Subota, 08.02.2014.

12:07

Lešnik će uzeti tron malini

Lešnik, kao vrsta voća, ne vodi se u zvaničnoj statistici naše zemlje, ali bi mogao da bude jedan od strateskih proizvoda Srbije u narednom periodu.

Izvor: Tanjug

Lešnik æe uzeti tron malini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Vojvodinac

pre 10 godina

Isplativost gajenja lešnika jasna je i neosporna, gaji se širom sveta, pa i u Srbiji.
Ne zaboravite, gaji se i pomenuta malina (Vilamet, Miker, Polana..), krompir, jabuka, kruška, šljiva, kupus..... svuda u svetu ej to isplativo, u kojoj meri, zavisi od potrebnih ulaganja.
Problem koji postoji u Srbiji je procena isplativosti na duže staze, jer nema garantovane cene, nema velikih prerađivača, pa ako bude rodna godina cena ode mnogo nisko, a ako bude neka katastrofa onda obrnuto.
Strane kompanije forsiraju proizvodnju u Srbiji pretežno zbog relativno nezagađene zemlje i jeftine radne snage (nemojte se nadati otkupnim cenama u Italiji).
Ako već ne proizvodimo ništa, i zemlja zvrji prazna, evo lepe prilike, verovatno će i sadnice biti povoljnije. Ako već nešto sadaite, možda vam ovo neće biti dovoljno primamljivo!?
Lešnik je osetljiv prve 3-4 godine od sadnje na sušu, i treba imati neko rešenje za vodu u slučaju ovakve nepogode (kao 2012-e).
Malina inače propada zbog nestalne cene u Srbiji i pored stalne potražnje u EU i stabilne cene, naši mešetari i kliker bi pokvarili.
Kriterijum odabira tih mešetara tek je priča za sebe, kao i u drugim oblastima jel!?

Igor

pre 10 godina

Citam komentare pa razmisljam:

Mi u stvari hocemo brzo da se obogatimo, "mala ulaganja veliki prinosi"
NEMOGUCE
U bilo kojoj oblasti u poljoprivredi moze da se zaradi, ali mora da se radi na veliko i da se neko posveti samo tome, a ne da svastari.
Osim Vojvodine, problem u ostalim delovima Srbije su male parcele, i sto svaki poljoprivrednik ima malo imanja u vlasnistvu.
Udruzivanje ili zajednicka ulaganja jos uvek nisu shvacena u takvim krajevima, pa bi svi sa ono malo zemlje da prave ekstra profite.

Igor

pre 10 godina

Citam komentare pa razmisljam:

Mi u stvari hocemo brzo da se obogatimo, "mala ulaganja veliki prinosi"
NEMOGUCE
U bilo kojoj oblasti u poljoprivredi moze da se zaradi, ali mora da se radi na veliko i da se neko posveti samo tome, a ne da svastari.
Osim Vojvodine, problem u ostalim delovima Srbije su male parcele, i sto svaki poljoprivrednik ima malo imanja u vlasnistvu.
Udruzivanje ili zajednicka ulaganja jos uvek nisu shvacena u takvim krajevima, pa bi svi sa ono malo zemlje da prave ekstra profite.

Drug Crni

pre 10 godina

Ja sam trenutno u fazi sadnje lesnika na 1 ha, jer nisam imao para da zasadim na vecoj povrsini. Uzimam sorte sadnica koje ce i Ferero da rasadjuje. Cena kpd nas nije 7,8 € na veliko vec oko 5,5 €. Racunaj da na 1 ha staje 750 sadnica. Da svaka daje maksimum 5-6 kg oljuscenog ploda, posle pete njegove godine. Ja uzimam dvogodisne sadnice koje skracuju vreme cekanja do prvog ploda. Naravno, cekati se mora. Ovo nije za one koji hoce sve i odmah. Ali se racunica isplati.

guja

pre 10 godina

Prvo su bili puzevi, pa bese borovnice , sada smo stigli do lesnika.... sta je sledece. (Glasac na izborima, 08. februar....................pa vidi se da glasaš na izborima.

Biz

pre 10 godina

Šta se palite nevernici? Već godinama se bavim pomenutim lešnicima na 90 hektara. Ovo mi je 8 godina. U Septembru sam uzeo od roda 2.800.000 eura. Dobro ste pročitali.

Sofronije

pre 10 godina

Nije niko varao narod , sve su to bili dobri poslovi, a i lešnik će biti. problem je u tome što je narod mislio da će da uloži 100€, a zaradi godišnje 10.000€. stvarnost je mnogo drugačija, a najveći problem se pojavio kada su ukapirali da treba poprilično da se radi, a da postoji mogućnost da godina bude loša. Nikada mi nećemo izbaciti socijalizam iz glave kada su nam posao i plata bili zagarantovani, a rezultate skoro da niko nije ni tražio. Sada je cena lešnika visoka zato što se 80% uvozi, dosta lešnika se zasadilo poslednjih godina i cena će normalno biti dosta niža. Nemojte misliti da će ferrero plaćati maksimalnu cenu, ona će biti 20% niža od tržišne jer uzimaju količinu i plaćaju, ali za 2-3 meseca.

a-na-nas i ne haje

pre 10 godina

Jedan rece juce u komentarima da je zasadio 2ha lesnika,a profesor jedan ha ukupno :-)
oce lesnik kao orasi pre 10 godina.Sta jos nismo uzgajali?
banane?
mandarine?
kiwi?
mango ili papju?

Pomoc

pre 10 godina

Prvo su bili puzevi, pa bese borovnice , sada smo stigli do lesnika.... sta je sledece.
(Glasac na izborima,

Brate, da ti pomognem. Ne sta je sledece, nego vec bilo. Zaboravio si ono odeljenje mesara u nekom gradu i kako je velika potraznja za mesarima. Pa ona potraznja za variocima. A ocekujem da ce se traziti kesonski radnici, jos se niko nije setio duvaca stakla, a o fakultetski obrazovanima ne pisu, jer na biroima lekara i inzenjera kao blata.

AIK Srednja Backa

pre 10 godina

Pa cim je Dzomba rasturio FK Hajduk usao je u biznis sa lesnikom,sa fudbala na agrar,bice para za sve Kuljane,pogotovo Zelengorce.

Petar

pre 10 godina

To može da znači samo jedno - neko je uvezao mnogo sadnica leske i sad bi da je proda lakovernom narodu koji veruje svakoj vesti.

Varali ste narod kalifornijskim glistama, puževima, jagodama, pečurkama, borovnicama, aronijom i šta ti ja znam čime još ... Sada je izgleda došao na red i lešnik.

A niko neće da kaže da je sve to roba i da cena zavisi od ponude i potražnje.

Nostradamko

pre 10 godina

Prica se vec i da gomile veverica iz susedstva prelaze ilegalno u Srbiju posle ove vesti, i da se spremaju cak i novi obrazovni profili lesnikar III stepen, lesnikarski tehnicar IV stepen, a na fakultetim se spremaju i smerovi u vezi toga, menadzer za lesnikarstvo .

Srdjan

pre 10 godina

800 000 tona puta 8000 evra(7800 evra je tona lesnika)
oko 6 milijardi evra svake godine ide Turskoj samo od lesnika... To je petina Srpskog bdp-a... 3 puta vise nego sto dobijemo od Fiata...

JOCA

pre 10 godina

Plasim se samo da ako posadimo tolike lesnike, da ce pasti cena lesnika na svetskom trzistu, pa cemo onda pored strajkova malinara svake godine imati i strajkove lesnikara, jer ce traziti od drzave da im sredi da im se rod otkupi po ceni koji su oni zacrtali i zazeleli umesto one koju mogu dobiti na trzistu tj dosta vecu od trzisne cene.

Rajko Cvetkovic

pre 10 godina

Neka se svako nada od svoga rada. Zaboravite "garantovane cene", poljoprivreda je biznis, koji ima i dobitke i gubitke. Samo da ne dobijemo nove "malinare".

hm

pre 10 godina

Problem Balkana (ne samo Srbije) je sto se na svaka 2-3 meseca cuje za neku novu 'sansu', novo 'liderstvo', novo 'ulaganje', a na kraju od svega ne bude nista. Pa nije proslo pola godine kako se pisalo kako su borovnice nase nove maline, a sada je to, eto, lesnik... Resenje je veoma jednostavno. Treba da se radi. Lesnik, maline, borovnice. Svejedno.

Papagaj

pre 10 godina

Mislim, brate, peti put za tri dana o lesnicima. Jadno novinarstvo. Kome je do spoznaje lesnika neka cita forume. Ajd sad opet o Trampu i hotelu...

kosmajacsale

pre 10 godina

koji crni lesnik, cale mi se bavi poljoprrivredom ima rasadnik, zemlju. ukoliko se radi . ukoliko radis posteno odgovorno uvek si jedva u nekoj smesnoj zaradi, koliko da prezivis. pa ja mu sada saljem 100-200e mesecno, rasadnik zatvara u aprilu posle 24 godine

Dokle bre?

pre 10 godina

Nasa sreca sto smo puni eXperata. Pa puzevi, gliste, zabe, aronija, tartufi, malina, a neka se spremi leska. Samo da se odrzi liderstvo u regionu.

Marko

pre 10 godina

Prednost lešnika je u tome što hladnjačari neće moći da ucenjuju proizvođače. Lešnik može godinama da stoji i ne zahteva nikakve troškove skladištenja.
Čudi me da se ranije niko nije setio lešnika.

zoran

pre 10 godina

@vlajk0:

Ne, treba da se zakopamo da placemo, kukamo i kudimo. Nadajmo se Srbi!

Nada je uverenje u pozitivan ishod u vezi sa događajima i okolnostima u životu.

Wikipedia :)))))))

Dan

pre 10 godina

A ja lešnike mogu sebi da priuštim jedino kad pređem granicu i kupim ih u Lidlu ili sličnoj prodavnici, jer su Srbiji, rasli ne rasli, uvek su najskuplji.

Privrednik

pre 10 godina

Da bi drvo leska pocelo da daje plodove treba min tri godine.A Ferero potpisao Memorandum o razumevanju. Takvih Memorandum a ovi za godinu i po dana potpisali koliko hoces a taj papir nema nikakvu pravnu snagu

Milan-Indjija

pre 10 godina

@Vlajko
Pa sta treba da se radi u Srbiji, da bi "nebeski" narod bio zadovoljan? Sada ni lesnici ne valjaju, a vidite li da Turska proizvede 800.000 tona!!! Ovde su protiv rafinerija, reciklaznih centara, rudnika...Pa najbolje je sedeti pod sljivama i pricati o srpskim junacima ili Kosovu i cekati socijalu ili minimalac u firmi.

srbija

pre 10 godina

svaka normalna zemlja bazira svoju ekonomiju na obradi sirovina i prodaji skupljih, uglacanijih proizvoda, a samo mi se fokusiramo na proizvodnju golih sirovina...

skupljac minusa

pre 10 godina

Nije mi jasna ova drzava. Hvali se potpisanim memoranudom gde ce ferero da gaji lesnike dok ce srpski seljak, umesto on da sadi, gaji i preprodaje da bere za lesnik za dnevnicu.

milan

pre 10 godina

Ovo je smejurija. Dajte, molim vas, ne pisite o poljoprivredi kada se ne razumete u nju. Sela nestaju, mladi beze u gradove. Mehanizacija zastarela. Vocnjaci zapustani. I vi pricate o lesniku! Da li vi znate koliko godina treba da prodje da bi lesnik radjao? Da li znate koliko je tesko odrzavanje zasada? To ce moci samo da uzgajaju oni koji ce u startu moci da podnesu milionske minuse, a to nisu obicni srpski seljaci, vec samo tajkuni sa svojim naglo stecenim obradivim povrsinama. I naravno, oni drzavi nece platiti porez. Kao i uvek.

milan

pre 10 godina

Ovo je smejurija. Dajte, molim vas, ne pisite o poljoprivredi kada se ne razumete u nju. Sela nestaju, mladi beze u gradove. Mehanizacija zastarela. Vocnjaci zapustani. I vi pricate o lesniku! Da li vi znate koliko godina treba da prodje da bi lesnik radjao? Da li znate koliko je tesko odrzavanje zasada? To ce moci samo da uzgajaju oni koji ce u startu moci da podnesu milionske minuse, a to nisu obicni srpski seljaci, vec samo tajkuni sa svojim naglo stecenim obradivim povrsinama. I naravno, oni drzavi nece platiti porez. Kao i uvek.

Dragan

pre 10 godina

Nesto ne vjerujem da ce ovi danas sto spinuju ovakve price za ljelju, biti na vlast kad ta ista ljelja dodje u puni rod. Tako da ...,,, od spina je jaci samo predizborni spin;)))

flu

pre 10 godina

Znaci, i vi ste proslajfovali kao da su smetovi od 5m! taman ih odmetemo, za sekundu opet jos veci!
pa ova prica o 100000000 ha lesnika bila pre neki dan.
Novinari, dobicete otkaz sto niste kreativni! Ima tema za obradu, kao pleva - Beli luk, divlje jagode, ovce, neprskana jaja....

momk

pre 10 godina

Ajde porucite nasim politicarima da smaraju sa ovim vestima, nek' prvo skoce pa nek' kazu "Hop!".
Ne sade nasi poljoprivrednici lesnike. Inace, da lesnici ne uspevaju svugde i da je Srbija idealno mesto za gajenje, stoji.

Surovo monetaran

pre 10 godina

Već smo se smejali ovim plasiranim vestima. Ako ima profita, biće i lešnika. Ako nema, nikoga ne zanima. Dosta više sa lažnim optimizmom, počnimo da razmišljmo suvo ekonomski.

Rista

pre 10 godina

Posadicu lešnike na dedinoj zemlji, a i otkupicu od komsija koji nece nista da sade. Svaki dinar koji moze da donese je dobrodosao.

v stepanovic

pre 10 godina

Bas hvala tim strancima sto su nam otkrili tajne drveta, koje je eto neotkriveno uspevalo na nasim terenima 'otkad je sveta'. Nadam se da ce nam otkriti i koja vrsta je lesnika najbolja za cokoladu koja ce se praviti u inostranstvu. Valjda cemo ubediti Rumune i ostale 'siromasne' imigrante da obave berbu. A mi? Mi cemo da stampamo diplome, i time osteti mnogo znacajniju industriju proizvodnje toalet papira.

200%

pre 10 godina

A to ce da se odvija na onim njivama koje je uzeo sheikh, privatnom inicijativom i udruzivanjem ljudi koji ce uloziti onih po 1000 E sto dobise od Dinkica?
Ma da!

Draganče

pre 10 godina

Memorandum o razumevanju, što bi rekli - šijo mi ga Đura! Koliko godina treba leski da daje ekonomski rod? Za to vreme nas neće više biti...

Avioni, kamioni, lideri...

pre 10 godina

Nije da bas verujem u ovu pricu (kao ni u vecinu predizbornih)...ali

Hoce li proizvodjaci lesnika dramiti svake godine kao i malinari??

čitateljka

pre 10 godina

Inače, da li ste videli kod nas (velikih malinara) džem od maline?
Gde god putujem, ima ga kolko hoćeš i nije skup (naravno!).

MINA

pre 10 godina

bilo je NEOPHODNO izmisliti nesto novo! eto ti sad novog "ulaganja" u poljoprivredu! treba negde "usmeriti" pare, malo zamajati narod, izvuci korist, a posle, kao sa malinama, posao propao! sta je sledece - sibirska aronija, mozda?

Roki cetri

pre 10 godina

U Srbiji ima sasvim dovoljno obradive povrsine i za lesnike i za maline i sve ostale druge poljoprivredne kulture.Dabogda i ostali dosli skupa sa Fererom.Ustvari dabogda sve povrsine bile zasijane pa da stvarno prifali obradivih povrsina pa da se onda i ja ljutim sto dolaze stranci.Uostalom zemlje ima dovoljno i za ove koji se protive ovoj investiciji te ih savjetujem da se i oni uhvate motike pa da dobijemo domace lesnike iz domace firme.Ah da lakse je pisati komentare nego u kopat motikom.I tako su nam za sve krivi Tadic,Vucic,Milosevic,Tito,Draza,kralj.....

vlajk0

pre 10 godina

Koliko sam razumeo Ferero sadi lesnike za svoju nutelu.Prihod za nase poljoprivrednike ce biti mizeran.Nije da hejtujem treba da se radi, ali ne trebaju ljudi previse da se nadaju.

vlajk0

pre 10 godina

Koliko sam razumeo Ferero sadi lesnike za svoju nutelu.Prihod za nase poljoprivrednike ce biti mizeran.Nije da hejtujem treba da se radi, ali ne trebaju ljudi previse da se nadaju.

Nostradamko

pre 10 godina

Prica se vec i da gomile veverica iz susedstva prelaze ilegalno u Srbiju posle ove vesti, i da se spremaju cak i novi obrazovni profili lesnikar III stepen, lesnikarski tehnicar IV stepen, a na fakultetim se spremaju i smerovi u vezi toga, menadzer za lesnikarstvo .

hm

pre 10 godina

Problem Balkana (ne samo Srbije) je sto se na svaka 2-3 meseca cuje za neku novu 'sansu', novo 'liderstvo', novo 'ulaganje', a na kraju od svega ne bude nista. Pa nije proslo pola godine kako se pisalo kako su borovnice nase nove maline, a sada je to, eto, lesnik... Resenje je veoma jednostavno. Treba da se radi. Lesnik, maline, borovnice. Svejedno.

Dokle bre?

pre 10 godina

Nasa sreca sto smo puni eXperata. Pa puzevi, gliste, zabe, aronija, tartufi, malina, a neka se spremi leska. Samo da se odrzi liderstvo u regionu.

Privrednik

pre 10 godina

Da bi drvo leska pocelo da daje plodove treba min tri godine.A Ferero potpisao Memorandum o razumevanju. Takvih Memorandum a ovi za godinu i po dana potpisali koliko hoces a taj papir nema nikakvu pravnu snagu

Srdjan

pre 10 godina

800 000 tona puta 8000 evra(7800 evra je tona lesnika)
oko 6 milijardi evra svake godine ide Turskoj samo od lesnika... To je petina Srpskog bdp-a... 3 puta vise nego sto dobijemo od Fiata...

Milan-Indjija

pre 10 godina

@Vlajko
Pa sta treba da se radi u Srbiji, da bi "nebeski" narod bio zadovoljan? Sada ni lesnici ne valjaju, a vidite li da Turska proizvede 800.000 tona!!! Ovde su protiv rafinerija, reciklaznih centara, rudnika...Pa najbolje je sedeti pod sljivama i pricati o srpskim junacima ili Kosovu i cekati socijalu ili minimalac u firmi.

kosmajacsale

pre 10 godina

koji crni lesnik, cale mi se bavi poljoprrivredom ima rasadnik, zemlju. ukoliko se radi . ukoliko radis posteno odgovorno uvek si jedva u nekoj smesnoj zaradi, koliko da prezivis. pa ja mu sada saljem 100-200e mesecno, rasadnik zatvara u aprilu posle 24 godine

Petar

pre 10 godina

To može da znači samo jedno - neko je uvezao mnogo sadnica leske i sad bi da je proda lakovernom narodu koji veruje svakoj vesti.

Varali ste narod kalifornijskim glistama, puževima, jagodama, pečurkama, borovnicama, aronijom i šta ti ja znam čime još ... Sada je izgleda došao na red i lešnik.

A niko neće da kaže da je sve to roba i da cena zavisi od ponude i potražnje.

Roki cetri

pre 10 godina

U Srbiji ima sasvim dovoljno obradive povrsine i za lesnike i za maline i sve ostale druge poljoprivredne kulture.Dabogda i ostali dosli skupa sa Fererom.Ustvari dabogda sve povrsine bile zasijane pa da stvarno prifali obradivih povrsina pa da se onda i ja ljutim sto dolaze stranci.Uostalom zemlje ima dovoljno i za ove koji se protive ovoj investiciji te ih savjetujem da se i oni uhvate motike pa da dobijemo domace lesnike iz domace firme.Ah da lakse je pisati komentare nego u kopat motikom.I tako su nam za sve krivi Tadic,Vucic,Milosevic,Tito,Draza,kralj.....

MINA

pre 10 godina

bilo je NEOPHODNO izmisliti nesto novo! eto ti sad novog "ulaganja" u poljoprivredu! treba negde "usmeriti" pare, malo zamajati narod, izvuci korist, a posle, kao sa malinama, posao propao! sta je sledece - sibirska aronija, mozda?

čitateljka

pre 10 godina

Inače, da li ste videli kod nas (velikih malinara) džem od maline?
Gde god putujem, ima ga kolko hoćeš i nije skup (naravno!).

JOCA

pre 10 godina

Plasim se samo da ako posadimo tolike lesnike, da ce pasti cena lesnika na svetskom trzistu, pa cemo onda pored strajkova malinara svake godine imati i strajkove lesnikara, jer ce traziti od drzave da im sredi da im se rod otkupi po ceni koji su oni zacrtali i zazeleli umesto one koju mogu dobiti na trzistu tj dosta vecu od trzisne cene.

srbija

pre 10 godina

svaka normalna zemlja bazira svoju ekonomiju na obradi sirovina i prodaji skupljih, uglacanijih proizvoda, a samo mi se fokusiramo na proizvodnju golih sirovina...

Papagaj

pre 10 godina

Mislim, brate, peti put za tri dana o lesnicima. Jadno novinarstvo. Kome je do spoznaje lesnika neka cita forume. Ajd sad opet o Trampu i hotelu...

Pomoc

pre 10 godina

Prvo su bili puzevi, pa bese borovnice , sada smo stigli do lesnika.... sta je sledece.
(Glasac na izborima,

Brate, da ti pomognem. Ne sta je sledece, nego vec bilo. Zaboravio si ono odeljenje mesara u nekom gradu i kako je velika potraznja za mesarima. Pa ona potraznja za variocima. A ocekujem da ce se traziti kesonski radnici, jos se niko nije setio duvaca stakla, a o fakultetski obrazovanima ne pisu, jer na biroima lekara i inzenjera kao blata.

Marko

pre 10 godina

Prednost lešnika je u tome što hladnjačari neće moći da ucenjuju proizvođače. Lešnik može godinama da stoji i ne zahteva nikakve troškove skladištenja.
Čudi me da se ranije niko nije setio lešnika.

milan

pre 10 godina

Ovo je smejurija. Dajte, molim vas, ne pisite o poljoprivredi kada se ne razumete u nju. Sela nestaju, mladi beze u gradove. Mehanizacija zastarela. Vocnjaci zapustani. I vi pricate o lesniku! Da li vi znate koliko godina treba da prodje da bi lesnik radjao? Da li znate koliko je tesko odrzavanje zasada? To ce moci samo da uzgajaju oni koji ce u startu moci da podnesu milionske minuse, a to nisu obicni srpski seljaci, vec samo tajkuni sa svojim naglo stecenim obradivim povrsinama. I naravno, oni drzavi nece platiti porez. Kao i uvek.

AIK Srednja Backa

pre 10 godina

Pa cim je Dzomba rasturio FK Hajduk usao je u biznis sa lesnikom,sa fudbala na agrar,bice para za sve Kuljane,pogotovo Zelengorce.

Dan

pre 10 godina

A ja lešnike mogu sebi da priuštim jedino kad pređem granicu i kupim ih u Lidlu ili sličnoj prodavnici, jer su Srbiji, rasli ne rasli, uvek su najskuplji.

Rajko Cvetkovic

pre 10 godina

Neka se svako nada od svoga rada. Zaboravite "garantovane cene", poljoprivreda je biznis, koji ima i dobitke i gubitke. Samo da ne dobijemo nove "malinare".

Surovo monetaran

pre 10 godina

Već smo se smejali ovim plasiranim vestima. Ako ima profita, biće i lešnika. Ako nema, nikoga ne zanima. Dosta više sa lažnim optimizmom, počnimo da razmišljmo suvo ekonomski.

milan

pre 10 godina

Ovo je smejurija. Dajte, molim vas, ne pisite o poljoprivredi kada se ne razumete u nju. Sela nestaju, mladi beze u gradove. Mehanizacija zastarela. Vocnjaci zapustani. I vi pricate o lesniku! Da li vi znate koliko godina treba da prodje da bi lesnik radjao? Da li znate koliko je tesko odrzavanje zasada? To ce moci samo da uzgajaju oni koji ce u startu moci da podnesu milionske minuse, a to nisu obicni srpski seljaci, vec samo tajkuni sa svojim naglo stecenim obradivim povrsinama. I naravno, oni drzavi nece platiti porez. Kao i uvek.

v stepanovic

pre 10 godina

Bas hvala tim strancima sto su nam otkrili tajne drveta, koje je eto neotkriveno uspevalo na nasim terenima 'otkad je sveta'. Nadam se da ce nam otkriti i koja vrsta je lesnika najbolja za cokoladu koja ce se praviti u inostranstvu. Valjda cemo ubediti Rumune i ostale 'siromasne' imigrante da obave berbu. A mi? Mi cemo da stampamo diplome, i time osteti mnogo znacajniju industriju proizvodnje toalet papira.

Dragan

pre 10 godina

Nesto ne vjerujem da ce ovi danas sto spinuju ovakve price za ljelju, biti na vlast kad ta ista ljelja dodje u puni rod. Tako da ...,,, od spina je jaci samo predizborni spin;)))

200%

pre 10 godina

A to ce da se odvija na onim njivama koje je uzeo sheikh, privatnom inicijativom i udruzivanjem ljudi koji ce uloziti onih po 1000 E sto dobise od Dinkica?
Ma da!

flu

pre 10 godina

Znaci, i vi ste proslajfovali kao da su smetovi od 5m! taman ih odmetemo, za sekundu opet jos veci!
pa ova prica o 100000000 ha lesnika bila pre neki dan.
Novinari, dobicete otkaz sto niste kreativni! Ima tema za obradu, kao pleva - Beli luk, divlje jagode, ovce, neprskana jaja....

Drug Crni

pre 10 godina

Ja sam trenutno u fazi sadnje lesnika na 1 ha, jer nisam imao para da zasadim na vecoj povrsini. Uzimam sorte sadnica koje ce i Ferero da rasadjuje. Cena kpd nas nije 7,8 € na veliko vec oko 5,5 €. Racunaj da na 1 ha staje 750 sadnica. Da svaka daje maksimum 5-6 kg oljuscenog ploda, posle pete njegove godine. Ja uzimam dvogodisne sadnice koje skracuju vreme cekanja do prvog ploda. Naravno, cekati se mora. Ovo nije za one koji hoce sve i odmah. Ali se racunica isplati.

skupljac minusa

pre 10 godina

Nije mi jasna ova drzava. Hvali se potpisanim memoranudom gde ce ferero da gaji lesnike dok ce srpski seljak, umesto on da sadi, gaji i preprodaje da bere za lesnik za dnevnicu.

Avioni, kamioni, lideri...

pre 10 godina

Nije da bas verujem u ovu pricu (kao ni u vecinu predizbornih)...ali

Hoce li proizvodjaci lesnika dramiti svake godine kao i malinari??

Rista

pre 10 godina

Posadicu lešnike na dedinoj zemlji, a i otkupicu od komsija koji nece nista da sade. Svaki dinar koji moze da donese je dobrodosao.

Biz

pre 10 godina

Šta se palite nevernici? Već godinama se bavim pomenutim lešnicima na 90 hektara. Ovo mi je 8 godina. U Septembru sam uzeo od roda 2.800.000 eura. Dobro ste pročitali.

Draganče

pre 10 godina

Memorandum o razumevanju, što bi rekli - šijo mi ga Đura! Koliko godina treba leski da daje ekonomski rod? Za to vreme nas neće više biti...

Igor

pre 10 godina

Citam komentare pa razmisljam:

Mi u stvari hocemo brzo da se obogatimo, "mala ulaganja veliki prinosi"
NEMOGUCE
U bilo kojoj oblasti u poljoprivredi moze da se zaradi, ali mora da se radi na veliko i da se neko posveti samo tome, a ne da svastari.
Osim Vojvodine, problem u ostalim delovima Srbije su male parcele, i sto svaki poljoprivrednik ima malo imanja u vlasnistvu.
Udruzivanje ili zajednicka ulaganja jos uvek nisu shvacena u takvim krajevima, pa bi svi sa ono malo zemlje da prave ekstra profite.

momk

pre 10 godina

Ajde porucite nasim politicarima da smaraju sa ovim vestima, nek' prvo skoce pa nek' kazu "Hop!".
Ne sade nasi poljoprivrednici lesnike. Inace, da lesnici ne uspevaju svugde i da je Srbija idealno mesto za gajenje, stoji.

Sofronije

pre 10 godina

Nije niko varao narod , sve su to bili dobri poslovi, a i lešnik će biti. problem je u tome što je narod mislio da će da uloži 100€, a zaradi godišnje 10.000€. stvarnost je mnogo drugačija, a najveći problem se pojavio kada su ukapirali da treba poprilično da se radi, a da postoji mogućnost da godina bude loša. Nikada mi nećemo izbaciti socijalizam iz glave kada su nam posao i plata bili zagarantovani, a rezultate skoro da niko nije ni tražio. Sada je cena lešnika visoka zato što se 80% uvozi, dosta lešnika se zasadilo poslednjih godina i cena će normalno biti dosta niža. Nemojte misliti da će ferrero plaćati maksimalnu cenu, ona će biti 20% niža od tržišne jer uzimaju količinu i plaćaju, ali za 2-3 meseca.

a-na-nas i ne haje

pre 10 godina

Jedan rece juce u komentarima da je zasadio 2ha lesnika,a profesor jedan ha ukupno :-)
oce lesnik kao orasi pre 10 godina.Sta jos nismo uzgajali?
banane?
mandarine?
kiwi?
mango ili papju?

zoran

pre 10 godina

@vlajk0:

Ne, treba da se zakopamo da placemo, kukamo i kudimo. Nadajmo se Srbi!

Nada je uverenje u pozitivan ishod u vezi sa događajima i okolnostima u životu.

Wikipedia :)))))))

guja

pre 10 godina

Prvo su bili puzevi, pa bese borovnice , sada smo stigli do lesnika.... sta je sledece. (Glasac na izborima, 08. februar....................pa vidi se da glasaš na izborima.

Igor

pre 10 godina

Citam komentare pa razmisljam:

Mi u stvari hocemo brzo da se obogatimo, "mala ulaganja veliki prinosi"
NEMOGUCE
U bilo kojoj oblasti u poljoprivredi moze da se zaradi, ali mora da se radi na veliko i da se neko posveti samo tome, a ne da svastari.
Osim Vojvodine, problem u ostalim delovima Srbije su male parcele, i sto svaki poljoprivrednik ima malo imanja u vlasnistvu.
Udruzivanje ili zajednicka ulaganja jos uvek nisu shvacena u takvim krajevima, pa bi svi sa ono malo zemlje da prave ekstra profite.

Vojvodinac

pre 10 godina

Isplativost gajenja lešnika jasna je i neosporna, gaji se širom sveta, pa i u Srbiji.
Ne zaboravite, gaji se i pomenuta malina (Vilamet, Miker, Polana..), krompir, jabuka, kruška, šljiva, kupus..... svuda u svetu ej to isplativo, u kojoj meri, zavisi od potrebnih ulaganja.
Problem koji postoji u Srbiji je procena isplativosti na duže staze, jer nema garantovane cene, nema velikih prerađivača, pa ako bude rodna godina cena ode mnogo nisko, a ako bude neka katastrofa onda obrnuto.
Strane kompanije forsiraju proizvodnju u Srbiji pretežno zbog relativno nezagađene zemlje i jeftine radne snage (nemojte se nadati otkupnim cenama u Italiji).
Ako već ne proizvodimo ništa, i zemlja zvrji prazna, evo lepe prilike, verovatno će i sadnice biti povoljnije. Ako već nešto sadaite, možda vam ovo neće biti dovoljno primamljivo!?
Lešnik je osetljiv prve 3-4 godine od sadnje na sušu, i treba imati neko rešenje za vodu u slučaju ovakve nepogode (kao 2012-e).
Malina inače propada zbog nestalne cene u Srbiji i pored stalne potražnje u EU i stabilne cene, naši mešetari i kliker bi pokvarili.
Kriterijum odabira tih mešetara tek je priča za sebe, kao i u drugim oblastima jel!?

vlajk0

pre 10 godina

Koliko sam razumeo Ferero sadi lesnike za svoju nutelu.Prihod za nase poljoprivrednike ce biti mizeran.Nije da hejtujem treba da se radi, ali ne trebaju ljudi previse da se nadaju.

Nostradamko

pre 10 godina

Prica se vec i da gomile veverica iz susedstva prelaze ilegalno u Srbiju posle ove vesti, i da se spremaju cak i novi obrazovni profili lesnikar III stepen, lesnikarski tehnicar IV stepen, a na fakultetim se spremaju i smerovi u vezi toga, menadzer za lesnikarstvo .

Srdjan

pre 10 godina

800 000 tona puta 8000 evra(7800 evra je tona lesnika)
oko 6 milijardi evra svake godine ide Turskoj samo od lesnika... To je petina Srpskog bdp-a... 3 puta vise nego sto dobijemo od Fiata...

Petar

pre 10 godina

To može da znači samo jedno - neko je uvezao mnogo sadnica leske i sad bi da je proda lakovernom narodu koji veruje svakoj vesti.

Varali ste narod kalifornijskim glistama, puževima, jagodama, pečurkama, borovnicama, aronijom i šta ti ja znam čime još ... Sada je izgleda došao na red i lešnik.

A niko neće da kaže da je sve to roba i da cena zavisi od ponude i potražnje.

zoran

pre 10 godina

@vlajk0:

Ne, treba da se zakopamo da placemo, kukamo i kudimo. Nadajmo se Srbi!

Nada je uverenje u pozitivan ishod u vezi sa događajima i okolnostima u životu.

Wikipedia :)))))))

kosmajacsale

pre 10 godina

koji crni lesnik, cale mi se bavi poljoprrivredom ima rasadnik, zemlju. ukoliko se radi . ukoliko radis posteno odgovorno uvek si jedva u nekoj smesnoj zaradi, koliko da prezivis. pa ja mu sada saljem 100-200e mesecno, rasadnik zatvara u aprilu posle 24 godine

Milan-Indjija

pre 10 godina

@Vlajko
Pa sta treba da se radi u Srbiji, da bi "nebeski" narod bio zadovoljan? Sada ni lesnici ne valjaju, a vidite li da Turska proizvede 800.000 tona!!! Ovde su protiv rafinerija, reciklaznih centara, rudnika...Pa najbolje je sedeti pod sljivama i pricati o srpskim junacima ili Kosovu i cekati socijalu ili minimalac u firmi.

Marko

pre 10 godina

Prednost lešnika je u tome što hladnjačari neće moći da ucenjuju proizvođače. Lešnik može godinama da stoji i ne zahteva nikakve troškove skladištenja.
Čudi me da se ranije niko nije setio lešnika.

a-na-nas i ne haje

pre 10 godina

Jedan rece juce u komentarima da je zasadio 2ha lesnika,a profesor jedan ha ukupno :-)
oce lesnik kao orasi pre 10 godina.Sta jos nismo uzgajali?
banane?
mandarine?
kiwi?
mango ili papju?

Roki cetri

pre 10 godina

U Srbiji ima sasvim dovoljno obradive povrsine i za lesnike i za maline i sve ostale druge poljoprivredne kulture.Dabogda i ostali dosli skupa sa Fererom.Ustvari dabogda sve povrsine bile zasijane pa da stvarno prifali obradivih povrsina pa da se onda i ja ljutim sto dolaze stranci.Uostalom zemlje ima dovoljno i za ove koji se protive ovoj investiciji te ih savjetujem da se i oni uhvate motike pa da dobijemo domace lesnike iz domace firme.Ah da lakse je pisati komentare nego u kopat motikom.I tako su nam za sve krivi Tadic,Vucic,Milosevic,Tito,Draza,kralj.....

milan

pre 10 godina

Ovo je smejurija. Dajte, molim vas, ne pisite o poljoprivredi kada se ne razumete u nju. Sela nestaju, mladi beze u gradove. Mehanizacija zastarela. Vocnjaci zapustani. I vi pricate o lesniku! Da li vi znate koliko godina treba da prodje da bi lesnik radjao? Da li znate koliko je tesko odrzavanje zasada? To ce moci samo da uzgajaju oni koji ce u startu moci da podnesu milionske minuse, a to nisu obicni srpski seljaci, vec samo tajkuni sa svojim naglo stecenim obradivim povrsinama. I naravno, oni drzavi nece platiti porez. Kao i uvek.

srbija

pre 10 godina

svaka normalna zemlja bazira svoju ekonomiju na obradi sirovina i prodaji skupljih, uglacanijih proizvoda, a samo mi se fokusiramo na proizvodnju golih sirovina...

MINA

pre 10 godina

bilo je NEOPHODNO izmisliti nesto novo! eto ti sad novog "ulaganja" u poljoprivredu! treba negde "usmeriti" pare, malo zamajati narod, izvuci korist, a posle, kao sa malinama, posao propao! sta je sledece - sibirska aronija, mozda?

Avioni, kamioni, lideri...

pre 10 godina

Nije da bas verujem u ovu pricu (kao ni u vecinu predizbornih)...ali

Hoce li proizvodjaci lesnika dramiti svake godine kao i malinari??

v stepanovic

pre 10 godina

Bas hvala tim strancima sto su nam otkrili tajne drveta, koje je eto neotkriveno uspevalo na nasim terenima 'otkad je sveta'. Nadam se da ce nam otkriti i koja vrsta je lesnika najbolja za cokoladu koja ce se praviti u inostranstvu. Valjda cemo ubediti Rumune i ostale 'siromasne' imigrante da obave berbu. A mi? Mi cemo da stampamo diplome, i time osteti mnogo znacajniju industriju proizvodnje toalet papira.

milan

pre 10 godina

Ovo je smejurija. Dajte, molim vas, ne pisite o poljoprivredi kada se ne razumete u nju. Sela nestaju, mladi beze u gradove. Mehanizacija zastarela. Vocnjaci zapustani. I vi pricate o lesniku! Da li vi znate koliko godina treba da prodje da bi lesnik radjao? Da li znate koliko je tesko odrzavanje zasada? To ce moci samo da uzgajaju oni koji ce u startu moci da podnesu milionske minuse, a to nisu obicni srpski seljaci, vec samo tajkuni sa svojim naglo stecenim obradivim povrsinama. I naravno, oni drzavi nece platiti porez. Kao i uvek.

Pomoc

pre 10 godina

Prvo su bili puzevi, pa bese borovnice , sada smo stigli do lesnika.... sta je sledece.
(Glasac na izborima,

Brate, da ti pomognem. Ne sta je sledece, nego vec bilo. Zaboravio si ono odeljenje mesara u nekom gradu i kako je velika potraznja za mesarima. Pa ona potraznja za variocima. A ocekujem da ce se traziti kesonski radnici, jos se niko nije setio duvaca stakla, a o fakultetski obrazovanima ne pisu, jer na biroima lekara i inzenjera kao blata.

Biz

pre 10 godina

Šta se palite nevernici? Već godinama se bavim pomenutim lešnicima na 90 hektara. Ovo mi je 8 godina. U Septembru sam uzeo od roda 2.800.000 eura. Dobro ste pročitali.

momk

pre 10 godina

Ajde porucite nasim politicarima da smaraju sa ovim vestima, nek' prvo skoce pa nek' kazu "Hop!".
Ne sade nasi poljoprivrednici lesnike. Inace, da lesnici ne uspevaju svugde i da je Srbija idealno mesto za gajenje, stoji.

Rista

pre 10 godina

Posadicu lešnike na dedinoj zemlji, a i otkupicu od komsija koji nece nista da sade. Svaki dinar koji moze da donese je dobrodosao.

Draganče

pre 10 godina

Memorandum o razumevanju, što bi rekli - šijo mi ga Đura! Koliko godina treba leski da daje ekonomski rod? Za to vreme nas neće više biti...

skupljac minusa

pre 10 godina

Nije mi jasna ova drzava. Hvali se potpisanim memoranudom gde ce ferero da gaji lesnike dok ce srpski seljak, umesto on da sadi, gaji i preprodaje da bere za lesnik za dnevnicu.

Dan

pre 10 godina

A ja lešnike mogu sebi da priuštim jedino kad pređem granicu i kupim ih u Lidlu ili sličnoj prodavnici, jer su Srbiji, rasli ne rasli, uvek su najskuplji.

Dokle bre?

pre 10 godina

Nasa sreca sto smo puni eXperata. Pa puzevi, gliste, zabe, aronija, tartufi, malina, a neka se spremi leska. Samo da se odrzi liderstvo u regionu.

JOCA

pre 10 godina

Plasim se samo da ako posadimo tolike lesnike, da ce pasti cena lesnika na svetskom trzistu, pa cemo onda pored strajkova malinara svake godine imati i strajkove lesnikara, jer ce traziti od drzave da im sredi da im se rod otkupi po ceni koji su oni zacrtali i zazeleli umesto one koju mogu dobiti na trzistu tj dosta vecu od trzisne cene.

Drug Crni

pre 10 godina

Ja sam trenutno u fazi sadnje lesnika na 1 ha, jer nisam imao para da zasadim na vecoj povrsini. Uzimam sorte sadnica koje ce i Ferero da rasadjuje. Cena kpd nas nije 7,8 € na veliko vec oko 5,5 €. Racunaj da na 1 ha staje 750 sadnica. Da svaka daje maksimum 5-6 kg oljuscenog ploda, posle pete njegove godine. Ja uzimam dvogodisne sadnice koje skracuju vreme cekanja do prvog ploda. Naravno, cekati se mora. Ovo nije za one koji hoce sve i odmah. Ali se racunica isplati.

Dragan

pre 10 godina

Nesto ne vjerujem da ce ovi danas sto spinuju ovakve price za ljelju, biti na vlast kad ta ista ljelja dodje u puni rod. Tako da ...,,, od spina je jaci samo predizborni spin;)))

200%

pre 10 godina

A to ce da se odvija na onim njivama koje je uzeo sheikh, privatnom inicijativom i udruzivanjem ljudi koji ce uloziti onih po 1000 E sto dobise od Dinkica?
Ma da!

čitateljka

pre 10 godina

Inače, da li ste videli kod nas (velikih malinara) džem od maline?
Gde god putujem, ima ga kolko hoćeš i nije skup (naravno!).

Rajko Cvetkovic

pre 10 godina

Neka se svako nada od svoga rada. Zaboravite "garantovane cene", poljoprivreda je biznis, koji ima i dobitke i gubitke. Samo da ne dobijemo nove "malinare".

guja

pre 10 godina

Prvo su bili puzevi, pa bese borovnice , sada smo stigli do lesnika.... sta je sledece. (Glasac na izborima, 08. februar....................pa vidi se da glasaš na izborima.

Surovo monetaran

pre 10 godina

Već smo se smejali ovim plasiranim vestima. Ako ima profita, biće i lešnika. Ako nema, nikoga ne zanima. Dosta više sa lažnim optimizmom, počnimo da razmišljmo suvo ekonomski.

flu

pre 10 godina

Znaci, i vi ste proslajfovali kao da su smetovi od 5m! taman ih odmetemo, za sekundu opet jos veci!
pa ova prica o 100000000 ha lesnika bila pre neki dan.
Novinari, dobicete otkaz sto niste kreativni! Ima tema za obradu, kao pleva - Beli luk, divlje jagode, ovce, neprskana jaja....

Privrednik

pre 10 godina

Da bi drvo leska pocelo da daje plodove treba min tri godine.A Ferero potpisao Memorandum o razumevanju. Takvih Memorandum a ovi za godinu i po dana potpisali koliko hoces a taj papir nema nikakvu pravnu snagu

hm

pre 10 godina

Problem Balkana (ne samo Srbije) je sto se na svaka 2-3 meseca cuje za neku novu 'sansu', novo 'liderstvo', novo 'ulaganje', a na kraju od svega ne bude nista. Pa nije proslo pola godine kako se pisalo kako su borovnice nase nove maline, a sada je to, eto, lesnik... Resenje je veoma jednostavno. Treba da se radi. Lesnik, maline, borovnice. Svejedno.

Papagaj

pre 10 godina

Mislim, brate, peti put za tri dana o lesnicima. Jadno novinarstvo. Kome je do spoznaje lesnika neka cita forume. Ajd sad opet o Trampu i hotelu...

AIK Srednja Backa

pre 10 godina

Pa cim je Dzomba rasturio FK Hajduk usao je u biznis sa lesnikom,sa fudbala na agrar,bice para za sve Kuljane,pogotovo Zelengorce.

Sofronije

pre 10 godina

Nije niko varao narod , sve su to bili dobri poslovi, a i lešnik će biti. problem je u tome što je narod mislio da će da uloži 100€, a zaradi godišnje 10.000€. stvarnost je mnogo drugačija, a najveći problem se pojavio kada su ukapirali da treba poprilično da se radi, a da postoji mogućnost da godina bude loša. Nikada mi nećemo izbaciti socijalizam iz glave kada su nam posao i plata bili zagarantovani, a rezultate skoro da niko nije ni tražio. Sada je cena lešnika visoka zato što se 80% uvozi, dosta lešnika se zasadilo poslednjih godina i cena će normalno biti dosta niža. Nemojte misliti da će ferrero plaćati maksimalnu cenu, ona će biti 20% niža od tržišne jer uzimaju količinu i plaćaju, ali za 2-3 meseca.

Igor

pre 10 godina

Citam komentare pa razmisljam:

Mi u stvari hocemo brzo da se obogatimo, "mala ulaganja veliki prinosi"
NEMOGUCE
U bilo kojoj oblasti u poljoprivredi moze da se zaradi, ali mora da se radi na veliko i da se neko posveti samo tome, a ne da svastari.
Osim Vojvodine, problem u ostalim delovima Srbije su male parcele, i sto svaki poljoprivrednik ima malo imanja u vlasnistvu.
Udruzivanje ili zajednicka ulaganja jos uvek nisu shvacena u takvim krajevima, pa bi svi sa ono malo zemlje da prave ekstra profite.

Igor

pre 10 godina

Citam komentare pa razmisljam:

Mi u stvari hocemo brzo da se obogatimo, "mala ulaganja veliki prinosi"
NEMOGUCE
U bilo kojoj oblasti u poljoprivredi moze da se zaradi, ali mora da se radi na veliko i da se neko posveti samo tome, a ne da svastari.
Osim Vojvodine, problem u ostalim delovima Srbije su male parcele, i sto svaki poljoprivrednik ima malo imanja u vlasnistvu.
Udruzivanje ili zajednicka ulaganja jos uvek nisu shvacena u takvim krajevima, pa bi svi sa ono malo zemlje da prave ekstra profite.

Vojvodinac

pre 10 godina

Isplativost gajenja lešnika jasna je i neosporna, gaji se širom sveta, pa i u Srbiji.
Ne zaboravite, gaji se i pomenuta malina (Vilamet, Miker, Polana..), krompir, jabuka, kruška, šljiva, kupus..... svuda u svetu ej to isplativo, u kojoj meri, zavisi od potrebnih ulaganja.
Problem koji postoji u Srbiji je procena isplativosti na duže staze, jer nema garantovane cene, nema velikih prerađivača, pa ako bude rodna godina cena ode mnogo nisko, a ako bude neka katastrofa onda obrnuto.
Strane kompanije forsiraju proizvodnju u Srbiji pretežno zbog relativno nezagađene zemlje i jeftine radne snage (nemojte se nadati otkupnim cenama u Italiji).
Ako već ne proizvodimo ništa, i zemlja zvrji prazna, evo lepe prilike, verovatno će i sadnice biti povoljnije. Ako već nešto sadaite, možda vam ovo neće biti dovoljno primamljivo!?
Lešnik je osetljiv prve 3-4 godine od sadnje na sušu, i treba imati neko rešenje za vodu u slučaju ovakve nepogode (kao 2012-e).
Malina inače propada zbog nestalne cene u Srbiji i pored stalne potražnje u EU i stabilne cene, naši mešetari i kliker bi pokvarili.
Kriterijum odabira tih mešetara tek je priča za sebe, kao i u drugim oblastima jel!?