Biz - B92.net

Ugovor s Kinom menja cene za Evropu

Sankt Peterburg -- Gasprom očekuje da će zaključenje ugovora o izvozu gasa u Kinu od 400 milijardi dolara, uticati na cene gasa u Evropi, kaže direktor Gasproma Aleksej Miler.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. U 400 milijardi dolara nije usao samo gas vec jos dosta stvari. Cena za Kinu nije visa od 130 dolara, zivi bili pa videli za nekoliko godina kad se gasovod izgradi.
  (Da je samo gas bilo bi puno, 23. maj 2014 18:25)

  # Link komentara

 2. Ovaj ugovor sa Kinom je samo negde oko polovine kapaciteta Juznog toka i oko cetvrtine kolicine izvoz u Evropu. Za Evropu i Kinu nisu ni isti izvori niti isti gasovodi. Prema tome to nisu direktno konkurentna trzista. Osim toga isporuka ce poceti najranije za tri godine.
  (EU citizen^2, 23. maj 2014 17:25)

  # Link komentara

 3. @ Comment

  Стварно огромно непознавање и историје и економије.

  СССР је и за време Хладног рата испоручивао енергенте ЕУропи.
   (Перица, 23. maj 2014 15:06)

  # Link komentara

 4. Evropa je u vreme hladnog rata sasvim lepo zivela (i ja u njoj) bez Ruskih energenata i skor nikakvog uvoza-izvoza, pa ce to moci i ubuduce. Oko 30 % gasa koji Evropa uvozi iz Rusije moguce je zameniti alternativnim energentima u relativno kratkom roku. Ako Rusija bazira sav svoj izvoz na Kinesku kartu, onda ona jako mnogo reskira i postaje vlo podlozna ucenama svake vrste. Kinezi znaju zasto Rusi traze alternativna trzista i to svoje znanje i te kako ugradjuju u cenu gasa koji ce dobiti jevtinije nego Evropljani. Poslednja rec jos nije izrecena jer valjani gasovod prema Kini treba jos da se izgradi, a to moze i malo da potraje s obzirom na tehnoloski nivo potecijanih graditelja. Za ljubitelje Rusije mogu jos reci da svetska ekonomija nije guslarsko vece u Balkanskoj provinciji.
  (Comment, 23. maj 2014 12:53)

  Pogresno, Evropa je dobijala ruski gas i za vreme hladnog rata. Pre nekoliko nedelja je jedan od nemackih zvanicnika izjavio da su se Rusi drzali dogovorenih isporuka i za vreme hladnog rata.
  Sto se tice tehnoloskog nivoa, verujem da mnogi ljudi danas mere nivo tehnoloskom razvoja preko elektronike (i sam sam elektronicar), medjutim postoje oblasti tehnnologije gde su Kina i Rusija vrlo napredne, ako ne i dominantne.
  (cinjenice, 23. maj 2014 14:41)

  # Link komentara

 5. realno gledano bez ostraćenosti, rusija ne može niti to čini da se utrkuje sa zapadom u prodaji nekih proizvoda koji su konkurentni na tržišt (zasada). lakše im je da prodaju energente kojih imaju u izobilju a koji su prekopotrebni svim privredama.
  ali ne zaboravljajte da rusi imaju visoko razvijene i sofisticirane razvojne centre u svim oblastima i zasada se oni najviše korisrst u vojnoj industriji.
  (merlin, 23. maj 2014 14:29)

  # Link komentara

 6. Evropa je u vreme hladnog rata sasvim lepo zivela (i ja u njoj) bez Ruskih energenata i skor nikakvog uvoza-izvoza, pa ce to moci i ubuduce. Oko 30 % gasa koji Evropa uvozi iz Rusije moguce je zameniti alternativnim energentima u relativno kratkom roku. Ako Rusija bazira sav svoj izvoz na Kinesku kartu, onda ona jako mnogo reskira i postaje vlo podlozna ucenama svake vrste. Kinezi znaju zasto Rusi traze alternativna trzista i to svoje znanje i te kako ugradjuju u cenu gasa koji ce dobiti jevtinije nego Evropljani. Poslednja rec jos nije izrecena jer valjani gasovod prema Kini treba jos da se izgradi, a to moze i malo da potraje s obzirom na tehnoloski nivo potecijanih graditelja. Za ljubitelje Rusije mogu jos reci da svetska ekonomija nije guslarsko vece u Balkanskoj provinciji.
  (Comment, 23. maj 2014 12:53)

  Koliko je evropska privreda trošila energenata u vreme hladnog rata, a koliko danas? Vaša paralela stoji samo ukoliko je današnja evropska privreda po obimu jednaka hladnoratovskoj. A da, alternativni izvori energije. Na vašu i moju žalost nije isto solarnim panelom proizvesti struju koju ćemo koristiti za tojotu prijus, ventilator ili sijalicu i npr. TGV, ICG ili pak neku Bošovu fabriku.
  (sms na 1003, 23. maj 2014 14:07)

  # Link komentara

 7. @Za onog gospodina koji prica o ratovima Kine i Rusije oko granica. Da li znate koliko je puta Rusija ratovala sa Nemackom i germanskim narodima u svojoj istoriji? Skoro bez prestanka na razne nacine skoro 900 godina. Pa i sada su u sukobu niskog intenziteta. Tako da ovo sto ste napisali ampsolutno je marginalno, na nivou guranja u zabavistu spram ratova Rusije sa zapadnom.
  (Krkobaba, 23. maj 2014 12:08)

  Krkobaba, pa germani su oni koji su i osnivali rusiju i rusku naciju, oni se pomesali sa slavenima i to ti je to.
  (Viking, 23. maj 2014 14:02)

  # Link komentara

 8. Evropa je u vreme hladnog rata sasvim lepo zivela (i ja u njoj) bez Ruskih energenata i skor nikakvog uvoza-izvoza, pa ce to moci i ubuduce. Oko 30 % gasa koji Evropa uvozi iz Rusije moguce je zameniti alternativnim energentima u relativno kratkom roku (Comment, 23. maj 2014 12:53)

  Na početku krize u Ukrajini Nemačka kancelarka je komentarisala krizu u Ukrajini i probleme sa isporukama gasa.Tada je izjavila da se Evropa(kapitalistička) još za vreme Hladnog rata snabdevala Ruskim gasom(tada SSSR) i da ne vidi razlog zašto bi se to menjalo.Možda bi ona i htela to da promeni,ali nije lako naći druge izvore za snabdevanje gasom,pogotovo za kratko vreme(godinu-dve).Osim nalazišta u morskim vodama Irana i Katara nema drugih velikih nalazišta gasa,kao onog na istoku Sibira.Sva ta nalazišta na severu Afrike,Severnom moru(Norveška,Holandija i V.B) i Azerbejdžanu nisu dovoljna za dugotrajno snabdevanje Evrope gasom.A alternativni energenti,poput uglja,škriljaca i sl su veoma prljavi energenti i kao takvi ne mogu biti zamena za prirodni gas.
   (waters, 23. maj 2014 13:42)

  # Link komentara

 9. Ukraina se dešava kao jedan od koraka koje zapad preduzima, a u konačnici radi otklanjanja zavisnosti od ruskog gasa-energije. NATO se približava ruskoj zapadnoj granici, zašto? Potrebno je destabilizovati Rusku federaciju, izvršiti vojnu intervenciju radi spasa sveta od neodgovornih, destabilizujućih elemenata u Ruskoj federaciji koji nisu sposobni da osiguraju WoMD , podeliti je, postaviti marionetske vlade i preuzeti prirodne resurse, a stanovništvo pretvoriti u jeftinu radnu snagu.
  (Moris, 23. maj 2014 13:42)

  # Link komentara

 10. Najbolji su mi naši komentatori koji komentarišu onako kako koga "vole" ili ne "vole". Teško je bilo šta konkretno reći jer se "ugovor ne vidi", a po svoj prilici neće se ni videti. Možda Rusi igraju igru da neko iz Evrope nasedne da Kinezi plaćaju gas skuplje ili da su sad Kinezi u "prvom planu", nego oni. Naravno da Kinezi mudro ćute jer je to možda povezano da ako Evropa plati gas skuplje Kina će ga dobiti jeftinije. Dakle to je samo jedna kombinacija, a ima ih bezbroj.
  (Coco Bill, 23. maj 2014 13:40)

  # Link komentara

 11. Sta je problem nije mi jasno.Svaki pametan politicar bori se za interese svoje zemlje i svog naroda. Kod nas do sada nije bio takav slucaj. Valjda je vreme da i mi pocnemo tako razmisljati.
   (Ecc., 23. maj 2014 13:38)

  # Link komentara

 12. (Comment, 23. maj 2014 12:53)
  Pa nije Rusija počela izvoziti gas u zapadnu Evropu nakon završetka hladnog rata, naime Rusija (SSSR) to čini već 40 godina.Dakle, gas se izvozio i u jeku hladnog rata. Toliko o tvojoj obaveštenosti
  (Malo ozbiljnosti, 23. maj 2014 13:26)

  # Link komentara

 13. Ja licno mislim da su od svih najvise profitirali Kinezi, jer su zbog krize u Ukrajini bili u situaciji da ispregovaraju najnizu mogucu cenu gasa.
  (T, 23. maj 2014 13:23)

  # Link komentara

 14. Da nemaju prirodna bogatstva Rusi bi bili siromasniji od nas.
  (Nenad BG, 23. maj 2014 11:16)

  Da ti nemash kompjuter ni mi tvoju glupost ne bi bili u stanju da prochitamo.
  (zoran, 23. maj 2014 13:10)

  # Link komentara

 15. @Comment
  Raspitajte se malo bolje o tome. I u vrema hladnog rata Evropa se snabdevala energentima iz tadašnjeg SSSR-a. Ili možda mislite da je gasovod Družba napravljen zbog snabdevanja Ukrajine?
   (Štilcovana Katabolcna, 23. maj 2014 13:06)

  # Link komentara

 16. Policijska Gasprom drzava je morala da napravi sporazum sa Kinom o ceni gasa koje je negde oko 129 dolara , dok je Evropi prodavala gas od 300-450 dolara.
  Naravno Ukrajina i Srbija su medju zemljama kojima boljsevicki KGB prodaje gas najskuplje.

  Sunovrat Gasprom federacije polako i sigurno krece , a Kinezi im merkaju Sibir .
  Kina i Amerika dva najveca ekonomska saveznika su ubacili boljsevicki KGB u masinu .
  Sad KGB mora da prodaje gas Kini za tri puta jeftiniju cenu i Kina ce im diktirati ekonomski tok onako kako KIna bude zelela.
  KGB banda zarad nasilnog opstanka na vlasti u Rusiji je spremna da proda celu Rusiju, isto onako kako je prodavao Srbiju agent KGB-a Slobodan Milosevic.

  Svinjarijom u istocnoj Ukrajini , KGB se spasio ruskog proleca u Moskvi, ali na jesen ce imati zvanican sastanak sa ruskim narodom na ulicama Moskve i Rusije.
  Vise od pola ruskih regiona ne placa gas Gaspromu ( naravno to Ria Novosti , Itar Tass i Russia Today ne objavljuju) jer nema para vise.

  Sada KGB zavisi od svih i od USA i EU i Kine, a najvise ce zavisiti od Kine, koje se Rusija najvise boji jer joj je na samoj granici i do samo pre mesec dana je bila zabrana kineskim firmama za ulaganje u Rusiji, o toj zabrani rusofili pojma nemaju, vec misle da su Kina i Rusija najbolji prijatelji ahahh.

  Moja prognoza za najvise 6-8 meseci KGB je gotov u Rusiji , a Ruski narod ih merka vec punih sto godina kako da se oslobodi KGB-a.
  (Mister Ekonomist, 23. maj 2014 13:03)

  # Link komentara

 17. Najjaci mi je ovaj sto prica da bi Rusi bili siromasni da nemaju gas :D
  Tako je to kad si ratnicki narod pa zauzmes sestinu planete svojom zemljom, vrlo je verovatno da ces naci neke prirodne resurse tamo. I ne misli da ces docekati da Rusi nemaju resurse, jer sledeci fundamentalni resurs, pijaca voda, ima ogromna nalazista u Rusiji, nista manja nego danas nafta i gas :*
  (nn, 23. maj 2014 12:57)

  # Link komentara

 18. Neznam od kuda su svi ovi kojima je ta vijest draga ali da vas upozorim za svaki slučaj u koliko vam to nije jasno, vjerovatno ste i VI europa.
  (slavonska lola, 23. maj 2014 12:54)

  # Link komentara

 19. Evropa je u vreme hladnog rata sasvim lepo zivela (i ja u njoj) bez Ruskih energenata i skor nikakvog uvoza-izvoza, pa ce to moci i ubuduce. Oko 30 % gasa koji Evropa uvozi iz Rusije moguce je zameniti alternativnim energentima u relativno kratkom roku. Ako Rusija bazira sav svoj izvoz na Kinesku kartu, onda ona jako mnogo reskira i postaje vlo podlozna ucenama svake vrste. Kinezi znaju zasto Rusi traze alternativna trzista i to svoje znanje i te kako ugradjuju u cenu gasa koji ce dobiti jevtinije nego Evropljani. Poslednja rec jos nije izrecena jer valjani gasovod prema Kini treba jos da se izgradi, a to moze i malo da potraje s obzirom na tehnoloski nivo potecijanih graditelja. Za ljubitelje Rusije mogu jos reci da svetska ekonomija nije guslarsko vece u Balkanskoj provinciji.
  (Comment, 23. maj 2014 12:53)

  # Link komentara

 20. Pssst, narode... i mi smo Evropa. Hoćete li se radovati kad i nama opale jaču cenu?
   (nenad, 23. maj 2014 12:52)

  # Link komentara

 21. Da nemaju prirodna bogatstva Rusi bi bili siromasniji od nas.
  (Nenad BG, 23. maj 2014 11:16)

  Da Milorad Ulemek nije bio vojnik po ugovoru Legije stranaca, nikada ne bi dobio nadimak Legija, a Ronaldo da nije poceo da igra fudbal, nekada ne bi postao fudbaler sto zajedno pouzdano implicira da Putin nikada nece potpisati profesionalni ugovor za Real niti ce uzeti zenino prezime.
  (D.POPOVIC, 23. maj 2014 12:07)

  Doktorski,svaka ti dala.
  (Lalegator, 23. maj 2014 12:52)

  # Link komentara

 22. (benes)Mislio sam nesto da napisem,ovo sto ste napisali jasno je svakom?
  (mujcinovic salih, 23. maj 2014 12:51)

  # Link komentara

 23. toooo Rusijo, diži nam cene!!! tooooo, neka vidi Evropa svoga boga
   (3eko, 23. maj 2014 12:36)

  # Link komentara

 24. 5 puta je Rusija sa Kinom vodila lokalne ratove oko granica. Dajte im sad kamen pa neka vam razbiju glavu!
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Baki, 23. maj 2014 11:31)

  Шта камен? Нек им дају оружје као Американци Немцима! Ко се још бије камењем? Свашта...
  (Tacno, 23. maj 2014 12:09)

  # Link komentara

 25. @Swedenonline

  Ko je naivna budala videce se. Evo da objasnim, jer vest nije ni priblizno precizno objasnjena. Ugovor predvidja da su minimalne ugovorne kolicine 38 milijardi godisnje. To znaci da Kina povukla ili ne povukla te kolicine mora to da plati. A maksimalne ugovorne kolicine su 68 milijardi kubnih metara godisnje. Toliko za sada Rusija moze da isporuci. Znaci ova cena koja je data je zagarantovan isplata Rusiji, dok Kina ima zagarantovanih na raspolaganju 68 milijardi x 30 godina. E sada oko cene, pametan covek zna da mnozi i deli: 400 / 30 / 38 = priblizno 351 dolar za 1000 kubika. Ovo nije samo za pametnog vec i za onoga ko zna malo elementarne matematike. Cena je niza od 380 dolara kolika je cena za EU zato sto kineska strana ovih dana AVANSNO UPLACUJE Gazpromu 25 milijardi dolara. Rusija se odrekla rudne rente, a Kina poreza, pa je zato cena za obe kompanije pala sa 400 dolara na 350 dolara. Mnogo je mozda vaznije da se stvara zajednica investiciona banka koja ce tek ove i druge projekte razviti do nevidjenih granica.

  Za onog gospodina koji prica o ratovima Kine i Rusije oko granica. Da li znate koliko je puta Rusija ratovala sa Nemackom i germanskim narodima u svojoj istoriji? Skoro bez prestanka na razne nacine skoro 900 godina. Pa i sada su u sukobu niskog intenziteta. Tako da ovo sto ste napisali ampsolutno je marginalno, na nivou guranja u zabavistu spram ratova Rusije sa zapadnom.
  (Krkobaba, 23. maj 2014 12:08)

  # Link komentara

 26. Da nemaju prirodna bogatstva Rusi bi bili siromasniji od nas.
  (Nenad BG, 23. maj 2014 11:16)

  Da Milorad Ulemek nije bio vojnik po ugovoru Legije stranaca, nikada ne bi dobio nadimak Legija, a Ronaldo da nije poceo da igra fudbal, nekada ne bi postao fudbaler sto zajedno pouzdano implicira da Putin nikada nece potpisati profesionalni ugovor za Real niti ce uzeti zenino prezime.
  (D.POPOVIC, 23. maj 2014 12:07)

  # Link komentara

 27. U Evropu godisnje izvoze 320 milijardi kubnih metara gasa,a u Kinu ce 38 milijardi,pametnom dovoljno.
   (benes, 23. maj 2014 12:07)

  # Link komentara

 28. Samo naivna budala moze da nasedne na glupost koja se vrti, tj. da Kina vise placa gas nego EU. Zaboravite. Ovo ce biti prilika da se Rusi bace na kolena i da daju gas jos jeftinije. Trziste u Kini su trazili da se izvuku kad EU sankcijama prestane da kuipuje gas od njih. A to ce im upravo biti prag na koji ce se saplesti.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Swedenonline, 23. maj 2014 11:25)
  Samo budala može da veruje da je sporazum samo o gasu!
  Još nešto milon stavri tu ulazi u cenu. ko gradi infrastruktiru, ko je održava? Države su se odrekle oporezivanja. Vojna industrija, tehnologije. Najvažnije pitanje u kojoj valuti ide plaćanje?
  Samo budala može da veruje da će Hrvatska, Kipar i škrgice biti zamena za ruski gas!
  (toliko, 23. maj 2014 12:02)

  # Link komentara

 29. Da nemaju prirodna bogatstva Rusi bi bili siromasniji od nas.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nenad BG, 23. maj 2014 11:16)


  Pa, i moja baba da ima krila bila bi avion.
  (Op, cvrc, gevezn zajn, 23. maj 2014 11:46)

  # Link komentara

 30. @Nenad BG
  Mislis da im prirodne resurse iskoriscava zapad kao svuda u svetu..bio je pre nekoliko godina na b92 sajtu lep putopis naseg coveka iz Nigerije u kom je sve receno..zemlja bogata resursima ali sve ide zapadnim kompanijama i politicarima koje te kompanije placaju.
  Na jednoj strani u gradu neopisiva beda a odredjeni deo grada prebogat ali ogradjen skroz bodljikavom zicom ,strazarima sa automatskim puskama i mesto gde zive predstavnici i radnici zapadnih kompanija i nigerijski politicari.
   (dzonikg, 23. maj 2014 11:39)

  # Link komentara

 31. 5 puta je Rusija sa Kinom vodila lokalne ratove oko granica. Dajte im sad kamen pa neka vam razbiju glavu!
   (Baki, 23. maj 2014 11:31)

  # Link komentara

 32. Samo naivna budala moze da nasedne na glupost koja se vrti, tj. da Kina vise placa gas nego EU. Zaboravite. Ovo ce biti prilika da se Rusi bace na kolena i da daju gas jos jeftinije. Trziste u Kini su trazili da se izvuku kad EU sankcijama prestane da kuipuje gas od njih. A to ce im upravo biti prag na koji ce se saplesti.
   (Swedenonline, 23. maj 2014 11:25)

  # Link komentara

 33. Samo da docekam taj dan kad ce evropa imati druge izvore gasa pa da ne zavisi od Putina.
  (V, 23. maj 2014 11:04)

  Ne znam koliko imas godina jer je prvi izgledni datum negde oko 2050 godine. Do tada, mrka kapa.
  (AlekS, 23. maj 2014 11:24)

  # Link komentara

 34. Slobodno tržište, tržišna ekonomija.
  (Lale, 23. maj 2014 11:23)

  # Link komentara

 35. Neka mi neko objasni kako je cena gasa posovna tajna, kad 3 reda iznad onoga gde je napisano da ce se isporuciti 38 milijardi kubnih metara gasa, pise da je vrednost ugovora 400 milijardi dolara. Prosvetlite me please sta je ovde tajno?
  (Jovan Kursula, 23. maj 2014 11:23)

  # Link komentara

 36. Parola gasproma : "Winter is comming!"
   (zloinaopako, 23. maj 2014 11:20)

  # Link komentara

 37. Upalo im je sve u med sa ovim sporazumom potpisanim u Kini...
  (Hakinen, 23. maj 2014 11:02)

  Ne mora biti. Njima toliki novci nisu potrebni, a količine plina su ograničene... S obzirom kolika je Kina i koliko joj treba, brzo će se to potrošiti, a šta onda?
  (Dulex, 23. maj 2014 11:17)

  # Link komentara

 38. Da nemaju prirodna bogatstva Rusi bi bili siromasniji od nas.
   (Nenad BG, 23. maj 2014 11:16)

  # Link komentara

 39. OK, sta ja sada?
  Ja sam od onih koji voli Ruse ali volim i Evropu.
  (Bojan, 23. maj 2014 11:14)

  # Link komentara

 40. Samo da docekam taj dan kad ce evropa imati druge izvore gasa pa da ne zavisi od Putina.
  (V, 23. maj 2014 11:04)

  # Link komentara

 41. molim lepo evropljani ako vam nesto nije jasno
   (jovan, 23. maj 2014 11:02)

  # Link komentara

 42. Upalo im je sve u med sa ovim sporazumom potpisanim u Kini...
  (Hakinen, 23. maj 2014 11:02)

  # Link komentara