Četvrtak, 05.06.2014.

10:21

"Privatnici ovo neće preživeti"

U poslednje dve nedelje na adrese hiljada paušalnih poreskih obveznika u Srbiji stižu nova poreska rešenja s porezom uvećanim u rasponu do 50 do 150 procenata.

Izvor: Dnevnik

"Privatnici ovo neæe preživeti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

155 Komentari

Sortiraj po:

Sam svoj majstor

pre 9 godina

Mene je sačekalo povećanje sa 19500 na 39000 dinara mesečno i to je kraj. Posle redovnih i postdiplomskih studija na dva različita državna fakulteta rešila sam da ne gubim vreme na "čekanje posla", već da se samozaposlim, budem sam svoj gazda i račune polažem samo sebi. Godinama zarađujem samo za svoj život, nemam svoj stan, nemam auto, nemam kredit, ali sam srećna jer ne moram nikome da se ulizujem, da jurim veze kod stranačkih doktora nauka, da molim, da se ponižavam ili da plaćam reket onome ko me ugurao na nepostojeće radno mesto. Nijedan dinar nisam naplatila na ruke i zapravo, nikada ne bih ni otvarala radnju da porezi i doprinosi na ino-prilive nisu ludački visoki, a kada se plate, u PIO fondu vam kažu da ne može da se upiše staž pošto inostranih poslodavaca naravno nema u šifrarniku (makar je tako bilo do pre nekoliko godina), tako da je paušal bio dobro rešenje u smislu jednostavnog, a legalnog poslovanja. U Blicu već vidim priče o tome kako firme zloupotrebljavaju taj sistem za svoje radnike, ali umesto da država kazni te firme, ona će kazniti nas koji smo pošteno radili. Komentatore koji se ovde raduju što komšiji crkava krava pod vođinim korbačem želim da podsetim da čekaju ili već otaljavaju poslove koji zavise i od tog poreza te da su se prerano obradovali razlici jer se već sada plate smanjuju lekarima, nastavnicima, vatrogascima i ostalim radnicima u javnim službama zbog kojih smo zapravo i plaćali poreze, tako da je ovo loša vest za sve.

Bole

pre 9 godina

Tako je. Imam u svojoj grupi dete od 9 godina koje roditelji (inace profesori) vec sada usmeravaju ka odlasku iz zemlje u srednju skolu. Sta smo docekali...ovo je preterano,uzasne mere.

Dragan

pre 9 godina

U nedovoljno dobro razvijenom sistemu oporezivanja vuku se ostri i neodmereni rezovi nazalost bas po sektoru samozaposljavanja, kao i ranije vlada juri misa a gazi nas slon...
Verovatno se tu negde potkrade i neka zloupotreba ali ipak nije red da se zbog malo kukolja spali cela njiva.
Kao i uvek kad nas pritisne nevolja nema nam druge nego da se organizujemo, malo zakrcimo gradske trgove i glavne ulice, malo po uzoru na vladajucu strukturu strajkujemo gladju ako nista drugo bar cemo to uciniti svojevoljno a ne po nuzdi, pa dok te namete ne svedemo na razumnu meru.
Nece biti ni prvi ni poslednji put da se zbog takvih predloga i odluka strajukuje, primer su taksisti do sad su uspeli da odole mnogim nerazumnim predlozima i odlukama cak su im otpisivali i kamate za neplacene poreze...
Kuku i motiku smo zaboravili tako reci prevazisli ali nismo izgubili zdrav razum da vidimo gde nas ovakve odluke vode.

Grunf

pre 9 godina

Vidim da se od Miloša Obrenovića u Srbiji ništa nije promenilo - na bolje.

Porez, namet, kuluk ili kako god da ga nazovemo je OK da uzimaš ako daješ nesto zauzvrat. Da mi je znati šta naša država daje? I kome?

nikola

pre 9 godina

Moze li lepo gosn. Vucic da ovo objasni javno, bez ono tuc muc. Drzava zavlaci ruke u dzepove, to se zove moderan harac. Pa na gorivo nam uzmu 50din, i sta se uradi sa tih 50 din? Jel mozda zakrpe neku rupu na putu? ili zavrsi u dzepovima drzavnih sluzbenika.

Pa lako je tako biti ministar finansija, uzmes harac od svega i svakoga i stavis na sto i sad ti tu nesto lupetas, rasporedjujes malo vamo malo tamo, delis subvencije itd. Pa lako je tako upravljati sa novcem.

Ljudi koji rade u privatnom sektoru i proizvode nekakvu vrednost koju prebacujemo u novac, i drzavi dajemo deo te vrednosti, zasluzuju da im ostane vise u dzepu, jer su oni to pre svega stvorili. Znaci smanjuj poreze ostavi ljudima da imaju jer ce oni POTROSITI svakako. Natocice gorivo, otici ce do Soluna, drzava ce mu tako i tako tu uzeti % ... morate da podsticene da se narod bogati, a ne drzava ... imam utisak da ovi blage veze nemaju.

Nek uzmu malo neku upravljacu simulaciju i nek igraju, npr. civilization ili ceasar... tamo isto imate poreze, i sto veci porez to je rulja nezadovoljnija, pa ih tako jedan period malo sisas, punis kasu, pa kad svi popi**de onda smanjis porez, pa su odjednom svi srecni itd. Tako da lepo smanjite poreze da budemo malo srecni ... lako glumiti Turke i otimati. A i nije lepo da vam kazem.

pa ja sam

pre 9 godina

@etotako

koliko ti pojma nemas, pa to je fascinantno! Ali sto bi i imao pojma. Kao botu, ili drzavnom uposleniku, verovatno ti je jedina veza sa privatnim biznisom to sto povremeno prodjes pored neke privatne firme. Verovatno je najbolje resenje unistiti i ovo malo zdravih privatnih firmi i nahraniti drzavne glodare! Covece, privatnik ne radi za platu,nego za profit. Za platu radi onaj ko radi za privatnika. A sta tek reci za izjavu da vlasnik plasticarske radnje ne treba da ima veca primanja od profesora! Pa ako ima razvijen biznis, on moze da bude milioner, za razliku od profesora koji jelte, radi za platu! Nema nama napred sa ovakvim nacinom razmisljanja!

sta reci

pre 9 godina

sada sam se vratio sa auto otpada gde su mi za aluminijumsku cevcicu za auto star 12 god trazili 70e ... svi smo u pravu ima sive ekonomije, ne pamtim kada sam dobio fiskal u nekom butiku ali zato koga je drzava napipala da placa odra ga dok ne ugasi a o javnom sektoru da ne procam jednom recju uzas...

draginja

pre 9 godina

@ igor gavran

dok god budete tako razmisljali "drzava ih placa",tako ce nam biti.
Te povlascene parazite ne placa drzava,nego mi bednici sa platom jedva 300 eura.

Sve su opljackali, ostala je jos samo privatna imovina

pre 9 godina

Privatnici nece preziveti ali nece ni narod jer su i porezi na imovinu povecani takodje, bar za moju kuci, za 50%. Prvi put ove godine, necu da platim nista. Do sada sam se trudio da sve platim na vreme. Sada necu. Neka mi posalju uterivace, bicu spreman !

Ivan

pre 9 godina

Zamislite Obrenovac, ljude koji imaju firme, opremu, zaposlene, obaveze, dugove, kredite itd. Ko ce od njih pocetkom meseca dobiti platu, platiti struju, kiriju, ratu, ziveti ako nisu to sami zaradili.Svi u drzavnoj upravi bilo gde u ovoj zemlji ce biti isplaceni. Birokratija ima svoju drzavu, branice je po svaku cenu sve dok cela Srbija ne postane jedan veliki Obrenovac.

sp

pre 9 godina

Lepo sam upozorio mog Starog koji je inace zanatlija da dobro razmisli kome daje glas,a on mucenik naseo na patetiku velikog vodje...Do juce kada mu je stiglo resenje cak mu je i tepao -Vule,a posle ne prespavane noci..................

jedan od tih

pre 9 godina

Veoma mi je bilo tesko da jedinom radniku kojeg sam imao kazem da ne moze vise da radi. Sta ima da mu objasnjavam, covek je shvatio i sam. Osta je bez posla u vreme tajkunskih privatizacija, sada ostaje u vreme drzavne pljacke privatnog sektora!
P.S. Nista ne brinite, gospodja iz socijalog je vec nabacila boju, koristila je stari godisnji, pa je skoknula malo od mora...

iskustvo uci

pre 9 godina

Ove koji su mi dali minus da podsetim na devedesete. Tada je bio lud svako ko je radio u drzavnoj firmi. Bilo je isplativije stojati na ulici i prodavati pertle. Onda su dosli svi ovi koji su prodavali radna mesta za clanstvo u stranci. Sns je nastavio praksu. Veliki reformatori, prava promena ce nastati kada se bude placao prekovremeni rad. Ah, da i podici minimalac i bez isplate na ruke.

Bojan

pre 9 godina

To je to, za 1200$ godisnje otvaram offshore na Barbadosu. Ne mora cak ni da se odlazi tamo nego sve preko internet sajta, dobijete i virtualnu adresu, sve legalno. Sto se tice penzije, kupujem umetnine koje su mnogo bolja investicija od zlata ili nekretnina, a ako umrem mlad bar ce ostati deci. Zdravstveno osiguranje placam privatno. Tako da mogu da me uvate za ......!

Kako to neki drugi rade

pre 9 godina

Tabela poreza i doprinosa za preduzetnike za prve tri godine firme u francuskoj.

http://www.auto-entrepreneur.fr/aide/aide-financiere/accre.html

Znaci, zdravstveno, penziono i porez - za zanatlije i one koji se bave uslugama progresivno od 8% do 20% od prihoda. Za trgovinske firme normalno manje posto porez ide na promet. Nema dodatnog PDVa na ovo, niti kapitalnog poreza niti bilo cega drugog. Sve je u tih 10-20%.

beli mrav

pre 9 godina

Ocekujem da do kraja godine ostanem bez prihoda,ustekao sam "krvavo" oko 25 'iljada i mislim da od toga moja familija moze da prezivi jos 3-4 godine.
Posle ce mi biti svejedno,kazani i javna kuhinja nas ionako sve ceka.
Hodamo po ivici,metez je neizbezan...

Dingo D

pre 9 godina

UFB alal ti vera, svaka ti je "ka Njegoševa"! Izrazio bih lično ozbiljnu sumnju u gosn Vučića i podsetio zašto su se razišli on i Saša Radulović. Radulović mu je zamerio da ne želi reforme i da nije u stanju da okrene leđa parazitskom partijskom sistemu u javnim preduzećima. I evo sve više izlazi na videlo da nije lagao. U privredi je pravilo jasno: bolje veći broj privatnika a time i radnih mesta nego veći porez uz manji broj privatnika i monopol! Jun je počeo 20 i više zakona je obećao, hajde da ih vidimo! Ako pomene poplave, pa tim pre treba doneti te reformske zakone.

jugoslava

pre 9 godina

Mozda bi bilo bolje da ne prelaze u crnu , sivu ili kakvu vec hocete zonu, nego da svi proglase strajk. Jednostavno ne rade. Nemoguce da ne moze takav pritisak da da rezultate.

novski

pre 9 godina

Prosle nedelje je koleginica bila na razgovoru za posao s nekim tipom iz ministarstva finansija,razgovor se odrzao u Narodnoj Skupstini,i sta imam podeliti s vama,novi zakon o radu bice primenjivan samo u privatnom sektoru,dok se sa zaposljavanjem u javnom nastavlja punom parom,tonemo iz dana u dan....
Tuga od drzave :(
Sram i vas bilo zuti,imali ste sansu da nesto napravite,ali vratili ste samo zlotvore iz devedesetih u zivot...

e

pre 9 godina

@samo razmislite
Po tvom komentaru bih rekao da si na budžetu (jer sigurno nisi privatnik) ili si neazaposlen. E sad razmisli, odakle će tebi stići plata/naknada kad većina privatnika zatvori radnje pa još i ogroman broj ljudi ostane bez posla. Nema profita, nema ni uplaćenih poreza za tvoju platu, pa ti vidi...

kuburilos

pre 9 godina

Drzava ocigledno zeli da budemo siromasni. Oce da prodamo stanove da bismo platili struju i komunaluje. Ajmo ljudi svi u sivu zonu, bice nam lakse. Lepo je nemati obaveze prema drzavi, kao sto drzava ne zeli da vodi racuna o narodu.

UFB

pre 9 godina

Bez obzira na sve, porez mora da se placa i to ce morati privtanici da shvate.
U sivu ekonomiju ne mogu da predju, jer sledi zatvor. Tako se to radi u pravoj drzavi.
Shvatite da bez naplate poreza, narocito polusivim privatnicima, nema nade za nas.
(samo razmislite, 5. jun 2014 15:00)

Prvo ti moraš da shvatiš da ovo nije prav(n)a država nego majka ološu, a zla maćeha svakom iole čestitom građaninu.
Čekajući da se ova država upristoji prođe život, a ljudi moraju od nečega da žive. Ako im je rad na crno jedini izlaz hteli ne hteli prihvatiće ga.

Zamisli da si privatnik koji jedva sastavlja kraj s krajem. Posla sve manje, a nameti sve veći. Svaki dan slušaš kako na državnom vimenu ima 780.000 ljudi, kako se stalno zapošljavaju partijski kadrovi, ćerke i švalerke, kako se troše državni novci na putovanja, limuzine, krkanje-rkanje i ostale gluposti, 100+ agencija za sve i svašta... a nema novca za nasipe, puteve, helikoptere, čamce, inkubatore za porodilišta, zdravstvo, školstvo, vojsku, narodne kuhinje i tako do besvesti mo'š nabrajati...
Da li bi onda bio majmun, otkinuo svojoj deci od usta i platio porez/harač/reket takvoj državi?

Nebitan BG

pre 9 godina

Evo, ja se javno zahvaljujem gospodji iz Poreske Uprave(Ustanicka-Beograd)sto me je toliko drndala kada sam hteo otvorim poljoprivredno gazdinstvo i ulozim vecu sumu novca u savremene staklenike da sam odustao od ulaganja.Hvala joj do neba,novac sam sacuvao,ne zavisim od raznoraznih uvoznickih lobija(poljoprivrednih proizvoda),vremenskih neprilika,poteza nasih vlasti itd...Na zapadu sam,radim privatno,svi postuju zakone(i drzava).A , ja hteo da ulozim u svoju domovinu(budala).
Hvala ti jos jednom, gospodjo iz sobe xxx Poreske Uprave u Beogradu.
Ko zna ,mozda se i prepozna ako procita moj komentar.
Pozdrav svim postenim gradjanima Srbije

Nesa

pre 9 godina

Sami ste rekli da dve trecine nije u sistemu PDV-a. To je problem. Treba doneti zakon da svi budu i sistemu PDV-a, svako mora da izda racun, bez izuzetaka i smanjiti porez, onda bi svi placali. Pausalni porez je glupost i zato i imamo sivu ekonomiju.
Znaci, hocu racun na pijaci, na buvljaku, kad kupim kokice, okrpim cipele, kad mi vodoinstalater dodje i naplati uslugu, kad se vozim taksijem, kad idem kod lekara, kad idem kod advokata.......fiskalni racun gospodo, za sve!

nothingelse

pre 9 godina

Mislim da ce nas kralj Vucic ovo promeniti brzo tj smanjiti i tako skupiti jos malo poena (pa on je nas heroj, zar ne?). Proces je zavadi pa vladaj. Nema logike da 150% bude uvecano sve jer se zna da to vodi zatvaranju firmi koje koliko toliko placaju od 11000+ redovno mesecne obaveze drzavi (ne racunam industrijske struje, telefone i ostale troskove koji su takodje haoticni). Kazem Vam ovo je kao da se cenkate, prvo podigni cenu za proizvod 500x a posle toga kao spusti mu na vise od pola dole. Doduse sve ovo je tipicno nakaradno da ne kazem prostacko ponasanje nase vlasti. Meni uopste nije jasno sta ce oni na vlasti. Ali nece moci dugo ako rade ovako kao do sada. I oni koji su glasali za ovo nisu krivi, ljudi su ocekivali bolje (to se zove nada). Crveni, zuti su zapoceli sa unistavanjem ovog naroda, ovi bezbojni ce nas dovrsiti ako se nesto ne promeni. Nada umire poslednje (tako je bar bilo i na glasanju lol)

iskustvo uci

pre 9 godina

Propast je pocela jos sa Ds-om. Njihovi igraci moraju imati promet i niko vise. Sns je samo nastavio praksi. I ne spominjite mi Radulovica. Taj njegov sistem vazi vec 20 godina. Samo ne zvanicno. Naterajte vi gazde da plate prekovremeno pa onda tapsite na ,,eto promene,,.

borislav

pre 9 godina

Ne znam odakle ovoliko zestine u komentarima, sve cestitke na hrabrosti da se konacno stane na put bogacenju raznih sustera, vodoinstalatera, elektricara i ostalih koji rade na crno i bogate se na racun naroda. Poznajem pekara koji vozi najnoviji model mercedesa, isti onakav kakav ima i nas predsednik vlade i pitam se odakle mu i kako ima smelosti da se vozi u njemu. Dosta je bilo bahatosti od strane pausalaca koji gomilaju kapital ispod slamarice a kukakju na sav glas kako jedva prezivljavaju. Tako se radi u Evropi ako niste znali. Ima da platis a ne da obmanjujes drzavu. Svaka cast vladi na celu sa Aleksandrom Vucicem na ovom potezu, svaka cast mladom strucnjaku Krsticu, zaista je dokazao svoje znanje.

Neko

pre 9 godina

Razmišljao sam neko vreme da ugasim firmu - posao nije išao baš najbolje. Imam par zaposlenih, ne mnogo. Sve sam, ama baš sve radio legalno. Od kako sam skoro dobio ovo "obaveštenje", rešilo me je dileme.

Čestitam, državo. Pravi način suzbijanja sive/crne ekonomije - sad me niste poslali čak ni u nju, sad ste me poslali u nepostojeću. Srećom imam ušteđevine, odoh da putujem i da se dugo ne vidimo.

Sid

pre 9 godina

@samo razmislite

MIslimd a ti nemas poima o cemu u opste govoris i pitanje je da li si ikada se osmelio da radis kao privatnik, vidis ja jesam i ako sam 100% invalid, koji nije hteo d aode u penziju jer od nje nije moglo da se zivi pristojno, tacnije nije moglo i ne moze da se zivi od nje, zatos am od svog novca otisoa u privatnike i sve redovno izmirujem, dobavljace i drzavu kao i opstinu. Ako budem izdrzao do kraja Septembra bice ok, a gde cu posle da radim, molio bi da mi objasnis posto eto, placao sam uredno porez 10 godina, rmbao dan i noc, zdravstveno stanje mise pogorsalo, sve moram da platim kod lekara kada odem i ako uredno izmirujem jos jedanput kazem sve doprinose i poreze, pa ako si ljubazan da mi objasnis gde ja to sada mogu da se zaposlim ako smo juce na sendici culi da su invalidi jedni od najugrozenijih skupina u Srbiji, gde ja to mogu da se zaposlim?

Nekom javnom preduzecu? Hoces li mi ustupiti svoje mesto u javnom preduzecu u kome radis. ako radis?

Budi ljubazan odgovori mi.

PS: ne radis e ovde o porezima, posto mora da se crta, vec o enormnim porezima koji su van pameti.

gastarbajter

pre 9 godina

Ne znam koliko ce zanztlija da zatvori, ali ovi sa kojima ja saradjujem kad dodjem na odmor SIGURNO nece. Sve sto su mi do sad radili bilo je i bez pisanog predracuna, ja kupvao materijal bez fakture i bilo kakve garancije. Ama svi do jednog! Zidari,vodoinstalateri,keramicari elektricari moleri, SVI DO JEDNOG! Ako ne pristanem na njihov metod rada, mogu da se slikam. A i za lose odradjen posao takodje mogu da se slikam.

deki

pre 9 godina

Pausalac sam jer smatram da drzavi treba da placam porez. Posao mi je takav da bih mogao bez problema da izbegnem placanje poreza ali sam smatrao da ipak nesto treba da dam I drzavi jer dobro zaradjujem I nisam alav. Posle ovoga ako mi drasticno povecaju porez cu da ugasim firmu, nastavim na crno a iznos koji sam davao drzavi cu davati u humanitarne svrhe.

Dragan

pre 9 godina

Veoma mi je milo zbog ovih navoda.Srecan sam.Srecan sam jer sam pre mesec dana,zatvorio radnju.Od mene vise nece ni dinar sugavi da uzmu vise.Oni ce da se zaposljavaju preko SNS a ja da im placam plate.!?Da svi to hoce da urade pa da zatvore radnje.Sad cu da idem i na socijalu posto nemam vise ni prebijen dinar,nemam za struju,vodu ma za nista.EEEE sad nek meni daje drzava malo,nek me pomaze kad sam ja mogo da ratujem 1999

milan

pre 9 godina

Paušalni porez je za sisteme i države koje nemaju pojma o oporezivanju i uzimaju na taj način danak od građana bez osnove ili je jako malo ili je jako puno, najređe pogodi kako treba.

samo razmislite

pre 9 godina

Bez obzira na sve, porez mora da se placa i to ce morati privtanici da shvate.
U sivu ekonomiju ne mogu da predju, jer sledi zatvor. Tako se to radi u pravoj drzavi.
Shvatite da bez naplate poreza, narocito polusivim privatnicima, nema nade za nas.

goran

pre 9 godina

Ne znam koliko ce zanztlija da zatvori, ali ovi sa kojima ja saradjujem kad dodjem na odmor SIGURNO nece. Sve sto su mi do sad radili bilo je i bez pisanog predracuna, ja kupvao materijal bez fakture i bilo kakve garancije. Ama svi do jednog! Zidari,vodoinstalateri,keramicari elektricari moleri, SVI DO JEDNOG! Ako ne pristanem na njihov metod rada, mogu da se slikam. A i za lose odradjen posao takodje mogu da se slikam.
(gastarbajter, 05. jun 2014 15:12)
Zahvaljujemo se na glasu.
A NE GOSPODINE, NEGO STE HTELI DA PROĐETE JEFTINO! ANGAŽUJTE GRAĐEVINSKU FIRMU I DOBIĆETE RAČUN I GARANCIJU!

Viki

pre 9 godina

@A zašto bi plaćali porez, kada se nagomila proglasiš bankrot osnuješ novu firmu doo za sto dinara i jovo nanovo, na hiljade je takvih primera širom Srbije. Ova zemlja je majka za one koji samo malo bolje poznaju zakone koji su i krojeni za dobitnike tranzicije. Vi malo manji ugledajte se na njih.
(pera, 05. jun 2014 11:11)"

Ne mozes ni to, Srbija je jedina država gde ne mozes da proglasis bankrot ako imas dugovanja do države. Moja majka hice sa zatvori d.o.o upravo zato jer ne moze zena da se izbori sa porezima dok siva ekonomija cveta. Rekli su joj da moze da zatvori tek kad izmiri dugovanja prema državi i da u Srbiji bankrot kao bankrot ne postoji. Pa se pitas ko je tu lud, ako nemaš odakle da platis a imas kao neki d.o.o koji odgovara samo sa onim sto firma poseduje a firma totalno bankrotirala kako onda majku mu ne mozes da je zatvoris. Meni je apsolutno jasno zasto cveta siva ekonomija, pa ko je jos lud da otvori preduzece u Srbiji.

Pera

pre 9 godina

Povecanje poreza nema nikakve veze sa Poreskom upravom. Skupstina Srbije je donela Zakon. Opstine su uradile zoniranje. Zavod za statistiku je dao zvanicne podatke. Poreska uprava samo primenjuje Zakon.

vašar je bio ....

pre 9 godina

U Kragujevcu pre neki dan bio vašar.A na vašaru od akcizne robe do krpica.Žalosno je što postoje prodavnice takve robe,čiji vlasnici moraju da plaćaju poreze, dažbine, plate,kirije i mnoge druge obaveze a na vašaru jednodnevni zakup (ako plate) i tako godinama.Sada dođe nova vlast pa priteži još više, najžalosnije i to one koji su registrovani.Samo napred moji naprednjaci.

Marko84

pre 9 godina

NIsu mi jasni komentari kako pausalci peru pare!Ja kao muski frizer sa szr radnjom i cenom sisanja od 350 din....Kako ja da operem pare nekome!?Da fakturisem 100 sisanja dnevno...o cemu vi pricate..pa ne stavljajte sve u isti kos....

Alex

pre 9 godina

Slozicemo se da su sve vlasti spremne da povecavaju sto vise i dokle god mogu. E, sad je u pitanju procena stete. Ako vlast proceni (kao sto je na Zapadu) da ce steta biti veca, jer ce se samo firme zatvarati, i da nece imati od koga da naplacuju porez (sto se desilo u Detroitu), pa nece da imaju za penzije, pa nece da imaju za zdravstvo. I to je to, uskoro niko nece da placa doprinose, pa necemo imati kod koga da se lecimo. Ali isto mi nije jasno, ovi sad sto kukakju, kako se nisu setili (a ja sam takodje preduzetnik), da za sve ove godine pocnu da vode knjige, pa da predaju finansijske izvestaje, pa da onda imaju potpunu predstavu koliki ce im biti porez naredne godine. I nema foliranja, niko ne moze da vam naplati veci porez od onoga koji jeste. Pausalno oporezivanje je "mac" koji vam je uvek iznad vrata. Nikada ne znate sta ce se desiti sledece godine, kako ce se procenjivati vasa delatnost, da li ce vasa "osptina" da predje u razvijeniju, koliki vam je prihod, a koliki su troskovi. U pausalnom oporezivanju, vodi se racuna samo o prihodu, a ne i koliki su troskovi. Zavrsni racun vas kosta oko 200-300 evra za knjigovodju. Pa sad ko ne plati na mostu, platice na cupriji. A da svi treba da se borimo da porezi budu sto manji to stoji, samo to necemo uraditi kucajuci u tastature.

Zanatlija

pre 9 godina

Vlasnik sam zanatlijske firme koju sam nasledio od svog oca, firma postoji pune 22 godine koje su sve do poslednje 4 bile uspesne. U pitanju je proizvodja kore za pitu i testenine... Sada je firma pred gasenjem jer narodu je baklava i gibanica postao luksuz u subotici, posten posao ovde umire dok nas salecu svakakve inspekcije i izbijaju nam i ovo malo sto preostane, uskoro nedovoljno ni da se sama firma odrzava. Radnika vise ne mogu ni da zamislim da zaposlim, prvo sto ih vise nema jer niko ovaj posao vise ne zna da radi bilo ko a kada neko i dodje da uci prvo ocekuje platu od 50.000 dinara i kada vidi da ovde treba da se RADI beze svi kao popareni. Radim sam dok jos imam racunicu, veliki marketi su sa monopolskim pristupom unistili male radnje i prosto je nemoguce niti saradjivati sa njima niti biti konkurentan sa cenama jer kvalitet malo ljudi danas zeli i moze da plati a kvalitet nije jeftin jer je to u ovom poslu nemoguce... I jos sad kad procitam ove "mere" mislim da je mojoj firmi definitivno katanac u najavi... Pozdrav svim vrednim ljudima...

Circulus Vitiosus

pre 9 godina

Glasali ste za "srpsku Margaret Tacer" i dizali ga u zvezde, eto sta se desi kada preobuceni radikali zasednu u fotelje, bice samo gore ako se narod ne opameti dok je jos uvek vreme!

boban

pre 9 godina

Pa kako, pa od kud sad to? Pa zar nije bilo na dnevniku u pola osam da ce sve da procveta, da ce rekama umesto ovih bujica da potece med i mleko ? Ove je vec rizicno sto pisem, ako me nema da znate da su me uhapsili zbog ironicnih komentara ?

boban

pre 9 godina

Pa kako, pa od kud sad to? Pa zar nije bilo na dnevniku u pola osam da ce sve da procveta, da ce rekama umesto ovih bujica da potece med i mleko ? Ove je vec rizicno sto pisem, ako me nema da znate da su me uhapsili zbog ironicnih komentara ?

zanzibar

pre 9 godina

@A vi ste stvarno poverovali u gluposti kojima nas hrane? Glasajte za demagoge, jescete tek dudinje.
(Ilija, 5. jun 2014 10:41)

Necemo jesti dudinje jer ih nece biti verovatno. Jescemo onu zamenu koju je spomenuo Mica Tatic u maratoncima.

mickey

pre 9 godina

U sluzbenim odbranama imam 2,8 miliona koje mi duguje drzava a istoj na ime diprinosa dugujem 200.000. Predlazem da se prebijemo "aaaa, pa ne moze, mora da platite". Super rekoh ajte platite i vi meni dug koji je 14 puta veci, "kako da platimo, sta vi mislite, odakle nam pare". Zakonsko nacelo ravnopravnosti na nivou ciste utopije...

Miki

pre 9 godina

Raspad sistema. Sa onim prethodnima smo barem koliko-toliko odrzavali nos iznad povrsine, sa ovim "novima" koji svakog dana iznova dokazuju da i od loseg uvek ima gore cemo skroz da potonemo...

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Unija poslodavaca Srbije upozorila je Vladu Srbije i najširu javnost na to da će takva politika povećanja opterećenja privrede naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i radnje i nastave da rade u sivoj ekonomiji.


Ti mali i "sitni" preduzetnici i nisu članovi Unije poslodavaca.Unija je klub jednog broja velikih igrača koji nam kroje kapu i koji od radnika prave roba!Unija je samo oruđe za "ucenjivanje" Vlade i drugih institucija u Srbiji kako bi se ostvario što veći profit u krugu malog broja ljudi.Svi kažu da rade u minusu ali pune račune u inostranstrvu i kupuju nekretnine!Žalosno je što se u Uniji poslodavaca nalaze ljudi koji se bave čistom trgovinom (uvozom robe) a ne proizvode ništa,a onda daju sebi za pravo da "određuju" šta je "tortura države" prema njima a šta ne!

bob rock

pre 9 godina

Ovo su nam napravili "sindikati"-partijske sluge. Sramotno je ono sto se radi. Od nas prave zemlju gde stranci imaju veca prava, i to mnogo veca, od domacih privrednika. Tako prave konkurenciju, koju srpski privrednik ne moze da izdrzi. Bicemo na kraju, drzava stranih preduzeca i jeftine radne snage. Radulovic je ukazivao na to, ali ocigledno gospodin premijer, ima veoma jasan zadatak i ne bira sredstva da ga izvrsi. A to je unistenje srpske privrede.

RESTART

pre 9 godina

Људи 90% тих паушалних фирми су фиктивне фирме које служе за вађење пара. Ако тако мало зарађују, нека воде рачуноводство и мање ће имати пореза. Када сте паушалац можете 6.000.000 рсд да извадите кеша , а да платите мали порез.
(Гавра, 5. jun 2014 11:21)

Teoretski ... da, samo što u praksi poresko ni u ludom besu ne očekuje da će neko da se prijavi na vođenje knjiga dobrovoljno pa još zbog toga što ne zarađuje dovoljno za paušal, nego će ti reći "ne priznajemo tvoje knjigovodstvo" i napraviće svoju procenu koliko duguješ u visini većoj od paušala, plus krivična prijava za falsifikovanje knjiga. Oni ljudi neće da se smaraju za malo prihoda sa ljudima koji bi da nešto izmišljaju ... ako ne možeš da zaradiš za paušal, što se njih tiče, skloni se, jer oni imaju prostu aritmetiku "broj preduzetnika puta minimalni porez" i ako tu cifru oni ne iscede, neko ima da nadrlja.

Kompletan naš sistem je zasnovan na "mala fide" (zloj volji), nepoverenju i verovanju (bez upuštanja u proveravanje i dokazivanje) da su svi nepošteni, te da ih se ne može uterati u red, ali se zato može statistički izvući neki maksimum kolektivnim ugnjetavanjem. To ima efekt da se oni koji su bili dobri primoravaju da postanu nepošteni ili da nestanu. Time jedno netačno verovanje svojim delovanjem postaje tačno. Sve to zajedno čini jedno vrzino kolo zla iz kog nema izlaska, od kog nema oporavka i nema napretka.

Rendzer

pre 9 godina

Najbolji je onaj Milan sto hoce da predje sa pausalca na Offshore.. aaaaaaa...Hahahahahehehehihihihohoho Place mi se od smeha kakvi smo svi i sa ove i sa one strane vlasti. Nema nama pomoci...

novosadjanin

pre 9 godina

bas u BG-u i Vojvodini...pitam se zasto. Nego, Beogradjani, lepo da se pripojite Vojvodini, pa da pravimo svoju republiku, a oni neka se grcaju u dugovima i cemeru. ili lepo neka beogradjani dodju ovde, mi cemo da posaljemo crnogorce i bosance u BG, ionako im je to zivotna misija, pa da zivimo ko ljudi. Aj' zdrao.

lili

pre 9 godina

E devedesetih se moglo blizu bezati sada te uredjene zemlje imaju 25 milona nezaposlenih I nisu tako vise uredjene http://www.bbc.co.uk/news/business-27699830
Sada treba bezati do Kine Indije Brazila I u Rusiju je tesko bezati jel sada I oni imaju uniju u kojoj prednost imaju clanice.Zato treba ovde ostati I na izborima dobro razmisliti koga glasati.Treba izabrati one koji u programu kazu da ce razvlastiti pohapsiti I poslati na robiju I to dugacku sve lopove od 1945 do danas.Medj lopovima su pare za investicije.A mi biramo njih same.Pa nemoze tako.Nema vise bekstva nigde trba rascistiti nasu zemlju od lopova I lazova

MILENKO

pre 9 godina

E pa gospodo glasali ste za nazadnjake(prerusene radikale)oni sem poreza nista ni neznaju,sta su uradili za dve godine??!!!NISTA!!!Sta li ima da kaze na ovo GOSPODIN MISLIM?!

Nenad

pre 9 godina

@Гавра

Kažeš paušalci peru pare... Druže, mnogo si smešan ... pa sve da nas skupiš i da podigneš maksimalni godišnji iznos nismo ni blizu iznosima koji se peru kroz razne tendere javnih preduzeća, partije, rođačke i bratkse privatizacije.
Bolje ćuti, očigledno si toliko nesposoban SNS bot da ne možeš ni paušalac da budeš.

mufassa

pre 9 godina

@zoran ali ne m - sa svim se slazem. to i jeste njihova namera. samo zavrsavaju ono sto je prethodna vlast zapocela ali na gluplji, radikalniji nacin. bice (ponovo) velikog zla u srbiji.

Japanac85

pre 9 godina

Ljudi svaka ALI SVAKA VLAST koja jedno prica a drugo Radi mora biti promenjena od strane naroda ili propadosmo nacisto...Ne treba gledati reci nego DELA ..Prethodne vlasti su imale mnogo losih dela...Ova je tek pocela a odmah nas vodi pogresnim putem...Pa ne treba da cekamo da se svi podavimo u dugovima i vodi nego treba da ih menjamo svi ..A posto na politickoj sceni maltene nema Adekvatne Alternative onda je ALTERNATIVA ukidanje OVAKVOG parlamentarizma i uvodjenje necega sto je nama potpuno novo ...Bolja je i Anarhija od ovoga verujte ..A ima resenja u vidu Direktne Demokratije gde bismo svi donekle bili svoji predstavnici...Dodjite 13.tog juna u 18h Trg Niikole Pasica...Aktivirajmo se dok nije poptuno prekasno mada i sad je dosla voda preko grla metaforicki i bukvalno...

Tex

pre 9 godina

Oni koji pricaju da pausalci samo sluze za pranje para, recimo da ih je veci broj takvih ali ovim potezom ce pobiti samo one postene, ovima sto peru je ionako svejedno, samo ce povecati svoj %, a drzava je ionako prevarena. Neka onda ukinu pausalce i to je to. Tako da ne znam kako je ova mera onda dobra? Ja sam isto preduzetnik iako bih imao novca da platim (radim za strance) povecanje poreza, zatvoricu firmu i otvoriti takvu u Londonu ili USA i kostace me manje, plus imam nekih viznih pogodnosti. Ionako placam privatnog doktora, privatno penziono i sve zivo, nista mi doprinosi i socijalno ne donose. Ili cu otvoriti DOO samo zbog toga i sebi placati svakog meseca 100 evrica neku uslugu. A drzava ce toga imati 18% od 100 evra a ne 18% od 500 evra. Mudrosti.

Pametnjaković

pre 9 godina

Nema se para da se plaća milion ljudi u javnom sektoru, pa mora da se uzima od onih koji prave pare. Nekoliko privatnika koje poznajem je zatvorilo firme još prošle godine. Samo mi nije jasno od koga će uzimati pare kada svi privatnici zatvore firme. Umesto da smanje javni sektor na realnu veličinu, znači upola koliki je privatni sektor, da bi se imalo para i za dalji razvoj privatnog, oni em povećavaju javni sektor, tj. troškove, em uništavaju privatni. Mislim da smo ušli u finalnu fazu uništenja Srbije.

WhoCare

pre 9 godina

Pa dobro sta se bunite... Evo posle poreskog resenja, stize vam novi zakon o radu po kom cete moci da zakinete radnicima sve to sto su vam uzeli povecanjem poreza...pa i vise...

e moj glupi narode...

pre 9 godina

šta se sada bunite?
pa skoro su bili izbori i narod je svojevoljno izabrao svoje vodje!
baš me briga koliko je ljudi izašlo na glasanje i koliko je bilo ovaca sa "belim listicima"(blank podrška najjačoj partiji) - računaju se glasovi i ovaj sadašnji režim ima skoro 2/3 poslanika!

sto se mene tiče, i treba ovako da lupaju harač prostom narodu jer je taj isti narod ima pravo izbora - šta je birao to je i dobio!

šta ste vi očekivali od falsifikatora diploma, julovaca, slobinih ministara, keramicara i vlasnika pecenjara??

nn

pre 9 godina

puna usta su im bila vučića... gde god se okreneš čuješ kako ga dižu u nebesa, te rekao ovo, te rekao ono, ovo će da bude ovako, ono onako... e, sada je prešao na dela, a pošto ništa živo u životu nije radio, ništa i ne zna da radi, tako da mu je ostalo samo da diže poreze dokle god ovaj narod ne podigne bunu...

oooooo

pre 9 godina

Ja sam zatvorio radnju pre 2g. Sada imam cist profit oko 450e + placam jos jednog radnika ali na crno. I njemu je tako bolje. Lecim se ionako kod privatnika. A za penziju me zabole.

Ovakovoj drzavi nedam ni cvonjka. Necu da finansiram 1 700 000 svalerki, sestrica, glasackih masina i tetki. Cak me ne zanimaju ni penzioneri koji imaju penziju preko 30 000din. Nikada, ali NIKADA nisam od ove drzave dobio nista. A dao sam joj mnogo.

Teram dok me ne uhvate. Zao mi je drugara i prijatelja koji su jos u zabludi da treba biti uredni gradjanin Srbije, placati poreze, takse, pretplate...sludjeni grcaju u dugovima, bedi, nesreci, bez nade i pravde.

Milan

pre 9 godina

Imam preduzetničku radnju već 6 godina ali ovo stanje sada je potpuno neizdrživo. Upravo razmatram mogućnosti otvaranja off-shore firme preko koje ću poslovati. I ako mi budu isti troškovi za off-shore, barem ću znati da se neće promeniti u zavisnosti od raspoloženja nekog poreskog činovnika ovde!

Bane

pre 9 godina

Prvo: Sve pohvale za ovaj tekst!
Drugo: Ovim putem javno saopstavаm da kada se to desi, istog trenutka gasim firmu(pausalnu)
Matematika:
Do sada pod uslovom da ima posla!....prosecna mesecna zarada 60000Din..od toga za porez I banku ode pola.
sa novim porezom, nema potrebe ni da racunam..jasno je!
Nadam se da mе zbog ovog nece privesti zbog "sirenja panike"!!

Реалан

pre 9 godina

Овде се наводи да паушалци извлаче паре, перу паре, бла бла... Има вероватно и тога, али ту је онда финансијска полиција да то регулише и кажњава а не опалити по свима редом зато што је неко нашао рупу у закону па извлачи корист.

ekonomska katastrofa

pre 9 godina

Još uvek ne mogu da verujem u ovu vest iako sam pročitala prvu informaciju pre par dana. Koliko čovek treba da bude ekonomski nepismen, glup, bolestan, lud, ZAO... da pravi ovakav potez koji vodi u sigurnu propast cele Srbije!!! Ako se zatvore sve radnje (a ako se ovo radi, hoće) javni sektor ostaje bez plata za 2 meseca najviše. O čemu se radi?! Šta je cilj ovoj vlasti?!

etotako

pre 9 godina

E pa decko,privatnice,povecavaju Vam poreze zato sto vas 70% od prodavca carapa do tog servisera umislili ste da ste Bili Gejts ili Tramp. Ujedno isto toliko Vas ne izda fiskalni racun,radite na divlje,crno,gledate da izvrdate sve sto i moze i ne.Radnike urnisete Vi. Shvatite jednom kad radis nesto kao privatnik radis za platu ili nesto vecu ili nesto manju shodno strucnoj spremi,znanju,a ne tange frange kombinacijama. Pa kod Vas bi Tesla i Albert Ajnstajn imali plate 300e. Sve je decko moj krug,ili sto ne platis na mostu,platis na cupriji. Zar neko ko otvori prodavnicu plastike treba da ima vecu platu od profesora,doktora, pravnika,vatrogasca,bolnicarke,vaspitacice u vrticu,biologa,naucnika.
Kad budemo imali pravi privatni sektor,a ti se kao predsednik te unije izbori,potrudi za to,onda se buni i na drzavu i radnike.

matrix

pre 9 godina

Računaju verovatno da pokupe ono što je neko odvojio za letovanje, a ne shvataju da će se zatvoriti većina koja i onako slabo posluje. I u ovom trenutku ona stranka koja se najviše protivi tome u stvari je samo ljubomorna i ne može da dočeka dan da jednom dođe u istu poziciju pa da šiša koga stigne.

3.srpski ustanak

pre 9 godina

Molim stranačke aktiviste opozicije da ne komentarišu jer nismo mi sisali vesla. Videli smo ih na delu i iste su štetočine kao i ovi sada. Ja nisam glasao ni za jedne ni za druge a neću ni za treće. Pa šta, imaju oni dovoljno svojih aktivista koji će glasatai pa će ih dovesti na vlast. Pa ko ih privuče više taj će da vlada. Kakve to veze ima sa Srbijom koja ne izlazi na izbore i koja bi najradije povešala sve aktiviste svih stranaka. Ne trebaju nam političari, ne trebaju nam stranke, to zlo treba zabraniti u Srbiji. Samo neposredno birani građani u parlamentu, svi ostali su tehnička administracija svedena na minimum.

Salamander

pre 9 godina

Mora neko da se nanaplaca podrske navijackim grupama, turbofolk kvaziumetnicims, kvazidoktorima, a narocito potpuno stetnim kvazipolitikantima.
Drzavu nam vode isfolirani, nasminkani pozeri.
Ovo najverovatnije necete objaviti, ali ste barem procitali.
Danas su u vecini oni koji misle upravo ovo sto sam napisao.
I ja cu zatvoriti firmu i moja deca ce otici u inostranstvo da traze sebi hleb.
A u drzavi se ostati samo ovaj talog, da se grizu oko ostataka, jer skoro sve valjano je raskrcmljeno.

nisam master,vec dpl.ing

pre 9 godina

Povecali su porez,a za porez pravna lica dobijaju povracaj.Fizicka lica ne dobijaju nista.
Mogu oni da povecavaju i milion puta,ali porez na porez je neustavan.
Za moj stan od 60kv u suvlasnistvu kao moju jedinu pokretnost nemam nameru da placam,jer je kupoprodajim,opremanjem placen porez.To vojna i pandurksa lica koji su stanove dobijaqli za dzabe,moj stan su otplacivali 40 godina(dva medeca je zgutala inflacvija)
Ja cu 2 x 280 maraka,sadasnjih 480 evra skrpiti,ali ovaj porez vam placati necu.Moze tek kad vi meni budete placali kamatu na kamatu kao sto su moji placali,do momenta oglasavanja ustavnog suda.
Porez na imovinu je neustavan,barem za ono ko ne ostvaruje profit.
Uskladite opstiske sudove za obligacije,nadlezne za ostavinu,ali nemoj te planirati da me kradete.Svaki plan vam je zakonski protiv ustavno,a predsednici(tadic,Nikolic) otvoreno stavljaju na raspolaganje svu imovinu,za potpisivanje i stetu ozakonjavanja pljacke

Beli Listic

pre 9 godina

šta se sada bunite?
pa skoro su bili izbori i narod je svojevoljno izabrao svoje vodje!
baš me briga koliko je ljudi izašlo na glasanje i koliko je bilo ovaca sa "belim listicima"(blank podrška najjačoj partiji) - računaju se glasovi i ovaj sadašnji režim ima skoro 2/3 poslanika!

sto se mene tiče, i treba ovako da lupaju harač prostom narodu jer je taj isti narod ima pravo izbora - šta je birao to je i dobio!

šta ste vi očekivali od falsifikatora diploma, julovaca, slobinih ministara, keramicara i vlasnika pecenjara?? (e moj glupi narode..., 5. jun 2014 12:04)

Da, trebali smo da glasamo za Ujedinjene Feudalce Srbije (koji su uzgred radili ISTO OVO sa stimulacijama odabranih uz povecanje poreza svima ostalima), Ortopedski urbanizam i gradnju na "pasnjacima" kod Narodne biblioteke, Bus-Plus, ili Cedinu Stranku (jer nit je liberalna nit je demokratska)!?

Menjati i obarati ispod cenzusa sve ove bahate dahijske stranke dok ne nadjemo nekoga vrednog overe mandata. U medjuvremenu beli listici kao otvoreni poziv nekim novima da se pojave na politickoj sceni. Nismo mi, kako kazes "ovce", krivi sto nema za koga da se glasa. Ali ako ne ohrabrimo i pozovemo neke nove nikada i necemo imati neku alternativu i doveka cemo se vrteti u krug.

Kole

pre 9 godina

Zatvarajte firme, kupujte kuce na selu i pravite hranu za svoju porodicu i eventualno razmenu i prodaju s komsijama. Drzava je bankrot, nemate drugo resenje.

bomber

pre 9 godina

Da je DS još uvek na vlasti, bilo bi još gore. Vučić zna šta radi, a ovi kritizeri kojima je sad teško kad treba da se pošteno plati neka me zaobiđu.
(m, 5. jun 2014 10:58)


dadoh plus za ovo... ali da se zna - slažem se samo sa prvom rečenicom, ista škola je vučić, samo se kao nešto trudi da napravi promjenu, ne ide mu bog zna kako...

Пеђа

pre 9 godina

Мене радује све већа количина сулудих потеза која ће нас натерати да се урушимо. Без потпуне пропасти ово се не може поправити.

Alex UE

pre 9 godina

Imaju li mali preduzetnici neko udruzenje koje moze da organizuje neku akciju,protest umesto sto samo konstatuje nepravdu i otimacinu od strane drzave?! Koliko znam,u porodicnim malim radnjama,preduzecima radi na stotine hiljada ljudi.Njihov polozaj je odavno tezak zahvaljujuci tajkunskim monopolima a sad drzava zadaje zavrsni udarac.Od nas kroz namete uzimaju novac za putovanja po Mauricijusu i subvencije stranim firmama.Subvencija za samo 2 radnika zaposlena u slovenackoj fabrici bojlera je 14 hiljada evra?! Za taj iznos ce svaki domacin u zapadnoj Srbiji,npr. napraviti zasad od 2 ha maline,sa sistemom za navodnjavanje,zastitnim mrezama itd.Ta investicija bi se isplatila za dve godine a posle,cist profit i posao za desetinu radnika.Takvih primera je bezbroj,ali mora se nesto traziti i preduzimati a ne samo kukati i drzati konferencije za stampu?!

Lično ja

pre 9 godina

A šta očekivati kada je većina ministara i poslanika bez dana staža van politike, to su sve ili teoretičari ili partijski vojnici koji su se poltronstvom dokopali funkcija, a pre toga kupili razne sega mega diplome. U Srbiji je trenutno na sceni diletantizam i neznanje što će nas bojim se skupo koštati.

Pata Negra

pre 9 godina

Kod poreza na imovinu su stavku tržišna vrednost (na koju se obračunava 0,4% nepromenjeno) lopovski i podmuklo u tišini preimenovali u 'prosečnu cenu po m2 nepokretnosti u zoni'. Nešto što je bilo bar donekle merljivo i što se u slučaju ogromnih iznosa moglo sporiti (npr rešenjima PU kojima je ovaj jedini nadležni organ donosio procene o tržišnoj vrednosti nepokretnosti) dakle,preimenovali su u kategoriju koju je nemoguće osporavati žalbama. Tako oni npr u propalom i polupraznom Čumićevom sokačetu (koji su prethodnih 2 decenije ubili i sahranili svojim ludačkim poreskim zahvatanjima) na 2 spratu obračunavaju vrednost m2 370.000/m2 !! PU ovo procenjuje na 140.000/m2 a u realnom životu nema vrednost ni 70.000. Ovo što se radi jeste klasična i besprizorna otimačina koju ni jedna vlast do sada nije radila tako drsko. Otimaju nam 3-5X bez da su propisi uopšte i menjani, samo svojim hokus-pokusima. Vrlo brzo od svih firmi i radnji koje uprkos ludilu još nekako rade (jer ljudi nemaju nikakvu alternativu) ostaće još samo firma-poreska uprava. Zbog svega ovoga,vlast se i obraća samo stranim investitorima jer samo još lopove i drugove medju njima mogu eventualno privući. Sve drugo su već davno izvarali i više puta opljačkali.

Pop

pre 9 godina

Pa kako sad ovo? Zar nije poenta bila da se daju olaksice malim poslodavcima?? Ne znam på kojoj matematici povecanje poreza ulazi u olaksicu!?
Ovo ce biti kao i sa pojeftinjenjem struje koju je Mihajloviceva obecala onomad...naravno, doslo je do povecanja cene struje.

dosledan

pre 9 godina

Ja samo cekam da dobijem resenje, ako zaista tako bude ne preostaje mi nista drugo da radniku dam otkaz I zatvorim radnju... U odnosu na pretproslu godinu prosle godine su mi dazbine bile vece za oko 5-6 hiljada mesecno, sto smo jedva izdrzali... Sad mi ne preostaje nista drugo ako se to obistini da zatvorim radnju i predjem da radim na crno... Pa jel to taj prosperitet koji nam obecaste gospodo??? Inace od moje radnje dve porodice zive!!!

vescera

pre 9 godina

Ja sam paušalac i ovo je sve istina najgore što vam daju rešenja sa retroaktivnim plaćanjem poreza od januara tako da iako ste plaćali sve odjednom dugujete silni novac a kamata od primanja rešenja ide. Ja polako gledam da se organizujem i da zatvorim SZR jer ovo je čisto ludilo. Hvala vladi što nam pomaže na ovaj način nisam ni mislio da će biti drugačije.

pera

pre 9 godina

A zašto bi plaćali porez, kada se nagomila proglasiš bankrot osnuješ novu firmu doo za sto dinara i jovo nanovo, na hiljade je takvih primera širom Srbije. Ova zemlja je majka za one koji samo malo bolje poznaju zakone koji su i krojeni za dobitnike tranzicije. Vi malo manji ugledajte se na njih.

preduzetnik

pre 9 godina

Imam agenciju i placam uredno svakog meseca doprinose - i ubacujem pare u sistem, u drzavu, u ekonomiju. Ako mi stigne povecanje preko 30%, to je to, dovidjenja Srbijo, postoje zemlje koje postuju svoje gradjane - umesto sto ih ****

vazicao

pre 9 godina

Hajde da zanemarimo da je ovo sto se desava kompletno kontradiktorno u odnosu na sve izjave nasih cenjenih "drzavnika" da treba stimulisati mala preduzeca... Ali, da li je? Razmislimo ovako- kako bolje stimulisati nekoga da zaradjuje vise, ako ne nametima koji mu oduzimaju gotovo celu trenutnu zaradu i ostavljaju ga da crkne? Ovo je jedan od najboljih stimulansa drzave- jer organski tera mala preduzeca da budu bolja i jaca i da zaradjuju jos vise i da budu jos uspesnija...ili da u suprotnom, prosto... pocrkaju, zajedno sa svojim bahatim porodicama koje su se do tog momenta obesno sladile sa 500e prihoda mesecno. Mislim da je ipak "strucnost" vlasti ovde otisla na nivo koji obicnom, smrtnom coveku, nije lako da shvati- ali avaj, mnogi nisu shvatali ni Teslu i ostale velike umove kroz istoriju.

Ko ga voli veruje mu sve

pre 9 godina

Pričaš o natalitetu, pa ukines pomoć porodiljama. O nezaposlenosti, pa ukidas zaposljavanje mladim ljudima. pričas o efikasnijem obrazovanju, pa branis plagijatore. Pričas da je IT sektor nasa budućnost, pa dizes porez na it opremu.... Da l' treba jos nesto da pomenem? Moze do sutra. Ako si slep i verujes u reci, a ne u dela tako i zasluzujes... Gradjaninu Srbije

ЛанеБг

pre 9 godina

А странцима који би да отворе фабрику, држава субвенционише све. Супер. Ми ћемо сви позатварати фирме и иселити се, па нека вам овде раде и живе само странци!

Dragan

pre 9 godina

Država će prva dva meseca možda imati veće prihode od poreza, a nakon toga će ministar finansija da počne da se češka i razmišlja u gde je pogrešio.

Zoran, ali ne M

pre 9 godina

@(Zoran M., 5. jun 2014 10:51)
Brate ala lupetaš. Ja to nisam nikada uradio, nemoj generalizovati. Imam malu zanatsku radnju, stigla mi je koverta, uvećanje za 2000din. I do sada sam jedva plaćao, ali nekako sam i uspevao da izmirim obaveze. Danas sam predao zahtev za brisanje iz registra, pošto sam karakteran i patriota, ne želim svojoj zemlji da ostanem dužan, ali nemam dovoljno posla da bih mogao da platim sve obaveze. Ti si verovatno mnogo koristio takve usluge, ali ja neću. Vlada 2 godine priča o zaduživanju, padu standarda, poreskim olakšicama itd, a na papiru obrnuto. Očekivao sam da mi porez bude umanjen, a ne uvećan. Kao i sve ostale Vlade pre ove, opet sve ide u prilog tajkunima. Samo je važno da se ubije sitna konkurencija i onda rokaj monopol. Vučić je ubica ove države, ni Slobo ovo nije radio. Radikal ostaje radikal, veran samo sopstvenim interesima.

Igor

pre 9 godina

Ovo je klasika za Srbiju i sve juznoevropske zemlje, npr Grcka, Italija, itd.

Imamo 30% ljudi koji uredno placaju porez i doprinose i 70% ljudi koji ne placaju nista, nego rade na crno/sivo ili kako god. Nameti su ionako preveliki, ali za drzavu nedovoljni. "Resenje": uzmi jos od onih koji placaju!!! Umesto da se smisli nacin da 100% svi placaju, da se smanji porez kako bi svima bio prihvatljiv.

Slicno je i sa strujom, porezima na plate, akcizama, itd. Uvek isti princip: 1) tarife su neprihvatljive (previsoke) za 70%-90% stanovnika zemlje 2) Samo mali broj ljudi prihvati ili moze to da plati 3) to drzavi nije dovoljno 4) Drzava povecava tarife i trazi od one manjine, koja vec placa za sve, da plati duplo vise!

Naravoucenije: kad si legalan i registrovan po zakonu, onda si na radaru drzave. Ako uopste nisi legalan na prvom mestu, ti si za srpski sistem nevidljiv i niko te nece ni proveravati!

spartanac

pre 9 godina

Jeste glasali? Jeste li ispaljivali vatromete kada ste dobili? Trcali ste na izbore kao zedne ovce na pojilo. Sada uzivajte ja vas samo posmatram i smesim se.

ИБАРСКИ ВУК 036

pre 9 godina

преживеће......нигде у европи нема рада на црно, за бедну цркавицу.......и још их држава нечињењем подржава

Лима

pre 9 godina

Од мене можете само да добијете ништа..а ви саберите све ништа + ништа и то вам је буџет мегатренд, керамичарска булументо неписмена !

micko

pre 9 godina

ja vec dve godine radim na crno..pre toga sam radio pet godina placao ,placao,placao i nista nisam mogao da zaradim a sad radim na crno i kad uzmem crvenu ne delim je ni sa kim. Nije mi jasna ova drzava bukvalno sve rade protiv sebe od auto skola gde su uzimali pare sad ne uzimaju nista od uvoza automobila su uzimali pare sad ni to ne uzimaju oce da uniste privatnike na sve moguce nacine....

Pajapatak

pre 9 godina

Zato sto su svi otvorili po 10 pausalnih firmi da ne placaju PDV, i na babu na strinu itd, pa vade pare. I onda cemo i mi koji to ne radimo stradamo.

Eto zato.

Preduzetnik

pre 9 godina

A ko ce da im placa poreze kad se privatne firme pogase? Povecanje poreza i vece zaduzivanje to je izgleda jedino sto ovi strucnjaci znaju

mile

pre 9 godina

To je izgleda sve sto genijalac od ministra finansija zna , da dize poreze do nebesa. A sta ste pa ocekivali od coveka koji dana saza nema u REALNOJ privredi. Jos jedan stranacki vojnik koji je dobio zadatak da napuni suplju dravnu kasu. Alo, dokle vise???

JohnyJ

pre 9 godina

Subvencije za rodjake, tipa sina Nikolicevog savetnika, da ne placaju od svojih para doprinose za zaposlene.
(tintoreti, 5. jun 2014 10:49)

Upravo tako! I vec toliko puta vidjeno u izvedbi SVIH dosadasnjih vlada, a ovaj narod nikako da se opameti. I Dinkic je uzimao od svih da bi dao Fiatu i nekim drugim "odabranim", a o JULovskim firmama da ne govorimo, i zato smo tu gde smo.

U ovoj zemlji nece biti bolje dok god se svakog Sretenja ne budemo podsecali da buna protiv dahija u ovoj zemlji nikada nije dovedena do kraja. Samo smo neke stare koji su govorili turski zamenili nekima koji govore srpski i sve vreme nas zamajavaju brzim prugama, maketama faraonskih projekata, i nekakvim "stimulacijama".

Dosta bre vise, neka nista ne "stimulisu" i samo srede ovu drzavu! Da bez maltretiranja mogu da dobijem vozacku ili gradjevinsku dozvolu. Da bolnica bude bolnica a skola - skola, a ne reket za nekog direktorcica. Da mogu da otvorim biznis pod ISTIM uslovima kao i SVI drugi i da me niko ne ometa dok god placam iste poreze i doprinose kao svi drugi. E, ali nece oni to, jer se onda rodjacke firme ne bi mogle bogatiti na racun svih drugih. DAHIJE!

Гавра

pre 9 godina

Људи 90% тих паушалних фирми су фиктивне фирме које служе за вађење пара. Ако тако мало зарађују, нека воде рачуноводство и мање ће имати пореза. Када сте паушалац можете 6.000.000 рсд да извадите кеша , а да платите мали порез.

beograd

pre 9 godina

Problem srpske ekonomije je nedostatak finansijske discipline, tj. sto je ogroman problem naplatiti uradjen posao. U kombinaciji sa povecanjem poreza, to je dobitna kombinacija da se zakuca i poslednji ekser u mrtvacki sanduk srpske ekonomije. Ovi sada na vlasti, kao ni njihovi predhodnici, ne vide ovaj problem, a zato smo tu gde jesmo i bice sve teze i teze...

seljadin

pre 9 godina

mali privrednici trebaju imati svoj lobi (imaju samo krupni kapitalisti) koji bi zastupao nase interese, a prvi bi bio da se zakonom zabrani bilo kakva visoka funkcija za ljude bez dana radnog staza van politike. nama trebaju ljudi koji su radili u privredi koji razumeju ekonomske probleme.

Amunike i Amokaci

pre 9 godina

Svi pausalci treba lepo da odjave svoje radnje i nastave da totalno rade svoje poslove na crno. Ne na sivo, nego na crno. Ako ih neko i uhvati da rade na crno naplatice im se manja kazna nego da placaju ovolike pausale. Mozda to ova drzava i zeli. Sramota...

Budimir Trajković

pre 9 godina

Уместо пореза повећајте минималац и испуните обећање о смањењу доприноса за пензионо-здравствени фонд на терет радника. Дао Бог да вам наредних десет генерација живело од минималца! И оставите Србину годишњи одмор на миру. То је једино што му је остало.

LFC

pre 9 godina

Živela nam Vlada i pametni ministri. Da imaju malo mozga, shvatili bi da je privatni sektor u neverovatnom problemu ida povećavanje poreza može samo dodatno da ih povuče na dno. Umesto da krenu da naplaćuju porez firmama koje su najveći dužnici i da naprave model efikasnije naplate poreza, onu ovim šok terapijama pokušavaju da napune budžet novcem ljudi koji, verovatno redovno izmiruju svoje zakonske obaveze. Neka skupe sve velike dužnike, neka im naplate dugovanja zaplenom imovine i preuzimanjem preduzeća, pa neka ta ista preduzeća pokrenu i njima zarađuju i pune budžet a njihovim vlasnicima i direktorima zabrane bavljenje bilo kakvom privrednom delatnošću narednih 5 godina, da i oni malo osete posledice svoje alavosti i loših poslovnih poteza. Francuska je jedna od vodećih svetskih ekonomskih sila a učešće Države u privredi je ogromno. Ne moramo samo da prodajemio i privatizujemo sve što nam dođe pod ruku, možda bi trebali da nađemo način da te firme prorade i počnu da posluju kako treba. Neka im Država omogući plasman na razna tržišta i neće biti zime ni za Državu i poreski sistem a ni za radnike koji pošteno žele da zarade svoj dinar.

šeki

pre 9 godina

Niko ne treba da radi u privatnom sektoru, svi treba da se zaposlimo u javni sektor, tamo su plate veće, manje se radi, imaš pauzu, bolovanje, ne moras da radiš subotom, pa još i koverte.

ilic

pre 9 godina

A kad cete shvatiti,da dok vodimo politiku da EU nema alternativu nece biti bolje,ili ste svi zajedno resili da rasturite Srbiju i ekonomski i teritorjalno.

Igor Gavran

pre 9 godina

Radije ce isisati kicmenu mozdinu iz ono malo zdrave privrede i naroda sto je ostalo nego da se odreknu namestenih tendera, dnevnica, visestrukih funkcija i pola miliona parazita koji prakticno nista ne doprinose a drzava ih placa.

plavi andjelak

pre 9 godina

"Unija poslodavaca Srbije otvoreno je upitala predstavnike vlasti da li je u Srbiji ponovo došlo vreme, kao devedesetih godina prošlog veka..."

Evo ovako, imamo cenzuru, svadjamo se sa medjunarodnim organizacijama, svercovani duvan se prodaje ispod tezge na pijacama, Zorica Brunclik i Aca Lukas ne silaze sa malih ekrana, isti likovi iz 90-ih su na najodgovornijim drzavnim funkcijama a ta UPS se pita da li smo opet u 90-im godinama proslog veka! Ne pitajte politicare, odgovor ce vam stici kada vidite prve flase sa benzinom koje se prodaju na ulici. Tada ce osecaj 90-ih biti potpun!

popeye

pre 9 godina

А можда је то и циљ!? Створиће се хиљаде "робова" за нови Закон о раду. Или што рече неки политичар, "па, тако сте гласали"...

preduzetnik

pre 9 godina

Od početka 2008 nemam zaposlenih. Do tada sam imao jednog zaposlenog (zaposlenu) iako je za potrebe posla trebalo da imam bar dvoje, ali su troškovi za paušal kao i za poreze i doprinose bili takvi da to nije bilo moguće da se pokrije iz prihoda.
Od tada radim potpuno sam, bez radnog vremena i vrlo teško uspevam da redovno platim paušal.Još nisam dobio rešenje, ali ne znam kako mogu da platim bilo kakvo povećanje.
Sve cene sa klijentima su garantovane ugovorima do kraja godine. Svako povećanje cena u ovoj godini, aneksom ugovora bi dovelo do raskidanja postojećih ili do obustavljanja ugovora u sledećoj godini.
Ne vidim izlaz osim da se sa porodicom i dve fakultetske diplome sa specijalizacijom iselimo iz ove zemlje.

m

pre 9 godina

Da je DS još uvek na vlasti, bilo bi još gore. Vučić zna šta radi, a ovi kritizeri kojima je sad teško kad treba da se pošteno plati neka me zaobiđu.

Zoran M.

pre 9 godina

Ti paušalci će ite kako preživeti, jer su upravo oni ti preko kojih političari najviše peru pare. Paušalac može sa računa podignuti sav novac bez nekog preteranog pravdanja, pa se tako koriste za usluge državnim firmama pri čemu se procenat daje direktorima javnih preduzeća. Dovoljno je reći da je 99% frizerskih salona SZR, pa agencije itd itd

plavi andjelak

pre 9 godina

"Unija poslodavaca Srbije otvoreno je upitala predstavnike vlasti da li je u Srbiji ponovo došlo vreme, kao devedesetih godina prošlog veka..."

Evo ovako, imamo cenzuru, svadjamo se sa medjunarodnim organizacijama, svercovani duvan se prodaje ispod tezge na pijacama, Zorica Brunclik i Aca Lukas ne silaze sa malih ekrana, isti likovi iz 90-ih su na najodgovornijim drzavnim funkcijama a ta UPS se pita da li smo opet u 90-im godinama proslog veka! Ne pitajte politicare, odgovor ce vam stici kada vidite prve flase sa benzinom koje se prodaju na ulici. Tada ce osecaj 90-ih biti potpun!

šeki

pre 9 godina

Niko ne treba da radi u privatnom sektoru, svi treba da se zaposlimo u javni sektor, tamo su plate veće, manje se radi, imaš pauzu, bolovanje, ne moras da radiš subotom, pa još i koverte.

preduzetnik

pre 9 godina

Od početka 2008 nemam zaposlenih. Do tada sam imao jednog zaposlenog (zaposlenu) iako je za potrebe posla trebalo da imam bar dvoje, ali su troškovi za paušal kao i za poreze i doprinose bili takvi da to nije bilo moguće da se pokrije iz prihoda.
Od tada radim potpuno sam, bez radnog vremena i vrlo teško uspevam da redovno platim paušal.Još nisam dobio rešenje, ali ne znam kako mogu da platim bilo kakvo povećanje.
Sve cene sa klijentima su garantovane ugovorima do kraja godine. Svako povećanje cena u ovoj godini, aneksom ugovora bi dovelo do raskidanja postojećih ili do obustavljanja ugovora u sledećoj godini.
Ne vidim izlaz osim da se sa porodicom i dve fakultetske diplome sa specijalizacijom iselimo iz ove zemlje.

Ko ga voli veruje mu sve

pre 9 godina

Pričaš o natalitetu, pa ukines pomoć porodiljama. O nezaposlenosti, pa ukidas zaposljavanje mladim ljudima. pričas o efikasnijem obrazovanju, pa branis plagijatore. Pričas da je IT sektor nasa budućnost, pa dizes porez na it opremu.... Da l' treba jos nesto da pomenem? Moze do sutra. Ako si slep i verujes u reci, a ne u dela tako i zasluzujes... Gradjaninu Srbije

Igor Gavran

pre 9 godina

Radije ce isisati kicmenu mozdinu iz ono malo zdrave privrede i naroda sto je ostalo nego da se odreknu namestenih tendera, dnevnica, visestrukih funkcija i pola miliona parazita koji prakticno nista ne doprinose a drzava ih placa.

Nenad

pre 9 godina

@Гавра

Kažeš paušalci peru pare... Druže, mnogo si smešan ... pa sve da nas skupiš i da podigneš maksimalni godišnji iznos nismo ni blizu iznosima koji se peru kroz razne tendere javnih preduzeća, partije, rođačke i bratkse privatizacije.
Bolje ćuti, očigledno si toliko nesposoban SNS bot da ne možeš ni paušalac da budeš.

ekonomska katastrofa

pre 9 godina

Još uvek ne mogu da verujem u ovu vest iako sam pročitala prvu informaciju pre par dana. Koliko čovek treba da bude ekonomski nepismen, glup, bolestan, lud, ZAO... da pravi ovakav potez koji vodi u sigurnu propast cele Srbije!!! Ako se zatvore sve radnje (a ako se ovo radi, hoće) javni sektor ostaje bez plata za 2 meseca najviše. O čemu se radi?! Šta je cilj ovoj vlasti?!

Kole

pre 9 godina

Zatvarajte firme, kupujte kuce na selu i pravite hranu za svoju porodicu i eventualno razmenu i prodaju s komsijama. Drzava je bankrot, nemate drugo resenje.

micko

pre 9 godina

ja vec dve godine radim na crno..pre toga sam radio pet godina placao ,placao,placao i nista nisam mogao da zaradim a sad radim na crno i kad uzmem crvenu ne delim je ni sa kim. Nije mi jasna ova drzava bukvalno sve rade protiv sebe od auto skola gde su uzimali pare sad ne uzimaju nista od uvoza automobila su uzimali pare sad ni to ne uzimaju oce da uniste privatnike na sve moguce nacine....

Zoran, ali ne M

pre 9 godina

@(Zoran M., 5. jun 2014 10:51)
Brate ala lupetaš. Ja to nisam nikada uradio, nemoj generalizovati. Imam malu zanatsku radnju, stigla mi je koverta, uvećanje za 2000din. I do sada sam jedva plaćao, ali nekako sam i uspevao da izmirim obaveze. Danas sam predao zahtev za brisanje iz registra, pošto sam karakteran i patriota, ne želim svojoj zemlji da ostanem dužan, ali nemam dovoljno posla da bih mogao da platim sve obaveze. Ti si verovatno mnogo koristio takve usluge, ali ja neću. Vlada 2 godine priča o zaduživanju, padu standarda, poreskim olakšicama itd, a na papiru obrnuto. Očekivao sam da mi porez bude umanjen, a ne uvećan. Kao i sve ostale Vlade pre ove, opet sve ide u prilog tajkunima. Samo je važno da se ubije sitna konkurencija i onda rokaj monopol. Vučić je ubica ove države, ni Slobo ovo nije radio. Radikal ostaje radikal, veran samo sopstvenim interesima.

e moj glupi narode...

pre 9 godina

šta se sada bunite?
pa skoro su bili izbori i narod je svojevoljno izabrao svoje vodje!
baš me briga koliko je ljudi izašlo na glasanje i koliko je bilo ovaca sa "belim listicima"(blank podrška najjačoj partiji) - računaju se glasovi i ovaj sadašnji režim ima skoro 2/3 poslanika!

sto se mene tiče, i treba ovako da lupaju harač prostom narodu jer je taj isti narod ima pravo izbora - šta je birao to je i dobio!

šta ste vi očekivali od falsifikatora diploma, julovaca, slobinih ministara, keramicara i vlasnika pecenjara??

popeye

pre 9 godina

А можда је то и циљ!? Створиће се хиљаде "робова" за нови Закон о раду. Или што рече неки политичар, "па, тако сте гласали"...

preduzetnik

pre 9 godina

Imam agenciju i placam uredno svakog meseca doprinose - i ubacujem pare u sistem, u drzavu, u ekonomiju. Ako mi stigne povecanje preko 30%, to je to, dovidjenja Srbijo, postoje zemlje koje postuju svoje gradjane - umesto sto ih ****

Лима

pre 9 godina

Од мене можете само да добијете ништа..а ви саберите све ништа + ништа и то вам је буџет мегатренд, керамичарска булументо неписмена !

Lično ja

pre 9 godina

A šta očekivati kada je većina ministara i poslanika bez dana staža van politike, to su sve ili teoretičari ili partijski vojnici koji su se poltronstvom dokopali funkcija, a pre toga kupili razne sega mega diplome. U Srbiji je trenutno na sceni diletantizam i neznanje što će nas bojim se skupo koštati.

dosledan

pre 9 godina

Ja samo cekam da dobijem resenje, ako zaista tako bude ne preostaje mi nista drugo da radniku dam otkaz I zatvorim radnju... U odnosu na pretproslu godinu prosle godine su mi dazbine bile vece za oko 5-6 hiljada mesecno, sto smo jedva izdrzali... Sad mi ne preostaje nista drugo ako se to obistini da zatvorim radnju i predjem da radim na crno... Pa jel to taj prosperitet koji nam obecaste gospodo??? Inace od moje radnje dve porodice zive!!!

Igor

pre 9 godina

Ovo je klasika za Srbiju i sve juznoevropske zemlje, npr Grcka, Italija, itd.

Imamo 30% ljudi koji uredno placaju porez i doprinose i 70% ljudi koji ne placaju nista, nego rade na crno/sivo ili kako god. Nameti su ionako preveliki, ali za drzavu nedovoljni. "Resenje": uzmi jos od onih koji placaju!!! Umesto da se smisli nacin da 100% svi placaju, da se smanji porez kako bi svima bio prihvatljiv.

Slicno je i sa strujom, porezima na plate, akcizama, itd. Uvek isti princip: 1) tarife su neprihvatljive (previsoke) za 70%-90% stanovnika zemlje 2) Samo mali broj ljudi prihvati ili moze to da plati 3) to drzavi nije dovoljno 4) Drzava povecava tarife i trazi od one manjine, koja vec placa za sve, da plati duplo vise!

Naravoucenije: kad si legalan i registrovan po zakonu, onda si na radaru drzave. Ako uopste nisi legalan na prvom mestu, ti si za srpski sistem nevidljiv i niko te nece ni proveravati!

nn

pre 9 godina

puna usta su im bila vučića... gde god se okreneš čuješ kako ga dižu u nebesa, te rekao ovo, te rekao ono, ovo će da bude ovako, ono onako... e, sada je prešao na dela, a pošto ništa živo u životu nije radio, ništa i ne zna da radi, tako da mu je ostalo samo da diže poreze dokle god ovaj narod ne podigne bunu...

vescera

pre 9 godina

Ja sam paušalac i ovo je sve istina najgore što vam daju rešenja sa retroaktivnim plaćanjem poreza od januara tako da iako ste plaćali sve odjednom dugujete silni novac a kamata od primanja rešenja ide. Ja polako gledam da se organizujem i da zatvorim SZR jer ovo je čisto ludilo. Hvala vladi što nam pomaže na ovaj način nisam ni mislio da će biti drugačije.

spartanac

pre 9 godina

Jeste glasali? Jeste li ispaljivali vatromete kada ste dobili? Trcali ste na izbore kao zedne ovce na pojilo. Sada uzivajte ja vas samo posmatram i smesim se.

LFC

pre 9 godina

Živela nam Vlada i pametni ministri. Da imaju malo mozga, shvatili bi da je privatni sektor u neverovatnom problemu ida povećavanje poreza može samo dodatno da ih povuče na dno. Umesto da krenu da naplaćuju porez firmama koje su najveći dužnici i da naprave model efikasnije naplate poreza, onu ovim šok terapijama pokušavaju da napune budžet novcem ljudi koji, verovatno redovno izmiruju svoje zakonske obaveze. Neka skupe sve velike dužnike, neka im naplate dugovanja zaplenom imovine i preuzimanjem preduzeća, pa neka ta ista preduzeća pokrenu i njima zarađuju i pune budžet a njihovim vlasnicima i direktorima zabrane bavljenje bilo kakvom privrednom delatnošću narednih 5 godina, da i oni malo osete posledice svoje alavosti i loših poslovnih poteza. Francuska je jedna od vodećih svetskih ekonomskih sila a učešće Države u privredi je ogromno. Ne moramo samo da prodajemio i privatizujemo sve što nam dođe pod ruku, možda bi trebali da nađemo način da te firme prorade i počnu da posluju kako treba. Neka im Država omogući plasman na razna tržišta i neće biti zime ni za Državu i poreski sistem a ni za radnike koji pošteno žele da zarade svoj dinar.

Neko

pre 9 godina

Razmišljao sam neko vreme da ugasim firmu - posao nije išao baš najbolje. Imam par zaposlenih, ne mnogo. Sve sam, ama baš sve radio legalno. Od kako sam skoro dobio ovo "obaveštenje", rešilo me je dileme.

Čestitam, državo. Pravi način suzbijanja sive/crne ekonomije - sad me niste poslali čak ni u nju, sad ste me poslali u nepostojeću. Srećom imam ušteđevine, odoh da putujem i da se dugo ne vidimo.

ЛанеБг

pre 9 godina

А странцима који би да отворе фабрику, држава субвенционише све. Супер. Ми ћемо сви позатварати фирме и иселити се, па нека вам овде раде и живе само странци!

Dragan

pre 9 godina

Država će prva dva meseca možda imati veće prihode od poreza, a nakon toga će ministar finansija da počne da se češka i razmišlja u gde je pogrešio.

Amunike i Amokaci

pre 9 godina

Svi pausalci treba lepo da odjave svoje radnje i nastave da totalno rade svoje poslove na crno. Ne na sivo, nego na crno. Ako ih neko i uhvati da rade na crno naplatice im se manja kazna nego da placaju ovolike pausale. Mozda to ova drzava i zeli. Sramota...

Alex UE

pre 9 godina

Imaju li mali preduzetnici neko udruzenje koje moze da organizuje neku akciju,protest umesto sto samo konstatuje nepravdu i otimacinu od strane drzave?! Koliko znam,u porodicnim malim radnjama,preduzecima radi na stotine hiljada ljudi.Njihov polozaj je odavno tezak zahvaljujuci tajkunskim monopolima a sad drzava zadaje zavrsni udarac.Od nas kroz namete uzimaju novac za putovanja po Mauricijusu i subvencije stranim firmama.Subvencija za samo 2 radnika zaposlena u slovenackoj fabrici bojlera je 14 hiljada evra?! Za taj iznos ce svaki domacin u zapadnoj Srbiji,npr. napraviti zasad od 2 ha maline,sa sistemom za navodnjavanje,zastitnim mrezama itd.Ta investicija bi se isplatila za dve godine a posle,cist profit i posao za desetinu radnika.Takvih primera je bezbroj,ali mora se nesto traziti i preduzimati a ne samo kukati i drzati konferencije za stampu?!

Preduzetnik

pre 9 godina

A ko ce da im placa poreze kad se privatne firme pogase? Povecanje poreza i vece zaduzivanje to je izgleda jedino sto ovi strucnjaci znaju

Milan

pre 9 godina

Imam preduzetničku radnju već 6 godina ali ovo stanje sada je potpuno neizdrživo. Upravo razmatram mogućnosti otvaranja off-shore firme preko koje ću poslovati. I ako mi budu isti troškovi za off-shore, barem ću znati da se neće promeniti u zavisnosti od raspoloženja nekog poreskog činovnika ovde!

mickey

pre 9 godina

U sluzbenim odbranama imam 2,8 miliona koje mi duguje drzava a istoj na ime diprinosa dugujem 200.000. Predlazem da se prebijemo "aaaa, pa ne moze, mora da platite". Super rekoh ajte platite i vi meni dug koji je 14 puta veci, "kako da platimo, sta vi mislite, odakle nam pare". Zakonsko nacelo ravnopravnosti na nivou ciste utopije...

mile

pre 9 godina

To je izgleda sve sto genijalac od ministra finansija zna , da dize poreze do nebesa. A sta ste pa ocekivali od coveka koji dana saza nema u REALNOJ privredi. Jos jedan stranacki vojnik koji je dobio zadatak da napuni suplju dravnu kasu. Alo, dokle vise???

Пеђа

pre 9 godina

Мене радује све већа количина сулудих потеза која ће нас натерати да се урушимо. Без потпуне пропасти ово се не може поправити.

Pop

pre 9 godina

Pa kako sad ovo? Zar nije poenta bila da se daju olaksice malim poslodavcima?? Ne znam på kojoj matematici povecanje poreza ulazi u olaksicu!?
Ovo ce biti kao i sa pojeftinjenjem struje koju je Mihajloviceva obecala onomad...naravno, doslo je do povecanja cene struje.

Zanatlija

pre 9 godina

Vlasnik sam zanatlijske firme koju sam nasledio od svog oca, firma postoji pune 22 godine koje su sve do poslednje 4 bile uspesne. U pitanju je proizvodja kore za pitu i testenine... Sada je firma pred gasenjem jer narodu je baklava i gibanica postao luksuz u subotici, posten posao ovde umire dok nas salecu svakakve inspekcije i izbijaju nam i ovo malo sto preostane, uskoro nedovoljno ni da se sama firma odrzava. Radnika vise ne mogu ni da zamislim da zaposlim, prvo sto ih vise nema jer niko ovaj posao vise ne zna da radi bilo ko a kada neko i dodje da uci prvo ocekuje platu od 50.000 dinara i kada vidi da ovde treba da se RADI beze svi kao popareni. Radim sam dok jos imam racunicu, veliki marketi su sa monopolskim pristupom unistili male radnje i prosto je nemoguce niti saradjivati sa njima niti biti konkurentan sa cenama jer kvalitet malo ljudi danas zeli i moze da plati a kvalitet nije jeftin jer je to u ovom poslu nemoguce... I jos sad kad procitam ove "mere" mislim da je mojoj firmi definitivno katanac u najavi... Pozdrav svim vrednim ljudima...

Pata Negra

pre 9 godina

Kod poreza na imovinu su stavku tržišna vrednost (na koju se obračunava 0,4% nepromenjeno) lopovski i podmuklo u tišini preimenovali u 'prosečnu cenu po m2 nepokretnosti u zoni'. Nešto što je bilo bar donekle merljivo i što se u slučaju ogromnih iznosa moglo sporiti (npr rešenjima PU kojima je ovaj jedini nadležni organ donosio procene o tržišnoj vrednosti nepokretnosti) dakle,preimenovali su u kategoriju koju je nemoguće osporavati žalbama. Tako oni npr u propalom i polupraznom Čumićevom sokačetu (koji su prethodnih 2 decenije ubili i sahranili svojim ludačkim poreskim zahvatanjima) na 2 spratu obračunavaju vrednost m2 370.000/m2 !! PU ovo procenjuje na 140.000/m2 a u realnom životu nema vrednost ni 70.000. Ovo što se radi jeste klasična i besprizorna otimačina koju ni jedna vlast do sada nije radila tako drsko. Otimaju nam 3-5X bez da su propisi uopšte i menjani, samo svojim hokus-pokusima. Vrlo brzo od svih firmi i radnji koje uprkos ludilu još nekako rade (jer ljudi nemaju nikakvu alternativu) ostaće još samo firma-poreska uprava. Zbog svega ovoga,vlast se i obraća samo stranim investitorima jer samo još lopove i drugove medju njima mogu eventualno privući. Sve drugo su već davno izvarali i više puta opljačkali.

3.srpski ustanak

pre 9 godina

Molim stranačke aktiviste opozicije da ne komentarišu jer nismo mi sisali vesla. Videli smo ih na delu i iste su štetočine kao i ovi sada. Ja nisam glasao ni za jedne ni za druge a neću ni za treće. Pa šta, imaju oni dovoljno svojih aktivista koji će glasatai pa će ih dovesti na vlast. Pa ko ih privuče više taj će da vlada. Kakve to veze ima sa Srbijom koja ne izlazi na izbore i koja bi najradije povešala sve aktiviste svih stranaka. Ne trebaju nam političari, ne trebaju nam stranke, to zlo treba zabraniti u Srbiji. Samo neposredno birani građani u parlamentu, svi ostali su tehnička administracija svedena na minimum.

Budimir Trajković

pre 9 godina

Уместо пореза повећајте минималац и испуните обећање о смањењу доприноса за пензионо-здравствени фонд на терет радника. Дао Бог да вам наредних десет генерација живело од минималца! И оставите Србину годишњи одмор на миру. То је једино што му је остало.

JohnyJ

pre 9 godina

Subvencije za rodjake, tipa sina Nikolicevog savetnika, da ne placaju od svojih para doprinose za zaposlene.
(tintoreti, 5. jun 2014 10:49)

Upravo tako! I vec toliko puta vidjeno u izvedbi SVIH dosadasnjih vlada, a ovaj narod nikako da se opameti. I Dinkic je uzimao od svih da bi dao Fiatu i nekim drugim "odabranim", a o JULovskim firmama da ne govorimo, i zato smo tu gde smo.

U ovoj zemlji nece biti bolje dok god se svakog Sretenja ne budemo podsecali da buna protiv dahija u ovoj zemlji nikada nije dovedena do kraja. Samo smo neke stare koji su govorili turski zamenili nekima koji govore srpski i sve vreme nas zamajavaju brzim prugama, maketama faraonskih projekata, i nekakvim "stimulacijama".

Dosta bre vise, neka nista ne "stimulisu" i samo srede ovu drzavu! Da bez maltretiranja mogu da dobijem vozacku ili gradjevinsku dozvolu. Da bolnica bude bolnica a skola - skola, a ne reket za nekog direktorcica. Da mogu da otvorim biznis pod ISTIM uslovima kao i SVI drugi i da me niko ne ometa dok god placam iste poreze i doprinose kao svi drugi. E, ali nece oni to, jer se onda rodjacke firme ne bi mogle bogatiti na racun svih drugih. DAHIJE!

Dragan

pre 9 godina

Veoma mi je milo zbog ovih navoda.Srecan sam.Srecan sam jer sam pre mesec dana,zatvorio radnju.Od mene vise nece ni dinar sugavi da uzmu vise.Oni ce da se zaposljavaju preko SNS a ja da im placam plate.!?Da svi to hoce da urade pa da zatvore radnje.Sad cu da idem i na socijalu posto nemam vise ni prebijen dinar,nemam za struju,vodu ma za nista.EEEE sad nek meni daje drzava malo,nek me pomaze kad sam ja mogo da ratujem 1999

Nebitan BG

pre 9 godina

Evo, ja se javno zahvaljujem gospodji iz Poreske Uprave(Ustanicka-Beograd)sto me je toliko drndala kada sam hteo otvorim poljoprivredno gazdinstvo i ulozim vecu sumu novca u savremene staklenike da sam odustao od ulaganja.Hvala joj do neba,novac sam sacuvao,ne zavisim od raznoraznih uvoznickih lobija(poljoprivrednih proizvoda),vremenskih neprilika,poteza nasih vlasti itd...Na zapadu sam,radim privatno,svi postuju zakone(i drzava).A , ja hteo da ulozim u svoju domovinu(budala).
Hvala ti jos jednom, gospodjo iz sobe xxx Poreske Uprave u Beogradu.
Ko zna ,mozda se i prepozna ako procita moj komentar.
Pozdrav svim postenim gradjanima Srbije

Marko84

pre 9 godina

NIsu mi jasni komentari kako pausalci peru pare!Ja kao muski frizer sa szr radnjom i cenom sisanja od 350 din....Kako ja da operem pare nekome!?Da fakturisem 100 sisanja dnevno...o cemu vi pricate..pa ne stavljajte sve u isti kos....

UFB

pre 9 godina

Bez obzira na sve, porez mora da se placa i to ce morati privtanici da shvate.
U sivu ekonomiju ne mogu da predju, jer sledi zatvor. Tako se to radi u pravoj drzavi.
Shvatite da bez naplate poreza, narocito polusivim privatnicima, nema nade za nas.
(samo razmislite, 5. jun 2014 15:00)

Prvo ti moraš da shvatiš da ovo nije prav(n)a država nego majka ološu, a zla maćeha svakom iole čestitom građaninu.
Čekajući da se ova država upristoji prođe život, a ljudi moraju od nečega da žive. Ako im je rad na crno jedini izlaz hteli ne hteli prihvatiće ga.

Zamisli da si privatnik koji jedva sastavlja kraj s krajem. Posla sve manje, a nameti sve veći. Svaki dan slušaš kako na državnom vimenu ima 780.000 ljudi, kako se stalno zapošljavaju partijski kadrovi, ćerke i švalerke, kako se troše državni novci na putovanja, limuzine, krkanje-rkanje i ostale gluposti, 100+ agencija za sve i svašta... a nema novca za nasipe, puteve, helikoptere, čamce, inkubatore za porodilišta, zdravstvo, školstvo, vojsku, narodne kuhinje i tako do besvesti mo'š nabrajati...
Da li bi onda bio majmun, otkinuo svojoj deci od usta i platio porez/harač/reket takvoj državi?

Circulus Vitiosus

pre 9 godina

Glasali ste za "srpsku Margaret Tacer" i dizali ga u zvezde, eto sta se desi kada preobuceni radikali zasednu u fotelje, bice samo gore ako se narod ne opameti dok je jos uvek vreme!

seljadin

pre 9 godina

mali privrednici trebaju imati svoj lobi (imaju samo krupni kapitalisti) koji bi zastupao nase interese, a prvi bi bio da se zakonom zabrani bilo kakva visoka funkcija za ljude bez dana radnog staza van politike. nama trebaju ljudi koji su radili u privredi koji razumeju ekonomske probleme.

pera

pre 9 godina

A zašto bi plaćali porez, kada se nagomila proglasiš bankrot osnuješ novu firmu doo za sto dinara i jovo nanovo, na hiljade je takvih primera širom Srbije. Ova zemlja je majka za one koji samo malo bolje poznaju zakone koji su i krojeni za dobitnike tranzicije. Vi malo manji ugledajte se na njih.

pa ja sam

pre 9 godina

@etotako

koliko ti pojma nemas, pa to je fascinantno! Ali sto bi i imao pojma. Kao botu, ili drzavnom uposleniku, verovatno ti je jedina veza sa privatnim biznisom to sto povremeno prodjes pored neke privatne firme. Verovatno je najbolje resenje unistiti i ovo malo zdravih privatnih firmi i nahraniti drzavne glodare! Covece, privatnik ne radi za platu,nego za profit. Za platu radi onaj ko radi za privatnika. A sta tek reci za izjavu da vlasnik plasticarske radnje ne treba da ima veca primanja od profesora! Pa ako ima razvijen biznis, on moze da bude milioner, za razliku od profesora koji jelte, radi za platu! Nema nama napred sa ovakvim nacinom razmisljanja!

Bane

pre 9 godina

Prvo: Sve pohvale za ovaj tekst!
Drugo: Ovim putem javno saopstavаm da kada se to desi, istog trenutka gasim firmu(pausalnu)
Matematika:
Do sada pod uslovom da ima posla!....prosecna mesecna zarada 60000Din..od toga za porez I banku ode pola.
sa novim porezom, nema potrebe ni da racunam..jasno je!
Nadam se da mе zbog ovog nece privesti zbog "sirenja panike"!!

oooooo

pre 9 godina

Ja sam zatvorio radnju pre 2g. Sada imam cist profit oko 450e + placam jos jednog radnika ali na crno. I njemu je tako bolje. Lecim se ionako kod privatnika. A za penziju me zabole.

Ovakovoj drzavi nedam ni cvonjka. Necu da finansiram 1 700 000 svalerki, sestrica, glasackih masina i tetki. Cak me ne zanimaju ni penzioneri koji imaju penziju preko 30 000din. Nikada, ali NIKADA nisam od ove drzave dobio nista. A dao sam joj mnogo.

Teram dok me ne uhvate. Zao mi je drugara i prijatelja koji su jos u zabludi da treba biti uredni gradjanin Srbije, placati poreze, takse, pretplate...sludjeni grcaju u dugovima, bedi, nesreci, bez nade i pravde.

lili

pre 9 godina

E devedesetih se moglo blizu bezati sada te uredjene zemlje imaju 25 milona nezaposlenih I nisu tako vise uredjene http://www.bbc.co.uk/news/business-27699830
Sada treba bezati do Kine Indije Brazila I u Rusiju je tesko bezati jel sada I oni imaju uniju u kojoj prednost imaju clanice.Zato treba ovde ostati I na izborima dobro razmisliti koga glasati.Treba izabrati one koji u programu kazu da ce razvlastiti pohapsiti I poslati na robiju I to dugacku sve lopove od 1945 do danas.Medj lopovima su pare za investicije.A mi biramo njih same.Pa nemoze tako.Nema vise bekstva nigde trba rascistiti nasu zemlju od lopova I lazova

sp

pre 9 godina

Lepo sam upozorio mog Starog koji je inace zanatlija da dobro razmisli kome daje glas,a on mucenik naseo na patetiku velikog vodje...Do juce kada mu je stiglo resenje cak mu je i tepao -Vule,a posle ne prespavane noci..................

vazicao

pre 9 godina

Hajde da zanemarimo da je ovo sto se desava kompletno kontradiktorno u odnosu na sve izjave nasih cenjenih "drzavnika" da treba stimulisati mala preduzeca... Ali, da li je? Razmislimo ovako- kako bolje stimulisati nekoga da zaradjuje vise, ako ne nametima koji mu oduzimaju gotovo celu trenutnu zaradu i ostavljaju ga da crkne? Ovo je jedan od najboljih stimulansa drzave- jer organski tera mala preduzeca da budu bolja i jaca i da zaradjuju jos vise i da budu jos uspesnija...ili da u suprotnom, prosto... pocrkaju, zajedno sa svojim bahatim porodicama koje su se do tog momenta obesno sladile sa 500e prihoda mesecno. Mislim da je ipak "strucnost" vlasti ovde otisla na nivo koji obicnom, smrtnom coveku, nije lako da shvati- ali avaj, mnogi nisu shvatali ni Teslu i ostale velike umove kroz istoriju.

beograd

pre 9 godina

Problem srpske ekonomije je nedostatak finansijske discipline, tj. sto je ogroman problem naplatiti uradjen posao. U kombinaciji sa povecanjem poreza, to je dobitna kombinacija da se zakuca i poslednji ekser u mrtvacki sanduk srpske ekonomije. Ovi sada na vlasti, kao ni njihovi predhodnici, ne vide ovaj problem, a zato smo tu gde jesmo i bice sve teze i teze...

Viki

pre 9 godina

@A zašto bi plaćali porez, kada se nagomila proglasiš bankrot osnuješ novu firmu doo za sto dinara i jovo nanovo, na hiljade je takvih primera širom Srbije. Ova zemlja je majka za one koji samo malo bolje poznaju zakone koji su i krojeni za dobitnike tranzicije. Vi malo manji ugledajte se na njih.
(pera, 05. jun 2014 11:11)"

Ne mozes ni to, Srbija je jedina država gde ne mozes da proglasis bankrot ako imas dugovanja do države. Moja majka hice sa zatvori d.o.o upravo zato jer ne moze zena da se izbori sa porezima dok siva ekonomija cveta. Rekli su joj da moze da zatvori tek kad izmiri dugovanja prema državi i da u Srbiji bankrot kao bankrot ne postoji. Pa se pitas ko je tu lud, ako nemaš odakle da platis a imas kao neki d.o.o koji odgovara samo sa onim sto firma poseduje a firma totalno bankrotirala kako onda majku mu ne mozes da je zatvoris. Meni je apsolutno jasno zasto cveta siva ekonomija, pa ko je jos lud da otvori preduzece u Srbiji.

Sve su opljackali, ostala je jos samo privatna imovina

pre 9 godina

Privatnici nece preziveti ali nece ni narod jer su i porezi na imovinu povecani takodje, bar za moju kuci, za 50%. Prvi put ove godine, necu da platim nista. Do sada sam se trudio da sve platim na vreme. Sada necu. Neka mi posalju uterivace, bicu spreman !

novski

pre 9 godina

Prosle nedelje je koleginica bila na razgovoru za posao s nekim tipom iz ministarstva finansija,razgovor se odrzao u Narodnoj Skupstini,i sta imam podeliti s vama,novi zakon o radu bice primenjivan samo u privatnom sektoru,dok se sa zaposljavanjem u javnom nastavlja punom parom,tonemo iz dana u dan....
Tuga od drzave :(
Sram i vas bilo zuti,imali ste sansu da nesto napravite,ali vratili ste samo zlotvore iz devedesetih u zivot...

jedan od tih

pre 9 godina

Veoma mi je bilo tesko da jedinom radniku kojeg sam imao kazem da ne moze vise da radi. Sta ima da mu objasnjavam, covek je shvatio i sam. Osta je bez posla u vreme tajkunskih privatizacija, sada ostaje u vreme drzavne pljacke privatnog sektora!
P.S. Nista ne brinite, gospodja iz socijalog je vec nabacila boju, koristila je stari godisnji, pa je skoknula malo od mora...

novosadjanin

pre 9 godina

bas u BG-u i Vojvodini...pitam se zasto. Nego, Beogradjani, lepo da se pripojite Vojvodini, pa da pravimo svoju republiku, a oni neka se grcaju u dugovima i cemeru. ili lepo neka beogradjani dodju ovde, mi cemo da posaljemo crnogorce i bosance u BG, ionako im je to zivotna misija, pa da zivimo ko ljudi. Aj' zdrao.

bob rock

pre 9 godina

Ovo su nam napravili "sindikati"-partijske sluge. Sramotno je ono sto se radi. Od nas prave zemlju gde stranci imaju veca prava, i to mnogo veca, od domacih privrednika. Tako prave konkurenciju, koju srpski privrednik ne moze da izdrzi. Bicemo na kraju, drzava stranih preduzeca i jeftine radne snage. Radulovic je ukazivao na to, ali ocigledno gospodin premijer, ima veoma jasan zadatak i ne bira sredstva da ga izvrsi. A to je unistenje srpske privrede.

boban

pre 9 godina

Pa kako, pa od kud sad to? Pa zar nije bilo na dnevniku u pola osam da ce sve da procveta, da ce rekama umesto ovih bujica da potece med i mleko ? Ove je vec rizicno sto pisem, ako me nema da znate da su me uhapsili zbog ironicnih komentara ?

RESTART

pre 9 godina

Људи 90% тих паушалних фирми су фиктивне фирме које служе за вађење пара. Ако тако мало зарађују, нека воде рачуноводство и мање ће имати пореза. Када сте паушалац можете 6.000.000 рсд да извадите кеша , а да платите мали порез.
(Гавра, 5. jun 2014 11:21)

Teoretski ... da, samo što u praksi poresko ni u ludom besu ne očekuje da će neko da se prijavi na vođenje knjiga dobrovoljno pa još zbog toga što ne zarađuje dovoljno za paušal, nego će ti reći "ne priznajemo tvoje knjigovodstvo" i napraviće svoju procenu koliko duguješ u visini većoj od paušala, plus krivična prijava za falsifikovanje knjiga. Oni ljudi neće da se smaraju za malo prihoda sa ljudima koji bi da nešto izmišljaju ... ako ne možeš da zaradiš za paušal, što se njih tiče, skloni se, jer oni imaju prostu aritmetiku "broj preduzetnika puta minimalni porez" i ako tu cifru oni ne iscede, neko ima da nadrlja.

Kompletan naš sistem je zasnovan na "mala fide" (zloj volji), nepoverenju i verovanju (bez upuštanja u proveravanje i dokazivanje) da su svi nepošteni, te da ih se ne može uterati u red, ali se zato može statistički izvući neki maksimum kolektivnim ugnjetavanjem. To ima efekt da se oni koji su bili dobri primoravaju da postanu nepošteni ili da nestanu. Time jedno netačno verovanje svojim delovanjem postaje tačno. Sve to zajedno čini jedno vrzino kolo zla iz kog nema izlaska, od kog nema oporavka i nema napretka.

zanzibar

pre 9 godina

@A vi ste stvarno poverovali u gluposti kojima nas hrane? Glasajte za demagoge, jescete tek dudinje.
(Ilija, 5. jun 2014 10:41)

Necemo jesti dudinje jer ih nece biti verovatno. Jescemo onu zamenu koju je spomenuo Mica Tatic u maratoncima.

MILENKO

pre 9 godina

E pa gospodo glasali ste za nazadnjake(prerusene radikale)oni sem poreza nista ni neznaju,sta su uradili za dve godine??!!!NISTA!!!Sta li ima da kaze na ovo GOSPODIN MISLIM?!

kuburilos

pre 9 godina

Drzava ocigledno zeli da budemo siromasni. Oce da prodamo stanove da bismo platili struju i komunaluje. Ajmo ljudi svi u sivu zonu, bice nam lakse. Lepo je nemati obaveze prema drzavi, kao sto drzava ne zeli da vodi racuna o narodu.

boban

pre 9 godina

Pa kako, pa od kud sad to? Pa zar nije bilo na dnevniku u pola osam da ce sve da procveta, da ce rekama umesto ovih bujica da potece med i mleko ? Ove je vec rizicno sto pisem, ako me nema da znate da su me uhapsili zbog ironicnih komentara ?

Miki

pre 9 godina

Raspad sistema. Sa onim prethodnima smo barem koliko-toliko odrzavali nos iznad povrsine, sa ovim "novima" koji svakog dana iznova dokazuju da i od loseg uvek ima gore cemo skroz da potonemo...

ilic

pre 9 godina

A kad cete shvatiti,da dok vodimo politiku da EU nema alternativu nece biti bolje,ili ste svi zajedno resili da rasturite Srbiju i ekonomski i teritorjalno.

Ivan

pre 9 godina

Zamislite Obrenovac, ljude koji imaju firme, opremu, zaposlene, obaveze, dugove, kredite itd. Ko ce od njih pocetkom meseca dobiti platu, platiti struju, kiriju, ratu, ziveti ako nisu to sami zaradili.Svi u drzavnoj upravi bilo gde u ovoj zemlji ce biti isplaceni. Birokratija ima svoju drzavu, branice je po svaku cenu sve dok cela Srbija ne postane jedan veliki Obrenovac.

Bojan

pre 9 godina

To je to, za 1200$ godisnje otvaram offshore na Barbadosu. Ne mora cak ni da se odlazi tamo nego sve preko internet sajta, dobijete i virtualnu adresu, sve legalno. Sto se tice penzije, kupujem umetnine koje su mnogo bolja investicija od zlata ili nekretnina, a ako umrem mlad bar ce ostati deci. Zdravstveno osiguranje placam privatno. Tako da mogu da me uvate za ......!

beli mrav

pre 9 godina

Ocekujem da do kraja godine ostanem bez prihoda,ustekao sam "krvavo" oko 25 'iljada i mislim da od toga moja familija moze da prezivi jos 3-4 godine.
Posle ce mi biti svejedno,kazani i javna kuhinja nas ionako sve ceka.
Hodamo po ivici,metez je neizbezan...

goran

pre 9 godina

Ne znam koliko ce zanztlija da zatvori, ali ovi sa kojima ja saradjujem kad dodjem na odmor SIGURNO nece. Sve sto su mi do sad radili bilo je i bez pisanog predracuna, ja kupvao materijal bez fakture i bilo kakve garancije. Ama svi do jednog! Zidari,vodoinstalateri,keramicari elektricari moleri, SVI DO JEDNOG! Ako ne pristanem na njihov metod rada, mogu da se slikam. A i za lose odradjen posao takodje mogu da se slikam.
(gastarbajter, 05. jun 2014 15:12)
Zahvaljujemo se na glasu.
A NE GOSPODINE, NEGO STE HTELI DA PROĐETE JEFTINO! ANGAŽUJTE GRAĐEVINSKU FIRMU I DOBIĆETE RAČUN I GARANCIJU!

draginja

pre 9 godina

@ igor gavran

dok god budete tako razmisljali "drzava ih placa",tako ce nam biti.
Te povlascene parazite ne placa drzava,nego mi bednici sa platom jedva 300 eura.

e

pre 9 godina

@samo razmislite
Po tvom komentaru bih rekao da si na budžetu (jer sigurno nisi privatnik) ili si neazaposlen. E sad razmisli, odakle će tebi stići plata/naknada kad većina privatnika zatvori radnje pa još i ogroman broj ljudi ostane bez posla. Nema profita, nema ni uplaćenih poreza za tvoju platu, pa ti vidi...

Dingo D

pre 9 godina

UFB alal ti vera, svaka ti je "ka Njegoševa"! Izrazio bih lično ozbiljnu sumnju u gosn Vučića i podsetio zašto su se razišli on i Saša Radulović. Radulović mu je zamerio da ne želi reforme i da nije u stanju da okrene leđa parazitskom partijskom sistemu u javnim preduzećima. I evo sve više izlazi na videlo da nije lagao. U privredi je pravilo jasno: bolje veći broj privatnika a time i radnih mesta nego veći porez uz manji broj privatnika i monopol! Jun je počeo 20 i više zakona je obećao, hajde da ih vidimo! Ako pomene poplave, pa tim pre treba doneti te reformske zakone.

vašar je bio ....

pre 9 godina

U Kragujevcu pre neki dan bio vašar.A na vašaru od akcizne robe do krpica.Žalosno je što postoje prodavnice takve robe,čiji vlasnici moraju da plaćaju poreze, dažbine, plate,kirije i mnoge druge obaveze a na vašaru jednodnevni zakup (ako plate) i tako godinama.Sada dođe nova vlast pa priteži još više, najžalosnije i to one koji su registrovani.Samo napred moji naprednjaci.

deki

pre 9 godina

Pausalac sam jer smatram da drzavi treba da placam porez. Posao mi je takav da bih mogao bez problema da izbegnem placanje poreza ali sam smatrao da ipak nesto treba da dam I drzavi jer dobro zaradjujem I nisam alav. Posle ovoga ako mi drasticno povecaju porez cu da ugasim firmu, nastavim na crno a iznos koji sam davao drzavi cu davati u humanitarne svrhe.

Salamander

pre 9 godina

Mora neko da se nanaplaca podrske navijackim grupama, turbofolk kvaziumetnicims, kvazidoktorima, a narocito potpuno stetnim kvazipolitikantima.
Drzavu nam vode isfolirani, nasminkani pozeri.
Ovo najverovatnije necete objaviti, ali ste barem procitali.
Danas su u vecini oni koji misle upravo ovo sto sam napisao.
I ja cu zatvoriti firmu i moja deca ce otici u inostranstvo da traze sebi hleb.
A u drzavi se ostati samo ovaj talog, da se grizu oko ostataka, jer skoro sve valjano je raskrcmljeno.

Pametnjaković

pre 9 godina

Nema se para da se plaća milion ljudi u javnom sektoru, pa mora da se uzima od onih koji prave pare. Nekoliko privatnika koje poznajem je zatvorilo firme još prošle godine. Samo mi nije jasno od koga će uzimati pare kada svi privatnici zatvore firme. Umesto da smanje javni sektor na realnu veličinu, znači upola koliki je privatni sektor, da bi se imalo para i za dalji razvoj privatnog, oni em povećavaju javni sektor, tj. troškove, em uništavaju privatni. Mislim da smo ušli u finalnu fazu uništenja Srbije.

Sid

pre 9 godina

@samo razmislite

MIslimd a ti nemas poima o cemu u opste govoris i pitanje je da li si ikada se osmelio da radis kao privatnik, vidis ja jesam i ako sam 100% invalid, koji nije hteo d aode u penziju jer od nje nije moglo da se zivi pristojno, tacnije nije moglo i ne moze da se zivi od nje, zatos am od svog novca otisoa u privatnike i sve redovno izmirujem, dobavljace i drzavu kao i opstinu. Ako budem izdrzao do kraja Septembra bice ok, a gde cu posle da radim, molio bi da mi objasnis posto eto, placao sam uredno porez 10 godina, rmbao dan i noc, zdravstveno stanje mise pogorsalo, sve moram da platim kod lekara kada odem i ako uredno izmirujem jos jedanput kazem sve doprinose i poreze, pa ako si ljubazan da mi objasnis gde ja to sada mogu da se zaposlim ako smo juce na sendici culi da su invalidi jedni od najugrozenijih skupina u Srbiji, gde ja to mogu da se zaposlim?

Nekom javnom preduzecu? Hoces li mi ustupiti svoje mesto u javnom preduzecu u kome radis. ako radis?

Budi ljubazan odgovori mi.

PS: ne radis e ovde o porezima, posto mora da se crta, vec o enormnim porezima koji su van pameti.

Реалан

pre 9 godina

Овде се наводи да паушалци извлаче паре, перу паре, бла бла... Има вероватно и тога, али ту је онда финансијска полиција да то регулише и кажњава а не опалити по свима редом зато што је неко нашао рупу у закону па извлачи корист.

jugoslava

pre 9 godina

Mozda bi bilo bolje da ne prelaze u crnu , sivu ili kakvu vec hocete zonu, nego da svi proglase strajk. Jednostavno ne rade. Nemoguce da ne moze takav pritisak da da rezultate.

Beli Listic

pre 9 godina

šta se sada bunite?
pa skoro su bili izbori i narod je svojevoljno izabrao svoje vodje!
baš me briga koliko je ljudi izašlo na glasanje i koliko je bilo ovaca sa "belim listicima"(blank podrška najjačoj partiji) - računaju se glasovi i ovaj sadašnji režim ima skoro 2/3 poslanika!

sto se mene tiče, i treba ovako da lupaju harač prostom narodu jer je taj isti narod ima pravo izbora - šta je birao to je i dobio!

šta ste vi očekivali od falsifikatora diploma, julovaca, slobinih ministara, keramicara i vlasnika pecenjara?? (e moj glupi narode..., 5. jun 2014 12:04)

Da, trebali smo da glasamo za Ujedinjene Feudalce Srbije (koji su uzgred radili ISTO OVO sa stimulacijama odabranih uz povecanje poreza svima ostalima), Ortopedski urbanizam i gradnju na "pasnjacima" kod Narodne biblioteke, Bus-Plus, ili Cedinu Stranku (jer nit je liberalna nit je demokratska)!?

Menjati i obarati ispod cenzusa sve ove bahate dahijske stranke dok ne nadjemo nekoga vrednog overe mandata. U medjuvremenu beli listici kao otvoreni poziv nekim novima da se pojave na politickoj sceni. Nismo mi, kako kazes "ovce", krivi sto nema za koga da se glasa. Ali ako ne ohrabrimo i pozovemo neke nove nikada i necemo imati neku alternativu i doveka cemo se vrteti u krug.

nothingelse

pre 9 godina

Mislim da ce nas kralj Vucic ovo promeniti brzo tj smanjiti i tako skupiti jos malo poena (pa on je nas heroj, zar ne?). Proces je zavadi pa vladaj. Nema logike da 150% bude uvecano sve jer se zna da to vodi zatvaranju firmi koje koliko toliko placaju od 11000+ redovno mesecne obaveze drzavi (ne racunam industrijske struje, telefone i ostale troskove koji su takodje haoticni). Kazem Vam ovo je kao da se cenkate, prvo podigni cenu za proizvod 500x a posle toga kao spusti mu na vise od pola dole. Doduse sve ovo je tipicno nakaradno da ne kazem prostacko ponasanje nase vlasti. Meni uopste nije jasno sta ce oni na vlasti. Ali nece moci dugo ako rade ovako kao do sada. I oni koji su glasali za ovo nisu krivi, ljudi su ocekivali bolje (to se zove nada). Crveni, zuti su zapoceli sa unistavanjem ovog naroda, ovi bezbojni ce nas dovrsiti ako se nesto ne promeni. Nada umire poslednje (tako je bar bilo i na glasanju lol)

nikola

pre 9 godina

Moze li lepo gosn. Vucic da ovo objasni javno, bez ono tuc muc. Drzava zavlaci ruke u dzepove, to se zove moderan harac. Pa na gorivo nam uzmu 50din, i sta se uradi sa tih 50 din? Jel mozda zakrpe neku rupu na putu? ili zavrsi u dzepovima drzavnih sluzbenika.

Pa lako je tako biti ministar finansija, uzmes harac od svega i svakoga i stavis na sto i sad ti tu nesto lupetas, rasporedjujes malo vamo malo tamo, delis subvencije itd. Pa lako je tako upravljati sa novcem.

Ljudi koji rade u privatnom sektoru i proizvode nekakvu vrednost koju prebacujemo u novac, i drzavi dajemo deo te vrednosti, zasluzuju da im ostane vise u dzepu, jer su oni to pre svega stvorili. Znaci smanjuj poreze ostavi ljudima da imaju jer ce oni POTROSITI svakako. Natocice gorivo, otici ce do Soluna, drzava ce mu tako i tako tu uzeti % ... morate da podsticene da se narod bogati, a ne drzava ... imam utisak da ovi blage veze nemaju.

Nek uzmu malo neku upravljacu simulaciju i nek igraju, npr. civilization ili ceasar... tamo isto imate poreze, i sto veci porez to je rulja nezadovoljnija, pa ih tako jedan period malo sisas, punis kasu, pa kad svi popi**de onda smanjis porez, pa su odjednom svi srecni itd. Tako da lepo smanjite poreze da budemo malo srecni ... lako glumiti Turke i otimati. A i nije lepo da vam kazem.

Alex

pre 9 godina

Slozicemo se da su sve vlasti spremne da povecavaju sto vise i dokle god mogu. E, sad je u pitanju procena stete. Ako vlast proceni (kao sto je na Zapadu) da ce steta biti veca, jer ce se samo firme zatvarati, i da nece imati od koga da naplacuju porez (sto se desilo u Detroitu), pa nece da imaju za penzije, pa nece da imaju za zdravstvo. I to je to, uskoro niko nece da placa doprinose, pa necemo imati kod koga da se lecimo. Ali isto mi nije jasno, ovi sad sto kukakju, kako se nisu setili (a ja sam takodje preduzetnik), da za sve ove godine pocnu da vode knjige, pa da predaju finansijske izvestaje, pa da onda imaju potpunu predstavu koliki ce im biti porez naredne godine. I nema foliranja, niko ne moze da vam naplati veci porez od onoga koji jeste. Pausalno oporezivanje je "mac" koji vam je uvek iznad vrata. Nikada ne znate sta ce se desiti sledece godine, kako ce se procenjivati vasa delatnost, da li ce vasa "osptina" da predje u razvijeniju, koliki vam je prihod, a koliki su troskovi. U pausalnom oporezivanju, vodi se racuna samo o prihodu, a ne i koliki su troskovi. Zavrsni racun vas kosta oko 200-300 evra za knjigovodju. Pa sad ko ne plati na mostu, platice na cupriji. A da svi treba da se borimo da porezi budu sto manji to stoji, samo to necemo uraditi kucajuci u tastature.

Japanac85

pre 9 godina

Ljudi svaka ALI SVAKA VLAST koja jedno prica a drugo Radi mora biti promenjena od strane naroda ili propadosmo nacisto...Ne treba gledati reci nego DELA ..Prethodne vlasti su imale mnogo losih dela...Ova je tek pocela a odmah nas vodi pogresnim putem...Pa ne treba da cekamo da se svi podavimo u dugovima i vodi nego treba da ih menjamo svi ..A posto na politickoj sceni maltene nema Adekvatne Alternative onda je ALTERNATIVA ukidanje OVAKVOG parlamentarizma i uvodjenje necega sto je nama potpuno novo ...Bolja je i Anarhija od ovoga verujte ..A ima resenja u vidu Direktne Demokratije gde bismo svi donekle bili svoji predstavnici...Dodjite 13.tog juna u 18h Trg Niikole Pasica...Aktivirajmo se dok nije poptuno prekasno mada i sad je dosla voda preko grla metaforicki i bukvalno...

Pajapatak

pre 9 godina

Zato sto su svi otvorili po 10 pausalnih firmi da ne placaju PDV, i na babu na strinu itd, pa vade pare. I onda cemo i mi koji to ne radimo stradamo.

Eto zato.

matrix

pre 9 godina

Računaju verovatno da pokupe ono što je neko odvojio za letovanje, a ne shvataju da će se zatvoriti većina koja i onako slabo posluje. I u ovom trenutku ona stranka koja se najviše protivi tome u stvari je samo ljubomorna i ne može da dočeka dan da jednom dođe u istu poziciju pa da šiša koga stigne.

Kako to neki drugi rade

pre 9 godina

Tabela poreza i doprinosa za preduzetnike za prve tri godine firme u francuskoj.

http://www.auto-entrepreneur.fr/aide/aide-financiere/accre.html

Znaci, zdravstveno, penziono i porez - za zanatlije i one koji se bave uslugama progresivno od 8% do 20% od prihoda. Za trgovinske firme normalno manje posto porez ide na promet. Nema dodatnog PDVa na ovo, niti kapitalnog poreza niti bilo cega drugog. Sve je u tih 10-20%.

sta reci

pre 9 godina

sada sam se vratio sa auto otpada gde su mi za aluminijumsku cevcicu za auto star 12 god trazili 70e ... svi smo u pravu ima sive ekonomije, ne pamtim kada sam dobio fiskal u nekom butiku ali zato koga je drzava napipala da placa odra ga dok ne ugasi a o javnom sektoru da ne procam jednom recju uzas...

mufassa

pre 9 godina

@zoran ali ne m - sa svim se slazem. to i jeste njihova namera. samo zavrsavaju ono sto je prethodna vlast zapocela ali na gluplji, radikalniji nacin. bice (ponovo) velikog zla u srbiji.

Tex

pre 9 godina

Oni koji pricaju da pausalci samo sluze za pranje para, recimo da ih je veci broj takvih ali ovim potezom ce pobiti samo one postene, ovima sto peru je ionako svejedno, samo ce povecati svoj %, a drzava je ionako prevarena. Neka onda ukinu pausalce i to je to. Tako da ne znam kako je ova mera onda dobra? Ja sam isto preduzetnik iako bih imao novca da platim (radim za strance) povecanje poreza, zatvoricu firmu i otvoriti takvu u Londonu ili USA i kostace me manje, plus imam nekih viznih pogodnosti. Ionako placam privatnog doktora, privatno penziono i sve zivo, nista mi doprinosi i socijalno ne donose. Ili cu otvoriti DOO samo zbog toga i sebi placati svakog meseca 100 evrica neku uslugu. A drzava ce toga imati 18% od 100 evra a ne 18% od 500 evra. Mudrosti.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Unija poslodavaca Srbije upozorila je Vladu Srbije i najširu javnost na to da će takva politika povećanja opterećenja privrede naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i radnje i nastave da rade u sivoj ekonomiji.


Ti mali i "sitni" preduzetnici i nisu članovi Unije poslodavaca.Unija je klub jednog broja velikih igrača koji nam kroje kapu i koji od radnika prave roba!Unija je samo oruđe za "ucenjivanje" Vlade i drugih institucija u Srbiji kako bi se ostvario što veći profit u krugu malog broja ljudi.Svi kažu da rade u minusu ali pune račune u inostranstrvu i kupuju nekretnine!Žalosno je što se u Uniji poslodavaca nalaze ljudi koji se bave čistom trgovinom (uvozom robe) a ne proizvode ništa,a onda daju sebi za pravo da "određuju" šta je "tortura države" prema njima a šta ne!

gastarbajter

pre 9 godina

Ne znam koliko ce zanztlija da zatvori, ali ovi sa kojima ja saradjujem kad dodjem na odmor SIGURNO nece. Sve sto su mi do sad radili bilo je i bez pisanog predracuna, ja kupvao materijal bez fakture i bilo kakve garancije. Ama svi do jednog! Zidari,vodoinstalateri,keramicari elektricari moleri, SVI DO JEDNOG! Ako ne pristanem na njihov metod rada, mogu da se slikam. A i za lose odradjen posao takodje mogu da se slikam.

iskustvo uci

pre 9 godina

Ove koji su mi dali minus da podsetim na devedesete. Tada je bio lud svako ko je radio u drzavnoj firmi. Bilo je isplativije stojati na ulici i prodavati pertle. Onda su dosli svi ovi koji su prodavali radna mesta za clanstvo u stranci. Sns je nastavio praksu. Veliki reformatori, prava promena ce nastati kada se bude placao prekovremeni rad. Ah, da i podici minimalac i bez isplate na ruke.

Pera

pre 9 godina

Povecanje poreza nema nikakve veze sa Poreskom upravom. Skupstina Srbije je donela Zakon. Opstine su uradile zoniranje. Zavod za statistiku je dao zvanicne podatke. Poreska uprava samo primenjuje Zakon.

bomber

pre 9 godina

Da je DS još uvek na vlasti, bilo bi još gore. Vučić zna šta radi, a ovi kritizeri kojima je sad teško kad treba da se pošteno plati neka me zaobiđu.
(m, 5. jun 2014 10:58)


dadoh plus za ovo... ali da se zna - slažem se samo sa prvom rečenicom, ista škola je vučić, samo se kao nešto trudi da napravi promjenu, ne ide mu bog zna kako...

nisam master,vec dpl.ing

pre 9 godina

Povecali su porez,a za porez pravna lica dobijaju povracaj.Fizicka lica ne dobijaju nista.
Mogu oni da povecavaju i milion puta,ali porez na porez je neustavan.
Za moj stan od 60kv u suvlasnistvu kao moju jedinu pokretnost nemam nameru da placam,jer je kupoprodajim,opremanjem placen porez.To vojna i pandurksa lica koji su stanove dobijaqli za dzabe,moj stan su otplacivali 40 godina(dva medeca je zgutala inflacvija)
Ja cu 2 x 280 maraka,sadasnjih 480 evra skrpiti,ali ovaj porez vam placati necu.Moze tek kad vi meni budete placali kamatu na kamatu kao sto su moji placali,do momenta oglasavanja ustavnog suda.
Porez na imovinu je neustavan,barem za ono ko ne ostvaruje profit.
Uskladite opstiske sudove za obligacije,nadlezne za ostavinu,ali nemoj te planirati da me kradete.Svaki plan vam je zakonski protiv ustavno,a predsednici(tadic,Nikolic) otvoreno stavljaju na raspolaganje svu imovinu,za potpisivanje i stetu ozakonjavanja pljacke

Grunf

pre 9 godina

Vidim da se od Miloša Obrenovića u Srbiji ništa nije promenilo - na bolje.

Porez, namet, kuluk ili kako god da ga nazovemo je OK da uzimaš ako daješ nesto zauzvrat. Da mi je znati šta naša država daje? I kome?

Rendzer

pre 9 godina

Najbolji je onaj Milan sto hoce da predje sa pausalca na Offshore.. aaaaaaa...Hahahahahehehehihihihohoho Place mi se od smeha kakvi smo svi i sa ove i sa one strane vlasti. Nema nama pomoci...

ИБАРСКИ ВУК 036

pre 9 godina

преживеће......нигде у европи нема рада на црно, за бедну цркавицу.......и још их држава нечињењем подржава

milan

pre 9 godina

Paušalni porez je za sisteme i države koje nemaju pojma o oporezivanju i uzimaju na taj način danak od građana bez osnove ili je jako malo ili je jako puno, najređe pogodi kako treba.

WhoCare

pre 9 godina

Pa dobro sta se bunite... Evo posle poreskog resenja, stize vam novi zakon o radu po kom cete moci da zakinete radnicima sve to sto su vam uzeli povecanjem poreza...pa i vise...

Sam svoj majstor

pre 9 godina

Mene je sačekalo povećanje sa 19500 na 39000 dinara mesečno i to je kraj. Posle redovnih i postdiplomskih studija na dva različita državna fakulteta rešila sam da ne gubim vreme na "čekanje posla", već da se samozaposlim, budem sam svoj gazda i račune polažem samo sebi. Godinama zarađujem samo za svoj život, nemam svoj stan, nemam auto, nemam kredit, ali sam srećna jer ne moram nikome da se ulizujem, da jurim veze kod stranačkih doktora nauka, da molim, da se ponižavam ili da plaćam reket onome ko me ugurao na nepostojeće radno mesto. Nijedan dinar nisam naplatila na ruke i zapravo, nikada ne bih ni otvarala radnju da porezi i doprinosi na ino-prilive nisu ludački visoki, a kada se plate, u PIO fondu vam kažu da ne može da se upiše staž pošto inostranih poslodavaca naravno nema u šifrarniku (makar je tako bilo do pre nekoliko godina), tako da je paušal bio dobro rešenje u smislu jednostavnog, a legalnog poslovanja. U Blicu već vidim priče o tome kako firme zloupotrebljavaju taj sistem za svoje radnike, ali umesto da država kazni te firme, ona će kazniti nas koji smo pošteno radili. Komentatore koji se ovde raduju što komšiji crkava krava pod vođinim korbačem želim da podsetim da čekaju ili već otaljavaju poslove koji zavise i od tog poreza te da su se prerano obradovali razlici jer se već sada plate smanjuju lekarima, nastavnicima, vatrogascima i ostalim radnicima u javnim službama zbog kojih smo zapravo i plaćali poreze, tako da je ovo loša vest za sve.

Zoran M.

pre 9 godina

Ti paušalci će ite kako preživeti, jer su upravo oni ti preko kojih političari najviše peru pare. Paušalac može sa računa podignuti sav novac bez nekog preteranog pravdanja, pa se tako koriste za usluge državnim firmama pri čemu se procenat daje direktorima javnih preduzeća. Dovoljno je reći da je 99% frizerskih salona SZR, pa agencije itd itd

Гавра

pre 9 godina

Људи 90% тих паушалних фирми су фиктивне фирме које служе за вађење пара. Ако тако мало зарађују, нека воде рачуноводство и мање ће имати пореза. Када сте паушалац можете 6.000.000 рсд да извадите кеша , а да платите мали порез.

Nesa

pre 9 godina

Sami ste rekli da dve trecine nije u sistemu PDV-a. To je problem. Treba doneti zakon da svi budu i sistemu PDV-a, svako mora da izda racun, bez izuzetaka i smanjiti porez, onda bi svi placali. Pausalni porez je glupost i zato i imamo sivu ekonomiju.
Znaci, hocu racun na pijaci, na buvljaku, kad kupim kokice, okrpim cipele, kad mi vodoinstalater dodje i naplati uslugu, kad se vozim taksijem, kad idem kod lekara, kad idem kod advokata.......fiskalni racun gospodo, za sve!

Bole

pre 9 godina

Tako je. Imam u svojoj grupi dete od 9 godina koje roditelji (inace profesori) vec sada usmeravaju ka odlasku iz zemlje u srednju skolu. Sta smo docekali...ovo je preterano,uzasne mere.

iskustvo uci

pre 9 godina

Propast je pocela jos sa Ds-om. Njihovi igraci moraju imati promet i niko vise. Sns je samo nastavio praksi. I ne spominjite mi Radulovica. Taj njegov sistem vazi vec 20 godina. Samo ne zvanicno. Naterajte vi gazde da plate prekovremeno pa onda tapsite na ,,eto promene,,.

Dragan

pre 9 godina

U nedovoljno dobro razvijenom sistemu oporezivanja vuku se ostri i neodmereni rezovi nazalost bas po sektoru samozaposljavanja, kao i ranije vlada juri misa a gazi nas slon...
Verovatno se tu negde potkrade i neka zloupotreba ali ipak nije red da se zbog malo kukolja spali cela njiva.
Kao i uvek kad nas pritisne nevolja nema nam druge nego da se organizujemo, malo zakrcimo gradske trgove i glavne ulice, malo po uzoru na vladajucu strukturu strajkujemo gladju ako nista drugo bar cemo to uciniti svojevoljno a ne po nuzdi, pa dok te namete ne svedemo na razumnu meru.
Nece biti ni prvi ni poslednji put da se zbog takvih predloga i odluka strajukuje, primer su taksisti do sad su uspeli da odole mnogim nerazumnim predlozima i odlukama cak su im otpisivali i kamate za neplacene poreze...
Kuku i motiku smo zaboravili tako reci prevazisli ali nismo izgubili zdrav razum da vidimo gde nas ovakve odluke vode.

etotako

pre 9 godina

E pa decko,privatnice,povecavaju Vam poreze zato sto vas 70% od prodavca carapa do tog servisera umislili ste da ste Bili Gejts ili Tramp. Ujedno isto toliko Vas ne izda fiskalni racun,radite na divlje,crno,gledate da izvrdate sve sto i moze i ne.Radnike urnisete Vi. Shvatite jednom kad radis nesto kao privatnik radis za platu ili nesto vecu ili nesto manju shodno strucnoj spremi,znanju,a ne tange frange kombinacijama. Pa kod Vas bi Tesla i Albert Ajnstajn imali plate 300e. Sve je decko moj krug,ili sto ne platis na mostu,platis na cupriji. Zar neko ko otvori prodavnicu plastike treba da ima vecu platu od profesora,doktora, pravnika,vatrogasca,bolnicarke,vaspitacice u vrticu,biologa,naucnika.
Kad budemo imali pravi privatni sektor,a ti se kao predsednik te unije izbori,potrudi za to,onda se buni i na drzavu i radnike.

m

pre 9 godina

Da je DS još uvek na vlasti, bilo bi još gore. Vučić zna šta radi, a ovi kritizeri kojima je sad teško kad treba da se pošteno plati neka me zaobiđu.

samo razmislite

pre 9 godina

Bez obzira na sve, porez mora da se placa i to ce morati privtanici da shvate.
U sivu ekonomiju ne mogu da predju, jer sledi zatvor. Tako se to radi u pravoj drzavi.
Shvatite da bez naplate poreza, narocito polusivim privatnicima, nema nade za nas.

borislav

pre 9 godina

Ne znam odakle ovoliko zestine u komentarima, sve cestitke na hrabrosti da se konacno stane na put bogacenju raznih sustera, vodoinstalatera, elektricara i ostalih koji rade na crno i bogate se na racun naroda. Poznajem pekara koji vozi najnoviji model mercedesa, isti onakav kakav ima i nas predsednik vlade i pitam se odakle mu i kako ima smelosti da se vozi u njemu. Dosta je bilo bahatosti od strane pausalaca koji gomilaju kapital ispod slamarice a kukakju na sav glas kako jedva prezivljavaju. Tako se radi u Evropi ako niste znali. Ima da platis a ne da obmanjujes drzavu. Svaka cast vladi na celu sa Aleksandrom Vucicem na ovom potezu, svaka cast mladom strucnjaku Krsticu, zaista je dokazao svoje znanje.

m

pre 9 godina

Da je DS još uvek na vlasti, bilo bi još gore. Vučić zna šta radi, a ovi kritizeri kojima je sad teško kad treba da se pošteno plati neka me zaobiđu.

Гавра

pre 9 godina

Људи 90% тих паушалних фирми су фиктивне фирме које служе за вађење пара. Ако тако мало зарађују, нека воде рачуноводство и мање ће имати пореза. Када сте паушалац можете 6.000.000 рсд да извадите кеша , а да платите мали порез.

Zoran M.

pre 9 godina

Ti paušalci će ite kako preživeti, jer su upravo oni ti preko kojih političari najviše peru pare. Paušalac može sa računa podignuti sav novac bez nekog preteranog pravdanja, pa se tako koriste za usluge državnim firmama pri čemu se procenat daje direktorima javnih preduzeća. Dovoljno je reći da je 99% frizerskih salona SZR, pa agencije itd itd

borislav

pre 9 godina

Ne znam odakle ovoliko zestine u komentarima, sve cestitke na hrabrosti da se konacno stane na put bogacenju raznih sustera, vodoinstalatera, elektricara i ostalih koji rade na crno i bogate se na racun naroda. Poznajem pekara koji vozi najnoviji model mercedesa, isti onakav kakav ima i nas predsednik vlade i pitam se odakle mu i kako ima smelosti da se vozi u njemu. Dosta je bilo bahatosti od strane pausalaca koji gomilaju kapital ispod slamarice a kukakju na sav glas kako jedva prezivljavaju. Tako se radi u Evropi ako niste znali. Ima da platis a ne da obmanjujes drzavu. Svaka cast vladi na celu sa Aleksandrom Vucicem na ovom potezu, svaka cast mladom strucnjaku Krsticu, zaista je dokazao svoje znanje.

samo razmislite

pre 9 godina

Bez obzira na sve, porez mora da se placa i to ce morati privtanici da shvate.
U sivu ekonomiju ne mogu da predju, jer sledi zatvor. Tako se to radi u pravoj drzavi.
Shvatite da bez naplate poreza, narocito polusivim privatnicima, nema nade za nas.

ilic

pre 9 godina

A kad cete shvatiti,da dok vodimo politiku da EU nema alternativu nece biti bolje,ili ste svi zajedno resili da rasturite Srbiju i ekonomski i teritorjalno.

bomber

pre 9 godina

Da je DS još uvek na vlasti, bilo bi još gore. Vučić zna šta radi, a ovi kritizeri kojima je sad teško kad treba da se pošteno plati neka me zaobiđu.
(m, 5. jun 2014 10:58)


dadoh plus za ovo... ali da se zna - slažem se samo sa prvom rečenicom, ista škola je vučić, samo se kao nešto trudi da napravi promjenu, ne ide mu bog zna kako...

Pajapatak

pre 9 godina

Zato sto su svi otvorili po 10 pausalnih firmi da ne placaju PDV, i na babu na strinu itd, pa vade pare. I onda cemo i mi koji to ne radimo stradamo.

Eto zato.

etotako

pre 9 godina

E pa decko,privatnice,povecavaju Vam poreze zato sto vas 70% od prodavca carapa do tog servisera umislili ste da ste Bili Gejts ili Tramp. Ujedno isto toliko Vas ne izda fiskalni racun,radite na divlje,crno,gledate da izvrdate sve sto i moze i ne.Radnike urnisete Vi. Shvatite jednom kad radis nesto kao privatnik radis za platu ili nesto vecu ili nesto manju shodno strucnoj spremi,znanju,a ne tange frange kombinacijama. Pa kod Vas bi Tesla i Albert Ajnstajn imali plate 300e. Sve je decko moj krug,ili sto ne platis na mostu,platis na cupriji. Zar neko ko otvori prodavnicu plastike treba da ima vecu platu od profesora,doktora, pravnika,vatrogasca,bolnicarke,vaspitacice u vrticu,biologa,naucnika.
Kad budemo imali pravi privatni sektor,a ti se kao predsednik te unije izbori,potrudi za to,onda se buni i na drzavu i radnike.

gastarbajter

pre 9 godina

Ne znam koliko ce zanztlija da zatvori, ali ovi sa kojima ja saradjujem kad dodjem na odmor SIGURNO nece. Sve sto su mi do sad radili bilo je i bez pisanog predracuna, ja kupvao materijal bez fakture i bilo kakve garancije. Ama svi do jednog! Zidari,vodoinstalateri,keramicari elektricari moleri, SVI DO JEDNOG! Ako ne pristanem na njihov metod rada, mogu da se slikam. A i za lose odradjen posao takodje mogu da se slikam.

Nesa

pre 9 godina

Sami ste rekli da dve trecine nije u sistemu PDV-a. To je problem. Treba doneti zakon da svi budu i sistemu PDV-a, svako mora da izda racun, bez izuzetaka i smanjiti porez, onda bi svi placali. Pausalni porez je glupost i zato i imamo sivu ekonomiju.
Znaci, hocu racun na pijaci, na buvljaku, kad kupim kokice, okrpim cipele, kad mi vodoinstalater dodje i naplati uslugu, kad se vozim taksijem, kad idem kod lekara, kad idem kod advokata.......fiskalni racun gospodo, za sve!

ИБАРСКИ ВУК 036

pre 9 godina

преживеће......нигде у европи нема рада на црно, за бедну цркавицу.......и још их држава нечињењем подржава

WhoCare

pre 9 godina

Pa dobro sta se bunite... Evo posle poreskog resenja, stize vam novi zakon o radu po kom cete moci da zakinete radnicima sve to sto su vam uzeli povecanjem poreza...pa i vise...

iskustvo uci

pre 9 godina

Propast je pocela jos sa Ds-om. Njihovi igraci moraju imati promet i niko vise. Sns je samo nastavio praksi. I ne spominjite mi Radulovica. Taj njegov sistem vazi vec 20 godina. Samo ne zvanicno. Naterajte vi gazde da plate prekovremeno pa onda tapsite na ,,eto promene,,.

3.srpski ustanak

pre 9 godina

Molim stranačke aktiviste opozicije da ne komentarišu jer nismo mi sisali vesla. Videli smo ih na delu i iste su štetočine kao i ovi sada. Ja nisam glasao ni za jedne ni za druge a neću ni za treće. Pa šta, imaju oni dovoljno svojih aktivista koji će glasatai pa će ih dovesti na vlast. Pa ko ih privuče više taj će da vlada. Kakve to veze ima sa Srbijom koja ne izlazi na izbore i koja bi najradije povešala sve aktiviste svih stranaka. Ne trebaju nam političari, ne trebaju nam stranke, to zlo treba zabraniti u Srbiji. Samo neposredno birani građani u parlamentu, svi ostali su tehnička administracija svedena na minimum.

šeki

pre 9 godina

Niko ne treba da radi u privatnom sektoru, svi treba da se zaposlimo u javni sektor, tamo su plate veće, manje se radi, imaš pauzu, bolovanje, ne moras da radiš subotom, pa još i koverte.

Pera

pre 9 godina

Povecanje poreza nema nikakve veze sa Poreskom upravom. Skupstina Srbije je donela Zakon. Opstine su uradile zoniranje. Zavod za statistiku je dao zvanicne podatke. Poreska uprava samo primenjuje Zakon.

Alex

pre 9 godina

Slozicemo se da su sve vlasti spremne da povecavaju sto vise i dokle god mogu. E, sad je u pitanju procena stete. Ako vlast proceni (kao sto je na Zapadu) da ce steta biti veca, jer ce se samo firme zatvarati, i da nece imati od koga da naplacuju porez (sto se desilo u Detroitu), pa nece da imaju za penzije, pa nece da imaju za zdravstvo. I to je to, uskoro niko nece da placa doprinose, pa necemo imati kod koga da se lecimo. Ali isto mi nije jasno, ovi sad sto kukakju, kako se nisu setili (a ja sam takodje preduzetnik), da za sve ove godine pocnu da vode knjige, pa da predaju finansijske izvestaje, pa da onda imaju potpunu predstavu koliki ce im biti porez naredne godine. I nema foliranja, niko ne moze da vam naplati veci porez od onoga koji jeste. Pausalno oporezivanje je "mac" koji vam je uvek iznad vrata. Nikada ne znate sta ce se desiti sledece godine, kako ce se procenjivati vasa delatnost, da li ce vasa "osptina" da predje u razvijeniju, koliki vam je prihod, a koliki su troskovi. U pausalnom oporezivanju, vodi se racuna samo o prihodu, a ne i koliki su troskovi. Zavrsni racun vas kosta oko 200-300 evra za knjigovodju. Pa sad ko ne plati na mostu, platice na cupriji. A da svi treba da se borimo da porezi budu sto manji to stoji, samo to necemo uraditi kucajuci u tastature.

spartanac

pre 9 godina

Jeste glasali? Jeste li ispaljivali vatromete kada ste dobili? Trcali ste na izbore kao zedne ovce na pojilo. Sada uzivajte ja vas samo posmatram i smesim se.

novosadjanin

pre 9 godina

bas u BG-u i Vojvodini...pitam se zasto. Nego, Beogradjani, lepo da se pripojite Vojvodini, pa da pravimo svoju republiku, a oni neka se grcaju u dugovima i cemeru. ili lepo neka beogradjani dodju ovde, mi cemo da posaljemo crnogorce i bosance u BG, ionako im je to zivotna misija, pa da zivimo ko ljudi. Aj' zdrao.

lili

pre 9 godina

E devedesetih se moglo blizu bezati sada te uredjene zemlje imaju 25 milona nezaposlenih I nisu tako vise uredjene http://www.bbc.co.uk/news/business-27699830
Sada treba bezati do Kine Indije Brazila I u Rusiju je tesko bezati jel sada I oni imaju uniju u kojoj prednost imaju clanice.Zato treba ovde ostati I na izborima dobro razmisliti koga glasati.Treba izabrati one koji u programu kazu da ce razvlastiti pohapsiti I poslati na robiju I to dugacku sve lopove od 1945 do danas.Medj lopovima su pare za investicije.A mi biramo njih same.Pa nemoze tako.Nema vise bekstva nigde trba rascistiti nasu zemlju od lopova I lazova

vazicao

pre 9 godina

Hajde da zanemarimo da je ovo sto se desava kompletno kontradiktorno u odnosu na sve izjave nasih cenjenih "drzavnika" da treba stimulisati mala preduzeca... Ali, da li je? Razmislimo ovako- kako bolje stimulisati nekoga da zaradjuje vise, ako ne nametima koji mu oduzimaju gotovo celu trenutnu zaradu i ostavljaju ga da crkne? Ovo je jedan od najboljih stimulansa drzave- jer organski tera mala preduzeca da budu bolja i jaca i da zaradjuju jos vise i da budu jos uspesnija...ili da u suprotnom, prosto... pocrkaju, zajedno sa svojim bahatim porodicama koje su se do tog momenta obesno sladile sa 500e prihoda mesecno. Mislim da je ipak "strucnost" vlasti ovde otisla na nivo koji obicnom, smrtnom coveku, nije lako da shvati- ali avaj, mnogi nisu shvatali ni Teslu i ostale velike umove kroz istoriju.

e moj glupi narode...

pre 9 godina

šta se sada bunite?
pa skoro su bili izbori i narod je svojevoljno izabrao svoje vodje!
baš me briga koliko je ljudi izašlo na glasanje i koliko je bilo ovaca sa "belim listicima"(blank podrška najjačoj partiji) - računaju se glasovi i ovaj sadašnji režim ima skoro 2/3 poslanika!

sto se mene tiče, i treba ovako da lupaju harač prostom narodu jer je taj isti narod ima pravo izbora - šta je birao to je i dobio!

šta ste vi očekivali od falsifikatora diploma, julovaca, slobinih ministara, keramicara i vlasnika pecenjara??

Rendzer

pre 9 godina

Najbolji je onaj Milan sto hoce da predje sa pausalca na Offshore.. aaaaaaa...Hahahahahehehehihihihohoho Place mi se od smeha kakvi smo svi i sa ove i sa one strane vlasti. Nema nama pomoci...

plavi andjelak

pre 9 godina

"Unija poslodavaca Srbije otvoreno je upitala predstavnike vlasti da li je u Srbiji ponovo došlo vreme, kao devedesetih godina prošlog veka..."

Evo ovako, imamo cenzuru, svadjamo se sa medjunarodnim organizacijama, svercovani duvan se prodaje ispod tezge na pijacama, Zorica Brunclik i Aca Lukas ne silaze sa malih ekrana, isti likovi iz 90-ih su na najodgovornijim drzavnim funkcijama a ta UPS se pita da li smo opet u 90-im godinama proslog veka! Ne pitajte politicare, odgovor ce vam stici kada vidite prve flase sa benzinom koje se prodaju na ulici. Tada ce osecaj 90-ih biti potpun!

Budimir Trajković

pre 9 godina

Уместо пореза повећајте минималац и испуните обећање о смањењу доприноса за пензионо-здравствени фонд на терет радника. Дао Бог да вам наредних десет генерација живело од минималца! И оставите Србину годишњи одмор на миру. То је једино што му је остало.

Nenad

pre 9 godina

@Гавра

Kažeš paušalci peru pare... Druže, mnogo si smešan ... pa sve da nas skupiš i da podigneš maksimalni godišnji iznos nismo ni blizu iznosima koji se peru kroz razne tendere javnih preduzeća, partije, rođačke i bratkse privatizacije.
Bolje ćuti, očigledno si toliko nesposoban SNS bot da ne možeš ni paušalac da budeš.

RESTART

pre 9 godina

Људи 90% тих паушалних фирми су фиктивне фирме које служе за вађење пара. Ако тако мало зарађују, нека воде рачуноводство и мање ће имати пореза. Када сте паушалац можете 6.000.000 рсд да извадите кеша , а да платите мали порез.
(Гавра, 5. jun 2014 11:21)

Teoretski ... da, samo što u praksi poresko ni u ludom besu ne očekuje da će neko da se prijavi na vođenje knjiga dobrovoljno pa još zbog toga što ne zarađuje dovoljno za paušal, nego će ti reći "ne priznajemo tvoje knjigovodstvo" i napraviće svoju procenu koliko duguješ u visini većoj od paušala, plus krivična prijava za falsifikovanje knjiga. Oni ljudi neće da se smaraju za malo prihoda sa ljudima koji bi da nešto izmišljaju ... ako ne možeš da zaradiš za paušal, što se njih tiče, skloni se, jer oni imaju prostu aritmetiku "broj preduzetnika puta minimalni porez" i ako tu cifru oni ne iscede, neko ima da nadrlja.

Kompletan naš sistem je zasnovan na "mala fide" (zloj volji), nepoverenju i verovanju (bez upuštanja u proveravanje i dokazivanje) da su svi nepošteni, te da ih se ne može uterati u red, ali se zato može statistički izvući neki maksimum kolektivnim ugnjetavanjem. To ima efekt da se oni koji su bili dobri primoravaju da postanu nepošteni ili da nestanu. Time jedno netačno verovanje svojim delovanjem postaje tačno. Sve to zajedno čini jedno vrzino kolo zla iz kog nema izlaska, od kog nema oporavka i nema napretka.

Beli Listic

pre 9 godina

šta se sada bunite?
pa skoro su bili izbori i narod je svojevoljno izabrao svoje vodje!
baš me briga koliko je ljudi izašlo na glasanje i koliko je bilo ovaca sa "belim listicima"(blank podrška najjačoj partiji) - računaju se glasovi i ovaj sadašnji režim ima skoro 2/3 poslanika!

sto se mene tiče, i treba ovako da lupaju harač prostom narodu jer je taj isti narod ima pravo izbora - šta je birao to je i dobio!

šta ste vi očekivali od falsifikatora diploma, julovaca, slobinih ministara, keramicara i vlasnika pecenjara?? (e moj glupi narode..., 5. jun 2014 12:04)

Da, trebali smo da glasamo za Ujedinjene Feudalce Srbije (koji su uzgred radili ISTO OVO sa stimulacijama odabranih uz povecanje poreza svima ostalima), Ortopedski urbanizam i gradnju na "pasnjacima" kod Narodne biblioteke, Bus-Plus, ili Cedinu Stranku (jer nit je liberalna nit je demokratska)!?

Menjati i obarati ispod cenzusa sve ove bahate dahijske stranke dok ne nadjemo nekoga vrednog overe mandata. U medjuvremenu beli listici kao otvoreni poziv nekim novima da se pojave na politickoj sceni. Nismo mi, kako kazes "ovce", krivi sto nema za koga da se glasa. Ali ako ne ohrabrimo i pozovemo neke nove nikada i necemo imati neku alternativu i doveka cemo se vrteti u krug.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

Unija poslodavaca Srbije upozorila je Vladu Srbije i najširu javnost na to da će takva politika povećanja opterećenja privrede naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i radnje i nastave da rade u sivoj ekonomiji.


Ti mali i "sitni" preduzetnici i nisu članovi Unije poslodavaca.Unija je klub jednog broja velikih igrača koji nam kroje kapu i koji od radnika prave roba!Unija je samo oruđe za "ucenjivanje" Vlade i drugih institucija u Srbiji kako bi se ostvario što veći profit u krugu malog broja ljudi.Svi kažu da rade u minusu ali pune račune u inostranstrvu i kupuju nekretnine!Žalosno je što se u Uniji poslodavaca nalaze ljudi koji se bave čistom trgovinom (uvozom robe) a ne proizvode ništa,a onda daju sebi za pravo da "određuju" šta je "tortura države" prema njima a šta ne!

pera

pre 9 godina

A zašto bi plaćali porez, kada se nagomila proglasiš bankrot osnuješ novu firmu doo za sto dinara i jovo nanovo, na hiljade je takvih primera širom Srbije. Ova zemlja je majka za one koji samo malo bolje poznaju zakone koji su i krojeni za dobitnike tranzicije. Vi malo manji ugledajte se na njih.

Kole

pre 9 godina

Zatvarajte firme, kupujte kuce na selu i pravite hranu za svoju porodicu i eventualno razmenu i prodaju s komsijama. Drzava je bankrot, nemate drugo resenje.

Dragan

pre 9 godina

Veoma mi je milo zbog ovih navoda.Srecan sam.Srecan sam jer sam pre mesec dana,zatvorio radnju.Od mene vise nece ni dinar sugavi da uzmu vise.Oni ce da se zaposljavaju preko SNS a ja da im placam plate.!?Da svi to hoce da urade pa da zatvore radnje.Sad cu da idem i na socijalu posto nemam vise ni prebijen dinar,nemam za struju,vodu ma za nista.EEEE sad nek meni daje drzava malo,nek me pomaze kad sam ja mogo da ratujem 1999

Igor Gavran

pre 9 godina

Radije ce isisati kicmenu mozdinu iz ono malo zdrave privrede i naroda sto je ostalo nego da se odreknu namestenih tendera, dnevnica, visestrukih funkcija i pola miliona parazita koji prakticno nista ne doprinose a drzava ih placa.

preduzetnik

pre 9 godina

Od početka 2008 nemam zaposlenih. Do tada sam imao jednog zaposlenog (zaposlenu) iako je za potrebe posla trebalo da imam bar dvoje, ali su troškovi za paušal kao i za poreze i doprinose bili takvi da to nije bilo moguće da se pokrije iz prihoda.
Od tada radim potpuno sam, bez radnog vremena i vrlo teško uspevam da redovno platim paušal.Još nisam dobio rešenje, ali ne znam kako mogu da platim bilo kakvo povećanje.
Sve cene sa klijentima su garantovane ugovorima do kraja godine. Svako povećanje cena u ovoj godini, aneksom ugovora bi dovelo do raskidanja postojećih ili do obustavljanja ugovora u sledećoj godini.
Ne vidim izlaz osim da se sa porodicom i dve fakultetske diplome sa specijalizacijom iselimo iz ove zemlje.

Amunike i Amokaci

pre 9 godina

Svi pausalci treba lepo da odjave svoje radnje i nastave da totalno rade svoje poslove na crno. Ne na sivo, nego na crno. Ako ih neko i uhvati da rade na crno naplatice im se manja kazna nego da placaju ovolike pausale. Mozda to ova drzava i zeli. Sramota...

micko

pre 9 godina

ja vec dve godine radim na crno..pre toga sam radio pet godina placao ,placao,placao i nista nisam mogao da zaradim a sad radim na crno i kad uzmem crvenu ne delim je ni sa kim. Nije mi jasna ova drzava bukvalno sve rade protiv sebe od auto skola gde su uzimali pare sad ne uzimaju nista od uvoza automobila su uzimali pare sad ni to ne uzimaju oce da uniste privatnike na sve moguce nacine....

Milan

pre 9 godina

Imam preduzetničku radnju već 6 godina ali ovo stanje sada je potpuno neizdrživo. Upravo razmatram mogućnosti otvaranja off-shore firme preko koje ću poslovati. I ako mi budu isti troškovi za off-shore, barem ću znati da se neće promeniti u zavisnosti od raspoloženja nekog poreskog činovnika ovde!

oooooo

pre 9 godina

Ja sam zatvorio radnju pre 2g. Sada imam cist profit oko 450e + placam jos jednog radnika ali na crno. I njemu je tako bolje. Lecim se ionako kod privatnika. A za penziju me zabole.

Ovakovoj drzavi nedam ni cvonjka. Necu da finansiram 1 700 000 svalerki, sestrica, glasackih masina i tetki. Cak me ne zanimaju ni penzioneri koji imaju penziju preko 30 000din. Nikada, ali NIKADA nisam od ove drzave dobio nista. A dao sam joj mnogo.

Teram dok me ne uhvate. Zao mi je drugara i prijatelja koji su jos u zabludi da treba biti uredni gradjanin Srbije, placati poreze, takse, pretplate...sludjeni grcaju u dugovima, bedi, nesreci, bez nade i pravde.

nisam master,vec dpl.ing

pre 9 godina

Povecali su porez,a za porez pravna lica dobijaju povracaj.Fizicka lica ne dobijaju nista.
Mogu oni da povecavaju i milion puta,ali porez na porez je neustavan.
Za moj stan od 60kv u suvlasnistvu kao moju jedinu pokretnost nemam nameru da placam,jer je kupoprodajim,opremanjem placen porez.To vojna i pandurksa lica koji su stanove dobijaqli za dzabe,moj stan su otplacivali 40 godina(dva medeca je zgutala inflacvija)
Ja cu 2 x 280 maraka,sadasnjih 480 evra skrpiti,ali ovaj porez vam placati necu.Moze tek kad vi meni budete placali kamatu na kamatu kao sto su moji placali,do momenta oglasavanja ustavnog suda.
Porez na imovinu je neustavan,barem za ono ko ne ostvaruje profit.
Uskladite opstiske sudove za obligacije,nadlezne za ostavinu,ali nemoj te planirati da me kradete.Svaki plan vam je zakonski protiv ustavno,a predsednici(tadic,Nikolic) otvoreno stavljaju na raspolaganje svu imovinu,za potpisivanje i stetu ozakonjavanja pljacke

bob rock

pre 9 godina

Ovo su nam napravili "sindikati"-partijske sluge. Sramotno je ono sto se radi. Od nas prave zemlju gde stranci imaju veca prava, i to mnogo veca, od domacih privrednika. Tako prave konkurenciju, koju srpski privrednik ne moze da izdrzi. Bicemo na kraju, drzava stranih preduzeca i jeftine radne snage. Radulovic je ukazivao na to, ali ocigledno gospodin premijer, ima veoma jasan zadatak i ne bira sredstva da ga izvrsi. A to je unistenje srpske privrede.

goran

pre 9 godina

Ne znam koliko ce zanztlija da zatvori, ali ovi sa kojima ja saradjujem kad dodjem na odmor SIGURNO nece. Sve sto su mi do sad radili bilo je i bez pisanog predracuna, ja kupvao materijal bez fakture i bilo kakve garancije. Ama svi do jednog! Zidari,vodoinstalateri,keramicari elektricari moleri, SVI DO JEDNOG! Ako ne pristanem na njihov metod rada, mogu da se slikam. A i za lose odradjen posao takodje mogu da se slikam.
(gastarbajter, 05. jun 2014 15:12)
Zahvaljujemo se na glasu.
A NE GOSPODINE, NEGO STE HTELI DA PROĐETE JEFTINO! ANGAŽUJTE GRAĐEVINSKU FIRMU I DOBIĆETE RAČUN I GARANCIJU!

JohnyJ

pre 9 godina

Subvencije za rodjake, tipa sina Nikolicevog savetnika, da ne placaju od svojih para doprinose za zaposlene.
(tintoreti, 5. jun 2014 10:49)

Upravo tako! I vec toliko puta vidjeno u izvedbi SVIH dosadasnjih vlada, a ovaj narod nikako da se opameti. I Dinkic je uzimao od svih da bi dao Fiatu i nekim drugim "odabranim", a o JULovskim firmama da ne govorimo, i zato smo tu gde smo.

U ovoj zemlji nece biti bolje dok god se svakog Sretenja ne budemo podsecali da buna protiv dahija u ovoj zemlji nikada nije dovedena do kraja. Samo smo neke stare koji su govorili turski zamenili nekima koji govore srpski i sve vreme nas zamajavaju brzim prugama, maketama faraonskih projekata, i nekakvim "stimulacijama".

Dosta bre vise, neka nista ne "stimulisu" i samo srede ovu drzavu! Da bez maltretiranja mogu da dobijem vozacku ili gradjevinsku dozvolu. Da bolnica bude bolnica a skola - skola, a ne reket za nekog direktorcica. Da mogu da otvorim biznis pod ISTIM uslovima kao i SVI drugi i da me niko ne ometa dok god placam iste poreze i doprinose kao svi drugi. E, ali nece oni to, jer se onda rodjacke firme ne bi mogle bogatiti na racun svih drugih. DAHIJE!

Igor

pre 9 godina

Ovo je klasika za Srbiju i sve juznoevropske zemlje, npr Grcka, Italija, itd.

Imamo 30% ljudi koji uredno placaju porez i doprinose i 70% ljudi koji ne placaju nista, nego rade na crno/sivo ili kako god. Nameti su ionako preveliki, ali za drzavu nedovoljni. "Resenje": uzmi jos od onih koji placaju!!! Umesto da se smisli nacin da 100% svi placaju, da se smanji porez kako bi svima bio prihvatljiv.

Slicno je i sa strujom, porezima na plate, akcizama, itd. Uvek isti princip: 1) tarife su neprihvatljive (previsoke) za 70%-90% stanovnika zemlje 2) Samo mali broj ljudi prihvati ili moze to da plati 3) to drzavi nije dovoljno 4) Drzava povecava tarife i trazi od one manjine, koja vec placa za sve, da plati duplo vise!

Naravoucenije: kad si legalan i registrovan po zakonu, onda si na radaru drzave. Ako uopste nisi legalan na prvom mestu, ti si za srpski sistem nevidljiv i niko te nece ni proveravati!

Lično ja

pre 9 godina

A šta očekivati kada je većina ministara i poslanika bez dana staža van politike, to su sve ili teoretičari ili partijski vojnici koji su se poltronstvom dokopali funkcija, a pre toga kupili razne sega mega diplome. U Srbiji je trenutno na sceni diletantizam i neznanje što će nas bojim se skupo koštati.

seljadin

pre 9 godina

mali privrednici trebaju imati svoj lobi (imaju samo krupni kapitalisti) koji bi zastupao nase interese, a prvi bi bio da se zakonom zabrani bilo kakva visoka funkcija za ljude bez dana radnog staza van politike. nama trebaju ljudi koji su radili u privredi koji razumeju ekonomske probleme.

preduzetnik

pre 9 godina

Imam agenciju i placam uredno svakog meseca doprinose - i ubacujem pare u sistem, u drzavu, u ekonomiju. Ako mi stigne povecanje preko 30%, to je to, dovidjenja Srbijo, postoje zemlje koje postuju svoje gradjane - umesto sto ih ****

Circulus Vitiosus

pre 9 godina

Glasali ste za "srpsku Margaret Tacer" i dizali ga u zvezde, eto sta se desi kada preobuceni radikali zasednu u fotelje, bice samo gore ako se narod ne opameti dok je jos uvek vreme!

Neko

pre 9 godina

Razmišljao sam neko vreme da ugasim firmu - posao nije išao baš najbolje. Imam par zaposlenih, ne mnogo. Sve sam, ama baš sve radio legalno. Od kako sam skoro dobio ovo "obaveštenje", rešilo me je dileme.

Čestitam, državo. Pravi način suzbijanja sive/crne ekonomije - sad me niste poslali čak ni u nju, sad ste me poslali u nepostojeću. Srećom imam ušteđevine, odoh da putujem i da se dugo ne vidimo.

iskustvo uci

pre 9 godina

Ove koji su mi dali minus da podsetim na devedesete. Tada je bio lud svako ko je radio u drzavnoj firmi. Bilo je isplativije stojati na ulici i prodavati pertle. Onda su dosli svi ovi koji su prodavali radna mesta za clanstvo u stranci. Sns je nastavio praksu. Veliki reformatori, prava promena ce nastati kada se bude placao prekovremeni rad. Ah, da i podici minimalac i bez isplate na ruke.

Sam svoj majstor

pre 9 godina

Mene je sačekalo povećanje sa 19500 na 39000 dinara mesečno i to je kraj. Posle redovnih i postdiplomskih studija na dva različita državna fakulteta rešila sam da ne gubim vreme na "čekanje posla", već da se samozaposlim, budem sam svoj gazda i račune polažem samo sebi. Godinama zarađujem samo za svoj život, nemam svoj stan, nemam auto, nemam kredit, ali sam srećna jer ne moram nikome da se ulizujem, da jurim veze kod stranačkih doktora nauka, da molim, da se ponižavam ili da plaćam reket onome ko me ugurao na nepostojeće radno mesto. Nijedan dinar nisam naplatila na ruke i zapravo, nikada ne bih ni otvarala radnju da porezi i doprinosi na ino-prilive nisu ludački visoki, a kada se plate, u PIO fondu vam kažu da ne može da se upiše staž pošto inostranih poslodavaca naravno nema u šifrarniku (makar je tako bilo do pre nekoliko godina), tako da je paušal bio dobro rešenje u smislu jednostavnog, a legalnog poslovanja. U Blicu već vidim priče o tome kako firme zloupotrebljavaju taj sistem za svoje radnike, ali umesto da država kazni te firme, ona će kazniti nas koji smo pošteno radili. Komentatore koji se ovde raduju što komšiji crkava krava pod vođinim korbačem želim da podsetim da čekaju ili već otaljavaju poslove koji zavise i od tog poreza te da su se prerano obradovali razlici jer se već sada plate smanjuju lekarima, nastavnicima, vatrogascima i ostalim radnicima u javnim službama zbog kojih smo zapravo i plaćali poreze, tako da je ovo loša vest za sve.

popeye

pre 9 godina

А можда је то и циљ!? Створиће се хиљаде "робова" за нови Закон о раду. Или што рече неки политичар, "па, тако сте гласали"...

beograd

pre 9 godina

Problem srpske ekonomije je nedostatak finansijske discipline, tj. sto je ogroman problem naplatiti uradjen posao. U kombinaciji sa povecanjem poreza, to je dobitna kombinacija da se zakuca i poslednji ekser u mrtvacki sanduk srpske ekonomije. Ovi sada na vlasti, kao ni njihovi predhodnici, ne vide ovaj problem, a zato smo tu gde jesmo i bice sve teze i teze...

Лима

pre 9 godina

Од мене можете само да добијете ништа..а ви саберите све ништа + ништа и то вам је буџет мегатренд, керамичарска булументо неписмена !

Zoran, ali ne M

pre 9 godina

@(Zoran M., 5. jun 2014 10:51)
Brate ala lupetaš. Ja to nisam nikada uradio, nemoj generalizovati. Imam malu zanatsku radnju, stigla mi je koverta, uvećanje za 2000din. I do sada sam jedva plaćao, ali nekako sam i uspevao da izmirim obaveze. Danas sam predao zahtev za brisanje iz registra, pošto sam karakteran i patriota, ne želim svojoj zemlji da ostanem dužan, ali nemam dovoljno posla da bih mogao da platim sve obaveze. Ti si verovatno mnogo koristio takve usluge, ali ja neću. Vlada 2 godine priča o zaduživanju, padu standarda, poreskim olakšicama itd, a na papiru obrnuto. Očekivao sam da mi porez bude umanjen, a ne uvećan. Kao i sve ostale Vlade pre ove, opet sve ide u prilog tajkunima. Samo je važno da se ubije sitna konkurencija i onda rokaj monopol. Vučić je ubica ove države, ni Slobo ovo nije radio. Radikal ostaje radikal, veran samo sopstvenim interesima.

Ko ga voli veruje mu sve

pre 9 godina

Pričaš o natalitetu, pa ukines pomoć porodiljama. O nezaposlenosti, pa ukidas zaposljavanje mladim ljudima. pričas o efikasnijem obrazovanju, pa branis plagijatore. Pričas da je IT sektor nasa budućnost, pa dizes porez na it opremu.... Da l' treba jos nesto da pomenem? Moze do sutra. Ako si slep i verujes u reci, a ne u dela tako i zasluzujes... Gradjaninu Srbije

ЛанеБг

pre 9 godina

А странцима који би да отворе фабрику, држава субвенционише све. Супер. Ми ћемо сви позатварати фирме и иселити се, па нека вам овде раде и живе само странци!

ekonomska katastrofa

pre 9 godina

Još uvek ne mogu da verujem u ovu vest iako sam pročitala prvu informaciju pre par dana. Koliko čovek treba da bude ekonomski nepismen, glup, bolestan, lud, ZAO... da pravi ovakav potez koji vodi u sigurnu propast cele Srbije!!! Ako se zatvore sve radnje (a ako se ovo radi, hoće) javni sektor ostaje bez plata za 2 meseca najviše. O čemu se radi?! Šta je cilj ovoj vlasti?!

Marko84

pre 9 godina

NIsu mi jasni komentari kako pausalci peru pare!Ja kao muski frizer sa szr radnjom i cenom sisanja od 350 din....Kako ja da operem pare nekome!?Da fakturisem 100 sisanja dnevno...o cemu vi pricate..pa ne stavljajte sve u isti kos....

Zanatlija

pre 9 godina

Vlasnik sam zanatlijske firme koju sam nasledio od svog oca, firma postoji pune 22 godine koje su sve do poslednje 4 bile uspesne. U pitanju je proizvodja kore za pitu i testenine... Sada je firma pred gasenjem jer narodu je baklava i gibanica postao luksuz u subotici, posten posao ovde umire dok nas salecu svakakve inspekcije i izbijaju nam i ovo malo sto preostane, uskoro nedovoljno ni da se sama firma odrzava. Radnika vise ne mogu ni da zamislim da zaposlim, prvo sto ih vise nema jer niko ovaj posao vise ne zna da radi bilo ko a kada neko i dodje da uci prvo ocekuje platu od 50.000 dinara i kada vidi da ovde treba da se RADI beze svi kao popareni. Radim sam dok jos imam racunicu, veliki marketi su sa monopolskim pristupom unistili male radnje i prosto je nemoguce niti saradjivati sa njima niti biti konkurentan sa cenama jer kvalitet malo ljudi danas zeli i moze da plati a kvalitet nije jeftin jer je to u ovom poslu nemoguce... I jos sad kad procitam ove "mere" mislim da je mojoj firmi definitivno katanac u najavi... Pozdrav svim vrednim ljudima...

vašar je bio ....

pre 9 godina

U Kragujevcu pre neki dan bio vašar.A na vašaru od akcizne robe do krpica.Žalosno je što postoje prodavnice takve robe,čiji vlasnici moraju da plaćaju poreze, dažbine, plate,kirije i mnoge druge obaveze a na vašaru jednodnevni zakup (ako plate) i tako godinama.Sada dođe nova vlast pa priteži još više, najžalosnije i to one koji su registrovani.Samo napred moji naprednjaci.

UFB

pre 9 godina

Bez obzira na sve, porez mora da se placa i to ce morati privtanici da shvate.
U sivu ekonomiju ne mogu da predju, jer sledi zatvor. Tako se to radi u pravoj drzavi.
Shvatite da bez naplate poreza, narocito polusivim privatnicima, nema nade za nas.
(samo razmislite, 5. jun 2014 15:00)

Prvo ti moraš da shvatiš da ovo nije prav(n)a država nego majka ološu, a zla maćeha svakom iole čestitom građaninu.
Čekajući da se ova država upristoji prođe život, a ljudi moraju od nečega da žive. Ako im je rad na crno jedini izlaz hteli ne hteli prihvatiće ga.

Zamisli da si privatnik koji jedva sastavlja kraj s krajem. Posla sve manje, a nameti sve veći. Svaki dan slušaš kako na državnom vimenu ima 780.000 ljudi, kako se stalno zapošljavaju partijski kadrovi, ćerke i švalerke, kako se troše državni novci na putovanja, limuzine, krkanje-rkanje i ostale gluposti, 100+ agencija za sve i svašta... a nema novca za nasipe, puteve, helikoptere, čamce, inkubatore za porodilišta, zdravstvo, školstvo, vojsku, narodne kuhinje i tako do besvesti mo'š nabrajati...
Da li bi onda bio majmun, otkinuo svojoj deci od usta i platio porez/harač/reket takvoj državi?

Bojan

pre 9 godina

To je to, za 1200$ godisnje otvaram offshore na Barbadosu. Ne mora cak ni da se odlazi tamo nego sve preko internet sajta, dobijete i virtualnu adresu, sve legalno. Sto se tice penzije, kupujem umetnine koje su mnogo bolja investicija od zlata ili nekretnina, a ako umrem mlad bar ce ostati deci. Zdravstveno osiguranje placam privatno. Tako da mogu da me uvate za ......!

Kako to neki drugi rade

pre 9 godina

Tabela poreza i doprinosa za preduzetnike za prve tri godine firme u francuskoj.

http://www.auto-entrepreneur.fr/aide/aide-financiere/accre.html

Znaci, zdravstveno, penziono i porez - za zanatlije i one koji se bave uslugama progresivno od 8% do 20% od prihoda. Za trgovinske firme normalno manje posto porez ide na promet. Nema dodatnog PDVa na ovo, niti kapitalnog poreza niti bilo cega drugog. Sve je u tih 10-20%.

sta reci

pre 9 godina

sada sam se vratio sa auto otpada gde su mi za aluminijumsku cevcicu za auto star 12 god trazili 70e ... svi smo u pravu ima sive ekonomije, ne pamtim kada sam dobio fiskal u nekom butiku ali zato koga je drzava napipala da placa odra ga dok ne ugasi a o javnom sektoru da ne procam jednom recju uzas...

Alex UE

pre 9 godina

Imaju li mali preduzetnici neko udruzenje koje moze da organizuje neku akciju,protest umesto sto samo konstatuje nepravdu i otimacinu od strane drzave?! Koliko znam,u porodicnim malim radnjama,preduzecima radi na stotine hiljada ljudi.Njihov polozaj je odavno tezak zahvaljujuci tajkunskim monopolima a sad drzava zadaje zavrsni udarac.Od nas kroz namete uzimaju novac za putovanja po Mauricijusu i subvencije stranim firmama.Subvencija za samo 2 radnika zaposlena u slovenackoj fabrici bojlera je 14 hiljada evra?! Za taj iznos ce svaki domacin u zapadnoj Srbiji,npr. napraviti zasad od 2 ha maline,sa sistemom za navodnjavanje,zastitnim mrezama itd.Ta investicija bi se isplatila za dve godine a posle,cist profit i posao za desetinu radnika.Takvih primera je bezbroj,ali mora se nesto traziti i preduzimati a ne samo kukati i drzati konferencije za stampu?!

vescera

pre 9 godina

Ja sam paušalac i ovo je sve istina najgore što vam daju rešenja sa retroaktivnim plaćanjem poreza od januara tako da iako ste plaćali sve odjednom dugujete silni novac a kamata od primanja rešenja ide. Ja polako gledam da se organizujem i da zatvorim SZR jer ovo je čisto ludilo. Hvala vladi što nam pomaže na ovaj način nisam ni mislio da će biti drugačije.

Tex

pre 9 godina

Oni koji pricaju da pausalci samo sluze za pranje para, recimo da ih je veci broj takvih ali ovim potezom ce pobiti samo one postene, ovima sto peru je ionako svejedno, samo ce povecati svoj %, a drzava je ionako prevarena. Neka onda ukinu pausalce i to je to. Tako da ne znam kako je ova mera onda dobra? Ja sam isto preduzetnik iako bih imao novca da platim (radim za strance) povecanje poreza, zatvoricu firmu i otvoriti takvu u Londonu ili USA i kostace me manje, plus imam nekih viznih pogodnosti. Ionako placam privatnog doktora, privatno penziono i sve zivo, nista mi doprinosi i socijalno ne donose. Ili cu otvoriti DOO samo zbog toga i sebi placati svakog meseca 100 evrica neku uslugu. A drzava ce toga imati 18% od 100 evra a ne 18% od 500 evra. Mudrosti.

Salamander

pre 9 godina

Mora neko da se nanaplaca podrske navijackim grupama, turbofolk kvaziumetnicims, kvazidoktorima, a narocito potpuno stetnim kvazipolitikantima.
Drzavu nam vode isfolirani, nasminkani pozeri.
Ovo najverovatnije necete objaviti, ali ste barem procitali.
Danas su u vecini oni koji misle upravo ovo sto sam napisao.
I ja cu zatvoriti firmu i moja deca ce otici u inostranstvo da traze sebi hleb.
A u drzavi se ostati samo ovaj talog, da se grizu oko ostataka, jer skoro sve valjano je raskrcmljeno.

Japanac85

pre 9 godina

Ljudi svaka ALI SVAKA VLAST koja jedno prica a drugo Radi mora biti promenjena od strane naroda ili propadosmo nacisto...Ne treba gledati reci nego DELA ..Prethodne vlasti su imale mnogo losih dela...Ova je tek pocela a odmah nas vodi pogresnim putem...Pa ne treba da cekamo da se svi podavimo u dugovima i vodi nego treba da ih menjamo svi ..A posto na politickoj sceni maltene nema Adekvatne Alternative onda je ALTERNATIVA ukidanje OVAKVOG parlamentarizma i uvodjenje necega sto je nama potpuno novo ...Bolja je i Anarhija od ovoga verujte ..A ima resenja u vidu Direktne Demokratije gde bismo svi donekle bili svoji predstavnici...Dodjite 13.tog juna u 18h Trg Niikole Pasica...Aktivirajmo se dok nije poptuno prekasno mada i sad je dosla voda preko grla metaforicki i bukvalno...

Реалан

pre 9 godina

Овде се наводи да паушалци извлаче паре, перу паре, бла бла... Има вероватно и тога, али ту је онда финансијска полиција да то регулише и кажњава а не опалити по свима редом зато што је неко нашао рупу у закону па извлачи корист.

mufassa

pre 9 godina

@zoran ali ne m - sa svim se slazem. to i jeste njihova namera. samo zavrsavaju ono sto je prethodna vlast zapocela ali na gluplji, radikalniji nacin. bice (ponovo) velikog zla u srbiji.

MILENKO

pre 9 godina

E pa gospodo glasali ste za nazadnjake(prerusene radikale)oni sem poreza nista ni neznaju,sta su uradili za dve godine??!!!NISTA!!!Sta li ima da kaze na ovo GOSPODIN MISLIM?!

mickey

pre 9 godina

U sluzbenim odbranama imam 2,8 miliona koje mi duguje drzava a istoj na ime diprinosa dugujem 200.000. Predlazem da se prebijemo "aaaa, pa ne moze, mora da platite". Super rekoh ajte platite i vi meni dug koji je 14 puta veci, "kako da platimo, sta vi mislite, odakle nam pare". Zakonsko nacelo ravnopravnosti na nivou ciste utopije...

Miki

pre 9 godina

Raspad sistema. Sa onim prethodnima smo barem koliko-toliko odrzavali nos iznad povrsine, sa ovim "novima" koji svakog dana iznova dokazuju da i od loseg uvek ima gore cemo skroz da potonemo...

boban

pre 9 godina

Pa kako, pa od kud sad to? Pa zar nije bilo na dnevniku u pola osam da ce sve da procveta, da ce rekama umesto ovih bujica da potece med i mleko ? Ove je vec rizicno sto pisem, ako me nema da znate da su me uhapsili zbog ironicnih komentara ?

boban

pre 9 godina

Pa kako, pa od kud sad to? Pa zar nije bilo na dnevniku u pola osam da ce sve da procveta, da ce rekama umesto ovih bujica da potece med i mleko ? Ove je vec rizicno sto pisem, ako me nema da znate da su me uhapsili zbog ironicnih komentara ?

Viki

pre 9 godina

@A zašto bi plaćali porez, kada se nagomila proglasiš bankrot osnuješ novu firmu doo za sto dinara i jovo nanovo, na hiljade je takvih primera širom Srbije. Ova zemlja je majka za one koji samo malo bolje poznaju zakone koji su i krojeni za dobitnike tranzicije. Vi malo manji ugledajte se na njih.
(pera, 05. jun 2014 11:11)"

Ne mozes ni to, Srbija je jedina država gde ne mozes da proglasis bankrot ako imas dugovanja do države. Moja majka hice sa zatvori d.o.o upravo zato jer ne moze zena da se izbori sa porezima dok siva ekonomija cveta. Rekli su joj da moze da zatvori tek kad izmiri dugovanja prema državi i da u Srbiji bankrot kao bankrot ne postoji. Pa se pitas ko je tu lud, ako nemaš odakle da platis a imas kao neki d.o.o koji odgovara samo sa onim sto firma poseduje a firma totalno bankrotirala kako onda majku mu ne mozes da je zatvoris. Meni je apsolutno jasno zasto cveta siva ekonomija, pa ko je jos lud da otvori preduzece u Srbiji.

deki

pre 9 godina

Pausalac sam jer smatram da drzavi treba da placam porez. Posao mi je takav da bih mogao bez problema da izbegnem placanje poreza ali sam smatrao da ipak nesto treba da dam I drzavi jer dobro zaradjujem I nisam alav. Posle ovoga ako mi drasticno povecaju porez cu da ugasim firmu, nastavim na crno a iznos koji sam davao drzavi cu davati u humanitarne svrhe.

milan

pre 9 godina

Paušalni porez je za sisteme i države koje nemaju pojma o oporezivanju i uzimaju na taj način danak od građana bez osnove ili je jako malo ili je jako puno, najređe pogodi kako treba.

kuburilos

pre 9 godina

Drzava ocigledno zeli da budemo siromasni. Oce da prodamo stanove da bismo platili struju i komunaluje. Ajmo ljudi svi u sivu zonu, bice nam lakse. Lepo je nemati obaveze prema drzavi, kao sto drzava ne zeli da vodi racuna o narodu.

Nebitan BG

pre 9 godina

Evo, ja se javno zahvaljujem gospodji iz Poreske Uprave(Ustanicka-Beograd)sto me je toliko drndala kada sam hteo otvorim poljoprivredno gazdinstvo i ulozim vecu sumu novca u savremene staklenike da sam odustao od ulaganja.Hvala joj do neba,novac sam sacuvao,ne zavisim od raznoraznih uvoznickih lobija(poljoprivrednih proizvoda),vremenskih neprilika,poteza nasih vlasti itd...Na zapadu sam,radim privatno,svi postuju zakone(i drzava).A , ja hteo da ulozim u svoju domovinu(budala).
Hvala ti jos jednom, gospodjo iz sobe xxx Poreske Uprave u Beogradu.
Ko zna ,mozda se i prepozna ako procita moj komentar.
Pozdrav svim postenim gradjanima Srbije

e

pre 9 godina

@samo razmislite
Po tvom komentaru bih rekao da si na budžetu (jer sigurno nisi privatnik) ili si neazaposlen. E sad razmisli, odakle će tebi stići plata/naknada kad većina privatnika zatvori radnje pa još i ogroman broj ljudi ostane bez posla. Nema profita, nema ni uplaćenih poreza za tvoju platu, pa ti vidi...

Sve su opljackali, ostala je jos samo privatna imovina

pre 9 godina

Privatnici nece preziveti ali nece ni narod jer su i porezi na imovinu povecani takodje, bar za moju kuci, za 50%. Prvi put ove godine, necu da platim nista. Do sada sam se trudio da sve platim na vreme. Sada necu. Neka mi posalju uterivace, bicu spreman !

Dingo D

pre 9 godina

UFB alal ti vera, svaka ti je "ka Njegoševa"! Izrazio bih lično ozbiljnu sumnju u gosn Vučića i podsetio zašto su se razišli on i Saša Radulović. Radulović mu je zamerio da ne želi reforme i da nije u stanju da okrene leđa parazitskom partijskom sistemu u javnim preduzećima. I evo sve više izlazi na videlo da nije lagao. U privredi je pravilo jasno: bolje veći broj privatnika a time i radnih mesta nego veći porez uz manji broj privatnika i monopol! Jun je počeo 20 i više zakona je obećao, hajde da ih vidimo! Ako pomene poplave, pa tim pre treba doneti te reformske zakone.

pa ja sam

pre 9 godina

@etotako

koliko ti pojma nemas, pa to je fascinantno! Ali sto bi i imao pojma. Kao botu, ili drzavnom uposleniku, verovatno ti je jedina veza sa privatnim biznisom to sto povremeno prodjes pored neke privatne firme. Verovatno je najbolje resenje unistiti i ovo malo zdravih privatnih firmi i nahraniti drzavne glodare! Covece, privatnik ne radi za platu,nego za profit. Za platu radi onaj ko radi za privatnika. A sta tek reci za izjavu da vlasnik plasticarske radnje ne treba da ima veca primanja od profesora! Pa ako ima razvijen biznis, on moze da bude milioner, za razliku od profesora koji jelte, radi za platu! Nema nama napred sa ovakvim nacinom razmisljanja!

nikola

pre 9 godina

Moze li lepo gosn. Vucic da ovo objasni javno, bez ono tuc muc. Drzava zavlaci ruke u dzepove, to se zove moderan harac. Pa na gorivo nam uzmu 50din, i sta se uradi sa tih 50 din? Jel mozda zakrpe neku rupu na putu? ili zavrsi u dzepovima drzavnih sluzbenika.

Pa lako je tako biti ministar finansija, uzmes harac od svega i svakoga i stavis na sto i sad ti tu nesto lupetas, rasporedjujes malo vamo malo tamo, delis subvencije itd. Pa lako je tako upravljati sa novcem.

Ljudi koji rade u privatnom sektoru i proizvode nekakvu vrednost koju prebacujemo u novac, i drzavi dajemo deo te vrednosti, zasluzuju da im ostane vise u dzepu, jer su oni to pre svega stvorili. Znaci smanjuj poreze ostavi ljudima da imaju jer ce oni POTROSITI svakako. Natocice gorivo, otici ce do Soluna, drzava ce mu tako i tako tu uzeti % ... morate da podsticene da se narod bogati, a ne drzava ... imam utisak da ovi blage veze nemaju.

Nek uzmu malo neku upravljacu simulaciju i nek igraju, npr. civilization ili ceasar... tamo isto imate poreze, i sto veci porez to je rulja nezadovoljnija, pa ih tako jedan period malo sisas, punis kasu, pa kad svi popi**de onda smanjis porez, pa su odjednom svi srecni itd. Tako da lepo smanjite poreze da budemo malo srecni ... lako glumiti Turke i otimati. A i nije lepo da vam kazem.

Bole

pre 9 godina

Tako je. Imam u svojoj grupi dete od 9 godina koje roditelji (inace profesori) vec sada usmeravaju ka odlasku iz zemlje u srednju skolu. Sta smo docekali...ovo je preterano,uzasne mere.

mile

pre 9 godina

To je izgleda sve sto genijalac od ministra finansija zna , da dize poreze do nebesa. A sta ste pa ocekivali od coveka koji dana saza nema u REALNOJ privredi. Jos jedan stranacki vojnik koji je dobio zadatak da napuni suplju dravnu kasu. Alo, dokle vise???

Pata Negra

pre 9 godina

Kod poreza na imovinu su stavku tržišna vrednost (na koju se obračunava 0,4% nepromenjeno) lopovski i podmuklo u tišini preimenovali u 'prosečnu cenu po m2 nepokretnosti u zoni'. Nešto što je bilo bar donekle merljivo i što se u slučaju ogromnih iznosa moglo sporiti (npr rešenjima PU kojima je ovaj jedini nadležni organ donosio procene o tržišnoj vrednosti nepokretnosti) dakle,preimenovali su u kategoriju koju je nemoguće osporavati žalbama. Tako oni npr u propalom i polupraznom Čumićevom sokačetu (koji su prethodnih 2 decenije ubili i sahranili svojim ludačkim poreskim zahvatanjima) na 2 spratu obračunavaju vrednost m2 370.000/m2 !! PU ovo procenjuje na 140.000/m2 a u realnom životu nema vrednost ni 70.000. Ovo što se radi jeste klasična i besprizorna otimačina koju ni jedna vlast do sada nije radila tako drsko. Otimaju nam 3-5X bez da su propisi uopšte i menjani, samo svojim hokus-pokusima. Vrlo brzo od svih firmi i radnji koje uprkos ludilu još nekako rade (jer ljudi nemaju nikakvu alternativu) ostaće još samo firma-poreska uprava. Zbog svega ovoga,vlast se i obraća samo stranim investitorima jer samo još lopove i drugove medju njima mogu eventualno privući. Sve drugo su već davno izvarali i više puta opljačkali.

Пеђа

pre 9 godina

Мене радује све већа количина сулудих потеза која ће нас натерати да се урушимо. Без потпуне пропасти ово се не може поправити.

Preduzetnik

pre 9 godina

A ko ce da im placa poreze kad se privatne firme pogase? Povecanje poreza i vece zaduzivanje to je izgleda jedino sto ovi strucnjaci znaju

nn

pre 9 godina

puna usta su im bila vučića... gde god se okreneš čuješ kako ga dižu u nebesa, te rekao ovo, te rekao ono, ovo će da bude ovako, ono onako... e, sada je prešao na dela, a pošto ništa živo u životu nije radio, ništa i ne zna da radi, tako da mu je ostalo samo da diže poreze dokle god ovaj narod ne podigne bunu...

Pametnjaković

pre 9 godina

Nema se para da se plaća milion ljudi u javnom sektoru, pa mora da se uzima od onih koji prave pare. Nekoliko privatnika koje poznajem je zatvorilo firme još prošle godine. Samo mi nije jasno od koga će uzimati pare kada svi privatnici zatvore firme. Umesto da smanje javni sektor na realnu veličinu, znači upola koliki je privatni sektor, da bi se imalo para i za dalji razvoj privatnog, oni em povećavaju javni sektor, tj. troškove, em uništavaju privatni. Mislim da smo ušli u finalnu fazu uništenja Srbije.

Bane

pre 9 godina

Prvo: Sve pohvale za ovaj tekst!
Drugo: Ovim putem javno saopstavаm da kada se to desi, istog trenutka gasim firmu(pausalnu)
Matematika:
Do sada pod uslovom da ima posla!....prosecna mesecna zarada 60000Din..od toga za porez I banku ode pola.
sa novim porezom, nema potrebe ni da racunam..jasno je!
Nadam se da mе zbog ovog nece privesti zbog "sirenja panike"!!

zanzibar

pre 9 godina

@A vi ste stvarno poverovali u gluposti kojima nas hrane? Glasajte za demagoge, jescete tek dudinje.
(Ilija, 5. jun 2014 10:41)

Necemo jesti dudinje jer ih nece biti verovatno. Jescemo onu zamenu koju je spomenuo Mica Tatic u maratoncima.

novski

pre 9 godina

Prosle nedelje je koleginica bila na razgovoru za posao s nekim tipom iz ministarstva finansija,razgovor se odrzao u Narodnoj Skupstini,i sta imam podeliti s vama,novi zakon o radu bice primenjivan samo u privatnom sektoru,dok se sa zaposljavanjem u javnom nastavlja punom parom,tonemo iz dana u dan....
Tuga od drzave :(
Sram i vas bilo zuti,imali ste sansu da nesto napravite,ali vratili ste samo zlotvore iz devedesetih u zivot...

jedan od tih

pre 9 godina

Veoma mi je bilo tesko da jedinom radniku kojeg sam imao kazem da ne moze vise da radi. Sta ima da mu objasnjavam, covek je shvatio i sam. Osta je bez posla u vreme tajkunskih privatizacija, sada ostaje u vreme drzavne pljacke privatnog sektora!
P.S. Nista ne brinite, gospodja iz socijalog je vec nabacila boju, koristila je stari godisnji, pa je skoknula malo od mora...

beli mrav

pre 9 godina

Ocekujem da do kraja godine ostanem bez prihoda,ustekao sam "krvavo" oko 25 'iljada i mislim da od toga moja familija moze da prezivi jos 3-4 godine.
Posle ce mi biti svejedno,kazani i javna kuhinja nas ionako sve ceka.
Hodamo po ivici,metez je neizbezan...

sp

pre 9 godina

Lepo sam upozorio mog Starog koji je inace zanatlija da dobro razmisli kome daje glas,a on mucenik naseo na patetiku velikog vodje...Do juce kada mu je stiglo resenje cak mu je i tepao -Vule,a posle ne prespavane noci..................

Grunf

pre 9 godina

Vidim da se od Miloša Obrenovića u Srbiji ništa nije promenilo - na bolje.

Porez, namet, kuluk ili kako god da ga nazovemo je OK da uzimaš ako daješ nesto zauzvrat. Da mi je znati šta naša država daje? I kome?

LFC

pre 9 godina

Živela nam Vlada i pametni ministri. Da imaju malo mozga, shvatili bi da je privatni sektor u neverovatnom problemu ida povećavanje poreza može samo dodatno da ih povuče na dno. Umesto da krenu da naplaćuju porez firmama koje su najveći dužnici i da naprave model efikasnije naplate poreza, onu ovim šok terapijama pokušavaju da napune budžet novcem ljudi koji, verovatno redovno izmiruju svoje zakonske obaveze. Neka skupe sve velike dužnike, neka im naplate dugovanja zaplenom imovine i preuzimanjem preduzeća, pa neka ta ista preduzeća pokrenu i njima zarađuju i pune budžet a njihovim vlasnicima i direktorima zabrane bavljenje bilo kakvom privrednom delatnošću narednih 5 godina, da i oni malo osete posledice svoje alavosti i loših poslovnih poteza. Francuska je jedna od vodećih svetskih ekonomskih sila a učešće Države u privredi je ogromno. Ne moramo samo da prodajemio i privatizujemo sve što nam dođe pod ruku, možda bi trebali da nađemo način da te firme prorade i počnu da posluju kako treba. Neka im Država omogući plasman na razna tržišta i neće biti zime ni za Državu i poreski sistem a ni za radnike koji pošteno žele da zarade svoj dinar.

Pop

pre 9 godina

Pa kako sad ovo? Zar nije poenta bila da se daju olaksice malim poslodavcima?? Ne znam på kojoj matematici povecanje poreza ulazi u olaksicu!?
Ovo ce biti kao i sa pojeftinjenjem struje koju je Mihajloviceva obecala onomad...naravno, doslo je do povecanja cene struje.

Dragan

pre 9 godina

Država će prva dva meseca možda imati veće prihode od poreza, a nakon toga će ministar finansija da počne da se češka i razmišlja u gde je pogrešio.

dosledan

pre 9 godina

Ja samo cekam da dobijem resenje, ako zaista tako bude ne preostaje mi nista drugo da radniku dam otkaz I zatvorim radnju... U odnosu na pretproslu godinu prosle godine su mi dazbine bile vece za oko 5-6 hiljada mesecno, sto smo jedva izdrzali... Sad mi ne preostaje nista drugo ako se to obistini da zatvorim radnju i predjem da radim na crno... Pa jel to taj prosperitet koji nam obecaste gospodo??? Inace od moje radnje dve porodice zive!!!

matrix

pre 9 godina

Računaju verovatno da pokupe ono što je neko odvojio za letovanje, a ne shvataju da će se zatvoriti većina koja i onako slabo posluje. I u ovom trenutku ona stranka koja se najviše protivi tome u stvari je samo ljubomorna i ne može da dočeka dan da jednom dođe u istu poziciju pa da šiša koga stigne.

Sid

pre 9 godina

@samo razmislite

MIslimd a ti nemas poima o cemu u opste govoris i pitanje je da li si ikada se osmelio da radis kao privatnik, vidis ja jesam i ako sam 100% invalid, koji nije hteo d aode u penziju jer od nje nije moglo da se zivi pristojno, tacnije nije moglo i ne moze da se zivi od nje, zatos am od svog novca otisoa u privatnike i sve redovno izmirujem, dobavljace i drzavu kao i opstinu. Ako budem izdrzao do kraja Septembra bice ok, a gde cu posle da radim, molio bi da mi objasnis posto eto, placao sam uredno porez 10 godina, rmbao dan i noc, zdravstveno stanje mise pogorsalo, sve moram da platim kod lekara kada odem i ako uredno izmirujem jos jedanput kazem sve doprinose i poreze, pa ako si ljubazan da mi objasnis gde ja to sada mogu da se zaposlim ako smo juce na sendici culi da su invalidi jedni od najugrozenijih skupina u Srbiji, gde ja to mogu da se zaposlim?

Nekom javnom preduzecu? Hoces li mi ustupiti svoje mesto u javnom preduzecu u kome radis. ako radis?

Budi ljubazan odgovori mi.

PS: ne radis e ovde o porezima, posto mora da se crta, vec o enormnim porezima koji su van pameti.

jugoslava

pre 9 godina

Mozda bi bilo bolje da ne prelaze u crnu , sivu ili kakvu vec hocete zonu, nego da svi proglase strajk. Jednostavno ne rade. Nemoguce da ne moze takav pritisak da da rezultate.

nothingelse

pre 9 godina

Mislim da ce nas kralj Vucic ovo promeniti brzo tj smanjiti i tako skupiti jos malo poena (pa on je nas heroj, zar ne?). Proces je zavadi pa vladaj. Nema logike da 150% bude uvecano sve jer se zna da to vodi zatvaranju firmi koje koliko toliko placaju od 11000+ redovno mesecne obaveze drzavi (ne racunam industrijske struje, telefone i ostale troskove koji su takodje haoticni). Kazem Vam ovo je kao da se cenkate, prvo podigni cenu za proizvod 500x a posle toga kao spusti mu na vise od pola dole. Doduse sve ovo je tipicno nakaradno da ne kazem prostacko ponasanje nase vlasti. Meni uopste nije jasno sta ce oni na vlasti. Ali nece moci dugo ako rade ovako kao do sada. I oni koji su glasali za ovo nisu krivi, ljudi su ocekivali bolje (to se zove nada). Crveni, zuti su zapoceli sa unistavanjem ovog naroda, ovi bezbojni ce nas dovrsiti ako se nesto ne promeni. Nada umire poslednje (tako je bar bilo i na glasanju lol)

draginja

pre 9 godina

@ igor gavran

dok god budete tako razmisljali "drzava ih placa",tako ce nam biti.
Te povlascene parazite ne placa drzava,nego mi bednici sa platom jedva 300 eura.

Ivan

pre 9 godina

Zamislite Obrenovac, ljude koji imaju firme, opremu, zaposlene, obaveze, dugove, kredite itd. Ko ce od njih pocetkom meseca dobiti platu, platiti struju, kiriju, ratu, ziveti ako nisu to sami zaradili.Svi u drzavnoj upravi bilo gde u ovoj zemlji ce biti isplaceni. Birokratija ima svoju drzavu, branice je po svaku cenu sve dok cela Srbija ne postane jedan veliki Obrenovac.

Dragan

pre 9 godina

U nedovoljno dobro razvijenom sistemu oporezivanja vuku se ostri i neodmereni rezovi nazalost bas po sektoru samozaposljavanja, kao i ranije vlada juri misa a gazi nas slon...
Verovatno se tu negde potkrade i neka zloupotreba ali ipak nije red da se zbog malo kukolja spali cela njiva.
Kao i uvek kad nas pritisne nevolja nema nam druge nego da se organizujemo, malo zakrcimo gradske trgove i glavne ulice, malo po uzoru na vladajucu strukturu strajkujemo gladju ako nista drugo bar cemo to uciniti svojevoljno a ne po nuzdi, pa dok te namete ne svedemo na razumnu meru.
Nece biti ni prvi ni poslednji put da se zbog takvih predloga i odluka strajukuje, primer su taksisti do sad su uspeli da odole mnogim nerazumnim predlozima i odlukama cak su im otpisivali i kamate za neplacene poreze...
Kuku i motiku smo zaboravili tako reci prevazisli ali nismo izgubili zdrav razum da vidimo gde nas ovakve odluke vode.