Sreda, 09.07.2014.

18:13

Deset giganata koji kontrolišu svet

Deset giganata kontolišu skoro sve što kupite, od proizvoda za domaćinstvo do hrane za kućne ljubimce ili odeće.

Izvor: B92

Deset giganata koji kontrolišu svet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

b78

pre 9 godina

Vidim da nisam bas najbolje objasnio....Nestea je Koka Kolin brend i on radi pakovanje i distribuciju ali je sirup od kojeg se pravi ovo pice Nestleovo i dobija ga od ove firme....ista stvar je sa Liptonovim ledenim cajem odnosno Unileverpm i Pepsijem....prosto, trziste pica je ogromno i u njemu dominiraju Koka Kola i Pepsi a Nestle i Unilever koliko god ogromni bili unutar industrije robe siroke potrosnje su odlucili da im je isplativije da u njega udju na ovaj nacin, zajedno sa najvecima prodajuci im sirup i na neki nacin "iznajmljuci " svoje brendove, nego da sami udju u njega. Sa druge strane su Nestle kao brend i Lipton vec toliko poznati globalno da je Pepsiju i Koka Koli bilo lakse da ih iskoriste za ledene cajeve kao kategoriju unutar pica nego da investiraju u gradjenje brendova od nule sto je puno vise novca....nadam se da sam bio malo jasniji.....sve u svemu za razliku od nas veliki se jako brzo dogovore oko zajednickog interesa i drze se toga :-)

Pera

pre 9 godina

Evo spiska Monsanto firmi, skoro da je ceo ovaj vas prikaz njihov.

Aunt Jemima
Quaker
Betty Crocker
General Mills
Bisquick
Duncan Hines
Hungry Jack
Jiffy
Ms. Butterworths
Pepperidge Farms
Campbells
Aurora Foods
Kraft/Phillip Morris
Post Cereals
Hershey’s
Nestle
Carnation
Holsum
Interstate Bakeries
Best Foods
Knorr
Kellogs
Nature Valley
Nabisco
Pillsbury
Heinz
Hellmans
Hunts
KC Masterpiece
Frito-Lay/Pepsi
Delicious Brand Cookies
Famous Amos
Keebler/Flowers Industries
Banquet
Green Giant
Healthy Choice
ConAgra
Kid Cuisine
Stouffers Lean Cuisine
Marie Callenders
Ore-Ida
Smart Ones Power Bar Brand
Chef Boyardee
Horme
Loma Linda
Morningstar
Lipton
Unilever
Uncle Ben’s Rice-a-roni/Pasta-roni
Tombstone Pizza
Tostinos
Orville Redenbacher
Pop Secret
Pringles
Proctor and Gamble
Coca Cola
Minute Maid
Cadbury/Sweppes
Capri-Sun
Cool-Aid
Ocean Spray
V-8
Prego pasta sauce
Ragu sauce

Za komentatora xy

pre 9 godina

Prijatelju, taj stav koji si sad izrazio u komentaru je isti onaj sebični stav zbog kog je nastala reč "idiot" u staroj Grčkoj (napominjem da ovim ne želim da te uvredim nego ti objašnjavam zašto mislim da je tvoj stav sam po sebi loš). Ako se sećaš definicije, idiot je u staroj Grčkoj bio onaj ko ne prati tekuće stvari, drugim rečima: onaj ko se ne zanima za sopstvenu sudbinu. Dakle, ako tebe zanima samo tvoja plata i tvoji uslovi rada, ti onda ne upravljaš svojim životom - eto, toliko je prosto.

Gorance

pre 9 godina

A sta mene briga ko drzi kompaniju i koliko zaradjuje ako mi da posao i dobro me plati.
(xy, 9. jul 2014 23:23)

Stvar je u kontroli ljudi. Jednog dana ces reci "a sta mene briga sto ce mi izvaditi oko ako mi dobro plati".

rambo

pre 9 godina

Naslov pogrešan. Ovo su korporacije koje kontrolišu potrošačko tržište, tj tržište svakodnevnih namirnica. Čak i da ih ne kupujete, oni zadaju trendove, cene i po želji "jedu" sitne konkurente.
Medjutim, zanemarili ste naftne gigante, velike IT korporacije, banke, farmaceutsku industriju, kao i najveće Medijske korporacije, samim tim one prave vladare. Dobra namera, ali nedovoljno informisan i pogrešno interpretiran članak.

Miloš

pre 9 godina

Marketing pravi čudo . To je tako u Trgovini , lanac dobro povezan organizovano sve lepo nema pljačke kapitalistički nažalost. Zaposleni zadovljni ne toliko puno ali imaju para za normalan život. Dok vlasnizi Velikih korporacija ne znaju šta će sa parama kupuju avione , brodove , plaže , nekretnine na top lokacijama i razbacuju se. Dok mi koji to ovde kupujemo ako još ima neko ko da kupuje jedva preživljavamo. Sve se svelo na preživljavanje , ovo nije život nego ludnica u Srbiju.

Milosav

pre 9 godina

Ako se neko seca marksizma od starijih komentatora, kako ono bese, monopol kapitala ili kapitalizma? Ne secam se bas dobro, ali tako nekako.

komentatorka

pre 9 godina

nema to veze sa kontrolom nego isplativoscu posla, sve kompanije koje ne mogu da opstanu samostalno bivaju otkupljene od one koja moze i tako opstaju. sve ove male kom[anije su nekada postajale kao samostalne ali
zbog sve veceg mesanja drzave u poslovnu politiku i regulisanje trzista male kompanije se prodaju velikim (uspesnijim, ili onim koje uspeju da podmite politicare) i opstaju pod svojim starim imenom zbog trzisne prepoznatljivosti.
isto se desava i sa avionskim kompanijama, u americi od gomile (10-12) slile su se u efektivno 4.
isplativost jedini razlog.

genius

pre 9 godina

...A vlasništvo ovih kompanija u rukama marioneta iza kojih stoji kapital nekoliko najvećih privatnih banaka. Prosto kO pasulj - svetom vladaju lihvari...

Saldzo

pre 9 godina

I kod nas bi bilo zanimljivo da vidimo grafički prikaz koje partije "kontrolišu" koja javna i privatna preduzeća...
(Građanin, 9. jul 2014 21:22)

To ni Bog Otac, Alah, Visnu i Buda zajedno ne bi mogli da razmrse i nacrtaju da bude jasno. :D

b78

pre 9 godina

i malo vam je zastarela ova mapa posto je Kraft sada podeljen na dve kompanije Kraft ( Amerika ) i Mondelez ( Evropa ) .....poenta naravno i dalje stoji ali mislim da je tako u svakoj industriji da imas dva do tro velika igraca a da je ovo ostalo manje vise nebitno.....u svakom slucaju radi se zaista o gigantima.....Koka Kola je verovatno kada bi pitali obicne potrpsace najveca jer je to najveci brend ali nije i najveca kompanija u pvoj industriji

b78

pre 9 godina

lipton caj je Unileverov a Lipton ice tea je pepsijev ( sirup od koga se pravi Unilever) ista je prica za Nestea.....sediste Unilevera je u Londonu i Roterdamu zato sto je firma englesko holandska i nastala spajanjem dve firme iz pomenutih zemalja ..... od ovih ovde, a radi se samo o industriji siroke potrosnje, najveci je Nestle po godisnjim prihodima....za sva ostala pitanja stojim na raspolaganju :-)

Marko

pre 9 godina

Evo kreću Srbi sa teorijom zavere, Monstantu,Vatikanu, SAD,EU,Harpu i sl. Da nam Amerikanci nisu skinuli diktatoru Slobu sad bi bili evropska Kuba, izolovano ostrvo.

TRT

pre 9 godina

"Ja od ovoga nista ne kupujem."
(meda, 9. jul 2014 18:44)

pazi da ti ne poverujemo...ajd da verujemo da nikad nisi kupio/koristio/ pio Pepsi ,Sweeppes, Coca colu ,Fantu ,da nisi jeo milku, nestle ili toblerone, Mars, twix, bounty ili snickers..ok ajde :) da nisi pio nescafe ili jacobs ...da nisi kosu oprao head and shoulders ili garnier ili panten samponom..ok,da se nisi obrijao gilette brijacem ili braun aparatom, hmm...ok i to, ne koristis duracell baterije i ne peres zube johnsons ili oral b pastama, nisi pio lipton cajeve ne jedes magnum sladoled i to verujem :) ali da nikad nisi probao orbit ili wrigley zvake e to ne mogu da verujem ! Druze ,lazes vise nego veliki vodja ! :))

Moca

pre 9 godina

Ovo se odnosi samo na proizvode siroke potrosnje, prvenstveno prehrambene i proizvode za higijenu. Jos je ludje kad se pogledaju neke strateski bitne stvari, tipa nafta. Jedna kompanija, iako u drzavnom vlasnistvu, ima rezerve od oko 260 milijardi barela sirove nafte, sto je ubedljivo najvise od svih kompanija, sto privatnih sto drzavnih. Dakle, tek tu nema izbora...

Zile

pre 9 godina

Nestle posluje u 86 drzava, ima preko 2000 marki proizvoda, ima godišnji promet od 92 milijarde svajcarskih franka, i 330 hiljada zaposlenih.

aleks

pre 9 godina

@Nikola
Ovo su najvece korporacije u domenu robe siroke potrosnje i to ti lepo pise, ono sto kupujete svakodnevno. Ne racunaju se naftne kompanije, energetika, rudarstvo, telekomunikacije, vojna industrija i ostalo

Nik

pre 9 godina

Zanimljivo mi je da je P&G vlasnik (doduse posredni) brendova Lacoste i Boss...a gde je nas Marbo Product (Chipsy)koji je kupljen od strance Pepsico-a?

Nikola

pre 9 godina

Ja ne znam sta vam je tu čudno. Pa sve te korporacije rade po filozofij, ako ne mogu pobediti mogu kupiti. Pa svako ko malo dublje analizira stvari zna da kada nešto kupuje, postoji samo par proizvodjača, a mnogo brendova.

Zaverenik

pre 9 godina

@bre bre
Ne morate ni da cujete, a jos kako koristite i kupujete! Iluzija je da se od "iluzije izbora" moze pobeci. A o "teorijama zavere" i onima koji to omalovazavaju ili se protiv toga bore je besmisleno i pricati.

DUSAN miljkovic

pre 9 godina

Lista proizvoda je ovde stala na jedan papir, realnost je sasvim druga. Na mapi nema zajecarskog piva pod Coca Colom, mozete samo da zamisliti kolika je ustvari ova mapa ako gledamo celi svet!!!!

Vladimir Dž

pre 9 godina

@gumush - Normalno je da Nestle moze tolike plate da deli u Švajcarskoj kad drže decu robove u zapadnoj Africi dok ovde u fabrici u Staroj Pazovi daju 20000 platu.

Trad

pre 9 godina

@gumush
meni je neverovatno sta prosecan srbin vidi kao 'neverovatno'...'neverovatna' ti je plata visokog funkcionera u jednoj od najvecih kompanija na svetu ali ti je sasvim normalno kad cujes da neki fudbaler (kosarkas, teniser itd) tih 40k zaradi za par dana.... toliko su ljudima isprani mozgovi raznim besmislicama i stvarima koje se forsiraju kao 'nenormalne' da nesto sto je stvarno besmisleno i neverovatno prodje kod prosecne raje neprimeceno...

Никола

pre 9 godina

Овај чланак је неистинит и садржи ѕлонамјерне инсинуације.
1) Ово нису ни близу највеће компаније на свијету - ни по заради, ни по профиту, ни по капитализацији, ни по броју запослених. Од свих ових компанија само Нестле се појављује на 65 мјесту највећих, по заради. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_companies_by_revenue

2) Изјава о илузији избора је нетачна и малициозна. Потрошач изабире између производа, а не између чланова управног одбора или власника дионица произвођача или дистрибутера тих производа. Унилевер није запаковао исти производ у два омота. Нији Милка иста чоколада као Кредбури. Није Порше 918 исто што и Шкода Ситиго, а Волксваген их оба производи (Порше СЕ је већински власник Волксвагена).

Укратко, маните се злонамјерних полуинформација, заснованих на теорији завјере... То је тако 1997.

cepes

pre 9 godina

"90 odsto medija našlo se pod kontolom samo šest kompanija" - "37 banaka istopile su se u samo četiri"... toliko toga bih vam napisao ali nesto mi govori da mi necete objaviti komentar ;) .. ali, pitacu vas samo ovo - gde je nestalo istrazivacko novinarstvo? i koliko ima pravih novinara danas u svetu koji rade po nekom sopstvenom nahodjenju a ne po nalogodavcima? u svetu.. ne u srbiji! ako mi komentar i neobjavite, nadam se da ce biti prosledjen gde treba.. i zahvaljujem se i ja vama! :)

Ivan

pre 9 godina

Korporacije jedino mogu da kontrolisu ljude putem politicara. Smanjis moc politicara i smanjuje se nezasluzena moc korporacija.

Jedino ako neko ima primer gde su korporacije odrzavale nezasluzen monopol bez pomoci politicara

sakupljam minuse

pre 9 godina

Iluzija izbora je sinonim za izbore u Srbiji. Za koga god da glasas olosi koji dodju na vlast zaposljavaju svoje botove za prljave poslove.

Laki

pre 9 godina

Naravno, svetom upravljaju bezlicne korporacije. Osim "iluzije izbora", verujem da postoji "iluzija vlasnistva". Misle ljudi da su te cudovisne korporacije vlasnistvo "mali milion" akcionara, a ono ustvari svega nekoliko porodica ima vecinski udeo. Takvo je vreme danas, bezlicne korporacije i jos bezlicniji finansijski fondovi vladaju.

Tassadar

pre 9 godina

U budućnosti neće postojati države i nacionalnosti već korporacije i sindikati... granice takve nove Zemlje će biti povučene između uticajnih zona mega kompanija ...

gumush

pre 9 godina

Bio sam u Švajcarskoj kod rođaka, pričao sa osobom koja ima malo značajniju funkciju u Nestleu, ta osoba ima veze sa mojim rođakom. I pitam ga ja, ako nije tajna, kolika je njemu plata. Kad sam čuo.. ostao bez komentara. Zamislite da vam je plata 40 000 evra mesečno?

igi

pre 9 godina

Treba to rasturiti dok jos ima vremena, eno u SAD privatna vojska, korporacije kontrolisu i upravljaju drzavama.....a iza njih jedva stotinu ljudi.

Vladimir Dž

pre 9 godina

Nije samo na kraju rečeno da te četiri banke kontrolišu Federalne rezerve, tih desetak giganata kao i sledećih 500 najvećih na svetu.

To je ono što su švajcarski naučnici dokazali u svojoj studiji pre neku godinu.

Tako da to nije prosta iluzija izbora (o kojoj maštaju naši ljubitelji zapada) već je to potpuna kontrola.

sakupljam minuse

pre 9 godina

Iluzija izbora je sinonim za izbore u Srbiji. Za koga god da glasas olosi koji dodju na vlast zaposljavaju svoje botove za prljave poslove.

TRT

pre 9 godina

"Ja od ovoga nista ne kupujem."
(meda, 9. jul 2014 18:44)

pazi da ti ne poverujemo...ajd da verujemo da nikad nisi kupio/koristio/ pio Pepsi ,Sweeppes, Coca colu ,Fantu ,da nisi jeo milku, nestle ili toblerone, Mars, twix, bounty ili snickers..ok ajde :) da nisi pio nescafe ili jacobs ...da nisi kosu oprao head and shoulders ili garnier ili panten samponom..ok,da se nisi obrijao gilette brijacem ili braun aparatom, hmm...ok i to, ne koristis duracell baterije i ne peres zube johnsons ili oral b pastama, nisi pio lipton cajeve ne jedes magnum sladoled i to verujem :) ali da nikad nisi probao orbit ili wrigley zvake e to ne mogu da verujem ! Druze ,lazes vise nego veliki vodja ! :))

gumush

pre 9 godina

Bio sam u Švajcarskoj kod rođaka, pričao sa osobom koja ima malo značajniju funkciju u Nestleu, ta osoba ima veze sa mojim rođakom. I pitam ga ja, ako nije tajna, kolika je njemu plata. Kad sam čuo.. ostao bez komentara. Zamislite da vam je plata 40 000 evra mesečno?

cepes

pre 9 godina

"90 odsto medija našlo se pod kontolom samo šest kompanija" - "37 banaka istopile su se u samo četiri"... toliko toga bih vam napisao ali nesto mi govori da mi necete objaviti komentar ;) .. ali, pitacu vas samo ovo - gde je nestalo istrazivacko novinarstvo? i koliko ima pravih novinara danas u svetu koji rade po nekom sopstvenom nahodjenju a ne po nalogodavcima? u svetu.. ne u srbiji! ako mi komentar i neobjavite, nadam se da ce biti prosledjen gde treba.. i zahvaljujem se i ja vama! :)

Vladimir Dž

pre 9 godina

Nije samo na kraju rečeno da te četiri banke kontrolišu Federalne rezerve, tih desetak giganata kao i sledećih 500 najvećih na svetu.

To je ono što su švajcarski naučnici dokazali u svojoj studiji pre neku godinu.

Tako da to nije prosta iluzija izbora (o kojoj maštaju naši ljubitelji zapada) već je to potpuna kontrola.

Laki

pre 9 godina

Naravno, svetom upravljaju bezlicne korporacije. Osim "iluzije izbora", verujem da postoji "iluzija vlasnistva". Misle ljudi da su te cudovisne korporacije vlasnistvo "mali milion" akcionara, a ono ustvari svega nekoliko porodica ima vecinski udeo. Takvo je vreme danas, bezlicne korporacije i jos bezlicniji finansijski fondovi vladaju.

Tassadar

pre 9 godina

U budućnosti neće postojati države i nacionalnosti već korporacije i sindikati... granice takve nove Zemlje će biti povučene između uticajnih zona mega kompanija ...

Никола

pre 9 godina

Овај чланак је неистинит и садржи ѕлонамјерне инсинуације.
1) Ово нису ни близу највеће компаније на свијету - ни по заради, ни по профиту, ни по капитализацији, ни по броју запослених. Од свих ових компанија само Нестле се појављује на 65 мјесту највећих, по заради. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_companies_by_revenue

2) Изјава о илузији избора је нетачна и малициозна. Потрошач изабире између производа, а не између чланова управног одбора или власника дионица произвођача или дистрибутера тих производа. Унилевер није запаковао исти производ у два омота. Нији Милка иста чоколада као Кредбури. Није Порше 918 исто што и Шкода Ситиго, а Волксваген их оба производи (Порше СЕ је већински власник Волксвагена).

Укратко, маните се злонамјерних полуинформација, заснованих на теорији завјере... То је тако 1997.

igi

pre 9 godina

Treba to rasturiti dok jos ima vremena, eno u SAD privatna vojska, korporacije kontrolisu i upravljaju drzavama.....a iza njih jedva stotinu ljudi.

Trad

pre 9 godina

@gumush
meni je neverovatno sta prosecan srbin vidi kao 'neverovatno'...'neverovatna' ti je plata visokog funkcionera u jednoj od najvecih kompanija na svetu ali ti je sasvim normalno kad cujes da neki fudbaler (kosarkas, teniser itd) tih 40k zaradi za par dana.... toliko su ljudima isprani mozgovi raznim besmislicama i stvarima koje se forsiraju kao 'nenormalne' da nesto sto je stvarno besmisleno i neverovatno prodje kod prosecne raje neprimeceno...

aleks

pre 9 godina

@Nikola
Ovo su najvece korporacije u domenu robe siroke potrosnje i to ti lepo pise, ono sto kupujete svakodnevno. Ne racunaju se naftne kompanije, energetika, rudarstvo, telekomunikacije, vojna industrija i ostalo

DUSAN miljkovic

pre 9 godina

Lista proizvoda je ovde stala na jedan papir, realnost je sasvim druga. Na mapi nema zajecarskog piva pod Coca Colom, mozete samo da zamisliti kolika je ustvari ova mapa ako gledamo celi svet!!!!

Vladimir Dž

pre 9 godina

@gumush - Normalno je da Nestle moze tolike plate da deli u Švajcarskoj kad drže decu robove u zapadnoj Africi dok ovde u fabrici u Staroj Pazovi daju 20000 platu.

Zile

pre 9 godina

Nestle posluje u 86 drzava, ima preko 2000 marki proizvoda, ima godišnji promet od 92 milijarde svajcarskih franka, i 330 hiljada zaposlenih.

Marko

pre 9 godina

Evo kreću Srbi sa teorijom zavere, Monstantu,Vatikanu, SAD,EU,Harpu i sl. Da nam Amerikanci nisu skinuli diktatoru Slobu sad bi bili evropska Kuba, izolovano ostrvo.

Ivan

pre 9 godina

Korporacije jedino mogu da kontrolisu ljude putem politicara. Smanjis moc politicara i smanjuje se nezasluzena moc korporacija.

Jedino ako neko ima primer gde su korporacije odrzavale nezasluzen monopol bez pomoci politicara

b78

pre 9 godina

i malo vam je zastarela ova mapa posto je Kraft sada podeljen na dve kompanije Kraft ( Amerika ) i Mondelez ( Evropa ) .....poenta naravno i dalje stoji ali mislim da je tako u svakoj industriji da imas dva do tro velika igraca a da je ovo ostalo manje vise nebitno.....u svakom slucaju radi se zaista o gigantima.....Koka Kola je verovatno kada bi pitali obicne potrpsace najveca jer je to najveci brend ali nije i najveca kompanija u pvoj industriji

Nik

pre 9 godina

Zanimljivo mi je da je P&G vlasnik (doduse posredni) brendova Lacoste i Boss...a gde je nas Marbo Product (Chipsy)koji je kupljen od strance Pepsico-a?

Moca

pre 9 godina

Ovo se odnosi samo na proizvode siroke potrosnje, prvenstveno prehrambene i proizvode za higijenu. Jos je ludje kad se pogledaju neke strateski bitne stvari, tipa nafta. Jedna kompanija, iako u drzavnom vlasnistvu, ima rezerve od oko 260 milijardi barela sirove nafte, sto je ubedljivo najvise od svih kompanija, sto privatnih sto drzavnih. Dakle, tek tu nema izbora...

b78

pre 9 godina

lipton caj je Unileverov a Lipton ice tea je pepsijev ( sirup od koga se pravi Unilever) ista je prica za Nestea.....sediste Unilevera je u Londonu i Roterdamu zato sto je firma englesko holandska i nastala spajanjem dve firme iz pomenutih zemalja ..... od ovih ovde, a radi se samo o industriji siroke potrosnje, najveci je Nestle po godisnjim prihodima....za sva ostala pitanja stojim na raspolaganju :-)

Nikola

pre 9 godina

Ja ne znam sta vam je tu čudno. Pa sve te korporacije rade po filozofij, ako ne mogu pobediti mogu kupiti. Pa svako ko malo dublje analizira stvari zna da kada nešto kupuje, postoji samo par proizvodjača, a mnogo brendova.

Zaverenik

pre 9 godina

@bre bre
Ne morate ni da cujete, a jos kako koristite i kupujete! Iluzija je da se od "iluzije izbora" moze pobeci. A o "teorijama zavere" i onima koji to omalovazavaju ili se protiv toga bore je besmisleno i pricati.

Saldzo

pre 9 godina

I kod nas bi bilo zanimljivo da vidimo grafički prikaz koje partije "kontrolišu" koja javna i privatna preduzeća...
(Građanin, 9. jul 2014 21:22)

To ni Bog Otac, Alah, Visnu i Buda zajedno ne bi mogli da razmrse i nacrtaju da bude jasno. :D

rambo

pre 9 godina

Naslov pogrešan. Ovo su korporacije koje kontrolišu potrošačko tržište, tj tržište svakodnevnih namirnica. Čak i da ih ne kupujete, oni zadaju trendove, cene i po želji "jedu" sitne konkurente.
Medjutim, zanemarili ste naftne gigante, velike IT korporacije, banke, farmaceutsku industriju, kao i najveće Medijske korporacije, samim tim one prave vladare. Dobra namera, ali nedovoljno informisan i pogrešno interpretiran članak.

genius

pre 9 godina

...A vlasništvo ovih kompanija u rukama marioneta iza kojih stoji kapital nekoliko najvećih privatnih banaka. Prosto kO pasulj - svetom vladaju lihvari...

Za komentatora xy

pre 9 godina

Prijatelju, taj stav koji si sad izrazio u komentaru je isti onaj sebični stav zbog kog je nastala reč "idiot" u staroj Grčkoj (napominjem da ovim ne želim da te uvredim nego ti objašnjavam zašto mislim da je tvoj stav sam po sebi loš). Ako se sećaš definicije, idiot je u staroj Grčkoj bio onaj ko ne prati tekuće stvari, drugim rečima: onaj ko se ne zanima za sopstvenu sudbinu. Dakle, ako tebe zanima samo tvoja plata i tvoji uslovi rada, ti onda ne upravljaš svojim životom - eto, toliko je prosto.

Gorance

pre 9 godina

A sta mene briga ko drzi kompaniju i koliko zaradjuje ako mi da posao i dobro me plati.
(xy, 9. jul 2014 23:23)

Stvar je u kontroli ljudi. Jednog dana ces reci "a sta mene briga sto ce mi izvaditi oko ako mi dobro plati".

Milosav

pre 9 godina

Ako se neko seca marksizma od starijih komentatora, kako ono bese, monopol kapitala ili kapitalizma? Ne secam se bas dobro, ali tako nekako.

Miloš

pre 9 godina

Marketing pravi čudo . To je tako u Trgovini , lanac dobro povezan organizovano sve lepo nema pljačke kapitalistički nažalost. Zaposleni zadovljni ne toliko puno ali imaju para za normalan život. Dok vlasnizi Velikih korporacija ne znaju šta će sa parama kupuju avione , brodove , plaže , nekretnine na top lokacijama i razbacuju se. Dok mi koji to ovde kupujemo ako još ima neko ko da kupuje jedva preživljavamo. Sve se svelo na preživljavanje , ovo nije život nego ludnica u Srbiju.

Pera

pre 9 godina

Evo spiska Monsanto firmi, skoro da je ceo ovaj vas prikaz njihov.

Aunt Jemima
Quaker
Betty Crocker
General Mills
Bisquick
Duncan Hines
Hungry Jack
Jiffy
Ms. Butterworths
Pepperidge Farms
Campbells
Aurora Foods
Kraft/Phillip Morris
Post Cereals
Hershey’s
Nestle
Carnation
Holsum
Interstate Bakeries
Best Foods
Knorr
Kellogs
Nature Valley
Nabisco
Pillsbury
Heinz
Hellmans
Hunts
KC Masterpiece
Frito-Lay/Pepsi
Delicious Brand Cookies
Famous Amos
Keebler/Flowers Industries
Banquet
Green Giant
Healthy Choice
ConAgra
Kid Cuisine
Stouffers Lean Cuisine
Marie Callenders
Ore-Ida
Smart Ones Power Bar Brand
Chef Boyardee
Horme
Loma Linda
Morningstar
Lipton
Unilever
Uncle Ben’s Rice-a-roni/Pasta-roni
Tombstone Pizza
Tostinos
Orville Redenbacher
Pop Secret
Pringles
Proctor and Gamble
Coca Cola
Minute Maid
Cadbury/Sweppes
Capri-Sun
Cool-Aid
Ocean Spray
V-8
Prego pasta sauce
Ragu sauce

komentatorka

pre 9 godina

nema to veze sa kontrolom nego isplativoscu posla, sve kompanije koje ne mogu da opstanu samostalno bivaju otkupljene od one koja moze i tako opstaju. sve ove male kom[anije su nekada postajale kao samostalne ali
zbog sve veceg mesanja drzave u poslovnu politiku i regulisanje trzista male kompanije se prodaju velikim (uspesnijim, ili onim koje uspeju da podmite politicare) i opstaju pod svojim starim imenom zbog trzisne prepoznatljivosti.
isto se desava i sa avionskim kompanijama, u americi od gomile (10-12) slile su se u efektivno 4.
isplativost jedini razlog.

b78

pre 9 godina

Vidim da nisam bas najbolje objasnio....Nestea je Koka Kolin brend i on radi pakovanje i distribuciju ali je sirup od kojeg se pravi ovo pice Nestleovo i dobija ga od ove firme....ista stvar je sa Liptonovim ledenim cajem odnosno Unileverpm i Pepsijem....prosto, trziste pica je ogromno i u njemu dominiraju Koka Kola i Pepsi a Nestle i Unilever koliko god ogromni bili unutar industrije robe siroke potrosnje su odlucili da im je isplativije da u njega udju na ovaj nacin, zajedno sa najvecima prodajuci im sirup i na neki nacin "iznajmljuci " svoje brendove, nego da sami udju u njega. Sa druge strane su Nestle kao brend i Lipton vec toliko poznati globalno da je Pepsiju i Koka Koli bilo lakse da ih iskoriste za ledene cajeve kao kategoriju unutar pica nego da investiraju u gradjenje brendova od nule sto je puno vise novca....nadam se da sam bio malo jasniji.....sve u svemu za razliku od nas veliki se jako brzo dogovore oko zajednickog interesa i drze se toga :-)

Никола

pre 9 godina

Овај чланак је неистинит и садржи ѕлонамјерне инсинуације.
1) Ово нису ни близу највеће компаније на свијету - ни по заради, ни по профиту, ни по капитализацији, ни по броју запослених. Од свих ових компанија само Нестле се појављује на 65 мјесту највећих, по заради. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_companies_by_revenue

2) Изјава о илузији избора је нетачна и малициозна. Потрошач изабире између производа, а не између чланова управног одбора или власника дионица произвођача или дистрибутера тих производа. Унилевер није запаковао исти производ у два омота. Нији Милка иста чоколада као Кредбури. Није Порше 918 исто што и Шкода Ситиго, а Волксваген их оба производи (Порше СЕ је већински власник Волксвагена).

Укратко, маните се злонамјерних полуинформација, заснованих на теорији завјере... То је тако 1997.

Marko

pre 9 godina

Evo kreću Srbi sa teorijom zavere, Monstantu,Vatikanu, SAD,EU,Harpu i sl. Da nam Amerikanci nisu skinuli diktatoru Slobu sad bi bili evropska Kuba, izolovano ostrvo.

gumush

pre 9 godina

Bio sam u Švajcarskoj kod rođaka, pričao sa osobom koja ima malo značajniju funkciju u Nestleu, ta osoba ima veze sa mojim rođakom. I pitam ga ja, ako nije tajna, kolika je njemu plata. Kad sam čuo.. ostao bez komentara. Zamislite da vam je plata 40 000 evra mesečno?

TRT

pre 9 godina

"Ja od ovoga nista ne kupujem."
(meda, 9. jul 2014 18:44)

pazi da ti ne poverujemo...ajd da verujemo da nikad nisi kupio/koristio/ pio Pepsi ,Sweeppes, Coca colu ,Fantu ,da nisi jeo milku, nestle ili toblerone, Mars, twix, bounty ili snickers..ok ajde :) da nisi pio nescafe ili jacobs ...da nisi kosu oprao head and shoulders ili garnier ili panten samponom..ok,da se nisi obrijao gilette brijacem ili braun aparatom, hmm...ok i to, ne koristis duracell baterije i ne peres zube johnsons ili oral b pastama, nisi pio lipton cajeve ne jedes magnum sladoled i to verujem :) ali da nikad nisi probao orbit ili wrigley zvake e to ne mogu da verujem ! Druze ,lazes vise nego veliki vodja ! :))

igi

pre 9 godina

Treba to rasturiti dok jos ima vremena, eno u SAD privatna vojska, korporacije kontrolisu i upravljaju drzavama.....a iza njih jedva stotinu ljudi.

Vladimir Dž

pre 9 godina

@gumush - Normalno je da Nestle moze tolike plate da deli u Švajcarskoj kad drže decu robove u zapadnoj Africi dok ovde u fabrici u Staroj Pazovi daju 20000 platu.

Vladimir Dž

pre 9 godina

Nije samo na kraju rečeno da te četiri banke kontrolišu Federalne rezerve, tih desetak giganata kao i sledećih 500 najvećih na svetu.

To je ono što su švajcarski naučnici dokazali u svojoj studiji pre neku godinu.

Tako da to nije prosta iluzija izbora (o kojoj maštaju naši ljubitelji zapada) već je to potpuna kontrola.

cepes

pre 9 godina

"90 odsto medija našlo se pod kontolom samo šest kompanija" - "37 banaka istopile su se u samo četiri"... toliko toga bih vam napisao ali nesto mi govori da mi necete objaviti komentar ;) .. ali, pitacu vas samo ovo - gde je nestalo istrazivacko novinarstvo? i koliko ima pravih novinara danas u svetu koji rade po nekom sopstvenom nahodjenju a ne po nalogodavcima? u svetu.. ne u srbiji! ako mi komentar i neobjavite, nadam se da ce biti prosledjen gde treba.. i zahvaljujem se i ja vama! :)

Laki

pre 9 godina

Naravno, svetom upravljaju bezlicne korporacije. Osim "iluzije izbora", verujem da postoji "iluzija vlasnistva". Misle ljudi da su te cudovisne korporacije vlasnistvo "mali milion" akcionara, a ono ustvari svega nekoliko porodica ima vecinski udeo. Takvo je vreme danas, bezlicne korporacije i jos bezlicniji finansijski fondovi vladaju.

b78

pre 9 godina

lipton caj je Unileverov a Lipton ice tea je pepsijev ( sirup od koga se pravi Unilever) ista je prica za Nestea.....sediste Unilevera je u Londonu i Roterdamu zato sto je firma englesko holandska i nastala spajanjem dve firme iz pomenutih zemalja ..... od ovih ovde, a radi se samo o industriji siroke potrosnje, najveci je Nestle po godisnjim prihodima....za sva ostala pitanja stojim na raspolaganju :-)

sakupljam minuse

pre 9 godina

Iluzija izbora je sinonim za izbore u Srbiji. Za koga god da glasas olosi koji dodju na vlast zaposljavaju svoje botove za prljave poslove.

Ivan

pre 9 godina

Korporacije jedino mogu da kontrolisu ljude putem politicara. Smanjis moc politicara i smanjuje se nezasluzena moc korporacija.

Jedino ako neko ima primer gde su korporacije odrzavale nezasluzen monopol bez pomoci politicara

b78

pre 9 godina

i malo vam je zastarela ova mapa posto je Kraft sada podeljen na dve kompanije Kraft ( Amerika ) i Mondelez ( Evropa ) .....poenta naravno i dalje stoji ali mislim da je tako u svakoj industriji da imas dva do tro velika igraca a da je ovo ostalo manje vise nebitno.....u svakom slucaju radi se zaista o gigantima.....Koka Kola je verovatno kada bi pitali obicne potrpsace najveca jer je to najveci brend ali nije i najveca kompanija u pvoj industriji

Zaverenik

pre 9 godina

@bre bre
Ne morate ni da cujete, a jos kako koristite i kupujete! Iluzija je da se od "iluzije izbora" moze pobeci. A o "teorijama zavere" i onima koji to omalovazavaju ili se protiv toga bore je besmisleno i pricati.

Trad

pre 9 godina

@gumush
meni je neverovatno sta prosecan srbin vidi kao 'neverovatno'...'neverovatna' ti je plata visokog funkcionera u jednoj od najvecih kompanija na svetu ali ti je sasvim normalno kad cujes da neki fudbaler (kosarkas, teniser itd) tih 40k zaradi za par dana.... toliko su ljudima isprani mozgovi raznim besmislicama i stvarima koje se forsiraju kao 'nenormalne' da nesto sto je stvarno besmisleno i neverovatno prodje kod prosecne raje neprimeceno...

komentatorka

pre 9 godina

nema to veze sa kontrolom nego isplativoscu posla, sve kompanije koje ne mogu da opstanu samostalno bivaju otkupljene od one koja moze i tako opstaju. sve ove male kom[anije su nekada postajale kao samostalne ali
zbog sve veceg mesanja drzave u poslovnu politiku i regulisanje trzista male kompanije se prodaju velikim (uspesnijim, ili onim koje uspeju da podmite politicare) i opstaju pod svojim starim imenom zbog trzisne prepoznatljivosti.
isto se desava i sa avionskim kompanijama, u americi od gomile (10-12) slile su se u efektivno 4.
isplativost jedini razlog.

Tassadar

pre 9 godina

U budućnosti neće postojati države i nacionalnosti već korporacije i sindikati... granice takve nove Zemlje će biti povučene između uticajnih zona mega kompanija ...

Zile

pre 9 godina

Nestle posluje u 86 drzava, ima preko 2000 marki proizvoda, ima godišnji promet od 92 milijarde svajcarskih franka, i 330 hiljada zaposlenih.

Moca

pre 9 godina

Ovo se odnosi samo na proizvode siroke potrosnje, prvenstveno prehrambene i proizvode za higijenu. Jos je ludje kad se pogledaju neke strateski bitne stvari, tipa nafta. Jedna kompanija, iako u drzavnom vlasnistvu, ima rezerve od oko 260 milijardi barela sirove nafte, sto je ubedljivo najvise od svih kompanija, sto privatnih sto drzavnih. Dakle, tek tu nema izbora...

Nik

pre 9 godina

Zanimljivo mi je da je P&G vlasnik (doduse posredni) brendova Lacoste i Boss...a gde je nas Marbo Product (Chipsy)koji je kupljen od strance Pepsico-a?

rambo

pre 9 godina

Naslov pogrešan. Ovo su korporacije koje kontrolišu potrošačko tržište, tj tržište svakodnevnih namirnica. Čak i da ih ne kupujete, oni zadaju trendove, cene i po želji "jedu" sitne konkurente.
Medjutim, zanemarili ste naftne gigante, velike IT korporacije, banke, farmaceutsku industriju, kao i najveće Medijske korporacije, samim tim one prave vladare. Dobra namera, ali nedovoljno informisan i pogrešno interpretiran članak.

DUSAN miljkovic

pre 9 godina

Lista proizvoda je ovde stala na jedan papir, realnost je sasvim druga. Na mapi nema zajecarskog piva pod Coca Colom, mozete samo da zamisliti kolika je ustvari ova mapa ako gledamo celi svet!!!!

genius

pre 9 godina

...A vlasništvo ovih kompanija u rukama marioneta iza kojih stoji kapital nekoliko najvećih privatnih banaka. Prosto kO pasulj - svetom vladaju lihvari...

aleks

pre 9 godina

@Nikola
Ovo su najvece korporacije u domenu robe siroke potrosnje i to ti lepo pise, ono sto kupujete svakodnevno. Ne racunaju se naftne kompanije, energetika, rudarstvo, telekomunikacije, vojna industrija i ostalo

Saldzo

pre 9 godina

I kod nas bi bilo zanimljivo da vidimo grafički prikaz koje partije "kontrolišu" koja javna i privatna preduzeća...
(Građanin, 9. jul 2014 21:22)

To ni Bog Otac, Alah, Visnu i Buda zajedno ne bi mogli da razmrse i nacrtaju da bude jasno. :D

Miloš

pre 9 godina

Marketing pravi čudo . To je tako u Trgovini , lanac dobro povezan organizovano sve lepo nema pljačke kapitalistički nažalost. Zaposleni zadovljni ne toliko puno ali imaju para za normalan život. Dok vlasnizi Velikih korporacija ne znaju šta će sa parama kupuju avione , brodove , plaže , nekretnine na top lokacijama i razbacuju se. Dok mi koji to ovde kupujemo ako još ima neko ko da kupuje jedva preživljavamo. Sve se svelo na preživljavanje , ovo nije život nego ludnica u Srbiju.

Za komentatora xy

pre 9 godina

Prijatelju, taj stav koji si sad izrazio u komentaru je isti onaj sebični stav zbog kog je nastala reč "idiot" u staroj Grčkoj (napominjem da ovim ne želim da te uvredim nego ti objašnjavam zašto mislim da je tvoj stav sam po sebi loš). Ako se sećaš definicije, idiot je u staroj Grčkoj bio onaj ko ne prati tekuće stvari, drugim rečima: onaj ko se ne zanima za sopstvenu sudbinu. Dakle, ako tebe zanima samo tvoja plata i tvoji uslovi rada, ti onda ne upravljaš svojim životom - eto, toliko je prosto.

Gorance

pre 9 godina

A sta mene briga ko drzi kompaniju i koliko zaradjuje ako mi da posao i dobro me plati.
(xy, 9. jul 2014 23:23)

Stvar je u kontroli ljudi. Jednog dana ces reci "a sta mene briga sto ce mi izvaditi oko ako mi dobro plati".

Pera

pre 9 godina

Evo spiska Monsanto firmi, skoro da je ceo ovaj vas prikaz njihov.

Aunt Jemima
Quaker
Betty Crocker
General Mills
Bisquick
Duncan Hines
Hungry Jack
Jiffy
Ms. Butterworths
Pepperidge Farms
Campbells
Aurora Foods
Kraft/Phillip Morris
Post Cereals
Hershey’s
Nestle
Carnation
Holsum
Interstate Bakeries
Best Foods
Knorr
Kellogs
Nature Valley
Nabisco
Pillsbury
Heinz
Hellmans
Hunts
KC Masterpiece
Frito-Lay/Pepsi
Delicious Brand Cookies
Famous Amos
Keebler/Flowers Industries
Banquet
Green Giant
Healthy Choice
ConAgra
Kid Cuisine
Stouffers Lean Cuisine
Marie Callenders
Ore-Ida
Smart Ones Power Bar Brand
Chef Boyardee
Horme
Loma Linda
Morningstar
Lipton
Unilever
Uncle Ben’s Rice-a-roni/Pasta-roni
Tombstone Pizza
Tostinos
Orville Redenbacher
Pop Secret
Pringles
Proctor and Gamble
Coca Cola
Minute Maid
Cadbury/Sweppes
Capri-Sun
Cool-Aid
Ocean Spray
V-8
Prego pasta sauce
Ragu sauce

Nikola

pre 9 godina

Ja ne znam sta vam je tu čudno. Pa sve te korporacije rade po filozofij, ako ne mogu pobediti mogu kupiti. Pa svako ko malo dublje analizira stvari zna da kada nešto kupuje, postoji samo par proizvodjača, a mnogo brendova.

Milosav

pre 9 godina

Ako se neko seca marksizma od starijih komentatora, kako ono bese, monopol kapitala ili kapitalizma? Ne secam se bas dobro, ali tako nekako.

b78

pre 9 godina

Vidim da nisam bas najbolje objasnio....Nestea je Koka Kolin brend i on radi pakovanje i distribuciju ali je sirup od kojeg se pravi ovo pice Nestleovo i dobija ga od ove firme....ista stvar je sa Liptonovim ledenim cajem odnosno Unileverpm i Pepsijem....prosto, trziste pica je ogromno i u njemu dominiraju Koka Kola i Pepsi a Nestle i Unilever koliko god ogromni bili unutar industrije robe siroke potrosnje su odlucili da im je isplativije da u njega udju na ovaj nacin, zajedno sa najvecima prodajuci im sirup i na neki nacin "iznajmljuci " svoje brendove, nego da sami udju u njega. Sa druge strane su Nestle kao brend i Lipton vec toliko poznati globalno da je Pepsiju i Koka Koli bilo lakse da ih iskoriste za ledene cajeve kao kategoriju unutar pica nego da investiraju u gradjenje brendova od nule sto je puno vise novca....nadam se da sam bio malo jasniji.....sve u svemu za razliku od nas veliki se jako brzo dogovore oko zajednickog interesa i drze se toga :-)