Utorak, 27.05.2014.

18:11

Bus-plus ostaje, sa drugim imenom

Ugovor između Grada i “Apeksa” nije raskinut, iako je to gradonačelnik Siniša Mali najavio još pre skoro dva meseca, već su se ove dve strane dogovorile.

Izvor: 24sata

Bus-plus ostaje, sa drugim imenom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

176 Komentari

Sortiraj po:

x

pre 9 godina

Ja lupam minuse. A nisam bot. To sto je posle loseg dosao neko isti ili gori, i dalje ne znaci da je ovaj prvi bio dobar. Tako da, ne, necemo praviti Djilasa od blata. Obojica su losi, nadam se nekome trecem u sto skorijoj buducnosti.

dragan

pre 9 godina

treba uvesti taksu na sve proizvode na teritoriji celog grada beograda koja bi isla na troskove za gsp pa vozite se posle slobodno bez karte do mile volje!

ima li koga?

pre 9 godina

čekajte ljudi, pa zar se iko nadao da će političar da drži do svoje reči? :) zar se nadamo da će neki političar da uradi nešto dobro? samo ako može da se poveća cena ili smanji plata ili da nam se oduzmu prava...da nam se nametne ekspertno dobrovoljačko stezanje kaiša...!

grrradjanka

pre 9 godina

Svaka cast na potezu! Sada bi trebalo ukinuti i druge povlascene kategorije: recimo, trudnicama naplacivati duplu kartu jer zauzimaju vise mesta, a nezaposleni da placaju punu cenu - sta ima uopste da se vozikaju kad ne idu na pos'o? I deci isto napucati cenu, radi motivacije da pesace do skole zbog zdravlja. Ako sam nekoga izostavila, podici cenu i za tu grupu, eto zbog zato.

Odoh, ponestaje mi ironije zbog mucnine koju izazivaju ovakvi potezi.

Asto Vidatu

pre 9 godina

Penzionerima koji primaju manje od 20.000 dinara ukinuli novcanu pomoc, a sad ce i da im povecaju cenu karte?
Sreca pa penziju necu doziveti

Willi

pre 9 godina

Sve je to lepo procenti , grad , naplata ali mene interesuje da li ce sad cena karte biti realna 30 din ili ostaje ista , posto su jos pre proslih izbora pojedinci iz SNS-a pricali o realnim cenama karte posto su tadasnje bile napumpane ?

ivan78bg

pre 9 godina

Pritisci u vidu pretnje hapsenjima i kao prtistici u vidu neplacanje apexu od novembra meseca nisu urodili plodom. Sad apex ima samo za rentiranje softvera da uzima 2,6% Sjajan poslovni potez SNS-a. A grad ce da uzme josh jedno 8% na ime naplate karata jel:PP. Da ukinu povlascene kategorije? Hahah pa to je sjajno svaka cast:))

kale

pre 9 godina

Kakvo laganje naroda...e,moj narode,moj narode...pravicete Djilasa od blata.
(Jovan, 27. maj 2014 18:58)
Sve je to isto, koji Djilas Isuseeeee...

Ancikus

pre 9 godina

@Milena, bus plus nikad nije bio los?! Probaj da se vozis linijom 493, pa ces da vidis kako je dobar. Za tebe mozda i jeste dobar, jer mozes da se svercujes! Ali za nas koji smo uvek palcali markicu, akrtu, ne bih rekla da je dobar. Sta vise, katastofalan je!!!!

vlada milić

pre 9 godina

hahahahaha hahahahaha hahahahaha . lep pozdrav glasači Aleksandra Vučića . želimo vam udobnu vožnju , uz obavezno plaćanje karte , u našim autobusima a iz naših kancelarija u gradskoj upravi uz pesmu " ooo kako je lepo biti glup..."

Keka

pre 9 godina

U Srbiji je sve moguće, pa i to da nema povlaćenog stanovništva. Svuda u svetu đaci, studenti, nezaposleni, penzioneri, hedikepirane osobe imaju povlastice. Svuda osim u Srbiji.

Tuga.

Plaćamo pogrešan izbor!

kokos

pre 9 godina

Grad je uložio u ovaj sistem naplate karata. Na ono ranije se ne možemo vratiti jer bi to značilo bačen novac. Ali kako mogu razumeti da se ovaj sistem naplate karata i podele novca rasporedi na drugačiji način moguće je.

Stella

pre 9 godina

Studenti, djaci, penzioneri, nezaposleni, lica sa posebnim potrebama - svuda u svetu su povlascene kategorije. U Srbiji je jedina povlastica zapravo partijska knjizica.

marry

pre 9 godina

eeeee, a kukali smo na Djilasa i busplus. Ovi ispadose najgori do sad. Ej, nikad se nije desilo da penzionere i studente tako tretiraju. I kakve kreditne kartice? valjda ce da postoji mesecna karta?!! a ove na dopunu vec rade kao kreditna kartica, dopunis i skidas kredit. I sta ce biti sa vremenskom kartom koju smo posle toliko protesta jedva iskukali? Samo jos jedan primer koliko ovu dusebriznu vlast zapravo zabole za narod u koji se kunu.

Radovan VII

pre 9 godina

"Upravo je i procenat zarade Apeksa kao i snosenje troskova angazovanja dodatnih kontrolora bio najsporniji deo ugovora,jer je grad snosio troskove za dodatno ljudstvo sto nije bilo predvidjeno prvobitnim dogovorom" (konfliktna, 28. maj 2014 09:21)

Svaka cast, znate sta je bilo predvidjeno prvobitnim dogovorom, a ne znate ni sta ste upravo procitali u tekstu, ako ste uopste procitali...

Treci pasus...
"Naime, prema tom sporazumu, Grad će preuzeti više od 300 zaposlenih koji rade na kontroli i naplati karata, a u “Apeksu” će biti zaduženi samo za održavanje softvera sistema."

Ako je grad snosio troskove kontrolora do sada, od koga onda preuzimaju tih 300 kontrolora? Sami od sebe ili od Apex-a? Da imate malo mozga i logickog razmisljanja shvatili biste da je novim dogovorom Apex samo na dobitku jer vise nema obavezu da svakog meseca placa 300 kontrolora (~20 miliona dinara mesecno), nema obavezu da brine o hardveru, instalacijama, neispravnim karticama i ostalim reklamacijama, nema nikakve obaveze osim da vodi racuna o softveru (nekoliko zaposlenih) i ubire zagarantovanu cistu dobit svakog meseca. A penzioneri i studenti? Kolateralna steta.

REVOLUCIJA

pre 9 godina

Evo zeleo bih da dam jedan pametan komentar:
SNS nije nimalo naivan projekat. SNS ima skoro milion clanova. Ako udovoljite svih milion clanova imacete sigurne glasove i sigurnu vlast. Da bi zadovoljili tih milion otimaju od nas koji smo glasali za druge ili nas koji nismo glasali, a ima nas recimo 4 miliona. Tako da dok tih 4 miliona trpi, ovaj 1 milion ce uzivati i glasati za SNS i SNS ce jos dugo vladati dok se ovih 4 miliona ne pobuni. Toliko.

Milena

pre 9 godina

Kakva kradja naroda od strane vlasti. Svi su pricali da Bus Plus ne valja, a on je samo savesno obavljao svoj posao. Sad ce vlast moci da se bogati na grbaci penzionera i studenata, pa bravo.

Daj_šta_daš

pre 9 godina

Nije nikad ni bio problem sa BUS-PLUS već sa kvalitetom ugovora koji je „parazitskoj firmi“ davao nenormalne mogućnosti. A GSP propada! Raskidanje ugovora skupo bi koštalo grad.

Putnik

pre 9 godina

A raja se ponadala da ce da se vozi dzabe. Ima onih kojima je veliki namet karta za prevoz ma koliko kostala. Ipak, najveci broj putnika u stanju je da je plati ali posto su Srbi jajare i pilicari oni ce uvek kukati da je karta skupa. Kada bi im neko ponudio da se voze dzabe oni bi trazili da za to dobijaju honorar.

Marija

pre 9 godina

Kako grad misli da sad opravda menjanje svoje odluke? Nije do bus plusa problem on je funkcionisao dobro I ova odluka Malog to zapravo potvrdjuje.

dragan

pre 9 godina

sad poziv svih gradjana na ulice,dosta je bilo pljacke naroda,seme im se zatrovalo.nedam siptarima i sljamu ni dinara . mnogi su im dali glas zarad ukidanja apeksa,a sad da nas ovi pljackaju,nece moci.da vas vidim sugradjani sta cete.

Anja

pre 9 godina

Ja sam uvek bila za to da se prevoz mora placatI, ali da nam sad povecaju cenu karata, ne podrzavam. Bus plus je imao dovoljnu zaradu sa ovom cenom karte, ali mi se cini da novoj vlasti ni ta zarada nije dovoljna.

Milica Jakovljevic

pre 9 godina

Da li neko stvarno misli da ce se kupovina karata za prevoz povecati samo zato sto vise nece pisati BUS PLUS?Ja sam penzioner i naravno da me je sramota sto se celu godinu vozikam za 400 dinara.

Coco Bill

pre 9 godina

Ne placaju se karte? Dobro, nema autobusa na ulicama i nema prevoza, a stoka neka ide peske. Kad im se smuci sami ce traziti da plate.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ki Mo No, 28. maj 2014 08:25)

A kako zoveš ove tvoje na vlasti ?! Ja bi ti rekao, ali bojim se da mi onda ne bi objavili komentar, a da smo stoka jesmo, jer ćutimo i dozvoljavamo da nas "vode", i "rade", ko ovce i volove. Ali....

Nebojsa

pre 9 godina

Da l zaista misle da smo ludi pa se ne secamo da su pre mesec dana pricali da je bus plus djilasovo cedo. Nije sistem bus plusa nikad bio los, nego je politicarima trebalo nesto cime bi kritikovali predhodnu vlast.

Ili glasaj ili ćuti!

pre 9 godina

Čitajući komentare i gledajući odnos +/- na njima, zapitam se kako je SNS uopšte pobedio na izborima. A pobedio je zato što ovi koji komentarišu i lupaju + i - nisu ni izašli na izbore.
Ako niste hteli da se izjasnite na izborima, nemojte ni da se izjašnajvate na komentarima.
PS. Ajde sada lupajte minuse iako znate da sam u pravu.

Radovan VII

pre 9 godina

"Mislim da je potpuno nebitno kako se sistem zove; ako je u pitanju isti sistem ne vidim nikakav razlog da mu se promeni ime, potrebno je samo da se poveca naplativost prevoza. (Boriska, 27. maj 2014 21:55)"

Potpuno ste u pravu da je potpuno nebitno kako se sistem zove, ali iskljucivo korisnicima tog sistema tj. putnicima. Gradskoj vlasti sa druge strane je to jedna od bitnijih stavki, jer promena imena znaci i promenu vizuelnog identita u ovakvim slucajevima, a to dalje znaci... dizajn i izradu novih kartica, legitimacija, materijala i svega necega na cemu ce neko uzeti velike pare upravo od onih kojima ime nije bitno tj. putnika. Samo je ortodoksni idiot mogao da se ponada da ce trio fantastiko Vesic-Mali-Covic, nakon svih afera i lopovluka koje su ih pratile tokom poslednje decenije, udruzeni raditi na bilo cemu osim licne zarade i promocije (procenat za gazdu se naravno podrazumeva). Beogradjani, veoma ste nisko pali na proslim izborima.

gagi

pre 9 godina

Najpre Đilas u kampanji obaveštava penzionere da će totalno na....ti sa ovim novim radikalima, onda Mali šalje pamflete na kućne adrese kako mu ne pada na pamet i nije istina da će on ukinuti pomoć penzionerima, a onda pre mesec dana, u tišini svoje kancelarije, donosi odluku o ukidanju te pomoći, u paketu sa smanjenjem svih subvencija.
Anti Bus Plus kampanja je bila žestoka, te mafijaška firma, te Đilas pokrao, te sistem totalno nefunkcionalan, skup i komplikovan, a sada vidimo da sve ostaje isto, promeniće mu ime i uvesti svoje kartice, još će i tih 300 kontrolora uvaliti u javni sektor, poskupeti prevoz za penzionere i studente, a glasač snsa treba sve to da proguta. E, ne može, ovoga puta će se udaviti od tolike količine g....a.

konfliktna

pre 9 godina

Upravo je i procenat zarade Apeksa kao i snosenje troskova angazovanja dodatnih kontrolora bio najsporniji deo ugovora,jer je grad snosio troskove za dodatno ljudstvo sto nije bilo predvidjeno prvobitnim dogovorom

poludela

pre 9 godina

I onako ne plaćam, zabole me. I RTS sam prestala da plaćam. Ni vozačku dozvolu nisam promenila, zabole me. Niti imam nameru. Ne plaćam ništa. Zabole me. Ceo život nešto plaćam, nemam "leba da jedem" i jednostavno - dosta je bilo. Tužite me, uhapsite me, zabole me. Pred pucanjem sam, ne interesuje me ništa, nemam više šta da izgubim. Da platim kartu nemam nameru. Ćao.

koje prevare

pre 9 godina

Ovi iz sns su stvarno bezpresedana prevaranti. Sad se pitam ako ukinu bus plus i formiraju negativ plus da li to znaci da svi mi moramo da vadimo nove kartice za prevoz novi redovi novo sikaniranje? Da li to znaci da mi koji imamo i one kartice na dopunu ce biti ponistene i nikom nista sto imamo po 1000 ili 2000 kredita za voznju na njima ?
Za neplacanje je kriv jedino SNS jer je aktivno urusavao sistem od prvog dana kampanjama anti bus plus itd. Sad dosli na vlast i mislili sad ce narod odma da nam plati jer smo mi prepravedni na vlast. Oce malo sutra kusajte svoja g..na koja se prosuli,Ja nemam nameru da vadim novu karticu dok ne potrosim na staroj a vi vidite kako ce te to da omogucite jer sam ja platio unapred nesto i to necu da vam poklonim. A ovi sto su glasali za ove sadasnje pitanje: Jel imate osecaj da licite na zivotinju sa velikim usima koja nosi terete ?

Onako

pre 9 godina

Ako neko misli da ću da menjam plastiku i da je ponovo plaćam, onda se taj neko gadno zeznuo, kao što je vrlo nepromišljeno i glupo skidati penzionere i studente sa liste povlašćenih kategorija. Pojedinačna karta mora da pojeftini, da bude 20 ili 30 dinara, kako bi se ljudi motivisali da je plaćaju. Isto važi i za povlastice, bolje je da svi đaci plaćaju po 500 dinara mesečno nego 20% da plaća 1120 dinara mesečno.

Kada će idioti da shvate da je bolje da spuste cene i imaju procenat naplate od 90% nego sa ovim cenama da imaju procenat naplate od 25%?

Bob

pre 9 godina

Nerazumem sta bi ste vi gospodo Beogradjani hteli da neplacate a da se vozite i to u novim klimatizovanim autobusima. Pogledajte ostatak srbije.Ja se vozim do posla u autobusu koji je 1979 godine napravljen u FAP-u, doduse remontovan sa sedistima od skaja i bez klime i za to placam mesecnu kartu 3300 din. a mesecna zarada mi je 22000 din. Autobus imam na svaka dva sata, a stanica od stanice na oko 2 km, i zadovoljan sam. Nemojte preterivati jer uvek moze biti gore...

jimifix

pre 9 godina

(Miloš, 27. maj 2014 19:17)

Moj drugar je inzenjer u Apeksu. I on mi je rekao nesto slicno. :D

A sto se tice Beograda pa za ovo su gradjani glasali, ko je mislio da ce biti drugacije mnogo je naivan.

Iz spoljašnjosti

pre 9 godina

Sticajem okolnosti sam boravio u Beogradu tokom pet nedelja (a živim u drugom gradu) i lepo video da NIKO ne plaća kartu. Čak su me i savetovali da i ja to ne radim. Drugim rečima, svi mi koji nismo Beograđani plaćamo Beograđanima karte ... Sramota. Sramota za one koji kradu (tj. ne plaćaju kartu).

zoja

pre 9 godina

nego sta ce nego povecati cenu karata. ova vlast ima dva fronta - onaj lazni u predizbornoj i novi pravac delovanja kad preuzme tron koji nema veze s obecanjima. to se evo pokazuje i sada u slucaju bus plusa. sta su sve pricali a vidi sada. isti ko prethodnici.....uaaaaaa

Garca

pre 9 godina

Falio vam je Djilas? Dilas je napravio most, obnavljao gradski prevoz,skole,vrtice. Pomagao trudnicama, Davao je sancu mladima da se izkazu. A sta je ovaj "Mali" uradio, sve je to ukinuo. Grad je sacuvao samo 2 milliona za trudnice. Sve im fali sta su uradili DS za BG.Daj boze da nam se vrati Djilas I DS na vlast.

Ki Mo No

pre 9 godina

Ne placaju se karte? Dobro, nema autobusa na ulicama i nema prevoza, a stoka neka ide peske. Kad im se smuci sami ce traziti da plate.

Ivan Bg

pre 9 godina

Kad je uveden bus-plus, kupio sam karticu i bukvalno nisam usao u bus a da nisam platio voznju. Kad nisam imao para, nisam se ni vozio. Kad sam izracunao da mi je puno da dajem 150 dinara dnevno do posla i nazad, smislio sam da mi je super trening da pesacim po sat i po dnevno.
A svaki dan slusam od ovih lazova kako ne treba da se placa, kako su svi lopovi... E sad, posto je ovaj pricao da ne treba da se placa, a i vecina njegovih biraca misli da prevoz treba da bude besplatan, ja vise ne placam. Dok vas ne promenimo.

Dragan

pre 9 godina

Penzionerske godisnje karte od 400 dinara trebaju i dalje da postoje ali da ne vaze izmedju 07:00 i 09:00 i izmedju 14:00 i 17:00 casova. Realno ova kategorija ljudi nije opterecena potrebom da bilo gde dodje u tacno vreme i sve sto mogu da odrade recimo u 08:00 mogu i posle 09:00 casova (prodavnica, pekara, apoteka, setnja, poseta prijateljima, izlazak na Kalemegdan, Adu, groblje, itd.). Ako neko od njih insistira da se besposlen vozi u vreme kada ljudi idu na posao, u skolu ili na fakultet, neka plati punu cenu pojedinacne ili mesecne karte.

pox

pre 9 godina

Hoce li Andrija Mladenovic i Zorana M. o "nezapamcenoj pljacki naroda"? Ovo kuvanje zabe ce se okoncati drasticnim povecanjem cene karata i kontrolama drasticnijim od onih koje su na sva zvona kritikovali.

bachi

pre 9 godina

Trebalo bi naplaćivanje karata vratiti GSP da bi mogao da izdvaja za održavanje voznog parka. Od naplate karate GSP je mogao da se razvija. Građani apeluju da se naplaćivanje karata vrati GSP, i kondukteri iz GSP-a da nastave da rade. Sramota dokle nas je dovela vlast Dragana Đilasa. (Hestija, 27. maj 2014 22:43)
Znači opet đilas kriv a možda i đinđić,važno da ovi tvoji koji su lažima i klevetama uzeli vlast u beogradu nisu uopšte krivi jer ništa i ne rade(zato što ne znaju ne zato što su lenji)!

Blago vama

pre 9 godina

Kada je ovaj Mali izjavio da ce da raskinu ugovor za Bus-plus, bilo je gomila komentara da ovaj covek lupeta jer se ugovor raskida uz obostranu saglasnost ili se placaju penali. Na ovakve komentare su botovi natovarili stotine minusa. Sta sada, grad preuzima radnike a turci skidaju kajmak bez glavobolje oko kontrole I radnika, sto je gori deo posla. Botovi citajte pametne komentare I ucite jer ce te uvek ispasti poltroni bez svojeg misljenja.

posmatrač

pre 9 godina

Što se bunite? Vi ste glasali za ovu vladu i ovog gradonačelnika Beograda. Ovi će vam odrati kožu sa leđa i to kranje cinično, bezobrazno i brutalno.

Srbin 100%

pre 9 godina

Preduzece Apeks svesno da nije ispunjavalo ugovorene obaveze je prihvatilo da za mali procenat od naplate karata i dalje odrzava softver,sto je na kraju krajeva najbolje resenje jer se izbegla duga parnica i gradjanima je omoguceno da i dalje imaju funkcionalan sistem za kupovinu karata za gradski prevoz

pukovnik Dragoljub

pre 9 godina

Ne razumem samo odakle im ideja da starima naplacuju kartu na mesecnom nivou? Kamo srece da ne placaju nikako jer oni vec sigurno nekome od penzije placaju markicu. Treba da ih je sramota. Da nece od toga da napune gradsku kasu.

Blago vama

pre 9 godina

Najbolje je "kako saznajemo samo sto nije potpisan ......". Klasika nazadnjackih laznih najava, jednog dana ce nam pokazati I taj ugovor kao I onaj o Er-Srbije.

bus-plus busters

pre 9 godina

Zašto bo iko plaćao gradski prevoz od Slavije do Kalemegdana kada se bicikom siže za 12 minuta? Prigradska naselja su drugi padež...

Stefan

pre 9 godina

Kakva je ovo sramota!!! Ovo je skandal nevidjenih razmera! Davace 2.6% privatnoj firmi NIZASTA(odrzavanje softvera? pa gomila validatora NE RADI U AUTOBUSIMA!). Umesto da smanjuju cene karata, oni ce sada povecati harac studentima(ja sam inace student i mnoge moje kolege koje dolaze iz unutrasnjosti imaju para taman za studentsku menzu, smestaj i tako neke osnovne potrebstine, inace im nije bilo svejedno da izdvoje 1100 za kartu a sad ne znam kako ce) i penzionerima koji isto jedva sastavljaju kraj sa krajem sa mizernim penzijama i terace ih svaki mesec da se cimaju da uplacuju harac. Naravno sve ostaje isto, malo su doterali vozni park pa im to sad daje za pravo da se oni ugradjuju. Kontrolori ce nastaviti verovatno da tretiraju gradjane bez novca za kartu kao kriminalce i olos. I svima super i veselo.

Milance

pre 9 godina

Tresla se gora,rodio se miš.Toliko povike i hajke na Bus Plus da bi na kraju sn(e)sposobnjakovici nastavili pricu sa Apexom.Samo me zanima koliko ce trebati ovom narodu da shvati koliki su ovi prevaranti.

Silver Surfer

pre 9 godina

Ovo su samo neki "rezultati" gradskih vlasti: drasticno umanjivanje naknade prodiljama za prvo dete, smanjivanje subencija za Infostan najugorzenijim kategorijama i ostalima koji su imali pravo na to i sada, povecanje iznosa mesecne karte za studente i penzionere. Ali, ko zna sta jos mozemo da ocekujemo od gradskog menadzera inace prekaljenog strucnjaka i nove perjanice SNS-a Gorana Vesica.
Takodje, jedan dobar deo biraca SNS-a verovao je da prevoz nece morati da placa te mi je jako drago sto su njihova verovanja rasprsena.
Izricito sam protiv podizanja cene mesecne karte za studente i penzionere. Smatram da bi cene trebalo da budu nize jer je prevoz katastrofalan, autobusi prljavi a red voznje ne postoji. Oni koji kukakju da neki penzioneri imaju visoke penzije treba da znaju da su oni svoje penzije zaradili i da su to uglavnom oni iza cijeg rada je ostalo nesto sto mozda i danas koristimo. Ako nista druga velika vecina je radila posteno.
Zatim, govori se da nece biti zaposljavanja u javnom sektoru kad evo ti 300 kontrolora. I po kom osnovu ce biti zaposleno tih 300 Spartanaca? Za stalno ili na ugovore na odredjeno?
I zamolio bih one koji veruju da se od cene karata moze finansirati gradski prevoz da ne pricaju gluposti. Grad je iz budzeta izdvajao na godisnjem nivou skoro 150 miliona evra za GSP. A gradski prevoz je opste dobro, on je potreba i zbog toga treba da bude dostupan svima.

nikola

pre 9 godina

Student sam i redovno placam mesecnu kartu, iako znam da lako mogu da se svercujem i bez iste (vecina to radi), ali ako ovo stvarno urade i povecaju karte ne da cu sa zadovoljstvom da se svercujem, nego sa osmehom od uha od uha!

IBJ

pre 9 godina

Kažite da sam zao, ali sad već počinjem da uživam u ovom pacerskom kalamburu koji nam svakodnevno servira Srpska Nedotupava Stranka. Evo imam i predlog za ime "novog" sistema: SNS Šlus!

Prle

pre 9 godina

Hahahahahha bre, ni bus plus niste u stanju da ukinete ... Promenicete ime i oglobiti malo studente i penzionere, ako, blago meni, nek' Beograd vidi sta je glasao ... Samo jedno pitanje: hoce li karta biti jeftinija ... Retoricko je, ako uopste znate sta to znaci, NECE, vec ste podigli cene, sad cete da recnete i povlascene kategorije, a tih pet posto koliko ste ustedeli ce da naraste na 15 jerbo cete morati da placate raznim botovima posao, a da nista ne rade ... Smesni ste, ali skroz ... Gadan mi je onaj Djilas, ali mi se nesto cini da je bio u pravu za vas, nesposobnjakovici ...

Jack

pre 9 godina

Sto rece covek, ovo je jos bolji posao za Apex - otkad se to IT usluge naplacuju na procenat? I to usluge koje uopste ne mogu direktno uticati na promet i povecanje naplate? Van pameti, ali dobro, nije da smo ocekivali nesto dobro od ovih.

Pesnica pravde

pre 9 godina

Neka stave cenu pojedinacne voznje da bude 25-30 dinara, povlastice za penzose 1000, za nezaposlene i studente po 600, i svi ce kupovati karte i placati prevoz.
Ako do ovoga ne dodje, doci ce do raspada i ovog skrnavog sistema, i teret ce platiti neduzni kontrolori koji su bedni kao i narod koji nema za prevoz.
Ljudi koji odredjuju cene karata se ne vozep revozom i ne zive zivotima obicnih ljudi.

zoran

pre 9 godina

Ala ste zeznuli Apex, sada sa 2,6% odrzavaju software, nema 300 zaposlenih. Eno ih placu sad imaju cistu lovu bez troskova osim za svoje plate.

Aleksandar

pre 9 godina

Botovi i vi glavonje SNSa, ne kapirate vi da ste provaljeni odavno? Da svi bruje o vasim dogodovstinama na komentarima vesti novinskih agencija?
Lep ste dokaz ko nama vodi drzavu.

Postizborna PREVARAAA !!!

pre 9 godina

Eeee, zavrsena su predizborna obecanja - pocela je postizborna istina! Kompletna predizborna politicka strategija SNS-a pala je u vodu! Prvo su pljuvali po demokratama, optuzivali ih da kradu narod preko Bus Plus-a, sad dodjose na vlast i poceli da kradu jos vise! Cist bezobrazluk! Ako gradjani ovog grada imaju bar gram zdravog mozga, na sledecim izborima (nadam se prevremenim!) SNS bi trebalo da bude ISPOD CENZUSA, jer su se pokazali kao nevidjeni lazovi!

igi

pre 9 godina

Studenti i treba da placaju studiranje nije moranje bec privilegija, besplatnog skolstva i socijalnih davanja ste se odrekli '91 godine pa sad neka vasa deca uzivaju u plodovima vase demokratije i trulog kapitalizma.

bane

pre 9 godina

Sve sto se lose desava u nasoj zemlji krivi smo mi [narod]zato sto to cutanjem odobravamo i svesno posmatramo ,a kada najebemo pocnemo da kukamo!Tako treba kada nema otpora na bahatost!

Miloš

pre 9 godina

"ozbiljno razmišljaju o tome da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu"... Čak i u Nemačkoj postoje povlašćene kategorije među studentima i penzionerima! A ako oni nemaju visok standard, onda ne znam ko ima?! Koja smo mi banana-država! Cccc...

shone

pre 9 godina

Nije bitno kako će se zvati, već da li efikasno radi svoj posao . Sistem je skupo plaćen , danas mali broj građana plaća kartu, mislim da sistem naplate karata je skup i da bi trebalo smanjiti cenu karata i uvesti obavezu da svi moraju da plate kartu . Uvesti veći broj kontrolora i zakon koji će da štiti kontrolore , jer prevoz mora da se plaća redovno da bi bio isplativ i ekonomičan . Plate u Srbiji su male i prema tome formirati i cenu naplate karata , kada svi kupuju kartu biće para i u prevozu ...

drvobradi

pre 9 godina

Evo, odrzavacu im ja softver za 0.5% mesečno. Pa ovo je jos bolji dil za Apex, u prethodnom su morali cak i da rade, zaposle kontrolore, održavaju hardver. Ovo je jedna od najvecih kradja u poslednjih 15g, a sada se tu uvalio i SNS. Nema ovo veze sa naplatom karata, ovo je bezobzirna kradja državne imovine.

Hestija

pre 9 godina

Trebalo bi naplaćivanje karata vratiti GSP da bi mogao da izdvaja za održavanje voznog parka. Od naplate karate GSP je mogao da se razvija. Građani apeluju da se naplaćivanje karata vrati GSP, i kondukteri iz GSP-a da nastave da rade. Sramota dokle nas je dovela vlast Dragana Đilasa.

Dušan

pre 9 godina

Umesto 8,53% grad će izdvajti 2,6%, a pritom kaže: "prema tom sporazumu, Grad će preuzeti više od 300 zaposlenih koji rade na kontroli i naplati karata, a u “Apeksu” će biti zaduženi samo za održavanje softvera sistema"!?!?
Pa u čemu je razlika?! Sada će Grad morati da izdvaja dodatni procent za 300 plata mesečno, koje je izdvajao ''Apex'' do sada!
Smejurija!

molba

pre 9 godina

molio bih B92 da malo zastite svoj sajt, da li primecujete broj minusa na prvih 20 komentara kako je skoro pa isti, pa ovo je svakom jasno da ovo radi neki sistem i lupa minuse. po 200i vise minusa na komentar a skora da nema komentara koji hvale ovaj ugovor

Mika

pre 9 godina

Ako grad preuzme 300 zaposlenih i ostane ta 3% to se svede na isto,Genijalna ideja velikog vodje, da ne bude džaba su pljuvali po Đilasu nema više bus-plusa već mali-bus. Nije šija nego vrat.

Moca

pre 9 godina

Ljudi su mahom ogorceni na ovakvu vest jer pretpostavljam da su eventualnim ukidanjem Bus Plusa ocekivali i ukidanje placanja karte... Sasvim razumljivo i veoma logicno zvuci ideja da se u dvomilionskom gradu sa preko 1000 vozila gradskog prevoza ne placa karta. Naravno, pod uslovom da vozaci rade za dzabe a vozila umesto na dizel idu na vazduh. Bus Plus naravno treba izbaciti kompletno iz svega sto ima veze sa gradskom prevozom, ali ako to vec nije moguce onda moze i ovako - naplata treba da bude JEDINO i ISKLJUCIVO u nadleznosti GSP-a, a ne neke privatne firme.

Boriska

pre 9 godina

Gradska vlast i gradski prevoz su u ozbiljnom minusu i dubiozi i to sada mora da se nadoknadi a vise nema prostora jer mesecima nema pune naplate karata. Mislim da je potpuno nebitno kako se sistem zove; ako je u pitanju isti sistem ne vidim nikakav razlog da mu se promeni ime, potrebno je samo da se poveca naplativost prevoza. Potreban nam je sto jednostavniji sistem sa sto manje izmena jer ce to najmanje da kosta. I naravno , ponavljam , prevoz mora da se placa jer ako u gradu od gotovo dva miliona stanovnika vecina uopste ne placa prevoz a takva je situacija ovde mesecima i godinama, taj grad moze samo da bankrotira.

goca

pre 9 godina

Ako se Apeksu isplati da održava ove sisteme za nešto iznad dva procenata onda je sasvim jasno koliko se na kartama zarađivalo. Samo je pitanje čiji je bio lični interes?

sAla

pre 9 godina

Haaaa....hahahahahahahahaha....
Zipa samo broj negativnih na sve , ali bas sve komentare...
U rasponu od 230 - 270, ne mogu da verujem !?!
Taman da bude vise nego ovih sto su +.


HAaaaaaaaahahahahahah

Ana.

pre 9 godina

"Prema nezvaničnim saznanjima, nove karte u gradskom prevozu bi se koristile kao platne kartice i dopunjavale bi se u skoro svakoj prodavnici."

Aha. NOVE karte.

demokrata

pre 9 godina

Narode pogledajte minuse.Od 195-202.Sta to govori? Govori da jedan BOT se opet navalio na tastaturu. U predizbornoj kampanji mu se usijala tastataura. Nadao se poslu.Ali ga ovi radikali izigrali i rekli mu da nastavi "posao" I on nastavlja i nada se

eeee

pre 9 godina

a gle ovih 200 botova kako revnosno lupaju minuse... inace, ja sam odavno rekao da su svi na politickoj sceni srbije lopovi, secikese, kriminalci, generalno, talog ovog drustva, a vi i dalje glasajte...

Biljana

pre 9 godina

To je prva stvar za penzionere koju treba ukinuti, ni u jednoj zemlji oni nemaju besplatan prevoz. Imate penzionere koji primaju 60000 i ne placaju, pa zasto bi onda nezaposleni placao?!!! A koja je logika da i zaposleni placa? Mnogo plata su male u odnosu na penzije. Moze da se da neka privilegija penzioneru sa malim primanjima a ne da ne placaju nista. Pa dovoljno je dati uz dokaze nekoliko besplatnih voznji mesecno a ne ovako.

Duos

pre 9 godina

A Djilas vam nije valjao? Sad vise nema pomoci novim majkama i majkama sa visw dece, nema besplatne vantelesne oplodnje, nema jeftinijih karata za studente i penzionere, nema izgradnje skola i vrtica, nema novih mostova. Svaki stanovnik i zasluzuje vlast za koju je glasao.

Mirjana Popovic

pre 9 godina

Sram vas bilo botovi sto lupate minuse kad je ovo de facto.. pa imate li valjda i vi babe i dede, vi ste valjda neki studenti. Razmisljate li vi uopste svojom glavom??? Imate li valjda i vi bar malo dostojanstva?

milovan

pre 9 godina

Prvi udarac je bio na trudnice od ove vlasti koliko se ja secam. Prvo sto su im kasnili primanja koja treba da dobiju, kada su na porodiljskom, pa kada je to stiglo, ispacivali su u CELOSTI. E pa su na tu isplatu udarali onaj solidarni porez pa su im odbijali to sto su jos cekali. A sada ovo -"Prema saznanjima 24 sata, u gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju o tome da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu. To znači da će studenti plaćati višu cenu mesečne karte, dok penzioneri više neće kupovati godišnju kartu od 400 dinara, već će svakog meseca izdvajati novac za gradski prevoz." Sta da vam kazem ljudi. Glasali ste gledajte. Ja sam hvala Bogu glasao za druge ne za DS i ne za SRS aka SNS. Molim Boga da dobijem neki posao koji je dobro placen pa da izvucem najdraze da se ne jebava** u ovoj kvazi drzavi sa kvazi strucnjacima. Tuga te uhvati kada se samo setis da sam pre `99 mogao za 50 din svast, a sada bez 2000 din ne mozes da pazaris nigde

republika

pre 9 godina

Cackajte jos malo po studentskom standardu i desice vam se ono cega se svaka vlast u svetu najvise plasi, a to je velika studentska pobuna. Takve stvari se dogadjaju sa vremena na vreme svuda a ovde toga odavno nije bilo. Razmislite o tome nazadnjaci, dobro razmislite... studenata su se i diktatori plasili.

AlekS

pre 9 godina

Izgleda su su advokati rekli ovim naprednjackim neznalicama da ce ceo GSP biti turski ako se budu sudili. Ova varijanta ce nas garantovano kostati mnogo vise i zbog toga moraju penzionerima i studentima da ukinu popust. Ne treba se cuditi ako nam podignu i cenu voznje na recimo 100 dinara jer ovakvi gafovi kostaju

Predrag

pre 9 godina

Hehehe, samo navalite, nije vam Djilas valjao sto je pravio most, obdanista, skole, biciklisticke staze, parkove, tranvaje, autobuse, ovi vam valjaju, ovaj poltron Sinisa Mali i Vesic, ne zna se ko je veci sljam i verovali ste najvecem mathauzenu, hehehe placacete vi jos mnogo a da niste ni svesni sta vec, recimo, zvezdu, veliku Vuckovu ljubav, za decu cemo mi da skupljamo kao i za nesrece, hehehe

Miloš

pre 9 godina

Ovo je fenomenalna vest - za Apeks. Pa rešiće se najproblematičnijeg dela sistema, kontrole karata i plaćanja 300 zaposlenih, a baviće se svojim core biznisom, održavanjem softvera, što može da radi nekoliko (odlično plaćenih) IT stručnjaka. Pritom, neće imati pritisak javnosti i političkih partija u svom poslu...

janok

pre 9 godina

100 плата, то су два нова аутобуса месечно. Зашто лепо не уведете наплату преко неког смс сервиса или рачуна за струју, ставите неки симболичан износ за сваког члана домаћинства и остатак који ионако дајете из буџета лепо средите финансирање целог система? Сви нек плаћају јавно добро. Као што сви плаћамо школе (иако не идемо сви у школу), сви плаћамо факултете (иако не идемо сви на факултете), сви плаћамо пдв за културу(иако не идемо сви у позоршите)... Смањите трошкове до максимума. То су урадили многи градови европе, можемо и ми. Само треба објаснити народу да је то боље.

mixmax

pre 9 godina

Ahahahahaha,pa uvek je bilo :obećanje-ludom radovanje a pametnom-nadanje!!!
Ako ste mislili da su ovi bolji od onih predhodnih-grdno ste se prevarili.
i molim eurofanatike da mi ne drže predavanje kako se "svuda u svetu plaća...bla,bla,jer mi nismo svet već "crna rupa na persiskom tepihu"ako se ne varam.

Nenad

pre 9 godina

Tolika buka kako je BP proizvod mutnih tj. kriminalnih radnji i da ce se ceo Beograd tresti kad se sazna prava istina o nastanku i funkcionisanju BP i na kraju dogovor i 2.6% prihoda svakog meseca za "odrzavanje softvera", vece cene karata za studente, valjda zato sto su im skolarine male, i ukidanje godisnje karte za nesrecne srpske penzionere koji jedva i za hranu imaju. Znaci, u ovoj zemlji je, vec decenijama, nemoguce izbeci svakodnevni osecaj gadjenja prema svima koji vrse vlast u njoj.

Slobodan

pre 9 godina

Niste valjda mislili da ce lopovi ukinuti lopovski sistem?! Samo ce ga unaprediti i otimace jos vise novca od gradjana.
A vidim da su sns-placenici aktivni na glasanju. Izgleda da ih je "gospodin" mlohavi diktator popreko pogledao uz duboki uzdah i spojene prste leve i desne ruke, pa sada moraju da glasaju, sve i ako znaju da ce i oni to placati iz svoga dzepa. Oooo, bolesna Srbijo...

ha-ha-ha kakvo licemrje gradske lazljive kamarile

pre 9 godina

To je znaci tako dugo ocekivano resenje od strane SNS-a Malog i Vesica.... ?
Kako ih samo nije SRAMOTA ?
Pa neverovatno je koliko su optuzbi izrekli na racun funkcionisanja BUS-plusa, do sumnje da iza ove firme stoji Djilas?
I na kraju , sve ostaje po starom sto znaci da su njihove optuzbe bile totalno neosnovane, neistinite i zlonamerne.
Najverovatnije je da su se u medjuvremenu narodski receno ~usemili~ tako , da im je BUS plus prosto receno postao fenomenalan toliko, da ce i penzionerima i studentima zaracunati daleko vece mesecne iznose za prevoz???
E, vala necete bar vecini, koja ce se sada vama ljigavcima u inat svercovati jos vise, pa da vidimo kako cete se snaci vi populisticka lazljiva bratijo na vlasti!
Zar niste do pre tri meseca zagovarili NEPLACANJE Bus Plusa ? E imacete ga sada na delu bar sto se mene tice!

Ubi

pre 9 godina

Dobar deo studenata ionako nema povlasticu, tj.nece da placa ni ovako snizenu, odnosno povlascenu cenu mesecne karte.
U koliko se ta cena podigne, efekat ce prakticno biti taj da ce oni koji su do sada placali kartu, u buduce ce je placati skuplje, a oni koji je do sad nisu placali ti tek od sada nece placati kartu.

xexexe

pre 9 godina

Tako treba! Svom snagom, snažno protiv Apexa! Umesto 800.000€ biće im dovoljno i 200.000€ mesečno, a osnovati novo preduzeće,mnogo povoljnije za SNSovce, napuniti ih najefikasnijim botovima! Da cepaji karte!

SNS prevaranti

pre 9 godina

Ovce, glasali ste da vam ovi obezbede bolje, a dobili ste šipak. Pravićete vi Đilasa od blata. Svi vi kome je, kao, smetao bus plus sada ćete da plaćate punu kartu, nema više povlašćenih...pa ćete se naučuti pameti. Inače, mediji ili dajte kompletnu informaciju ili zaćutite, ako ne znate. Zamenu oštećenih validatora će vršiti grad, a oni nisu jeftini. Rabat za prodaju karata plaća grad. Kontrolore plaća grad, a to je oko 110.000 evra mesečno. tako da je sve ovo pšresipanje iz sušljeg u prazno, da se opravda prljava kampanja koju je SNS vodio, da se, kao, nešto menja, a sve će ovo biti na štetu građana. Iz dana u dan isplivava nesposobnost i neznanje sns prevaranata, građani uviđaju da su to vrhunski prevarati...letećete vrlo brzo...

Milos

pre 9 godina

Student sam, zadovoljan sam trenutnim stanjem, ali eto, dignite cenu, uvek ima da se iscedi iz ovog naroda još (i to od studenata i penzionera?!?!) pošto smo pokazali da svakakve gluposti vlasti tolerišemo. A glavna okosnica vaše (anti)kampanje tokom prošlih izbora bilo je upravo ovo, a sada ste pojeli spostveno go*no. Čekam sledeće izbore. I zbog poplava i zbog ovoga između ostalog

ice9

pre 9 godina

Gde su mesecne karte, nedeljne karte, dnevne karte, obavestenje na svakoj stanici kada stize autobus, pa vi bre ljudima naplacujete sms informaciju kada stize vozilo pa kako vas bre nije sramota vise?

Jovana

pre 9 godina

"Prema saznanjima 24 sata, u gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu. To znači da će studenti plaćati višu cenu mesečne karte dok penzioneri više neće kupovati godišnju kartu od 400 dinara već će svakog meseca izdvajati novac za gradski prevoz."
SRAMOTA DA VAS BUDE.

djuro

pre 9 godina

ovi iz SNSa ne zaju gde udaraju

patetika, neznanje, demagogija, populizam, lazna obecanja, busanje u junacke grudi, gomila gluposti, jednom reci- OPSTE LUDILO!!!!!!!

Aleksa

pre 9 godina

Srbija i političari u njoj su definicija paradoksa. Od priče o mafijaškoj pozadini "firme osnovane od 500 evra" (Apeks) do faktičkog priznavanja poslovanja te firme i igranjem igre procenata sa istom tom firmom samo da bi se odlomilo parče kolača i preuzeo deo kontrole kroz svoje tokove, odjednom se ide ka totalnom poskupljenju i ukidanju povlastica za onu grupu građana koji su po socijalnoj definiciji i statusu praktično sirotinja.

Mi kao narod nismo zaslužili bolje političare od trenutne garniture i apsolutno zaslužujemo sve što se dešava zato što dozvoljavamo da nam ovo radi nepismena i neobrazovana bagra da diskutabilnim diplomama i karijerom uvlakača. Njih ne treba da bude sram, oni obraza nemaju, treba sami da se stidimo. Prijatno.

djuro

pre 9 godina

ovi iz SNSa ne zaju gde udaraju

patetika, neznanje, demagogija, populizam, lazna obecanja, busanje u junacke grudi, gomila gluposti, jednom reci- OPSTE LUDILO!!!!!!!

SNS prevaranti

pre 9 godina

Ovce, glasali ste da vam ovi obezbede bolje, a dobili ste šipak. Pravićete vi Đilasa od blata. Svi vi kome je, kao, smetao bus plus sada ćete da plaćate punu kartu, nema više povlašćenih...pa ćete se naučuti pameti. Inače, mediji ili dajte kompletnu informaciju ili zaćutite, ako ne znate. Zamenu oštećenih validatora će vršiti grad, a oni nisu jeftini. Rabat za prodaju karata plaća grad. Kontrolore plaća grad, a to je oko 110.000 evra mesečno. tako da je sve ovo pšresipanje iz sušljeg u prazno, da se opravda prljava kampanja koju je SNS vodio, da se, kao, nešto menja, a sve će ovo biti na štetu građana. Iz dana u dan isplivava nesposobnost i neznanje sns prevaranata, građani uviđaju da su to vrhunski prevarati...letećete vrlo brzo...

Milos

pre 9 godina

Student sam, zadovoljan sam trenutnim stanjem, ali eto, dignite cenu, uvek ima da se iscedi iz ovog naroda još (i to od studenata i penzionera?!?!) pošto smo pokazali da svakakve gluposti vlasti tolerišemo. A glavna okosnica vaše (anti)kampanje tokom prošlih izbora bilo je upravo ovo, a sada ste pojeli spostveno go*no. Čekam sledeće izbore. I zbog poplava i zbog ovoga između ostalog

ha-ha-ha kakvo licemrje gradske lazljive kamarile

pre 9 godina

To je znaci tako dugo ocekivano resenje od strane SNS-a Malog i Vesica.... ?
Kako ih samo nije SRAMOTA ?
Pa neverovatno je koliko su optuzbi izrekli na racun funkcionisanja BUS-plusa, do sumnje da iza ove firme stoji Djilas?
I na kraju , sve ostaje po starom sto znaci da su njihove optuzbe bile totalno neosnovane, neistinite i zlonamerne.
Najverovatnije je da su se u medjuvremenu narodski receno ~usemili~ tako , da im je BUS plus prosto receno postao fenomenalan toliko, da ce i penzionerima i studentima zaracunati daleko vece mesecne iznose za prevoz???
E, vala necete bar vecini, koja ce se sada vama ljigavcima u inat svercovati jos vise, pa da vidimo kako cete se snaci vi populisticka lazljiva bratijo na vlasti!
Zar niste do pre tri meseca zagovarili NEPLACANJE Bus Plusa ? E imacete ga sada na delu bar sto se mene tice!

xexexe

pre 9 godina

Tako treba! Svom snagom, snažno protiv Apexa! Umesto 800.000€ biće im dovoljno i 200.000€ mesečno, a osnovati novo preduzeće,mnogo povoljnije za SNSovce, napuniti ih najefikasnijim botovima! Da cepaji karte!

ice9

pre 9 godina

Gde su mesecne karte, nedeljne karte, dnevne karte, obavestenje na svakoj stanici kada stize autobus, pa vi bre ljudima naplacujete sms informaciju kada stize vozilo pa kako vas bre nije sramota vise?

Jovana

pre 9 godina

"Prema saznanjima 24 sata, u gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu. To znači da će studenti plaćati višu cenu mesečne karte dok penzioneri više neće kupovati godišnju kartu od 400 dinara već će svakog meseca izdvajati novac za gradski prevoz."
SRAMOTA DA VAS BUDE.

Aleksa

pre 9 godina

Srbija i političari u njoj su definicija paradoksa. Od priče o mafijaškoj pozadini "firme osnovane od 500 evra" (Apeks) do faktičkog priznavanja poslovanja te firme i igranjem igre procenata sa istom tom firmom samo da bi se odlomilo parče kolača i preuzeo deo kontrole kroz svoje tokove, odjednom se ide ka totalnom poskupljenju i ukidanju povlastica za onu grupu građana koji su po socijalnoj definiciji i statusu praktično sirotinja.

Mi kao narod nismo zaslužili bolje političare od trenutne garniture i apsolutno zaslužujemo sve što se dešava zato što dozvoljavamo da nam ovo radi nepismena i neobrazovana bagra da diskutabilnim diplomama i karijerom uvlakača. Njih ne treba da bude sram, oni obraza nemaju, treba sami da se stidimo. Prijatno.

Duos

pre 9 godina

A Djilas vam nije valjao? Sad vise nema pomoci novim majkama i majkama sa visw dece, nema besplatne vantelesne oplodnje, nema jeftinijih karata za studente i penzionere, nema izgradnje skola i vrtica, nema novih mostova. Svaki stanovnik i zasluzuje vlast za koju je glasao.

Mika

pre 9 godina

Ako grad preuzme 300 zaposlenih i ostane ta 3% to se svede na isto,Genijalna ideja velikog vodje, da ne bude džaba su pljuvali po Đilasu nema više bus-plusa već mali-bus. Nije šija nego vrat.

Ubi

pre 9 godina

Dobar deo studenata ionako nema povlasticu, tj.nece da placa ni ovako snizenu, odnosno povlascenu cenu mesecne karte.
U koliko se ta cena podigne, efekat ce prakticno biti taj da ce oni koji su do sada placali kartu, u buduce ce je placati skuplje, a oni koji je do sad nisu placali ti tek od sada nece placati kartu.

Dušan

pre 9 godina

Umesto 8,53% grad će izdvajti 2,6%, a pritom kaže: "prema tom sporazumu, Grad će preuzeti više od 300 zaposlenih koji rade na kontroli i naplati karata, a u “Apeksu” će biti zaduženi samo za održavanje softvera sistema"!?!?
Pa u čemu je razlika?! Sada će Grad morati da izdvaja dodatni procent za 300 plata mesečno, koje je izdvajao ''Apex'' do sada!
Smejurija!

republika

pre 9 godina

Cackajte jos malo po studentskom standardu i desice vam se ono cega se svaka vlast u svetu najvise plasi, a to je velika studentska pobuna. Takve stvari se dogadjaju sa vremena na vreme svuda a ovde toga odavno nije bilo. Razmislite o tome nazadnjaci, dobro razmislite... studenata su se i diktatori plasili.

Predrag

pre 9 godina

Hehehe, samo navalite, nije vam Djilas valjao sto je pravio most, obdanista, skole, biciklisticke staze, parkove, tranvaje, autobuse, ovi vam valjaju, ovaj poltron Sinisa Mali i Vesic, ne zna se ko je veci sljam i verovali ste najvecem mathauzenu, hehehe placacete vi jos mnogo a da niste ni svesni sta vec, recimo, zvezdu, veliku Vuckovu ljubav, za decu cemo mi da skupljamo kao i za nesrece, hehehe

Postizborna PREVARAAA !!!

pre 9 godina

Eeee, zavrsena su predizborna obecanja - pocela je postizborna istina! Kompletna predizborna politicka strategija SNS-a pala je u vodu! Prvo su pljuvali po demokratama, optuzivali ih da kradu narod preko Bus Plus-a, sad dodjose na vlast i poceli da kradu jos vise! Cist bezobrazluk! Ako gradjani ovog grada imaju bar gram zdravog mozga, na sledecim izborima (nadam se prevremenim!) SNS bi trebalo da bude ISPOD CENZUSA, jer su se pokazali kao nevidjeni lazovi!

Mirjana Popovic

pre 9 godina

Sram vas bilo botovi sto lupate minuse kad je ovo de facto.. pa imate li valjda i vi babe i dede, vi ste valjda neki studenti. Razmisljate li vi uopste svojom glavom??? Imate li valjda i vi bar malo dostojanstva?

Miloš

pre 9 godina

Ovo je fenomenalna vest - za Apeks. Pa rešiće se najproblematičnijeg dela sistema, kontrole karata i plaćanja 300 zaposlenih, a baviće se svojim core biznisom, održavanjem softvera, što može da radi nekoliko (odlično plaćenih) IT stručnjaka. Pritom, neće imati pritisak javnosti i političkih partija u svom poslu...

Aleksandar

pre 9 godina

Botovi i vi glavonje SNSa, ne kapirate vi da ste provaljeni odavno? Da svi bruje o vasim dogodovstinama na komentarima vesti novinskih agencija?
Lep ste dokaz ko nama vodi drzavu.

demokrata

pre 9 godina

Narode pogledajte minuse.Od 195-202.Sta to govori? Govori da jedan BOT se opet navalio na tastaturu. U predizbornoj kampanji mu se usijala tastataura. Nadao se poslu.Ali ga ovi radikali izigrali i rekli mu da nastavi "posao" I on nastavlja i nada se

sAla

pre 9 godina

Haaaa....hahahahahahahahaha....
Zipa samo broj negativnih na sve , ali bas sve komentare...
U rasponu od 230 - 270, ne mogu da verujem !?!
Taman da bude vise nego ovih sto su +.


HAaaaaaaaahahahahahah

Ana.

pre 9 godina

"Prema nezvaničnim saznanjima, nove karte u gradskom prevozu bi se koristile kao platne kartice i dopunjavale bi se u skoro svakoj prodavnici."

Aha. NOVE karte.

drvobradi

pre 9 godina

Evo, odrzavacu im ja softver za 0.5% mesečno. Pa ovo je jos bolji dil za Apex, u prethodnom su morali cak i da rade, zaposle kontrolore, održavaju hardver. Ovo je jedna od najvecih kradja u poslednjih 15g, a sada se tu uvalio i SNS. Nema ovo veze sa naplatom karata, ovo je bezobzirna kradja državne imovine.

milovan

pre 9 godina

Prvi udarac je bio na trudnice od ove vlasti koliko se ja secam. Prvo sto su im kasnili primanja koja treba da dobiju, kada su na porodiljskom, pa kada je to stiglo, ispacivali su u CELOSTI. E pa su na tu isplatu udarali onaj solidarni porez pa su im odbijali to sto su jos cekali. A sada ovo -"Prema saznanjima 24 sata, u gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju o tome da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu. To znači da će studenti plaćati višu cenu mesečne karte, dok penzioneri više neće kupovati godišnju kartu od 400 dinara, već će svakog meseca izdvajati novac za gradski prevoz." Sta da vam kazem ljudi. Glasali ste gledajte. Ja sam hvala Bogu glasao za druge ne za DS i ne za SRS aka SNS. Molim Boga da dobijem neki posao koji je dobro placen pa da izvucem najdraze da se ne jebava** u ovoj kvazi drzavi sa kvazi strucnjacima. Tuga te uhvati kada se samo setis da sam pre `99 mogao za 50 din svast, a sada bez 2000 din ne mozes da pazaris nigde

Nenad

pre 9 godina

Tolika buka kako je BP proizvod mutnih tj. kriminalnih radnji i da ce se ceo Beograd tresti kad se sazna prava istina o nastanku i funkcionisanju BP i na kraju dogovor i 2.6% prihoda svakog meseca za "odrzavanje softvera", vece cene karata za studente, valjda zato sto su im skolarine male, i ukidanje godisnje karte za nesrecne srpske penzionere koji jedva i za hranu imaju. Znaci, u ovoj zemlji je, vec decenijama, nemoguce izbeci svakodnevni osecaj gadjenja prema svima koji vrse vlast u njoj.

Slobodan

pre 9 godina

Niste valjda mislili da ce lopovi ukinuti lopovski sistem?! Samo ce ga unaprediti i otimace jos vise novca od gradjana.
A vidim da su sns-placenici aktivni na glasanju. Izgleda da ih je "gospodin" mlohavi diktator popreko pogledao uz duboki uzdah i spojene prste leve i desne ruke, pa sada moraju da glasaju, sve i ako znaju da ce i oni to placati iz svoga dzepa. Oooo, bolesna Srbijo...

zoran

pre 9 godina

Ala ste zeznuli Apex, sada sa 2,6% odrzavaju software, nema 300 zaposlenih. Eno ih placu sad imaju cistu lovu bez troskova osim za svoje plate.

AlekS

pre 9 godina

Izgleda su su advokati rekli ovim naprednjackim neznalicama da ce ceo GSP biti turski ako se budu sudili. Ova varijanta ce nas garantovano kostati mnogo vise i zbog toga moraju penzionerima i studentima da ukinu popust. Ne treba se cuditi ako nam podignu i cenu voznje na recimo 100 dinara jer ovakvi gafovi kostaju

eeee

pre 9 godina

a gle ovih 200 botova kako revnosno lupaju minuse... inace, ja sam odavno rekao da su svi na politickoj sceni srbije lopovi, secikese, kriminalci, generalno, talog ovog drustva, a vi i dalje glasajte...

goca

pre 9 godina

Ako se Apeksu isplati da održava ove sisteme za nešto iznad dva procenata onda je sasvim jasno koliko se na kartama zarađivalo. Samo je pitanje čiji je bio lični interes?

mixmax

pre 9 godina

Ahahahahaha,pa uvek je bilo :obećanje-ludom radovanje a pametnom-nadanje!!!
Ako ste mislili da su ovi bolji od onih predhodnih-grdno ste se prevarili.
i molim eurofanatike da mi ne drže predavanje kako se "svuda u svetu plaća...bla,bla,jer mi nismo svet već "crna rupa na persiskom tepihu"ako se ne varam.

Miloš

pre 9 godina

"ozbiljno razmišljaju o tome da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu"... Čak i u Nemačkoj postoje povlašćene kategorije među studentima i penzionerima! A ako oni nemaju visok standard, onda ne znam ko ima?! Koja smo mi banana-država! Cccc...

Biljana

pre 9 godina

To je prva stvar za penzionere koju treba ukinuti, ni u jednoj zemlji oni nemaju besplatan prevoz. Imate penzionere koji primaju 60000 i ne placaju, pa zasto bi onda nezaposleni placao?!!! A koja je logika da i zaposleni placa? Mnogo plata su male u odnosu na penzije. Moze da se da neka privilegija penzioneru sa malim primanjima a ne da ne placaju nista. Pa dovoljno je dati uz dokaze nekoliko besplatnih voznji mesecno a ne ovako.

bane

pre 9 godina

Sve sto se lose desava u nasoj zemlji krivi smo mi [narod]zato sto to cutanjem odobravamo i svesno posmatramo ,a kada najebemo pocnemo da kukamo!Tako treba kada nema otpora na bahatost!

molba

pre 9 godina

molio bih B92 da malo zastite svoj sajt, da li primecujete broj minusa na prvih 20 komentara kako je skoro pa isti, pa ovo je svakom jasno da ovo radi neki sistem i lupa minuse. po 200i vise minusa na komentar a skora da nema komentara koji hvale ovaj ugovor

gagi

pre 9 godina

Najpre Đilas u kampanji obaveštava penzionere da će totalno na....ti sa ovim novim radikalima, onda Mali šalje pamflete na kućne adrese kako mu ne pada na pamet i nije istina da će on ukinuti pomoć penzionerima, a onda pre mesec dana, u tišini svoje kancelarije, donosi odluku o ukidanju te pomoći, u paketu sa smanjenjem svih subvencija.
Anti Bus Plus kampanja je bila žestoka, te mafijaška firma, te Đilas pokrao, te sistem totalno nefunkcionalan, skup i komplikovan, a sada vidimo da sve ostaje isto, promeniće mu ime i uvesti svoje kartice, još će i tih 300 kontrolora uvaliti u javni sektor, poskupeti prevoz za penzionere i studente, a glasač snsa treba sve to da proguta. E, ne može, ovoga puta će se udaviti od tolike količine g....a.

janok

pre 9 godina

100 плата, то су два нова аутобуса месечно. Зашто лепо не уведете наплату преко неког смс сервиса или рачуна за струју, ставите неки симболичан износ за сваког члана домаћинства и остатак који ионако дајете из буџета лепо средите финансирање целог система? Сви нек плаћају јавно добро. Као што сви плаћамо школе (иако не идемо сви у школу), сви плаћамо факултете (иако не идемо сви на факултете), сви плаћамо пдв за културу(иако не идемо сви у позоршите)... Смањите трошкове до максимума. То су урадили многи градови европе, можемо и ми. Само треба објаснити народу да је то боље.

grrradjanka

pre 9 godina

Svaka cast na potezu! Sada bi trebalo ukinuti i druge povlascene kategorije: recimo, trudnicama naplacivati duplu kartu jer zauzimaju vise mesta, a nezaposleni da placaju punu cenu - sta ima uopste da se vozikaju kad ne idu na pos'o? I deci isto napucati cenu, radi motivacije da pesace do skole zbog zdravlja. Ako sam nekoga izostavila, podici cenu i za tu grupu, eto zbog zato.

Odoh, ponestaje mi ironije zbog mucnine koju izazivaju ovakvi potezi.

shone

pre 9 godina

Nije bitno kako će se zvati, već da li efikasno radi svoj posao . Sistem je skupo plaćen , danas mali broj građana plaća kartu, mislim da sistem naplate karata je skup i da bi trebalo smanjiti cenu karata i uvesti obavezu da svi moraju da plate kartu . Uvesti veći broj kontrolora i zakon koji će da štiti kontrolore , jer prevoz mora da se plaća redovno da bi bio isplativ i ekonomičan . Plate u Srbiji su male i prema tome formirati i cenu naplate karata , kada svi kupuju kartu biće para i u prevozu ...

igi

pre 9 godina

Studenti i treba da placaju studiranje nije moranje bec privilegija, besplatnog skolstva i socijalnih davanja ste se odrekli '91 godine pa sad neka vasa deca uzivaju u plodovima vase demokratije i trulog kapitalizma.

Ili glasaj ili ćuti!

pre 9 godina

Čitajući komentare i gledajući odnos +/- na njima, zapitam se kako je SNS uopšte pobedio na izborima. A pobedio je zato što ovi koji komentarišu i lupaju + i - nisu ni izašli na izbore.
Ako niste hteli da se izjasnite na izborima, nemojte ni da se izjašnajvate na komentarima.
PS. Ajde sada lupajte minuse iako znate da sam u pravu.

REVOLUCIJA

pre 9 godina

Evo zeleo bih da dam jedan pametan komentar:
SNS nije nimalo naivan projekat. SNS ima skoro milion clanova. Ako udovoljite svih milion clanova imacete sigurne glasove i sigurnu vlast. Da bi zadovoljili tih milion otimaju od nas koji smo glasali za druge ili nas koji nismo glasali, a ima nas recimo 4 miliona. Tako da dok tih 4 miliona trpi, ovaj 1 milion ce uzivati i glasati za SNS i SNS ce jos dugo vladati dok se ovih 4 miliona ne pobuni. Toliko.

Asto Vidatu

pre 9 godina

Penzionerima koji primaju manje od 20.000 dinara ukinuli novcanu pomoc, a sad ce i da im povecaju cenu karte?
Sreca pa penziju necu doziveti

Garca

pre 9 godina

Falio vam je Djilas? Dilas je napravio most, obnavljao gradski prevoz,skole,vrtice. Pomagao trudnicama, Davao je sancu mladima da se izkazu. A sta je ovaj "Mali" uradio, sve je to ukinuo. Grad je sacuvao samo 2 milliona za trudnice. Sve im fali sta su uradili DS za BG.Daj boze da nam se vrati Djilas I DS na vlast.

poludela

pre 9 godina

I onako ne plaćam, zabole me. I RTS sam prestala da plaćam. Ni vozačku dozvolu nisam promenila, zabole me. Niti imam nameru. Ne plaćam ništa. Zabole me. Ceo život nešto plaćam, nemam "leba da jedem" i jednostavno - dosta je bilo. Tužite me, uhapsite me, zabole me. Pred pucanjem sam, ne interesuje me ništa, nemam više šta da izgubim. Da platim kartu nemam nameru. Ćao.

Ivan Bg

pre 9 godina

Kad je uveden bus-plus, kupio sam karticu i bukvalno nisam usao u bus a da nisam platio voznju. Kad nisam imao para, nisam se ni vozio. Kad sam izracunao da mi je puno da dajem 150 dinara dnevno do posla i nazad, smislio sam da mi je super trening da pesacim po sat i po dnevno.
A svaki dan slusam od ovih lazova kako ne treba da se placa, kako su svi lopovi... E sad, posto je ovaj pricao da ne treba da se placa, a i vecina njegovih biraca misli da prevoz treba da bude besplatan, ja vise ne placam. Dok vas ne promenimo.

vlada milić

pre 9 godina

hahahahaha hahahahaha hahahahaha . lep pozdrav glasači Aleksandra Vučića . želimo vam udobnu vožnju , uz obavezno plaćanje karte , u našim autobusima a iz naših kancelarija u gradskoj upravi uz pesmu " ooo kako je lepo biti glup..."

Keka

pre 9 godina

U Srbiji je sve moguće, pa i to da nema povlaćenog stanovništva. Svuda u svetu đaci, studenti, nezaposleni, penzioneri, hedikepirane osobe imaju povlastice. Svuda osim u Srbiji.

Tuga.

Plaćamo pogrešan izbor!

jimifix

pre 9 godina

(Miloš, 27. maj 2014 19:17)

Moj drugar je inzenjer u Apeksu. I on mi je rekao nesto slicno. :D

A sto se tice Beograda pa za ovo su gradjani glasali, ko je mislio da ce biti drugacije mnogo je naivan.

Onako

pre 9 godina

Ako neko misli da ću da menjam plastiku i da je ponovo plaćam, onda se taj neko gadno zeznuo, kao što je vrlo nepromišljeno i glupo skidati penzionere i studente sa liste povlašćenih kategorija. Pojedinačna karta mora da pojeftini, da bude 20 ili 30 dinara, kako bi se ljudi motivisali da je plaćaju. Isto važi i za povlastice, bolje je da svi đaci plaćaju po 500 dinara mesečno nego 20% da plaća 1120 dinara mesečno.

Kada će idioti da shvate da je bolje da spuste cene i imaju procenat naplate od 90% nego sa ovim cenama da imaju procenat naplate od 25%?

Stella

pre 9 godina

Studenti, djaci, penzioneri, nezaposleni, lica sa posebnim potrebama - svuda u svetu su povlascene kategorije. U Srbiji je jedina povlastica zapravo partijska knjizica.

koje prevare

pre 9 godina

Ovi iz sns su stvarno bezpresedana prevaranti. Sad se pitam ako ukinu bus plus i formiraju negativ plus da li to znaci da svi mi moramo da vadimo nove kartice za prevoz novi redovi novo sikaniranje? Da li to znaci da mi koji imamo i one kartice na dopunu ce biti ponistene i nikom nista sto imamo po 1000 ili 2000 kredita za voznju na njima ?
Za neplacanje je kriv jedino SNS jer je aktivno urusavao sistem od prvog dana kampanjama anti bus plus itd. Sad dosli na vlast i mislili sad ce narod odma da nam plati jer smo mi prepravedni na vlast. Oce malo sutra kusajte svoja g..na koja se prosuli,Ja nemam nameru da vadim novu karticu dok ne potrosim na staroj a vi vidite kako ce te to da omogucite jer sam ja platio unapred nesto i to necu da vam poklonim. A ovi sto su glasali za ove sadasnje pitanje: Jel imate osecaj da licite na zivotinju sa velikim usima koja nosi terete ?

Radovan VII

pre 9 godina

"Mislim da je potpuno nebitno kako se sistem zove; ako je u pitanju isti sistem ne vidim nikakav razlog da mu se promeni ime, potrebno je samo da se poveca naplativost prevoza. (Boriska, 27. maj 2014 21:55)"

Potpuno ste u pravu da je potpuno nebitno kako se sistem zove, ali iskljucivo korisnicima tog sistema tj. putnicima. Gradskoj vlasti sa druge strane je to jedna od bitnijih stavki, jer promena imena znaci i promenu vizuelnog identita u ovakvim slucajevima, a to dalje znaci... dizajn i izradu novih kartica, legitimacija, materijala i svega necega na cemu ce neko uzeti velike pare upravo od onih kojima ime nije bitno tj. putnika. Samo je ortodoksni idiot mogao da se ponada da ce trio fantastiko Vesic-Mali-Covic, nakon svih afera i lopovluka koje su ih pratile tokom poslednje decenije, udruzeni raditi na bilo cemu osim licne zarade i promocije (procenat za gazdu se naravno podrazumeva). Beogradjani, veoma ste nisko pali na proslim izborima.

marry

pre 9 godina

eeeee, a kukali smo na Djilasa i busplus. Ovi ispadose najgori do sad. Ej, nikad se nije desilo da penzionere i studente tako tretiraju. I kakve kreditne kartice? valjda ce da postoji mesecna karta?!! a ove na dopunu vec rade kao kreditna kartica, dopunis i skidas kredit. I sta ce biti sa vremenskom kartom koju smo posle toliko protesta jedva iskukali? Samo jos jedan primer koliko ovu dusebriznu vlast zapravo zabole za narod u koji se kunu.

Boriska

pre 9 godina

Gradska vlast i gradski prevoz su u ozbiljnom minusu i dubiozi i to sada mora da se nadoknadi a vise nema prostora jer mesecima nema pune naplate karata. Mislim da je potpuno nebitno kako se sistem zove; ako je u pitanju isti sistem ne vidim nikakav razlog da mu se promeni ime, potrebno je samo da se poveca naplativost prevoza. Potreban nam je sto jednostavniji sistem sa sto manje izmena jer ce to najmanje da kosta. I naravno , ponavljam , prevoz mora da se placa jer ako u gradu od gotovo dva miliona stanovnika vecina uopste ne placa prevoz a takva je situacija ovde mesecima i godinama, taj grad moze samo da bankrotira.

Radovan VII

pre 9 godina

"Upravo je i procenat zarade Apeksa kao i snosenje troskova angazovanja dodatnih kontrolora bio najsporniji deo ugovora,jer je grad snosio troskove za dodatno ljudstvo sto nije bilo predvidjeno prvobitnim dogovorom" (konfliktna, 28. maj 2014 09:21)

Svaka cast, znate sta je bilo predvidjeno prvobitnim dogovorom, a ne znate ni sta ste upravo procitali u tekstu, ako ste uopste procitali...

Treci pasus...
"Naime, prema tom sporazumu, Grad će preuzeti više od 300 zaposlenih koji rade na kontroli i naplati karata, a u “Apeksu” će biti zaduženi samo za održavanje softvera sistema."

Ako je grad snosio troskove kontrolora do sada, od koga onda preuzimaju tih 300 kontrolora? Sami od sebe ili od Apex-a? Da imate malo mozga i logickog razmisljanja shvatili biste da je novim dogovorom Apex samo na dobitku jer vise nema obavezu da svakog meseca placa 300 kontrolora (~20 miliona dinara mesecno), nema obavezu da brine o hardveru, instalacijama, neispravnim karticama i ostalim reklamacijama, nema nikakve obaveze osim da vodi racuna o softveru (nekoliko zaposlenih) i ubire zagarantovanu cistu dobit svakog meseca. A penzioneri i studenti? Kolateralna steta.

Willi

pre 9 godina

Sve je to lepo procenti , grad , naplata ali mene interesuje da li ce sad cena karte biti realna 30 din ili ostaje ista , posto su jos pre proslih izbora pojedinci iz SNS-a pricali o realnim cenama karte posto su tadasnje bile napumpane ?

Coco Bill

pre 9 godina

Ne placaju se karte? Dobro, nema autobusa na ulicama i nema prevoza, a stoka neka ide peske. Kad im se smuci sami ce traziti da plate.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ki Mo No, 28. maj 2014 08:25)

A kako zoveš ove tvoje na vlasti ?! Ja bi ti rekao, ali bojim se da mi onda ne bi objavili komentar, a da smo stoka jesmo, jer ćutimo i dozvoljavamo da nas "vode", i "rade", ko ovce i volove. Ali....

pox

pre 9 godina

Hoce li Andrija Mladenovic i Zorana M. o "nezapamcenoj pljacki naroda"? Ovo kuvanje zabe ce se okoncati drasticnim povecanjem cene karata i kontrolama drasticnijim od onih koje su na sva zvona kritikovali.

Anja

pre 9 godina

Ja sam uvek bila za to da se prevoz mora placatI, ali da nam sad povecaju cenu karata, ne podrzavam. Bus plus je imao dovoljnu zaradu sa ovom cenom karte, ali mi se cini da novoj vlasti ni ta zarada nije dovoljna.

zoja

pre 9 godina

nego sta ce nego povecati cenu karata. ova vlast ima dva fronta - onaj lazni u predizbornoj i novi pravac delovanja kad preuzme tron koji nema veze s obecanjima. to se evo pokazuje i sada u slucaju bus plusa. sta su sve pricali a vidi sada. isti ko prethodnici.....uaaaaaa

IBJ

pre 9 godina

Kažite da sam zao, ali sad već počinjem da uživam u ovom pacerskom kalamburu koji nam svakodnevno servira Srpska Nedotupava Stranka. Evo imam i predlog za ime "novog" sistema: SNS Šlus!

Nebojsa

pre 9 godina

Da l zaista misle da smo ludi pa se ne secamo da su pre mesec dana pricali da je bus plus djilasovo cedo. Nije sistem bus plusa nikad bio los, nego je politicarima trebalo nesto cime bi kritikovali predhodnu vlast.

Prle

pre 9 godina

Hahahahahha bre, ni bus plus niste u stanju da ukinete ... Promenicete ime i oglobiti malo studente i penzionere, ako, blago meni, nek' Beograd vidi sta je glasao ... Samo jedno pitanje: hoce li karta biti jeftinija ... Retoricko je, ako uopste znate sta to znaci, NECE, vec ste podigli cene, sad cete da recnete i povlascene kategorije, a tih pet posto koliko ste ustedeli ce da naraste na 15 jerbo cete morati da placate raznim botovima posao, a da nista ne rade ... Smesni ste, ali skroz ... Gadan mi je onaj Djilas, ali mi se nesto cini da je bio u pravu za vas, nesposobnjakovici ...

nikola

pre 9 godina

Student sam i redovno placam mesecnu kartu, iako znam da lako mogu da se svercujem i bez iste (vecina to radi), ali ako ovo stvarno urade i povecaju karte ne da cu sa zadovoljstvom da se svercujem, nego sa osmehom od uha od uha!

Silver Surfer

pre 9 godina

Ovo su samo neki "rezultati" gradskih vlasti: drasticno umanjivanje naknade prodiljama za prvo dete, smanjivanje subencija za Infostan najugorzenijim kategorijama i ostalima koji su imali pravo na to i sada, povecanje iznosa mesecne karte za studente i penzionere. Ali, ko zna sta jos mozemo da ocekujemo od gradskog menadzera inace prekaljenog strucnjaka i nove perjanice SNS-a Gorana Vesica.
Takodje, jedan dobar deo biraca SNS-a verovao je da prevoz nece morati da placa te mi je jako drago sto su njihova verovanja rasprsena.
Izricito sam protiv podizanja cene mesecne karte za studente i penzionere. Smatram da bi cene trebalo da budu nize jer je prevoz katastrofalan, autobusi prljavi a red voznje ne postoji. Oni koji kukakju da neki penzioneri imaju visoke penzije treba da znaju da su oni svoje penzije zaradili i da su to uglavnom oni iza cijeg rada je ostalo nesto sto mozda i danas koristimo. Ako nista druga velika vecina je radila posteno.
Zatim, govori se da nece biti zaposljavanja u javnom sektoru kad evo ti 300 kontrolora. I po kom osnovu ce biti zaposleno tih 300 Spartanaca? Za stalno ili na ugovore na odredjeno?
I zamolio bih one koji veruju da se od cene karata moze finansirati gradski prevoz da ne pricaju gluposti. Grad je iz budzeta izdvajao na godisnjem nivou skoro 150 miliona evra za GSP. A gradski prevoz je opste dobro, on je potreba i zbog toga treba da bude dostupan svima.

Milance

pre 9 godina

Tresla se gora,rodio se miš.Toliko povike i hajke na Bus Plus da bi na kraju sn(e)sposobnjakovici nastavili pricu sa Apexom.Samo me zanima koliko ce trebati ovom narodu da shvati koliki su ovi prevaranti.

ivan78bg

pre 9 godina

Pritisci u vidu pretnje hapsenjima i kao prtistici u vidu neplacanje apexu od novembra meseca nisu urodili plodom. Sad apex ima samo za rentiranje softvera da uzima 2,6% Sjajan poslovni potez SNS-a. A grad ce da uzme josh jedno 8% na ime naplate karata jel:PP. Da ukinu povlascene kategorije? Hahah pa to je sjajno svaka cast:))

Moca

pre 9 godina

Ljudi su mahom ogorceni na ovakvu vest jer pretpostavljam da su eventualnim ukidanjem Bus Plusa ocekivali i ukidanje placanja karte... Sasvim razumljivo i veoma logicno zvuci ideja da se u dvomilionskom gradu sa preko 1000 vozila gradskog prevoza ne placa karta. Naravno, pod uslovom da vozaci rade za dzabe a vozila umesto na dizel idu na vazduh. Bus Plus naravno treba izbaciti kompletno iz svega sto ima veze sa gradskom prevozom, ali ako to vec nije moguce onda moze i ovako - naplata treba da bude JEDINO i ISKLJUCIVO u nadleznosti GSP-a, a ne neke privatne firme.

Milena

pre 9 godina

Kakva kradja naroda od strane vlasti. Svi su pricali da Bus Plus ne valja, a on je samo savesno obavljao svoj posao. Sad ce vlast moci da se bogati na grbaci penzionera i studenata, pa bravo.

posmatrač

pre 9 godina

Što se bunite? Vi ste glasali za ovu vladu i ovog gradonačelnika Beograda. Ovi će vam odrati kožu sa leđa i to kranje cinično, bezobrazno i brutalno.

kale

pre 9 godina

Kakvo laganje naroda...e,moj narode,moj narode...pravicete Djilasa od blata.
(Jovan, 27. maj 2014 18:58)
Sve je to isto, koji Djilas Isuseeeee...

Pesnica pravde

pre 9 godina

Neka stave cenu pojedinacne voznje da bude 25-30 dinara, povlastice za penzose 1000, za nezaposlene i studente po 600, i svi ce kupovati karte i placati prevoz.
Ako do ovoga ne dodje, doci ce do raspada i ovog skrnavog sistema, i teret ce platiti neduzni kontrolori koji su bedni kao i narod koji nema za prevoz.
Ljudi koji odredjuju cene karata se ne vozep revozom i ne zive zivotima obicnih ljudi.

Blago vama

pre 9 godina

Najbolje je "kako saznajemo samo sto nije potpisan ......". Klasika nazadnjackih laznih najava, jednog dana ce nam pokazati I taj ugovor kao I onaj o Er-Srbije.

Dragan

pre 9 godina

Penzionerske godisnje karte od 400 dinara trebaju i dalje da postoje ali da ne vaze izmedju 07:00 i 09:00 i izmedju 14:00 i 17:00 casova. Realno ova kategorija ljudi nije opterecena potrebom da bilo gde dodje u tacno vreme i sve sto mogu da odrade recimo u 08:00 mogu i posle 09:00 casova (prodavnica, pekara, apoteka, setnja, poseta prijateljima, izlazak na Kalemegdan, Adu, groblje, itd.). Ako neko od njih insistira da se besposlen vozi u vreme kada ljudi idu na posao, u skolu ili na fakultet, neka plati punu cenu pojedinacne ili mesecne karte.

dragan

pre 9 godina

sad poziv svih gradjana na ulice,dosta je bilo pljacke naroda,seme im se zatrovalo.nedam siptarima i sljamu ni dinara . mnogi su im dali glas zarad ukidanja apeksa,a sad da nas ovi pljackaju,nece moci.da vas vidim sugradjani sta cete.

ima li koga?

pre 9 godina

čekajte ljudi, pa zar se iko nadao da će političar da drži do svoje reči? :) zar se nadamo da će neki političar da uradi nešto dobro? samo ako može da se poveća cena ili smanji plata ili da nam se oduzmu prava...da nam se nametne ekspertno dobrovoljačko stezanje kaiša...!

Jack

pre 9 godina

Sto rece covek, ovo je jos bolji posao za Apex - otkad se to IT usluge naplacuju na procenat? I to usluge koje uopste ne mogu direktno uticati na promet i povecanje naplate? Van pameti, ali dobro, nije da smo ocekivali nesto dobro od ovih.

Hestija

pre 9 godina

Trebalo bi naplaćivanje karata vratiti GSP da bi mogao da izdvaja za održavanje voznog parka. Od naplate karate GSP je mogao da se razvija. Građani apeluju da se naplaćivanje karata vrati GSP, i kondukteri iz GSP-a da nastave da rade. Sramota dokle nas je dovela vlast Dragana Đilasa.

pukovnik Dragoljub

pre 9 godina

Ne razumem samo odakle im ideja da starima naplacuju kartu na mesecnom nivou? Kamo srece da ne placaju nikako jer oni vec sigurno nekome od penzije placaju markicu. Treba da ih je sramota. Da nece od toga da napune gradsku kasu.

Marija

pre 9 godina

Kako grad misli da sad opravda menjanje svoje odluke? Nije do bus plusa problem on je funkcionisao dobro I ova odluka Malog to zapravo potvrdjuje.

Stefan

pre 9 godina

Kakva je ovo sramota!!! Ovo je skandal nevidjenih razmera! Davace 2.6% privatnoj firmi NIZASTA(odrzavanje softvera? pa gomila validatora NE RADI U AUTOBUSIMA!). Umesto da smanjuju cene karata, oni ce sada povecati harac studentima(ja sam inace student i mnoge moje kolege koje dolaze iz unutrasnjosti imaju para taman za studentsku menzu, smestaj i tako neke osnovne potrebstine, inace im nije bilo svejedno da izdvoje 1100 za kartu a sad ne znam kako ce) i penzionerima koji isto jedva sastavljaju kraj sa krajem sa mizernim penzijama i terace ih svaki mesec da se cimaju da uplacuju harac. Naravno sve ostaje isto, malo su doterali vozni park pa im to sad daje za pravo da se oni ugradjuju. Kontrolori ce nastaviti verovatno da tretiraju gradjane bez novca za kartu kao kriminalce i olos. I svima super i veselo.

Blago vama

pre 9 godina

Kada je ovaj Mali izjavio da ce da raskinu ugovor za Bus-plus, bilo je gomila komentara da ovaj covek lupeta jer se ugovor raskida uz obostranu saglasnost ili se placaju penali. Na ovakve komentare su botovi natovarili stotine minusa. Sta sada, grad preuzima radnike a turci skidaju kajmak bez glavobolje oko kontrole I radnika, sto je gori deo posla. Botovi citajte pametne komentare I ucite jer ce te uvek ispasti poltroni bez svojeg misljenja.

Bob

pre 9 godina

Nerazumem sta bi ste vi gospodo Beogradjani hteli da neplacate a da se vozite i to u novim klimatizovanim autobusima. Pogledajte ostatak srbije.Ja se vozim do posla u autobusu koji je 1979 godine napravljen u FAP-u, doduse remontovan sa sedistima od skaja i bez klime i za to placam mesecnu kartu 3300 din. a mesecna zarada mi je 22000 din. Autobus imam na svaka dva sata, a stanica od stanice na oko 2 km, i zadovoljan sam. Nemojte preterivati jer uvek moze biti gore...

Iz spoljašnjosti

pre 9 godina

Sticajem okolnosti sam boravio u Beogradu tokom pet nedelja (a živim u drugom gradu) i lepo video da NIKO ne plaća kartu. Čak su me i savetovali da i ja to ne radim. Drugim rečima, svi mi koji nismo Beograđani plaćamo Beograđanima karte ... Sramota. Sramota za one koji kradu (tj. ne plaćaju kartu).

bus-plus busters

pre 9 godina

Zašto bo iko plaćao gradski prevoz od Slavije do Kalemegdana kada se bicikom siže za 12 minuta? Prigradska naselja su drugi padež...

Putnik

pre 9 godina

A raja se ponadala da ce da se vozi dzabe. Ima onih kojima je veliki namet karta za prevoz ma koliko kostala. Ipak, najveci broj putnika u stanju je da je plati ali posto su Srbi jajare i pilicari oni ce uvek kukati da je karta skupa. Kada bi im neko ponudio da se voze dzabe oni bi trazili da za to dobijaju honorar.

Ancikus

pre 9 godina

@Milena, bus plus nikad nije bio los?! Probaj da se vozis linijom 493, pa ces da vidis kako je dobar. Za tebe mozda i jeste dobar, jer mozes da se svercujes! Ali za nas koji smo uvek palcali markicu, akrtu, ne bih rekla da je dobar. Sta vise, katastofalan je!!!!

bachi

pre 9 godina

Trebalo bi naplaćivanje karata vratiti GSP da bi mogao da izdvaja za održavanje voznog parka. Od naplate karate GSP je mogao da se razvija. Građani apeluju da se naplaćivanje karata vrati GSP, i kondukteri iz GSP-a da nastave da rade. Sramota dokle nas je dovela vlast Dragana Đilasa. (Hestija, 27. maj 2014 22:43)
Znači opet đilas kriv a možda i đinđić,važno da ovi tvoji koji su lažima i klevetama uzeli vlast u beogradu nisu uopšte krivi jer ništa i ne rade(zato što ne znaju ne zato što su lenji)!

x

pre 9 godina

Ja lupam minuse. A nisam bot. To sto je posle loseg dosao neko isti ili gori, i dalje ne znaci da je ovaj prvi bio dobar. Tako da, ne, necemo praviti Djilasa od blata. Obojica su losi, nadam se nekome trecem u sto skorijoj buducnosti.

Ki Mo No

pre 9 godina

Ne placaju se karte? Dobro, nema autobusa na ulicama i nema prevoza, a stoka neka ide peske. Kad im se smuci sami ce traziti da plate.

Milica Jakovljevic

pre 9 godina

Da li neko stvarno misli da ce se kupovina karata za prevoz povecati samo zato sto vise nece pisati BUS PLUS?Ja sam penzioner i naravno da me je sramota sto se celu godinu vozikam za 400 dinara.

konfliktna

pre 9 godina

Upravo je i procenat zarade Apeksa kao i snosenje troskova angazovanja dodatnih kontrolora bio najsporniji deo ugovora,jer je grad snosio troskove za dodatno ljudstvo sto nije bilo predvidjeno prvobitnim dogovorom

Daj_šta_daš

pre 9 godina

Nije nikad ni bio problem sa BUS-PLUS već sa kvalitetom ugovora koji je „parazitskoj firmi“ davao nenormalne mogućnosti. A GSP propada! Raskidanje ugovora skupo bi koštalo grad.

kokos

pre 9 godina

Grad je uložio u ovaj sistem naplate karata. Na ono ranije se ne možemo vratiti jer bi to značilo bačen novac. Ali kako mogu razumeti da se ovaj sistem naplate karata i podele novca rasporedi na drugačiji način moguće je.

dragan

pre 9 godina

treba uvesti taksu na sve proizvode na teritoriji celog grada beograda koja bi isla na troskove za gsp pa vozite se posle slobodno bez karte do mile volje!

Srbin 100%

pre 9 godina

Preduzece Apeks svesno da nije ispunjavalo ugovorene obaveze je prihvatilo da za mali procenat od naplate karata i dalje odrzava softver,sto je na kraju krajeva najbolje resenje jer se izbegla duga parnica i gradjanima je omoguceno da i dalje imaju funkcionalan sistem za kupovinu karata za gradski prevoz

Hestija

pre 9 godina

Trebalo bi naplaćivanje karata vratiti GSP da bi mogao da izdvaja za održavanje voznog parka. Od naplate karate GSP je mogao da se razvija. Građani apeluju da se naplaćivanje karata vrati GSP, i kondukteri iz GSP-a da nastave da rade. Sramota dokle nas je dovela vlast Dragana Đilasa.

SNS prevaranti

pre 9 godina

Ovce, glasali ste da vam ovi obezbede bolje, a dobili ste šipak. Pravićete vi Đilasa od blata. Svi vi kome je, kao, smetao bus plus sada ćete da plaćate punu kartu, nema više povlašćenih...pa ćete se naučuti pameti. Inače, mediji ili dajte kompletnu informaciju ili zaćutite, ako ne znate. Zamenu oštećenih validatora će vršiti grad, a oni nisu jeftini. Rabat za prodaju karata plaća grad. Kontrolore plaća grad, a to je oko 110.000 evra mesečno. tako da je sve ovo pšresipanje iz sušljeg u prazno, da se opravda prljava kampanja koju je SNS vodio, da se, kao, nešto menja, a sve će ovo biti na štetu građana. Iz dana u dan isplivava nesposobnost i neznanje sns prevaranata, građani uviđaju da su to vrhunski prevarati...letećete vrlo brzo...

djuro

pre 9 godina

ovi iz SNSa ne zaju gde udaraju

patetika, neznanje, demagogija, populizam, lazna obecanja, busanje u junacke grudi, gomila gluposti, jednom reci- OPSTE LUDILO!!!!!!!

Milos

pre 9 godina

Student sam, zadovoljan sam trenutnim stanjem, ali eto, dignite cenu, uvek ima da se iscedi iz ovog naroda još (i to od studenata i penzionera?!?!) pošto smo pokazali da svakakve gluposti vlasti tolerišemo. A glavna okosnica vaše (anti)kampanje tokom prošlih izbora bilo je upravo ovo, a sada ste pojeli spostveno go*no. Čekam sledeće izbore. I zbog poplava i zbog ovoga između ostalog

ha-ha-ha kakvo licemrje gradske lazljive kamarile

pre 9 godina

To je znaci tako dugo ocekivano resenje od strane SNS-a Malog i Vesica.... ?
Kako ih samo nije SRAMOTA ?
Pa neverovatno je koliko su optuzbi izrekli na racun funkcionisanja BUS-plusa, do sumnje da iza ove firme stoji Djilas?
I na kraju , sve ostaje po starom sto znaci da su njihove optuzbe bile totalno neosnovane, neistinite i zlonamerne.
Najverovatnije je da su se u medjuvremenu narodski receno ~usemili~ tako , da im je BUS plus prosto receno postao fenomenalan toliko, da ce i penzionerima i studentima zaracunati daleko vece mesecne iznose za prevoz???
E, vala necete bar vecini, koja ce se sada vama ljigavcima u inat svercovati jos vise, pa da vidimo kako cete se snaci vi populisticka lazljiva bratijo na vlasti!
Zar niste do pre tri meseca zagovarili NEPLACANJE Bus Plusa ? E imacete ga sada na delu bar sto se mene tice!

janok

pre 9 godina

100 плата, то су два нова аутобуса месечно. Зашто лепо не уведете наплату преко неког смс сервиса или рачуна за струју, ставите неки симболичан износ за сваког члана домаћинства и остатак који ионако дајете из буџета лепо средите финансирање целог система? Сви нек плаћају јавно добро. Као што сви плаћамо школе (иако не идемо сви у школу), сви плаћамо факултете (иако не идемо сви на факултете), сви плаћамо пдв за културу(иако не идемо сви у позоршите)... Смањите трошкове до максимума. То су урадили многи градови европе, можемо и ми. Само треба објаснити народу да је то боље.

ice9

pre 9 godina

Gde su mesecne karte, nedeljne karte, dnevne karte, obavestenje na svakoj stanici kada stize autobus, pa vi bre ljudima naplacujete sms informaciju kada stize vozilo pa kako vas bre nije sramota vise?

Ubi

pre 9 godina

Dobar deo studenata ionako nema povlasticu, tj.nece da placa ni ovako snizenu, odnosno povlascenu cenu mesecne karte.
U koliko se ta cena podigne, efekat ce prakticno biti taj da ce oni koji su do sada placali kartu, u buduce ce je placati skuplje, a oni koji je do sad nisu placali ti tek od sada nece placati kartu.

xexexe

pre 9 godina

Tako treba! Svom snagom, snažno protiv Apexa! Umesto 800.000€ biće im dovoljno i 200.000€ mesečno, a osnovati novo preduzeće,mnogo povoljnije za SNSovce, napuniti ih najefikasnijim botovima! Da cepaji karte!

Jovana

pre 9 godina

"Prema saznanjima 24 sata, u gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu. To znači da će studenti plaćati višu cenu mesečne karte dok penzioneri više neće kupovati godišnju kartu od 400 dinara već će svakog meseca izdvajati novac za gradski prevoz."
SRAMOTA DA VAS BUDE.

Aleksa

pre 9 godina

Srbija i političari u njoj su definicija paradoksa. Od priče o mafijaškoj pozadini "firme osnovane od 500 evra" (Apeks) do faktičkog priznavanja poslovanja te firme i igranjem igre procenata sa istom tom firmom samo da bi se odlomilo parče kolača i preuzeo deo kontrole kroz svoje tokove, odjednom se ide ka totalnom poskupljenju i ukidanju povlastica za onu grupu građana koji su po socijalnoj definiciji i statusu praktično sirotinja.

Mi kao narod nismo zaslužili bolje političare od trenutne garniture i apsolutno zaslužujemo sve što se dešava zato što dozvoljavamo da nam ovo radi nepismena i neobrazovana bagra da diskutabilnim diplomama i karijerom uvlakača. Njih ne treba da bude sram, oni obraza nemaju, treba sami da se stidimo. Prijatno.

mixmax

pre 9 godina

Ahahahahaha,pa uvek je bilo :obećanje-ludom radovanje a pametnom-nadanje!!!
Ako ste mislili da su ovi bolji od onih predhodnih-grdno ste se prevarili.
i molim eurofanatike da mi ne drže predavanje kako se "svuda u svetu plaća...bla,bla,jer mi nismo svet već "crna rupa na persiskom tepihu"ako se ne varam.

Duos

pre 9 godina

A Djilas vam nije valjao? Sad vise nema pomoci novim majkama i majkama sa visw dece, nema besplatne vantelesne oplodnje, nema jeftinijih karata za studente i penzionere, nema izgradnje skola i vrtica, nema novih mostova. Svaki stanovnik i zasluzuje vlast za koju je glasao.

Slobodan

pre 9 godina

Niste valjda mislili da ce lopovi ukinuti lopovski sistem?! Samo ce ga unaprediti i otimace jos vise novca od gradjana.
A vidim da su sns-placenici aktivni na glasanju. Izgleda da ih je "gospodin" mlohavi diktator popreko pogledao uz duboki uzdah i spojene prste leve i desne ruke, pa sada moraju da glasaju, sve i ako znaju da ce i oni to placati iz svoga dzepa. Oooo, bolesna Srbijo...

Miloš

pre 9 godina

Ovo je fenomenalna vest - za Apeks. Pa rešiće se najproblematičnijeg dela sistema, kontrole karata i plaćanja 300 zaposlenih, a baviće se svojim core biznisom, održavanjem softvera, što može da radi nekoliko (odlično plaćenih) IT stručnjaka. Pritom, neće imati pritisak javnosti i političkih partija u svom poslu...

republika

pre 9 godina

Cackajte jos malo po studentskom standardu i desice vam se ono cega se svaka vlast u svetu najvise plasi, a to je velika studentska pobuna. Takve stvari se dogadjaju sa vremena na vreme svuda a ovde toga odavno nije bilo. Razmislite o tome nazadnjaci, dobro razmislite... studenata su se i diktatori plasili.

Nenad

pre 9 godina

Tolika buka kako je BP proizvod mutnih tj. kriminalnih radnji i da ce se ceo Beograd tresti kad se sazna prava istina o nastanku i funkcionisanju BP i na kraju dogovor i 2.6% prihoda svakog meseca za "odrzavanje softvera", vece cene karata za studente, valjda zato sto su im skolarine male, i ukidanje godisnje karte za nesrecne srpske penzionere koji jedva i za hranu imaju. Znaci, u ovoj zemlji je, vec decenijama, nemoguce izbeci svakodnevni osecaj gadjenja prema svima koji vrse vlast u njoj.

Predrag

pre 9 godina

Hehehe, samo navalite, nije vam Djilas valjao sto je pravio most, obdanista, skole, biciklisticke staze, parkove, tranvaje, autobuse, ovi vam valjaju, ovaj poltron Sinisa Mali i Vesic, ne zna se ko je veci sljam i verovali ste najvecem mathauzenu, hehehe placacete vi jos mnogo a da niste ni svesni sta vec, recimo, zvezdu, veliku Vuckovu ljubav, za decu cemo mi da skupljamo kao i za nesrece, hehehe

demokrata

pre 9 godina

Narode pogledajte minuse.Od 195-202.Sta to govori? Govori da jedan BOT se opet navalio na tastaturu. U predizbornoj kampanji mu se usijala tastataura. Nadao se poslu.Ali ga ovi radikali izigrali i rekli mu da nastavi "posao" I on nastavlja i nada se

Mirjana Popovic

pre 9 godina

Sram vas bilo botovi sto lupate minuse kad je ovo de facto.. pa imate li valjda i vi babe i dede, vi ste valjda neki studenti. Razmisljate li vi uopste svojom glavom??? Imate li valjda i vi bar malo dostojanstva?

milovan

pre 9 godina

Prvi udarac je bio na trudnice od ove vlasti koliko se ja secam. Prvo sto su im kasnili primanja koja treba da dobiju, kada su na porodiljskom, pa kada je to stiglo, ispacivali su u CELOSTI. E pa su na tu isplatu udarali onaj solidarni porez pa su im odbijali to sto su jos cekali. A sada ovo -"Prema saznanjima 24 sata, u gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju o tome da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu. To znači da će studenti plaćati višu cenu mesečne karte, dok penzioneri više neće kupovati godišnju kartu od 400 dinara, već će svakog meseca izdvajati novac za gradski prevoz." Sta da vam kazem ljudi. Glasali ste gledajte. Ja sam hvala Bogu glasao za druge ne za DS i ne za SRS aka SNS. Molim Boga da dobijem neki posao koji je dobro placen pa da izvucem najdraze da se ne jebava** u ovoj kvazi drzavi sa kvazi strucnjacima. Tuga te uhvati kada se samo setis da sam pre `99 mogao za 50 din svast, a sada bez 2000 din ne mozes da pazaris nigde

Ana.

pre 9 godina

"Prema nezvaničnim saznanjima, nove karte u gradskom prevozu bi se koristile kao platne kartice i dopunjavale bi se u skoro svakoj prodavnici."

Aha. NOVE karte.

igi

pre 9 godina

Studenti i treba da placaju studiranje nije moranje bec privilegija, besplatnog skolstva i socijalnih davanja ste se odrekli '91 godine pa sad neka vasa deca uzivaju u plodovima vase demokratije i trulog kapitalizma.

Mika

pre 9 godina

Ako grad preuzme 300 zaposlenih i ostane ta 3% to se svede na isto,Genijalna ideja velikog vodje, da ne bude džaba su pljuvali po Đilasu nema više bus-plusa već mali-bus. Nije šija nego vrat.

Dušan

pre 9 godina

Umesto 8,53% grad će izdvajti 2,6%, a pritom kaže: "prema tom sporazumu, Grad će preuzeti više od 300 zaposlenih koji rade na kontroli i naplati karata, a u “Apeksu” će biti zaduženi samo za održavanje softvera sistema"!?!?
Pa u čemu je razlika?! Sada će Grad morati da izdvaja dodatni procent za 300 plata mesečno, koje je izdvajao ''Apex'' do sada!
Smejurija!

AlekS

pre 9 godina

Izgleda su su advokati rekli ovim naprednjackim neznalicama da ce ceo GSP biti turski ako se budu sudili. Ova varijanta ce nas garantovano kostati mnogo vise i zbog toga moraju penzionerima i studentima da ukinu popust. Ne treba se cuditi ako nam podignu i cenu voznje na recimo 100 dinara jer ovakvi gafovi kostaju

eeee

pre 9 godina

a gle ovih 200 botova kako revnosno lupaju minuse... inace, ja sam odavno rekao da su svi na politickoj sceni srbije lopovi, secikese, kriminalci, generalno, talog ovog drustva, a vi i dalje glasajte...

sAla

pre 9 godina

Haaaa....hahahahahahahahaha....
Zipa samo broj negativnih na sve , ali bas sve komentare...
U rasponu od 230 - 270, ne mogu da verujem !?!
Taman da bude vise nego ovih sto su +.


HAaaaaaaaahahahahahah

Biljana

pre 9 godina

To je prva stvar za penzionere koju treba ukinuti, ni u jednoj zemlji oni nemaju besplatan prevoz. Imate penzionere koji primaju 60000 i ne placaju, pa zasto bi onda nezaposleni placao?!!! A koja je logika da i zaposleni placa? Mnogo plata su male u odnosu na penzije. Moze da se da neka privilegija penzioneru sa malim primanjima a ne da ne placaju nista. Pa dovoljno je dati uz dokaze nekoliko besplatnih voznji mesecno a ne ovako.

Moca

pre 9 godina

Ljudi su mahom ogorceni na ovakvu vest jer pretpostavljam da su eventualnim ukidanjem Bus Plusa ocekivali i ukidanje placanja karte... Sasvim razumljivo i veoma logicno zvuci ideja da se u dvomilionskom gradu sa preko 1000 vozila gradskog prevoza ne placa karta. Naravno, pod uslovom da vozaci rade za dzabe a vozila umesto na dizel idu na vazduh. Bus Plus naravno treba izbaciti kompletno iz svega sto ima veze sa gradskom prevozom, ali ako to vec nije moguce onda moze i ovako - naplata treba da bude JEDINO i ISKLJUCIVO u nadleznosti GSP-a, a ne neke privatne firme.

Bob

pre 9 godina

Nerazumem sta bi ste vi gospodo Beogradjani hteli da neplacate a da se vozite i to u novim klimatizovanim autobusima. Pogledajte ostatak srbije.Ja se vozim do posla u autobusu koji je 1979 godine napravljen u FAP-u, doduse remontovan sa sedistima od skaja i bez klime i za to placam mesecnu kartu 3300 din. a mesecna zarada mi je 22000 din. Autobus imam na svaka dva sata, a stanica od stanice na oko 2 km, i zadovoljan sam. Nemojte preterivati jer uvek moze biti gore...

goca

pre 9 godina

Ako se Apeksu isplati da održava ove sisteme za nešto iznad dva procenata onda je sasvim jasno koliko se na kartama zarađivalo. Samo je pitanje čiji je bio lični interes?

Iz spoljašnjosti

pre 9 godina

Sticajem okolnosti sam boravio u Beogradu tokom pet nedelja (a živim u drugom gradu) i lepo video da NIKO ne plaća kartu. Čak su me i savetovali da i ja to ne radim. Drugim rečima, svi mi koji nismo Beograđani plaćamo Beograđanima karte ... Sramota. Sramota za one koji kradu (tj. ne plaćaju kartu).

Ki Mo No

pre 9 godina

Ne placaju se karte? Dobro, nema autobusa na ulicama i nema prevoza, a stoka neka ide peske. Kad im se smuci sami ce traziti da plate.

Putnik

pre 9 godina

A raja se ponadala da ce da se vozi dzabe. Ima onih kojima je veliki namet karta za prevoz ma koliko kostala. Ipak, najveci broj putnika u stanju je da je plati ali posto su Srbi jajare i pilicari oni ce uvek kukati da je karta skupa. Kada bi im neko ponudio da se voze dzabe oni bi trazili da za to dobijaju honorar.

Boriska

pre 9 godina

Gradska vlast i gradski prevoz su u ozbiljnom minusu i dubiozi i to sada mora da se nadoknadi a vise nema prostora jer mesecima nema pune naplate karata. Mislim da je potpuno nebitno kako se sistem zove; ako je u pitanju isti sistem ne vidim nikakav razlog da mu se promeni ime, potrebno je samo da se poveca naplativost prevoza. Potreban nam je sto jednostavniji sistem sa sto manje izmena jer ce to najmanje da kosta. I naravno , ponavljam , prevoz mora da se placa jer ako u gradu od gotovo dva miliona stanovnika vecina uopste ne placa prevoz a takva je situacija ovde mesecima i godinama, taj grad moze samo da bankrotira.

kokos

pre 9 godina

Grad je uložio u ovaj sistem naplate karata. Na ono ranije se ne možemo vratiti jer bi to značilo bačen novac. Ali kako mogu razumeti da se ovaj sistem naplate karata i podele novca rasporedi na drugačiji način moguće je.

Srbin 100%

pre 9 godina

Preduzece Apeks svesno da nije ispunjavalo ugovorene obaveze je prihvatilo da za mali procenat od naplate karata i dalje odrzava softver,sto je na kraju krajeva najbolje resenje jer se izbegla duga parnica i gradjanima je omoguceno da i dalje imaju funkcionalan sistem za kupovinu karata za gradski prevoz

Daj_šta_daš

pre 9 godina

Nije nikad ni bio problem sa BUS-PLUS već sa kvalitetom ugovora koji je „parazitskoj firmi“ davao nenormalne mogućnosti. A GSP propada! Raskidanje ugovora skupo bi koštalo grad.

shone

pre 9 godina

Nije bitno kako će se zvati, već da li efikasno radi svoj posao . Sistem je skupo plaćen , danas mali broj građana plaća kartu, mislim da sistem naplate karata je skup i da bi trebalo smanjiti cenu karata i uvesti obavezu da svi moraju da plate kartu . Uvesti veći broj kontrolora i zakon koji će da štiti kontrolore , jer prevoz mora da se plaća redovno da bi bio isplativ i ekonomičan . Plate u Srbiji su male i prema tome formirati i cenu naplate karata , kada svi kupuju kartu biće para i u prevozu ...

Milica Jakovljevic

pre 9 godina

Da li neko stvarno misli da ce se kupovina karata za prevoz povecati samo zato sto vise nece pisati BUS PLUS?Ja sam penzioner i naravno da me je sramota sto se celu godinu vozikam za 400 dinara.

Dragan

pre 9 godina

Penzionerske godisnje karte od 400 dinara trebaju i dalje da postoje ali da ne vaze izmedju 07:00 i 09:00 i izmedju 14:00 i 17:00 casova. Realno ova kategorija ljudi nije opterecena potrebom da bilo gde dodje u tacno vreme i sve sto mogu da odrade recimo u 08:00 mogu i posle 09:00 casova (prodavnica, pekara, apoteka, setnja, poseta prijateljima, izlazak na Kalemegdan, Adu, groblje, itd.). Ako neko od njih insistira da se besposlen vozi u vreme kada ljudi idu na posao, u skolu ili na fakultet, neka plati punu cenu pojedinacne ili mesecne karte.

molba

pre 9 godina

molio bih B92 da malo zastite svoj sajt, da li primecujete broj minusa na prvih 20 komentara kako je skoro pa isti, pa ovo je svakom jasno da ovo radi neki sistem i lupa minuse. po 200i vise minusa na komentar a skora da nema komentara koji hvale ovaj ugovor

Garca

pre 9 godina

Falio vam je Djilas? Dilas je napravio most, obnavljao gradski prevoz,skole,vrtice. Pomagao trudnicama, Davao je sancu mladima da se izkazu. A sta je ovaj "Mali" uradio, sve je to ukinuo. Grad je sacuvao samo 2 milliona za trudnice. Sve im fali sta su uradili DS za BG.Daj boze da nam se vrati Djilas I DS na vlast.

Ili glasaj ili ćuti!

pre 9 godina

Čitajući komentare i gledajući odnos +/- na njima, zapitam se kako je SNS uopšte pobedio na izborima. A pobedio je zato što ovi koji komentarišu i lupaju + i - nisu ni izašli na izbore.
Ako niste hteli da se izjasnite na izborima, nemojte ni da se izjašnajvate na komentarima.
PS. Ajde sada lupajte minuse iako znate da sam u pravu.

konfliktna

pre 9 godina

Upravo je i procenat zarade Apeksa kao i snosenje troskova angazovanja dodatnih kontrolora bio najsporniji deo ugovora,jer je grad snosio troskove za dodatno ljudstvo sto nije bilo predvidjeno prvobitnim dogovorom

drvobradi

pre 9 godina

Evo, odrzavacu im ja softver za 0.5% mesečno. Pa ovo je jos bolji dil za Apex, u prethodnom su morali cak i da rade, zaposle kontrolore, održavaju hardver. Ovo je jedna od najvecih kradja u poslednjih 15g, a sada se tu uvalio i SNS. Nema ovo veze sa naplatom karata, ovo je bezobzirna kradja državne imovine.

Aleksandar

pre 9 godina

Botovi i vi glavonje SNSa, ne kapirate vi da ste provaljeni odavno? Da svi bruje o vasim dogodovstinama na komentarima vesti novinskih agencija?
Lep ste dokaz ko nama vodi drzavu.

Ancikus

pre 9 godina

@Milena, bus plus nikad nije bio los?! Probaj da se vozis linijom 493, pa ces da vidis kako je dobar. Za tebe mozda i jeste dobar, jer mozes da se svercujes! Ali za nas koji smo uvek palcali markicu, akrtu, ne bih rekla da je dobar. Sta vise, katastofalan je!!!!

Miloš

pre 9 godina

"ozbiljno razmišljaju o tome da studente i penzionere ne tretiraju više kao povlašćenu kategoriju putnika u gradskom prevozu"... Čak i u Nemačkoj postoje povlašćene kategorije među studentima i penzionerima! A ako oni nemaju visok standard, onda ne znam ko ima?! Koja smo mi banana-država! Cccc...

kale

pre 9 godina

Kakvo laganje naroda...e,moj narode,moj narode...pravicete Djilasa od blata.
(Jovan, 27. maj 2014 18:58)
Sve je to isto, koji Djilas Isuseeeee...

dragan

pre 9 godina

treba uvesti taksu na sve proizvode na teritoriji celog grada beograda koja bi isla na troskove za gsp pa vozite se posle slobodno bez karte do mile volje!

Stefan

pre 9 godina

Kakva je ovo sramota!!! Ovo je skandal nevidjenih razmera! Davace 2.6% privatnoj firmi NIZASTA(odrzavanje softvera? pa gomila validatora NE RADI U AUTOBUSIMA!). Umesto da smanjuju cene karata, oni ce sada povecati harac studentima(ja sam inace student i mnoge moje kolege koje dolaze iz unutrasnjosti imaju para taman za studentsku menzu, smestaj i tako neke osnovne potrebstine, inace im nije bilo svejedno da izdvoje 1100 za kartu a sad ne znam kako ce) i penzionerima koji isto jedva sastavljaju kraj sa krajem sa mizernim penzijama i terace ih svaki mesec da se cimaju da uplacuju harac. Naravno sve ostaje isto, malo su doterali vozni park pa im to sad daje za pravo da se oni ugradjuju. Kontrolori ce nastaviti verovatno da tretiraju gradjane bez novca za kartu kao kriminalce i olos. I svima super i veselo.

Pesnica pravde

pre 9 godina

Neka stave cenu pojedinacne voznje da bude 25-30 dinara, povlastice za penzose 1000, za nezaposlene i studente po 600, i svi ce kupovati karte i placati prevoz.
Ako do ovoga ne dodje, doci ce do raspada i ovog skrnavog sistema, i teret ce platiti neduzni kontrolori koji su bedni kao i narod koji nema za prevoz.
Ljudi koji odredjuju cene karata se ne vozep revozom i ne zive zivotima obicnih ljudi.

bane

pre 9 godina

Sve sto se lose desava u nasoj zemlji krivi smo mi [narod]zato sto to cutanjem odobravamo i svesno posmatramo ,a kada najebemo pocnemo da kukamo!Tako treba kada nema otpora na bahatost!

zoran

pre 9 godina

Ala ste zeznuli Apex, sada sa 2,6% odrzavaju software, nema 300 zaposlenih. Eno ih placu sad imaju cistu lovu bez troskova osim za svoje plate.

Jack

pre 9 godina

Sto rece covek, ovo je jos bolji posao za Apex - otkad se to IT usluge naplacuju na procenat? I to usluge koje uopste ne mogu direktno uticati na promet i povecanje naplate? Van pameti, ali dobro, nije da smo ocekivali nesto dobro od ovih.

bus-plus busters

pre 9 godina

Zašto bo iko plaćao gradski prevoz od Slavije do Kalemegdana kada se bicikom siže za 12 minuta? Prigradska naselja su drugi padež...

Postizborna PREVARAAA !!!

pre 9 godina

Eeee, zavrsena su predizborna obecanja - pocela je postizborna istina! Kompletna predizborna politicka strategija SNS-a pala je u vodu! Prvo su pljuvali po demokratama, optuzivali ih da kradu narod preko Bus Plus-a, sad dodjose na vlast i poceli da kradu jos vise! Cist bezobrazluk! Ako gradjani ovog grada imaju bar gram zdravog mozga, na sledecim izborima (nadam se prevremenim!) SNS bi trebalo da bude ISPOD CENZUSA, jer su se pokazali kao nevidjeni lazovi!

nikola

pre 9 godina

Student sam i redovno placam mesecnu kartu, iako znam da lako mogu da se svercujem i bez iste (vecina to radi), ali ako ovo stvarno urade i povecaju karte ne da cu sa zadovoljstvom da se svercujem, nego sa osmehom od uha od uha!

Silver Surfer

pre 9 godina

Ovo su samo neki "rezultati" gradskih vlasti: drasticno umanjivanje naknade prodiljama za prvo dete, smanjivanje subencija za Infostan najugorzenijim kategorijama i ostalima koji su imali pravo na to i sada, povecanje iznosa mesecne karte za studente i penzionere. Ali, ko zna sta jos mozemo da ocekujemo od gradskog menadzera inace prekaljenog strucnjaka i nove perjanice SNS-a Gorana Vesica.
Takodje, jedan dobar deo biraca SNS-a verovao je da prevoz nece morati da placa te mi je jako drago sto su njihova verovanja rasprsena.
Izricito sam protiv podizanja cene mesecne karte za studente i penzionere. Smatram da bi cene trebalo da budu nize jer je prevoz katastrofalan, autobusi prljavi a red voznje ne postoji. Oni koji kukakju da neki penzioneri imaju visoke penzije treba da znaju da su oni svoje penzije zaradili i da su to uglavnom oni iza cijeg rada je ostalo nesto sto mozda i danas koristimo. Ako nista druga velika vecina je radila posteno.
Zatim, govori se da nece biti zaposljavanja u javnom sektoru kad evo ti 300 kontrolora. I po kom osnovu ce biti zaposleno tih 300 Spartanaca? Za stalno ili na ugovore na odredjeno?
I zamolio bih one koji veruju da se od cene karata moze finansirati gradski prevoz da ne pricaju gluposti. Grad je iz budzeta izdvajao na godisnjem nivou skoro 150 miliona evra za GSP. A gradski prevoz je opste dobro, on je potreba i zbog toga treba da bude dostupan svima.

pukovnik Dragoljub

pre 9 godina

Ne razumem samo odakle im ideja da starima naplacuju kartu na mesecnom nivou? Kamo srece da ne placaju nikako jer oni vec sigurno nekome od penzije placaju markicu. Treba da ih je sramota. Da nece od toga da napune gradsku kasu.

bachi

pre 9 godina

Trebalo bi naplaćivanje karata vratiti GSP da bi mogao da izdvaja za održavanje voznog parka. Od naplate karate GSP je mogao da se razvija. Građani apeluju da se naplaćivanje karata vrati GSP, i kondukteri iz GSP-a da nastave da rade. Sramota dokle nas je dovela vlast Dragana Đilasa. (Hestija, 27. maj 2014 22:43)
Znači opet đilas kriv a možda i đinđić,važno da ovi tvoji koji su lažima i klevetama uzeli vlast u beogradu nisu uopšte krivi jer ništa i ne rade(zato što ne znaju ne zato što su lenji)!

zoja

pre 9 godina

nego sta ce nego povecati cenu karata. ova vlast ima dva fronta - onaj lazni u predizbornoj i novi pravac delovanja kad preuzme tron koji nema veze s obecanjima. to se evo pokazuje i sada u slucaju bus plusa. sta su sve pricali a vidi sada. isti ko prethodnici.....uaaaaaa

Onako

pre 9 godina

Ako neko misli da ću da menjam plastiku i da je ponovo plaćam, onda se taj neko gadno zeznuo, kao što je vrlo nepromišljeno i glupo skidati penzionere i studente sa liste povlašćenih kategorija. Pojedinačna karta mora da pojeftini, da bude 20 ili 30 dinara, kako bi se ljudi motivisali da je plaćaju. Isto važi i za povlastice, bolje je da svi đaci plaćaju po 500 dinara mesečno nego 20% da plaća 1120 dinara mesečno.

Kada će idioti da shvate da je bolje da spuste cene i imaju procenat naplate od 90% nego sa ovim cenama da imaju procenat naplate od 25%?

Nebojsa

pre 9 godina

Da l zaista misle da smo ludi pa se ne secamo da su pre mesec dana pricali da je bus plus djilasovo cedo. Nije sistem bus plusa nikad bio los, nego je politicarima trebalo nesto cime bi kritikovali predhodnu vlast.

ima li koga?

pre 9 godina

čekajte ljudi, pa zar se iko nadao da će političar da drži do svoje reči? :) zar se nadamo da će neki političar da uradi nešto dobro? samo ako može da se poveća cena ili smanji plata ili da nam se oduzmu prava...da nam se nametne ekspertno dobrovoljačko stezanje kaiša...!

x

pre 9 godina

Ja lupam minuse. A nisam bot. To sto je posle loseg dosao neko isti ili gori, i dalje ne znaci da je ovaj prvi bio dobar. Tako da, ne, necemo praviti Djilasa od blata. Obojica su losi, nadam se nekome trecem u sto skorijoj buducnosti.

Prle

pre 9 godina

Hahahahahha bre, ni bus plus niste u stanju da ukinete ... Promenicete ime i oglobiti malo studente i penzionere, ako, blago meni, nek' Beograd vidi sta je glasao ... Samo jedno pitanje: hoce li karta biti jeftinija ... Retoricko je, ako uopste znate sta to znaci, NECE, vec ste podigli cene, sad cete da recnete i povlascene kategorije, a tih pet posto koliko ste ustedeli ce da naraste na 15 jerbo cete morati da placate raznim botovima posao, a da nista ne rade ... Smesni ste, ali skroz ... Gadan mi je onaj Djilas, ali mi se nesto cini da je bio u pravu za vas, nesposobnjakovici ...

posmatrač

pre 9 godina

Što se bunite? Vi ste glasali za ovu vladu i ovog gradonačelnika Beograda. Ovi će vam odrati kožu sa leđa i to kranje cinično, bezobrazno i brutalno.

pox

pre 9 godina

Hoce li Andrija Mladenovic i Zorana M. o "nezapamcenoj pljacki naroda"? Ovo kuvanje zabe ce se okoncati drasticnim povecanjem cene karata i kontrolama drasticnijim od onih koje su na sva zvona kritikovali.

gagi

pre 9 godina

Najpre Đilas u kampanji obaveštava penzionere da će totalno na....ti sa ovim novim radikalima, onda Mali šalje pamflete na kućne adrese kako mu ne pada na pamet i nije istina da će on ukinuti pomoć penzionerima, a onda pre mesec dana, u tišini svoje kancelarije, donosi odluku o ukidanju te pomoći, u paketu sa smanjenjem svih subvencija.
Anti Bus Plus kampanja je bila žestoka, te mafijaška firma, te Đilas pokrao, te sistem totalno nefunkcionalan, skup i komplikovan, a sada vidimo da sve ostaje isto, promeniće mu ime i uvesti svoje kartice, još će i tih 300 kontrolora uvaliti u javni sektor, poskupeti prevoz za penzionere i studente, a glasač snsa treba sve to da proguta. E, ne može, ovoga puta će se udaviti od tolike količine g....a.

poludela

pre 9 godina

I onako ne plaćam, zabole me. I RTS sam prestala da plaćam. Ni vozačku dozvolu nisam promenila, zabole me. Niti imam nameru. Ne plaćam ništa. Zabole me. Ceo život nešto plaćam, nemam "leba da jedem" i jednostavno - dosta je bilo. Tužite me, uhapsite me, zabole me. Pred pucanjem sam, ne interesuje me ništa, nemam više šta da izgubim. Da platim kartu nemam nameru. Ćao.

koje prevare

pre 9 godina

Ovi iz sns su stvarno bezpresedana prevaranti. Sad se pitam ako ukinu bus plus i formiraju negativ plus da li to znaci da svi mi moramo da vadimo nove kartice za prevoz novi redovi novo sikaniranje? Da li to znaci da mi koji imamo i one kartice na dopunu ce biti ponistene i nikom nista sto imamo po 1000 ili 2000 kredita za voznju na njima ?
Za neplacanje je kriv jedino SNS jer je aktivno urusavao sistem od prvog dana kampanjama anti bus plus itd. Sad dosli na vlast i mislili sad ce narod odma da nam plati jer smo mi prepravedni na vlast. Oce malo sutra kusajte svoja g..na koja se prosuli,Ja nemam nameru da vadim novu karticu dok ne potrosim na staroj a vi vidite kako ce te to da omogucite jer sam ja platio unapred nesto i to necu da vam poklonim. A ovi sto su glasali za ove sadasnje pitanje: Jel imate osecaj da licite na zivotinju sa velikim usima koja nosi terete ?

dragan

pre 9 godina

sad poziv svih gradjana na ulice,dosta je bilo pljacke naroda,seme im se zatrovalo.nedam siptarima i sljamu ni dinara . mnogi su im dali glas zarad ukidanja apeksa,a sad da nas ovi pljackaju,nece moci.da vas vidim sugradjani sta cete.

Coco Bill

pre 9 godina

Ne placaju se karte? Dobro, nema autobusa na ulicama i nema prevoza, a stoka neka ide peske. Kad im se smuci sami ce traziti da plate.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ki Mo No, 28. maj 2014 08:25)

A kako zoveš ove tvoje na vlasti ?! Ja bi ti rekao, ali bojim se da mi onda ne bi objavili komentar, a da smo stoka jesmo, jer ćutimo i dozvoljavamo da nas "vode", i "rade", ko ovce i volove. Ali....

Keka

pre 9 godina

U Srbiji je sve moguće, pa i to da nema povlaćenog stanovništva. Svuda u svetu đaci, studenti, nezaposleni, penzioneri, hedikepirane osobe imaju povlastice. Svuda osim u Srbiji.

Tuga.

Plaćamo pogrešan izbor!

ivan78bg

pre 9 godina

Pritisci u vidu pretnje hapsenjima i kao prtistici u vidu neplacanje apexu od novembra meseca nisu urodili plodom. Sad apex ima samo za rentiranje softvera da uzima 2,6% Sjajan poslovni potez SNS-a. A grad ce da uzme josh jedno 8% na ime naplate karata jel:PP. Da ukinu povlascene kategorije? Hahah pa to je sjajno svaka cast:))

Asto Vidatu

pre 9 godina

Penzionerima koji primaju manje od 20.000 dinara ukinuli novcanu pomoc, a sad ce i da im povecaju cenu karte?
Sreca pa penziju necu doziveti

grrradjanka

pre 9 godina

Svaka cast na potezu! Sada bi trebalo ukinuti i druge povlascene kategorije: recimo, trudnicama naplacivati duplu kartu jer zauzimaju vise mesta, a nezaposleni da placaju punu cenu - sta ima uopste da se vozikaju kad ne idu na pos'o? I deci isto napucati cenu, radi motivacije da pesace do skole zbog zdravlja. Ako sam nekoga izostavila, podici cenu i za tu grupu, eto zbog zato.

Odoh, ponestaje mi ironije zbog mucnine koju izazivaju ovakvi potezi.

IBJ

pre 9 godina

Kažite da sam zao, ali sad već počinjem da uživam u ovom pacerskom kalamburu koji nam svakodnevno servira Srpska Nedotupava Stranka. Evo imam i predlog za ime "novog" sistema: SNS Šlus!

Milance

pre 9 godina

Tresla se gora,rodio se miš.Toliko povike i hajke na Bus Plus da bi na kraju sn(e)sposobnjakovici nastavili pricu sa Apexom.Samo me zanima koliko ce trebati ovom narodu da shvati koliki su ovi prevaranti.

Blago vama

pre 9 godina

Najbolje je "kako saznajemo samo sto nije potpisan ......". Klasika nazadnjackih laznih najava, jednog dana ce nam pokazati I taj ugovor kao I onaj o Er-Srbije.

Blago vama

pre 9 godina

Kada je ovaj Mali izjavio da ce da raskinu ugovor za Bus-plus, bilo je gomila komentara da ovaj covek lupeta jer se ugovor raskida uz obostranu saglasnost ili se placaju penali. Na ovakve komentare su botovi natovarili stotine minusa. Sta sada, grad preuzima radnike a turci skidaju kajmak bez glavobolje oko kontrole I radnika, sto je gori deo posla. Botovi citajte pametne komentare I ucite jer ce te uvek ispasti poltroni bez svojeg misljenja.

Ivan Bg

pre 9 godina

Kad je uveden bus-plus, kupio sam karticu i bukvalno nisam usao u bus a da nisam platio voznju. Kad nisam imao para, nisam se ni vozio. Kad sam izracunao da mi je puno da dajem 150 dinara dnevno do posla i nazad, smislio sam da mi je super trening da pesacim po sat i po dnevno.
A svaki dan slusam od ovih lazova kako ne treba da se placa, kako su svi lopovi... E sad, posto je ovaj pricao da ne treba da se placa, a i vecina njegovih biraca misli da prevoz treba da bude besplatan, ja vise ne placam. Dok vas ne promenimo.

jimifix

pre 9 godina

(Miloš, 27. maj 2014 19:17)

Moj drugar je inzenjer u Apeksu. I on mi je rekao nesto slicno. :D

A sto se tice Beograda pa za ovo su gradjani glasali, ko je mislio da ce biti drugacije mnogo je naivan.

Radovan VII

pre 9 godina

"Mislim da je potpuno nebitno kako se sistem zove; ako je u pitanju isti sistem ne vidim nikakav razlog da mu se promeni ime, potrebno je samo da se poveca naplativost prevoza. (Boriska, 27. maj 2014 21:55)"

Potpuno ste u pravu da je potpuno nebitno kako se sistem zove, ali iskljucivo korisnicima tog sistema tj. putnicima. Gradskoj vlasti sa druge strane je to jedna od bitnijih stavki, jer promena imena znaci i promenu vizuelnog identita u ovakvim slucajevima, a to dalje znaci... dizajn i izradu novih kartica, legitimacija, materijala i svega necega na cemu ce neko uzeti velike pare upravo od onih kojima ime nije bitno tj. putnika. Samo je ortodoksni idiot mogao da se ponada da ce trio fantastiko Vesic-Mali-Covic, nakon svih afera i lopovluka koje su ih pratile tokom poslednje decenije, udruzeni raditi na bilo cemu osim licne zarade i promocije (procenat za gazdu se naravno podrazumeva). Beogradjani, veoma ste nisko pali na proslim izborima.

Marija

pre 9 godina

Kako grad misli da sad opravda menjanje svoje odluke? Nije do bus plusa problem on je funkcionisao dobro I ova odluka Malog to zapravo potvrdjuje.

Milena

pre 9 godina

Kakva kradja naroda od strane vlasti. Svi su pricali da Bus Plus ne valja, a on je samo savesno obavljao svoj posao. Sad ce vlast moci da se bogati na grbaci penzionera i studenata, pa bravo.

Anja

pre 9 godina

Ja sam uvek bila za to da se prevoz mora placatI, ali da nam sad povecaju cenu karata, ne podrzavam. Bus plus je imao dovoljnu zaradu sa ovom cenom karte, ali mi se cini da novoj vlasti ni ta zarada nije dovoljna.

Radovan VII

pre 9 godina

"Upravo je i procenat zarade Apeksa kao i snosenje troskova angazovanja dodatnih kontrolora bio najsporniji deo ugovora,jer je grad snosio troskove za dodatno ljudstvo sto nije bilo predvidjeno prvobitnim dogovorom" (konfliktna, 28. maj 2014 09:21)

Svaka cast, znate sta je bilo predvidjeno prvobitnim dogovorom, a ne znate ni sta ste upravo procitali u tekstu, ako ste uopste procitali...

Treci pasus...
"Naime, prema tom sporazumu, Grad će preuzeti više od 300 zaposlenih koji rade na kontroli i naplati karata, a u “Apeksu” će biti zaduženi samo za održavanje softvera sistema."

Ako je grad snosio troskove kontrolora do sada, od koga onda preuzimaju tih 300 kontrolora? Sami od sebe ili od Apex-a? Da imate malo mozga i logickog razmisljanja shvatili biste da je novim dogovorom Apex samo na dobitku jer vise nema obavezu da svakog meseca placa 300 kontrolora (~20 miliona dinara mesecno), nema obavezu da brine o hardveru, instalacijama, neispravnim karticama i ostalim reklamacijama, nema nikakve obaveze osim da vodi racuna o softveru (nekoliko zaposlenih) i ubire zagarantovanu cistu dobit svakog meseca. A penzioneri i studenti? Kolateralna steta.

REVOLUCIJA

pre 9 godina

Evo zeleo bih da dam jedan pametan komentar:
SNS nije nimalo naivan projekat. SNS ima skoro milion clanova. Ako udovoljite svih milion clanova imacete sigurne glasove i sigurnu vlast. Da bi zadovoljili tih milion otimaju od nas koji smo glasali za druge ili nas koji nismo glasali, a ima nas recimo 4 miliona. Tako da dok tih 4 miliona trpi, ovaj 1 milion ce uzivati i glasati za SNS i SNS ce jos dugo vladati dok se ovih 4 miliona ne pobuni. Toliko.

Stella

pre 9 godina

Studenti, djaci, penzioneri, nezaposleni, lica sa posebnim potrebama - svuda u svetu su povlascene kategorije. U Srbiji je jedina povlastica zapravo partijska knjizica.

marry

pre 9 godina

eeeee, a kukali smo na Djilasa i busplus. Ovi ispadose najgori do sad. Ej, nikad se nije desilo da penzionere i studente tako tretiraju. I kakve kreditne kartice? valjda ce da postoji mesecna karta?!! a ove na dopunu vec rade kao kreditna kartica, dopunis i skidas kredit. I sta ce biti sa vremenskom kartom koju smo posle toliko protesta jedva iskukali? Samo jos jedan primer koliko ovu dusebriznu vlast zapravo zabole za narod u koji se kunu.

vlada milić

pre 9 godina

hahahahaha hahahahaha hahahahaha . lep pozdrav glasači Aleksandra Vučića . želimo vam udobnu vožnju , uz obavezno plaćanje karte , u našim autobusima a iz naših kancelarija u gradskoj upravi uz pesmu " ooo kako je lepo biti glup..."

Willi

pre 9 godina

Sve je to lepo procenti , grad , naplata ali mene interesuje da li ce sad cena karte biti realna 30 din ili ostaje ista , posto su jos pre proslih izbora pojedinci iz SNS-a pricali o realnim cenama karte posto su tadasnje bile napumpane ?