

pre 9 godina

Zarada od 15-20 e po m2?
To je budalastina i bezobrazluk!
Autor ovog teksta sigurno u zivotu nije izgradio ni kokosinjac,a kamoli zgradu,pa da da ima pojma kolika je zarada dovoljna.
Da se cena moze smanjiti ,slazem se.Moze,ako drzava smanji svoje apetite i prestane da otima na svakom koraku,pocne da nam izdaje dozvole za mesec -dva,umesto za 2 godine koliko je sad potrebno.
Da li ste vi svesni koliko kosta jedna firma koja dve godine ceka gradj.dozvolu?
E,to je nemoguce nadoknaditi sa 20 zarade po m2!
Mnoge firme uzimaju kredite sa kojima zidaju zgrade.Ti krediti se vracaju iz prodaje,a ako ne bi bilo zarade,besmisleno bi bilo uopste bilo sta raditi.
Da ,cena moze biti niza,ali uz zrtvovanje kvaliteta.Stan koji je placen 900 e,nikada,ni u jednoj drzavi sveta,ni u univerzumu nece biti u nivou stana koji je placen 1800 ili vise evra.To ne moze biti i nece biti,jer kvalitet kosta i mora da se plati!
Kvadrat ne moze isto kostati na Vracaru i u Batajnici,cak i ako je gradnja u istom kvalitetu,zato sto je u Batajnici jeftinije zemljiste,bas kao i takse i prikljucci.ZA istu cenu moze biti samo visi....
Nigde u svetu svako ne poseduje svoju nekretninu,niti je to bilo gde ustavom zagarantovano.
Pola Srbije je prazno,jer niko vise ne zeli da zivi na selu.Ima gomile praznih kuca koje niko ne koristi,ali niko ne zeli tamo da ide.
Cena kakva god da je mora biti trzisna,jer bez toga ili ce drzava da finasira i gradi ili se nece graditi uopste!

Srdjan

pre 9 godina

Stanova u ponudi ima i previse i jos se grade.
Sto se tice agencija, kad se uvede registar i pocnu licence za agente oko 80% sada agencija i ageneta nece raditi. Uslovi i ispit su dosta zahtevni!!! Ostace samo par vecih agencija koji drze visoko skolovani ljudi.
Sto se tice cena kvadrata, cene su jos jake i padace..Cena kvadrata gradnje je svuda u Srbiji ista. Cena dozvola za lokaciju nije ista. Zarade investitora na zapadu je oko 20% kod nas je veca. Sto je najgore cene su par godin bile naduvane i sad ljudi se cude sto im nekretnine vise ne vredr toliko.
Kupovna moc gradjana je pala. Prodaju se mahom male kvadrature. One srednje duze ostaju na trzistu
Ironija da bude vece najskuplji stanovi odu najbrze!!!!
I da se uvede u red agencije, registar istih (jos nije otvoren), licenciranje agenata ( prva polaganja pocetkom oktobra) ostaje samo da investitori smanje zaradu a drzava se odrekne prevelikih nameta jedino tako moze da zazovi prodaja stanova.
Zaboravih jedan mali uslov i najvazniji da banke smanje kamate!!! Ispadne da stan na 20god pod kreditom kosta preko 30% skuplje.
Drzava mora povecati standard i kupovnu moc

pedja

pre 9 godina

Veću glupost od nazovi strućnjaka nisam još čuo! Svi stanovi koji su se kupovali na kredit od 2002-2009 godine i čija je cena bila preko 1100 po m2 će ići na doboš a to je preko 30000 stanova. Zašto bi ja otplaćivao kredit od 75000 eura za stan od 50m2 banci i od kojeg nisam ispaltio ni 20000 kad toliki stan mogu kupiti za 25000 eura. Takva gradnja bi totalno uništila bankarski sektor i stambenu gradnju uopšte. Ukoliko se to prihvati, čeka nas američki scenario. Kampovi beskućnika...

trt

pre 9 godina

Nije mi jasno sledece kako misli neko da zida za 500 evra u Beogradu osim ako nije neka periferija periferije periferija. Evo ja sam na Miljakovcu za uredjnje svog krova u stambeni prostor povrsine 40m2 platio dodatne komunalne takse kao i dozvole ali okruglo 11560 evra a da ekser nisam zakucao jos sve sa projektkom. Znaci u startu me je samo dozvola kostala skoro 400 evra po m2. m2 ukupno ce me kostati oko 640 evra kad sve zavrsim zajedno sa papirima a sad za 500 evra i zemljiste i papiri i sve plus da neko nesto zaradi ma daj te smesno. Inace taj lik iz privredne komore se bacaka raznim izjavama godinama vec od toga da moze da se zida za 100 evra i da ne pricam sve.
Papiri su jako skupi generalno , nacini obracuna m2 gradjevinske i ostale papirologije je preskup jer m2 obicnog sprata nije isto sto i potkrvlja koji 40 posto u mom slucaju ima zidove koji su nizi od 1.8m a placa se kao da je sve 2,8m sto nije logicno.Za 500 evra moze da masta samo.
I voleo bi da mi taj proda svoj stan po 500 evra m2 posto je to po njemu ok cena . Nebuloznih clanaka sve vise svakim danom

niki

pre 9 godina

Cena kvadrata uopste nije bitna neka trziste odredi cenu,nego je problem sto drzava nema svoje korporacije za izdavanje stanova kao svugde u Evropi,a na ovaj nacin ljudi nemaju izbora ili da kupe ili da iznajmljuju od privatnih lica.Nije mi jasno kako misle u Evropu sa ovakvom stambenom politikom.Znaci drzava stiti gradjevinsku mafiju jer nemaju nikakve konkurencije,a gradnjom stanova za izdavanje bi resili problem gradjevinarstva jer nasi gradjevinski radnici su izuzetno jeftini,a razvojem gradnje i ostali sektori profitiraju.Jedino zelenasi gube.

perisa

pre 9 godina

Ovo su veoma opasne izjave...
Ukoliko bi se ovo dogodilo imalo bi dugorocne posledice po srpsku ekonomiju a gotovo trajno (na sledecih 15-20 godina) bi upropastilo gradjevinsku industriju.

Ovakva izgradnja bi pomogla nekim ljudima da rese svoje stambene probleme, ali bi posledice bile strasne.
Prvo bi u problemu bile banke koje su dale kredite za kupovine nekretnina jer bi kolateralli znatno manje vredeli jer bi svakako doslo do dramaticnog pada cena nekretnina. To bi povuklo dodatno poskupljenje kredita, a to opet dovelo do problema u bilansima banaka koje bi se svakako prelilo na privredu.
Drugo u problemu bi bila I drzava jer bi ubirala mnogo manje novca od poreza na nekretnine zbog pada osnovice.
Trece, u problemu bi bili svi oni koji su kupovali zemljista I nekretnine, na osnovu toga pokretali biznise I zaposljavali neke radnike.
Dalje u problemu bi bili I sami gradjevinci. Zaradili bi tih 15-20 eur po m2 i onda bi svi mogli da otpuste sve radnike I da stave kljuc u bravu,jer bi bilo izvesno da posle toga nove stanogradnje dugo ne bi bilo. Za koga bi se gradili novi stanovi u Srbiji? Za koga ako se zna da kao nacija starimo, da ce za 30 godiba biti vise starijih od 60 godina od onih mladjih od 30?

Posledice propasti gradjevinske industrije bi bile nesagledive za celu srpsku privredu.
Zato, kada pitate ljude koji se predstavljaju kao strucnjaci, prvo pogledajte gde je I sta je taj radio do sada. Pa onda iznosite ovakve ideje...

Sasa

pre 9 godina

Meni bre nije jasno ni ko će ove već izgrađene stanove da popuni. Mi se kao zemlja nestajemo. Priraštaj stanovništva Republike Srbije u 2011. godini iznosio je -37.337, a u 2012. godini -35.143. Za dve godine izgubismo preko 70.000 ljudi, grad veličine Požarevca! Sela se prazne, manji gradovi se prazne. Mislim da je priča o pravljenju novih nekretnina potpuno deplasirana. Državno rukovodstvo mora da se skoncetriše na to da se po unutrašnjosti stvore mnogo bolji uslovi za život, pa će Beograd polako krenuti da se prazni. U tom slučaju nestaće potreba za pravljenjem novih zgrada (za kojima jedino još postoji potreba u Beogradu - realno).

Andrija

pre 9 godina

Kamante na kredite 5-6% (sa minimalnim euriborom), kamata na stednju 0.5 - 1.5 %. U kom grmu lezi zec?
Ne moze cena kvadrata toliko da se smanji koliko krediti mogu da poskupe.

Ili ja nesto ne racunam kako treba?

kojot

pre 9 godina

"Država mora da se odrekne participacije za zemljište, treba smanjiti takse za stambeni kvadrat i privući investitore koji bi gradili na milionima neiskorišćenih kvadrata širom zemlje. Stručnjaci kažu da jedino masovna gradnja može da bude šansa i za graditelje i za budžet građana. "

ako je ovo strategija koju ce drzava da koristi mozemo da budemo sigurni da ce stotine firmi koje se bave gradjevinarstvom sigurno propasti, da ce se izgradjeni jeftini stanovi raspadati vec posle 15 godina, a najiskrenije verujem da ce oni zvrjati prazni jer posle svih ekonomskih reformi nece ljudi moci da kupe stan ni za 500 evra po kvadratu.

Citateljka

pre 9 godina

Ovako nesto o masovnoj gradnji i ceni 500 Evra po kvadratu moze da pise samo neko ko nikada nije realno zaradio platu. To samo lici na na neke iz Privredne komore. Pa neka oni probaju time da se bave i da prave zgrade sa zaradom 10 Evra. Trebao bi B92 malo vise da obrati paznju sta su sve poceli da objavljuju. Problem je sto kod nas drzava ne pravi uslove za rad i ovde je sve stalo.

Razmislite Malo

pre 9 godina

Ljudi, stavite prst na cello pa razmislite malo.

Slazem se da je nerealna cena kvadrata bila u Bg pre nekoliko godina.

Da li ste svesni da se ide na to da nam snize toliko cenu kvadrata da dodjemo dotle da prosecna cena bude 1000 eur po kvadratu!!!!!!!!!!!!

Ajde sad zamislite da sin/cerka zele da pokrenu biznis, ne daj boze treba nekom za lecenje u inostranstvu - znaci vi cete stan od 50 kvadrata u centru BG prodati za 50.000 eur??????

Sta s tim parama moze da se uradi, koji biznis da pokrenete, kad restoran kosta najmanje 70.000 da se otvori, a da ne pricamo o nekoj proizvodnji.............

Ovo je zamka zlih vlasnika agencija koji zaposljavaju ljude neadekvatnog znanja I izgleda za ovaj posao.....

Darko

pre 9 godina

Građevinari treba da grade fabrike, a ljudi da rade u tim fabrikama kako bi mogli da uzmu kredit koji će im dati banke da kupe stanove koje će opet da izgrade građevinari. Da li je to toliko komplikovano za organizovati?

e!

pre 9 godina

Od kad su "patriotsko"- "demokratsko" kursisticke horde okupirale Srbiju pre jedno 25 godina, sve je moguce i stanovi od smrdljivih zidova i nadogradnje koje su nedaj Boze zemljotresa i zice sa krova na krov i rusenje kulturne bastine da bi neki hohstapler bio kul u centru ....
Zatucani i korumpirani regulatori = divlja gradnja + kvalitet nula

nenad

pre 9 godina

B92, ovaj gospodin nije objektivni ekspert nego lobista. On lobira za to da se uzme od drugih i daje preduzećima koji su u njegovoj komori. Građevici su previše stanova izgradili prošlih 10ak godina, to je razlog zašto danas imaju manje posla. Tržištu jednostavno nisu potrebni toliki stanovi, ljudi nemaju para da ih kupe.

Nada da će srpska privreda oživeti izgradnjom jeftinih stanova, koje bi država pred bankrotom subvencionisala, je vrlo kratkoročna, da ne kažem glupa. Da se tako pomaže privredi, ona bi danas cvetala posle sličnih akcija u prošlosti. U Beogradu ima još stotine praznih novoizgrađenih stanova za koje nema kupaca. To su stanovi koje su građevinska preduzeća izgradila i koje danas ne mogu da grade.

Zoran

pre 9 godina

Ljudi, stavite prst na cello pa razmislite malo.

Slazem se da je nerealna cena kvadrata bila u Bg pre nekoliko godina.

Da li ste svesni da se ide na to da nam snize toliko cenu kvadrata da dodjemo dotle da prosecna cena bude 1000 eur po kvadratu!!!…!!

Ajde sad zamislite da sin/cerka zele da pokrenu biznis, ne daj boze treba nekom za lecenje u inostranstvu - znaci vi cete stan od 50 kvadrata u centru BG prodati za 50.000 eur??????

Sta s tim parama moze da se uradi, koji biznis da pokrenete, kad restoran kosta najmanje 70.000 da se otvori, a da ne pricamo o nekoj proizvodnji...…..

Ovo je zamka zlih vlasnika agencija koji zaposljavaju ljude neadekvatnog znanja I izgleda za ovaj posao.....
(Razmislite Malo, 15. avgust 2014 09:22)

--------------------

http://www.zillow.com/homedetails/6480-N-Northwest-Hwy-Chicago-IL-60631/3512995_zpid/

Cikago: 950 kvadratna fita je 88 kvadratnih metara, 2 spavace sobe i jedno kupatilo. 150.000 dolara.

Ja znam da ce cene u Srbiji tek da padaju, jer sve manje naroda i sve ce veca beda da bude bar sledece 3 godine. Imam novac, dete hoce da studira u Srbiji. Necu da kupujem garsonjeru, vec cu 50.000 dolara(toliko kosta bolja garsonjera!) staviti na berzu u SAD. Imacu vise za 5 godina od berze nego sto ce da me kosta kirija. I to sa malim rizikom za zaradu na berzi.

A sta ce da rade oni koji nemaju sta da prodaju ako im je dete bolesno? Za njih nema lecenja po inostranstvu?

Banezi

pre 9 godina

Sta vrede jeftini stanovi kad nemamo jeftine bankarske kredite. Ako uzmete stan na kredit od 30 godina platicete 220% vrednosti stana, a to je previse koliko god da je niska cena stana.

popeye

pre 9 godina

За кога, за неког ко ради на каси или трафици за 15.000? Зар није боље направити им хладњаче, силосе и фарме, да људи остану да живе тамо где могу да нешто раде, јер у градовима нема посла за све!?

Dragan

pre 9 godina

Molio bih Vas da vise ne intervjuisete predstavnike samoproklamovanih organizacija.. Goran Rodic, Gradjevinska komora Srbije ne postoji, nigde nije registrovana niti ima sajt. To zvuci kao da zamenik predsednika odeljenske zajednice komentarise cenu barela nafte u Venecueli...

Kopčam se na ledja

pre 9 godina

Zašto ne uvedete rubriku "ribolovačke priče" na vašu internet stranicu.
Ovaj članak je adekvatan po sadržaju za sledeće vesti:
-"Dok sam se okrenuo, bio sam već u čeljustima soma."
-Ajkula vidjena u Topčiderskoj reci.
-Krvoločni kit-ubica prevrće splavove i napada vlasnike u bloku 44.
-Meduza-ubica vidjena u Južnoj Moravi.
-Bačević plivao uzvodno Vardarom, Moravom, Dunavom i Rajnom do baltičkog mora...nije korisio prevodnice.
-Neman iz Lok-Nesa se preselila u Borsko jezero...Vučić odustao od G.O.

Fenolom otrovana trudnica

pre 9 godina

Prvo da država odgovori na pitanje:
Ko je kriv za aferu "Fenol", nakon ove afere narod više ne veruje državnoj gradnji.
Za one koji ne znaju, Građevinska direkcija Srbije doo je izgradila stanove koji nisu bezbedni za život ljudi.

miki

pre 9 godina

Cene ce biti onakve kakve kupci odrede. A posto prosecan kupac nema nesto, a i broj kupaca je mali, onda se za prosecan stan ne moze dobiti vise od od 4 miliona.

Namerno veštačko obezvređivanje

pre 9 godina

Investitor ulaže svoja sredstva, i svoj rad da bi iz ničega proizveo vrednost koja se zove stan, dakle on nije neki preprodavac već postojeće vrednosti u koju nije uložio ništa pa da može da računa sa deset evra po kvadratu. Investitor je uložio recimo 5oo evra da napravi kvadrat, a vi tvrdite da on treba da zaradi samo 10 do 20 evra po tom istom kvadratu. To nigde u svetu nije moguće. Ovde se radi o tome da se veštački obezvrede imovina i sredstva građana, da se obezvredi rad i plodovi rada jer postoji plan da sve pređe u ruke stranih privatnih banaka i multinacionalnih kompanija u uglavnom u vlasništvu tih banaka. U tome umnogome pomažu razni "projekti" gde se nekretnine i novac tiho poklanjaju povlašćenima kao i takozvanim " ugroženim" kategorijama koje u ovo društvo ni teoretski nisu uložile ništa. I sve to ide iz džepa produktivnih građana srpskih poreskih obveznika koji su ulagali i dalje ulažu svoj trud i novac, ali više ne za sebe već za sumnjive projekte i "ugrožene". Pošto iz tih razloga od svog truda i plodova više nemaju ništa građani su na taj način namerno naterani da rasprodaju na doboš sve što imaju jer im se ne isplati da poseduju ili grade bilo šta. To se prosto zove parazitiranje a niko nije dužan da trpi parazite.

trta

pre 9 godina

Pod broj jedan uvesti red u poslovanje agencija za nekretnine pod dva uvesti pasoš za građevinarstvo sa tačnim specifikacija šta je uradjeno u stan smanjiti državne troškove za priključenje zgrade i za gradsko gradjevinsko zemljište. Sve prevare kažnjavati zatvorom od min 5 godina smanjiti kamate na kredite. Povećati porez na prazne stanove na jedno 1000 dinara po kvadratu mesečno smanjiti papirologije uhapsiti sve inspektor i opstinare koji uzimaju mito zabraniti izlaske iz gabarita gradjevinskih dozvola a kao kaznu rušiti objekat itd

Petar_357

pre 9 godina

Živim u malom mestu i mogao bih da nađem jednosoban ispod 15000 evra. Nemam pare. Nemam babu i dedu na selu, roditelji nemaju, nisam ukrao nikome ništa, a nisam ni vrhunski programer da zaradim to "za čas" (što jeste, jeste, nisam). Pošto već plaćam stanarinu, hranu, režije, a moram nešto i da obučem za posao (ne izlazim, ne drogiram se, nemam neke troškove ovako), ostaje mi u najboljem slučaju da uštedim najviše 5000 din mesečno, jer imam platu ispod 400 evra, a iako je na "neodređeno", ko zna do kad će biti i koliko redovno. To se nikad ne zna kod nas! Da bih imao ikakvu mogućnost da dignem kredit, treba mi barem neki polog (makar 500 evra)... treba prodavcu da dam kaparu (na 15000 bi u najboljem slučaju morao da dam 1000) i ako sve prođe fenomenalno, morao bih taj matori stan iz 70ih da okrečim, da uzmem tuš kabinu, wc šolju i bojler. Dakle, da ne diram drvenariju, nikakvo veliko renoviranje, da ne kupujem nameštaj. Šporeta nema bez 20000, frižidera isto, možda i skuplje. Da umesto stanarine plaćam ratu, opet bih imao ovih 5000 mesečno (u najboljem slučaju!), dakle 4-6 meseci bih morao da ne potrošim dinar (pantalone, hemija, viši račun za struju, ništa!) preko strogog plana, da kupim frižider. Ili, da uštedim unapred npr. 3000 evra, za kaparu, polog i za krečenje/kupatilo/frižider. Da spavam na ćebetu na podu. Stariji sam od 30, znači tih jadnih 15000 evra (preko 18 da se vrati!) otplaćivao bih do 50. i nekog rođendana. Kako? A ja imam posao! Ej...

nesa

pre 9 godina

Jadna je drzava u kojoj se laici bave nekretninama kako pomenuta Kaca koja na osnovu svoje nesposobnosti da proda stan sest meseci ocenjuje trziste,tako i nas premijer koji lupi cenu od 380 i zatvori trziste nekretnina jer narod pomisli da ce to stvarno tako biti.

Petar_357

pre 9 godina

Živim u malom mestu i mogao bih da nađem jednosoban ispod 15000 evra. Nemam pare. Nemam babu i dedu na selu, roditelji nemaju, nisam ukrao nikome ništa, a nisam ni vrhunski programer da zaradim to "za čas" (što jeste, jeste, nisam). Pošto već plaćam stanarinu, hranu, režije, a moram nešto i da obučem za posao (ne izlazim, ne drogiram se, nemam neke troškove ovako), ostaje mi u najboljem slučaju da uštedim najviše 5000 din mesečno, jer imam platu ispod 400 evra, a iako je na "neodređeno", ko zna do kad će biti i koliko redovno. To se nikad ne zna kod nas! Da bih imao ikakvu mogućnost da dignem kredit, treba mi barem neki polog (makar 500 evra)... treba prodavcu da dam kaparu (na 15000 bi u najboljem slučaju morao da dam 1000) i ako sve prođe fenomenalno, morao bih taj matori stan iz 70ih da okrečim, da uzmem tuš kabinu, wc šolju i bojler. Dakle, da ne diram drvenariju, nikakvo veliko renoviranje, da ne kupujem nameštaj. Šporeta nema bez 20000, frižidera isto, možda i skuplje. Da umesto stanarine plaćam ratu, opet bih imao ovih 5000 mesečno (u najboljem slučaju!), dakle 4-6 meseci bih morao da ne potrošim dinar (pantalone, hemija, viši račun za struju, ništa!) preko strogog plana, da kupim frižider. Ili, da uštedim unapred npr. 3000 evra, za kaparu, polog i za krečenje/kupatilo/frižider. Da spavam na ćebetu na podu. Stariji sam od 30, znači tih jadnih 15000 evra (preko 18 da se vrati!) otplaćivao bih do 50. i nekog rođendana. Kako? A ja imam posao! Ej...

nesa

pre 9 godina

Jadna je drzava u kojoj se laici bave nekretninama kako pomenuta Kaca koja na osnovu svoje nesposobnosti da proda stan sest meseci ocenjuje trziste,tako i nas premijer koji lupi cenu od 380 i zatvori trziste nekretnina jer narod pomisli da ce to stvarno tako biti.

Sasa

pre 9 godina

Meni bre nije jasno ni ko će ove već izgrađene stanove da popuni. Mi se kao zemlja nestajemo. Priraštaj stanovništva Republike Srbije u 2011. godini iznosio je -37.337, a u 2012. godini -35.143. Za dve godine izgubismo preko 70.000 ljudi, grad veličine Požarevca! Sela se prazne, manji gradovi se prazne. Mislim da je priča o pravljenju novih nekretnina potpuno deplasirana. Državno rukovodstvo mora da se skoncetriše na to da se po unutrašnjosti stvore mnogo bolji uslovi za život, pa će Beograd polako krenuti da se prazni. U tom slučaju nestaće potreba za pravljenjem novih zgrada (za kojima jedino još postoji potreba u Beogradu - realno).

Fenolom otrovana trudnica

pre 9 godina

Prvo da država odgovori na pitanje:
Ko je kriv za aferu "Fenol", nakon ove afere narod više ne veruje državnoj gradnji.
Za one koji ne znaju, Građevinska direkcija Srbije doo je izgradila stanove koji nisu bezbedni za život ljudi.

Miki

pre 9 godina

Biće stanova po 500 evra da se bira ... Kad pomru penzioneri koji plaćaju dažbine i ostanu nezaposlena deca od 40 godina biće prodaje budzašto. Osim toga mnogi koji su u kreditima već prodaju po svaku cenu ... Jednostavno, balon je pukao!

Kopčam se na ledja

pre 9 godina

Zašto ne uvedete rubriku "ribolovačke priče" na vašu internet stranicu.
Ovaj članak je adekvatan po sadržaju za sledeće vesti:
-"Dok sam se okrenuo, bio sam već u čeljustima soma."
-Ajkula vidjena u Topčiderskoj reci.
-Krvoločni kit-ubica prevrće splavove i napada vlasnike u bloku 44.
-Meduza-ubica vidjena u Južnoj Moravi.
-Bačević plivao uzvodno Vardarom, Moravom, Dunavom i Rajnom do baltičkog mora...nije korisio prevodnice.
-Neman iz Lok-Nesa se preselila u Borsko jezero...Vučić odustao od G.O.

popeye

pre 9 godina

За кога, за неког ко ради на каси или трафици за 15.000? Зар није боље направити им хладњаче, силосе и фарме, да људи остану да живе тамо где могу да нешто раде, јер у градовима нема посла за све!?

nenad

pre 9 godina

B92, ovaj gospodin nije objektivni ekspert nego lobista. On lobira za to da se uzme od drugih i daje preduzećima koji su u njegovoj komori. Građevici su previše stanova izgradili prošlih 10ak godina, to je razlog zašto danas imaju manje posla. Tržištu jednostavno nisu potrebni toliki stanovi, ljudi nemaju para da ih kupe.

Nada da će srpska privreda oživeti izgradnjom jeftinih stanova, koje bi država pred bankrotom subvencionisala, je vrlo kratkoročna, da ne kažem glupa. Da se tako pomaže privredi, ona bi danas cvetala posle sličnih akcija u prošlosti. U Beogradu ima još stotine praznih novoizgrađenih stanova za koje nema kupaca. To su stanovi koje su građevinska preduzeća izgradila i koje danas ne mogu da grade.

Namerno veštačko obezvređivanje

pre 9 godina

Investitor ulaže svoja sredstva, i svoj rad da bi iz ničega proizveo vrednost koja se zove stan, dakle on nije neki preprodavac već postojeće vrednosti u koju nije uložio ništa pa da može da računa sa deset evra po kvadratu. Investitor je uložio recimo 5oo evra da napravi kvadrat, a vi tvrdite da on treba da zaradi samo 10 do 20 evra po tom istom kvadratu. To nigde u svetu nije moguće. Ovde se radi o tome da se veštački obezvrede imovina i sredstva građana, da se obezvredi rad i plodovi rada jer postoji plan da sve pređe u ruke stranih privatnih banaka i multinacionalnih kompanija u uglavnom u vlasništvu tih banaka. U tome umnogome pomažu razni "projekti" gde se nekretnine i novac tiho poklanjaju povlašćenima kao i takozvanim " ugroženim" kategorijama koje u ovo društvo ni teoretski nisu uložile ništa. I sve to ide iz džepa produktivnih građana srpskih poreskih obveznika koji su ulagali i dalje ulažu svoj trud i novac, ali više ne za sebe već za sumnjive projekte i "ugrožene". Pošto iz tih razloga od svog truda i plodova više nemaju ništa građani su na taj način namerno naterani da rasprodaju na doboš sve što imaju jer im se ne isplati da poseduju ili grade bilo šta. To se prosto zove parazitiranje a niko nije dužan da trpi parazite.

trta

pre 9 godina

Pod broj jedan uvesti red u poslovanje agencija za nekretnine pod dva uvesti pasoš za građevinarstvo sa tačnim specifikacija šta je uradjeno u stan smanjiti državne troškove za priključenje zgrade i za gradsko gradjevinsko zemljište. Sve prevare kažnjavati zatvorom od min 5 godina smanjiti kamate na kredite. Povećati porez na prazne stanove na jedno 1000 dinara po kvadratu mesečno smanjiti papirologije uhapsiti sve inspektor i opstinare koji uzimaju mito zabraniti izlaske iz gabarita gradjevinskih dozvola a kao kaznu rušiti objekat itd

e!

pre 9 godina

Od kad su "patriotsko"- "demokratsko" kursisticke horde okupirale Srbiju pre jedno 25 godina, sve je moguce i stanovi od smrdljivih zidova i nadogradnje koje su nedaj Boze zemljotresa i zice sa krova na krov i rusenje kulturne bastine da bi neki hohstapler bio kul u centru ....
Zatucani i korumpirani regulatori = divlja gradnja + kvalitet nula

Dragan

pre 9 godina

Molio bih Vas da vise ne intervjuisete predstavnike samoproklamovanih organizacija.. Goran Rodic, Gradjevinska komora Srbije ne postoji, nigde nije registrovana niti ima sajt. To zvuci kao da zamenik predsednika odeljenske zajednice komentarise cenu barela nafte u Venecueli...

kredit

pre 9 godina

Ovi stanovi sto su napravljeni neko bi i kupio da nije straha od gubitka posla.
Govorim iz licnog iskustva.Ja bi mogao da otplacujem 150-180 eura mesecno kredit ,ali jednostavno strah da sutra moj gazda moze da zatvoriu firmu i da cu naci isto placen posao veoma tesko..
Isto tako krediti za stanove su teska otimacina.Banke prakticno uzimaju duplo od onoga sto daju.
To je po meni glavni problem,ne cena kvadrata vec uzasno losi krediti.Ljudi ulaze u kredite i zapadnu u situciju iz koje nema izlaza.Moj brat je uzeo kredit od 20000 eura na 20 godina ,rata je 190 eura.U prevodu ako uzmemo prostu matematiku 20 godina x 12 meseci x 190 eura je 45600.Neka uz odredjene stavke bude i 5000 manje ,opet je 40000 za pozjmljenih 20000.Iskreno to je teska otimacina ako se pogleda koliko su smesne kamate na stednju.

mali

pre 9 godina

Koja glupost,da neko gradi za profit od 15-20e po kvadratu. Znaci izgradis stan od 100 kvadrata i dobar si 2000e,pa agencije za prodaju ce uzeti vise. Ko je onda lud da gradi uopste,da ulozis u gradnju 100 kvadrata 40ak hiljada eura za profit od 1500-2000e,pa bolje onda pare pod kamatu da das,vise ces uzeti.

Molim te bez vredjanja inteligencije

pre 9 godina

@ (Razmislite Malo, 15. avgust 2014 09:22)

Evo ja sam razmislio.

Dosao sam do zakljucka da meni kao osobi koja nema da nasledi stan koji su komunjare dodelile roditeljima, koji ima samo dedinu kucu koju je sam sazidao a u kojoj mu zive roditelji odgovara da padne cena kvadrata!

Znas li zasto? Pre svega da bi mogao da se osamostalim i da ne bi ljudima kao sto si ti, koji su u 90% slucajeva dobili stan od komunjara nekim mutljavinama morao da placam kiriju za neku rupu iz sedamdesetih!

A tebi ako smeta sta da se radi, zivi u snovima.

pedja

pre 9 godina

Veću glupost od nazovi strućnjaka nisam još čuo! Svi stanovi koji su se kupovali na kredit od 2002-2009 godine i čija je cena bila preko 1100 po m2 će ići na doboš a to je preko 30000 stanova. Zašto bi ja otplaćivao kredit od 75000 eura za stan od 50m2 banci i od kojeg nisam ispaltio ni 20000 kad toliki stan mogu kupiti za 25000 eura. Takva gradnja bi totalno uništila bankarski sektor i stambenu gradnju uopšte. Ukoliko se to prihvati, čeka nas američki scenario. Kampovi beskućnika...

obavesten

pre 9 godina

Zarada od 15-20 e po m2?
To je budalastina i bezobrazluk!
Autor ovog teksta sigurno u zivotu nije izgradio ni kokosinjac,a kamoli zgradu,pa da da ima pojma kolika je zarada dovoljna.
Da se cena moze smanjiti ,slazem se.Moze,ako drzava smanji svoje apetite i prestane da otima na svakom koraku,pocne da nam izdaje dozvole za mesec -dva,umesto za 2 godine koliko je sad potrebno.
Da li ste vi svesni koliko kosta jedna firma koja dve godine ceka gradj.dozvolu?
E,to je nemoguce nadoknaditi sa 20 zarade po m2!
Mnoge firme uzimaju kredite sa kojima zidaju zgrade.Ti krediti se vracaju iz prodaje,a ako ne bi bilo zarade,besmisleno bi bilo uopste bilo sta raditi.
Da ,cena moze biti niza,ali uz zrtvovanje kvaliteta.Stan koji je placen 900 e,nikada,ni u jednoj drzavi sveta,ni u univerzumu nece biti u nivou stana koji je placen 1800 ili vise evra.To ne moze biti i nece biti,jer kvalitet kosta i mora da se plati!
Kvadrat ne moze isto kostati na Vracaru i u Batajnici,cak i ako je gradnja u istom kvalitetu,zato sto je u Batajnici jeftinije zemljiste,bas kao i takse i prikljucci.ZA istu cenu moze biti samo visi....
Nigde u svetu svako ne poseduje svoju nekretninu,niti je to bilo gde ustavom zagarantovano.
Pola Srbije je prazno,jer niko vise ne zeli da zivi na selu.Ima gomile praznih kuca koje niko ne koristi,ali niko ne zeli tamo da ide.
Cena kakva god da je mora biti trzisna,jer bez toga ili ce drzava da finasira i gradi ili se nece graditi uopste!

vescera

pre 9 godina

U Turskoj na 100m od mora kvadrat novo gradnja extra 500e kvadrat. Masovno im iz Evrope dolaze penzioneri prebacuju svoju penziju i kupuju stanove i tu žive. Sa time da ti stanovi od 500e su u rangu sa našim od 1800e. Slažem se da bi postigli nešto svi moraju da se uključe i država i građevina ali mislim da je to nemoguće osim ako nas neka država ne preuzme :).

trt

pre 9 godina

Nije mi jasno sledece kako misli neko da zida za 500 evra u Beogradu osim ako nije neka periferija periferije periferija. Evo ja sam na Miljakovcu za uredjnje svog krova u stambeni prostor povrsine 40m2 platio dodatne komunalne takse kao i dozvole ali okruglo 11560 evra a da ekser nisam zakucao jos sve sa projektkom. Znaci u startu me je samo dozvola kostala skoro 400 evra po m2. m2 ukupno ce me kostati oko 640 evra kad sve zavrsim zajedno sa papirima a sad za 500 evra i zemljiste i papiri i sve plus da neko nesto zaradi ma daj te smesno. Inace taj lik iz privredne komore se bacaka raznim izjavama godinama vec od toga da moze da se zida za 100 evra i da ne pricam sve.
Papiri su jako skupi generalno , nacini obracuna m2 gradjevinske i ostale papirologije je preskup jer m2 obicnog sprata nije isto sto i potkrvlja koji 40 posto u mom slucaju ima zidove koji su nizi od 1.8m a placa se kao da je sve 2,8m sto nije logicno.Za 500 evra moze da masta samo.
I voleo bi da mi taj proda svoj stan po 500 evra m2 posto je to po njemu ok cena . Nebuloznih clanaka sve vise svakim danom

Citateljka

pre 9 godina

Ovako nesto o masovnoj gradnji i ceni 500 Evra po kvadratu moze da pise samo neko ko nikada nije realno zaradio platu. To samo lici na na neke iz Privredne komore. Pa neka oni probaju time da se bave i da prave zgrade sa zaradom 10 Evra. Trebao bi B92 malo vise da obrati paznju sta su sve poceli da objavljuju. Problem je sto kod nas drzava ne pravi uslove za rad i ovde je sve stalo.

nikola

pre 9 godina

Ja imam 26 godina i programer sam. Radim oko godinu dana i zaradjujem oko 1000e mesecno.
Iako sam dobar u svom poslu, lepo zaradjujem, i koliko-toliko mi je sigurno da cu uvek moci da nadjem posao ja ne bih smeo u ovoj drzavi da podignem kredit za stan. Cak bih i imao da placam, ali ne smem. Situacija nam je toliko nepredvidljiva u drzavi da se ne zna sta ce biti za mesec dana a ne za 10 godina.
Vise mira imam da placam kiriju, nego da placam ratu za svoj stan.
A to sam ja, mlad sa iskustvom u najperspektivnijoj industriji i dobrom platom. Ako se ja bojim da to uradim STA ONDA OSTATAK NARODA DA RADI???

miki

pre 9 godina

Cene ce biti onakve kakve kupci odrede. A posto prosecan kupac nema nesto, a i broj kupaca je mali, onda se za prosecan stan ne moze dobiti vise od od 4 miliona.

Andrija

pre 9 godina

Kamante na kredite 5-6% (sa minimalnim euriborom), kamata na stednju 0.5 - 1.5 %. U kom grmu lezi zec?
Ne moze cena kvadrata toliko da se smanji koliko krediti mogu da poskupe.

Ili ja nesto ne racunam kako treba?

Laki78

pre 9 godina

klasična glupost...nema potrebe za masovnom gradnjom jer masovnih kupaca nema niti će ih biti sa ovim prosekom plata. Nam uopšte neće biti potrebna značajnija gradnja stanova dok standard ne poraste na nivo iz bar 2009.godine, a to će obzirom na današnje okolnosti i kako se situacija razvija biti za nekih 15 godina.Kad uzmemo u obzir i negativan prirodni priraštaj i iseljavanje ljudi u inostranstvo, koje će se dodatno povećati kako se približavamo EU, mislim da nama više uopšte neće biti potrebna značajnija stano-gradnja.Evo ,samo da skupim nešto para i planiram i ja da prodam stan i palim iz ove nedođije.

Banezi

pre 9 godina

Sta vrede jeftini stanovi kad nemamo jeftine bankarske kredite. Ako uzmete stan na kredit od 30 godina platicete 220% vrednosti stana, a to je previse koliko god da je niska cena stana.

Dejan_Beograd

pre 9 godina

Kada se sada prosetate Novim Beogradom,centrom grada,videcete dosta nedovrsenih stambenih zgrada . Takodje,postoje i one koju su zavrsene a zvrje prazne ili su za najam. Ukoliko pogledate oglase videcete da je ponuda MNOGO veca od potraznje. Gradnja novih vecih stambenih ili poslovnih jedinica,prosto,nema smisla zbog male kupovne moci gradjana. Problem koji nije resen je STANDARD GRADJANA. Fizicki,vi na postojece stambene jedinice mozete izgraditi jos hiljade.... ili praviti neke nove, samo je pitanje "Ko ce to kupiti?".Inace,izjava g.Rodica o kvadratu u vrednosti od 500 evra je vrlo neozbiljna i najblaze cu reci da nije istinita!

besna glista

pre 9 godina

15 do 20% postojecih stambenih jedinica, sto kuca sto stanova, zvrji prazno. Prosecna plata jedva da se krece oko 25.000 dinara mesecno. Nezaposlenost je odavno premasila 30%. Prirodni prirastaj je negativan. Svako ko moze, iseljava se u inostranstvo... I vi mislite da je masovna gradnja 'jeftinih' stanova ono sto nam treba? Strucnjaci, nema sta.

ex sns

pre 9 godina

Sa prosekom plata od 400€ i sa cenama za m2 kakve danas jesu, tesko da ce se ista promeniti. Sa druge strane, sve manje mladih uopste i planira zivot ovde, tako da ako masovnu gradnju planirate, onda je bolje da gradite staracke domove.

it bojan

pre 9 godina

Ja stvarno ne znam ko je nas ubedio da nema zivota bez stana u vlasnistvu?! Kakav je to fetis? Ko je to proglasio za zivotni neuspeh? Biti podstanar nije dijagnoza! Zivite, ljudi, radite i trudite se. Pada mi na pamet da bih mozda pre dao 20.000 eur za sadnice i zemljiste i napravio neki vocnjak nego sto bih dao za ucesce za stan. Mozda mi taj vocnjak za 10 godina kupi stan u vlasnistvu? Penzija svakako moze da mi bude! Stan je danas mrtav kapital. To je eho vrednosti iz nekog drugog vremena u kojem mi danas ne zivimo. Osvestite se!

Zoran

pre 9 godina

Ljudi, stavite prst na cello pa razmislite malo.

Slazem se da je nerealna cena kvadrata bila u Bg pre nekoliko godina.

Da li ste svesni da se ide na to da nam snize toliko cenu kvadrata da dodjemo dotle da prosecna cena bude 1000 eur po kvadratu!!!…!!

Ajde sad zamislite da sin/cerka zele da pokrenu biznis, ne daj boze treba nekom za lecenje u inostranstvu - znaci vi cete stan od 50 kvadrata u centru BG prodati za 50.000 eur??????

Sta s tim parama moze da se uradi, koji biznis da pokrenete, kad restoran kosta najmanje 70.000 da se otvori, a da ne pricamo o nekoj proizvodnji...…..

Ovo je zamka zlih vlasnika agencija koji zaposljavaju ljude neadekvatnog znanja I izgleda za ovaj posao.....
(Razmislite Malo, 15. avgust 2014 09:22)

--------------------

http://www.zillow.com/homedetails/6480-N-Northwest-Hwy-Chicago-IL-60631/3512995_zpid/

Cikago: 950 kvadratna fita je 88 kvadratnih metara, 2 spavace sobe i jedno kupatilo. 150.000 dolara.

Ja znam da ce cene u Srbiji tek da padaju, jer sve manje naroda i sve ce veca beda da bude bar sledece 3 godine. Imam novac, dete hoce da studira u Srbiji. Necu da kupujem garsonjeru, vec cu 50.000 dolara(toliko kosta bolja garsonjera!) staviti na berzu u SAD. Imacu vise za 5 godina od berze nego sto ce da me kosta kirija. I to sa malim rizikom za zaradu na berzi.

A sta ce da rade oni koji nemaju sta da prodaju ako im je dete bolesno? Za njih nema lecenja po inostranstvu?

Biljana Dj

pre 9 godina

Ne razumem. Ko ne moze da kupi stan u BG, nema dobru platu pa neka ide u neko manje mesto, selo. Svi bi u Beograd ali ako moze da im se da stan dzaba. Pa ne moze. Radite, zaradite ako vam se ne svidja idite. Uvek je neko drugi kriv. Niko vas ne tera da dolazite u Beograd.

masak

pre 9 godina

1. Svake godine nas je sve manje
2. Prica se o ozivljavanju sela
3. Svi hoce u gradove
4. Narod nema para za vece investicije kao sto je stan
5. Stalno hocemo nove stanove

Ove stvari ne idu zajedno. Ako drzava vec hoce da ulozi,treba da se ulozi u proizvodnju tako da se poveca izvoz i smanji uvoz (da npr ne uvozimo bilo sta od hrane,odece,obuce...). Da se to modernizuje i da nam cene i kvalitet budu slicne uvoznim. Tako ce em ostajati vise para u Srbiji (manji uvoz) em cemo vise para imati (veci izvoz).

Mislim da je to jedino resenje za Srbiju inace propadosmo bas skroz.

perisa

pre 9 godina

Ovo su veoma opasne izjave...
Ukoliko bi se ovo dogodilo imalo bi dugorocne posledice po srpsku ekonomiju a gotovo trajno (na sledecih 15-20 godina) bi upropastilo gradjevinsku industriju.

Ovakva izgradnja bi pomogla nekim ljudima da rese svoje stambene probleme, ali bi posledice bile strasne.
Prvo bi u problemu bile banke koje su dale kredite za kupovine nekretnina jer bi kolateralli znatno manje vredeli jer bi svakako doslo do dramaticnog pada cena nekretnina. To bi povuklo dodatno poskupljenje kredita, a to opet dovelo do problema u bilansima banaka koje bi se svakako prelilo na privredu.
Drugo u problemu bi bila I drzava jer bi ubirala mnogo manje novca od poreza na nekretnine zbog pada osnovice.
Trece, u problemu bi bili svi oni koji su kupovali zemljista I nekretnine, na osnovu toga pokretali biznise I zaposljavali neke radnike.
Dalje u problemu bi bili I sami gradjevinci. Zaradili bi tih 15-20 eur po m2 i onda bi svi mogli da otpuste sve radnike I da stave kljuc u bravu,jer bi bilo izvesno da posle toga nove stanogradnje dugo ne bi bilo. Za koga bi se gradili novi stanovi u Srbiji? Za koga ako se zna da kao nacija starimo, da ce za 30 godiba biti vise starijih od 60 godina od onih mladjih od 30?

Posledice propasti gradjevinske industrije bi bile nesagledive za celu srpsku privredu.
Zato, kada pitate ljude koji se predstavljaju kao strucnjaci, prvo pogledajte gde je I sta je taj radio do sada. Pa onda iznosite ovakve ideje...

Zoran

pre 9 godina

"Banke prakticno uzimaju duplo od onoga sto daju."

Tako je svuda u svetu. Moras da znas da na 20, 30 godina, ono sto si mogao da kupis za dolar za 20, 30 godina ti trebaju 2 dolara. To je poznata stvar. Zato nisu problem banke. Problem je POSAO.

Darko

pre 9 godina

Građevinari treba da grade fabrike, a ljudi da rade u tim fabrikama kako bi mogli da uzmu kredit koji će im dati banke da kupe stanove koje će opet da izgrade građevinari. Da li je to toliko komplikovano za organizovati?

Marko

pre 9 godina

Stanovi u BG, NS, mozda KG i NI su potrebni, ljudi se i dalje masovno sele u gradove. Deca ranijih migranata stasavaju i njima ce takodje biti potrebni stanovi. Tako je svuda u svetu, uskoro ce 2/3 svetske populacije ziveti u gradovima. Ekonomija se sve vise zasniva na uslugama, a tehnologija je napredovala pa poljoprivreda ne trazi mnogo radnika.

Fidelio

pre 9 godina

Biće stanova po 500 evra da se bira ... Kad pomru penzioneri koji plaćaju dažbine i ostanu nezaposlena deca od 40 godina biće prodaje budzašto. Osim toga mnogi koji su u kreditima već prodaju po svaku cenu ... Jednostavno, balon je pukao!
(Miki, 15. avgust 2014 10:12)

Neće ni trebati da se čeka toliko dugo (ili kratko) da penzioneri pomru.

Kad im Vučić sreže penzije za 20%, pa i tu bedu počne da isplaćuje neredovno (što je samo pitanje vremena), mnogi više jednostavno neće moći da plaćaju komunalije, dvostruko ili trostruko uvećan porez i ostale sve veće troškove za svoje stanove, pa će pokušati da ih prodaju i nađu neko jeftinije rešenje. Vrlo često - kao beskućnici. I tako njih (mali) milion...

Ja predviđam da će takav trend početi najkasnije nekih 6 meseci posle rezanja penzija. Arapski kredit će to samo malo odložiti, ali kad pijavice potroše te pare (kao što i sam Vučić predviđa, otprilike do marta iduće godine), to je neizbežno.

Totalna socijala

pre 9 godina

@niki
"nego je problem sto drzava nema svoje korporacije za izdavanje stanova kao svugde u Evropi,a na ovaj nacin ljudi nemaju izbora ili da kupe ili da iznajmljuju od privatnih lica"

Slazem se sa predlogom ali bih i malo da ga prosirim. Ne bi bilo lose da drzava ima svoje pekare i da prodaje hleb po 3 dinara, svoje pivare, pivo 10 dinara, svoje mesare, meso 150 dinara, svoje javne kuce......

Lujka_na_trotinetu

pre 9 godina

(vordiljo, 15. avgust 2014 11:20
Obrati paznju da se u tekstu navodi smanjenje taksi-nameta od strane drzave,a kad se radi o masovnoj stanogradnji drzava se tih taksi odrice.Ako se zna da je energoprojkt u Stepi radio za 365 evra kljuc u ruke i to bez fenola ,znaci da je cena od 500 evra za prosecnu novogradnju sa C energetskim pasosem sasvim moguca sto se tice same izgradnje,opet ako se drzava odrekne nameta.A verujem da hoce iz prostog razloga sto masovna gradnja naj brze podize BDP doduse kratkotrajno,ali podize BDP i industriju.A posto i ova vlast isto kao i prosla nije sposobna da pokrene privredu vec zive samo od zaduzivanja,a toga je sve manje ici ce na ovaj potez svesno ruseci prosecnu cenu kvadrata u Srbiji znajuci da ljudi moraju da placaju porez na imovinu,a za njih je bolje sto vise prodatih nekretnina bez obzira dali iko zivi u njima.
Sto se tice realne vrednosti kvadrata,i Grci su imali isto misljenje pa se desio bankrot,pa sad siri centar Atine ide oko 700 evra. Mi smo u pred bankrotu sta mislis sta nas ceka med i mleko. Pogledajte cene u okruzenju Budimpesta, Sofija, Ljubljana vece plate, veci BDP, izbalansirano stanje u privredi, uredjeniji sistem, a nize cene u odnosu na Bg.
Ali dzaba vam novci moj sinovci nema vise izbeglica iz Hrvatske, Bosne, sa Kosova. Nema vise ni Crnogoraca sa Ruskim parama, a sto je najstrasnije nema vise ni nas kao naroda da zivi u tim stanovima. Dzaba vam cigle kad nema ko da zivi u njima.

mail

pre 9 godina

Kao sto rekoh pre 5 godina, da je tada cena stanova u BG na maksimumu, i da ce padati narednih 100 godina. Sada ovi kukaju, da nesto rade i grade, kao to bolje ide. Imate sve da prodajete po 400 a ne 500 evra, a nece imati ko da kupi. Ovde je krug zatvoren, narod u nestajanju, kakva crna gradnja, kakav prosperitet.

Slobodan

pre 9 godina

Investitorima je mali profit po izgrađenom kvadratu, agencijama mali profit po prodatom kvadratu, pa ne žele da rade. Pita li neko mene kolika mi je plata posle 15 godina rada u struci i 40 godina života? Da li ih je možda briga to što ću penziju dočekati vucarajući se od jednog do drugog stanodavca? Zabole me za vaš profit.

Mihajlo

pre 9 godina

Iz te sam branse. Ne gledate sta prodavci traze vec vidite koliko ste spremni da platite. Prodavci formiraju cenu na osnovu cena u oglasima, a ne znaju za koliko stanovi realno odlaze. Agenti im stanove uvek procene na vise jer im od toga zavisi provizija.U zadnih 3meseca sam obisao oko 30 stanova. Vecina su porodice sa poodraslom decom koje zele da prodaju svoj veliki stan, da npr. sinu i cerki kupe stan, da roditelji sebi kupe stan i da im ostane. Posto od toga nema nista, dolazi do bolnog otreznjenja pa ili odustaju ili daju stan po realnoj ceni od ispod 900eur na NBGD kada im sin ili cerka dovedu bracnog partnera u kucu. Vecina stanova se prodaje duze pd godinu i po dana pa i dve, smesno, to nisu stanovi koji su realno na prodaju. Ja bih voleo da svoj auto prodam za 30.000 eur, ali cu tesko za njega dobiti vise od 7000. Zato je na meni da li cu ga prodati ili ne. Za prodavce stanova je doslo lose vreme, jer stannije investicija zabuducnost u zemlji koja je sve manja i manje naseljena. Dakle, cene moraju dole, samo je pitanje koliko dole. U Bugarskoj u Blagoevgradu novogradnja 399 eur. U Sofiji 600-700 na 2km od centra. U Beograd ista gradnja centar vec moze da se nadje za 1000-1100 eur bez lifta, a do 1450 sa liftom. A na periferiji ljudi traze 1350 eur pa do 1800 eur. I posle zasto stan stoji po 4 godine u oglasu????

Zoran

pre 9 godina

Ne razumem. Ko ne moze da kupi stan u BG, nema dobru platu pa neka ide u neko manje mesto, selo.
(Biljana Dj, 15. avgust 2014 11:11)

U menjem mestu je jeftiniji stan, ali i posao se teze nalazi i nize su plate.

inteligencija

pre 9 godina

@bez vređanja inteligencije molim,
Nikakve komunjare nisu poklanjale stanove, za te stanove koje je država gradila se decenijama izdvajalo od plata u stambeni fond a stanovi su bili samo za korisćenje a ne u vlasništvu.Stanarsko pravo je proisteklo iz prava na rad i radnog staža. Tek posle mnogo godina su otkupljeni a mnogi su i preplaćeni. To što ti nemaš §ta da naslediš sem kuće na selu znači da treba da se vratiš da živiš i radiš na selu kao tvoji preci i nema razloga da ti neko poklanja svoj trud i znoj da bi ti živeo u gradu.

Silver Surfer

pre 9 godina

@ Molim te bez vredjanja inteligencije

Ovo je cisto istine radi. U doba komunizma nista se nije delilo. Zaloslenima se svakog meseca odbijalo od zarade u stambeni fond iz kojeg je firma crpela sredstva za izgradnju ili otkupljivanje stanova i tako resavala stambene probleme svojih zaposlenih. To odbijanje sredstava nije prestajalo ni kada se stan "dobije". Neko je imao srece da stan "dobije", neko da promeni i nekoliko a bilo je i onih koji su na kraju ostali kratkih rukava. Medjutim, u tom sistemu koji je bio dobar, zakazao je ljudski faktor i slaba kontrola pa su izbile nase tradicionalne boljke: korupcija i sklonost ka muvacini. Tako, da oni koji su stan "dobili" debelo su ga otplatili tokom radnog veka, potom su ga i otkupili, a pokojni Sloba je, to mu se mora priznati, omogucio da za taj otkup ne moraju da izdvoje puno novca.
Generalno, taj sistem je bio daleko pravedniji i mnogi su resili stambeno pitanje. Danas, mozes da budes zaloslen gde god tesko ces da resis stambeno pitanje. Osim, ako nisi politicar.

Jack

pre 9 godina

'Znači cena bi se kretala oko 500 evra,a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 eur/m2 bi zarađivao 15-20 a to znači da bi gradjani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše', kaže Goran Rodić potpredsednik Građevinske komore Srbije..
Sramotno je da je ovakav, nemisleći i prig*up čovek funkcioner bilo gde i bilo zašta. Ali kod ove vlasti to je pravilo. Posle expertskih lopova dobili smo musavce analfabete..Ipak, njegove ideje su samo razrada pregršti demagogije i budalaština koje kao zračenje i zaraza stižu sa najvišeg Mesta..
(Pata Negra, 15. avgust 2014 12:43)

Meni deluje da je mozda nekada prodavao bostan na kvantaskoj pijaci, pa se tako frlja kvadratima kao kilogramima.

Napredna inteligencija

pre 9 godina

(inteligencija, 15. avgust 2014 11:18)
____


Ajde nam objasni kojim si to trudom mogao da zaradis stan od 100 m2 u centru Beograda ili Novog Sada recimo u proteklih 20 godina?

- politika?
- kriminal?
- estrada i ono sto ide uz nju?
- sport na profesionalnom nivou?
- retki uspesni privatnici?
- poklon od drzave (otkupi i slicne price)?
- nasledstvo?


Od svih tih navedenih kategorija stanove bi izdavali ovi koji su ih dobili iz nasledstva, kao poklon od drzave i eventualno posrnuli sportisti, privatnici ili drugi kojih je malo. Sta nam to govori? Govori nam da prosecni ili nadprosecni intelektualac u ovoj drzavi ne moze sebi da resi stambeno pitanje ukoliko je posten, bio vredan i uspesan ili ne.

I onda ces nam ti reci da padanje cene kvadrata u drzavi u kojoj je svake godine sve manje stanovnika, u kojoj i glavni grad nema u svim naseljima asfaltirane ulice i kanalizaciju, u drzavi u kojoj ne postoji zastita od poplava a reka na svakom koraku... u kojoj vlada bela kuga, u kojoj su skuplji kvadratu po kojekakvim gradicima nego u velegradima Evrope poput Atine, Madrida i slicnih nema opravdanje?

Sta bi ti da skoci cena? A mislis to ce prodati ove neprodate? Iliiii mozda ce tebi povecati rentu nekim mucnim radnicima, studentima ili kome god?

Providni ste vi stanodavci...

niki

pre 9 godina

Cena kvadrata uopste nije bitna neka trziste odredi cenu,nego je problem sto drzava nema svoje korporacije za izdavanje stanova kao svugde u Evropi,a na ovaj nacin ljudi nemaju izbora ili da kupe ili da iznajmljuju od privatnih lica.Nije mi jasno kako misle u Evropu sa ovakvom stambenom politikom.Znaci drzava stiti gradjevinsku mafiju jer nemaju nikakve konkurencije,a gradnjom stanova za izdavanje bi resili problem gradjevinarstva jer nasi gradjevinski radnici su izuzetno jeftini,a razvojem gradnje i ostali sektori profitiraju.Jedino zelenasi gube.

Srdjan

pre 9 godina

Stanova u ponudi ima i previse i jos se grade.
Sto se tice agencija, kad se uvede registar i pocnu licence za agente oko 80% sada agencija i ageneta nece raditi. Uslovi i ispit su dosta zahtevni!!! Ostace samo par vecih agencija koji drze visoko skolovani ljudi.
Sto se tice cena kvadrata, cene su jos jake i padace..Cena kvadrata gradnje je svuda u Srbiji ista. Cena dozvola za lokaciju nije ista. Zarade investitora na zapadu je oko 20% kod nas je veca. Sto je najgore cene su par godin bile naduvane i sad ljudi se cude sto im nekretnine vise ne vredr toliko.
Kupovna moc gradjana je pala. Prodaju se mahom male kvadrature. One srednje duze ostaju na trzistu
Ironija da bude vece najskuplji stanovi odu najbrze!!!!
I da se uvede u red agencije, registar istih (jos nije otvoren), licenciranje agenata ( prva polaganja pocetkom oktobra) ostaje samo da investitori smanje zaradu a drzava se odrekne prevelikih nameta jedino tako moze da zazovi prodaja stanova.
Zaboravih jedan mali uslov i najvazniji da banke smanje kamate!!! Ispadne da stan na 20god pod kreditom kosta preko 30% skuplje.
Drzava mora povecati standard i kupovnu moc

kojot

pre 9 godina

"Država mora da se odrekne participacije za zemljište, treba smanjiti takse za stambeni kvadrat i privući investitore koji bi gradili na milionima neiskorišćenih kvadrata širom zemlje. Stručnjaci kažu da jedino masovna gradnja može da bude šansa i za graditelje i za budžet građana. "

ako je ovo strategija koju ce drzava da koristi mozemo da budemo sigurni da ce stotine firmi koje se bave gradjevinarstvom sigurno propasti, da ce se izgradjeni jeftini stanovi raspadati vec posle 15 godina, a najiskrenije verujem da ce oni zvrjati prazni jer posle svih ekonomskih reformi nece ljudi moci da kupe stan ni za 500 evra po kvadratu.

Zoran

pre 9 godina

@bez vređanja inteligencije molim,
Nikakve komunjare nisu poklanjale stanove, za te stanove koje je država gradila se decenijama izdvajalo od plata u stambeni fond a stanovi su bili samo za korisćenje a ne u vlasništvu.
---------

Izdvajali i moji roditelji i nikad nisu dobili stan, pa morali da dizu kredit i prave kucu. Toliko o socijalnoj pravdi, ne samo u Jugoslaviji nego SVUDA.

duje

pre 9 godina

Tja... Ako vlasnici biznisa ne znaju kada je dosta ili kako da pređu na drugi biznis, onda i bolje da propadnu.
To je normalno u partijama životnog "monopola".
Stambeno građevinarstvo je u rasulu i jedino kupovna moć radne klase može da ih spase.
A to je 4€ minimalac.
Sve je manje deviznih doznaka bato, kese nisu sestre! Nemate više od koga da uzimate :-)
A i banke su vas nasamarile pre 5-10 godina. Lako je praviti sa tuđim novcem, ali dođe vreme za naplatu.

Ma nemate pojma, da ga imate ne biste pravili stanove.
Ali ako vam država bude pomagala za ove poslove mojim novcem idem na ulicu da branim svoja prava.

Razmislite Malo

pre 9 godina

Ljudi, stavite prst na cello pa razmislite malo.

Slazem se da je nerealna cena kvadrata bila u Bg pre nekoliko godina.

Da li ste svesni da se ide na to da nam snize toliko cenu kvadrata da dodjemo dotle da prosecna cena bude 1000 eur po kvadratu!!!!!!!!!!!!

Ajde sad zamislite da sin/cerka zele da pokrenu biznis, ne daj boze treba nekom za lecenje u inostranstvu - znaci vi cete stan od 50 kvadrata u centru BG prodati za 50.000 eur??????

Sta s tim parama moze da se uradi, koji biznis da pokrenete, kad restoran kosta najmanje 70.000 da se otvori, a da ne pricamo o nekoj proizvodnji.............

Ovo je zamka zlih vlasnika agencija koji zaposljavaju ljude neadekvatnog znanja I izgleda za ovaj posao.....

vordiljo

pre 9 godina

Ovaj tekst pokazuje koliko postoji ljudi iz "struke" koji nikada nisu učestvovali ni u jednom projektu. Dotični gospodin bi trebalo da stavi na papir šta sve jedan investitor mora da plati državi i javnim preduzećima u fazi pre dobijanja građevinske dozvole. U proseku projekat izgradnje jednog stambenog objekta u Beogradu traje 3 godine ako imate sreće sa svim dozvolama. Namerno kažem sreće pošto je dovoljno da vam jedan činovnik bilo koga od nadležnih u lancu ne izda neku od saglasnosti pa da se vi lepo načekate i po više godina. Ovo naravno važi za slučaj da ste rešili da sve radite "by the book" što će vam produžiti proces dobijanja svih papira za najmanje 2 godine. Ukoliko želite prečicu onda morate plaćati sve moguće tzv. prijateljske naknade koje vas čekaju na svakom ćošku i od strane svake šuše.
Proverite samo koliki iznosi se plaćaju direkciji za građevinsko zemljište po m2 izgrađenog objekta pa će vam biti jasno koliko ova država "drpa" investitore. Poslovi sa investicijama u stanogradnji su jako složeni i ne mogu se svrstavati u obično poslovanje ili trgovinu gde su jasno definisane marže. Zato se ovim poslom i ne bave oni koji bi da budu mnogo pametni i da pišu ovakve tekstove. Investitor u nekim slučajevima čeka i po više od 5 godina na povraćaj uloženog novca, a to nešto vredi.

...

pre 9 godina

Ovoj zemlji ne treba vise masivna stanogradnja, vec masivno rusenje starih i polupraznih zgrada, uz prethodno preseljenje vlasnika u neku drugu zgradu. Od dve poluprazne napravite jednu punu koju ce stanari propisno odrzavati, a na mestu porusenih napravite zelene povrsine, javne parkove, decija igralista...

miljenko

pre 9 godina

OVAJ tekst nema veze sa zivotom.
Napisite da je sponzorisan clanak i gotovo. Prodaje nema, a ponuda je tek katastrofalna, bio sam u prilici kao kupac da se uverim u isto. A ne znam ni gde je ova Alka agencija kad je nema nigde da se oglasava.

kupac

bezimena

pre 9 godina

Ne razumem zašto ste se napalili!?

Ovaj tekst, biće ih još raznoraznih, treba obožavateljima AV, kao i ostalim manje obrazovanim biračima, kakvih je nažalost mnogo, da ulije ptimizam i nadu u bolji život, koji samo što nije.

Realno, ova vlast će dokrajčiti Srbiju, ali narod je birajući je, ali i zahvaljujući onima koji su sedeli kod kuće, pokazao da voli šarene laže više nego 'leba da jede.

"Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje"!

Zato Englezi, Nemci, Holandjani, Švajcarci i dr. jesu uspešni, a mi smo najsiromašniji, i duhovno i materijalno, narod u EVROPI! Neko je rodjen sa osobinama da bude gazda, neko da bude sluga, mi smo definitivno ovo drugo.

Žaki

pre 9 godina

Sat vremena se ogorčeno smejem i ne mogu da prestanem! Masovna gradnja?! Nema ko ni ovo hiperprodukovano da kupi jer smo svi sirotinja a neko podmeće "masovnu gradnju"? Da ne postoji možda dil sa nekom drugom državom, a za koji mi ne znamo, da se ovde naseljavaju polako neki drugi narodi? A ovamo pričamo o kaznama za neke plaćenike?

mup

pre 9 godina

Ovo se nikada nece ostvariti, jer ce ovim nepismenim strucnjacima neko da objasni kako funkcionise trziste nekretnina. Ja sam nedavno gradio neki stan i pola posla od sive gradnje do kraja sam sam uradio, a cena se do kraja popela na 500 evra. E sad zamislite kakav kvalitet bi se mogao ponuditi po toj ceni. Sto se tice gradjevinskog zemljista njegovom naknadom se finansira izgradnja saobracajnica, semafora, parkinga, vrtica, skola, domova zdravlja. Znaci da ce te zgrade biti na nekoj ledini i da ce stanari da gaze blato, ili ce im drzava o nasem trosku iz budzeta sve to uraditi, sto bi bio znak da drzava bespravno gradi. Ovo su Potemkinova sela i ova vlast nema nista osim osim glupavih obecanja u koja mozete verovati samo ako ste glupi kao i ta obecanja.

dokson

pre 9 godina

Investitori su i unistili trziste...realna cena po kvadratu je oko 500 evra sve preko toga ide gradjevinskoj mafiji.Ovde niko nije ni spomenuo gradjevinsku mafiju koja je vestacki naduvala cene i ciji sinovi voze kola od 50000 evra.

Иван

pre 9 godina

@Silver Surfer, @inteligencija
У доба комунизма, како га називате, доприноси за станове су износили 1 или максимум 4% од плате. Наравно од износа плате од које су претходно одбијени кредити и остале обавезе тако да ћете простом рачуницом доћи до тога да је чак и износ који је давала породица са два брачна друга укупно не може бити једнак реалној цени стана. Макар уплаћивали и 30 година - реално је ретко ко толико дуго плаћао јер је Закон о стамбеним доприносима уведен 1959. а укинут задње деценије 20-ог века. Доприносе су уплаћивали сви а станове је добио мало број људи. О малверзацијама, поседовању и куће и стана у истом граду, фиктивним разводима да би се добила два стана и осталим чудима на који смо као народ спремни не вреди ни трошити речи. Такав систем једноставно није био добар нити поштен.

Neko

pre 9 godina

Zasto bih davao 1200 evra za kvadrat kad za stan npr od 40 kvadrata mogu da kupim kucu u predgradju po sistemu kljuc u ruke? Jednostavno, stanovi su kod nas precenjeni realno bi bilo da cena ne bude veca od 600-700 evr po kvadratu.

Ponosan na kucu svog dede, jednog od prvih lekara u Beogradu!!!

pre 9 godina

@ (inteligencija, 15. avgust 2014 11:18)

Ajde molim te. Nismo pali sa kruske, pa ima nas dovoljno starih da znamo sta se desavalo. To sto se desavalo u praksi i u teoriji kako je trebalo biti sa deljenjem stanova tada je razlicit svet.

Hoces reci da je nesto lose sa kucama na selu i ljudima sa sela? Beograd nikada nije bio selo? Nikada nije imao blatnjave ulice?!

Jedno je sigurno, padanje cene stanova, odnosno kvadrature moze smetati samo mnogobrojnim vlasnicima stanova! Svi bi ste vi u 2008. godinu i nerealni svet ali nema vise, vracamo se u realnost. A bice jos realnije.

Nema tu...

pre 9 godina

Smesno je sto mi sami ne umemo da se dogovorimo pa se nadje 5-10 porodica koje bi uzele kredit za stan, a onda naprave doo i uzmu investicioni kredit - sami sebi naprave zgradu, dobiju vecu kvadraturu, a manje ih kosta... Al kome ja pricam...

mare

pre 9 godina

Daj kod nas je to tržište nekretnina čudno. Prodaje je lokacije, a ne kvalitet. Oronuli raspali stančić u krugu dvojke 100k evra ? ? To nema nigde u svetu, samo na Balakanu.
Lokacija je sve, a fasada što se raspada ništa, stari prozori,instalacije,pločice,parket....strašno

marama

pre 9 godina

Umesto da država subvencioniše gradnju stanova, neka te pare troši na infrastrukturu po Srbiji. Pa će stanovništvo ravnomernije da se seli. Ovako svi hoće u gradove jer je infrastruktura van gradova loša, a da ne pričam koliko je stari BG pretrpan, kola parkirana po trotoarima i saobraćaj haos.

T.T

pre 9 godina

Iato tako i za hranu i hemiju. Oni pricaju kako im posao staje, pada promet, a to je glavni razlog. Pucaju na visoku zaradu, a ne na kolicinu. Dakle privrednici su nam lenji, a ne narod kako kaze gosn premijer.
Nek smanje cene i neka rade na kolicinu, neka smanje marze, porez i eto im zarade, narodu posla.

Zoran

pre 9 godina

Da li ste vi ludi. Kojih 500 evra? Pa da vam drzava pokloni sve nema korektnog kvadrata za 500 evra.
(nesa, 15. avgust 2014 16:35)

Bice. Cekaj samo da vidis propadanje kad krenu da obaraju plate u drzavnim sluzbama. Cena kvadrata u BG nikad nije puno padala jer drzavna sluzba imala pare, kasnije sverceri i novopeceni bogatasi. Drzavno ce da se krese, privatno je ionako nesigurno i slabo, svercera slabo ima i sto ima slabo zaradjuje da bi kesiralo stan. Novopeceni bogatasi se obezedili a i unuke obezbedili sa stanovima.

Samo gledaj. Bice to cudo za Beograd. Uostalom, ne treba ti ova pamet da bi to zakljucio. Pogledaj SVE okolne zemlje. Pogledaj im plate i cene stanova. Videces da je potpuno nenormalno u Beogradu cak i sa ovim paltama(a plate idu dole).

EU Citizen

pre 9 godina

Jedini spas je su protržišne reforne, liberalizacija svega pa i tržišta nekretnina i radikalno smanjivanje ogromne državne mašinerije koja haračima diže sve cene. Samo tako privreda miže da napreduje, a jedini dugiročni kek za sektor nekretnina je upravo privredni rast i zdravi tržišni temelji umesto socijakizma, birokratije i parazitiranja. Ali kako će se to sprovesti u ovoj zemlji gde udbaška mafija decenijama ispira mozak ljudima komunjarenjem i na jednoj strani stvara legije krezubih parazita, a na drugoj krade mililijarde, nemam pojma.

neverovatno

pre 9 godina

Ne znam da li je neozbiljniji ovaj sto izjavljuje ovako nesto,ili novinar koji to objavljuje! Investitor treba da se zadovolji sa zaradom od 20 eura po kvadratu!!! Ajmo prostom logikom i matematikom: sve i da je moguce izgraditi kvalitetno za 500 e po m2, i da pri tome investitor zaradi 20e po m2, to znaci da je za zgradicu od 1000kvadrata na ulozenih 500000 e zaradio 20000e i to za period od najmanje godinu dana, sto je manje od 5 %!!! pa ko je toliko lud? bolje mu je onda da oroci te pare u banku i da nista ne radi, bice na istom sto se tice zarade a izbeci ce veliki rizik, nerviranje, drzavnu birokratiju....a da ne pricam sta se s tim parama moze uraditi u trgovini. Jezim se od ovakvih tekstova.

jovan

pre 9 godina

Ja mislio da u kapitalizmu pre velike investicije prvo ide istrazivanje trzista, da se vidi da li se i sta isplati ulagati. Kod nas jos vlada socijalisticka planska privreda, planovi se zasnovani na politickim ciljevima a ne na ekonomskoj logici. Krajni rezultat je poznat jer smo taj film vec gledali. Jos vise upropascena privreda i drzava.

Brano

pre 9 godina

Pa eno im stanovi po 50€ prepun ih je jug Srbije i sela, neka povedu botove tamo da žive, a ne da prave liste za useljaj u Bgd ni na nebu ni na zemlji po 4.000€, šta je to 4k€/m2 sića.

Pata Negra

pre 9 godina

'Znači cena bi se kretala oko 500 evra,a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 eur/m2 bi zarađivao 15-20 a to znači da bi gradjani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše', kaže Goran Rodić potpredsednik Građevinske komore Srbije..
Sramotno je da je ovakav, nemisleći i prig*up čovek funkcioner bilo gde i bilo zašta. Ali kod ove vlasti to je pravilo. Posle expertskih lopova dobili smo musavce analfabete..Ipak, njegove ideje su samo razrada pregršti demagogije i budalaština koje kao zračenje i zaraza stižu sa najvišeg Mesta..

Valter

pre 9 godina

Nikada bolje nije bilo, ulice pune rupa, klizista vec tri meseca obrusila ulice, autobusa nikada manje, diplome se kupuju na trafikama i zaposljavaju se u gradske institucije, konkursi za direktore samo sto se nisu u albumu sa slicicama pojavili, sistematizacije se pisu po kafanama - Palilulac i obliznje uz kancelarije gradske uprave, ... samo se seme rade i dovode penzioneri na mesta placenih pomocnika/nacelnika od proaplijeh fabrika ....
sta ces bolje nikad gore u Beograduali moze jos ....

boki

pre 9 godina

Kakav stručnjak ovaj Rodić. Otišo Mrka u penziju, a evo ga ovaj ekspert što lopatu na gradilištu nije video, da laže narod, misli glup je. On nikad kalkulaciju investicionih troškova nije izveo, jer da jeste video bi koliko laže. Cena kapitala+cena zemljišta+cena komunalnog opremanja+ troškovi projektovanja+nadzora+građenje i na kraju profit. A gde je tu cena kapitala za svo to vreme. Ovo je komunjarska negacija realnosti, a iz tog smo se sna ipak probudili. Ovakvi nadri stručnjaci već godinama samo nanose štetu posrnulom građevinarstvu ! Zato; stručnjak Rodić sedi jedan !

Slobodan

pre 9 godina

Kažeš "Investitor ulaže svoja sredstva, i svoj rad ..." i "To nigde u svetu nije moguće", a ja tebe pitam, šta ulažemo svi mi koji pošteno zarađujemo koru hleba u ovoj rupi od zemlje? Maglu, vazduh? Pa krv propišamo da zaradimo bednih 300-400 evra. Ti bi hteo da zarađuješ onoliko koliko zarađuju "u svetu"! Može, ali ćeš onda od svog profita da platiš porez i platiš sudiju, lekara, nastavnika, policajca onoliko koliko su plaćeni u tom istom svetu, pa ćeš imati pravnu sigurnost za svoj posao(sudija), sigurnost da će eventualno povređeni radnik na tvom gradilištu dobiti odgovarajuću medicinsku negu(lekar), da će tvoje dete dobiti dobro obrazovanje(nastavnik) i jednog dana naslediti tvoj posao. Ovako plasirano mi liči na ekonomsku politiku koja se od 2000 godine vodi u Srbiji, a mogla bi se svesti na sledeće: "otmimo siromašnima i dajmo bogatima".

Brano

pre 9 godina

Pa zar vrhovni bot ne reče da će odmah prodati polovinu stanova u Bgd ni na nebu ni na zemlji po 4.000€/m2 !? A da malo razmisle da smanje svoj deo profita u toj ceni, ne pominju takse za gg zemljište od 200€/m2 kao dodatak na tu cenu. Cenu od 400€/m2 bi verovatno postigli kada bi sve bilo džabe i njihovo u nekom utopizmu i blagostanju kako ga zamišljaju botovi sa svog paranoičnog oblaka.

S21

pre 9 godina

U NS stanova ima vise nego sto se trazi pa mi bilo kakva prica o daljoj gradnji i prodaji nekretnina zvuci cudno. Lepo je graditi, ali za koga???

RSrpska

pre 9 godina

A kome da se gradi kada nema ko da useli, smanjuje nam se broj. Nestade Srba. Jos bi nam falilo da te jeftine stanove pokupuju Šiptari.
Nisam protiv gradnje, ali dajte da poraste natalitet, bicemo izbrisani sa lica zemlje ovim tempom.

niki

pre 9 godina

ZA TOT.SOCIJALU Kakve veze ima cena hleba i ovih drugih gluposti sto pises sa cenom stana,cinjenica je da u Zapadnoj Evropi u svakoj drzavi mozes iznajmiti stan od stambenih korporacija tj. da nisi prisiljen da moras kupiti stan e sad mi objasni gde u Srbiji mozes da iznajmis stan preko stambene korporacije?

Saša

pre 9 godina

@Mihajlo
Pošten komentar, pa ću i ja napisati pošteno kako stvari stoje iz ugla jednog kupca (treći put sam kupac, bio sam jednom i prodavac). Baš zato što su u oglasima cene prenaduvane, dobar deo kupaca više ne zove agencije, niti prodavce iz oglasa. Nisu kupci ti koji treba da nude išta, nego agencija treba da objasni prodavcu da za 60-70 m2 nigde više u Beogradu ne može dobiti 100.000 evra i to za stan star 40 godina, što znači sve renoviraj ako nije menjano kupatilo ili kuhinja u zadnjih 10 godina (voda, struja..). Sa oglašenim prodavcima je sad još gore dogovarati, jer im je agencija rekla da je to "realna cena". Ovde od posla nema ništa.
Nijednom keš kupcu se ne žuri, on može da čeka kolaps tržišta do prodaje "nula". Dobar deo ni ne mora da kupi stan, renta je vrlo jeftina.
Kako stvari stoje, ili će agencije pozvati svoje prodavce i tražiti razumne cene za oglašavanje ako im stan stoji 3+ meseca ili će kupci čekati direktne pogodbe sa onima kojima je nužda da prodaju, a takvih će biti sve više (pad plata, penzija, prometa...). Mi smo spremni da platimo cenu kvm iz rešenja o porezu za 2013. godinu, ako je stan renoviran u zadnjih 10 godina, ne preko toga. Možemo da čekamo i deceniju.

KoleM

pre 9 godina

Napravite zgradu i računate na profit od 5%, onda vam zafali još jedan papir i čekate, čekate, čekate, čekate, čekate i računate da vas godina dana čekanja košta recimo 7%.

Zorz

pre 9 godina

Kod nas je biznis kad si dobar minimum duplo od ulozenog.Gledam kod mene u gradu sta grade ono je blago receno sramota.Druga stvar koja se takodje radi je da se peru pare preko kupovine stanova pa se pumpaju cene kvadrata.

Aleksa

pre 9 godina

@Slobodan "ja tebe pitam, šta ulažemo svi mi koji pošteno zarađujemo koru hleba u ovoj rupi od zemlje?"
I šta sad ta besmilica treba da znači? Lepo, vi koji našu zemlju nazivate rupom ste verovatno od onih koji smatraju da neko treba da radi a drugome da se poklanja to što je prvi stvorio i zaradio. Ako smatraš da izgradnja stana ne vredi koliko vredi a ti onda uzmi pa sam sebi izgradi kuću od tvoje plate ili prodaj štas imaš na selu a nemoj da me ubeđuješ da treba uložiti 30000 evra u izgradnju 60 kvadrata a da moja zarada bude bednih 1000 evra. Znači investitor treba da bude na gubitku da bi tebi poklonio svojih uloženih 29000 evra? Zašto?
Gde to piše da svako treba da poseduje stan u vlasništvu i to u Beogradu, i da svačiji rad vredi jednako? Investitor takođe ceni i vrednuje svoj rad i svoj novac i nije kriv za to što neko treći obezvređuje rad i sredstva sviju nas uključujući i tebe. Obezvređivanje našeg rada i naših nekretnina je samo put u njihovo otimanje od strane stranih bankara i stranih kompanija, kako bismo svi jednog dana robovali u njihovim kompanijama jer više nemamo ništa. Država na žalost već odavno uzima strane kredite da bi gradila jeftine stanove za koje posle svi poreski obveznici otplaćuju i cela država trpi.

maki

pre 9 godina

nevidjena glupost, napravice blokove duhova kao u kini, svaki deseti stan i da prodaju, a ostalo, leglo narkomana i prostitucije, ne hvala u takvim blokovima ne zelim ni ja ni moja porodica da zivimo, drzava treba da gradi infrastrukturu a investitori neka odaberu cime zele da se bave,

Vodenicar

pre 9 godina

Svako tera vodu na svoju vodenicu. Stanovi u zgradi sa min sest spratova i liftom i grejanjem kostaju 450 evra. Zaradjujem 50 evra, za plate i sve troskove. Izdvajam 20 evra u novu opremu. Nadgradnja cene od min 250 do 850 evra je za infrastrukturu koju neko mora da plati. Zasto bi se lokalna samouprava i JP odrekli ove naknade jer neko mora da napravi ulicu, kanalizaciju, vodu, struju. Zasto gradjani da finansiraju sve, ja sam kupac, stan je moj, Sve je poznato, formule za gradnju, formule za infrastrukturu, formule za razne poreze i takse. Potrebne su zrele odluke jer je ovde briga tudja a dobit moja.

Zoran

pre 9 godina

"Ajde nam objasni kojim si to trudom mogao da zaradis stan od 100 m2 u centru Beograda ili Novog Sada recimo u proteklih 20 godina?"

Evo moji rodjak kupio stan za kes, drugi po redu. Jedan mu kupila zena sa majkom na kredit, drugi on sa svojim roditeljima za kes. On je profesor na fakultetu, zena slicno, roditelji mu imaju penziju i jedan tezgari iako je u penziji, prodali nesto u selu. On radi na 3 mesta, Bosna i 2 mesta u BG.

Posto sam u Americi znam tacno sta mogu dva fakultetski obrazovana. Znam Rusa i zenu mu, rade za 65K i ona za 40K. Kupili kucu na kredit i leti niti jedan od njih ne prima platu jer fakultet ne stoji dobro a i ne rade leti.

Samo ja sam takve u Srbiji otkacio.

Razmislite Malo

pre 9 godina

Ljudi, stavite prst na cello pa razmislite malo.

Slazem se da je nerealna cena kvadrata bila u Bg pre nekoliko godina.

Da li ste svesni da se ide na to da nam snize toliko cenu kvadrata da dodjemo dotle da prosecna cena bude 1000 eur po kvadratu!!!!!!!!!!!!

Ajde sad zamislite da sin/cerka zele da pokrenu biznis, ne daj boze treba nekom za lecenje u inostranstvu - znaci vi cete stan od 50 kvadrata u centru BG prodati za 50.000 eur??????

Sta s tim parama moze da se uradi, koji biznis da pokrenete, kad restoran kosta najmanje 70.000 da se otvori, a da ne pricamo o nekoj proizvodnji.............

Ovo je zamka zlih vlasnika agencija koji zaposljavaju ljude neadekvatnog znanja I izgleda za ovaj posao.....

Biljana Dj

pre 9 godina

Ne razumem. Ko ne moze da kupi stan u BG, nema dobru platu pa neka ide u neko manje mesto, selo. Svi bi u Beograd ali ako moze da im se da stan dzaba. Pa ne moze. Radite, zaradite ako vam se ne svidja idite. Uvek je neko drugi kriv. Niko vas ne tera da dolazite u Beograd.

Molim te bez vredjanja inteligencije

pre 9 godina

@ (Razmislite Malo, 15. avgust 2014 09:22)

Evo ja sam razmislio.

Dosao sam do zakljucka da meni kao osobi koja nema da nasledi stan koji su komunjare dodelile roditeljima, koji ima samo dedinu kucu koju je sam sazidao a u kojoj mu zive roditelji odgovara da padne cena kvadrata!

Znas li zasto? Pre svega da bi mogao da se osamostalim i da ne bi ljudima kao sto si ti, koji su u 90% slucajeva dobili stan od komunjara nekim mutljavinama morao da placam kiriju za neku rupu iz sedamdesetih!

A tebi ako smeta sta da se radi, zivi u snovima.

obavesten

pre 9 godina

Zarada od 15-20 e po m2?
To je budalastina i bezobrazluk!
Autor ovog teksta sigurno u zivotu nije izgradio ni kokosinjac,a kamoli zgradu,pa da da ima pojma kolika je zarada dovoljna.
Da se cena moze smanjiti ,slazem se.Moze,ako drzava smanji svoje apetite i prestane da otima na svakom koraku,pocne da nam izdaje dozvole za mesec -dva,umesto za 2 godine koliko je sad potrebno.
Da li ste vi svesni koliko kosta jedna firma koja dve godine ceka gradj.dozvolu?
E,to je nemoguce nadoknaditi sa 20 zarade po m2!
Mnoge firme uzimaju kredite sa kojima zidaju zgrade.Ti krediti se vracaju iz prodaje,a ako ne bi bilo zarade,besmisleno bi bilo uopste bilo sta raditi.
Da ,cena moze biti niza,ali uz zrtvovanje kvaliteta.Stan koji je placen 900 e,nikada,ni u jednoj drzavi sveta,ni u univerzumu nece biti u nivou stana koji je placen 1800 ili vise evra.To ne moze biti i nece biti,jer kvalitet kosta i mora da se plati!
Kvadrat ne moze isto kostati na Vracaru i u Batajnici,cak i ako je gradnja u istom kvalitetu,zato sto je u Batajnici jeftinije zemljiste,bas kao i takse i prikljucci.ZA istu cenu moze biti samo visi....
Nigde u svetu svako ne poseduje svoju nekretninu,niti je to bilo gde ustavom zagarantovano.
Pola Srbije je prazno,jer niko vise ne zeli da zivi na selu.Ima gomile praznih kuca koje niko ne koristi,ali niko ne zeli tamo da ide.
Cena kakva god da je mora biti trzisna,jer bez toga ili ce drzava da finasira i gradi ili se nece graditi uopste!

trta

pre 9 godina

Pod broj jedan uvesti red u poslovanje agencija za nekretnine pod dva uvesti pasoš za građevinarstvo sa tačnim specifikacija šta je uradjeno u stan smanjiti državne troškove za priključenje zgrade i za gradsko gradjevinsko zemljište. Sve prevare kažnjavati zatvorom od min 5 godina smanjiti kamate na kredite. Povećati porez na prazne stanove na jedno 1000 dinara po kvadratu mesečno smanjiti papirologije uhapsiti sve inspektor i opstinare koji uzimaju mito zabraniti izlaske iz gabarita gradjevinskih dozvola a kao kaznu rušiti objekat itd

nesa

pre 9 godina

Jadna je drzava u kojoj se laici bave nekretninama kako pomenuta Kaca koja na osnovu svoje nesposobnosti da proda stan sest meseci ocenjuje trziste,tako i nas premijer koji lupi cenu od 380 i zatvori trziste nekretnina jer narod pomisli da ce to stvarno tako biti.

mali

pre 9 godina

Koja glupost,da neko gradi za profit od 15-20e po kvadratu. Znaci izgradis stan od 100 kvadrata i dobar si 2000e,pa agencije za prodaju ce uzeti vise. Ko je onda lud da gradi uopste,da ulozis u gradnju 100 kvadrata 40ak hiljada eura za profit od 1500-2000e,pa bolje onda pare pod kamatu da das,vise ces uzeti.

inteligencija

pre 9 godina

@bez vređanja inteligencije molim,
Nikakve komunjare nisu poklanjale stanove, za te stanove koje je država gradila se decenijama izdvajalo od plata u stambeni fond a stanovi su bili samo za korisćenje a ne u vlasništvu.Stanarsko pravo je proisteklo iz prava na rad i radnog staža. Tek posle mnogo godina su otkupljeni a mnogi su i preplaćeni. To što ti nemaš §ta da naslediš sem kuće na selu znači da treba da se vratiš da živiš i radiš na selu kao tvoji preci i nema razloga da ti neko poklanja svoj trud i znoj da bi ti živeo u gradu.

Namerno veštačko obezvređivanje

pre 9 godina

Investitor ulaže svoja sredstva, i svoj rad da bi iz ničega proizveo vrednost koja se zove stan, dakle on nije neki preprodavac već postojeće vrednosti u koju nije uložio ništa pa da može da računa sa deset evra po kvadratu. Investitor je uložio recimo 5oo evra da napravi kvadrat, a vi tvrdite da on treba da zaradi samo 10 do 20 evra po tom istom kvadratu. To nigde u svetu nije moguće. Ovde se radi o tome da se veštački obezvrede imovina i sredstva građana, da se obezvredi rad i plodovi rada jer postoji plan da sve pređe u ruke stranih privatnih banaka i multinacionalnih kompanija u uglavnom u vlasništvu tih banaka. U tome umnogome pomažu razni "projekti" gde se nekretnine i novac tiho poklanjaju povlašćenima kao i takozvanim " ugroženim" kategorijama koje u ovo društvo ni teoretski nisu uložile ništa. I sve to ide iz džepa produktivnih građana srpskih poreskih obveznika koji su ulagali i dalje ulažu svoj trud i novac, ali više ne za sebe već za sumnjive projekte i "ugrožene". Pošto iz tih razloga od svog truda i plodova više nemaju ništa građani su na taj način namerno naterani da rasprodaju na doboš sve što imaju jer im se ne isplati da poseduju ili grade bilo šta. To se prosto zove parazitiranje a niko nije dužan da trpi parazite.

it bojan

pre 9 godina

Ja stvarno ne znam ko je nas ubedio da nema zivota bez stana u vlasnistvu?! Kakav je to fetis? Ko je to proglasio za zivotni neuspeh? Biti podstanar nije dijagnoza! Zivite, ljudi, radite i trudite se. Pada mi na pamet da bih mozda pre dao 20.000 eur za sadnice i zemljiste i napravio neki vocnjak nego sto bih dao za ucesce za stan. Mozda mi taj vocnjak za 10 godina kupi stan u vlasnistvu? Penzija svakako moze da mi bude! Stan je danas mrtav kapital. To je eho vrednosti iz nekog drugog vremena u kojem mi danas ne zivimo. Osvestite se!

Zoran

pre 9 godina

Ljudi, stavite prst na cello pa razmislite malo.

Slazem se da je nerealna cena kvadrata bila u Bg pre nekoliko godina.

Da li ste svesni da se ide na to da nam snize toliko cenu kvadrata da dodjemo dotle da prosecna cena bude 1000 eur po kvadratu!!!…!!

Ajde sad zamislite da sin/cerka zele da pokrenu biznis, ne daj boze treba nekom za lecenje u inostranstvu - znaci vi cete stan od 50 kvadrata u centru BG prodati za 50.000 eur??????

Sta s tim parama moze da se uradi, koji biznis da pokrenete, kad restoran kosta najmanje 70.000 da se otvori, a da ne pricamo o nekoj proizvodnji...…..

Ovo je zamka zlih vlasnika agencija koji zaposljavaju ljude neadekvatnog znanja I izgleda za ovaj posao.....
(Razmislite Malo, 15. avgust 2014 09:22)

--------------------

http://www.zillow.com/homedetails/6480-N-Northwest-Hwy-Chicago-IL-60631/3512995_zpid/

Cikago: 950 kvadratna fita je 88 kvadratnih metara, 2 spavace sobe i jedno kupatilo. 150.000 dolara.

Ja znam da ce cene u Srbiji tek da padaju, jer sve manje naroda i sve ce veca beda da bude bar sledece 3 godine. Imam novac, dete hoce da studira u Srbiji. Necu da kupujem garsonjeru, vec cu 50.000 dolara(toliko kosta bolja garsonjera!) staviti na berzu u SAD. Imacu vise za 5 godina od berze nego sto ce da me kosta kirija. I to sa malim rizikom za zaradu na berzi.

A sta ce da rade oni koji nemaju sta da prodaju ako im je dete bolesno? Za njih nema lecenja po inostranstvu?

perisa

pre 9 godina

Ovo su veoma opasne izjave...
Ukoliko bi se ovo dogodilo imalo bi dugorocne posledice po srpsku ekonomiju a gotovo trajno (na sledecih 15-20 godina) bi upropastilo gradjevinsku industriju.

Ovakva izgradnja bi pomogla nekim ljudima da rese svoje stambene probleme, ali bi posledice bile strasne.
Prvo bi u problemu bile banke koje su dale kredite za kupovine nekretnina jer bi kolateralli znatno manje vredeli jer bi svakako doslo do dramaticnog pada cena nekretnina. To bi povuklo dodatno poskupljenje kredita, a to opet dovelo do problema u bilansima banaka koje bi se svakako prelilo na privredu.
Drugo u problemu bi bila I drzava jer bi ubirala mnogo manje novca od poreza na nekretnine zbog pada osnovice.
Trece, u problemu bi bili svi oni koji su kupovali zemljista I nekretnine, na osnovu toga pokretali biznise I zaposljavali neke radnike.
Dalje u problemu bi bili I sami gradjevinci. Zaradili bi tih 15-20 eur po m2 i onda bi svi mogli da otpuste sve radnike I da stave kljuc u bravu,jer bi bilo izvesno da posle toga nove stanogradnje dugo ne bi bilo. Za koga bi se gradili novi stanovi u Srbiji? Za koga ako se zna da kao nacija starimo, da ce za 30 godiba biti vise starijih od 60 godina od onih mladjih od 30?

Posledice propasti gradjevinske industrije bi bile nesagledive za celu srpsku privredu.
Zato, kada pitate ljude koji se predstavljaju kao strucnjaci, prvo pogledajte gde je I sta je taj radio do sada. Pa onda iznosite ovakve ideje...

Totalna socijala

pre 9 godina

@niki
"nego je problem sto drzava nema svoje korporacije za izdavanje stanova kao svugde u Evropi,a na ovaj nacin ljudi nemaju izbora ili da kupe ili da iznajmljuju od privatnih lica"

Slazem se sa predlogom ali bih i malo da ga prosirim. Ne bi bilo lose da drzava ima svoje pekare i da prodaje hleb po 3 dinara, svoje pivare, pivo 10 dinara, svoje mesare, meso 150 dinara, svoje javne kuce......

pedja

pre 9 godina

Veću glupost od nazovi strućnjaka nisam još čuo! Svi stanovi koji su se kupovali na kredit od 2002-2009 godine i čija je cena bila preko 1100 po m2 će ići na doboš a to je preko 30000 stanova. Zašto bi ja otplaćivao kredit od 75000 eura za stan od 50m2 banci i od kojeg nisam ispaltio ni 20000 kad toliki stan mogu kupiti za 25000 eura. Takva gradnja bi totalno uništila bankarski sektor i stambenu gradnju uopšte. Ukoliko se to prihvati, čeka nas američki scenario. Kampovi beskućnika...

Srdjan

pre 9 godina

Stanova u ponudi ima i previse i jos se grade.
Sto se tice agencija, kad se uvede registar i pocnu licence za agente oko 80% sada agencija i ageneta nece raditi. Uslovi i ispit su dosta zahtevni!!! Ostace samo par vecih agencija koji drze visoko skolovani ljudi.
Sto se tice cena kvadrata, cene su jos jake i padace..Cena kvadrata gradnje je svuda u Srbiji ista. Cena dozvola za lokaciju nije ista. Zarade investitora na zapadu je oko 20% kod nas je veca. Sto je najgore cene su par godin bile naduvane i sad ljudi se cude sto im nekretnine vise ne vredr toliko.
Kupovna moc gradjana je pala. Prodaju se mahom male kvadrature. One srednje duze ostaju na trzistu
Ironija da bude vece najskuplji stanovi odu najbrze!!!!
I da se uvede u red agencije, registar istih (jos nije otvoren), licenciranje agenata ( prva polaganja pocetkom oktobra) ostaje samo da investitori smanje zaradu a drzava se odrekne prevelikih nameta jedino tako moze da zazovi prodaja stanova.
Zaboravih jedan mali uslov i najvazniji da banke smanje kamate!!! Ispadne da stan na 20god pod kreditom kosta preko 30% skuplje.
Drzava mora povecati standard i kupovnu moc

Zoran

pre 9 godina

"Banke prakticno uzimaju duplo od onoga sto daju."

Tako je svuda u svetu. Moras da znas da na 20, 30 godina, ono sto si mogao da kupis za dolar za 20, 30 godina ti trebaju 2 dolara. To je poznata stvar. Zato nisu problem banke. Problem je POSAO.

niki

pre 9 godina

Cena kvadrata uopste nije bitna neka trziste odredi cenu,nego je problem sto drzava nema svoje korporacije za izdavanje stanova kao svugde u Evropi,a na ovaj nacin ljudi nemaju izbora ili da kupe ili da iznajmljuju od privatnih lica.Nije mi jasno kako misle u Evropu sa ovakvom stambenom politikom.Znaci drzava stiti gradjevinsku mafiju jer nemaju nikakve konkurencije,a gradnjom stanova za izdavanje bi resili problem gradjevinarstva jer nasi gradjevinski radnici su izuzetno jeftini,a razvojem gradnje i ostali sektori profitiraju.Jedino zelenasi gube.

Petar_357

pre 9 godina

Živim u malom mestu i mogao bih da nađem jednosoban ispod 15000 evra. Nemam pare. Nemam babu i dedu na selu, roditelji nemaju, nisam ukrao nikome ništa, a nisam ni vrhunski programer da zaradim to "za čas" (što jeste, jeste, nisam). Pošto već plaćam stanarinu, hranu, režije, a moram nešto i da obučem za posao (ne izlazim, ne drogiram se, nemam neke troškove ovako), ostaje mi u najboljem slučaju da uštedim najviše 5000 din mesečno, jer imam platu ispod 400 evra, a iako je na "neodređeno", ko zna do kad će biti i koliko redovno. To se nikad ne zna kod nas! Da bih imao ikakvu mogućnost da dignem kredit, treba mi barem neki polog (makar 500 evra)... treba prodavcu da dam kaparu (na 15000 bi u najboljem slučaju morao da dam 1000) i ako sve prođe fenomenalno, morao bih taj matori stan iz 70ih da okrečim, da uzmem tuš kabinu, wc šolju i bojler. Dakle, da ne diram drvenariju, nikakvo veliko renoviranje, da ne kupujem nameštaj. Šporeta nema bez 20000, frižidera isto, možda i skuplje. Da umesto stanarine plaćam ratu, opet bih imao ovih 5000 mesečno (u najboljem slučaju!), dakle 4-6 meseci bih morao da ne potrošim dinar (pantalone, hemija, viši račun za struju, ništa!) preko strogog plana, da kupim frižider. Ili, da uštedim unapred npr. 3000 evra, za kaparu, polog i za krečenje/kupatilo/frižider. Da spavam na ćebetu na podu. Stariji sam od 30, znači tih jadnih 15000 evra (preko 18 da se vrati!) otplaćivao bih do 50. i nekog rođendana. Kako? A ja imam posao! Ej...

popeye

pre 9 godina

За кога, за неког ко ради на каси или трафици за 15.000? Зар није боље направити им хладњаче, силосе и фарме, да људи остану да живе тамо где могу да нешто раде, јер у градовима нема посла за све!?

trt

pre 9 godina

Nije mi jasno sledece kako misli neko da zida za 500 evra u Beogradu osim ako nije neka periferija periferije periferija. Evo ja sam na Miljakovcu za uredjnje svog krova u stambeni prostor povrsine 40m2 platio dodatne komunalne takse kao i dozvole ali okruglo 11560 evra a da ekser nisam zakucao jos sve sa projektkom. Znaci u startu me je samo dozvola kostala skoro 400 evra po m2. m2 ukupno ce me kostati oko 640 evra kad sve zavrsim zajedno sa papirima a sad za 500 evra i zemljiste i papiri i sve plus da neko nesto zaradi ma daj te smesno. Inace taj lik iz privredne komore se bacaka raznim izjavama godinama vec od toga da moze da se zida za 100 evra i da ne pricam sve.
Papiri su jako skupi generalno , nacini obracuna m2 gradjevinske i ostale papirologije je preskup jer m2 obicnog sprata nije isto sto i potkrvlja koji 40 posto u mom slucaju ima zidove koji su nizi od 1.8m a placa se kao da je sve 2,8m sto nije logicno.Za 500 evra moze da masta samo.
I voleo bi da mi taj proda svoj stan po 500 evra m2 posto je to po njemu ok cena . Nebuloznih clanaka sve vise svakim danom

vescera

pre 9 godina

U Turskoj na 100m od mora kvadrat novo gradnja extra 500e kvadrat. Masovno im iz Evrope dolaze penzioneri prebacuju svoju penziju i kupuju stanove i tu žive. Sa time da ti stanovi od 500e su u rangu sa našim od 1800e. Slažem se da bi postigli nešto svi moraju da se uključe i država i građevina ali mislim da je to nemoguće osim ako nas neka država ne preuzme :).

Miki

pre 9 godina

Biće stanova po 500 evra da se bira ... Kad pomru penzioneri koji plaćaju dažbine i ostanu nezaposlena deca od 40 godina biće prodaje budzašto. Osim toga mnogi koji su u kreditima već prodaju po svaku cenu ... Jednostavno, balon je pukao!

Иван

pre 9 godina

@Silver Surfer, @inteligencija
У доба комунизма, како га називате, доприноси за станове су износили 1 или максимум 4% од плате. Наравно од износа плате од које су претходно одбијени кредити и остале обавезе тако да ћете простом рачуницом доћи до тога да је чак и износ који је давала породица са два брачна друга укупно не може бити једнак реалној цени стана. Макар уплаћивали и 30 година - реално је ретко ко толико дуго плаћао јер је Закон о стамбеним доприносима уведен 1959. а укинут задње деценије 20-ог века. Доприносе су уплаћивали сви а станове је добио мало број људи. О малверзацијама, поседовању и куће и стана у истом граду, фиктивним разводима да би се добила два стана и осталим чудима на који смо као народ спремни не вреди ни трошити речи. Такав систем једноставно није био добар нити поштен.

Zoran

pre 9 godina

"Ajde nam objasni kojim si to trudom mogao da zaradis stan od 100 m2 u centru Beograda ili Novog Sada recimo u proteklih 20 godina?"

Evo moji rodjak kupio stan za kes, drugi po redu. Jedan mu kupila zena sa majkom na kredit, drugi on sa svojim roditeljima za kes. On je profesor na fakultetu, zena slicno, roditelji mu imaju penziju i jedan tezgari iako je u penziji, prodali nesto u selu. On radi na 3 mesta, Bosna i 2 mesta u BG.

Posto sam u Americi znam tacno sta mogu dva fakultetski obrazovana. Znam Rusa i zenu mu, rade za 65K i ona za 40K. Kupili kucu na kredit i leti niti jedan od njih ne prima platu jer fakultet ne stoji dobro a i ne rade leti.

Samo ja sam takve u Srbiji otkacio.

Marko

pre 9 godina

Stanovi u BG, NS, mozda KG i NI su potrebni, ljudi se i dalje masovno sele u gradove. Deca ranijih migranata stasavaju i njima ce takodje biti potrebni stanovi. Tako je svuda u svetu, uskoro ce 2/3 svetske populacije ziveti u gradovima. Ekonomija se sve vise zasniva na uslugama, a tehnologija je napredovala pa poljoprivreda ne trazi mnogo radnika.

nikola

pre 9 godina

Ja imam 26 godina i programer sam. Radim oko godinu dana i zaradjujem oko 1000e mesecno.
Iako sam dobar u svom poslu, lepo zaradjujem, i koliko-toliko mi je sigurno da cu uvek moci da nadjem posao ja ne bih smeo u ovoj drzavi da podignem kredit za stan. Cak bih i imao da placam, ali ne smem. Situacija nam je toliko nepredvidljiva u drzavi da se ne zna sta ce biti za mesec dana a ne za 10 godina.
Vise mira imam da placam kiriju, nego da placam ratu za svoj stan.
A to sam ja, mlad sa iskustvom u najperspektivnijoj industriji i dobrom platom. Ako se ja bojim da to uradim STA ONDA OSTATAK NARODA DA RADI???

Sasa

pre 9 godina

Meni bre nije jasno ni ko će ove već izgrađene stanove da popuni. Mi se kao zemlja nestajemo. Priraštaj stanovništva Republike Srbije u 2011. godini iznosio je -37.337, a u 2012. godini -35.143. Za dve godine izgubismo preko 70.000 ljudi, grad veličine Požarevca! Sela se prazne, manji gradovi se prazne. Mislim da je priča o pravljenju novih nekretnina potpuno deplasirana. Državno rukovodstvo mora da se skoncetriše na to da se po unutrašnjosti stvore mnogo bolji uslovi za život, pa će Beograd polako krenuti da se prazni. U tom slučaju nestaće potreba za pravljenjem novih zgrada (za kojima jedino još postoji potreba u Beogradu - realno).

Aleksa

pre 9 godina

@Slobodan "ja tebe pitam, šta ulažemo svi mi koji pošteno zarađujemo koru hleba u ovoj rupi od zemlje?"
I šta sad ta besmilica treba da znači? Lepo, vi koji našu zemlju nazivate rupom ste verovatno od onih koji smatraju da neko treba da radi a drugome da se poklanja to što je prvi stvorio i zaradio. Ako smatraš da izgradnja stana ne vredi koliko vredi a ti onda uzmi pa sam sebi izgradi kuću od tvoje plate ili prodaj štas imaš na selu a nemoj da me ubeđuješ da treba uložiti 30000 evra u izgradnju 60 kvadrata a da moja zarada bude bednih 1000 evra. Znači investitor treba da bude na gubitku da bi tebi poklonio svojih uloženih 29000 evra? Zašto?
Gde to piše da svako treba da poseduje stan u vlasništvu i to u Beogradu, i da svačiji rad vredi jednako? Investitor takođe ceni i vrednuje svoj rad i svoj novac i nije kriv za to što neko treći obezvređuje rad i sredstva sviju nas uključujući i tebe. Obezvređivanje našeg rada i naših nekretnina je samo put u njihovo otimanje od strane stranih bankara i stranih kompanija, kako bismo svi jednog dana robovali u njihovim kompanijama jer više nemamo ništa. Država na žalost već odavno uzima strane kredite da bi gradila jeftine stanove za koje posle svi poreski obveznici otplaćuju i cela država trpi.

Citateljka

pre 9 godina

Ovako nesto o masovnoj gradnji i ceni 500 Evra po kvadratu moze da pise samo neko ko nikada nije realno zaradio platu. To samo lici na na neke iz Privredne komore. Pa neka oni probaju time da se bave i da prave zgrade sa zaradom 10 Evra. Trebao bi B92 malo vise da obrati paznju sta su sve poceli da objavljuju. Problem je sto kod nas drzava ne pravi uslove za rad i ovde je sve stalo.

kredit

pre 9 godina

Ovi stanovi sto su napravljeni neko bi i kupio da nije straha od gubitka posla.
Govorim iz licnog iskustva.Ja bi mogao da otplacujem 150-180 eura mesecno kredit ,ali jednostavno strah da sutra moj gazda moze da zatvoriu firmu i da cu naci isto placen posao veoma tesko..
Isto tako krediti za stanove su teska otimacina.Banke prakticno uzimaju duplo od onoga sto daju.
To je po meni glavni problem,ne cena kvadrata vec uzasno losi krediti.Ljudi ulaze u kredite i zapadnu u situciju iz koje nema izlaza.Moj brat je uzeo kredit od 20000 eura na 20 godina ,rata je 190 eura.U prevodu ako uzmemo prostu matematiku 20 godina x 12 meseci x 190 eura je 45600.Neka uz odredjene stavke bude i 5000 manje ,opet je 40000 za pozjmljenih 20000.Iskreno to je teska otimacina ako se pogleda koliko su smesne kamate na stednju.

Napredna inteligencija

pre 9 godina

(inteligencija, 15. avgust 2014 11:18)
____


Ajde nam objasni kojim si to trudom mogao da zaradis stan od 100 m2 u centru Beograda ili Novog Sada recimo u proteklih 20 godina?

- politika?
- kriminal?
- estrada i ono sto ide uz nju?
- sport na profesionalnom nivou?
- retki uspesni privatnici?
- poklon od drzave (otkupi i slicne price)?
- nasledstvo?


Od svih tih navedenih kategorija stanove bi izdavali ovi koji su ih dobili iz nasledstva, kao poklon od drzave i eventualno posrnuli sportisti, privatnici ili drugi kojih je malo. Sta nam to govori? Govori nam da prosecni ili nadprosecni intelektualac u ovoj drzavi ne moze sebi da resi stambeno pitanje ukoliko je posten, bio vredan i uspesan ili ne.

I onda ces nam ti reci da padanje cene kvadrata u drzavi u kojoj je svake godine sve manje stanovnika, u kojoj i glavni grad nema u svim naseljima asfaltirane ulice i kanalizaciju, u drzavi u kojoj ne postoji zastita od poplava a reka na svakom koraku... u kojoj vlada bela kuga, u kojoj su skuplji kvadratu po kojekakvim gradicima nego u velegradima Evrope poput Atine, Madrida i slicnih nema opravdanje?

Sta bi ti da skoci cena? A mislis to ce prodati ove neprodate? Iliiii mozda ce tebi povecati rentu nekim mucnim radnicima, studentima ili kome god?

Providni ste vi stanodavci...

Zoran

pre 9 godina

Da li ste vi ludi. Kojih 500 evra? Pa da vam drzava pokloni sve nema korektnog kvadrata za 500 evra.
(nesa, 15. avgust 2014 16:35)

Bice. Cekaj samo da vidis propadanje kad krenu da obaraju plate u drzavnim sluzbama. Cena kvadrata u BG nikad nije puno padala jer drzavna sluzba imala pare, kasnije sverceri i novopeceni bogatasi. Drzavno ce da se krese, privatno je ionako nesigurno i slabo, svercera slabo ima i sto ima slabo zaradjuje da bi kesiralo stan. Novopeceni bogatasi se obezedili a i unuke obezbedili sa stanovima.

Samo gledaj. Bice to cudo za Beograd. Uostalom, ne treba ti ova pamet da bi to zakljucio. Pogledaj SVE okolne zemlje. Pogledaj im plate i cene stanova. Videces da je potpuno nenormalno u Beogradu cak i sa ovim paltama(a plate idu dole).

Dejan_Beograd

pre 9 godina

Kada se sada prosetate Novim Beogradom,centrom grada,videcete dosta nedovrsenih stambenih zgrada . Takodje,postoje i one koju su zavrsene a zvrje prazne ili su za najam. Ukoliko pogledate oglase videcete da je ponuda MNOGO veca od potraznje. Gradnja novih vecih stambenih ili poslovnih jedinica,prosto,nema smisla zbog male kupovne moci gradjana. Problem koji nije resen je STANDARD GRADJANA. Fizicki,vi na postojece stambene jedinice mozete izgraditi jos hiljade.... ili praviti neke nove, samo je pitanje "Ko ce to kupiti?".Inace,izjava g.Rodica o kvadratu u vrednosti od 500 evra je vrlo neozbiljna i najblaze cu reci da nije istinita!

vordiljo

pre 9 godina

Ovaj tekst pokazuje koliko postoji ljudi iz "struke" koji nikada nisu učestvovali ni u jednom projektu. Dotični gospodin bi trebalo da stavi na papir šta sve jedan investitor mora da plati državi i javnim preduzećima u fazi pre dobijanja građevinske dozvole. U proseku projekat izgradnje jednog stambenog objekta u Beogradu traje 3 godine ako imate sreće sa svim dozvolama. Namerno kažem sreće pošto je dovoljno da vam jedan činovnik bilo koga od nadležnih u lancu ne izda neku od saglasnosti pa da se vi lepo načekate i po više godina. Ovo naravno važi za slučaj da ste rešili da sve radite "by the book" što će vam produžiti proces dobijanja svih papira za najmanje 2 godine. Ukoliko želite prečicu onda morate plaćati sve moguće tzv. prijateljske naknade koje vas čekaju na svakom ćošku i od strane svake šuše.
Proverite samo koliki iznosi se plaćaju direkciji za građevinsko zemljište po m2 izgrađenog objekta pa će vam biti jasno koliko ova država "drpa" investitore. Poslovi sa investicijama u stanogradnji su jako složeni i ne mogu se svrstavati u obično poslovanje ili trgovinu gde su jasno definisane marže. Zato se ovim poslom i ne bave oni koji bi da budu mnogo pametni i da pišu ovakve tekstove. Investitor u nekim slučajevima čeka i po više od 5 godina na povraćaj uloženog novca, a to nešto vredi.

Brano

pre 9 godina

Pa eno im stanovi po 50€ prepun ih je jug Srbije i sela, neka povedu botove tamo da žive, a ne da prave liste za useljaj u Bgd ni na nebu ni na zemlji po 4.000€, šta je to 4k€/m2 sića.

Zoran

pre 9 godina

@bez vređanja inteligencije molim,
Nikakve komunjare nisu poklanjale stanove, za te stanove koje je država gradila se decenijama izdvajalo od plata u stambeni fond a stanovi su bili samo za korisćenje a ne u vlasništvu.
---------

Izdvajali i moji roditelji i nikad nisu dobili stan, pa morali da dizu kredit i prave kucu. Toliko o socijalnoj pravdi, ne samo u Jugoslaviji nego SVUDA.

Vodenicar

pre 9 godina

Svako tera vodu na svoju vodenicu. Stanovi u zgradi sa min sest spratova i liftom i grejanjem kostaju 450 evra. Zaradjujem 50 evra, za plate i sve troskove. Izdvajam 20 evra u novu opremu. Nadgradnja cene od min 250 do 850 evra je za infrastrukturu koju neko mora da plati. Zasto bi se lokalna samouprava i JP odrekli ove naknade jer neko mora da napravi ulicu, kanalizaciju, vodu, struju. Zasto gradjani da finansiraju sve, ja sam kupac, stan je moj, Sve je poznato, formule za gradnju, formule za infrastrukturu, formule za razne poreze i takse. Potrebne su zrele odluke jer je ovde briga tudja a dobit moja.

dokson

pre 9 godina

Investitori su i unistili trziste...realna cena po kvadratu je oko 500 evra sve preko toga ide gradjevinskoj mafiji.Ovde niko nije ni spomenuo gradjevinsku mafiju koja je vestacki naduvala cene i ciji sinovi voze kola od 50000 evra.

e!

pre 9 godina

Od kad su "patriotsko"- "demokratsko" kursisticke horde okupirale Srbiju pre jedno 25 godina, sve je moguce i stanovi od smrdljivih zidova i nadogradnje koje su nedaj Boze zemljotresa i zice sa krova na krov i rusenje kulturne bastine da bi neki hohstapler bio kul u centru ....
Zatucani i korumpirani regulatori = divlja gradnja + kvalitet nula

Dragan

pre 9 godina

Molio bih Vas da vise ne intervjuisete predstavnike samoproklamovanih organizacija.. Goran Rodic, Gradjevinska komora Srbije ne postoji, nigde nije registrovana niti ima sajt. To zvuci kao da zamenik predsednika odeljenske zajednice komentarise cenu barela nafte u Venecueli...

EU Citizen

pre 9 godina

Jedini spas je su protržišne reforne, liberalizacija svega pa i tržišta nekretnina i radikalno smanjivanje ogromne državne mašinerije koja haračima diže sve cene. Samo tako privreda miže da napreduje, a jedini dugiročni kek za sektor nekretnina je upravo privredni rast i zdravi tržišni temelji umesto socijakizma, birokratije i parazitiranja. Ali kako će se to sprovesti u ovoj zemlji gde udbaška mafija decenijama ispira mozak ljudima komunjarenjem i na jednoj strani stvara legije krezubih parazita, a na drugoj krade mililijarde, nemam pojma.

Slobodan

pre 9 godina

Investitorima je mali profit po izgrađenom kvadratu, agencijama mali profit po prodatom kvadratu, pa ne žele da rade. Pita li neko mene kolika mi je plata posle 15 godina rada u struci i 40 godina života? Da li ih je možda briga to što ću penziju dočekati vucarajući se od jednog do drugog stanodavca? Zabole me za vaš profit.

Ponosan na kucu svog dede, jednog od prvih lekara u Beogradu!!!

pre 9 godina

@ (inteligencija, 15. avgust 2014 11:18)

Ajde molim te. Nismo pali sa kruske, pa ima nas dovoljno starih da znamo sta se desavalo. To sto se desavalo u praksi i u teoriji kako je trebalo biti sa deljenjem stanova tada je razlicit svet.

Hoces reci da je nesto lose sa kucama na selu i ljudima sa sela? Beograd nikada nije bio selo? Nikada nije imao blatnjave ulice?!

Jedno je sigurno, padanje cene stanova, odnosno kvadrature moze smetati samo mnogobrojnim vlasnicima stanova! Svi bi ste vi u 2008. godinu i nerealni svet ali nema vise, vracamo se u realnost. A bice jos realnije.

neverovatno

pre 9 godina

Ne znam da li je neozbiljniji ovaj sto izjavljuje ovako nesto,ili novinar koji to objavljuje! Investitor treba da se zadovolji sa zaradom od 20 eura po kvadratu!!! Ajmo prostom logikom i matematikom: sve i da je moguce izgraditi kvalitetno za 500 e po m2, i da pri tome investitor zaradi 20e po m2, to znaci da je za zgradicu od 1000kvadrata na ulozenih 500000 e zaradio 20000e i to za period od najmanje godinu dana, sto je manje od 5 %!!! pa ko je toliko lud? bolje mu je onda da oroci te pare u banku i da nista ne radi, bice na istom sto se tice zarade a izbeci ce veliki rizik, nerviranje, drzavnu birokratiju....a da ne pricam sta se s tim parama moze uraditi u trgovini. Jezim se od ovakvih tekstova.

Kopčam se na ledja

pre 9 godina

Zašto ne uvedete rubriku "ribolovačke priče" na vašu internet stranicu.
Ovaj članak je adekvatan po sadržaju za sledeće vesti:
-"Dok sam se okrenuo, bio sam već u čeljustima soma."
-Ajkula vidjena u Topčiderskoj reci.
-Krvoločni kit-ubica prevrće splavove i napada vlasnike u bloku 44.
-Meduza-ubica vidjena u Južnoj Moravi.
-Bačević plivao uzvodno Vardarom, Moravom, Dunavom i Rajnom do baltičkog mora...nije korisio prevodnice.
-Neman iz Lok-Nesa se preselila u Borsko jezero...Vučić odustao od G.O.

Darko

pre 9 godina

Građevinari treba da grade fabrike, a ljudi da rade u tim fabrikama kako bi mogli da uzmu kredit koji će im dati banke da kupe stanove koje će opet da izgrade građevinari. Da li je to toliko komplikovano za organizovati?

Slobodan

pre 9 godina

Kažeš "Investitor ulaže svoja sredstva, i svoj rad ..." i "To nigde u svetu nije moguće", a ja tebe pitam, šta ulažemo svi mi koji pošteno zarađujemo koru hleba u ovoj rupi od zemlje? Maglu, vazduh? Pa krv propišamo da zaradimo bednih 300-400 evra. Ti bi hteo da zarađuješ onoliko koliko zarađuju "u svetu"! Može, ali ćeš onda od svog profita da platiš porez i platiš sudiju, lekara, nastavnika, policajca onoliko koliko su plaćeni u tom istom svetu, pa ćeš imati pravnu sigurnost za svoj posao(sudija), sigurnost da će eventualno povređeni radnik na tvom gradilištu dobiti odgovarajuću medicinsku negu(lekar), da će tvoje dete dobiti dobro obrazovanje(nastavnik) i jednog dana naslediti tvoj posao. Ovako plasirano mi liči na ekonomsku politiku koja se od 2000 godine vodi u Srbiji, a mogla bi se svesti na sledeće: "otmimo siromašnima i dajmo bogatima".

Banezi

pre 9 godina

Sta vrede jeftini stanovi kad nemamo jeftine bankarske kredite. Ako uzmete stan na kredit od 30 godina platicete 220% vrednosti stana, a to je previse koliko god da je niska cena stana.

Brano

pre 9 godina

Pa zar vrhovni bot ne reče da će odmah prodati polovinu stanova u Bgd ni na nebu ni na zemlji po 4.000€/m2 !? A da malo razmisle da smanje svoj deo profita u toj ceni, ne pominju takse za gg zemljište od 200€/m2 kao dodatak na tu cenu. Cenu od 400€/m2 bi verovatno postigli kada bi sve bilo džabe i njihovo u nekom utopizmu i blagostanju kako ga zamišljaju botovi sa svog paranoičnog oblaka.

Silver Surfer

pre 9 godina

@ Molim te bez vredjanja inteligencije

Ovo je cisto istine radi. U doba komunizma nista se nije delilo. Zaloslenima se svakog meseca odbijalo od zarade u stambeni fond iz kojeg je firma crpela sredstva za izgradnju ili otkupljivanje stanova i tako resavala stambene probleme svojih zaposlenih. To odbijanje sredstava nije prestajalo ni kada se stan "dobije". Neko je imao srece da stan "dobije", neko da promeni i nekoliko a bilo je i onih koji su na kraju ostali kratkih rukava. Medjutim, u tom sistemu koji je bio dobar, zakazao je ljudski faktor i slaba kontrola pa su izbile nase tradicionalne boljke: korupcija i sklonost ka muvacini. Tako, da oni koji su stan "dobili" debelo su ga otplatili tokom radnog veka, potom su ga i otkupili, a pokojni Sloba je, to mu se mora priznati, omogucio da za taj otkup ne moraju da izdvoje puno novca.
Generalno, taj sistem je bio daleko pravedniji i mnogi su resili stambeno pitanje. Danas, mozes da budes zaloslen gde god tesko ces da resis stambeno pitanje. Osim, ako nisi politicar.

Jack

pre 9 godina

'Znači cena bi se kretala oko 500 evra,a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 eur/m2 bi zarađivao 15-20 a to znači da bi gradjani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše', kaže Goran Rodić potpredsednik Građevinske komore Srbije..
Sramotno je da je ovakav, nemisleći i prig*up čovek funkcioner bilo gde i bilo zašta. Ali kod ove vlasti to je pravilo. Posle expertskih lopova dobili smo musavce analfabete..Ipak, njegove ideje su samo razrada pregršti demagogije i budalaština koje kao zračenje i zaraza stižu sa najvišeg Mesta..
(Pata Negra, 15. avgust 2014 12:43)

Meni deluje da je mozda nekada prodavao bostan na kvantaskoj pijaci, pa se tako frlja kvadratima kao kilogramima.

bezimena

pre 9 godina

Ne razumem zašto ste se napalili!?

Ovaj tekst, biće ih još raznoraznih, treba obožavateljima AV, kao i ostalim manje obrazovanim biračima, kakvih je nažalost mnogo, da ulije ptimizam i nadu u bolji život, koji samo što nije.

Realno, ova vlast će dokrajčiti Srbiju, ali narod je birajući je, ali i zahvaljujući onima koji su sedeli kod kuće, pokazao da voli šarene laže više nego 'leba da jede.

"Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje"!

Zato Englezi, Nemci, Holandjani, Švajcarci i dr. jesu uspešni, a mi smo najsiromašniji, i duhovno i materijalno, narod u EVROPI! Neko je rodjen sa osobinama da bude gazda, neko da bude sluga, mi smo definitivno ovo drugo.

mail

pre 9 godina

Kao sto rekoh pre 5 godina, da je tada cena stanova u BG na maksimumu, i da ce padati narednih 100 godina. Sada ovi kukaju, da nesto rade i grade, kao to bolje ide. Imate sve da prodajete po 400 a ne 500 evra, a nece imati ko da kupi. Ovde je krug zatvoren, narod u nestajanju, kakva crna gradnja, kakav prosperitet.

Saša

pre 9 godina

@Mihajlo
Pošten komentar, pa ću i ja napisati pošteno kako stvari stoje iz ugla jednog kupca (treći put sam kupac, bio sam jednom i prodavac). Baš zato što su u oglasima cene prenaduvane, dobar deo kupaca više ne zove agencije, niti prodavce iz oglasa. Nisu kupci ti koji treba da nude išta, nego agencija treba da objasni prodavcu da za 60-70 m2 nigde više u Beogradu ne može dobiti 100.000 evra i to za stan star 40 godina, što znači sve renoviraj ako nije menjano kupatilo ili kuhinja u zadnjih 10 godina (voda, struja..). Sa oglašenim prodavcima je sad još gore dogovarati, jer im je agencija rekla da je to "realna cena". Ovde od posla nema ništa.
Nijednom keš kupcu se ne žuri, on može da čeka kolaps tržišta do prodaje "nula". Dobar deo ni ne mora da kupi stan, renta je vrlo jeftina.
Kako stvari stoje, ili će agencije pozvati svoje prodavce i tražiti razumne cene za oglašavanje ako im stan stoji 3+ meseca ili će kupci čekati direktne pogodbe sa onima kojima je nužda da prodaju, a takvih će biti sve više (pad plata, penzija, prometa...). Mi smo spremni da platimo cenu kvm iz rešenja o porezu za 2013. godinu, ako je stan renoviran u zadnjih 10 godina, ne preko toga. Možemo da čekamo i deceniju.

miki

pre 9 godina

Cene ce biti onakve kakve kupci odrede. A posto prosecan kupac nema nesto, a i broj kupaca je mali, onda se za prosecan stan ne moze dobiti vise od od 4 miliona.

Andrija

pre 9 godina

Kamante na kredite 5-6% (sa minimalnim euriborom), kamata na stednju 0.5 - 1.5 %. U kom grmu lezi zec?
Ne moze cena kvadrata toliko da se smanji koliko krediti mogu da poskupe.

Ili ja nesto ne racunam kako treba?

masak

pre 9 godina

1. Svake godine nas je sve manje
2. Prica se o ozivljavanju sela
3. Svi hoce u gradove
4. Narod nema para za vece investicije kao sto je stan
5. Stalno hocemo nove stanove

Ove stvari ne idu zajedno. Ako drzava vec hoce da ulozi,treba da se ulozi u proizvodnju tako da se poveca izvoz i smanji uvoz (da npr ne uvozimo bilo sta od hrane,odece,obuce...). Da se to modernizuje i da nam cene i kvalitet budu slicne uvoznim. Tako ce em ostajati vise para u Srbiji (manji uvoz) em cemo vise para imati (veci izvoz).

Mislim da je to jedino resenje za Srbiju inace propadosmo bas skroz.

maki

pre 9 godina

nevidjena glupost, napravice blokove duhova kao u kini, svaki deseti stan i da prodaju, a ostalo, leglo narkomana i prostitucije, ne hvala u takvim blokovima ne zelim ni ja ni moja porodica da zivimo, drzava treba da gradi infrastrukturu a investitori neka odaberu cime zele da se bave,

kojot

pre 9 godina

"Država mora da se odrekne participacije za zemljište, treba smanjiti takse za stambeni kvadrat i privući investitore koji bi gradili na milionima neiskorišćenih kvadrata širom zemlje. Stručnjaci kažu da jedino masovna gradnja može da bude šansa i za graditelje i za budžet građana. "

ako je ovo strategija koju ce drzava da koristi mozemo da budemo sigurni da ce stotine firmi koje se bave gradjevinarstvom sigurno propasti, da ce se izgradjeni jeftini stanovi raspadati vec posle 15 godina, a najiskrenije verujem da ce oni zvrjati prazni jer posle svih ekonomskih reformi nece ljudi moci da kupe stan ni za 500 evra po kvadratu.

Neko

pre 9 godina

Zasto bih davao 1200 evra za kvadrat kad za stan npr od 40 kvadrata mogu da kupim kucu u predgradju po sistemu kljuc u ruke? Jednostavno, stanovi su kod nas precenjeni realno bi bilo da cena ne bude veca od 600-700 evr po kvadratu.

Zoran

pre 9 godina

Ne razumem. Ko ne moze da kupi stan u BG, nema dobru platu pa neka ide u neko manje mesto, selo.
(Biljana Dj, 15. avgust 2014 11:11)

U menjem mestu je jeftiniji stan, ali i posao se teze nalazi i nize su plate.

boki

pre 9 godina

Kakav stručnjak ovaj Rodić. Otišo Mrka u penziju, a evo ga ovaj ekspert što lopatu na gradilištu nije video, da laže narod, misli glup je. On nikad kalkulaciju investicionih troškova nije izveo, jer da jeste video bi koliko laže. Cena kapitala+cena zemljišta+cena komunalnog opremanja+ troškovi projektovanja+nadzora+građenje i na kraju profit. A gde je tu cena kapitala za svo to vreme. Ovo je komunjarska negacija realnosti, a iz tog smo se sna ipak probudili. Ovakvi nadri stručnjaci već godinama samo nanose štetu posrnulom građevinarstvu ! Zato; stručnjak Rodić sedi jedan !

Nema tu...

pre 9 godina

Smesno je sto mi sami ne umemo da se dogovorimo pa se nadje 5-10 porodica koje bi uzele kredit za stan, a onda naprave doo i uzmu investicioni kredit - sami sebi naprave zgradu, dobiju vecu kvadraturu, a manje ih kosta... Al kome ja pricam...

Žaki

pre 9 godina

Sat vremena se ogorčeno smejem i ne mogu da prestanem! Masovna gradnja?! Nema ko ni ovo hiperprodukovano da kupi jer smo svi sirotinja a neko podmeće "masovnu gradnju"? Da ne postoji možda dil sa nekom drugom državom, a za koji mi ne znamo, da se ovde naseljavaju polako neki drugi narodi? A ovamo pričamo o kaznama za neke plaćenike?

RSrpska

pre 9 godina

A kome da se gradi kada nema ko da useli, smanjuje nam se broj. Nestade Srba. Jos bi nam falilo da te jeftine stanove pokupuju Šiptari.
Nisam protiv gradnje, ali dajte da poraste natalitet, bicemo izbrisani sa lica zemlje ovim tempom.

Fenolom otrovana trudnica

pre 9 godina

Prvo da država odgovori na pitanje:
Ko je kriv za aferu "Fenol", nakon ove afere narod više ne veruje državnoj gradnji.
Za one koji ne znaju, Građevinska direkcija Srbije doo je izgradila stanove koji nisu bezbedni za život ljudi.

nenad

pre 9 godina

B92, ovaj gospodin nije objektivni ekspert nego lobista. On lobira za to da se uzme od drugih i daje preduzećima koji su u njegovoj komori. Građevici su previše stanova izgradili prošlih 10ak godina, to je razlog zašto danas imaju manje posla. Tržištu jednostavno nisu potrebni toliki stanovi, ljudi nemaju para da ih kupe.

Nada da će srpska privreda oživeti izgradnjom jeftinih stanova, koje bi država pred bankrotom subvencionisala, je vrlo kratkoročna, da ne kažem glupa. Da se tako pomaže privredi, ona bi danas cvetala posle sličnih akcija u prošlosti. U Beogradu ima još stotine praznih novoizgrađenih stanova za koje nema kupaca. To su stanovi koje su građevinska preduzeća izgradila i koje danas ne mogu da grade.

ex sns

pre 9 godina

Sa prosekom plata od 400€ i sa cenama za m2 kakve danas jesu, tesko da ce se ista promeniti. Sa druge strane, sve manje mladih uopste i planira zivot ovde, tako da ako masovnu gradnju planirate, onda je bolje da gradite staracke domove.

Mihajlo

pre 9 godina

Iz te sam branse. Ne gledate sta prodavci traze vec vidite koliko ste spremni da platite. Prodavci formiraju cenu na osnovu cena u oglasima, a ne znaju za koliko stanovi realno odlaze. Agenti im stanove uvek procene na vise jer im od toga zavisi provizija.U zadnih 3meseca sam obisao oko 30 stanova. Vecina su porodice sa poodraslom decom koje zele da prodaju svoj veliki stan, da npr. sinu i cerki kupe stan, da roditelji sebi kupe stan i da im ostane. Posto od toga nema nista, dolazi do bolnog otreznjenja pa ili odustaju ili daju stan po realnoj ceni od ispod 900eur na NBGD kada im sin ili cerka dovedu bracnog partnera u kucu. Vecina stanova se prodaje duze pd godinu i po dana pa i dve, smesno, to nisu stanovi koji su realno na prodaju. Ja bih voleo da svoj auto prodam za 30.000 eur, ali cu tesko za njega dobiti vise od 7000. Zato je na meni da li cu ga prodati ili ne. Za prodavce stanova je doslo lose vreme, jer stannije investicija zabuducnost u zemlji koja je sve manja i manje naseljena. Dakle, cene moraju dole, samo je pitanje koliko dole. U Bugarskoj u Blagoevgradu novogradnja 399 eur. U Sofiji 600-700 na 2km od centra. U Beograd ista gradnja centar vec moze da se nadje za 1000-1100 eur bez lifta, a do 1450 sa liftom. A na periferiji ljudi traze 1350 eur pa do 1800 eur. I posle zasto stan stoji po 4 godine u oglasu????

Pata Negra

pre 9 godina

'Znači cena bi se kretala oko 500 evra,a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 eur/m2 bi zarađivao 15-20 a to znači da bi gradjani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše', kaže Goran Rodić potpredsednik Građevinske komore Srbije..
Sramotno je da je ovakav, nemisleći i prig*up čovek funkcioner bilo gde i bilo zašta. Ali kod ove vlasti to je pravilo. Posle expertskih lopova dobili smo musavce analfabete..Ipak, njegove ideje su samo razrada pregršti demagogije i budalaština koje kao zračenje i zaraza stižu sa najvišeg Mesta..

miljenko

pre 9 godina

OVAJ tekst nema veze sa zivotom.
Napisite da je sponzorisan clanak i gotovo. Prodaje nema, a ponuda je tek katastrofalna, bio sam u prilici kao kupac da se uverim u isto. A ne znam ni gde je ova Alka agencija kad je nema nigde da se oglasava.

kupac

duje

pre 9 godina

Tja... Ako vlasnici biznisa ne znaju kada je dosta ili kako da pređu na drugi biznis, onda i bolje da propadnu.
To je normalno u partijama životnog "monopola".
Stambeno građevinarstvo je u rasulu i jedino kupovna moć radne klase može da ih spase.
A to je 4€ minimalac.
Sve je manje deviznih doznaka bato, kese nisu sestre! Nemate više od koga da uzimate :-)
A i banke su vas nasamarile pre 5-10 godina. Lako je praviti sa tuđim novcem, ali dođe vreme za naplatu.

Ma nemate pojma, da ga imate ne biste pravili stanove.
Ali ako vam država bude pomagala za ove poslove mojim novcem idem na ulicu da branim svoja prava.

jovan

pre 9 godina

Ja mislio da u kapitalizmu pre velike investicije prvo ide istrazivanje trzista, da se vidi da li se i sta isplati ulagati. Kod nas jos vlada socijalisticka planska privreda, planovi se zasnovani na politickim ciljevima a ne na ekonomskoj logici. Krajni rezultat je poznat jer smo taj film vec gledali. Jos vise upropascena privreda i drzava.

Zorz

pre 9 godina

Kod nas je biznis kad si dobar minimum duplo od ulozenog.Gledam kod mene u gradu sta grade ono je blago receno sramota.Druga stvar koja se takodje radi je da se peru pare preko kupovine stanova pa se pumpaju cene kvadrata.

Laki78

pre 9 godina

klasična glupost...nema potrebe za masovnom gradnjom jer masovnih kupaca nema niti će ih biti sa ovim prosekom plata. Nam uopšte neće biti potrebna značajnija gradnja stanova dok standard ne poraste na nivo iz bar 2009.godine, a to će obzirom na današnje okolnosti i kako se situacija razvija biti za nekih 15 godina.Kad uzmemo u obzir i negativan prirodni priraštaj i iseljavanje ljudi u inostranstvo, koje će se dodatno povećati kako se približavamo EU, mislim da nama više uopšte neće biti potrebna značajnija stano-gradnja.Evo ,samo da skupim nešto para i planiram i ja da prodam stan i palim iz ove nedođije.

niki

pre 9 godina

ZA TOT.SOCIJALU Kakve veze ima cena hleba i ovih drugih gluposti sto pises sa cenom stana,cinjenica je da u Zapadnoj Evropi u svakoj drzavi mozes iznajmiti stan od stambenih korporacija tj. da nisi prisiljen da moras kupiti stan e sad mi objasni gde u Srbiji mozes da iznajmis stan preko stambene korporacije?

KoleM

pre 9 godina

Napravite zgradu i računate na profit od 5%, onda vam zafali još jedan papir i čekate, čekate, čekate, čekate, čekate i računate da vas godina dana čekanja košta recimo 7%.

mup

pre 9 godina

Ovo se nikada nece ostvariti, jer ce ovim nepismenim strucnjacima neko da objasni kako funkcionise trziste nekretnina. Ja sam nedavno gradio neki stan i pola posla od sive gradnje do kraja sam sam uradio, a cena se do kraja popela na 500 evra. E sad zamislite kakav kvalitet bi se mogao ponuditi po toj ceni. Sto se tice gradjevinskog zemljista njegovom naknadom se finansira izgradnja saobracajnica, semafora, parkinga, vrtica, skola, domova zdravlja. Znaci da ce te zgrade biti na nekoj ledini i da ce stanari da gaze blato, ili ce im drzava o nasem trosku iz budzeta sve to uraditi, sto bi bio znak da drzava bespravno gradi. Ovo su Potemkinova sela i ova vlast nema nista osim osim glupavih obecanja u koja mozete verovati samo ako ste glupi kao i ta obecanja.

...

pre 9 godina

Ovoj zemlji ne treba vise masivna stanogradnja, vec masivno rusenje starih i polupraznih zgrada, uz prethodno preseljenje vlasnika u neku drugu zgradu. Od dve poluprazne napravite jednu punu koju ce stanari propisno odrzavati, a na mestu porusenih napravite zelene povrsine, javne parkove, decija igralista...

Valter

pre 9 godina

Nikada bolje nije bilo, ulice pune rupa, klizista vec tri meseca obrusila ulice, autobusa nikada manje, diplome se kupuju na trafikama i zaposljavaju se u gradske institucije, konkursi za direktore samo sto se nisu u albumu sa slicicama pojavili, sistematizacije se pisu po kafanama - Palilulac i obliznje uz kancelarije gradske uprave, ... samo se seme rade i dovode penzioneri na mesta placenih pomocnika/nacelnika od proaplijeh fabrika ....
sta ces bolje nikad gore u Beograduali moze jos ....

Lujka_na_trotinetu

pre 9 godina

(vordiljo, 15. avgust 2014 11:20
Obrati paznju da se u tekstu navodi smanjenje taksi-nameta od strane drzave,a kad se radi o masovnoj stanogradnji drzava se tih taksi odrice.Ako se zna da je energoprojkt u Stepi radio za 365 evra kljuc u ruke i to bez fenola ,znaci da je cena od 500 evra za prosecnu novogradnju sa C energetskim pasosem sasvim moguca sto se tice same izgradnje,opet ako se drzava odrekne nameta.A verujem da hoce iz prostog razloga sto masovna gradnja naj brze podize BDP doduse kratkotrajno,ali podize BDP i industriju.A posto i ova vlast isto kao i prosla nije sposobna da pokrene privredu vec zive samo od zaduzivanja,a toga je sve manje ici ce na ovaj potez svesno ruseci prosecnu cenu kvadrata u Srbiji znajuci da ljudi moraju da placaju porez na imovinu,a za njih je bolje sto vise prodatih nekretnina bez obzira dali iko zivi u njima.
Sto se tice realne vrednosti kvadrata,i Grci su imali isto misljenje pa se desio bankrot,pa sad siri centar Atine ide oko 700 evra. Mi smo u pred bankrotu sta mislis sta nas ceka med i mleko. Pogledajte cene u okruzenju Budimpesta, Sofija, Ljubljana vece plate, veci BDP, izbalansirano stanje u privredi, uredjeniji sistem, a nize cene u odnosu na Bg.
Ali dzaba vam novci moj sinovci nema vise izbeglica iz Hrvatske, Bosne, sa Kosova. Nema vise ni Crnogoraca sa Ruskim parama, a sto je najstrasnije nema vise ni nas kao naroda da zivi u tim stanovima. Dzaba vam cigle kad nema ko da zivi u njima.

T.T

pre 9 godina

Iato tako i za hranu i hemiju. Oni pricaju kako im posao staje, pada promet, a to je glavni razlog. Pucaju na visoku zaradu, a ne na kolicinu. Dakle privrednici su nam lenji, a ne narod kako kaze gosn premijer.
Nek smanje cene i neka rade na kolicinu, neka smanje marze, porez i eto im zarade, narodu posla.

mare

pre 9 godina

Daj kod nas je to tržište nekretnina čudno. Prodaje je lokacije, a ne kvalitet. Oronuli raspali stančić u krugu dvojke 100k evra ? ? To nema nigde u svetu, samo na Balakanu.
Lokacija je sve, a fasada što se raspada ništa, stari prozori,instalacije,pločice,parket....strašno

S21

pre 9 godina

U NS stanova ima vise nego sto se trazi pa mi bilo kakva prica o daljoj gradnji i prodaji nekretnina zvuci cudno. Lepo je graditi, ali za koga???

Fidelio

pre 9 godina

Biće stanova po 500 evra da se bira ... Kad pomru penzioneri koji plaćaju dažbine i ostanu nezaposlena deca od 40 godina biće prodaje budzašto. Osim toga mnogi koji su u kreditima već prodaju po svaku cenu ... Jednostavno, balon je pukao!
(Miki, 15. avgust 2014 10:12)

Neće ni trebati da se čeka toliko dugo (ili kratko) da penzioneri pomru.

Kad im Vučić sreže penzije za 20%, pa i tu bedu počne da isplaćuje neredovno (što je samo pitanje vremena), mnogi više jednostavno neće moći da plaćaju komunalije, dvostruko ili trostruko uvećan porez i ostale sve veće troškove za svoje stanove, pa će pokušati da ih prodaju i nađu neko jeftinije rešenje. Vrlo često - kao beskućnici. I tako njih (mali) milion...

Ja predviđam da će takav trend početi najkasnije nekih 6 meseci posle rezanja penzija. Arapski kredit će to samo malo odložiti, ali kad pijavice potroše te pare (kao što i sam Vučić predviđa, otprilike do marta iduće godine), to je neizbežno.

marama

pre 9 godina

Umesto da država subvencioniše gradnju stanova, neka te pare troši na infrastrukturu po Srbiji. Pa će stanovništvo ravnomernije da se seli. Ovako svi hoće u gradove jer je infrastruktura van gradova loša, a da ne pričam koliko je stari BG pretrpan, kola parkirana po trotoarima i saobraćaj haos.

besna glista

pre 9 godina

15 do 20% postojecih stambenih jedinica, sto kuca sto stanova, zvrji prazno. Prosecna plata jedva da se krece oko 25.000 dinara mesecno. Nezaposlenost je odavno premasila 30%. Prirodni prirastaj je negativan. Svako ko moze, iseljava se u inostranstvo... I vi mislite da je masovna gradnja 'jeftinih' stanova ono sto nam treba? Strucnjaci, nema sta.