Sreda, 19.03.2014.

11:52

MMF: Uštede ili rez plata i penzija

Predstavnici misije MMF poručili su vlastima u Srbiji da su potrebne ili uštede od 400 miliona evra ili smanjenje penzija i plata, tvrdi "Privredni pregled".

Izvor: B92

MMF: Uštede ili rez plata i penzija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Silvester

pre 10 godina

Izgleda da u ovoj zemlji niko ne želi da vodi socijalno odgovornu politiku ako pri tom ne može da krade i otima najstrašnije. To su pokazale sve vlade proteklih decenija. I onda je narod doveden dotle da glasa za neoliberalnu politiku kojom će srpski bogataši i strani kapital da nas dovede do kamenog doba, u nadi da će se time uspostaviti nekakav red, rad i disciplina. Ima li goreg sarkazma i većeg zločina? Slali su nas na frontove, pljačkali, gurali pod bombe, ponižavali nas svakodnevno i ubijali nam svaku nadu, a sada rade na tome da nas biološki unište. Ako se nova vlast pothitno ne ustremi na najbogatije profitere u ovoj državi i ne zauzda pohlepu stranih multinacionalnih kompanija, imaće takav haos na ulicama da će da plati za sve ove decenije, i za ono zašta nije kriva. Milioni ovde više nemaju šta da izgube, i željni su elementarne pravde. Nadam se da Vučiću nije do zezanja, jer je vreme za humor i budalesanje odavno prošlo. On je samo jedan, ne znam ni kakav zaista, i ako ne nađe hiljadu istomišljenika da upravljaju procesom širom države, može da se slika sa svojim reformama. A ti "nesalomivi" bi morali da nađu načina da argumentuju svoje postupanje pred silom naroda. Ceo sistem bez elementarne pravednosti u podnošenju tereta se može preko noći raspasti kao kula od karata uz nesagledive posledice. Nije ovo 1990. i vreme za stezanje kaiša, već bilans nakon 25-godišnjeg kriminalnog ludila koje nikada nije ni prestajalo! Svaki sledeći korak je igranje sa eksplozivom.

Petar J. Vetar

pre 10 godina

Molim da obratite pažnju svi na zadnju rečenicu u tekstu..."piše u saopštenju "Sloge".

"Sloga" je na proteklim izborima nastupila na listi sa Demokratskom strankom".

Crna rupa

pre 10 godina

Divno! I dalje se raslojavamo, ovaj put I ubrzano. Želim da ohrabrim što veću potrošnju, trčimo po šoping molovima, hipermarketima, kupujmo na revolving, otvarajmo strane prodavnice, uzimajmo kredite, itd. Na kraju će oni sa par hiljada evra biti bogataši.

ivan

pre 10 godina

izravnati koeficijente u drzavnim firmama i resen problem. Svi sa SSS istu platilu i svi sa VSS istu platu...a ne da cistacica u jednom preduzecu ima istu platu kao neko sa fakultetom u drugom.

Goran Pavlovic

pre 10 godina

Za sve ove dusebriznike sto navijaju da se nama u drzavnom sektoru smanje ionako male plate kojima ne mozemo ni porodice da prehranimo a ne pricaju o konfiskovanju imovine politicara i tajkuna koji su nas pokrali i koji se sepure po Srbiji bez da im neko proveri poreklo imovine jedna poruka.

Onog trenutka kada nam smanjite plate mi cemo naci nacina da to odmah naplatimo licno od Vas koji imate pa Vi sada slobodno probajte da nam smanjite plate. Nemojte posle da Vam djavo bude kriv sto je u zemlji izbio haos i sto oni sto nemaju otimaju od onih sto imaju !

Rokan

pre 10 godina

Samo mi nije jasno, koliko će da smanje penziju moje majke koja sada prima 13.000 dinara u dva dela??? Dokle ćemo da okrećemo zadnjicu MMF-u? Tu bagru treba proterati, i zabraniti ulazak u Srbiju!

Realno

pre 10 godina

MMF je kriv, a ne naša pogubna politika
Najbolje da nam daju pare, a mi će mo već o njima da se brinemo, zna se kako.
Kako li su samo Kinezi bez sindikata i
nikavom platom uspeli da se dignu na ovaj nivo !?
Svemoćnoj birokratiji u Slogi i javnim preduzećima nije u interesu da se nešto menja i to sve pod plaštom zaštite radničkih prava.

nepodnosljiva istina

pre 10 godina

@mikin Mi mozemo da se ljutimo na MMF, svetsku banku, Radulovica i koga god zelimo, ali para nema. Trosimo vise nego sto zaradjujemo. Zaduzujemo se oko 4 milijardi evra godisnje, jer nam toliko fali. Zapravo fali i mnogo vise, ali se ostatak pokriva privatnim doznakama iz inostranstva. Ako ovako nastavimo u jednom trenutku vise niko nece hteti da nam pozajmljuje novac i nece biti vise pitanje da li plate i penzije treba da se smanje, nego ce biti pitanje da li ce ih uopste biti.

Pogledajte vi sebe

pre 10 godina

(mikin, 19. mart 2014 12:40)

Stvarno ne razumem zasto je vama MMF kriv za brljotine SVIH vlada od 1945. naovamo, uz uljuljkivanje naroda da je pametan i prepametan, a on glup ko ...

Saša

pre 10 godina

Inace nas ceka Grcki scenario. Grke bi sad mnogo manje bolelo, da su na vreme uradili neke stvari. Nas ceka isto to, ako se nesto ne preduzme, ali mora da puca po svima. (zlotrov, 19. mart 2014 12:55)

Druže, u Grčkoj običan radnik ima 600-700 eur!!! Kod nas 25000 din. Nemoj porediti molim te!!!

Radikal

pre 10 godina

Nije poenta ne zaduzivati se , vec je poenta da treba da se zaduzujes samo za investicije tj za nesto sto ti donosi profit , a nikako i nikad za finansiranje licne potrosnje.

Jer ako ja uzmem kredit od 30.000 evra pa ulozim recimo u proizvodnju maline, ja cu da vratim kredit i da zaradim, a ako uzmem 30.000 evra pa sprcam sve u kafani , na letovanje i zimovanje, na kraju cu morati da prodam kucu budzasto da vratim taj kredit, i postacu beskucnik.

E mi smo na putu da postanemo beskucnici jer se sve vlade od 2000te do danas u Srbiji, ZADUZUJU ISKLJUCIVO DA BI TROSILE A NE DA BI NESTO GRADILE I PROIZVODILE .

Zato je nama propast drzave neizbezna.

da da

pre 10 godina

Sada kada više nema DSS-a,LDP-a i G17 (URS-a) otpustiti svu onu masu partijski zapošljavanih posle izbora iz javnih preduzeća, i eto uštede koliko oćete. Ako tu pridodate deo koji je sada već nebitan (DS-ovog kadra), ojhaaaaaa !

Miki

pre 10 godina

Sve je ovo posledica pogubne fiskalne i monetarne politike koja se vodi po nalogu zapada od 2000te do danas.

Koliko puta jos treba da uzmemo kredit kod MMF-a da narod skapira da se ovako vise ne moze?

Secam se kad su pre 5-6 godina ovde pisali neki kako je EKSTRA sto uzimamo 2008 kredit kod MMF-a ....

kako cemo da procvetamo....

A videsmo da je standard pao nevidjeno od te 2008 do 2014.

I nastavlja da pada

Jer se nastavlja ista pogubna monetarna i fiskalna politika po nalogu zapadnih derikoza iz EU i Amerike

A to je :

- guraj dinar da bude tri puta jaci od realnog kursa
- deri narod i privredu porezima i taksama
- uzimaj kredite u inostranstvu da finansiras lazni precenjeni kurs dinara
- zaposljavaj kurtu i murtu na drzavnu sisu ako sa porodicom glasa za nasu stranku
- racun za to ispostavi narodu za par meseci preko opet uvecanih poreza i cena ili smanjenja plata i penzija

I takva politika ne moze nikako da se zavrsi do propascu.

Da bi bilo bolje mora se smanjiti drzavni aparat za duplo, moraju se smanjiti porezi privredi jer nas jedino to vuce napred, mora se prstati sa daljim zaduzivanjem radi isplacivanja nezaradjenih plata i penzija ovih iz drzavnog sektora.

KoleM

pre 10 godina

To što traži MMF je ono što ja uvek napišen na komentarima već par godina. Penzije moraju dole. Pre par godina moglo je da prođe sa 10ak % smanjenja a sada mora i čitavih 20%.

.?.

pre 10 godina

Cetiri hitno nuzne mere:
- Jp, Jkp, agencije, fondovi i ostala drzavna cuda na minimalac 12 meseci.
- Javni sektor na prosek plata u privredi, ZAUVEK!
- Penzije iznad minimalca, progresivno oporezivanje.
- Demontaza monopola u svim sferama ekonomije na max. 30% trzisnog ucesca

Svaki dan koji se ceka, podrazumeva jos rigoroznije mere vec za neki mesec.
Varijanta 2. proglasite bankrot!

Da li ima neko predlog bezbolnijih i mogucih mera u odnosu na ove i kako, iz kojih izvora?

neko

pre 10 godina

Sve se ovo vec znalo.

Ko je hteo da cita i misli.

Za ove iz Sloge mogu samo da kazem da su bruka i sramota, a isto to mogu da kazem i za Djilasa koji je sa njima usao u koaliciju. Oni su objasnili da je Radulovic "najgori potez Vuciceve vlasti".

E zato nisam glasao za DS. Covek stalno ponavlja kako "neki ljudi nisu glasali" i slicne nebuloze. Kao bili su lenji. Pa da li su oni normalni?
Dobili ste 5,6% zato sto nemate nikakav jasan plan, nikakvu strategiju. Jedini koji je ponudio neku strategiju je Radulovic. Zato je bez ijedne reklame, bez ijednog bilborda, bez stranacke infrastrukture i bez interesnog glasanja stigao do 2,1%.

Da je imao ono sto je imao DS, imao bi 20% najmanje, a verovatno i mnogo vise.

Sto se tice nase drzave, ona je pred kolapsom.
Zestoki rezovi ce uslediti ne samo ove godine, nego i naredne dve. Tek 2018. ce verovatno malo ukociti, jer je izborna godina, ali ce 2019. opet trebati rezovi bas zbog toga. Oporavak? Za 5 godina. Stabilnost? Za 10. Pravi razvoj? Za 15.

Mina

pre 10 godina

A da se smanji BROJ POSLANIKA na 150?
Mislim da bi to za nasu malenu drzavu bilo sasvim dovoljno.
I tako se glasa po dogovoru,svako u svojoj stranci.
Ako se uzme da je plata jednog poslanika 100.000din.znaci oko 1000 evra (a znamo da je to sa raznim dodacima znatno vise),to bi iznosilo 100.000e SAMO ZA JEDAN MESEC,
za cetiri godine to iznosi 4.800.000 evra!
A mogla bi drzava,tj njeni sluzbenici da popisu imovinu republike da se zna/znamo koliko ona iznosi i ko/kako njom raspolaze...

Kao u svakom dobrom domacinstvu cak i kad ima dovoljno sredstava.
A NAROCITO KAD IH NEMA...

saradnik

pre 10 godina

Ovo je bilo za očekivati. Nisu prihvaćene reforme Radulovića, e sad MMF postavlja uslove. Naravo MMF pošto pozajmljuje novac postavlja uslove kako bi se taj novac vratio sa kamatom. MMF nikad ne gleda socijalnu komponentu, nego samo finansijski program kako bi se novac vratio. U ostalom ne moramo mi da pozajmimo novac od MMF, ali onda za par meseci nema u opšte plata ni penzija. Jako mi je žao što sindikati nisu uspeli da naprave kompromis sa radulovićem, jer kod MMF nema kompromisa.

savke

pre 10 godina

Samo neka vlast smanji svoje benificije na republickom i na opstinskom nivou i eto ustede i to ne male.(sluzbeni auti, mobili, ruckovi, odela i slicno)

Štednja

pre 10 godina

Kuka se na SNS, a istina je da smo ovo morali uraditi još pre nekoliko godina. Nama penzioni fond funkcioniše kao solidarni fond i penzije se isplaćuju od sadašnjih doprinosa i dopunama iz budžeta! PIO je nekada pare oplemenjivao, stvarao novu vrednost i to isplaćivao penzionerima, a ne kao danas samo presipanje para sa račun na račun i ništa više!
Mere štednje nisu samo otpuštanje već ukidanje niza besmislenih stvari poput službenih mobilnih, ogromnog broja službenih automobila, raznih troškova puta i sličnih stvari koje se obavezno preduvaju! Pare se izvlače na neverovatne stvari! Imate primer da u nekim ustanovama u istoj kancelariji ima četiri zaposlena, ali svako ima svoj štampač i desktop računar, a pored toga laptop, jedan centrali printer i fotokopir!!! Da li je ovo normalno?! Naravno da nije!
Višak zaposlenih kada bi se pošteno smanjivao otpali bi oni koji su tu da gluvare hodnicima, a ostali bi radnici koji su potrebni da bi se posao završavao... Loše je što većina koja stvarno radi i nema ugovore za stalno već im prave prekide pa potpisuju nove ugovore, a oni koji ne rade su uhlebljeni brzom linijom za stalno (čast izuzecima)...

star-trek

pre 10 godina

P aako pipnu plate i pemzije onda ce ovla vlada trajati do jeseni jer ce imati pola piliona ljudi na ulicama!! Narod nema sta da jede a ne da mu jos uzimas!!

niki

pre 10 godina

Hahaha,'rez' plata i penzija,kojih to plata i penzija,ajde da razumem plate i penzije preko 100.000 din.,ali ovo ostalo...tj.rezati manje iznose je vise nego sarkasticno,rezite politicare pod br.1,a mogli bi i pinkovsku seljanu????!!!

voja

pre 10 godina

Otpustiti "partujske jurišnike" iz javnih preduzeća i lokalne samouprave!!!
(ima ih iz DS, URS, SPS, ali, nažalost, i iz SNS)
Barem 30000 do 50000 takvih, otpustiti odmah. A kasnije selektivno...
Biće to i veća ušteda od ove koju traži MMF.

bankrot, ne MMF

pre 10 godina

Bilo bi najbolje da ova nazovi država već jednom bankrotira. Lepo par meseci niko ne dobija platu iz budžeta, pa onda da se vidi šta je zaista potrebno, a šta ne. Ako državi ne trebaju lekati, profesori i sl., narodu da se kaže da ubuduće mora da se leči, školuje i sl. kod privatnika ili u inostranstvu. Ako se ustanovi da su ipak potrebni, zaposli se potreban broj, svi ostali budžetski korisnici na ulicu.

zlotrov

pre 10 godina

Ne valja Radulovic, los covek? Hoce da unisti postenog radnika i coveka. Neke reforme i to bolne, ce morati kad tad da se odrade. Inace nas ceka Grcki scenario. Grke bi sad mnogo manje bolelo, da su na vreme uradili neke stvari. Nas ceka isto to, ako se nesto ne preduzme, ali mora da puca po svima.

mikin

pre 10 godina

"Predstavnici misije MMF poručili su vlastima u Srbiji da su potrebne ili uštede od 400 miliona evra ili smanjenje penzija i plata, tvrdi "Privredni pregled"."
-----------------------------
Bagra jedna neopevana. Hebe se njima, cimaju po par stotina hiljada eura godisnje plate, idu od jedne do druge uboge drzave, naloze lokalnim "mocnicima" (mocni su samo u odnosu na vlastiti puk) sta treba da rade sa vlastitim narodom i vrate se opet za par meseci da daju nove zadatke ovima koji su tu radi sprovodjenja istih.
A ti narode .... ostaje ti jedino da "ubires plodove svoga izbora".
Nista nam se ovo ne desava slucajno .... "tek-tako".

long

pre 10 godina

MMF uvek ima samo najstereotipnije rešenje , koje u zadnjih 50 godina nikada nije dalo pozitivne rezultate nigde na svetu.
Ali uvek isto forsiraju.

voja

pre 10 godina

Otpustiti "partujske jurišnike" iz javnih preduzeća i lokalne samouprave!!!
(ima ih iz DS, URS, SPS, ali, nažalost, i iz SNS)
Barem 30000 do 50000 takvih, otpustiti odmah. A kasnije selektivno...
Biće to i veća ušteda od ove koju traži MMF.

niki

pre 10 godina

Hahaha,'rez' plata i penzija,kojih to plata i penzija,ajde da razumem plate i penzije preko 100.000 din.,ali ovo ostalo...tj.rezati manje iznose je vise nego sarkasticno,rezite politicare pod br.1,a mogli bi i pinkovsku seljanu????!!!

bankrot, ne MMF

pre 10 godina

Bilo bi najbolje da ova nazovi država već jednom bankrotira. Lepo par meseci niko ne dobija platu iz budžeta, pa onda da se vidi šta je zaista potrebno, a šta ne. Ako državi ne trebaju lekati, profesori i sl., narodu da se kaže da ubuduće mora da se leči, školuje i sl. kod privatnika ili u inostranstvu. Ako se ustanovi da su ipak potrebni, zaposli se potreban broj, svi ostali budžetski korisnici na ulicu.

zlotrov

pre 10 godina

Ne valja Radulovic, los covek? Hoce da unisti postenog radnika i coveka. Neke reforme i to bolne, ce morati kad tad da se odrade. Inace nas ceka Grcki scenario. Grke bi sad mnogo manje bolelo, da su na vreme uradili neke stvari. Nas ceka isto to, ako se nesto ne preduzme, ali mora da puca po svima.

star-trek

pre 10 godina

P aako pipnu plate i pemzije onda ce ovla vlada trajati do jeseni jer ce imati pola piliona ljudi na ulicama!! Narod nema sta da jede a ne da mu jos uzimas!!

Štednja

pre 10 godina

Kuka se na SNS, a istina je da smo ovo morali uraditi još pre nekoliko godina. Nama penzioni fond funkcioniše kao solidarni fond i penzije se isplaćuju od sadašnjih doprinosa i dopunama iz budžeta! PIO je nekada pare oplemenjivao, stvarao novu vrednost i to isplaćivao penzionerima, a ne kao danas samo presipanje para sa račun na račun i ništa više!
Mere štednje nisu samo otpuštanje već ukidanje niza besmislenih stvari poput službenih mobilnih, ogromnog broja službenih automobila, raznih troškova puta i sličnih stvari koje se obavezno preduvaju! Pare se izvlače na neverovatne stvari! Imate primer da u nekim ustanovama u istoj kancelariji ima četiri zaposlena, ali svako ima svoj štampač i desktop računar, a pored toga laptop, jedan centrali printer i fotokopir!!! Da li je ovo normalno?! Naravno da nije!
Višak zaposlenih kada bi se pošteno smanjivao otpali bi oni koji su tu da gluvare hodnicima, a ostali bi radnici koji su potrebni da bi se posao završavao... Loše je što većina koja stvarno radi i nema ugovore za stalno već im prave prekide pa potpisuju nove ugovore, a oni koji ne rade su uhlebljeni brzom linijom za stalno (čast izuzecima)...

long

pre 10 godina

MMF uvek ima samo najstereotipnije rešenje , koje u zadnjih 50 godina nikada nije dalo pozitivne rezultate nigde na svetu.
Ali uvek isto forsiraju.

mikin

pre 10 godina

"Predstavnici misije MMF poručili su vlastima u Srbiji da su potrebne ili uštede od 400 miliona evra ili smanjenje penzija i plata, tvrdi "Privredni pregled"."
-----------------------------
Bagra jedna neopevana. Hebe se njima, cimaju po par stotina hiljada eura godisnje plate, idu od jedne do druge uboge drzave, naloze lokalnim "mocnicima" (mocni su samo u odnosu na vlastiti puk) sta treba da rade sa vlastitim narodom i vrate se opet za par meseci da daju nove zadatke ovima koji su tu radi sprovodjenja istih.
A ti narode .... ostaje ti jedino da "ubires plodove svoga izbora".
Nista nam se ovo ne desava slucajno .... "tek-tako".

Radikal

pre 10 godina

Nije poenta ne zaduzivati se , vec je poenta da treba da se zaduzujes samo za investicije tj za nesto sto ti donosi profit , a nikako i nikad za finansiranje licne potrosnje.

Jer ako ja uzmem kredit od 30.000 evra pa ulozim recimo u proizvodnju maline, ja cu da vratim kredit i da zaradim, a ako uzmem 30.000 evra pa sprcam sve u kafani , na letovanje i zimovanje, na kraju cu morati da prodam kucu budzasto da vratim taj kredit, i postacu beskucnik.

E mi smo na putu da postanemo beskucnici jer se sve vlade od 2000te do danas u Srbiji, ZADUZUJU ISKLJUCIVO DA BI TROSILE A NE DA BI NESTO GRADILE I PROIZVODILE .

Zato je nama propast drzave neizbezna.

Saša

pre 10 godina

Inace nas ceka Grcki scenario. Grke bi sad mnogo manje bolelo, da su na vreme uradili neke stvari. Nas ceka isto to, ako se nesto ne preduzme, ali mora da puca po svima. (zlotrov, 19. mart 2014 12:55)

Druže, u Grčkoj običan radnik ima 600-700 eur!!! Kod nas 25000 din. Nemoj porediti molim te!!!

nepodnosljiva istina

pre 10 godina

@mikin Mi mozemo da se ljutimo na MMF, svetsku banku, Radulovica i koga god zelimo, ali para nema. Trosimo vise nego sto zaradjujemo. Zaduzujemo se oko 4 milijardi evra godisnje, jer nam toliko fali. Zapravo fali i mnogo vise, ali se ostatak pokriva privatnim doznakama iz inostranstva. Ako ovako nastavimo u jednom trenutku vise niko nece hteti da nam pozajmljuje novac i nece biti vise pitanje da li plate i penzije treba da se smanje, nego ce biti pitanje da li ce ih uopste biti.

Mina

pre 10 godina

A da se smanji BROJ POSLANIKA na 150?
Mislim da bi to za nasu malenu drzavu bilo sasvim dovoljno.
I tako se glasa po dogovoru,svako u svojoj stranci.
Ako se uzme da je plata jednog poslanika 100.000din.znaci oko 1000 evra (a znamo da je to sa raznim dodacima znatno vise),to bi iznosilo 100.000e SAMO ZA JEDAN MESEC,
za cetiri godine to iznosi 4.800.000 evra!
A mogla bi drzava,tj njeni sluzbenici da popisu imovinu republike da se zna/znamo koliko ona iznosi i ko/kako njom raspolaze...

Kao u svakom dobrom domacinstvu cak i kad ima dovoljno sredstava.
A NAROCITO KAD IH NEMA...

ivan

pre 10 godina

izravnati koeficijente u drzavnim firmama i resen problem. Svi sa SSS istu platilu i svi sa VSS istu platu...a ne da cistacica u jednom preduzecu ima istu platu kao neko sa fakultetom u drugom.

saradnik

pre 10 godina

Ovo je bilo za očekivati. Nisu prihvaćene reforme Radulovića, e sad MMF postavlja uslove. Naravo MMF pošto pozajmljuje novac postavlja uslove kako bi se taj novac vratio sa kamatom. MMF nikad ne gleda socijalnu komponentu, nego samo finansijski program kako bi se novac vratio. U ostalom ne moramo mi da pozajmimo novac od MMF, ali onda za par meseci nema u opšte plata ni penzija. Jako mi je žao što sindikati nisu uspeli da naprave kompromis sa radulovićem, jer kod MMF nema kompromisa.

.?.

pre 10 godina

Cetiri hitno nuzne mere:
- Jp, Jkp, agencije, fondovi i ostala drzavna cuda na minimalac 12 meseci.
- Javni sektor na prosek plata u privredi, ZAUVEK!
- Penzije iznad minimalca, progresivno oporezivanje.
- Demontaza monopola u svim sferama ekonomije na max. 30% trzisnog ucesca

Svaki dan koji se ceka, podrazumeva jos rigoroznije mere vec za neki mesec.
Varijanta 2. proglasite bankrot!

Da li ima neko predlog bezbolnijih i mogucih mera u odnosu na ove i kako, iz kojih izvora?

Miki

pre 10 godina

Sve je ovo posledica pogubne fiskalne i monetarne politike koja se vodi po nalogu zapada od 2000te do danas.

Koliko puta jos treba da uzmemo kredit kod MMF-a da narod skapira da se ovako vise ne moze?

Secam se kad su pre 5-6 godina ovde pisali neki kako je EKSTRA sto uzimamo 2008 kredit kod MMF-a ....

kako cemo da procvetamo....

A videsmo da je standard pao nevidjeno od te 2008 do 2014.

I nastavlja da pada

Jer se nastavlja ista pogubna monetarna i fiskalna politika po nalogu zapadnih derikoza iz EU i Amerike

A to je :

- guraj dinar da bude tri puta jaci od realnog kursa
- deri narod i privredu porezima i taksama
- uzimaj kredite u inostranstvu da finansiras lazni precenjeni kurs dinara
- zaposljavaj kurtu i murtu na drzavnu sisu ako sa porodicom glasa za nasu stranku
- racun za to ispostavi narodu za par meseci preko opet uvecanih poreza i cena ili smanjenja plata i penzija

I takva politika ne moze nikako da se zavrsi do propascu.

Da bi bilo bolje mora se smanjiti drzavni aparat za duplo, moraju se smanjiti porezi privredi jer nas jedino to vuce napred, mora se prstati sa daljim zaduzivanjem radi isplacivanja nezaradjenih plata i penzija ovih iz drzavnog sektora.

neko

pre 10 godina

Sve se ovo vec znalo.

Ko je hteo da cita i misli.

Za ove iz Sloge mogu samo da kazem da su bruka i sramota, a isto to mogu da kazem i za Djilasa koji je sa njima usao u koaliciju. Oni su objasnili da je Radulovic "najgori potez Vuciceve vlasti".

E zato nisam glasao za DS. Covek stalno ponavlja kako "neki ljudi nisu glasali" i slicne nebuloze. Kao bili su lenji. Pa da li su oni normalni?
Dobili ste 5,6% zato sto nemate nikakav jasan plan, nikakvu strategiju. Jedini koji je ponudio neku strategiju je Radulovic. Zato je bez ijedne reklame, bez ijednog bilborda, bez stranacke infrastrukture i bez interesnog glasanja stigao do 2,1%.

Da je imao ono sto je imao DS, imao bi 20% najmanje, a verovatno i mnogo vise.

Sto se tice nase drzave, ona je pred kolapsom.
Zestoki rezovi ce uslediti ne samo ove godine, nego i naredne dve. Tek 2018. ce verovatno malo ukociti, jer je izborna godina, ali ce 2019. opet trebati rezovi bas zbog toga. Oporavak? Za 5 godina. Stabilnost? Za 10. Pravi razvoj? Za 15.

Pogledajte vi sebe

pre 10 godina

(mikin, 19. mart 2014 12:40)

Stvarno ne razumem zasto je vama MMF kriv za brljotine SVIH vlada od 1945. naovamo, uz uljuljkivanje naroda da je pametan i prepametan, a on glup ko ...

savke

pre 10 godina

Samo neka vlast smanji svoje benificije na republickom i na opstinskom nivou i eto ustede i to ne male.(sluzbeni auti, mobili, ruckovi, odela i slicno)

Silvester

pre 10 godina

Izgleda da u ovoj zemlji niko ne želi da vodi socijalno odgovornu politiku ako pri tom ne može da krade i otima najstrašnije. To su pokazale sve vlade proteklih decenija. I onda je narod doveden dotle da glasa za neoliberalnu politiku kojom će srpski bogataši i strani kapital da nas dovede do kamenog doba, u nadi da će se time uspostaviti nekakav red, rad i disciplina. Ima li goreg sarkazma i većeg zločina? Slali su nas na frontove, pljačkali, gurali pod bombe, ponižavali nas svakodnevno i ubijali nam svaku nadu, a sada rade na tome da nas biološki unište. Ako se nova vlast pothitno ne ustremi na najbogatije profitere u ovoj državi i ne zauzda pohlepu stranih multinacionalnih kompanija, imaće takav haos na ulicama da će da plati za sve ove decenije, i za ono zašta nije kriva. Milioni ovde više nemaju šta da izgube, i željni su elementarne pravde. Nadam se da Vučiću nije do zezanja, jer je vreme za humor i budalesanje odavno prošlo. On je samo jedan, ne znam ni kakav zaista, i ako ne nađe hiljadu istomišljenika da upravljaju procesom širom države, može da se slika sa svojim reformama. A ti "nesalomivi" bi morali da nađu načina da argumentuju svoje postupanje pred silom naroda. Ceo sistem bez elementarne pravednosti u podnošenju tereta se može preko noći raspasti kao kula od karata uz nesagledive posledice. Nije ovo 1990. i vreme za stezanje kaiša, već bilans nakon 25-godišnjeg kriminalnog ludila koje nikada nije ni prestajalo! Svaki sledeći korak je igranje sa eksplozivom.

da da

pre 10 godina

Sada kada više nema DSS-a,LDP-a i G17 (URS-a) otpustiti svu onu masu partijski zapošljavanih posle izbora iz javnih preduzeća, i eto uštede koliko oćete. Ako tu pridodate deo koji je sada već nebitan (DS-ovog kadra), ojhaaaaaa !

KoleM

pre 10 godina

To što traži MMF je ono što ja uvek napišen na komentarima već par godina. Penzije moraju dole. Pre par godina moglo je da prođe sa 10ak % smanjenja a sada mora i čitavih 20%.

Rokan

pre 10 godina

Samo mi nije jasno, koliko će da smanje penziju moje majke koja sada prima 13.000 dinara u dva dela??? Dokle ćemo da okrećemo zadnjicu MMF-u? Tu bagru treba proterati, i zabraniti ulazak u Srbiju!

Realno

pre 10 godina

MMF je kriv, a ne naša pogubna politika
Najbolje da nam daju pare, a mi će mo već o njima da se brinemo, zna se kako.
Kako li su samo Kinezi bez sindikata i
nikavom platom uspeli da se dignu na ovaj nivo !?
Svemoćnoj birokratiji u Slogi i javnim preduzećima nije u interesu da se nešto menja i to sve pod plaštom zaštite radničkih prava.

Goran Pavlovic

pre 10 godina

Za sve ove dusebriznike sto navijaju da se nama u drzavnom sektoru smanje ionako male plate kojima ne mozemo ni porodice da prehranimo a ne pricaju o konfiskovanju imovine politicara i tajkuna koji su nas pokrali i koji se sepure po Srbiji bez da im neko proveri poreklo imovine jedna poruka.

Onog trenutka kada nam smanjite plate mi cemo naci nacina da to odmah naplatimo licno od Vas koji imate pa Vi sada slobodno probajte da nam smanjite plate. Nemojte posle da Vam djavo bude kriv sto je u zemlji izbio haos i sto oni sto nemaju otimaju od onih sto imaju !

Crna rupa

pre 10 godina

Divno! I dalje se raslojavamo, ovaj put I ubrzano. Želim da ohrabrim što veću potrošnju, trčimo po šoping molovima, hipermarketima, kupujmo na revolving, otvarajmo strane prodavnice, uzimajmo kredite, itd. Na kraju će oni sa par hiljada evra biti bogataši.

Petar J. Vetar

pre 10 godina

Molim da obratite pažnju svi na zadnju rečenicu u tekstu..."piše u saopštenju "Sloge".

"Sloga" je na proteklim izborima nastupila na listi sa Demokratskom strankom".

long

pre 10 godina

MMF uvek ima samo najstereotipnije rešenje , koje u zadnjih 50 godina nikada nije dalo pozitivne rezultate nigde na svetu.
Ali uvek isto forsiraju.

star-trek

pre 10 godina

P aako pipnu plate i pemzije onda ce ovla vlada trajati do jeseni jer ce imati pola piliona ljudi na ulicama!! Narod nema sta da jede a ne da mu jos uzimas!!

KoleM

pre 10 godina

To što traži MMF je ono što ja uvek napišen na komentarima već par godina. Penzije moraju dole. Pre par godina moglo je da prođe sa 10ak % smanjenja a sada mora i čitavih 20%.

mikin

pre 10 godina

"Predstavnici misije MMF poručili su vlastima u Srbiji da su potrebne ili uštede od 400 miliona evra ili smanjenje penzija i plata, tvrdi "Privredni pregled"."
-----------------------------
Bagra jedna neopevana. Hebe se njima, cimaju po par stotina hiljada eura godisnje plate, idu od jedne do druge uboge drzave, naloze lokalnim "mocnicima" (mocni su samo u odnosu na vlastiti puk) sta treba da rade sa vlastitim narodom i vrate se opet za par meseci da daju nove zadatke ovima koji su tu radi sprovodjenja istih.
A ti narode .... ostaje ti jedino da "ubires plodove svoga izbora".
Nista nam se ovo ne desava slucajno .... "tek-tako".

Goran Pavlovic

pre 10 godina

Za sve ove dusebriznike sto navijaju da se nama u drzavnom sektoru smanje ionako male plate kojima ne mozemo ni porodice da prehranimo a ne pricaju o konfiskovanju imovine politicara i tajkuna koji su nas pokrali i koji se sepure po Srbiji bez da im neko proveri poreklo imovine jedna poruka.

Onog trenutka kada nam smanjite plate mi cemo naci nacina da to odmah naplatimo licno od Vas koji imate pa Vi sada slobodno probajte da nam smanjite plate. Nemojte posle da Vam djavo bude kriv sto je u zemlji izbio haos i sto oni sto nemaju otimaju od onih sto imaju !

bankrot, ne MMF

pre 10 godina

Bilo bi najbolje da ova nazovi država već jednom bankrotira. Lepo par meseci niko ne dobija platu iz budžeta, pa onda da se vidi šta je zaista potrebno, a šta ne. Ako državi ne trebaju lekati, profesori i sl., narodu da se kaže da ubuduće mora da se leči, školuje i sl. kod privatnika ili u inostranstvu. Ako se ustanovi da su ipak potrebni, zaposli se potreban broj, svi ostali budžetski korisnici na ulicu.

zlotrov

pre 10 godina

Ne valja Radulovic, los covek? Hoce da unisti postenog radnika i coveka. Neke reforme i to bolne, ce morati kad tad da se odrade. Inace nas ceka Grcki scenario. Grke bi sad mnogo manje bolelo, da su na vreme uradili neke stvari. Nas ceka isto to, ako se nesto ne preduzme, ali mora da puca po svima.

Štednja

pre 10 godina

Kuka se na SNS, a istina je da smo ovo morali uraditi još pre nekoliko godina. Nama penzioni fond funkcioniše kao solidarni fond i penzije se isplaćuju od sadašnjih doprinosa i dopunama iz budžeta! PIO je nekada pare oplemenjivao, stvarao novu vrednost i to isplaćivao penzionerima, a ne kao danas samo presipanje para sa račun na račun i ništa više!
Mere štednje nisu samo otpuštanje već ukidanje niza besmislenih stvari poput službenih mobilnih, ogromnog broja službenih automobila, raznih troškova puta i sličnih stvari koje se obavezno preduvaju! Pare se izvlače na neverovatne stvari! Imate primer da u nekim ustanovama u istoj kancelariji ima četiri zaposlena, ali svako ima svoj štampač i desktop računar, a pored toga laptop, jedan centrali printer i fotokopir!!! Da li je ovo normalno?! Naravno da nije!
Višak zaposlenih kada bi se pošteno smanjivao otpali bi oni koji su tu da gluvare hodnicima, a ostali bi radnici koji su potrebni da bi se posao završavao... Loše je što većina koja stvarno radi i nema ugovore za stalno već im prave prekide pa potpisuju nove ugovore, a oni koji ne rade su uhlebljeni brzom linijom za stalno (čast izuzecima)...

.?.

pre 10 godina

Cetiri hitno nuzne mere:
- Jp, Jkp, agencije, fondovi i ostala drzavna cuda na minimalac 12 meseci.
- Javni sektor na prosek plata u privredi, ZAUVEK!
- Penzije iznad minimalca, progresivno oporezivanje.
- Demontaza monopola u svim sferama ekonomije na max. 30% trzisnog ucesca

Svaki dan koji se ceka, podrazumeva jos rigoroznije mere vec za neki mesec.
Varijanta 2. proglasite bankrot!

Da li ima neko predlog bezbolnijih i mogucih mera u odnosu na ove i kako, iz kojih izvora?

da da

pre 10 godina

Sada kada više nema DSS-a,LDP-a i G17 (URS-a) otpustiti svu onu masu partijski zapošljavanih posle izbora iz javnih preduzeća, i eto uštede koliko oćete. Ako tu pridodate deo koji je sada već nebitan (DS-ovog kadra), ojhaaaaaa !

ivan

pre 10 godina

izravnati koeficijente u drzavnim firmama i resen problem. Svi sa SSS istu platilu i svi sa VSS istu platu...a ne da cistacica u jednom preduzecu ima istu platu kao neko sa fakultetom u drugom.

niki

pre 10 godina

Hahaha,'rez' plata i penzija,kojih to plata i penzija,ajde da razumem plate i penzije preko 100.000 din.,ali ovo ostalo...tj.rezati manje iznose je vise nego sarkasticno,rezite politicare pod br.1,a mogli bi i pinkovsku seljanu????!!!

saradnik

pre 10 godina

Ovo je bilo za očekivati. Nisu prihvaćene reforme Radulovića, e sad MMF postavlja uslove. Naravo MMF pošto pozajmljuje novac postavlja uslove kako bi se taj novac vratio sa kamatom. MMF nikad ne gleda socijalnu komponentu, nego samo finansijski program kako bi se novac vratio. U ostalom ne moramo mi da pozajmimo novac od MMF, ali onda za par meseci nema u opšte plata ni penzija. Jako mi je žao što sindikati nisu uspeli da naprave kompromis sa radulovićem, jer kod MMF nema kompromisa.

Rokan

pre 10 godina

Samo mi nije jasno, koliko će da smanje penziju moje majke koja sada prima 13.000 dinara u dva dela??? Dokle ćemo da okrećemo zadnjicu MMF-u? Tu bagru treba proterati, i zabraniti ulazak u Srbiju!

neko

pre 10 godina

Sve se ovo vec znalo.

Ko je hteo da cita i misli.

Za ove iz Sloge mogu samo da kazem da su bruka i sramota, a isto to mogu da kazem i za Djilasa koji je sa njima usao u koaliciju. Oni su objasnili da je Radulovic "najgori potez Vuciceve vlasti".

E zato nisam glasao za DS. Covek stalno ponavlja kako "neki ljudi nisu glasali" i slicne nebuloze. Kao bili su lenji. Pa da li su oni normalni?
Dobili ste 5,6% zato sto nemate nikakav jasan plan, nikakvu strategiju. Jedini koji je ponudio neku strategiju je Radulovic. Zato je bez ijedne reklame, bez ijednog bilborda, bez stranacke infrastrukture i bez interesnog glasanja stigao do 2,1%.

Da je imao ono sto je imao DS, imao bi 20% najmanje, a verovatno i mnogo vise.

Sto se tice nase drzave, ona je pred kolapsom.
Zestoki rezovi ce uslediti ne samo ove godine, nego i naredne dve. Tek 2018. ce verovatno malo ukociti, jer je izborna godina, ali ce 2019. opet trebati rezovi bas zbog toga. Oporavak? Za 5 godina. Stabilnost? Za 10. Pravi razvoj? Za 15.

nepodnosljiva istina

pre 10 godina

@mikin Mi mozemo da se ljutimo na MMF, svetsku banku, Radulovica i koga god zelimo, ali para nema. Trosimo vise nego sto zaradjujemo. Zaduzujemo se oko 4 milijardi evra godisnje, jer nam toliko fali. Zapravo fali i mnogo vise, ali se ostatak pokriva privatnim doznakama iz inostranstva. Ako ovako nastavimo u jednom trenutku vise niko nece hteti da nam pozajmljuje novac i nece biti vise pitanje da li plate i penzije treba da se smanje, nego ce biti pitanje da li ce ih uopste biti.

Saša

pre 10 godina

Inace nas ceka Grcki scenario. Grke bi sad mnogo manje bolelo, da su na vreme uradili neke stvari. Nas ceka isto to, ako se nesto ne preduzme, ali mora da puca po svima. (zlotrov, 19. mart 2014 12:55)

Druže, u Grčkoj običan radnik ima 600-700 eur!!! Kod nas 25000 din. Nemoj porediti molim te!!!

Pogledajte vi sebe

pre 10 godina

(mikin, 19. mart 2014 12:40)

Stvarno ne razumem zasto je vama MMF kriv za brljotine SVIH vlada od 1945. naovamo, uz uljuljkivanje naroda da je pametan i prepametan, a on glup ko ...

voja

pre 10 godina

Otpustiti "partujske jurišnike" iz javnih preduzeća i lokalne samouprave!!!
(ima ih iz DS, URS, SPS, ali, nažalost, i iz SNS)
Barem 30000 do 50000 takvih, otpustiti odmah. A kasnije selektivno...
Biće to i veća ušteda od ove koju traži MMF.

Realno

pre 10 godina

MMF je kriv, a ne naša pogubna politika
Najbolje da nam daju pare, a mi će mo već o njima da se brinemo, zna se kako.
Kako li su samo Kinezi bez sindikata i
nikavom platom uspeli da se dignu na ovaj nivo !?
Svemoćnoj birokratiji u Slogi i javnim preduzećima nije u interesu da se nešto menja i to sve pod plaštom zaštite radničkih prava.

Miki

pre 10 godina

Sve je ovo posledica pogubne fiskalne i monetarne politike koja se vodi po nalogu zapada od 2000te do danas.

Koliko puta jos treba da uzmemo kredit kod MMF-a da narod skapira da se ovako vise ne moze?

Secam se kad su pre 5-6 godina ovde pisali neki kako je EKSTRA sto uzimamo 2008 kredit kod MMF-a ....

kako cemo da procvetamo....

A videsmo da je standard pao nevidjeno od te 2008 do 2014.

I nastavlja da pada

Jer se nastavlja ista pogubna monetarna i fiskalna politika po nalogu zapadnih derikoza iz EU i Amerike

A to je :

- guraj dinar da bude tri puta jaci od realnog kursa
- deri narod i privredu porezima i taksama
- uzimaj kredite u inostranstvu da finansiras lazni precenjeni kurs dinara
- zaposljavaj kurtu i murtu na drzavnu sisu ako sa porodicom glasa za nasu stranku
- racun za to ispostavi narodu za par meseci preko opet uvecanih poreza i cena ili smanjenja plata i penzija

I takva politika ne moze nikako da se zavrsi do propascu.

Da bi bilo bolje mora se smanjiti drzavni aparat za duplo, moraju se smanjiti porezi privredi jer nas jedino to vuce napred, mora se prstati sa daljim zaduzivanjem radi isplacivanja nezaradjenih plata i penzija ovih iz drzavnog sektora.

Crna rupa

pre 10 godina

Divno! I dalje se raslojavamo, ovaj put I ubrzano. Želim da ohrabrim što veću potrošnju, trčimo po šoping molovima, hipermarketima, kupujmo na revolving, otvarajmo strane prodavnice, uzimajmo kredite, itd. Na kraju će oni sa par hiljada evra biti bogataši.

Petar J. Vetar

pre 10 godina

Molim da obratite pažnju svi na zadnju rečenicu u tekstu..."piše u saopštenju "Sloge".

"Sloga" je na proteklim izborima nastupila na listi sa Demokratskom strankom".

Silvester

pre 10 godina

Izgleda da u ovoj zemlji niko ne želi da vodi socijalno odgovornu politiku ako pri tom ne može da krade i otima najstrašnije. To su pokazale sve vlade proteklih decenija. I onda je narod doveden dotle da glasa za neoliberalnu politiku kojom će srpski bogataši i strani kapital da nas dovede do kamenog doba, u nadi da će se time uspostaviti nekakav red, rad i disciplina. Ima li goreg sarkazma i većeg zločina? Slali su nas na frontove, pljačkali, gurali pod bombe, ponižavali nas svakodnevno i ubijali nam svaku nadu, a sada rade na tome da nas biološki unište. Ako se nova vlast pothitno ne ustremi na najbogatije profitere u ovoj državi i ne zauzda pohlepu stranih multinacionalnih kompanija, imaće takav haos na ulicama da će da plati za sve ove decenije, i za ono zašta nije kriva. Milioni ovde više nemaju šta da izgube, i željni su elementarne pravde. Nadam se da Vučiću nije do zezanja, jer je vreme za humor i budalesanje odavno prošlo. On je samo jedan, ne znam ni kakav zaista, i ako ne nađe hiljadu istomišljenika da upravljaju procesom širom države, može da se slika sa svojim reformama. A ti "nesalomivi" bi morali da nađu načina da argumentuju svoje postupanje pred silom naroda. Ceo sistem bez elementarne pravednosti u podnošenju tereta se može preko noći raspasti kao kula od karata uz nesagledive posledice. Nije ovo 1990. i vreme za stezanje kaiša, već bilans nakon 25-godišnjeg kriminalnog ludila koje nikada nije ni prestajalo! Svaki sledeći korak je igranje sa eksplozivom.

savke

pre 10 godina

Samo neka vlast smanji svoje benificije na republickom i na opstinskom nivou i eto ustede i to ne male.(sluzbeni auti, mobili, ruckovi, odela i slicno)

Mina

pre 10 godina

A da se smanji BROJ POSLANIKA na 150?
Mislim da bi to za nasu malenu drzavu bilo sasvim dovoljno.
I tako se glasa po dogovoru,svako u svojoj stranci.
Ako se uzme da je plata jednog poslanika 100.000din.znaci oko 1000 evra (a znamo da je to sa raznim dodacima znatno vise),to bi iznosilo 100.000e SAMO ZA JEDAN MESEC,
za cetiri godine to iznosi 4.800.000 evra!
A mogla bi drzava,tj njeni sluzbenici da popisu imovinu republike da se zna/znamo koliko ona iznosi i ko/kako njom raspolaze...

Kao u svakom dobrom domacinstvu cak i kad ima dovoljno sredstava.
A NAROCITO KAD IH NEMA...

Radikal

pre 10 godina

Nije poenta ne zaduzivati se , vec je poenta da treba da se zaduzujes samo za investicije tj za nesto sto ti donosi profit , a nikako i nikad za finansiranje licne potrosnje.

Jer ako ja uzmem kredit od 30.000 evra pa ulozim recimo u proizvodnju maline, ja cu da vratim kredit i da zaradim, a ako uzmem 30.000 evra pa sprcam sve u kafani , na letovanje i zimovanje, na kraju cu morati da prodam kucu budzasto da vratim taj kredit, i postacu beskucnik.

E mi smo na putu da postanemo beskucnici jer se sve vlade od 2000te do danas u Srbiji, ZADUZUJU ISKLJUCIVO DA BI TROSILE A NE DA BI NESTO GRADILE I PROIZVODILE .

Zato je nama propast drzave neizbezna.