Sreda, 22.01.2014.

09:17

Srbi, vaš neuspeh je tuđi uspeh

Promena Zakona o radu je ključna kako bi se u Srbiji stvorilo okruženje koje će omogućiti da se otvaraju nova radna mesta, izjavio je Brent Vilton.

Izvor: Tanjug

Srbi, vaš neuspeh je tuði uspeh IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

T.

pre 10 godina

@Mozak

Slusaj, nemoj da me vredjas, sigurno nisam "zadrigli sindikalista" samo zato sto se ne slazem sa tobom. Radim u IT-ju, meni ovaj zakon ni iz dzepa ni u dzep. Mene sigurno nece otpustiti niti ce me te stavke kaciti. Ali imam minumum saosecanja sa ljudima u zemlji u kojoj zivim. Ako je tebi problem da ljudima dajes nesto sto zoves bonus ali ne zelis da se to tretira kao plata, slobodno izvoli i daj svojim radnicima akcije, sluzbeni auto, uplati im letovanje (mada normalne zemlje i to oporezuju). Resenje za problem bonusa moze da bude razlicito (npr. prosek za godinu danam); ali zakon ne bi trebalo da ima stavke koje se mogu izvrdavati i tumaciti proizvoljno. Ali da se vratimo da ono o cemu sam ja originalno pricao: radnicima se iz ovog ili onog razloga smanjuju prihodi. Realno ekonomsko opravdanje ne postoji, jer je usteda minimalna, a pogadja radnike. Ali Radulovic insistira na tome kao da je bas to kljucan deo reformi. Tako smo na kraju stigli do toga da su i ispravne i lose izmene odbacene u paketu. Neozbiljno u svakom slucaju.

Orko

pre 10 godina

Za Aleksandra: alal vera na trudu da prepises izvode iz nemackog zakona. Evo sad malo iskustva iz prakse: radno vreme je 40 sati nedeljno; subotom i nedeljom se naravno ne radi; prekovremeni sati se registruju i na osnovu njih je moguce uzeti slobodne dane; godisnji odmor mi je 30 dana, a ne znam nikog ko ima manje od 25; u najgoroj poreskoj kategoriji (klasa 1) je odbitak od bruto plate oko 40%. Oni u braku i/ili sa decom placaju manje. Ne budimo smesni pa da poredimo izdvajanja za zdravstvo, u Nemackoj je zdravstveni sistem bolji pet puta. I najbitnije, moze u nasem zakonu da pise sta hoces, kad ga se niko ne pridrzava (ako je na stetu poslodavca).

tacno se vidi ko ima dostupnost racunarima,ako ne iz javnog sektora

pre 10 godina

@(hypatija, 22. januar 2014 17:10)

Dobro ako je tako,pa zasto u opste da imamo privatnike,treba sve da nacionalizujemo i da stvrimo novu Severnu Koreju na tlu Evrope?

Lale

pre 10 godina

@Lale:

Moj otac je 20 godina bio privatnik, tako da poznajem situaciju odlicno. Prvo je gledao da zaradi plate radnicima, a njemu sta ostane. Pa kad je opao posao, onda smo radili mi iz porodice. Dzabe, jer je nase. I nikada mi nije palo na pamet da teram nekog sa strane da nasu firmu gleda kao svoju, jer ona nikada nece biti njegova. Fair enough.

hypatija

pre 10 godina

Поштовани господине који год да сте. Мислим да је срамота да причате о некаквим високим наметима и скупој проиѕводњи због проблема са ѕапосленима.Какве Ви то фирме желите да пласирате у нашу земљу, ако нису у могућности да плате 500 еура месечно по ѕапосленом. Нама Ваше отпад фирме нису ни потребне. Уосталом нисам чуо да се ФИЈАТ жали на високе намете уѕроковане високим обавезама према запосленима, већ на неиспуњена обећања наше владе када су у питању ствари инфраструктуре (путеви, пруге, ...).
Како те Ваше фирме уопште послују на западном тржишту, када су тамо плате и издвајања за запослене неколико пута већа од овдашњих. Сумњам у Ваш кредибилитет,као и у западне послодавце које Ви наводно представљате. Пре ће бити да сте Ви неки представник оф шор компанија које су урнисале нашу привреду почетком овог века, дакако уз помоћ нашихн тадашњих министара, кроз незапамђену отимачину звану приватизација. Сада покушавате да наставите пљачку. Неће то ићи тако лако. Молим Вас, покупите Вашег министарчића и заједно напустите земљу. Свакако да ћемо променити законе, али не по Вама и Вашим жељама, већ по узору на високоразвијене западне државе, одакле смо сурово отерани зарад ситносопственичких интереса политичких вођа наше земље које сте нам Ви наметнули. Склонили смо њих. Склонићемо и Вас, склонићемо све оне који онемогућавају нормалан живот у овој земљи, ко год то да буде.

Aleksandar

pre 10 godina

@(srbin iz inata, 22. januar 2014 15:41)

Evo ja se skroz slažem da se sve stavke koje si naveo prepišu iz nemačkog zakona.

Samo... u nemačkom zakonu o radu NEMA minimalne cene rada, NEMA otpremnina, NEMA minulih radova, NEMA poslodavac da plaća sindikate, socijalni doprinosi (pre svega penziono i zdravstveno) su oko 22% a kod nas 37.8%... Ja sam apsolutno za to da prepišemo njihov zakon!

Sinisa

pre 10 godina

@ Lale
Druze,preduzetnici nisu samo vlasnici velikih kompanija,vec i vlasnici malih i srednjih preduzeca.A mala i srednja preduzeca su najvise opterecena porezima koje drzava namece.Znam vise ljudi koji su zadnjih par godina zatvorili svoje firme jer nisu mogli da izadju na kraj sa izdacima.A ti pricas o jahtama i velikom bogatstvu.Vecina vlasnika malih preduzeca jedva sastavlja kraj sa krajem.Moj otac je drzao godinama automehanicarsku radionicu sa 7 radnika,uredno ih placao oko 400-500 evra i prijavljivao,da bi zadnjih par godina morao jednog po jednog da otpusta jer na kraju meseca nakon plata i poreza njemu maltene nije nista ostajalo.Slicno je sa mojom sestrom koja je nakon 8 godina zatvorila svoj butik vesa jer nije mogla da placa radnike,porez i poslovni prostor.Preduzetnici nisu samo krupni preduzetnici nego i vlasnici butika,pekara,automehanicarskih radnji,malih prodavnica koji jedva izdrazavaju postojece namete i poreze.Ako ne verujete probajte sami.Ja sam imao malo vise srece,jer je IT struka kojoj se ja bavim veoma trazena i velike su plate.Poslodavci su mi veoma korektni i redovno placaju.Ali to je retka grana privrede koja dobro radi.Sve ostalo je nula.Da bi se rasteretili posteni poslodavci( a verujte ima ih)potrebno je otpustiti visak administacije u drzavnim firmama,jer ce tako preduzetnici placati manje poreze.

Aleksandar

pre 10 godina

Vidim da mnogi ovde pominju zakon o radu u Nemačkoj pa evo da napravim kratku sumarizaciju:

- Svi dani sem nedelje i državnih praznika se smatraju radnim. Zakon dozvoljava maksimalno osam sati produktivnog rada (bez pauza i sl.) dnevno. Ukoliko u periodu od šest meseci dnevna satnica ne ispadne veća od 8 sati, prekovremeni rad se ne plaća (tj. dozvoljeno je raditi tri meseca po 10 sati dnevno ako se narednih tri meseca radi po 6 sati dnevno) - u svim drugim situacijama prekovremeni rad se plaća sa uvećanjem od 50%. Maksimalni ukupni radni angažman iznosi 13 sati dnevno. Rad nedeljom ne ulazi u ova pravila i poslodavac mora imati dozvolu da angažuje ljude za rad nedeljom uz potencijalno uvećanje satnice propisano tom dozvolom.

- Maksimalno vreme trajanja rada na određeno je dve godine, posle toga ugovor automatski prelazi u rad na neodređeno ukoliko nastavite da radite za istog poslodavca. U specijalnim slučajevima može trajati i duže uz dozvolu ministarstva. Za vreme rada na određeno, kao i prvih šest meseci većina članova zaštite radnika ne važe ili važe u limitiranom obimu (bolovanja, porodiljska odsustva, zabrane otpuštanja...)

- Minimalni godišnji odmor propisan zakonom je 20 radnih dana, sem za mlade i novozaposlene. U zavisnosti od ugovora između poslodavca i zaposlenog tih 20 dana se mogu uzeti u kontinuitetu ili rasporediti kroz celu godinu.

Nastaviću...

Mozak

pre 10 godina

@(@Mozak Ako se na bonus placaju doprinosi, po cemu to onda nije plata? Vec sada znam za slucaj kada poslodavac kaze da je odredjeni procenat plate "stimulacija" i onda je smanji kada se radnik razboli (sto je inace protivno zakonu jer plata je plata, zakon ne poznaje kategoriju "stimulacija"). Kakva je to stimulacija ako cini trecinu plate i isplacuje se svakog meseca? A za regres se slazem da je kompletno besmislena stvar i treba je ukinuti.

PS Manje VICI jer to DELUJE NEPRISTOJNO.
(T., 22. januar 2014 13:08))

Klasična zamena teza i demagogija, upravo onakva kakvom zadrigli sindikalisti opstruiraju reforme. Niko ne osporava tretman bonusa kao zarade, ali zbog njegove akumulativne prirode nije normalno da utiče na prosek zarade u prethodna 3 meseca, sem ako u pitanju nije bonus za učinak u baš ta 3 meseca. Eventualno bi moglo da se taj iznos bonusa pa i regresa podeli na 12 (zbog broja meseci u godini) pa da se taj rezultat distribuira na 3 meseca koji prethode odsustvu zbog odmora ili bolovanja.

Ups, dadoh rešenje problema za džabe.

Aleksandar

pre 10 godina

- Sem u specijalnim slučajevima (jako mladi, novozaposleni, sezonski rad i rad po ugovoru/projektu, određene grane industrije...) osnovna socijalna zaštita je obavezna za sve zaposlene i primarno uključuje zdravstveno i penziono osiguranje. To u proseku iznosi oko 22% bruto plate (kod nas je to 37.8% radi poređenja). Porez na platu propisuju sami regioni, odnosno lokalna samouprava.

- Za određene profesije i u specijalnim slučajevima zakon dozvoljava esnafska udruživanja koja mogu propisati dodatne prednosti i zaštite za radnike, ali i arbitražu pri povredama esnafskih pravila.

- U firmama sa više od 5 zaposlenih može se osnovati radnički savet (lokalni sindikat) koji ima limitirana prava u odlučivanju oko zapošljavanja novih radnika, otpuštanja, određivanja kolektivnih ugovora i sl. Radnički savet nema prava da učestvuje u određivanju poslovne strategije i plaćaju ga zaposleni od svojih primanja. Ukoliko je sastavljen od samih zaposlenih, svojim aktivnostima se može baviti van radnog vremena a poslodavac nije dužan da obezbeđuje prostorije, materijal za rad i finansije tom savetu.

- Zakon ne propisuje otpremnine, bonuse, naknade za minuli rad, tople obroke, prevoz... Takve stvari se definišu u ugovoru između poslodavca i zaposlenog.

- Zakon ne propisuje minimalnu cenu rada - ni satnicu, ni minimalnu mesečnu platu.

--

U odnosu na nemački zakon, ovaj naš predlog je još i blag kao što rekoh. Ja sam skroz za to da prepišemo od Nemaca.

Aleksandar

pre 10 godina

- Otkaz se može uručiti zaposlenom iz operacionih razloga (reorganizacija, finansijski problemi, itd.), zbog povrede radnih obaveza definisanih u ugovoru o radu (nesavesni rad, kašnjenja, krađe itd.) ili zbog duge bolesti (minimum 3 meseca na bolovanju). Otkaz mora biti uručen pisano sa navedenim razlozima četiri nedelje do sedam meseci pre prestanka radnog odnosa u odnosu na radni staž kod tog poslodavca. U prvih šest meseci i u firmama sa manje od 10 stalno zaposlenih, otkazni rok je dve nedelje.

- Prvih šest nedelja bolovanja poslodavac isplaćuje celu platu, nakon toga država preuzima brigu o zaposlenom na bolovanju. Izuzetak je porodiljsko 'bolovanje' koje traje od šest nedelja pre do osam nedelja nakon porođaja (ukupno 14 nedelja) za koje vreme se dobija cela plata s tim što zdravstveno osiguranje plaća 50% do 80% plate. Mimo tog perioda (problematična trudnoća itd.) pravila važe kao i za regularna bolovanja.

- Maksimalno odsustvo s posla je tri godine po detetu (ukupno podeljeno između oca i majke) za koje vreme poslodavac nije dužan da isplaćuje platu ali je dužan da ih drži kao zaposlene. U tom periodu zaposleni imaju prava da rade skraćeno radno vreme (do 30 sati nedeljno) ukoliko njihova pozicija to omogućava.

- Za vreme trudnoće, četiri meseca nakon porođaja i za vreme odsustva s posla zbog brige o detetu ne može se uručiti otkaz sem u specijalnim slučajevima (teške povrede radne etike, finansijska kriza itd.) i uz dozvolu ministarstva.

losaprocena

pre 10 godina

Jedino u Srbiji je moguce da su radnici i sindikati (naocito vidim ovi iz javnog sektora) ti koji znaju sta treba raditi da bi se izaslo iz krize.

Druga stvar je da ovih 700.000 nezaposlenih + 300.000 zaposlenih u realnoj proizvodnji robuje vama neradnicima u javnom sektoru, koji grebete noktima da bi zadrzali privilegije. Vi ste ustvari prave gazede, vi se pitate trenutno kome ce se kako raspodeliti. E nadam se da necete jos dugo!
(Moose, 22. januar 2014 11:10)

Ovde se radi o Zakonu o radu koji je los za sve,a pogotovo za radnike u privatnom sektoru,ali pravom privatnom sektoru. A to sto ti pricas da se kod privatnika njih 300 000 bavi proizvodjom to je tek smesno. Brale moj kod privatnika su sve tange frange kombinacije,str,frizeraji,kladionice,
usluge raznorazne. Koja crna proizvodnja mozda 10-15% zaposlenih radi kod privatnika u proizvodnji. Nego i u Evropi,dohodak se stvara vise u oblasti usluga raznoraznih,ali problem je sto i u tim usluznim delatnostima mi smo tanki,nemamo sta ponuditi. Turizam fakticki ne postoji,ostale usluzne grane jos gore. A nemoj mi samo pricati o privatnicima iz tkz. Unije poslodavaca. Nazalost mnogo Vas ne zna sta je javni sektor,sto je zalosno.I rudar u Boru i Resavici,i policajac,i lekar,i vatrogasac,i perac ulica su javni sektor. Da ne nabrajam jos ...nisu svi cate,mad ai oni trebaju,mozda ne u ovom broju,ali niu nemackoj nije bolje veruj.

Lale

pre 10 godina

...Vidim da nasi radnici ovako razmislaju, : ja sam radio, sta mene briga sto firma nije zaradila, ja hocu moj deo..." Sve dok je tako nema nama spasa. Dok firmu ljudi ne pocnu da osecaju kao nesto sto im omogucava da zive, i da je tako tretiraju, nema mogucnosti za opstanak.
Dakle, dva saveta: Radulovicu samo uporno guraj sve sto si poceo! Gradjani: ucite od Margaret Tacer kako se od posrnule imperije ponovo pravi ekonomska sila.
(Stinger, 22. januar 2014 12:20)


Naravno da radnik hoce svoj deo, koji se poslodavac ugovorom obavezao da mu isplati. Ne vidim ama bas nikakav problem sa tim razmisljanjem. Firmin finansijski uspeh moze da umanji to sto moraju da finansiraju politicke partije, sto gazda kupuje novu jahtu itd. Sta se to tice obicnog radika? Ako se hoce da se radnici ponasaju tako kako ti mislis, onda im se podele akcije ili udeo u vlasnistvu i time im je zarada proporcionalna uspehu firme, pa su i vezaniji za firmu. Ili to ili deljenje bonusa proporcionalno ostvarenom uspehu i ucescu u njemu. Tako se radnik vezuje za firmu, parama. A tvrdim da bi 99% srpskih biznismena potrosilo svaki dinar koji se prelije na sve drugo samo ne da nagradi radnika koji mu je taj dinar i doneo.
A sto se Tacerke tice, toliko joj je uspela terapija, da je unistila britansku industriju za vjek i vjekova. TA prica o njenom uspehu je vazila do 2008. Sada je tumace malo drugacije.

srbin iz inata

pre 10 godina

uvedite i minimalnu cenu rada kao u nemačkoj,zakon o socijalnoj pomoći za nezaposlene kao u nemačkoj,i zakon o radu kao u nemačkoj. znam odlično ženu koja kao nezaposlena samohrana majka jednog deteta u nemačkoj dobija 1300e mesečno od države.

nbiljic

pre 10 godina

Sramota je sta se dogadja u ovoj zemlji vise.Politicari i njihovi finansijeri su pomislili da ce na mala vrata proturiti zakone koji idu iskljucivo preko nase grbace.Prvi put im nije proslo,ali sudeci po komentarima ovde,crno nam se pise.Za mesec dana ce doneti ovaj zakon,pa kud puklo.
..A morace negde da pukne.Nije fer da ako si prijavljen na platu od 21 hiljadu(mimimalac) za dazbine i troskove ide vise od pola!!?To je sada po zakonu,a uvesce nam jos gori!Od nas prave robove,mada to vec i jesmo,oni se bogate,ludi narod veruje svemu sto cuje...
A ja...?
Nisam cuo ni za jedno privatno preduzece koje je prestalo sa radom zbog toga sto su radnici trazili hleba preko pogace.

Nisam cuo ni za preduzetnika koji je prezadovoljan uslugom drzavne administracije,kao i visinom haraca koji drzava otima.

Retko kad cujem zadovoljnog radnika,gotovo nikad.

zigzag

pre 10 godina

Holandija je tipična kapitalistička država, sa druge strane Švedska i Norveška su socijalistički uređene države, pogotovo Norveška koji ima najveći socijalni fond po glavi stanovnika na svetu...
(Miki, 22. januar 2014 13:58)

U kojoj bajci li ti živiš. Norveška i Švedska socijalističke!? Ma hajde. To su *tipične* protestantske kapitalističke privrede. Po moralu protestantske - gde je greh biti neuspešan, halapljiv, nesaosećajan i sebičan, kapitalističke po načinu odnosa prema privatnosti, imovini, tržištu i privredi. a posebno je kapitalistička prema načinu preraspodele socijalnih davanja: preraspoređuju se TEK KADA SE NAPRAVI PROFIT.

To što se u Srbiji misli da blagostanje dolazi samo u socijalizmu, to je već pitanje za psihijatre a ne za normalnu raspravu. Čik idi u Norvešku i ubeđuj ih da im je privreda socijalistička, ne bi mogao da ih otrezniš od smeha.

yoyo

pre 10 godina

a ovaj se tek tako spakovao pa dosao da nas bodri da oberucke prihvatimo da budemo robovi? valjda je imao stogod viska vremena, pa je eto, zato sto nas voli dosao da nas posavetuje. mani nas se covece. dvadeset i pet godina mi slusamo kako ce nam biti bolje samo dok jos nesto preturimo preko nasih ledja, a ledja sve slabija. ajde ti lepo idi odakle si dosao. e...povedi i blogera ako boga znas.

Milos sa Karaburme

pre 10 godina

Radim u privatnoj firmi. Od nas 80 zaposlenih, samo je 10 prijavljeno i to njih 10 sto rade u kancelarijama. Mi sto radimo u pogonu i proizvodimo tretirani smo kao potrosni materijal. Imamo pravo na godisnji i bolovanje, ali neplaceno, naravno. Zato niko od nas ne ide na odmor i zdravi smo kao dren, jer moramo biti zdravi da bi zaradili preko potrebnu platu od 250 evra, koja redovno kasni par meseci. Kad sam se jednom pobunio, gazda mi je mrtvohladno rekao:"Ako ti se ne svidja, znas gde se nalazi kapija. Takvih kao ti je pun Beograd i lako cu ti naci zamenu." Inace je moj gazda kum sa covekom koji je surak jednog narodnog poslanika vladajuce koalicije.

Dusan

pre 10 godina

Kakav god zakon da donesete izbegavajte resenja koja donose DODATNI STRES, ako necete da budete otudjeni jedni od drugih kao ljudi ovde u Americi.

Petar_Velik

pre 10 godina

Srbima nisu izgleda razumeli ni socijalizam, a ne razumeju ni kapitalizam.
Da su razumeli prave poruke socijalizma, drugacije bi gledali na kapitalizam. Nije kapitalizam danasnjice ono sto je u Srbiji, Kini, Indiji, Rusiji. To je robovlasnistvo za vecinu i raj za manjinu. Ne razumem kako ne zele da naprave skandinavski model drustva i ekonomije. Verovatno je za to potreban visi nivo svesti, licne i kolektivne odgovornosti. Za to ovaj narod i njegova "elita" nikada nije bila spremna, ni pre 80god ni danas. Takvi su...

dragan

pre 10 godina

Došao ovaj da soki pamet.Proterati ga iz države jer stranac nema prava da vrši propagandu u drugoj državi.Drugo na zapadu je lako naći posao jer posla uvek negde ima,drugo lako mu je dok nenadje drugi posao jer dok je radio imao je solidnu platu pa je i uštedeo.Predlažem rešenje-za svakog otpuštenog radnika da se diže porez recimo za 10% i da vlasnik firme bez obzira što ga je otpustio ima obavezu da u narednih 2g plaća sve doprinose kao da radnik je zaposlen.Ima na Nacionalnoj geografiji u ebiografiji o Putinu jedan insert kad je Putin doneo zakon da nema otpuštanja i zatvaranja firmi.Većina tajkuna(poslodavaca) je potpisalo ali najveći nisu.Onda ih je sve pozvao na sastanak i koji nisu popisali imenom i prezimenom pozvao da pridju njegovom stolu da potpišu što se i desilo.Da nisu potpisali po tom zakonu država preuzima fabriku a vlasnik odgovara zbog nesavesnog poslovanja.

socgen

pre 10 godina

Jasno je sledece - njegov interes je interes grupnog kapitala. Nas interes je dobar kvalitet zivota obicnog radnika. Kako napraviti kompromis je pitanje godine. Sadasnja situacija je losa, jer Srbija je u katastrofalnom ekonomskom stanju. Na nacin na koji ovaj poslodavac predlaze nije dobro za radnike, ali sistem mora da se menja da postane efikasniji i isplativiji. Izmene kod nas treba da se u industriji u obliku (co-op) zadruge gde odnos zarade izmedju radnika i poslodavca ne sme da bude visi od 3-4 puta, a ne kao u korporativnom sistemu gde sav profit poslodavci uzimaju, a radnici rade za sicu. To stvare ogromne socijalne razlike i losu zemlju. Uvedite sistem uspesnih i odrzivih zadruga. Ali poslodavce bi mene za ovako nesto obisili na Terazije, a radnici ne veruju nikome. Povratiti poverenje je danas najteze u Srbiji. Ali nije nemoguce. Treba pokusati ponovo. I ako padnes. Opet.
(Djukic, 22. januar 2014 11:47)

E, to je fantastična ideja. Ja kao poslodavac pristajem, iako drzim malu radnju sa 5-6 radnika nemam velike ambicije i ovo mi zaista deluje kao super predlog, ali naravno da i sa druge strane radnici ucestvuju sa 25% kapitala i rizika poslovanja u firmi, takođe da donose 25% posla. Ovaj sistem bi zaista mogao da funkcionise... ali ne čekaj, ipak je to bajka

Aleksandar

pre 10 godina

@(dejan70, 22. januar 2014 11:45)

Zato što je trenutni predlog zakona o radu, da ponovim po n-ti put, kud-i-kamo blaži od onoga koji važi u Nemačkoj. Da neko hoće kod nas da uvede nemački zakon o radu ne bi se pretilo štrajkovima već bi izbila revolucija. Uostalom, šta pa znaju ti Nemci, Srbin zna najbolje!

jaa

pre 10 godina

Predloženi zakon bi bio dobar kad bi poslodavci bili moralni i pošteni a većina nije. Jaki sindikati bi pomogli ali su i oni privatni i pod kontrolom poslodavca.

EU

pre 10 godina

Nije vam samo objasnio da treba da pocnete i da radite a ne samo da cmizdrite i prosjacite od rodjaka iz inostranstva i od EU (pa ih posle jos pljujete sto ne daju dovoljno)

pera

pre 10 godina

ha,ha,ha...neko ovde sa pomanjkanjem inteligencije je rekao da po sadašnjem zakonu poslodavac je dužan da isplati otpremnine, da na papiru, ali koliko je stotina hiljada radnika otišlo na ulicu i bez otpremnina i bez zarada i bez doprinosa...kroz lažne likvidacije, stečajeve, bankrote...

filip

pre 10 godina

pusti ih vilton neka gladuju idalje kad ne znaju sta hoce, lepo su im rekli da ce nov zakon o radu dovesti vise investicija oni ga nece jer ce morati da rade vise i napornije, nece moci vise da piju kafu i citaju vukajliju na radnom mestu. viltone sami smo sebi najveci neprijatelj zato smo crna rupa u evropi.

Miki

pre 10 godina

Holandiju, Svedsku, Norvesku ni ne spominjem. Verovatno to ne odgovara ni poslodavcima ni sindikatima, a radnike ko pita.
(Prosto ko pasulj, 22. januar 2014 10:28)

Moraš se odlučiti na koga da se ugledamo, Holandija je tipična kapitalistička država, sa druge strane Švedska i Norveška su socijalistički uređene države, pogotovo Norveška koji ima najveći socijalni fond po glavi stanovnika na svetu...

Rabadzija

pre 10 godina

Novi zakon o radu se gura da
prođe kako bi se radnici lako poslali na ulicu i to je ono sto ne valja otkaz nikad ne valja a znate zašto zato što u Srbiji od milion ljudi koji ne rade taj čovek neće moći da nađe posao @!! Što se tiče otpremnine slažem se da treba da se placa samo za hodine provedene kod poslednjeg poslodavca ...Sve u svemu lose nam se piše !!!

T.

pre 10 godina

@Mozak Ako se na bonus placaju doprinosi, po cemu to onda nije plata? Vec sada znam za slucaj kada poslodavac kaze da je odredjeni procenat plate "stimulacija" i onda je smanji kada se radnik razboli (sto je inace protivno zakonu jer plata je plata, zakon ne poznaje kategoriju "stimulacija"). Kakva je to stimulacija ako cini trecinu plate i isplacuje se svakog meseca? A za regres se slazem da je kompletno besmislena stvar i treba je ukinuti.

PS Manje VICI jer to DELUJE NEPRISTOJNO.

milan

pre 10 godina

U zemlji gde ne postoji privreda i gde su burazersko-politicke-tajkunske privatizacije sve unistile zarad enormnog licnog bogacenja, govoriti o tome da ova resenja u zakonu o radu doprinose otvaranju novih radnih mesta je notorna glupost koja vredja inteligenciju prosecnog coveka.

milan

pre 10 godina

(caole, 22. januar 2014 12:24)


Hahahahaah, jesu tebi Lenjin i Marks stric i ujak??? Pa nama bolje upravo zbog toga sto ovo nismo pre 12 god odradili nego su zaposljavali svoju rodbinu do 5og kolena.

mira

pre 10 godina

Sta ste se uhvatili otpremnina kao pijan plota! Pa one su najmanji problem. Mnogo veci su problemi u vezi sa radom na odredjeno vreme, radnim vremenom, placanjem i duzinom godisnjeg odmora, smenskim radom i slicno. Amerika stavlja u zatvor poslodavce koji ne postuju cenu rada, jer se to smatra ropskim radom! A to sto bi oni od nas uz pomoc ministra da naprave Banglades, nisu oni krivi, nego mi. Zato sto smo srecni kad neko dobije otkaz iako ni sami nemamo posao. I ostavite vise javni sektor na koji se navrzao ministar, tamo radnici sa srednjom skolom jedva prezivljavaju, vec ga malo priupitajte za DRZAVNU UPRAVU i njegove "savetnike", za koje se ne zna koliko ih je, a nemaju platu vec ugovor o delu!

milan

pre 10 godina

(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Ti ili si glup ili se pravis glup ili nas pravis glupima. Ovde kad se kaze "za sve godine radnog staza" misli se na ukupan broj godina koliko je radnik bilo gde radio, dakle ukupan radni vek do sada, a ne misli se na radni staz u toj firmi. Srbija je jedina zemlja na svetu gde ako firma D zaposli coveka od 50 god, pa mora da ga otpusti, ona mora da mu da otrpeminu i za godine u firmi A, B, C i D.

mikin

pre 10 godina

"Na.kraju bih da dodam da poslodavac skoro svugde u svetu placa manje poreza nego radnik, sto je ipak krivo zar ne!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anonim, 22. januar 2014 11:37)"
---------------------------------------
Daaa .... ali treba dodati jos jedan "mali" detalj koji si ovde precutao ... "tamo" radnici dobijaju BRUTO platu.
Ako mislis da kod nas POSLODAVAC placa poreze, grdno se varas.
Zaposleni kod nas placaju poreze (doprinosi) SAMO .... poslodavac je OBAVEZAN da od bruto plate zaposlenog oduzme doprinose i UPLATI ih drzavi. Tvoja BRUTO plata je trosak poslodavca na tvom radnom mestu. Problem je sto kod nas poslodavci hoce da zarade izbegavajuci placanje doprinosa. A zaposleni mnogo ne kontrolisu (sem kad obole ili hoce u penziju) jer znaju da to uzima drzava. Ja bih bio mnogo zadovoljniji kada bi dobijao bruto platu i sam odlucivao kome cu placati socijalno i zdravstveno.
Predlazu nam da bi bilo dobro da pocnemo (mimo regularnog) uplacivati privatne fondove! Koja nebuloza ... propao drzavni penzioni fond a nece neki tamo privatni. Ili kao do sada ili BRUTO plata pa sam odlucujes gde i koliko.

\!/

pre 10 godina

@sideshow Bob
Plata od 100-150 eur? a da li se pitate, zasto?
Pa upravo je to sustina zakona o radu da se rastereti poslovanje i preduzetnistvo, onda ce i plate biti vece! Ovako se izdvaja za parazite i javni sektor koji imaju vece plate od realnog sektora. To nije moguce i to nigde u svetu ne postoji!

I obavezno bi ovom setu zakona trebalo pridodati Zakon o "razbucavanju" monopola .... nazovite ga kako god hocete, ali ta monopolizacija na trzistu koju su kreirale partijsko-tajkunsko-ofsorsko-banditske horde je u osnovi propasti Srbije! Bez regulative koja ce upristojiti te mahere nema ni razvoja, ni novih investicija, ni zaposljavanja....

A imam jedan predlog za neku od nacionalnih TV:
- organizijte direktan prenos sutrasnjeg Strajka Upozorenja kako bi svi koji podrzavaju Orbovic-Krkobabic filozofiju mogli direktno da cuju njihovu argumentaciju javno, a ne da im neslobodni tajkunski mediji prezvakvaju i plasiraju!

Dejan

pre 10 godina

Za one koji ne razumeju, ovde većina ljudi radi za mizerne plate zbog rigidnosti tržišta rada, gde oni ne smeju da napuste svoje radno mesto u potrazi za boljim, jer će njihov minuli rad biti destimulativan trošak za potencialnog poslodavca. I to onda znači da će prihvatiti nižu platu da bi imali neki posao, jer je alternativa da ga nemaju. S druge strane, poslodavac može niže da ih plati jer zna da neće otići iz njegove firme zbog gore navedenog.

Međutim, tom poslodavcu su vezane ruke kod odlučivanju o otpuštanju zaposlenih, jer ono nosi visoke troškove, opet zbog minulog rada. A ako poslodavcu treba dodatna radna snaga, on će tražiti mlade, neafirmisane zaposlene sa kojima ima povlastice kod države i koji nemaju veliki minuli rad. Nažalost, takve osobe ne moraju da budu ono što će firmi pomoći da opstane na tržištu i onda poslodavac odlučuje da ne zapošljava nove ljude.

I kad se sve iskombinuje imamo vrzino kolo gde zaposleni ne traže veće plate, a poslodavci ne zapošljavaju dodatne radnike koji bi doprineli tome da firma može da isplaćuje veće plate.

Mala zaposlenost vodi do male kupovne moći građana i plitkog tržišta, što ograničava mogućnost za razvoj firme i stvaranja novih radnih mesta.

Ali ako bi poslodavcu bilo lakše da ostane bez radnika, ujedno bi se i manje premišljao oko zapošljavanja novog, što bi vrednog radnika ohrabrilo da traži bolji posao i ujedno navelo poslodavce da adekvatno nagradi postojeće radnike koji lako mogu da odu.

miki

pre 10 godina

novi se zakon donosi da bi se neprodata preduzeca (drustvena) mogla da prodaju a da novi vlasnik ne preuzima odgovornost isplacivanja otpremnina. po sadasnjem zakonu o privatizaciji novi vlasnik je duzan da ih obezbedi ako im da otkaze. ujedno treba da nastavi istu delatnost kojom se preduzece bavilo. dosadasnje privatizacije nisu uspevale bas zbog toga. Novi vlasnici preprodaju ili preinace namenu zemljista. radnici su ostajali bez otpremnina I tuze se sa novim vlasnicima. novoosnovane firme nemaju tih problema niti imaju problem da zaposle starije radnike jer su oni negde vec bili isplaceni ili se tuze sa vlasnicima koji se nisu drzali uslova kupovine. ni po sadasnjem zakonu vlasnik novoosnovane firme prilikom zaposljavanja radnika sa 20 godina staza nema obavezu da placa nekome otpremninu za tih 20 god jer je on negde vec isplacen. obavezan je da mu nadoknadi otpremninu za vreme provedeno u njegovoj firmi. ostali predlozi iz novog predloga su atipicni za prava radnika u evropi te ne bi ni ovde trebalo da budu prihvaceni. promenite zakon o privatizaciji, neka drzava preuzme odgovornost isplate otpremnina (posto je bilo drzavno preduzece). nema opterecenja za novog vlasnika niti obaveze da preuzme sve radnike nego samo onoliko koliko mu treba da posluje sa profitom. naravno drzava treba da obezbedi otpremninu za sve radnike i isplati ih kako bi novi vlasnik zapoceo od nule. podsecam vas da su sve to bila drzavna (drustvena) preduzeca, drzava ima obavezu prema njima.

kontrarevolucija

pre 10 godina

I preduzetnik/poslodavac je isto radnik i to sto je sam sebi sef ne znaci da ima novca i da ne moze da ostane bez posla.Pogotovo u drzavi Srbiji gde je sve promenljivo i gde zavisi od nestrucnih ljudi koji vode zemlju.Gomila neradnika na drzavnim ledjima koci ovu zemlju.Pritom drzava podrzava prevarante kao sto su ofps i sokoj koji bukvalno otimaju novac od tih istih preduzetnika.Administracija i zakoni ove drzave ubijaju privredu...

iiiiiiiiiiiiiii

pre 10 godina

radim u privatnoj firmi, dostupan sam 24 sata, placam sve racune, mnogo se trosim i fizicki i psihicki, neuhranjem sam a radim...
Objasnite mi sledece: kako oni silni demostranti na tv mogu da budu gojazni, svi su dobro obuceni, mnogi i sa cigaretom u ustima, vecina je dosla kolima na strajk, a ne primaju plate nekoliko godina !!!!!!!!!!

Stinger

pre 10 godina

Ne lazi ljude ovde!Ovo je totalna neistina: "Posebno se nadam da će im reći da je tamo krivično delo da neko radi za tebe a da ga ne plaćaš. To je slučaj u kojem odmah ideš u stečaj a ličnom imovinom garantuješ za firmu."
Nigde vlasnici firme ne garantuju svojom imovinom, to vazi samo za sole trader ili za STR na srpskom. Firma radnicima i vlasnicima placa ako firma zaradjuje i ako ima iz cega da isplati zaradu, i to i vlasnicima i radnicima. Vidim da nasi radnici ovako razmislaju, : ja sam radio, sta mene briga sto firma nije zaradila, ja hocu moj deo..." Sve dok je tako nema nama spasa. Dok firmu ljudi ne pocnu da osecaju kao nesto sto im omogucava da zive, i da je tako tretiraju, nema mogucnosti za opstanak.
Dakle, dva saveta: Radulovicu samo uporno guraj sve sto si poceo! Gradjani: ucite od Margaret Tacer kako se od posrnule imperije ponovo pravi ekonomska sila.

Srbija na prodaju

pre 10 godina

Pa cekajte, da malo razmislimo... Sta sve spada u javni sektor? EPS , vodovod . posta... Sve sto se smatra bogastvom jedne drzave. E kad to prodamo onda smo na pravom putu za njih. Tacno ono sto rade hobit i kiklop rade. Krecemo sa prodajom prirodnih resursa , voda pa zemlja... Vidim u Zrenjaninu i Uzicu krece se sa Nemackim investicijama...

caole

pre 10 godina

Kakva gomila gluposti...to je jedan smisljen psiholoski efekat na sve ljude u ovoj zemlji, reforme su bolne, morate ovo uraditi, pa ono, morate firme u stecaj, morate likvidirati, morate to, bice bolje itd..evo vidimo koliko je bolje! ne zamajavaj te se tim stvarima...ovde je osnovna stvar da se povladjuje poslodavcima uz pricu kako oni pune budzet sto je totalna izmisljotina! da ne govorimo procentualno ali sigurno 70-80% budzeta se popunjava iz PDV-a, iz akciza, iz doprinosa itd..znaci popunjavaju ih gradjani svojom potrosnjom! te price privatnici popunjavaju budzet, a svi ostali lencare je prica za malu decu! tako da, recimo NE! NOVOM ZAKONU O RADU! I NOVOM ZAKONU O STECAJU!!!

Aleksa1

pre 10 godina

Ako se vec toliko sekiraju za nasu dobrobit bilo bi lepo da nam donesu zakon o radu iz Nemacke ili V.Britanije pa da ga prepisemo i da nam svane.... ALI NEEEE... to im ne odgovara jer su njivovi zakoni o radu u celosti pisani da bi se zastitila prava radnika a ne poslodavaca. Sve sami dusebriznici...

vladan

pre 10 godina

Dokle je zakon o neradu doveo Srbiju vidi se u svakoj ekonomskoj statistici koju uzmemo u ruke. Mi se medju najgorim ekonomijama u evropi (po nekim pitanjima nas je pretekla i Albanija)i zakon o neradu mora da se menja ako mislite da zaposlite vas i vasu decu. Da to ne odgovara onima koji su zaposleni u neefikasnim drzavnim firmama (preko veze?) i to je razumljivo. Ali mislim da u Srbiji ima mnogo vise NEzaposlenih nego zaposlenih i za njih ova vlada donosi reforme. Jednostavno: Ili stitimo svoje plate i radna mesta, ili se borimo da ih jednog dana bude vise!

dejan70

pre 10 godina

nesto razmisljam ako Nemacka vazi za jednu od najuredjenijih zemalja u Evropi zasto ne prepisati njihov zakon o radu? Sta mislite o toj mogucnosti?

dejan

pre 10 godina

osnovna misije ove organizacije je zastita interesa poslodavaca,samim tim sve je receno.prava radnika niko i ne spominje,poenta poslodavca jeste da radnika plati minimalno da ima veliki profit i da da otkaz radniku kad mu padne na pamet, e pa gospodo taj zakon moze da se usvoji kad budemo stabilna drzava na primer nemacka tad niko nece da se buni al to ce tesko ovde da bude.

Pametnjaković

pre 10 godina

Slični zakoni su u svim razvijenim zapadnim zemljama. Privatnik je vlasnik firme i on ima puno pravo da radi šta hoće, ako hoće da otpusti nekoga, može to da uradi bez ikakvog razloga ili potrebe da se pravda. Ali isto tako može da zaposli bilo koga bilo gde. Lako se zapošljava isto tako se lako i otpušta. Nije njegova firma vlasništvo radnika, već njegovo vlasništvo. On je taj koji je uložio svoja sredstva, preuzeo rizike i odgovornost na sebe, uložio napor da organizuje sve, itd. Kada nešto krene naopako on snosi odgovornost, ne radnici, od odgovara za sve, ne radnici. Vlasnik firme plaća za rad ne za nerad, ako ne radiš ne treba ni da budeš plaćen. Nije to ništa neobično, već normalno i logično za svakoga ko ima zdrav razum. Ako se radnicima to ne dopada, neka oni osnuju firmu pa neka rade šta hoće. Stvarno treba raskrstiti više sa tim komunističkosocijalističkim mentalitetom. Vlanik isto tako ima pravo da odredi visinu plate i beneficija, ne država. Država može da odredi neki minimum, ali bi to trebalo samo da bude preporuka. U slobodnom tržištu, ako je nekome mala plata, on ode kod drugog i onda taj privatnik koji je plaćao malo ostaje bez radne snage, tako se formiraju cene rada na osnovu potražnje i ponude za kadrovima. Mi nemamo tržište ničega, pa onda ništa od toga ne funkcioniše. Zato moramo menjati sve da bismo došli dotle.

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Tezi put, ali jedino ispravan, 22. januar 2014 11:08)

Grešiš. Ako usvojimo isti set zakona koji tamo važi, onda naši ljudi odavde mogu pod istim uslovima u stranim zemljama da otvore svoje firme. Ako budemo bili deo tog globalnog tržišta, moći ćemo da zarađujemo više. Meni bi odgovaralo da pokušam i u stranim zemljama. To bi puno značilo i za našu zemlju, jer bi se deo novca slivao i ovde, što znači više para za državu da investira, više para za socijalnu pomoć, više para za javni sektor. Ali to je toliko sve daleko u ovom trenutku i jako sporo se menja. Mi smo na raskrsnici. Ili ćemo da prestanemo da uzimamo strane kredite da bi plaćali velike plate parazita iz javnog sektora ili ćemo da se uključimo u globalnu utakmicu. Ako se odlučimo za prvu opciju, tada će plate u javnom sektoru da padnu drastično i onda bi mogao privatni sektor da krene polako, ali ne vredi zbog loših zakona. Opet se vraćamo na problem oko zakona. Zakoni koče razvoj domaćeg privatnog sektora. Ni jedan domaći privatnik nije spreman da uđe u rizik zapošljavanja, zbog loših zakona. Ako radnik ne želi da radi za privatnika neka osnuje sam firmu. Zbog toga sve stoji u mestu, jer ni jedan radnik ne želi to da uradi.

Hajduk Stanko

pre 10 godina

Poslodavci treba prvo da odu do Pozarevca i zapale svecu SM jer su u njegovo vreme imali radnike za po 50 DM mesecno,kod njegovih naslednika posle 2000 vec 13 god plata tesko da predje 250€ a oni kukaju na procedure,troskove a guzica im nonstop raste.Najeftinija energija,radna snaga,slabo ko da placa poreze a proizvodi najskuplji u regionu i sire.Mozda u Svedskoj postoji saradnja izmedju poslodavaca i radnika u ime viseg cilja tj napredka kompanije,preduzeca i vecih zarada za sve ali od nas traze da saradjujemo da bi im se deca skolovala u USA,kuce,dzipovi,vikendice,svalerke a radnici na prezivljavanje

Djukic

pre 10 godina

Jasno je sledece - njegov interes je interes grupnog kapitala. Nas interes je dobar kvalitet zivota obicnog radnika. Kako napraviti kompromis je pitanje godine. Sadasnja situacija je losa, jer Srbija je u katastrofalnom ekonomskom stanju. Na nacin na koji ovaj poslodavac predlaze nije dobro za radnike, ali sistem mora da se menja da postane efikasniji i isplativiji. Izmene kod nas treba da se u industriji u obliku (co-op) zadruge gde odnos zarade izmedju radnika i poslodavca ne sme da bude visi od 3-4 puta, a ne kao u korporativnom sistemu gde sav profit poslodavci uzimaju, a radnici rade za sicu. To stvare ogromne socijalne razlike i losu zemlju. Uvedite sistem uspesnih i odrzivih zadruga. Ali poslodavce bi mene za ovako nesto obisili na Terazije, a radnici ne veruju nikome. Povratiti poverenje je danas najteze u Srbiji. Ali nije nemoguce. Treba pokusati ponovo. I ako padnes. Opet.

Neuspesan poslodavac

pre 10 godina

Zbog sunovrata posla sa Novom godinom sam otpustio 5 radnika kao tehnološki višak isplativši im 28god. koje su proveli kod mene i 33god. koje su proveli kod drugih. Problem se pojavio kod radnika koji je na birou sam sebi uplaćivao penzijsko i to 12 godina. Niko u ministarstvu rada i u inspekciji mi ne daje dokumenat da ne trebam da mu dam otpremninu nego samo usmeni savet. Radnik mi preti tužbom...Eto to je to.. Sve sam na vreme isplaćivao a nisam znao da sam uvek ostajao dužan 13. pa i 14. platu... Nemojte NIKAD, NIKAD da zapošljavate ljude za stalno... meni je ovo bila dobra(skupa) 6skola....

Tezi put, ali jedino ispravan

pre 10 godina

Ovde se vec godinama ponavlja mantra da su Srbiji potrebne STRANE investicije. I kada to izgovaraju ovakvi likovi to mozemo da razumemo. Ali kada to kao papagaji ponavljaju NASI vodeci politicari i ekonomisti, onda se postavlja pitanje, jesu li to prodane duse, ili su im mozgovi isprani pa zaista veruju u to sto pricaju. Hajde da vec jednom odlucimo, hocemo li da budemo DRZAVA ili cemo da budemo KOLONIJA. Ako cemo da budemo drazava, onda kakve bre strane investicije! Jos vise im otezati procedure za dolazak ovamo! Drzavu ojacati i neka ona bude vodeci investitor. Strana ulaganja svesti na neophodnu meru i uz rigoroznu kontrolu.

Moose

pre 10 godina

Generalni sekretar Međunarodne organizacije poslodavaca, auuuuu, znači toliko su bacili pik na našu jeftinu radnu snagu u sred Evrope da žele da nas učine savremenim robovima po svaku cenu. Šalju ozbiljnu međunarodnu podršku!
STOP novom zakonu o radu!
(psl_srbija, 22. januar 2014 09:29)

Pa nek vasi sindikati dovedu sekretara MOR-a kada su tako kredibilni. Samo je greska sto ovi na vlasti ne uvidjaju da isti ti sindikati ne mogu da izvedu ni par hiljada ljudi na proteste. To je njihov kredibilitet medju samim clanstvom.

Jedino u Srbiji je moguce da su radnici i sindikati (naocito vidim ovi iz javnog sektora) ti koji znaju sta treba raditi da bi se izaslo iz krize.

Druga stvar je da ovih 700.000 nezaposlenih + 300.000 zaposlenih u realnoj proizvodnji robuje vama neradnicima u javnom sektoru, koji grebete noktima da bi zadrzali privilegije. Vi ste ustvari prave gazede, vi se pitate trenutno kome ce se kako raspodeliti. E nadam se da necete jos dugo!

Zoran

pre 10 godina

Zato postoji rad na određeno vreme i radnika od 50 godina može da zaposli na par meseci , pa tako sve do godinu dana i videti da li vredi ili ne, u tom slučaju nema otpremnina

Gogo

pre 10 godina

Ne razumem ljude koji pisu komentare i prikazuju poslodavce kao neprijatelje. Valjda ljudi razmisljaju o Miskovicu i Nicovicu i njima slicnima. Poslodavci su i moj kum koji ima servis i prijatelj koji ima malu proizvodnju sa 7 zaposlenih i pozajmljuje pare da bi islatio plate kada njemu duguju "veliki". Konkretno taj prijatelj je hteo da zaposli radnika sa iskustvom, coveka sa 30 god. radnog staza i znanjem ali nije bas zbog zakona...on se trudi da postuje zakon. Ja radim kod poslodavca koji je izuzetno korektan, doduse imam i znanje koje mi omogucava da promenim poslodavca ukoliko nije korektan.
LJUDI MI ZIVIMO NA KREDID...TO CE JEDNOM MORATI DA PUKNE...U REFORME MORAMO, SVAKI DAN ODLAGANJA CINI CELOKUPNU SITUACIJU TEZOM I SUTRA BOLNIJOM. NEVEROVATNO JE KAKO LJUDI TOGA NISU SVESNI!!!! NEVEROVATNO JE DA NEKO NE RADI A PRIMA PLATU I MISLI DA CE TAKO VECNO. Ja radim u privatnoj firmi i kada nemam posla par dana postanem nervozan jer ako nemam posla nema ni potrebe da ja sedim tu gde jesam, nema ni para....logicno zar ne!?

Stevan

pre 10 godina

Ovu poruku Srbi ne vole. Oni biraju vlast koja ce sve da ih "zaposli" ili obezbedi penziju preko veze I tu je kraj. Kakvo okruzenje, zaobilazenje kapitala I investicija, to ih ne interesuje. Kraduckanje I parazitiranje je u trendu.

Mozak

pre 10 godina

@ Ja se slazem da dosta delova zakona treba da se menja, ali Radulovic je ubacio neke izmene koje bez ikakvog razloga ukidaju razlicita prava radnicima (smanjenje plate kada ides na odmor i bolovanje, nezakonit otkaz koji ipak vazi i slicno).
(T., 22. januar 2014 10:53)

Prosto je neverovatno kako se manipuliše lažnim informacijama i koliko predstavnici predlagača nisu sposobni da objasne suštinu izmene. Ako ni zbog čega drugog, treba ih posmenjivati zbog toga!

LJUDI, NE SMANJUJE SE PLATA TOKOM BOLOVANJA I ODMORA, ISPLAĆUJE SE REDOVNA UGOVORENA PLATA. SAMO SE NE ISPLAĆUJU VANREDNI DODACI POPUT BONUSA I REGRESA, AKO IH JE BILO DO 3 MESECA UNAZAD, JER ONI PODIŽU PROSEK KOJI SE UZIMA KAO OSNOVICA PRI OBRAČUNU NAKNADE TOKOM BOLOVANJA I ODMORA.

Strašno!

mile

pre 10 godina

Ima li zemlje u okruzenju gde se radnicima duguju godisnje plate,ne placa im se penziono i socialmo osiguranje i pri tom ni jedan poslodavac ne snosi posledice, nego za to vreme rasprodaje imovinu i zemljiste privatizovane firme.Epilog je firma nestaje zemljiste se koristi uglavnom za druge namene a radnici i poverioci ostaju izigrani. Gospodo poslodavci ili kako volite sebe nazivati "INDUSTRIALCI" za vas nema bolje zemlje za mesetarenje ,radite sta hocete , ne izvrsavate ni izgubljene sudske presude, niti vas ko pita za to.Boljeg zakona ili bez zakona nema nigde, veruje te li da ce te moci jos dugo?

Tanja

pre 10 godina

@Stevan: ma da, Srbi ne vole takvu poruku, a Francuzi (Belgijanci, Nemci, Holanđani, Englezi...) bi je oberučke prihvatili da su na mestu Srba. Kako da ne.

Sindikalac

pre 10 godina

A zasto ne objavite misljenje generalnog sekretara medjunarodnog udruzenja sindikata, nego bas poslodavaca. I otkud ovaj bas zainteresovan za Srbiju i njen predlog novog Zakona o radu koji zvanicno nije preveden na engleski. Otkud ovaj zna srpski i da li je dobro sve razumeo. Mozda mu je na engleski preveo prevodilac ministra Bacevica?

Igor Gavran

pre 10 godina

Realno, otpremnina za sve godine radnog staza je suluda!

Mogao bih da razumem da se isplacuje za godine koje je radnik proveo kod poslednjeg poslodavca, ali ne i za celokupan radni staz. Pojedinci sa velikim stazem i vezama u vlasti to zloupotrebljavaju, uzimaju astronomske otpremnine po nekoliko puta.

Mislim da koncept otpremnine nije ni logican ni pravedan. Cim neko otpusta radnika znaci da mu posao ne ide bas najbolje i ne treba mu odmagati na ovaj nacin.

Srbija je u nezavidnoj poziciji i tesko da cemo se izvuci iz ovog zivog blata u koje smo upali. Najveci problem je mentalitet naroda koji je neobrazovan, indiferentan, lenj, nije navikao na stednju, omladina koji pusi, pije, kocka, drogira se... Nemacka i Japan su posle 2 sv. rata bili potpuno devastirani i okupirani pa su se vrlo brzo oporavili. Samo rad i disciplina, a toga kod nas nikada nece biti.

nisu radnici problem,vec uspesni privrednici

pre 10 godina

@Gogo, 22. januar 2014 11:25 Da su placali poreze,a ne tajili kroz razne seme,ekonija bi bila u plusu.
Dokaz su secerane koje se vucene u minus sistemski,onda prodate za 1 evro,a na lageru ima plus i vise od plusa.
Kako je Galenika usla u stecaj?
Zahvaljujuci privatnim kompanijama.
Dakle,pacovi su u privatnim kompanijama,a u drustvenim misevi.
Zajednicko delovanje obe stetocine glodara je pokazatelj ekonomskog stanja,deficita.
Dokle preko gradjana reforme?
PDV raspalili na 10 i 20%,a trgovacke marze po CEFTA?
Kako onda porez nije po CEFTA,radni sat po CEFTA?
Ajde mani nas tih udzbenickih disertacija sa katedri ekonomije i menadzment.
Oni planiraju veci priliv u budzet povecavanjem cena i smanjivanjem plata?
Licno sam u privatnom inostranom sektoru,ali dosadasnji zakoni koje je odredio MMF i CEB i SB su smesni.Uputiti zahtev tim bankama da podele otkaze kad nisu u stanju da kontrolisu investiciju i pokrenuti reviziju gde je greska,kod nas ili njih?
Problem je pranje para,ko,gde,kako i koliko reketira treba utvrditi,u stvari vec je moralo.

dejan

pre 10 godina

nasi poslodavci imaju resenje kako ne isplatiti otpremninu.pre potpisivanja dokumenta o zaposlenju traze da potpises papir gde ti dajes otkaz.na taj nacin nema otpremnine kada rese da te otpuste.zato ne brinite toliko za te lovatore.jadni mi...

zona sumraka

pre 10 godina

Ништа ми није јасно....никад,нико није пожелео да ме заапосли јер немам хрпу година стажа,па,тако,ни право на отпремнину.Напротив пола века прође,а запошљавају се људи са деценијама стажа и ником није"засметао"толики стаж који доноси дебелу отпремнину!?И сада на папиру машински инжењер,након деценија,изгубљени случај.Који ли је то закон крив?Замислите-одете на Марс,пријавите се на биро рада,можда би неки Марсовац открио неку предност у вашем ангажовању!?Не,овде су закони потпуно "невини" и немају никаквог утицаја.

anonim

pre 10 godina

Gospodin prica delom gluposti. Cinjenica broj 1 koja nije tacna je da.poslodavac placa otpremninu. U Holandiji dobijas otpremninu ako si prisilno otpusten. Necu da ulazim u detalje ali neke stvari koje govori fakticki nisu tacne i delom polu-istine. Poslodavcu bi najbolje bilo da ne daje ugovor i da otkaz kad hoce, bez posledica. Ono sto svi uporno zaboraljaju da je javna potrosnja glavna za jacanje privrede. Ali ako zaposleni nemaju siguran posao, oni nece trositi vise.od nuznog niti ulagati u vece stvari poput renovacija, ves masina itd. Znaci dok poslodavci svoje radnike ne budu isplacivali na vreme, i dok god radnik ne bude imao minimum sigurnosti da moze da isplanira buducnost. do tada nece biti potrosnje niti vecih prihoda. Na.kraju bih da dodam da poslodavac skoro svugde u svetu placa manje poreza nego radnik, sto je ipak krivo zar ne!

Bami

pre 10 godina

Interesantno je koji se likovi javljaju kao spasioci g. Radulovića. Čovek je i odlično upućen; zna tačno koji su zakoni ključni za "Radulovićeve reforme"; čak je i demagogija ista. Pa sad vi vidite u koji mkrugovima se Radulović konsultovao i ko nam je pisao te zakone... Znam, svakako je došao da nam poruči kako je to za "naše dobro".

fifa

pre 10 godina

(djordje, 22. januar 2014 09:32)
Ako sam shvatio, u Srbiji se isplaćuje otpremnina za SVE godine radnog staža? Toga nema nigdje, pa ni u Hrvatskoj. Niti to ima veze sa zdravim mozgom. Zašto bih ja plaćao otpremninu za ranije godine radnog staža?

Pera

pre 10 godina

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Pa to covek i kaze. Sto duze provedete u firmi veca vam je i otpremnina. A ne da posle recimo 20 godina rada u jednoj firmi, date otkaz i odete u drugu, tamo dobijete otkaz - i nova firma vam isplati otpremninu za 21 godinu. Mislim to je super za radnika - kada bi neko bio dovoljno lud da zaposli radnika koji ima toliko godina radnog staza.

Dzigi

pre 10 godina

EU je Srbiju zamislila kao trziste jeftine radne snage i pokusava to da ostvari uz pomoc nase bajne vlade. Takozvane reforme idu u korist tajkuna i stranih investitora. Radnici ce raditi za bedne plate i svake godine strepiti od otkaza.

bb

pre 10 godina

Koliko lobiranje za ovaj zakon, da dolaze cak stranci da lobiraju za njega. Jos malo pa ce nam mozda i NATO pripretiti novim bombardovanjem ako ne usvojimo zakon o radu koji je pisan po zelji posldodavaca i stranih investitora.

Tanja

pre 10 godina

Lepo. Samo nek si i ti došao da nam soliš pamet. Ne znam samo ko je tebe zvao da govoriš o srpskom zakonu o radu kao predstavnik međunarodne unije poslodavaca. Što npr. nije pozvan da o predlogu dotičnog "zakona" govori Gaj Rajder, generalni direktor međunarodne organizacije rada? Kapiram da je on, ako ništa, barem kompetentniji.

kalifumestokalifa

pre 10 godina

Đorđe kaže:
"Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca"

Đorđe potpuno si promašio poentu. Po predlogu izmena poslodavac je dužan da plati otpremninu na osnovu godina koje je radnik proveo kod njega ili kod povezanih lica.
Što je ono o čemu ti pričaš.

Po trenutno važećem zakonu pak otpremnina se plaća na osnovu svih godina radnog staža bez obzira gde su te godine akumulirane.

Praktično ti zaposliš za stalno recimo 15 iskusnih švalja (koje su radile 25god u sad propaloj firmi) jer si npr dobio ugovor sa nekom tamo inostranom kompanijom da za njih izrađuješ odevne predmete i to ne možeš da postigneš sa svojom trenutnom radnom snagom.

OK, pratiš me do sad?
E po isteku recimo dve godine inostrana firma zbog krize odluči da smanji proizvodnju i ne produži ugovor sa tobom.
Ne uspeš da nađeš novi posao koji bi opravdao broj radnika koji imaš.

Sad trebaš da otpustiš višak.
I trenutni zakon kaže plaćaš im otpremninu za 27godina, iako su kod tebe radile dve godine.

Nek su njihove pate i minimalne ti treba da odvojiš oko 200.000 din po radnici, u našem primeru (koji nisam baš u potpunosti izmislio) to je 3 miliona dinara a ti vodiš kojoj je to 6mesečni obrt.

Znajući to da li bi zaposlio (za stalno na belo) ljude sa 25god iskustva?

T.

pre 10 godina

Ja se slazem da dosta delova zakona treba da se menja, ali Radulovic je ubacio neke izmene koje bez ikakvog razloga ukidaju razlicita prava radnicima (smanjenje plate kada ides na odmor i bolovanje, nezakonit otkaz koji ipak vazi i slicno). To su bili potpuno nepotrebne izmene koje su radnicima smanjivale prava znacajno da poslodavcima davale svega nekoliko procenata ustede. Radulovic je onda demagoski predstavljao da zakon mora da prodje u paketu, kao da nije bilo moguce izmeniti tih nekoliko spornih stavki. Sada zamenom teza ispada da se radnici i sindikati bune zbog otpremnina. To sa otpremninama je logicno da se promeni i nema nikakve veze sa zaista spornim stavkama zakona.

mi smo jedinstveni

pre 10 godina

Po pitanju gluposti smo jedinstveni u svetu.To da poslodavac plaća za otpremninu ceo dotadašnji radni staž su smislili političari zbog sebe i svoje vojske koju zapošljavaju i to je legalizovana kradja.Bilo je mnogo primera i po novinama o raznim savetnicima,pomoćnicima koji su više puta ,,šetani,, po različitim državnim institucijama i pri svakom ,,šetanju,, prvo dobije otkaz i otpremninu a onda predje u drugo ministarstvo,pa Jovo nanovo.Sve je nakaradno ovde ali namerno.Nisu oni glupi.

Damir

pre 10 godina

Problem sa ovom zemljom je sto imamo gomilu radnika u drzavnim ustanovama koji uglavnom nista ne rade. Vec se desavalo da kada dobiju otkaz, uzmu ogromnu otpremninu, a zatim se opet zaposle u drzavnoj sluzbi i opet sve nanovo.
Obzirom da radim kod privatnika, ne vidim ni jednu, ali bas ni jednu promenu koja me moze dotaci. Sta vise, verovatno bi mi skocila plata.
Mi kao drzava nemamo mogucnost da otpustimo radnika iz drzavne sluzbe, a kako dodje koja vlast tako zaposljava svoje kadrove koji verovatno uopste nemaju nikakve kvalifikacije za odredjeno radno mesto.
Vec neko vreme se pitam da li uopste treba da placam porez i time sponzorisem toliki broj neradnika.
U ovo necu svrstati profesore na fakultetu, doktore i prosvetne radnike. Mada se neki od njih jako dobro snalaze. Doktori vas salju u njihove privatne klinike, profesori znaju da naplate svoje ispite, a siguran sam da 'mitologija' zna da radi i u prosveti.
Da li ste razmisljali koliko je tesko otpustiti radnika koji vas pokrada?
Ne kazem da je ovaj zakon savrsen, ali je korak u pravom smeru da pocnemo da razmisljamo na jedan drugi nacin.
Ne znam koliko vas gleda koliki vam je bruto dohodak i koliko izdvajate za drzavu. Znam da godisnje dam preko 1300 eura za zdravstvo. To su dve plate jednog doktora, a kada dobijem grip i odem sa visokom temperaturom, svaki put me bukvalno sikaniraju sa cekanjem (cak i kada zakazem pregled).
Dragi moji sugradjani, pocnite da razmisljate drugacije !!!

vk

pre 10 godina

"Vilton je objasnio i da je Međunarodna organizacija poslodavaca mreža privatnog sektora na svetskom nivou, osnovana 1920. godine u Londonu"

Mislim da nije potrebno nista vise reci o njima, bar onima koji poznaju istoriju i dogadjaje tog doba.

Za otpremnine i javni sektor se slazem, ali sve je to moguce tretirati odvojeno, bez stavljanja postenih radnika u jos gori polozaj. Ovako prosipaju neku demagogiju o tome (a da pritom ne cine nista da smanje javni sektor i drzavnu potrosnju, kao ni omoguce lakse poslovanje), dok sa druge strane proturaju zakon o radu po meri ovih povampirenih feudalista i robovlasnika, sa sve aminovanjem MMF-a, koji je upropastio skoro svaku ekonomiju u koju je umesao prste.

maratonac

pre 10 godina

"Vilton je dodao da podržava poslodavce i ohrabruje vladu da sprovede reforme koje odgovaraju potrebama većine". Razumeo sam da su poslodavci i vlada većina u našem društvu jer radnika i nema!

drvobradi

pre 10 godina

@djordje
Jedino sto je kod njih vezano za period proveden u firmi. Kod nas je vezano za ukupan staz i to je ono sto zele da promene novim zakonom. Pitanje je na mestu. Imas osobu od 50g koja ima 25g staza. Svaki poslodavac zeli da ima iskusnog radnika, ali ako posao krene lose i mora da smanjis radnu snagu, tom coveku se isplacuje i 25g staza koje nemaju veze sa poslodavcem. Da li bi ti onda zaposlio tog coveka?

U prolazu

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Đorđe lepo pročitaj šta si citirao. Za SVE godine radnog staža.

Prosto ko pasulj

pre 10 godina

A da jednostavno prepisete zakon neke razvijene, kapitalisicke, zapadno evropske zemlje? Austrije na primer? Holandiju, Svedsku, Norvesku ni ne spominjem. Verovatno to ne odgovara ni poslodavcima ni sindikatima, a radnike ko pita.

Old Boy Firm

pre 10 godina

Veoma lepo je to što gospodin dolazi da podrži Uniju. Nadam se da će im tokom razgovora preneti i onaj deo iskustva iz svoje zemlje koji se tiče odnosa poslodavca i zaposlenog. Posebno se nadam da će im reći da je tamo krivično delo da neko radi za tebe a da ga ne plaćaš. To je slučaj u kojem odmah ideš u stečaj a ličnom imovinom garantuješ za firmu. Nadam se da će im reći i da je kažnjivo da ne uplaćuješ zaposlenim penziono i zdravstveno osiguranje. Naprosto uzimaš im pravo da se leče kao i pravo na mirnu starost. Takođe imam iskrene nade da će svojim kolegama ovde pojasniti da se prekovremeni rad tamo kod njega plaća, da ekonomista, pravnik ili bilo ko drugi na svom poslu obavlja samo posao za koji je primljen a ne i posao kafe kuvarice, čistačice vikendom i sve ostalo što bi poslodavcu palo napamet. Da im pojasni da je prvi postulat koji se uči na studijama prava u najpoznatijoj školu u svetu za to - Ne postoji apsolutno pravo bilo kog pojedince već da se svako pravo crpi iz neke obaveze. Na srpski banalno rečeno bi bilo da poslodavac ima pravo da ga država štiti zakonom ali i da on ima obaveze prema svojim zaposlenim koji takođe imaju svoja prava koja crpu iz drugih zakona. Naravno da na osnovu toga i zaposleni imaju jasne obaveze koje moraju da ispune i tako u krug... Eto to se ja nadam takođe. Čovek nije umro samo kada mu stane srce već i onda kada više nema nikakvu nadu. Ko ima nadu taj ima sve! Pozdrav i srećno na sastanku gospodo poslodavci.

Analiticar

pre 10 godina

Vidim da nazalost mnogi komentatori kao da zive jos u komunizmu,ne shvatajuci da ako nema poslodavaca,nece ni oni imati prilike gde da zarade svoju platu.Komunizam je odavno mrtav a ovaj nakaradni polukomunizam,polukapitalizam,Srbiju godisnje kosta 5 milijardi evra kredita,sto znaci da je takav sistem bez kredita neodrziv!Margaret Tacer je imala jednu izuzetno pametnu izreku:Socijalizam je odlican sistem,dok ne potrosite tudje pare!Tesko da ce Srbiji biti bolje dok vecina stanovnistva masta o zapadu i njihovom standardu,sve vreme mastajuci o komunizmu i drzavnom vlasnistvu nad svim i svacim i pljujuci privatni sektor koji je od Zapada i napravio to sto jeste.Ne mogu se dekretom plater u Srbiji povecati i biti na nivou nemackih,kad smo mi daleko od takvih zemalja.Ni oni se nisu preko noci razvili vec je to bio mukotrpan put da se dostigne danasnji nivo.Mi smo propala zamlja koja zivi od tudjih kredita i koja unistava svoj privatni sektor ,koji jedini moze izvuci zemlju iz propasti,od 1945. pa sve do danas.Svetlo na kraju tunela se jos ne nazire a ako se ovako nastavi,nece ga ni biti.Lepo je ovaj amerikanac rekao,sve sto radimo,radimo na svoju stetu.Zato nam tako i jeste.

kabel

pre 10 godina

ja radim kao rob(lizing radne snage) vec tri godina u jednoj od najjacih kompanija u srbiji i veoma dobro znam sta je moderni rob.a drzava zeli jos dublje da nas otera u robstvo.pa ovo je sramota,covek više nema snage.

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

I sindikati i Radulović treba da izđu i kažu nam kako glasi zakon u svetu.Engleska,Kipar,Turska,Nemačka,Švajcarska,Belorusija,Rusija,Kina,Japan,Koreja,SAD,Brazil,Slovenija,ESTONIJA...Pa mi malo da poredimo i vidimo ko NIJE U PRAVU.

Vuk

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

--------------

Pa ti ne da si ogranicen, nego dobro procitaj sta si napisao.

Al ajde da ti objasnim jednostavno. Radnik od 50g ima saz od 30g. Na primer. On se zaposli, i ako da otkaz ili mu se dodeli otkaz, poslodavac mora da mu isplati SVE godine staza. Bez obzira da li je taj staz u toj firmi odradio. Jel ti sad jasno sta covek kaze?

privrednik sa iskustvom

pre 10 godina

srbija nece da ide napred.srbi hoce da idu u proslost.bojim se da bi srbima najvise odgovarala zemlja kao severna koreja.vlast cini mi se ,da bi bila popularna,treba da uzme i da vrati febrike tipa yumca,ikarbusa,fap,prva petoljetka,sloboda,viskoza,beko,kluz, i ostale samoupravne gigante,da se lepo daju samoupravljacima,pa neka rade sta hoce,neka proizvode,prodaju,dele plate idu svakih 10 dana u canj na sportska druzenje,opijanje,svalerisanja.
srbija sve vise razgradjuje i ono malo sto je bilo koliko toliko uredjeno.

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

"Važno je da izmene zakona nisu usklađene s evropskim zakonodavstvom iz ove oblasti..."
U danima kada Srbija pocinje pregovore sa EU,dolazi organizacija koja trazi da se u nasem zakonodavstvu ne primenjuje zakonodavna praksa Unije.Ovo je najocitiji dokaza da ovog gospodina treba odbiti jer je njegov zahtev jednostavan-pbezbedite da mi ,poslodavci,ocuvamo svoje pozicije za vreme krize(odnosno,nase novcanike) a sve posledice iste prebacite na radnike.Ovaj recept je identican receptu Kardeljevog samoupravnog socijalizma- socijalizacija gubitaka i individualizacija dobitaka.

A B C D E F G...

pre 10 godina

@djordje
kad vec pises komentare bar se informisi o cemu pises. Naravno da radnik treba da dobije otpremninu za radni staz proveden kod poslodavca koji mu daje otkaz. I sto si duze radio u firmi veca ti je otpremnina

Konacno!!! Juhuuuuu!!!

pre 10 godina

U prevodu: Srbi mozete vi da menjate i ministra i Vladu, ali Zakon o radu cete dobiti, pa sad ovaj ili neki jos gori. A MORACETE I DA RADITE, ne da se "zamrsite" da radite nego STVARNO da radite!!!

Benks

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Da li si ti uopste procitao tekst i onda procitao sta si napisao? Normalno da ti se isplacuje otpremnina po sistemu : Sto si duze radio u firmi, veca ti je otpremnina, i to je tako svuda u svetu, ali kod nas se isplacuje otpremnina za sve one godine koji nisi ni radio u toj firmi sto je totalno sumanuto. Zamisli da ti dodje moler u stan, okreci ti stan i onda kada zavrsi radove trazi da mu isplatis sve sto je do tada u zivotu radio, jer ipak se molerajem bavi 15 godina. Banalizacija, ali bukvalno je tako.

Ko

pre 10 godina

Ko po ovim forumima podrzava zakon o radu? Sve oni koje to ne pogadjaja(standardno srpski da i komsiji crkne krava) i oni koji imaju direktno korist od toga.

bojan

pre 10 godina

Neka Brent Vilton lobira da se zakon o radu usvoji u njegovoj matičnoj zemlji i da njegova deca rade pod tim uslovima!!! Trenutni zakon je mnogo bolji po radnika nego ovaj kriminal koji žele da usvoje.

psl_srbija

pre 10 godina

Generalni sekretar Međunarodne organizacije poslodavaca, auuuuu, znači toliko su bacili pik na našu jeftinu radnu snagu u sred Evrope da žele da nas učine savremenim robovima po svaku cenu. Šalju ozbiljnu međunarodnu podršku!
STOP novom zakonu o radu!

sideshow Bob

pre 10 godina

o cemu pricaju ove osobe? zasto ovolika podrska za ministra ekonomije?
vecina ljudi u Srbiji radi za platu koja je ISPOD ZAKONSKI PROPISANOG MINIMUMA! rade i za 100-150 evra. zasto se ministar ne pozabavi time?

djordje

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca

zogzag

pre 10 godina

đorđe (22. januar 2014 09:32), to što si ti napisao je apsolutna laž. redundancy package se ugovara za posao koji si radio kod tog poslodavca, a ne za sve poslove koje si ikada radio u životu, kod svih poslodavaca.

sideshow Bob

pre 10 godina

o cemu pricaju ove osobe? zasto ovolika podrska za ministra ekonomije?
vecina ljudi u Srbiji radi za platu koja je ISPOD ZAKONSKI PROPISANOG MINIMUMA! rade i za 100-150 evra. zasto se ministar ne pozabavi time?

Damir

pre 10 godina

Problem sa ovom zemljom je sto imamo gomilu radnika u drzavnim ustanovama koji uglavnom nista ne rade. Vec se desavalo da kada dobiju otkaz, uzmu ogromnu otpremninu, a zatim se opet zaposle u drzavnoj sluzbi i opet sve nanovo.
Obzirom da radim kod privatnika, ne vidim ni jednu, ali bas ni jednu promenu koja me moze dotaci. Sta vise, verovatno bi mi skocila plata.
Mi kao drzava nemamo mogucnost da otpustimo radnika iz drzavne sluzbe, a kako dodje koja vlast tako zaposljava svoje kadrove koji verovatno uopste nemaju nikakve kvalifikacije za odredjeno radno mesto.
Vec neko vreme se pitam da li uopste treba da placam porez i time sponzorisem toliki broj neradnika.
U ovo necu svrstati profesore na fakultetu, doktore i prosvetne radnike. Mada se neki od njih jako dobro snalaze. Doktori vas salju u njihove privatne klinike, profesori znaju da naplate svoje ispite, a siguran sam da 'mitologija' zna da radi i u prosveti.
Da li ste razmisljali koliko je tesko otpustiti radnika koji vas pokrada?
Ne kazem da je ovaj zakon savrsen, ali je korak u pravom smeru da pocnemo da razmisljamo na jedan drugi nacin.
Ne znam koliko vas gleda koliki vam je bruto dohodak i koliko izdvajate za drzavu. Znam da godisnje dam preko 1300 eura za zdravstvo. To su dve plate jednog doktora, a kada dobijem grip i odem sa visokom temperaturom, svaki put me bukvalno sikaniraju sa cekanjem (cak i kada zakazem pregled).
Dragi moji sugradjani, pocnite da razmisljate drugacije !!!

psl_srbija

pre 10 godina

Generalni sekretar Međunarodne organizacije poslodavaca, auuuuu, znači toliko su bacili pik na našu jeftinu radnu snagu u sred Evrope da žele da nas učine savremenim robovima po svaku cenu. Šalju ozbiljnu međunarodnu podršku!
STOP novom zakonu o radu!

Analiticar

pre 10 godina

Vidim da nazalost mnogi komentatori kao da zive jos u komunizmu,ne shvatajuci da ako nema poslodavaca,nece ni oni imati prilike gde da zarade svoju platu.Komunizam je odavno mrtav a ovaj nakaradni polukomunizam,polukapitalizam,Srbiju godisnje kosta 5 milijardi evra kredita,sto znaci da je takav sistem bez kredita neodrziv!Margaret Tacer je imala jednu izuzetno pametnu izreku:Socijalizam je odlican sistem,dok ne potrosite tudje pare!Tesko da ce Srbiji biti bolje dok vecina stanovnistva masta o zapadu i njihovom standardu,sve vreme mastajuci o komunizmu i drzavnom vlasnistvu nad svim i svacim i pljujuci privatni sektor koji je od Zapada i napravio to sto jeste.Ne mogu se dekretom plater u Srbiji povecati i biti na nivou nemackih,kad smo mi daleko od takvih zemalja.Ni oni se nisu preko noci razvili vec je to bio mukotrpan put da se dostigne danasnji nivo.Mi smo propala zamlja koja zivi od tudjih kredita i koja unistava svoj privatni sektor ,koji jedini moze izvuci zemlju iz propasti,od 1945. pa sve do danas.Svetlo na kraju tunela se jos ne nazire a ako se ovako nastavi,nece ga ni biti.Lepo je ovaj amerikanac rekao,sve sto radimo,radimo na svoju stetu.Zato nam tako i jeste.

zogzag

pre 10 godina

đorđe (22. januar 2014 09:32), to što si ti napisao je apsolutna laž. redundancy package se ugovara za posao koji si radio kod tog poslodavca, a ne za sve poslove koje si ikada radio u životu, kod svih poslodavaca.

Pera

pre 10 godina

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Pa to covek i kaze. Sto duze provedete u firmi veca vam je i otpremnina. A ne da posle recimo 20 godina rada u jednoj firmi, date otkaz i odete u drugu, tamo dobijete otkaz - i nova firma vam isplati otpremninu za 21 godinu. Mislim to je super za radnika - kada bi neko bio dovoljno lud da zaposli radnika koji ima toliko godina radnog staza.

Prosto ko pasulj

pre 10 godina

A da jednostavno prepisete zakon neke razvijene, kapitalisicke, zapadno evropske zemlje? Austrije na primer? Holandiju, Svedsku, Norvesku ni ne spominjem. Verovatno to ne odgovara ni poslodavcima ni sindikatima, a radnike ko pita.

mi smo jedinstveni

pre 10 godina

Po pitanju gluposti smo jedinstveni u svetu.To da poslodavac plaća za otpremninu ceo dotadašnji radni staž su smislili političari zbog sebe i svoje vojske koju zapošljavaju i to je legalizovana kradja.Bilo je mnogo primera i po novinama o raznim savetnicima,pomoćnicima koji su više puta ,,šetani,, po različitim državnim institucijama i pri svakom ,,šetanju,, prvo dobije otkaz i otpremninu a onda predje u drugo ministarstvo,pa Jovo nanovo.Sve je nakaradno ovde ali namerno.Nisu oni glupi.

djordje

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca

A B C D E F G...

pre 10 godina

@djordje
kad vec pises komentare bar se informisi o cemu pises. Naravno da radnik treba da dobije otpremninu za radni staz proveden kod poslodavca koji mu daje otkaz. I sto si duze radio u firmi veca ti je otpremnina

fifa

pre 10 godina

(djordje, 22. januar 2014 09:32)
Ako sam shvatio, u Srbiji se isplaćuje otpremnina za SVE godine radnog staža? Toga nema nigdje, pa ni u Hrvatskoj. Niti to ima veze sa zdravim mozgom. Zašto bih ja plaćao otpremninu za ranije godine radnog staža?

Gogo

pre 10 godina

Ne razumem ljude koji pisu komentare i prikazuju poslodavce kao neprijatelje. Valjda ljudi razmisljaju o Miskovicu i Nicovicu i njima slicnima. Poslodavci su i moj kum koji ima servis i prijatelj koji ima malu proizvodnju sa 7 zaposlenih i pozajmljuje pare da bi islatio plate kada njemu duguju "veliki". Konkretno taj prijatelj je hteo da zaposli radnika sa iskustvom, coveka sa 30 god. radnog staza i znanjem ali nije bas zbog zakona...on se trudi da postuje zakon. Ja radim kod poslodavca koji je izuzetno korektan, doduse imam i znanje koje mi omogucava da promenim poslodavca ukoliko nije korektan.
LJUDI MI ZIVIMO NA KREDID...TO CE JEDNOM MORATI DA PUKNE...U REFORME MORAMO, SVAKI DAN ODLAGANJA CINI CELOKUPNU SITUACIJU TEZOM I SUTRA BOLNIJOM. NEVEROVATNO JE KAKO LJUDI TOGA NISU SVESNI!!!! NEVEROVATNO JE DA NEKO NE RADI A PRIMA PLATU I MISLI DA CE TAKO VECNO. Ja radim u privatnoj firmi i kada nemam posla par dana postanem nervozan jer ako nemam posla nema ni potrebe da ja sedim tu gde jesam, nema ni para....logicno zar ne!?

milan

pre 10 godina

U zemlji gde ne postoji privreda i gde su burazersko-politicke-tajkunske privatizacije sve unistile zarad enormnog licnog bogacenja, govoriti o tome da ova resenja u zakonu o radu doprinose otvaranju novih radnih mesta je notorna glupost koja vredja inteligenciju prosecnog coveka.

iiiiiiiiiiiiiii

pre 10 godina

radim u privatnoj firmi, dostupan sam 24 sata, placam sve racune, mnogo se trosim i fizicki i psihicki, neuhranjem sam a radim...
Objasnite mi sledece: kako oni silni demostranti na tv mogu da budu gojazni, svi su dobro obuceni, mnogi i sa cigaretom u ustima, vecina je dosla kolima na strajk, a ne primaju plate nekoliko godina !!!!!!!!!!

kalifumestokalifa

pre 10 godina

Đorđe kaže:
"Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca"

Đorđe potpuno si promašio poentu. Po predlogu izmena poslodavac je dužan da plati otpremninu na osnovu godina koje je radnik proveo kod njega ili kod povezanih lica.
Što je ono o čemu ti pričaš.

Po trenutno važećem zakonu pak otpremnina se plaća na osnovu svih godina radnog staža bez obzira gde su te godine akumulirane.

Praktično ti zaposliš za stalno recimo 15 iskusnih švalja (koje su radile 25god u sad propaloj firmi) jer si npr dobio ugovor sa nekom tamo inostranom kompanijom da za njih izrađuješ odevne predmete i to ne možeš da postigneš sa svojom trenutnom radnom snagom.

OK, pratiš me do sad?
E po isteku recimo dve godine inostrana firma zbog krize odluči da smanji proizvodnju i ne produži ugovor sa tobom.
Ne uspeš da nađeš novi posao koji bi opravdao broj radnika koji imaš.

Sad trebaš da otpustiš višak.
I trenutni zakon kaže plaćaš im otpremninu za 27godina, iako su kod tebe radile dve godine.

Nek su njihove pate i minimalne ti treba da odvojiš oko 200.000 din po radnici, u našem primeru (koji nisam baš u potpunosti izmislio) to je 3 miliona dinara a ti vodiš kojoj je to 6mesečni obrt.

Znajući to da li bi zaposlio (za stalno na belo) ljude sa 25god iskustva?

Stevan

pre 10 godina

Ovu poruku Srbi ne vole. Oni biraju vlast koja ce sve da ih "zaposli" ili obezbedi penziju preko veze I tu je kraj. Kakvo okruzenje, zaobilazenje kapitala I investicija, to ih ne interesuje. Kraduckanje I parazitiranje je u trendu.

Old Boy Firm

pre 10 godina

Veoma lepo je to što gospodin dolazi da podrži Uniju. Nadam se da će im tokom razgovora preneti i onaj deo iskustva iz svoje zemlje koji se tiče odnosa poslodavca i zaposlenog. Posebno se nadam da će im reći da je tamo krivično delo da neko radi za tebe a da ga ne plaćaš. To je slučaj u kojem odmah ideš u stečaj a ličnom imovinom garantuješ za firmu. Nadam se da će im reći i da je kažnjivo da ne uplaćuješ zaposlenim penziono i zdravstveno osiguranje. Naprosto uzimaš im pravo da se leče kao i pravo na mirnu starost. Takođe imam iskrene nade da će svojim kolegama ovde pojasniti da se prekovremeni rad tamo kod njega plaća, da ekonomista, pravnik ili bilo ko drugi na svom poslu obavlja samo posao za koji je primljen a ne i posao kafe kuvarice, čistačice vikendom i sve ostalo što bi poslodavcu palo napamet. Da im pojasni da je prvi postulat koji se uči na studijama prava u najpoznatijoj školu u svetu za to - Ne postoji apsolutno pravo bilo kog pojedince već da se svako pravo crpi iz neke obaveze. Na srpski banalno rečeno bi bilo da poslodavac ima pravo da ga država štiti zakonom ali i da on ima obaveze prema svojim zaposlenim koji takođe imaju svoja prava koja crpu iz drugih zakona. Naravno da na osnovu toga i zaposleni imaju jasne obaveze koje moraju da ispune i tako u krug... Eto to se ja nadam takođe. Čovek nije umro samo kada mu stane srce već i onda kada više nema nikakvu nadu. Ko ima nadu taj ima sve! Pozdrav i srećno na sastanku gospodo poslodavci.

Pametnjaković

pre 10 godina

Slični zakoni su u svim razvijenim zapadnim zemljama. Privatnik je vlasnik firme i on ima puno pravo da radi šta hoće, ako hoće da otpusti nekoga, može to da uradi bez ikakvog razloga ili potrebe da se pravda. Ali isto tako može da zaposli bilo koga bilo gde. Lako se zapošljava isto tako se lako i otpušta. Nije njegova firma vlasništvo radnika, već njegovo vlasništvo. On je taj koji je uložio svoja sredstva, preuzeo rizike i odgovornost na sebe, uložio napor da organizuje sve, itd. Kada nešto krene naopako on snosi odgovornost, ne radnici, od odgovara za sve, ne radnici. Vlasnik firme plaća za rad ne za nerad, ako ne radiš ne treba ni da budeš plaćen. Nije to ništa neobično, već normalno i logično za svakoga ko ima zdrav razum. Ako se radnicima to ne dopada, neka oni osnuju firmu pa neka rade šta hoće. Stvarno treba raskrstiti više sa tim komunističkosocijalističkim mentalitetom. Vlanik isto tako ima pravo da odredi visinu plate i beneficija, ne država. Država može da odredi neki minimum, ali bi to trebalo samo da bude preporuka. U slobodnom tržištu, ako je nekome mala plata, on ode kod drugog i onda taj privatnik koji je plaćao malo ostaje bez radne snage, tako se formiraju cene rada na osnovu potražnje i ponude za kadrovima. Mi nemamo tržište ničega, pa onda ništa od toga ne funkcioniše. Zato moramo menjati sve da bismo došli dotle.

U prolazu

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Đorđe lepo pročitaj šta si citirao. Za SVE godine radnog staža.

Benks

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Da li si ti uopste procitao tekst i onda procitao sta si napisao? Normalno da ti se isplacuje otpremnina po sistemu : Sto si duze radio u firmi, veca ti je otpremnina, i to je tako svuda u svetu, ali kod nas se isplacuje otpremnina za sve one godine koji nisi ni radio u toj firmi sto je totalno sumanuto. Zamisli da ti dodje moler u stan, okreci ti stan i onda kada zavrsi radove trazi da mu isplatis sve sto je do tada u zivotu radio, jer ipak se molerajem bavi 15 godina. Banalizacija, ali bukvalno je tako.

Igor Gavran

pre 10 godina

Realno, otpremnina za sve godine radnog staza je suluda!

Mogao bih da razumem da se isplacuje za godine koje je radnik proveo kod poslednjeg poslodavca, ali ne i za celokupan radni staz. Pojedinci sa velikim stazem i vezama u vlasti to zloupotrebljavaju, uzimaju astronomske otpremnine po nekoliko puta.

Mislim da koncept otpremnine nije ni logican ni pravedan. Cim neko otpusta radnika znaci da mu posao ne ide bas najbolje i ne treba mu odmagati na ovaj nacin.

Srbija je u nezavidnoj poziciji i tesko da cemo se izvuci iz ovog zivog blata u koje smo upali. Najveci problem je mentalitet naroda koji je neobrazovan, indiferentan, lenj, nije navikao na stednju, omladina koji pusi, pije, kocka, drogira se... Nemacka i Japan su posle 2 sv. rata bili potpuno devastirani i okupirani pa su se vrlo brzo oporavili. Samo rad i disciplina, a toga kod nas nikada nece biti.

kabel

pre 10 godina

ja radim kao rob(lizing radne snage) vec tri godina u jednoj od najjacih kompanija u srbiji i veoma dobro znam sta je moderni rob.a drzava zeli jos dublje da nas otera u robstvo.pa ovo je sramota,covek više nema snage.

Hajduk Stanko

pre 10 godina

Poslodavci treba prvo da odu do Pozarevca i zapale svecu SM jer su u njegovo vreme imali radnike za po 50 DM mesecno,kod njegovih naslednika posle 2000 vec 13 god plata tesko da predje 250€ a oni kukaju na procedure,troskove a guzica im nonstop raste.Najeftinija energija,radna snaga,slabo ko da placa poreze a proizvodi najskuplji u regionu i sire.Mozda u Svedskoj postoji saradnja izmedju poslodavaca i radnika u ime viseg cilja tj napredka kompanije,preduzeca i vecih zarada za sve ali od nas traze da saradjujemo da bi im se deca skolovala u USA,kuce,dzipovi,vikendice,svalerke a radnici na prezivljavanje

caole

pre 10 godina

Kakva gomila gluposti...to je jedan smisljen psiholoski efekat na sve ljude u ovoj zemlji, reforme su bolne, morate ovo uraditi, pa ono, morate firme u stecaj, morate likvidirati, morate to, bice bolje itd..evo vidimo koliko je bolje! ne zamajavaj te se tim stvarima...ovde je osnovna stvar da se povladjuje poslodavcima uz pricu kako oni pune budzet sto je totalna izmisljotina! da ne govorimo procentualno ali sigurno 70-80% budzeta se popunjava iz PDV-a, iz akciza, iz doprinosa itd..znaci popunjavaju ih gradjani svojom potrosnjom! te price privatnici popunjavaju budzet, a svi ostali lencare je prica za malu decu! tako da, recimo NE! NOVOM ZAKONU O RADU! I NOVOM ZAKONU O STECAJU!!!

Moose

pre 10 godina

Generalni sekretar Međunarodne organizacije poslodavaca, auuuuu, znači toliko su bacili pik na našu jeftinu radnu snagu u sred Evrope da žele da nas učine savremenim robovima po svaku cenu. Šalju ozbiljnu međunarodnu podršku!
STOP novom zakonu o radu!
(psl_srbija, 22. januar 2014 09:29)

Pa nek vasi sindikati dovedu sekretara MOR-a kada su tako kredibilni. Samo je greska sto ovi na vlasti ne uvidjaju da isti ti sindikati ne mogu da izvedu ni par hiljada ljudi na proteste. To je njihov kredibilitet medju samim clanstvom.

Jedino u Srbiji je moguce da su radnici i sindikati (naocito vidim ovi iz javnog sektora) ti koji znaju sta treba raditi da bi se izaslo iz krize.

Druga stvar je da ovih 700.000 nezaposlenih + 300.000 zaposlenih u realnoj proizvodnji robuje vama neradnicima u javnom sektoru, koji grebete noktima da bi zadrzali privilegije. Vi ste ustvari prave gazede, vi se pitate trenutno kome ce se kako raspodeliti. E nadam se da necete jos dugo!

privrednik sa iskustvom

pre 10 godina

srbija nece da ide napred.srbi hoce da idu u proslost.bojim se da bi srbima najvise odgovarala zemlja kao severna koreja.vlast cini mi se ,da bi bila popularna,treba da uzme i da vrati febrike tipa yumca,ikarbusa,fap,prva petoljetka,sloboda,viskoza,beko,kluz, i ostale samoupravne gigante,da se lepo daju samoupravljacima,pa neka rade sta hoce,neka proizvode,prodaju,dele plate idu svakih 10 dana u canj na sportska druzenje,opijanje,svalerisanja.
srbija sve vise razgradjuje i ono malo sto je bilo koliko toliko uredjeno.

Bami

pre 10 godina

Interesantno je koji se likovi javljaju kao spasioci g. Radulovića. Čovek je i odlično upućen; zna tačno koji su zakoni ključni za "Radulovićeve reforme"; čak je i demagogija ista. Pa sad vi vidite u koji mkrugovima se Radulović konsultovao i ko nam je pisao te zakone... Znam, svakako je došao da nam poruči kako je to za "naše dobro".

bb

pre 10 godina

Koliko lobiranje za ovaj zakon, da dolaze cak stranci da lobiraju za njega. Jos malo pa ce nam mozda i NATO pripretiti novim bombardovanjem ako ne usvojimo zakon o radu koji je pisan po zelji posldodavaca i stranih investitora.

Vuk

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

--------------

Pa ti ne da si ogranicen, nego dobro procitaj sta si napisao.

Al ajde da ti objasnim jednostavno. Radnik od 50g ima saz od 30g. Na primer. On se zaposli, i ako da otkaz ili mu se dodeli otkaz, poslodavac mora da mu isplati SVE godine staza. Bez obzira da li je taj staz u toj firmi odradio. Jel ti sad jasno sta covek kaze?

Konacno!!! Juhuuuuu!!!

pre 10 godina

U prevodu: Srbi mozete vi da menjate i ministra i Vladu, ali Zakon o radu cete dobiti, pa sad ovaj ili neki jos gori. A MORACETE I DA RADITE, ne da se "zamrsite" da radite nego STVARNO da radite!!!

T.

pre 10 godina

Ja se slazem da dosta delova zakona treba da se menja, ali Radulovic je ubacio neke izmene koje bez ikakvog razloga ukidaju razlicita prava radnicima (smanjenje plate kada ides na odmor i bolovanje, nezakonit otkaz koji ipak vazi i slicno). To su bili potpuno nepotrebne izmene koje su radnicima smanjivale prava znacajno da poslodavcima davale svega nekoliko procenata ustede. Radulovic je onda demagoski predstavljao da zakon mora da prodje u paketu, kao da nije bilo moguce izmeniti tih nekoliko spornih stavki. Sada zamenom teza ispada da se radnici i sindikati bune zbog otpremnina. To sa otpremninama je logicno da se promeni i nema nikakve veze sa zaista spornim stavkama zakona.

Aleksa1

pre 10 godina

Ako se vec toliko sekiraju za nasu dobrobit bilo bi lepo da nam donesu zakon o radu iz Nemacke ili V.Britanije pa da ga prepisemo i da nam svane.... ALI NEEEE... to im ne odgovara jer su njivovi zakoni o radu u celosti pisani da bi se zastitila prava radnika a ne poslodavaca. Sve sami dusebriznici...

Neuspesan poslodavac

pre 10 godina

Zbog sunovrata posla sa Novom godinom sam otpustio 5 radnika kao tehnološki višak isplativši im 28god. koje su proveli kod mene i 33god. koje su proveli kod drugih. Problem se pojavio kod radnika koji je na birou sam sebi uplaćivao penzijsko i to 12 godina. Niko u ministarstvu rada i u inspekciji mi ne daje dokumenat da ne trebam da mu dam otpremninu nego samo usmeni savet. Radnik mi preti tužbom...Eto to je to.. Sve sam na vreme isplaćivao a nisam znao da sam uvek ostajao dužan 13. pa i 14. platu... Nemojte NIKAD, NIKAD da zapošljavate ljude za stalno... meni je ovo bila dobra(skupa) 6skola....

bojan

pre 10 godina

Neka Brent Vilton lobira da se zakon o radu usvoji u njegovoj matičnoj zemlji i da njegova deca rade pod tim uslovima!!! Trenutni zakon je mnogo bolji po radnika nego ovaj kriminal koji žele da usvoje.

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

I sindikati i Radulović treba da izđu i kažu nam kako glasi zakon u svetu.Engleska,Kipar,Turska,Nemačka,Švajcarska,Belorusija,Rusija,Kina,Japan,Koreja,SAD,Brazil,Slovenija,ESTONIJA...Pa mi malo da poredimo i vidimo ko NIJE U PRAVU.

maratonac

pre 10 godina

"Vilton je dodao da podržava poslodavce i ohrabruje vladu da sprovede reforme koje odgovaraju potrebama većine". Razumeo sam da su poslodavci i vlada većina u našem društvu jer radnika i nema!

milan

pre 10 godina

(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Ti ili si glup ili se pravis glup ili nas pravis glupima. Ovde kad se kaze "za sve godine radnog staza" misli se na ukupan broj godina koliko je radnik bilo gde radio, dakle ukupan radni vek do sada, a ne misli se na radni staz u toj firmi. Srbija je jedina zemlja na svetu gde ako firma D zaposli coveka od 50 god, pa mora da ga otpusti, ona mora da mu da otrpeminu i za godine u firmi A, B, C i D.

miki

pre 10 godina

novi se zakon donosi da bi se neprodata preduzeca (drustvena) mogla da prodaju a da novi vlasnik ne preuzima odgovornost isplacivanja otpremnina. po sadasnjem zakonu o privatizaciji novi vlasnik je duzan da ih obezbedi ako im da otkaze. ujedno treba da nastavi istu delatnost kojom se preduzece bavilo. dosadasnje privatizacije nisu uspevale bas zbog toga. Novi vlasnici preprodaju ili preinace namenu zemljista. radnici su ostajali bez otpremnina I tuze se sa novim vlasnicima. novoosnovane firme nemaju tih problema niti imaju problem da zaposle starije radnike jer su oni negde vec bili isplaceni ili se tuze sa vlasnicima koji se nisu drzali uslova kupovine. ni po sadasnjem zakonu vlasnik novoosnovane firme prilikom zaposljavanja radnika sa 20 godina staza nema obavezu da placa nekome otpremninu za tih 20 god jer je on negde vec isplacen. obavezan je da mu nadoknadi otpremninu za vreme provedeno u njegovoj firmi. ostali predlozi iz novog predloga su atipicni za prava radnika u evropi te ne bi ni ovde trebalo da budu prihvaceni. promenite zakon o privatizaciji, neka drzava preuzme odgovornost isplate otpremnina (posto je bilo drzavno preduzece). nema opterecenja za novog vlasnika niti obaveze da preuzme sve radnike nego samo onoliko koliko mu treba da posluje sa profitom. naravno drzava treba da obezbedi otpremninu za sve radnike i isplati ih kako bi novi vlasnik zapoceo od nule. podsecam vas da su sve to bila drzavna (drustvena) preduzeca, drzava ima obavezu prema njima.

nisu radnici problem,vec uspesni privrednici

pre 10 godina

@Gogo, 22. januar 2014 11:25 Da su placali poreze,a ne tajili kroz razne seme,ekonija bi bila u plusu.
Dokaz su secerane koje se vucene u minus sistemski,onda prodate za 1 evro,a na lageru ima plus i vise od plusa.
Kako je Galenika usla u stecaj?
Zahvaljujuci privatnim kompanijama.
Dakle,pacovi su u privatnim kompanijama,a u drustvenim misevi.
Zajednicko delovanje obe stetocine glodara je pokazatelj ekonomskog stanja,deficita.
Dokle preko gradjana reforme?
PDV raspalili na 10 i 20%,a trgovacke marze po CEFTA?
Kako onda porez nije po CEFTA,radni sat po CEFTA?
Ajde mani nas tih udzbenickih disertacija sa katedri ekonomije i menadzment.
Oni planiraju veci priliv u budzet povecavanjem cena i smanjivanjem plata?
Licno sam u privatnom inostranom sektoru,ali dosadasnji zakoni koje je odredio MMF i CEB i SB su smesni.Uputiti zahtev tim bankama da podele otkaze kad nisu u stanju da kontrolisu investiciju i pokrenuti reviziju gde je greska,kod nas ili njih?
Problem je pranje para,ko,gde,kako i koliko reketira treba utvrditi,u stvari vec je moralo.

mile

pre 10 godina

Ima li zemlje u okruzenju gde se radnicima duguju godisnje plate,ne placa im se penziono i socialmo osiguranje i pri tom ni jedan poslodavac ne snosi posledice, nego za to vreme rasprodaje imovinu i zemljiste privatizovane firme.Epilog je firma nestaje zemljiste se koristi uglavnom za druge namene a radnici i poverioci ostaju izigrani. Gospodo poslodavci ili kako volite sebe nazivati "INDUSTRIALCI" za vas nema bolje zemlje za mesetarenje ,radite sta hocete , ne izvrsavate ni izgubljene sudske presude, niti vas ko pita za to.Boljeg zakona ili bez zakona nema nigde, veruje te li da ce te moci jos dugo?

mira

pre 10 godina

Sta ste se uhvatili otpremnina kao pijan plota! Pa one su najmanji problem. Mnogo veci su problemi u vezi sa radom na odredjeno vreme, radnim vremenom, placanjem i duzinom godisnjeg odmora, smenskim radom i slicno. Amerika stavlja u zatvor poslodavce koji ne postuju cenu rada, jer se to smatra ropskim radom! A to sto bi oni od nas uz pomoc ministra da naprave Banglades, nisu oni krivi, nego mi. Zato sto smo srecni kad neko dobije otkaz iako ni sami nemamo posao. I ostavite vise javni sektor na koji se navrzao ministar, tamo radnici sa srednjom skolom jedva prezivljavaju, vec ga malo priupitajte za DRZAVNU UPRAVU i njegove "savetnike", za koje se ne zna koliko ih je, a nemaju platu vec ugovor o delu!

Mozak

pre 10 godina

@ Ja se slazem da dosta delova zakona treba da se menja, ali Radulovic je ubacio neke izmene koje bez ikakvog razloga ukidaju razlicita prava radnicima (smanjenje plate kada ides na odmor i bolovanje, nezakonit otkaz koji ipak vazi i slicno).
(T., 22. januar 2014 10:53)

Prosto je neverovatno kako se manipuliše lažnim informacijama i koliko predstavnici predlagača nisu sposobni da objasne suštinu izmene. Ako ni zbog čega drugog, treba ih posmenjivati zbog toga!

LJUDI, NE SMANJUJE SE PLATA TOKOM BOLOVANJA I ODMORA, ISPLAĆUJE SE REDOVNA UGOVORENA PLATA. SAMO SE NE ISPLAĆUJU VANREDNI DODACI POPUT BONUSA I REGRESA, AKO IH JE BILO DO 3 MESECA UNAZAD, JER ONI PODIŽU PROSEK KOJI SE UZIMA KAO OSNOVICA PRI OBRAČUNU NAKNADE TOKOM BOLOVANJA I ODMORA.

Strašno!

dejan70

pre 10 godina

nesto razmisljam ako Nemacka vazi za jednu od najuredjenijih zemalja u Evropi zasto ne prepisati njihov zakon o radu? Sta mislite o toj mogucnosti?

Dejan

pre 10 godina

Za one koji ne razumeju, ovde većina ljudi radi za mizerne plate zbog rigidnosti tržišta rada, gde oni ne smeju da napuste svoje radno mesto u potrazi za boljim, jer će njihov minuli rad biti destimulativan trošak za potencialnog poslodavca. I to onda znači da će prihvatiti nižu platu da bi imali neki posao, jer je alternativa da ga nemaju. S druge strane, poslodavac može niže da ih plati jer zna da neće otići iz njegove firme zbog gore navedenog.

Međutim, tom poslodavcu su vezane ruke kod odlučivanju o otpuštanju zaposlenih, jer ono nosi visoke troškove, opet zbog minulog rada. A ako poslodavcu treba dodatna radna snaga, on će tražiti mlade, neafirmisane zaposlene sa kojima ima povlastice kod države i koji nemaju veliki minuli rad. Nažalost, takve osobe ne moraju da budu ono što će firmi pomoći da opstane na tržištu i onda poslodavac odlučuje da ne zapošljava nove ljude.

I kad se sve iskombinuje imamo vrzino kolo gde zaposleni ne traže veće plate, a poslodavci ne zapošljavaju dodatne radnike koji bi doprineli tome da firma može da isplaćuje veće plate.

Mala zaposlenost vodi do male kupovne moći građana i plitkog tržišta, što ograničava mogućnost za razvoj firme i stvaranja novih radnih mesta.

Ali ako bi poslodavcu bilo lakše da ostane bez radnika, ujedno bi se i manje premišljao oko zapošljavanja novog, što bi vrednog radnika ohrabrilo da traži bolji posao i ujedno navelo poslodavce da adekvatno nagradi postojeće radnike koji lako mogu da odu.

Tanja

pre 10 godina

Lepo. Samo nek si i ti došao da nam soliš pamet. Ne znam samo ko je tebe zvao da govoriš o srpskom zakonu o radu kao predstavnik međunarodne unije poslodavaca. Što npr. nije pozvan da o predlogu dotičnog "zakona" govori Gaj Rajder, generalni direktor međunarodne organizacije rada? Kapiram da je on, ako ništa, barem kompetentniji.

Sindikalac

pre 10 godina

A zasto ne objavite misljenje generalnog sekretara medjunarodnog udruzenja sindikata, nego bas poslodavaca. I otkud ovaj bas zainteresovan za Srbiju i njen predlog novog Zakona o radu koji zvanicno nije preveden na engleski. Otkud ovaj zna srpski i da li je dobro sve razumeo. Mozda mu je na engleski preveo prevodilac ministra Bacevica?

dejan

pre 10 godina

nasi poslodavci imaju resenje kako ne isplatiti otpremninu.pre potpisivanja dokumenta o zaposlenju traze da potpises papir gde ti dajes otkaz.na taj nacin nema otpremnine kada rese da te otpuste.zato ne brinite toliko za te lovatore.jadni mi...

drvobradi

pre 10 godina

@djordje
Jedino sto je kod njih vezano za period proveden u firmi. Kod nas je vezano za ukupan staz i to je ono sto zele da promene novim zakonom. Pitanje je na mestu. Imas osobu od 50g koja ima 25g staza. Svaki poslodavac zeli da ima iskusnog radnika, ali ako posao krene lose i mora da smanjis radnu snagu, tom coveku se isplacuje i 25g staza koje nemaju veze sa poslodavcem. Da li bi ti onda zaposlio tog coveka?

pera

pre 10 godina

ha,ha,ha...neko ovde sa pomanjkanjem inteligencije je rekao da po sadašnjem zakonu poslodavac je dužan da isplati otpremnine, da na papiru, ali koliko je stotina hiljada radnika otišlo na ulicu i bez otpremnina i bez zarada i bez doprinosa...kroz lažne likvidacije, stečajeve, bankrote...

anonim

pre 10 godina

Gospodin prica delom gluposti. Cinjenica broj 1 koja nije tacna je da.poslodavac placa otpremninu. U Holandiji dobijas otpremninu ako si prisilno otpusten. Necu da ulazim u detalje ali neke stvari koje govori fakticki nisu tacne i delom polu-istine. Poslodavcu bi najbolje bilo da ne daje ugovor i da otkaz kad hoce, bez posledica. Ono sto svi uporno zaboraljaju da je javna potrosnja glavna za jacanje privrede. Ali ako zaposleni nemaju siguran posao, oni nece trositi vise.od nuznog niti ulagati u vece stvari poput renovacija, ves masina itd. Znaci dok poslodavci svoje radnike ne budu isplacivali na vreme, i dok god radnik ne bude imao minimum sigurnosti da moze da isplanira buducnost. do tada nece biti potrosnje niti vecih prihoda. Na.kraju bih da dodam da poslodavac skoro svugde u svetu placa manje poreza nego radnik, sto je ipak krivo zar ne!

EU

pre 10 godina

Nije vam samo objasnio da treba da pocnete i da radite a ne samo da cmizdrite i prosjacite od rodjaka iz inostranstva i od EU (pa ih posle jos pljujete sto ne daju dovoljno)

Stinger

pre 10 godina

Ne lazi ljude ovde!Ovo je totalna neistina: "Posebno se nadam da će im reći da je tamo krivično delo da neko radi za tebe a da ga ne plaćaš. To je slučaj u kojem odmah ideš u stečaj a ličnom imovinom garantuješ za firmu."
Nigde vlasnici firme ne garantuju svojom imovinom, to vazi samo za sole trader ili za STR na srpskom. Firma radnicima i vlasnicima placa ako firma zaradjuje i ako ima iz cega da isplati zaradu, i to i vlasnicima i radnicima. Vidim da nasi radnici ovako razmislaju, : ja sam radio, sta mene briga sto firma nije zaradila, ja hocu moj deo..." Sve dok je tako nema nama spasa. Dok firmu ljudi ne pocnu da osecaju kao nesto sto im omogucava da zive, i da je tako tretiraju, nema mogucnosti za opstanak.
Dakle, dva saveta: Radulovicu samo uporno guraj sve sto si poceo! Gradjani: ucite od Margaret Tacer kako se od posrnule imperije ponovo pravi ekonomska sila.

mikin

pre 10 godina

"Na.kraju bih da dodam da poslodavac skoro svugde u svetu placa manje poreza nego radnik, sto je ipak krivo zar ne!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anonim, 22. januar 2014 11:37)"
---------------------------------------
Daaa .... ali treba dodati jos jedan "mali" detalj koji si ovde precutao ... "tamo" radnici dobijaju BRUTO platu.
Ako mislis da kod nas POSLODAVAC placa poreze, grdno se varas.
Zaposleni kod nas placaju poreze (doprinosi) SAMO .... poslodavac je OBAVEZAN da od bruto plate zaposlenog oduzme doprinose i UPLATI ih drzavi. Tvoja BRUTO plata je trosak poslodavca na tvom radnom mestu. Problem je sto kod nas poslodavci hoce da zarade izbegavajuci placanje doprinosa. A zaposleni mnogo ne kontrolisu (sem kad obole ili hoce u penziju) jer znaju da to uzima drzava. Ja bih bio mnogo zadovoljniji kada bi dobijao bruto platu i sam odlucivao kome cu placati socijalno i zdravstveno.
Predlazu nam da bi bilo dobro da pocnemo (mimo regularnog) uplacivati privatne fondove! Koja nebuloza ... propao drzavni penzioni fond a nece neki tamo privatni. Ili kao do sada ili BRUTO plata pa sam odlucujes gde i koliko.

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

"Važno je da izmene zakona nisu usklađene s evropskim zakonodavstvom iz ove oblasti..."
U danima kada Srbija pocinje pregovore sa EU,dolazi organizacija koja trazi da se u nasem zakonodavstvu ne primenjuje zakonodavna praksa Unije.Ovo je najocitiji dokaza da ovog gospodina treba odbiti jer je njegov zahtev jednostavan-pbezbedite da mi ,poslodavci,ocuvamo svoje pozicije za vreme krize(odnosno,nase novcanike) a sve posledice iste prebacite na radnike.Ovaj recept je identican receptu Kardeljevog samoupravnog socijalizma- socijalizacija gubitaka i individualizacija dobitaka.

kontrarevolucija

pre 10 godina

I preduzetnik/poslodavac je isto radnik i to sto je sam sebi sef ne znaci da ima novca i da ne moze da ostane bez posla.Pogotovo u drzavi Srbiji gde je sve promenljivo i gde zavisi od nestrucnih ljudi koji vode zemlju.Gomila neradnika na drzavnim ledjima koci ovu zemlju.Pritom drzava podrzava prevarante kao sto su ofps i sokoj koji bukvalno otimaju novac od tih istih preduzetnika.Administracija i zakoni ove drzave ubijaju privredu...

filip

pre 10 godina

pusti ih vilton neka gladuju idalje kad ne znaju sta hoce, lepo su im rekli da ce nov zakon o radu dovesti vise investicija oni ga nece jer ce morati da rade vise i napornije, nece moci vise da piju kafu i citaju vukajliju na radnom mestu. viltone sami smo sebi najveci neprijatelj zato smo crna rupa u evropi.

jaa

pre 10 godina

Predloženi zakon bi bio dobar kad bi poslodavci bili moralni i pošteni a većina nije. Jaki sindikati bi pomogli ali su i oni privatni i pod kontrolom poslodavca.

Srbija na prodaju

pre 10 godina

Pa cekajte, da malo razmislimo... Sta sve spada u javni sektor? EPS , vodovod . posta... Sve sto se smatra bogastvom jedne drzave. E kad to prodamo onda smo na pravom putu za njih. Tacno ono sto rade hobit i kiklop rade. Krecemo sa prodajom prirodnih resursa , voda pa zemlja... Vidim u Zrenjaninu i Uzicu krece se sa Nemackim investicijama...

vk

pre 10 godina

"Vilton je objasnio i da je Međunarodna organizacija poslodavaca mreža privatnog sektora na svetskom nivou, osnovana 1920. godine u Londonu"

Mislim da nije potrebno nista vise reci o njima, bar onima koji poznaju istoriju i dogadjaje tog doba.

Za otpremnine i javni sektor se slazem, ali sve je to moguce tretirati odvojeno, bez stavljanja postenih radnika u jos gori polozaj. Ovako prosipaju neku demagogiju o tome (a da pritom ne cine nista da smanje javni sektor i drzavnu potrosnju, kao ni omoguce lakse poslovanje), dok sa druge strane proturaju zakon o radu po meri ovih povampirenih feudalista i robovlasnika, sa sve aminovanjem MMF-a, koji je upropastio skoro svaku ekonomiju u koju je umesao prste.

Ko

pre 10 godina

Ko po ovim forumima podrzava zakon o radu? Sve oni koje to ne pogadjaja(standardno srpski da i komsiji crkne krava) i oni koji imaju direktno korist od toga.

Dzigi

pre 10 godina

EU je Srbiju zamislila kao trziste jeftine radne snage i pokusava to da ostvari uz pomoc nase bajne vlade. Takozvane reforme idu u korist tajkuna i stranih investitora. Radnici ce raditi za bedne plate i svake godine strepiti od otkaza.

Tezi put, ali jedino ispravan

pre 10 godina

Ovde se vec godinama ponavlja mantra da su Srbiji potrebne STRANE investicije. I kada to izgovaraju ovakvi likovi to mozemo da razumemo. Ali kada to kao papagaji ponavljaju NASI vodeci politicari i ekonomisti, onda se postavlja pitanje, jesu li to prodane duse, ili su im mozgovi isprani pa zaista veruju u to sto pricaju. Hajde da vec jednom odlucimo, hocemo li da budemo DRZAVA ili cemo da budemo KOLONIJA. Ako cemo da budemo drazava, onda kakve bre strane investicije! Jos vise im otezati procedure za dolazak ovamo! Drzavu ojacati i neka ona bude vodeci investitor. Strana ulaganja svesti na neophodnu meru i uz rigoroznu kontrolu.

Rabadzija

pre 10 godina

Novi zakon o radu se gura da
prođe kako bi se radnici lako poslali na ulicu i to je ono sto ne valja otkaz nikad ne valja a znate zašto zato što u Srbiji od milion ljudi koji ne rade taj čovek neće moći da nađe posao @!! Što se tiče otpremnine slažem se da treba da se placa samo za hodine provedene kod poslednjeg poslodavca ...Sve u svemu lose nam se piše !!!

Milos sa Karaburme

pre 10 godina

Radim u privatnoj firmi. Od nas 80 zaposlenih, samo je 10 prijavljeno i to njih 10 sto rade u kancelarijama. Mi sto radimo u pogonu i proizvodimo tretirani smo kao potrosni materijal. Imamo pravo na godisnji i bolovanje, ali neplaceno, naravno. Zato niko od nas ne ide na odmor i zdravi smo kao dren, jer moramo biti zdravi da bi zaradili preko potrebnu platu od 250 evra, koja redovno kasni par meseci. Kad sam se jednom pobunio, gazda mi je mrtvohladno rekao:"Ako ti se ne svidja, znas gde se nalazi kapija. Takvih kao ti je pun Beograd i lako cu ti naci zamenu." Inace je moj gazda kum sa covekom koji je surak jednog narodnog poslanika vladajuce koalicije.

dejan

pre 10 godina

osnovna misije ove organizacije je zastita interesa poslodavaca,samim tim sve je receno.prava radnika niko i ne spominje,poenta poslodavca jeste da radnika plati minimalno da ima veliki profit i da da otkaz radniku kad mu padne na pamet, e pa gospodo taj zakon moze da se usvoji kad budemo stabilna drzava na primer nemacka tad niko nece da se buni al to ce tesko ovde da bude.

Tanja

pre 10 godina

@Stevan: ma da, Srbi ne vole takvu poruku, a Francuzi (Belgijanci, Nemci, Holanđani, Englezi...) bi je oberučke prihvatili da su na mestu Srba. Kako da ne.

Zoran

pre 10 godina

Zato postoji rad na određeno vreme i radnika od 50 godina može da zaposli na par meseci , pa tako sve do godinu dana i videti da li vredi ili ne, u tom slučaju nema otpremnina

\!/

pre 10 godina

@sideshow Bob
Plata od 100-150 eur? a da li se pitate, zasto?
Pa upravo je to sustina zakona o radu da se rastereti poslovanje i preduzetnistvo, onda ce i plate biti vece! Ovako se izdvaja za parazite i javni sektor koji imaju vece plate od realnog sektora. To nije moguce i to nigde u svetu ne postoji!

I obavezno bi ovom setu zakona trebalo pridodati Zakon o "razbucavanju" monopola .... nazovite ga kako god hocete, ali ta monopolizacija na trzistu koju su kreirale partijsko-tajkunsko-ofsorsko-banditske horde je u osnovi propasti Srbije! Bez regulative koja ce upristojiti te mahere nema ni razvoja, ni novih investicija, ni zaposljavanja....

A imam jedan predlog za neku od nacionalnih TV:
- organizijte direktan prenos sutrasnjeg Strajka Upozorenja kako bi svi koji podrzavaju Orbovic-Krkobabic filozofiju mogli direktno da cuju njihovu argumentaciju javno, a ne da im neslobodni tajkunski mediji prezvakvaju i plasiraju!

hypatija

pre 10 godina

Поштовани господине који год да сте. Мислим да је срамота да причате о некаквим високим наметима и скупој проиѕводњи због проблема са ѕапосленима.Какве Ви то фирме желите да пласирате у нашу земљу, ако нису у могућности да плате 500 еура месечно по ѕапосленом. Нама Ваше отпад фирме нису ни потребне. Уосталом нисам чуо да се ФИЈАТ жали на високе намете уѕроковане високим обавезама према запосленима, већ на неиспуњена обећања наше владе када су у питању ствари инфраструктуре (путеви, пруге, ...).
Како те Ваше фирме уопште послују на западном тржишту, када су тамо плате и издвајања за запослене неколико пута већа од овдашњих. Сумњам у Ваш кредибилитет,као и у западне послодавце које Ви наводно представљате. Пре ће бити да сте Ви неки представник оф шор компанија које су урнисале нашу привреду почетком овог века, дакако уз помоћ нашихн тадашњих министара, кроз незапамђену отимачину звану приватизација. Сада покушавате да наставите пљачку. Неће то ићи тако лако. Молим Вас, покупите Вашег министарчића и заједно напустите земљу. Свакако да ћемо променити законе, али не по Вама и Вашим жељама, већ по узору на високоразвијене западне државе, одакле смо сурово отерани зарад ситносопственичких интереса политичких вођа наше земље које сте нам Ви наметнули. Склонили смо њих. Склонићемо и Вас, склонићемо све оне који онемогућавају нормалан живот у овој земљи, ко год то да буде.

Aleksandar

pre 10 godina

@(srbin iz inata, 22. januar 2014 15:41)

Evo ja se skroz slažem da se sve stavke koje si naveo prepišu iz nemačkog zakona.

Samo... u nemačkom zakonu o radu NEMA minimalne cene rada, NEMA otpremnina, NEMA minulih radova, NEMA poslodavac da plaća sindikate, socijalni doprinosi (pre svega penziono i zdravstveno) su oko 22% a kod nas 37.8%... Ja sam apsolutno za to da prepišemo njihov zakon!

zona sumraka

pre 10 godina

Ништа ми није јасно....никад,нико није пожелео да ме заапосли јер немам хрпу година стажа,па,тако,ни право на отпремнину.Напротив пола века прође,а запошљавају се људи са деценијама стажа и ником није"засметао"толики стаж који доноси дебелу отпремнину!?И сада на папиру машински инжењер,након деценија,изгубљени случај.Који ли је то закон крив?Замислите-одете на Марс,пријавите се на биро рада,можда би неки Марсовац открио неку предност у вашем ангажовању!?Не,овде су закони потпуно "невини" и немају никаквог утицаја.

Miki

pre 10 godina

Holandiju, Svedsku, Norvesku ni ne spominjem. Verovatno to ne odgovara ni poslodavcima ni sindikatima, a radnike ko pita.
(Prosto ko pasulj, 22. januar 2014 10:28)

Moraš se odlučiti na koga da se ugledamo, Holandija je tipična kapitalistička država, sa druge strane Švedska i Norveška su socijalistički uređene države, pogotovo Norveška koji ima najveći socijalni fond po glavi stanovnika na svetu...

Aleksandar

pre 10 godina

@(dejan70, 22. januar 2014 11:45)

Zato što je trenutni predlog zakona o radu, da ponovim po n-ti put, kud-i-kamo blaži od onoga koji važi u Nemačkoj. Da neko hoće kod nas da uvede nemački zakon o radu ne bi se pretilo štrajkovima već bi izbila revolucija. Uostalom, šta pa znaju ti Nemci, Srbin zna najbolje!

Sinisa

pre 10 godina

@ Lale
Druze,preduzetnici nisu samo vlasnici velikih kompanija,vec i vlasnici malih i srednjih preduzeca.A mala i srednja preduzeca su najvise opterecena porezima koje drzava namece.Znam vise ljudi koji su zadnjih par godina zatvorili svoje firme jer nisu mogli da izadju na kraj sa izdacima.A ti pricas o jahtama i velikom bogatstvu.Vecina vlasnika malih preduzeca jedva sastavlja kraj sa krajem.Moj otac je drzao godinama automehanicarsku radionicu sa 7 radnika,uredno ih placao oko 400-500 evra i prijavljivao,da bi zadnjih par godina morao jednog po jednog da otpusta jer na kraju meseca nakon plata i poreza njemu maltene nije nista ostajalo.Slicno je sa mojom sestrom koja je nakon 8 godina zatvorila svoj butik vesa jer nije mogla da placa radnike,porez i poslovni prostor.Preduzetnici nisu samo krupni preduzetnici nego i vlasnici butika,pekara,automehanicarskih radnji,malih prodavnica koji jedva izdrazavaju postojece namete i poreze.Ako ne verujete probajte sami.Ja sam imao malo vise srece,jer je IT struka kojoj se ja bavim veoma trazena i velike su plate.Poslodavci su mi veoma korektni i redovno placaju.Ali to je retka grana privrede koja dobro radi.Sve ostalo je nula.Da bi se rasteretili posteni poslodavci( a verujte ima ih)potrebno je otpustiti visak administacije u drzavnim firmama,jer ce tako preduzetnici placati manje poreze.

milan

pre 10 godina

(caole, 22. januar 2014 12:24)


Hahahahaah, jesu tebi Lenjin i Marks stric i ujak??? Pa nama bolje upravo zbog toga sto ovo nismo pre 12 god odradili nego su zaposljavali svoju rodbinu do 5og kolena.

Djukic

pre 10 godina

Jasno je sledece - njegov interes je interes grupnog kapitala. Nas interes je dobar kvalitet zivota obicnog radnika. Kako napraviti kompromis je pitanje godine. Sadasnja situacija je losa, jer Srbija je u katastrofalnom ekonomskom stanju. Na nacin na koji ovaj poslodavac predlaze nije dobro za radnike, ali sistem mora da se menja da postane efikasniji i isplativiji. Izmene kod nas treba da se u industriji u obliku (co-op) zadruge gde odnos zarade izmedju radnika i poslodavca ne sme da bude visi od 3-4 puta, a ne kao u korporativnom sistemu gde sav profit poslodavci uzimaju, a radnici rade za sicu. To stvare ogromne socijalne razlike i losu zemlju. Uvedite sistem uspesnih i odrzivih zadruga. Ali poslodavce bi mene za ovako nesto obisili na Terazije, a radnici ne veruju nikome. Povratiti poverenje je danas najteze u Srbiji. Ali nije nemoguce. Treba pokusati ponovo. I ako padnes. Opet.

vladan

pre 10 godina

Dokle je zakon o neradu doveo Srbiju vidi se u svakoj ekonomskoj statistici koju uzmemo u ruke. Mi se medju najgorim ekonomijama u evropi (po nekim pitanjima nas je pretekla i Albanija)i zakon o neradu mora da se menja ako mislite da zaposlite vas i vasu decu. Da to ne odgovara onima koji su zaposleni u neefikasnim drzavnim firmama (preko veze?) i to je razumljivo. Ali mislim da u Srbiji ima mnogo vise NEzaposlenih nego zaposlenih i za njih ova vlada donosi reforme. Jednostavno: Ili stitimo svoje plate i radna mesta, ili se borimo da ih jednog dana bude vise!

zigzag

pre 10 godina

Holandija je tipična kapitalistička država, sa druge strane Švedska i Norveška su socijalistički uređene države, pogotovo Norveška koji ima najveći socijalni fond po glavi stanovnika na svetu...
(Miki, 22. januar 2014 13:58)

U kojoj bajci li ti živiš. Norveška i Švedska socijalističke!? Ma hajde. To su *tipične* protestantske kapitalističke privrede. Po moralu protestantske - gde je greh biti neuspešan, halapljiv, nesaosećajan i sebičan, kapitalističke po načinu odnosa prema privatnosti, imovini, tržištu i privredi. a posebno je kapitalistička prema načinu preraspodele socijalnih davanja: preraspoređuju se TEK KADA SE NAPRAVI PROFIT.

To što se u Srbiji misli da blagostanje dolazi samo u socijalizmu, to je već pitanje za psihijatre a ne za normalnu raspravu. Čik idi u Norvešku i ubeđuj ih da im je privreda socijalistička, ne bi mogao da ih otrezniš od smeha.

srbin iz inata

pre 10 godina

uvedite i minimalnu cenu rada kao u nemačkoj,zakon o socijalnoj pomoći za nezaposlene kao u nemačkoj,i zakon o radu kao u nemačkoj. znam odlično ženu koja kao nezaposlena samohrana majka jednog deteta u nemačkoj dobija 1300e mesečno od države.

T.

pre 10 godina

@Mozak Ako se na bonus placaju doprinosi, po cemu to onda nije plata? Vec sada znam za slucaj kada poslodavac kaze da je odredjeni procenat plate "stimulacija" i onda je smanji kada se radnik razboli (sto je inace protivno zakonu jer plata je plata, zakon ne poznaje kategoriju "stimulacija"). Kakva je to stimulacija ako cini trecinu plate i isplacuje se svakog meseca? A za regres se slazem da je kompletno besmislena stvar i treba je ukinuti.

PS Manje VICI jer to DELUJE NEPRISTOJNO.

Orko

pre 10 godina

Za Aleksandra: alal vera na trudu da prepises izvode iz nemackog zakona. Evo sad malo iskustva iz prakse: radno vreme je 40 sati nedeljno; subotom i nedeljom se naravno ne radi; prekovremeni sati se registruju i na osnovu njih je moguce uzeti slobodne dane; godisnji odmor mi je 30 dana, a ne znam nikog ko ima manje od 25; u najgoroj poreskoj kategoriji (klasa 1) je odbitak od bruto plate oko 40%. Oni u braku i/ili sa decom placaju manje. Ne budimo smesni pa da poredimo izdvajanja za zdravstvo, u Nemackoj je zdravstveni sistem bolji pet puta. I najbitnije, moze u nasem zakonu da pise sta hoces, kad ga se niko ne pridrzava (ako je na stetu poslodavca).

Aleksandar

pre 10 godina

- Sem u specijalnim slučajevima (jako mladi, novozaposleni, sezonski rad i rad po ugovoru/projektu, određene grane industrije...) osnovna socijalna zaštita je obavezna za sve zaposlene i primarno uključuje zdravstveno i penziono osiguranje. To u proseku iznosi oko 22% bruto plate (kod nas je to 37.8% radi poređenja). Porez na platu propisuju sami regioni, odnosno lokalna samouprava.

- Za određene profesije i u specijalnim slučajevima zakon dozvoljava esnafska udruživanja koja mogu propisati dodatne prednosti i zaštite za radnike, ali i arbitražu pri povredama esnafskih pravila.

- U firmama sa više od 5 zaposlenih može se osnovati radnički savet (lokalni sindikat) koji ima limitirana prava u odlučivanju oko zapošljavanja novih radnika, otpuštanja, određivanja kolektivnih ugovora i sl. Radnički savet nema prava da učestvuje u određivanju poslovne strategije i plaćaju ga zaposleni od svojih primanja. Ukoliko je sastavljen od samih zaposlenih, svojim aktivnostima se može baviti van radnog vremena a poslodavac nije dužan da obezbeđuje prostorije, materijal za rad i finansije tom savetu.

- Zakon ne propisuje otpremnine, bonuse, naknade za minuli rad, tople obroke, prevoz... Takve stvari se definišu u ugovoru između poslodavca i zaposlenog.

- Zakon ne propisuje minimalnu cenu rada - ni satnicu, ni minimalnu mesečnu platu.

--

U odnosu na nemački zakon, ovaj naš predlog je još i blag kao što rekoh. Ja sam skroz za to da prepišemo od Nemaca.

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Tezi put, ali jedino ispravan, 22. januar 2014 11:08)

Grešiš. Ako usvojimo isti set zakona koji tamo važi, onda naši ljudi odavde mogu pod istim uslovima u stranim zemljama da otvore svoje firme. Ako budemo bili deo tog globalnog tržišta, moći ćemo da zarađujemo više. Meni bi odgovaralo da pokušam i u stranim zemljama. To bi puno značilo i za našu zemlju, jer bi se deo novca slivao i ovde, što znači više para za državu da investira, više para za socijalnu pomoć, više para za javni sektor. Ali to je toliko sve daleko u ovom trenutku i jako sporo se menja. Mi smo na raskrsnici. Ili ćemo da prestanemo da uzimamo strane kredite da bi plaćali velike plate parazita iz javnog sektora ili ćemo da se uključimo u globalnu utakmicu. Ako se odlučimo za prvu opciju, tada će plate u javnom sektoru da padnu drastično i onda bi mogao privatni sektor da krene polako, ali ne vredi zbog loših zakona. Opet se vraćamo na problem oko zakona. Zakoni koče razvoj domaćeg privatnog sektora. Ni jedan domaći privatnik nije spreman da uđe u rizik zapošljavanja, zbog loših zakona. Ako radnik ne želi da radi za privatnika neka osnuje sam firmu. Zbog toga sve stoji u mestu, jer ni jedan radnik ne želi to da uradi.

Petar_Velik

pre 10 godina

Srbima nisu izgleda razumeli ni socijalizam, a ne razumeju ni kapitalizam.
Da su razumeli prave poruke socijalizma, drugacije bi gledali na kapitalizam. Nije kapitalizam danasnjice ono sto je u Srbiji, Kini, Indiji, Rusiji. To je robovlasnistvo za vecinu i raj za manjinu. Ne razumem kako ne zele da naprave skandinavski model drustva i ekonomije. Verovatno je za to potreban visi nivo svesti, licne i kolektivne odgovornosti. Za to ovaj narod i njegova "elita" nikada nije bila spremna, ni pre 80god ni danas. Takvi su...

Aleksandar

pre 10 godina

Vidim da mnogi ovde pominju zakon o radu u Nemačkoj pa evo da napravim kratku sumarizaciju:

- Svi dani sem nedelje i državnih praznika se smatraju radnim. Zakon dozvoljava maksimalno osam sati produktivnog rada (bez pauza i sl.) dnevno. Ukoliko u periodu od šest meseci dnevna satnica ne ispadne veća od 8 sati, prekovremeni rad se ne plaća (tj. dozvoljeno je raditi tri meseca po 10 sati dnevno ako se narednih tri meseca radi po 6 sati dnevno) - u svim drugim situacijama prekovremeni rad se plaća sa uvećanjem od 50%. Maksimalni ukupni radni angažman iznosi 13 sati dnevno. Rad nedeljom ne ulazi u ova pravila i poslodavac mora imati dozvolu da angažuje ljude za rad nedeljom uz potencijalno uvećanje satnice propisano tom dozvolom.

- Maksimalno vreme trajanja rada na određeno je dve godine, posle toga ugovor automatski prelazi u rad na neodređeno ukoliko nastavite da radite za istog poslodavca. U specijalnim slučajevima može trajati i duže uz dozvolu ministarstva. Za vreme rada na određeno, kao i prvih šest meseci većina članova zaštite radnika ne važe ili važe u limitiranom obimu (bolovanja, porodiljska odsustva, zabrane otpuštanja...)

- Minimalni godišnji odmor propisan zakonom je 20 radnih dana, sem za mlade i novozaposlene. U zavisnosti od ugovora između poslodavca i zaposlenog tih 20 dana se mogu uzeti u kontinuitetu ili rasporediti kroz celu godinu.

Nastaviću...

Lale

pre 10 godina

@Lale:

Moj otac je 20 godina bio privatnik, tako da poznajem situaciju odlicno. Prvo je gledao da zaradi plate radnicima, a njemu sta ostane. Pa kad je opao posao, onda smo radili mi iz porodice. Dzabe, jer je nase. I nikada mi nije palo na pamet da teram nekog sa strane da nasu firmu gleda kao svoju, jer ona nikada nece biti njegova. Fair enough.

Lale

pre 10 godina

...Vidim da nasi radnici ovako razmislaju, : ja sam radio, sta mene briga sto firma nije zaradila, ja hocu moj deo..." Sve dok je tako nema nama spasa. Dok firmu ljudi ne pocnu da osecaju kao nesto sto im omogucava da zive, i da je tako tretiraju, nema mogucnosti za opstanak.
Dakle, dva saveta: Radulovicu samo uporno guraj sve sto si poceo! Gradjani: ucite od Margaret Tacer kako se od posrnule imperije ponovo pravi ekonomska sila.
(Stinger, 22. januar 2014 12:20)


Naravno da radnik hoce svoj deo, koji se poslodavac ugovorom obavezao da mu isplati. Ne vidim ama bas nikakav problem sa tim razmisljanjem. Firmin finansijski uspeh moze da umanji to sto moraju da finansiraju politicke partije, sto gazda kupuje novu jahtu itd. Sta se to tice obicnog radika? Ako se hoce da se radnici ponasaju tako kako ti mislis, onda im se podele akcije ili udeo u vlasnistvu i time im je zarada proporcionalna uspehu firme, pa su i vezaniji za firmu. Ili to ili deljenje bonusa proporcionalno ostvarenom uspehu i ucescu u njemu. Tako se radnik vezuje za firmu, parama. A tvrdim da bi 99% srpskih biznismena potrosilo svaki dinar koji se prelije na sve drugo samo ne da nagradi radnika koji mu je taj dinar i doneo.
A sto se Tacerke tice, toliko joj je uspela terapija, da je unistila britansku industriju za vjek i vjekova. TA prica o njenom uspehu je vazila do 2008. Sada je tumace malo drugacije.

Aleksandar

pre 10 godina

- Otkaz se može uručiti zaposlenom iz operacionih razloga (reorganizacija, finansijski problemi, itd.), zbog povrede radnih obaveza definisanih u ugovoru o radu (nesavesni rad, kašnjenja, krađe itd.) ili zbog duge bolesti (minimum 3 meseca na bolovanju). Otkaz mora biti uručen pisano sa navedenim razlozima četiri nedelje do sedam meseci pre prestanka radnog odnosa u odnosu na radni staž kod tog poslodavca. U prvih šest meseci i u firmama sa manje od 10 stalno zaposlenih, otkazni rok je dve nedelje.

- Prvih šest nedelja bolovanja poslodavac isplaćuje celu platu, nakon toga država preuzima brigu o zaposlenom na bolovanju. Izuzetak je porodiljsko 'bolovanje' koje traje od šest nedelja pre do osam nedelja nakon porođaja (ukupno 14 nedelja) za koje vreme se dobija cela plata s tim što zdravstveno osiguranje plaća 50% do 80% plate. Mimo tog perioda (problematična trudnoća itd.) pravila važe kao i za regularna bolovanja.

- Maksimalno odsustvo s posla je tri godine po detetu (ukupno podeljeno između oca i majke) za koje vreme poslodavac nije dužan da isplaćuje platu ali je dužan da ih drži kao zaposlene. U tom periodu zaposleni imaju prava da rade skraćeno radno vreme (do 30 sati nedeljno) ukoliko njihova pozicija to omogućava.

- Za vreme trudnoće, četiri meseca nakon porođaja i za vreme odsustva s posla zbog brige o detetu ne može se uručiti otkaz sem u specijalnim slučajevima (teške povrede radne etike, finansijska kriza itd.) i uz dozvolu ministarstva.

losaprocena

pre 10 godina

Jedino u Srbiji je moguce da su radnici i sindikati (naocito vidim ovi iz javnog sektora) ti koji znaju sta treba raditi da bi se izaslo iz krize.

Druga stvar je da ovih 700.000 nezaposlenih + 300.000 zaposlenih u realnoj proizvodnji robuje vama neradnicima u javnom sektoru, koji grebete noktima da bi zadrzali privilegije. Vi ste ustvari prave gazede, vi se pitate trenutno kome ce se kako raspodeliti. E nadam se da necete jos dugo!
(Moose, 22. januar 2014 11:10)

Ovde se radi o Zakonu o radu koji je los za sve,a pogotovo za radnike u privatnom sektoru,ali pravom privatnom sektoru. A to sto ti pricas da se kod privatnika njih 300 000 bavi proizvodjom to je tek smesno. Brale moj kod privatnika su sve tange frange kombinacije,str,frizeraji,kladionice,
usluge raznorazne. Koja crna proizvodnja mozda 10-15% zaposlenih radi kod privatnika u proizvodnji. Nego i u Evropi,dohodak se stvara vise u oblasti usluga raznoraznih,ali problem je sto i u tim usluznim delatnostima mi smo tanki,nemamo sta ponuditi. Turizam fakticki ne postoji,ostale usluzne grane jos gore. A nemoj mi samo pricati o privatnicima iz tkz. Unije poslodavaca. Nazalost mnogo Vas ne zna sta je javni sektor,sto je zalosno.I rudar u Boru i Resavici,i policajac,i lekar,i vatrogasac,i perac ulica su javni sektor. Da ne nabrajam jos ...nisu svi cate,mad ai oni trebaju,mozda ne u ovom broju,ali niu nemackoj nije bolje veruj.

socgen

pre 10 godina

Jasno je sledece - njegov interes je interes grupnog kapitala. Nas interes je dobar kvalitet zivota obicnog radnika. Kako napraviti kompromis je pitanje godine. Sadasnja situacija je losa, jer Srbija je u katastrofalnom ekonomskom stanju. Na nacin na koji ovaj poslodavac predlaze nije dobro za radnike, ali sistem mora da se menja da postane efikasniji i isplativiji. Izmene kod nas treba da se u industriji u obliku (co-op) zadruge gde odnos zarade izmedju radnika i poslodavca ne sme da bude visi od 3-4 puta, a ne kao u korporativnom sistemu gde sav profit poslodavci uzimaju, a radnici rade za sicu. To stvare ogromne socijalne razlike i losu zemlju. Uvedite sistem uspesnih i odrzivih zadruga. Ali poslodavce bi mene za ovako nesto obisili na Terazije, a radnici ne veruju nikome. Povratiti poverenje je danas najteze u Srbiji. Ali nije nemoguce. Treba pokusati ponovo. I ako padnes. Opet.
(Djukic, 22. januar 2014 11:47)

E, to je fantastična ideja. Ja kao poslodavac pristajem, iako drzim malu radnju sa 5-6 radnika nemam velike ambicije i ovo mi zaista deluje kao super predlog, ali naravno da i sa druge strane radnici ucestvuju sa 25% kapitala i rizika poslovanja u firmi, takođe da donose 25% posla. Ovaj sistem bi zaista mogao da funkcionise... ali ne čekaj, ipak je to bajka

dragan

pre 10 godina

Došao ovaj da soki pamet.Proterati ga iz države jer stranac nema prava da vrši propagandu u drugoj državi.Drugo na zapadu je lako naći posao jer posla uvek negde ima,drugo lako mu je dok nenadje drugi posao jer dok je radio imao je solidnu platu pa je i uštedeo.Predlažem rešenje-za svakog otpuštenog radnika da se diže porez recimo za 10% i da vlasnik firme bez obzira što ga je otpustio ima obavezu da u narednih 2g plaća sve doprinose kao da radnik je zaposlen.Ima na Nacionalnoj geografiji u ebiografiji o Putinu jedan insert kad je Putin doneo zakon da nema otpuštanja i zatvaranja firmi.Većina tajkuna(poslodavaca) je potpisalo ali najveći nisu.Onda ih je sve pozvao na sastanak i koji nisu popisali imenom i prezimenom pozvao da pridju njegovom stolu da potpišu što se i desilo.Da nisu potpisali po tom zakonu država preuzima fabriku a vlasnik odgovara zbog nesavesnog poslovanja.

nbiljic

pre 10 godina

Sramota je sta se dogadja u ovoj zemlji vise.Politicari i njihovi finansijeri su pomislili da ce na mala vrata proturiti zakone koji idu iskljucivo preko nase grbace.Prvi put im nije proslo,ali sudeci po komentarima ovde,crno nam se pise.Za mesec dana ce doneti ovaj zakon,pa kud puklo.
..A morace negde da pukne.Nije fer da ako si prijavljen na platu od 21 hiljadu(mimimalac) za dazbine i troskove ide vise od pola!!?To je sada po zakonu,a uvesce nam jos gori!Od nas prave robove,mada to vec i jesmo,oni se bogate,ludi narod veruje svemu sto cuje...
A ja...?
Nisam cuo ni za jedno privatno preduzece koje je prestalo sa radom zbog toga sto su radnici trazili hleba preko pogace.

Nisam cuo ni za preduzetnika koji je prezadovoljan uslugom drzavne administracije,kao i visinom haraca koji drzava otima.

Retko kad cujem zadovoljnog radnika,gotovo nikad.

yoyo

pre 10 godina

a ovaj se tek tako spakovao pa dosao da nas bodri da oberucke prihvatimo da budemo robovi? valjda je imao stogod viska vremena, pa je eto, zato sto nas voli dosao da nas posavetuje. mani nas se covece. dvadeset i pet godina mi slusamo kako ce nam biti bolje samo dok jos nesto preturimo preko nasih ledja, a ledja sve slabija. ajde ti lepo idi odakle si dosao. e...povedi i blogera ako boga znas.

Dusan

pre 10 godina

Kakav god zakon da donesete izbegavajte resenja koja donose DODATNI STRES, ako necete da budete otudjeni jedni od drugih kao ljudi ovde u Americi.

Mozak

pre 10 godina

@(@Mozak Ako se na bonus placaju doprinosi, po cemu to onda nije plata? Vec sada znam za slucaj kada poslodavac kaze da je odredjeni procenat plate "stimulacija" i onda je smanji kada se radnik razboli (sto je inace protivno zakonu jer plata je plata, zakon ne poznaje kategoriju "stimulacija"). Kakva je to stimulacija ako cini trecinu plate i isplacuje se svakog meseca? A za regres se slazem da je kompletno besmislena stvar i treba je ukinuti.

PS Manje VICI jer to DELUJE NEPRISTOJNO.
(T., 22. januar 2014 13:08))

Klasična zamena teza i demagogija, upravo onakva kakvom zadrigli sindikalisti opstruiraju reforme. Niko ne osporava tretman bonusa kao zarade, ali zbog njegove akumulativne prirode nije normalno da utiče na prosek zarade u prethodna 3 meseca, sem ako u pitanju nije bonus za učinak u baš ta 3 meseca. Eventualno bi moglo da se taj iznos bonusa pa i regresa podeli na 12 (zbog broja meseci u godini) pa da se taj rezultat distribuira na 3 meseca koji prethode odsustvu zbog odmora ili bolovanja.

Ups, dadoh rešenje problema za džabe.

tacno se vidi ko ima dostupnost racunarima,ako ne iz javnog sektora

pre 10 godina

@(hypatija, 22. januar 2014 17:10)

Dobro ako je tako,pa zasto u opste da imamo privatnike,treba sve da nacionalizujemo i da stvrimo novu Severnu Koreju na tlu Evrope?

T.

pre 10 godina

@Mozak

Slusaj, nemoj da me vredjas, sigurno nisam "zadrigli sindikalista" samo zato sto se ne slazem sa tobom. Radim u IT-ju, meni ovaj zakon ni iz dzepa ni u dzep. Mene sigurno nece otpustiti niti ce me te stavke kaciti. Ali imam minumum saosecanja sa ljudima u zemlji u kojoj zivim. Ako je tebi problem da ljudima dajes nesto sto zoves bonus ali ne zelis da se to tretira kao plata, slobodno izvoli i daj svojim radnicima akcije, sluzbeni auto, uplati im letovanje (mada normalne zemlje i to oporezuju). Resenje za problem bonusa moze da bude razlicito (npr. prosek za godinu danam); ali zakon ne bi trebalo da ima stavke koje se mogu izvrdavati i tumaciti proizvoljno. Ali da se vratimo da ono o cemu sam ja originalno pricao: radnicima se iz ovog ili onog razloga smanjuju prihodi. Realno ekonomsko opravdanje ne postoji, jer je usteda minimalna, a pogadja radnike. Ali Radulovic insistira na tome kao da je bas to kljucan deo reformi. Tako smo na kraju stigli do toga da su i ispravne i lose izmene odbacene u paketu. Neozbiljno u svakom slucaju.

psl_srbija

pre 10 godina

Generalni sekretar Međunarodne organizacije poslodavaca, auuuuu, znači toliko su bacili pik na našu jeftinu radnu snagu u sred Evrope da žele da nas učine savremenim robovima po svaku cenu. Šalju ozbiljnu međunarodnu podršku!
STOP novom zakonu o radu!

djordje

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca

sideshow Bob

pre 10 godina

o cemu pricaju ove osobe? zasto ovolika podrska za ministra ekonomije?
vecina ljudi u Srbiji radi za platu koja je ISPOD ZAKONSKI PROPISANOG MINIMUMA! rade i za 100-150 evra. zasto se ministar ne pozabavi time?

Bami

pre 10 godina

Interesantno je koji se likovi javljaju kao spasioci g. Radulovića. Čovek je i odlično upućen; zna tačno koji su zakoni ključni za "Radulovićeve reforme"; čak je i demagogija ista. Pa sad vi vidite u koji mkrugovima se Radulović konsultovao i ko nam je pisao te zakone... Znam, svakako je došao da nam poruči kako je to za "naše dobro".

bojan

pre 10 godina

Neka Brent Vilton lobira da se zakon o radu usvoji u njegovoj matičnoj zemlji i da njegova deca rade pod tim uslovima!!! Trenutni zakon je mnogo bolji po radnika nego ovaj kriminal koji žele da usvoje.

bb

pre 10 godina

Koliko lobiranje za ovaj zakon, da dolaze cak stranci da lobiraju za njega. Jos malo pa ce nam mozda i NATO pripretiti novim bombardovanjem ako ne usvojimo zakon o radu koji je pisan po zelji posldodavaca i stranih investitora.

kabel

pre 10 godina

ja radim kao rob(lizing radne snage) vec tri godina u jednoj od najjacih kompanija u srbiji i veoma dobro znam sta je moderni rob.a drzava zeli jos dublje da nas otera u robstvo.pa ovo je sramota,covek više nema snage.

Stinger

pre 10 godina

Ne lazi ljude ovde!Ovo je totalna neistina: "Posebno se nadam da će im reći da je tamo krivično delo da neko radi za tebe a da ga ne plaćaš. To je slučaj u kojem odmah ideš u stečaj a ličnom imovinom garantuješ za firmu."
Nigde vlasnici firme ne garantuju svojom imovinom, to vazi samo za sole trader ili za STR na srpskom. Firma radnicima i vlasnicima placa ako firma zaradjuje i ako ima iz cega da isplati zaradu, i to i vlasnicima i radnicima. Vidim da nasi radnici ovako razmislaju, : ja sam radio, sta mene briga sto firma nije zaradila, ja hocu moj deo..." Sve dok je tako nema nama spasa. Dok firmu ljudi ne pocnu da osecaju kao nesto sto im omogucava da zive, i da je tako tretiraju, nema mogucnosti za opstanak.
Dakle, dva saveta: Radulovicu samo uporno guraj sve sto si poceo! Gradjani: ucite od Margaret Tacer kako se od posrnule imperije ponovo pravi ekonomska sila.

Tanja

pre 10 godina

Lepo. Samo nek si i ti došao da nam soliš pamet. Ne znam samo ko je tebe zvao da govoriš o srpskom zakonu o radu kao predstavnik međunarodne unije poslodavaca. Što npr. nije pozvan da o predlogu dotičnog "zakona" govori Gaj Rajder, generalni direktor međunarodne organizacije rada? Kapiram da je on, ako ništa, barem kompetentniji.

caole

pre 10 godina

Kakva gomila gluposti...to je jedan smisljen psiholoski efekat na sve ljude u ovoj zemlji, reforme su bolne, morate ovo uraditi, pa ono, morate firme u stecaj, morate likvidirati, morate to, bice bolje itd..evo vidimo koliko je bolje! ne zamajavaj te se tim stvarima...ovde je osnovna stvar da se povladjuje poslodavcima uz pricu kako oni pune budzet sto je totalna izmisljotina! da ne govorimo procentualno ali sigurno 70-80% budzeta se popunjava iz PDV-a, iz akciza, iz doprinosa itd..znaci popunjavaju ih gradjani svojom potrosnjom! te price privatnici popunjavaju budzet, a svi ostali lencare je prica za malu decu! tako da, recimo NE! NOVOM ZAKONU O RADU! I NOVOM ZAKONU O STECAJU!!!

Analiticar

pre 10 godina

Vidim da nazalost mnogi komentatori kao da zive jos u komunizmu,ne shvatajuci da ako nema poslodavaca,nece ni oni imati prilike gde da zarade svoju platu.Komunizam je odavno mrtav a ovaj nakaradni polukomunizam,polukapitalizam,Srbiju godisnje kosta 5 milijardi evra kredita,sto znaci da je takav sistem bez kredita neodrziv!Margaret Tacer je imala jednu izuzetno pametnu izreku:Socijalizam je odlican sistem,dok ne potrosite tudje pare!Tesko da ce Srbiji biti bolje dok vecina stanovnistva masta o zapadu i njihovom standardu,sve vreme mastajuci o komunizmu i drzavnom vlasnistvu nad svim i svacim i pljujuci privatni sektor koji je od Zapada i napravio to sto jeste.Ne mogu se dekretom plater u Srbiji povecati i biti na nivou nemackih,kad smo mi daleko od takvih zemalja.Ni oni se nisu preko noci razvili vec je to bio mukotrpan put da se dostigne danasnji nivo.Mi smo propala zamlja koja zivi od tudjih kredita i koja unistava svoj privatni sektor ,koji jedini moze izvuci zemlju iz propasti,od 1945. pa sve do danas.Svetlo na kraju tunela se jos ne nazire a ako se ovako nastavi,nece ga ni biti.Lepo je ovaj amerikanac rekao,sve sto radimo,radimo na svoju stetu.Zato nam tako i jeste.

Dzigi

pre 10 godina

EU je Srbiju zamislila kao trziste jeftine radne snage i pokusava to da ostvari uz pomoc nase bajne vlade. Takozvane reforme idu u korist tajkuna i stranih investitora. Radnici ce raditi za bedne plate i svake godine strepiti od otkaza.

Tezi put, ali jedino ispravan

pre 10 godina

Ovde se vec godinama ponavlja mantra da su Srbiji potrebne STRANE investicije. I kada to izgovaraju ovakvi likovi to mozemo da razumemo. Ali kada to kao papagaji ponavljaju NASI vodeci politicari i ekonomisti, onda se postavlja pitanje, jesu li to prodane duse, ili su im mozgovi isprani pa zaista veruju u to sto pricaju. Hajde da vec jednom odlucimo, hocemo li da budemo DRZAVA ili cemo da budemo KOLONIJA. Ako cemo da budemo drazava, onda kakve bre strane investicije! Jos vise im otezati procedure za dolazak ovamo! Drzavu ojacati i neka ona bude vodeci investitor. Strana ulaganja svesti na neophodnu meru i uz rigoroznu kontrolu.

Neuspesan poslodavac

pre 10 godina

Zbog sunovrata posla sa Novom godinom sam otpustio 5 radnika kao tehnološki višak isplativši im 28god. koje su proveli kod mene i 33god. koje su proveli kod drugih. Problem se pojavio kod radnika koji je na birou sam sebi uplaćivao penzijsko i to 12 godina. Niko u ministarstvu rada i u inspekciji mi ne daje dokumenat da ne trebam da mu dam otpremninu nego samo usmeni savet. Radnik mi preti tužbom...Eto to je to.. Sve sam na vreme isplaćivao a nisam znao da sam uvek ostajao dužan 13. pa i 14. platu... Nemojte NIKAD, NIKAD da zapošljavate ljude za stalno... meni je ovo bila dobra(skupa) 6skola....

milan

pre 10 godina

U zemlji gde ne postoji privreda i gde su burazersko-politicke-tajkunske privatizacije sve unistile zarad enormnog licnog bogacenja, govoriti o tome da ova resenja u zakonu o radu doprinose otvaranju novih radnih mesta je notorna glupost koja vredja inteligenciju prosecnog coveka.

Damir

pre 10 godina

Problem sa ovom zemljom je sto imamo gomilu radnika u drzavnim ustanovama koji uglavnom nista ne rade. Vec se desavalo da kada dobiju otkaz, uzmu ogromnu otpremninu, a zatim se opet zaposle u drzavnoj sluzbi i opet sve nanovo.
Obzirom da radim kod privatnika, ne vidim ni jednu, ali bas ni jednu promenu koja me moze dotaci. Sta vise, verovatno bi mi skocila plata.
Mi kao drzava nemamo mogucnost da otpustimo radnika iz drzavne sluzbe, a kako dodje koja vlast tako zaposljava svoje kadrove koji verovatno uopste nemaju nikakve kvalifikacije za odredjeno radno mesto.
Vec neko vreme se pitam da li uopste treba da placam porez i time sponzorisem toliki broj neradnika.
U ovo necu svrstati profesore na fakultetu, doktore i prosvetne radnike. Mada se neki od njih jako dobro snalaze. Doktori vas salju u njihove privatne klinike, profesori znaju da naplate svoje ispite, a siguran sam da 'mitologija' zna da radi i u prosveti.
Da li ste razmisljali koliko je tesko otpustiti radnika koji vas pokrada?
Ne kazem da je ovaj zakon savrsen, ali je korak u pravom smeru da pocnemo da razmisljamo na jedan drugi nacin.
Ne znam koliko vas gleda koliki vam je bruto dohodak i koliko izdvajate za drzavu. Znam da godisnje dam preko 1300 eura za zdravstvo. To su dve plate jednog doktora, a kada dobijem grip i odem sa visokom temperaturom, svaki put me bukvalno sikaniraju sa cekanjem (cak i kada zakazem pregled).
Dragi moji sugradjani, pocnite da razmisljate drugacije !!!

Ko

pre 10 godina

Ko po ovim forumima podrzava zakon o radu? Sve oni koje to ne pogadjaja(standardno srpski da i komsiji crkne krava) i oni koji imaju direktno korist od toga.

Sindikalac

pre 10 godina

A zasto ne objavite misljenje generalnog sekretara medjunarodnog udruzenja sindikata, nego bas poslodavaca. I otkud ovaj bas zainteresovan za Srbiju i njen predlog novog Zakona o radu koji zvanicno nije preveden na engleski. Otkud ovaj zna srpski i da li je dobro sve razumeo. Mozda mu je na engleski preveo prevodilac ministra Bacevica?

filip

pre 10 godina

pusti ih vilton neka gladuju idalje kad ne znaju sta hoce, lepo su im rekli da ce nov zakon o radu dovesti vise investicija oni ga nece jer ce morati da rade vise i napornije, nece moci vise da piju kafu i citaju vukajliju na radnom mestu. viltone sami smo sebi najveci neprijatelj zato smo crna rupa u evropi.

Pametnjaković

pre 10 godina

Slični zakoni su u svim razvijenim zapadnim zemljama. Privatnik je vlasnik firme i on ima puno pravo da radi šta hoće, ako hoće da otpusti nekoga, može to da uradi bez ikakvog razloga ili potrebe da se pravda. Ali isto tako može da zaposli bilo koga bilo gde. Lako se zapošljava isto tako se lako i otpušta. Nije njegova firma vlasništvo radnika, već njegovo vlasništvo. On je taj koji je uložio svoja sredstva, preuzeo rizike i odgovornost na sebe, uložio napor da organizuje sve, itd. Kada nešto krene naopako on snosi odgovornost, ne radnici, od odgovara za sve, ne radnici. Vlasnik firme plaća za rad ne za nerad, ako ne radiš ne treba ni da budeš plaćen. Nije to ništa neobično, već normalno i logično za svakoga ko ima zdrav razum. Ako se radnicima to ne dopada, neka oni osnuju firmu pa neka rade šta hoće. Stvarno treba raskrstiti više sa tim komunističkosocijalističkim mentalitetom. Vlanik isto tako ima pravo da odredi visinu plate i beneficija, ne država. Država može da odredi neki minimum, ali bi to trebalo samo da bude preporuka. U slobodnom tržištu, ako je nekome mala plata, on ode kod drugog i onda taj privatnik koji je plaćao malo ostaje bez radne snage, tako se formiraju cene rada na osnovu potražnje i ponude za kadrovima. Mi nemamo tržište ničega, pa onda ništa od toga ne funkcioniše. Zato moramo menjati sve da bismo došli dotle.

anonim

pre 10 godina

Gospodin prica delom gluposti. Cinjenica broj 1 koja nije tacna je da.poslodavac placa otpremninu. U Holandiji dobijas otpremninu ako si prisilno otpusten. Necu da ulazim u detalje ali neke stvari koje govori fakticki nisu tacne i delom polu-istine. Poslodavcu bi najbolje bilo da ne daje ugovor i da otkaz kad hoce, bez posledica. Ono sto svi uporno zaboraljaju da je javna potrosnja glavna za jacanje privrede. Ali ako zaposleni nemaju siguran posao, oni nece trositi vise.od nuznog niti ulagati u vece stvari poput renovacija, ves masina itd. Znaci dok poslodavci svoje radnike ne budu isplacivali na vreme, i dok god radnik ne bude imao minimum sigurnosti da moze da isplanira buducnost. do tada nece biti potrosnje niti vecih prihoda. Na.kraju bih da dodam da poslodavac skoro svugde u svetu placa manje poreza nego radnik, sto je ipak krivo zar ne!

Gogo

pre 10 godina

Ne razumem ljude koji pisu komentare i prikazuju poslodavce kao neprijatelje. Valjda ljudi razmisljaju o Miskovicu i Nicovicu i njima slicnima. Poslodavci su i moj kum koji ima servis i prijatelj koji ima malu proizvodnju sa 7 zaposlenih i pozajmljuje pare da bi islatio plate kada njemu duguju "veliki". Konkretno taj prijatelj je hteo da zaposli radnika sa iskustvom, coveka sa 30 god. radnog staza i znanjem ali nije bas zbog zakona...on se trudi da postuje zakon. Ja radim kod poslodavca koji je izuzetno korektan, doduse imam i znanje koje mi omogucava da promenim poslodavca ukoliko nije korektan.
LJUDI MI ZIVIMO NA KREDID...TO CE JEDNOM MORATI DA PUKNE...U REFORME MORAMO, SVAKI DAN ODLAGANJA CINI CELOKUPNU SITUACIJU TEZOM I SUTRA BOLNIJOM. NEVEROVATNO JE KAKO LJUDI TOGA NISU SVESNI!!!! NEVEROVATNO JE DA NEKO NE RADI A PRIMA PLATU I MISLI DA CE TAKO VECNO. Ja radim u privatnoj firmi i kada nemam posla par dana postanem nervozan jer ako nemam posla nema ni potrebe da ja sedim tu gde jesam, nema ni para....logicno zar ne!?

Aleksandar

pre 10 godina

@(dejan70, 22. januar 2014 11:45)

Zato što je trenutni predlog zakona o radu, da ponovim po n-ti put, kud-i-kamo blaži od onoga koji važi u Nemačkoj. Da neko hoće kod nas da uvede nemački zakon o radu ne bi se pretilo štrajkovima već bi izbila revolucija. Uostalom, šta pa znaju ti Nemci, Srbin zna najbolje!

\!/

pre 10 godina

@sideshow Bob
Plata od 100-150 eur? a da li se pitate, zasto?
Pa upravo je to sustina zakona o radu da se rastereti poslovanje i preduzetnistvo, onda ce i plate biti vece! Ovako se izdvaja za parazite i javni sektor koji imaju vece plate od realnog sektora. To nije moguce i to nigde u svetu ne postoji!

I obavezno bi ovom setu zakona trebalo pridodati Zakon o "razbucavanju" monopola .... nazovite ga kako god hocete, ali ta monopolizacija na trzistu koju su kreirale partijsko-tajkunsko-ofsorsko-banditske horde je u osnovi propasti Srbije! Bez regulative koja ce upristojiti te mahere nema ni razvoja, ni novih investicija, ni zaposljavanja....

A imam jedan predlog za neku od nacionalnih TV:
- organizijte direktan prenos sutrasnjeg Strajka Upozorenja kako bi svi koji podrzavaju Orbovic-Krkobabic filozofiju mogli direktno da cuju njihovu argumentaciju javno, a ne da im neslobodni tajkunski mediji prezvakvaju i plasiraju!

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

"Važno je da izmene zakona nisu usklađene s evropskim zakonodavstvom iz ove oblasti..."
U danima kada Srbija pocinje pregovore sa EU,dolazi organizacija koja trazi da se u nasem zakonodavstvu ne primenjuje zakonodavna praksa Unije.Ovo je najocitiji dokaza da ovog gospodina treba odbiti jer je njegov zahtev jednostavan-pbezbedite da mi ,poslodavci,ocuvamo svoje pozicije za vreme krize(odnosno,nase novcanike) a sve posledice iste prebacite na radnike.Ovaj recept je identican receptu Kardeljevog samoupravnog socijalizma- socijalizacija gubitaka i individualizacija dobitaka.

Mozak

pre 10 godina

@ Ja se slazem da dosta delova zakona treba da se menja, ali Radulovic je ubacio neke izmene koje bez ikakvog razloga ukidaju razlicita prava radnicima (smanjenje plate kada ides na odmor i bolovanje, nezakonit otkaz koji ipak vazi i slicno).
(T., 22. januar 2014 10:53)

Prosto je neverovatno kako se manipuliše lažnim informacijama i koliko predstavnici predlagača nisu sposobni da objasne suštinu izmene. Ako ni zbog čega drugog, treba ih posmenjivati zbog toga!

LJUDI, NE SMANJUJE SE PLATA TOKOM BOLOVANJA I ODMORA, ISPLAĆUJE SE REDOVNA UGOVORENA PLATA. SAMO SE NE ISPLAĆUJU VANREDNI DODACI POPUT BONUSA I REGRESA, AKO IH JE BILO DO 3 MESECA UNAZAD, JER ONI PODIŽU PROSEK KOJI SE UZIMA KAO OSNOVICA PRI OBRAČUNU NAKNADE TOKOM BOLOVANJA I ODMORA.

Strašno!

EU

pre 10 godina

Nije vam samo objasnio da treba da pocnete i da radite a ne samo da cmizdrite i prosjacite od rodjaka iz inostranstva i od EU (pa ih posle jos pljujete sto ne daju dovoljno)

dejan

pre 10 godina

osnovna misije ove organizacije je zastita interesa poslodavaca,samim tim sve je receno.prava radnika niko i ne spominje,poenta poslodavca jeste da radnika plati minimalno da ima veliki profit i da da otkaz radniku kad mu padne na pamet, e pa gospodo taj zakon moze da se usvoji kad budemo stabilna drzava na primer nemacka tad niko nece da se buni al to ce tesko ovde da bude.

Aleksa1

pre 10 godina

Ako se vec toliko sekiraju za nasu dobrobit bilo bi lepo da nam donesu zakon o radu iz Nemacke ili V.Britanije pa da ga prepisemo i da nam svane.... ALI NEEEE... to im ne odgovara jer su njivovi zakoni o radu u celosti pisani da bi se zastitila prava radnika a ne poslodavaca. Sve sami dusebriznici...

privrednik sa iskustvom

pre 10 godina

srbija nece da ide napred.srbi hoce da idu u proslost.bojim se da bi srbima najvise odgovarala zemlja kao severna koreja.vlast cini mi se ,da bi bila popularna,treba da uzme i da vrati febrike tipa yumca,ikarbusa,fap,prva petoljetka,sloboda,viskoza,beko,kluz, i ostale samoupravne gigante,da se lepo daju samoupravljacima,pa neka rade sta hoce,neka proizvode,prodaju,dele plate idu svakih 10 dana u canj na sportska druzenje,opijanje,svalerisanja.
srbija sve vise razgradjuje i ono malo sto je bilo koliko toliko uredjeno.

T.

pre 10 godina

Ja se slazem da dosta delova zakona treba da se menja, ali Radulovic je ubacio neke izmene koje bez ikakvog razloga ukidaju razlicita prava radnicima (smanjenje plate kada ides na odmor i bolovanje, nezakonit otkaz koji ipak vazi i slicno). To su bili potpuno nepotrebne izmene koje su radnicima smanjivale prava znacajno da poslodavcima davale svega nekoliko procenata ustede. Radulovic je onda demagoski predstavljao da zakon mora da prodje u paketu, kao da nije bilo moguce izmeniti tih nekoliko spornih stavki. Sada zamenom teza ispada da se radnici i sindikati bune zbog otpremnina. To sa otpremninama je logicno da se promeni i nema nikakve veze sa zaista spornim stavkama zakona.

iiiiiiiiiiiiiii

pre 10 godina

radim u privatnoj firmi, dostupan sam 24 sata, placam sve racune, mnogo se trosim i fizicki i psihicki, neuhranjem sam a radim...
Objasnite mi sledece: kako oni silni demostranti na tv mogu da budu gojazni, svi su dobro obuceni, mnogi i sa cigaretom u ustima, vecina je dosla kolima na strajk, a ne primaju plate nekoliko godina !!!!!!!!!!

Hajduk Stanko

pre 10 godina

Poslodavci treba prvo da odu do Pozarevca i zapale svecu SM jer su u njegovo vreme imali radnike za po 50 DM mesecno,kod njegovih naslednika posle 2000 vec 13 god plata tesko da predje 250€ a oni kukaju na procedure,troskove a guzica im nonstop raste.Najeftinija energija,radna snaga,slabo ko da placa poreze a proizvodi najskuplji u regionu i sire.Mozda u Svedskoj postoji saradnja izmedju poslodavaca i radnika u ime viseg cilja tj napredka kompanije,preduzeca i vecih zarada za sve ali od nas traze da saradjujemo da bi im se deca skolovala u USA,kuce,dzipovi,vikendice,svalerke a radnici na prezivljavanje

maratonac

pre 10 godina

"Vilton je dodao da podržava poslodavce i ohrabruje vladu da sprovede reforme koje odgovaraju potrebama većine". Razumeo sam da su poslodavci i vlada većina u našem društvu jer radnika i nema!

Dejan

pre 10 godina

Za one koji ne razumeju, ovde većina ljudi radi za mizerne plate zbog rigidnosti tržišta rada, gde oni ne smeju da napuste svoje radno mesto u potrazi za boljim, jer će njihov minuli rad biti destimulativan trošak za potencialnog poslodavca. I to onda znači da će prihvatiti nižu platu da bi imali neki posao, jer je alternativa da ga nemaju. S druge strane, poslodavac može niže da ih plati jer zna da neće otići iz njegove firme zbog gore navedenog.

Međutim, tom poslodavcu su vezane ruke kod odlučivanju o otpuštanju zaposlenih, jer ono nosi visoke troškove, opet zbog minulog rada. A ako poslodavcu treba dodatna radna snaga, on će tražiti mlade, neafirmisane zaposlene sa kojima ima povlastice kod države i koji nemaju veliki minuli rad. Nažalost, takve osobe ne moraju da budu ono što će firmi pomoći da opstane na tržištu i onda poslodavac odlučuje da ne zapošljava nove ljude.

I kad se sve iskombinuje imamo vrzino kolo gde zaposleni ne traže veće plate, a poslodavci ne zapošljavaju dodatne radnike koji bi doprineli tome da firma može da isplaćuje veće plate.

Mala zaposlenost vodi do male kupovne moći građana i plitkog tržišta, što ograničava mogućnost za razvoj firme i stvaranja novih radnih mesta.

Ali ako bi poslodavcu bilo lakše da ostane bez radnika, ujedno bi se i manje premišljao oko zapošljavanja novog, što bi vrednog radnika ohrabrilo da traži bolji posao i ujedno navelo poslodavce da adekvatno nagradi postojeće radnike koji lako mogu da odu.

vk

pre 10 godina

"Vilton je objasnio i da je Međunarodna organizacija poslodavaca mreža privatnog sektora na svetskom nivou, osnovana 1920. godine u Londonu"

Mislim da nije potrebno nista vise reci o njima, bar onima koji poznaju istoriju i dogadjaje tog doba.

Za otpremnine i javni sektor se slazem, ali sve je to moguce tretirati odvojeno, bez stavljanja postenih radnika u jos gori polozaj. Ovako prosipaju neku demagogiju o tome (a da pritom ne cine nista da smanje javni sektor i drzavnu potrosnju, kao ni omoguce lakse poslovanje), dok sa druge strane proturaju zakon o radu po meri ovih povampirenih feudalista i robovlasnika, sa sve aminovanjem MMF-a, koji je upropastio skoro svaku ekonomiju u koju je umesao prste.

Moose

pre 10 godina

Generalni sekretar Međunarodne organizacije poslodavaca, auuuuu, znači toliko su bacili pik na našu jeftinu radnu snagu u sred Evrope da žele da nas učine savremenim robovima po svaku cenu. Šalju ozbiljnu međunarodnu podršku!
STOP novom zakonu o radu!
(psl_srbija, 22. januar 2014 09:29)

Pa nek vasi sindikati dovedu sekretara MOR-a kada su tako kredibilni. Samo je greska sto ovi na vlasti ne uvidjaju da isti ti sindikati ne mogu da izvedu ni par hiljada ljudi na proteste. To je njihov kredibilitet medju samim clanstvom.

Jedino u Srbiji je moguce da su radnici i sindikati (naocito vidim ovi iz javnog sektora) ti koji znaju sta treba raditi da bi se izaslo iz krize.

Druga stvar je da ovih 700.000 nezaposlenih + 300.000 zaposlenih u realnoj proizvodnji robuje vama neradnicima u javnom sektoru, koji grebete noktima da bi zadrzali privilegije. Vi ste ustvari prave gazede, vi se pitate trenutno kome ce se kako raspodeliti. E nadam se da necete jos dugo!

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Tezi put, ali jedino ispravan, 22. januar 2014 11:08)

Grešiš. Ako usvojimo isti set zakona koji tamo važi, onda naši ljudi odavde mogu pod istim uslovima u stranim zemljama da otvore svoje firme. Ako budemo bili deo tog globalnog tržišta, moći ćemo da zarađujemo više. Meni bi odgovaralo da pokušam i u stranim zemljama. To bi puno značilo i za našu zemlju, jer bi se deo novca slivao i ovde, što znači više para za državu da investira, više para za socijalnu pomoć, više para za javni sektor. Ali to je toliko sve daleko u ovom trenutku i jako sporo se menja. Mi smo na raskrsnici. Ili ćemo da prestanemo da uzimamo strane kredite da bi plaćali velike plate parazita iz javnog sektora ili ćemo da se uključimo u globalnu utakmicu. Ako se odlučimo za prvu opciju, tada će plate u javnom sektoru da padnu drastično i onda bi mogao privatni sektor da krene polako, ali ne vredi zbog loših zakona. Opet se vraćamo na problem oko zakona. Zakoni koče razvoj domaćeg privatnog sektora. Ni jedan domaći privatnik nije spreman da uđe u rizik zapošljavanja, zbog loših zakona. Ako radnik ne želi da radi za privatnika neka osnuje sam firmu. Zbog toga sve stoji u mestu, jer ni jedan radnik ne želi to da uradi.

vladan

pre 10 godina

Dokle je zakon o neradu doveo Srbiju vidi se u svakoj ekonomskoj statistici koju uzmemo u ruke. Mi se medju najgorim ekonomijama u evropi (po nekim pitanjima nas je pretekla i Albanija)i zakon o neradu mora da se menja ako mislite da zaposlite vas i vasu decu. Da to ne odgovara onima koji su zaposleni u neefikasnim drzavnim firmama (preko veze?) i to je razumljivo. Ali mislim da u Srbiji ima mnogo vise NEzaposlenih nego zaposlenih i za njih ova vlada donosi reforme. Jednostavno: Ili stitimo svoje plate i radna mesta, ili se borimo da ih jednog dana bude vise!

hypatija

pre 10 godina

Поштовани господине који год да сте. Мислим да је срамота да причате о некаквим високим наметима и скупој проиѕводњи због проблема са ѕапосленима.Какве Ви то фирме желите да пласирате у нашу земљу, ако нису у могућности да плате 500 еура месечно по ѕапосленом. Нама Ваше отпад фирме нису ни потребне. Уосталом нисам чуо да се ФИЈАТ жали на високе намете уѕроковане високим обавезама према запосленима, већ на неиспуњена обећања наше владе када су у питању ствари инфраструктуре (путеви, пруге, ...).
Како те Ваше фирме уопште послују на западном тржишту, када су тамо плате и издвајања за запослене неколико пута већа од овдашњих. Сумњам у Ваш кредибилитет,као и у западне послодавце које Ви наводно представљате. Пре ће бити да сте Ви неки представник оф шор компанија које су урнисале нашу привреду почетком овог века, дакако уз помоћ нашихн тадашњих министара, кроз незапамђену отимачину звану приватизација. Сада покушавате да наставите пљачку. Неће то ићи тако лако. Молим Вас, покупите Вашег министарчића и заједно напустите земљу. Свакако да ћемо променити законе, али не по Вама и Вашим жељама, већ по узору на високоразвијене западне државе, одакле смо сурово отерани зарад ситносопственичких интереса политичких вођа наше земље које сте нам Ви наметнули. Склонили смо њих. Склонићемо и Вас, склонићемо све оне који онемогућавају нормалан живот у овој земљи, ко год то да буде.

Stevan

pre 10 godina

Ovu poruku Srbi ne vole. Oni biraju vlast koja ce sve da ih "zaposli" ili obezbedi penziju preko veze I tu je kraj. Kakvo okruzenje, zaobilazenje kapitala I investicija, to ih ne interesuje. Kraduckanje I parazitiranje je u trendu.

Konacno!!! Juhuuuuu!!!

pre 10 godina

U prevodu: Srbi mozete vi da menjate i ministra i Vladu, ali Zakon o radu cete dobiti, pa sad ovaj ili neki jos gori. A MORACETE I DA RADITE, ne da se "zamrsite" da radite nego STVARNO da radite!!!

mira

pre 10 godina

Sta ste se uhvatili otpremnina kao pijan plota! Pa one su najmanji problem. Mnogo veci su problemi u vezi sa radom na odredjeno vreme, radnim vremenom, placanjem i duzinom godisnjeg odmora, smenskim radom i slicno. Amerika stavlja u zatvor poslodavce koji ne postuju cenu rada, jer se to smatra ropskim radom! A to sto bi oni od nas uz pomoc ministra da naprave Banglades, nisu oni krivi, nego mi. Zato sto smo srecni kad neko dobije otkaz iako ni sami nemamo posao. I ostavite vise javni sektor na koji se navrzao ministar, tamo radnici sa srednjom skolom jedva prezivljavaju, vec ga malo priupitajte za DRZAVNU UPRAVU i njegove "savetnike", za koje se ne zna koliko ih je, a nemaju platu vec ugovor o delu!

miki

pre 10 godina

novi se zakon donosi da bi se neprodata preduzeca (drustvena) mogla da prodaju a da novi vlasnik ne preuzima odgovornost isplacivanja otpremnina. po sadasnjem zakonu o privatizaciji novi vlasnik je duzan da ih obezbedi ako im da otkaze. ujedno treba da nastavi istu delatnost kojom se preduzece bavilo. dosadasnje privatizacije nisu uspevale bas zbog toga. Novi vlasnici preprodaju ili preinace namenu zemljista. radnici su ostajali bez otpremnina I tuze se sa novim vlasnicima. novoosnovane firme nemaju tih problema niti imaju problem da zaposle starije radnike jer su oni negde vec bili isplaceni ili se tuze sa vlasnicima koji se nisu drzali uslova kupovine. ni po sadasnjem zakonu vlasnik novoosnovane firme prilikom zaposljavanja radnika sa 20 godina staza nema obavezu da placa nekome otpremninu za tih 20 god jer je on negde vec isplacen. obavezan je da mu nadoknadi otpremninu za vreme provedeno u njegovoj firmi. ostali predlozi iz novog predloga su atipicni za prava radnika u evropi te ne bi ni ovde trebalo da budu prihvaceni. promenite zakon o privatizaciji, neka drzava preuzme odgovornost isplate otpremnina (posto je bilo drzavno preduzece). nema opterecenja za novog vlasnika niti obaveze da preuzme sve radnike nego samo onoliko koliko mu treba da posluje sa profitom. naravno drzava treba da obezbedi otpremninu za sve radnike i isplati ih kako bi novi vlasnik zapoceo od nule. podsecam vas da su sve to bila drzavna (drustvena) preduzeca, drzava ima obavezu prema njima.

Lale

pre 10 godina

...Vidim da nasi radnici ovako razmislaju, : ja sam radio, sta mene briga sto firma nije zaradila, ja hocu moj deo..." Sve dok je tako nema nama spasa. Dok firmu ljudi ne pocnu da osecaju kao nesto sto im omogucava da zive, i da je tako tretiraju, nema mogucnosti za opstanak.
Dakle, dva saveta: Radulovicu samo uporno guraj sve sto si poceo! Gradjani: ucite od Margaret Tacer kako se od posrnule imperije ponovo pravi ekonomska sila.
(Stinger, 22. januar 2014 12:20)


Naravno da radnik hoce svoj deo, koji se poslodavac ugovorom obavezao da mu isplati. Ne vidim ama bas nikakav problem sa tim razmisljanjem. Firmin finansijski uspeh moze da umanji to sto moraju da finansiraju politicke partije, sto gazda kupuje novu jahtu itd. Sta se to tice obicnog radika? Ako se hoce da se radnici ponasaju tako kako ti mislis, onda im se podele akcije ili udeo u vlasnistvu i time im je zarada proporcionalna uspehu firme, pa su i vezaniji za firmu. Ili to ili deljenje bonusa proporcionalno ostvarenom uspehu i ucescu u njemu. Tako se radnik vezuje za firmu, parama. A tvrdim da bi 99% srpskih biznismena potrosilo svaki dinar koji se prelije na sve drugo samo ne da nagradi radnika koji mu je taj dinar i doneo.
A sto se Tacerke tice, toliko joj je uspela terapija, da je unistila britansku industriju za vjek i vjekova. TA prica o njenom uspehu je vazila do 2008. Sada je tumace malo drugacije.

Prosto ko pasulj

pre 10 godina

A da jednostavno prepisete zakon neke razvijene, kapitalisicke, zapadno evropske zemlje? Austrije na primer? Holandiju, Svedsku, Norvesku ni ne spominjem. Verovatno to ne odgovara ni poslodavcima ni sindikatima, a radnike ko pita.

dragan

pre 10 godina

Došao ovaj da soki pamet.Proterati ga iz države jer stranac nema prava da vrši propagandu u drugoj državi.Drugo na zapadu je lako naći posao jer posla uvek negde ima,drugo lako mu je dok nenadje drugi posao jer dok je radio imao je solidnu platu pa je i uštedeo.Predlažem rešenje-za svakog otpuštenog radnika da se diže porez recimo za 10% i da vlasnik firme bez obzira što ga je otpustio ima obavezu da u narednih 2g plaća sve doprinose kao da radnik je zaposlen.Ima na Nacionalnoj geografiji u ebiografiji o Putinu jedan insert kad je Putin doneo zakon da nema otpuštanja i zatvaranja firmi.Većina tajkuna(poslodavaca) je potpisalo ali najveći nisu.Onda ih je sve pozvao na sastanak i koji nisu popisali imenom i prezimenom pozvao da pridju njegovom stolu da potpišu što se i desilo.Da nisu potpisali po tom zakonu država preuzima fabriku a vlasnik odgovara zbog nesavesnog poslovanja.

nisu radnici problem,vec uspesni privrednici

pre 10 godina

@Gogo, 22. januar 2014 11:25 Da su placali poreze,a ne tajili kroz razne seme,ekonija bi bila u plusu.
Dokaz su secerane koje se vucene u minus sistemski,onda prodate za 1 evro,a na lageru ima plus i vise od plusa.
Kako je Galenika usla u stecaj?
Zahvaljujuci privatnim kompanijama.
Dakle,pacovi su u privatnim kompanijama,a u drustvenim misevi.
Zajednicko delovanje obe stetocine glodara je pokazatelj ekonomskog stanja,deficita.
Dokle preko gradjana reforme?
PDV raspalili na 10 i 20%,a trgovacke marze po CEFTA?
Kako onda porez nije po CEFTA,radni sat po CEFTA?
Ajde mani nas tih udzbenickih disertacija sa katedri ekonomije i menadzment.
Oni planiraju veci priliv u budzet povecavanjem cena i smanjivanjem plata?
Licno sam u privatnom inostranom sektoru,ali dosadasnji zakoni koje je odredio MMF i CEB i SB su smesni.Uputiti zahtev tim bankama da podele otkaze kad nisu u stanju da kontrolisu investiciju i pokrenuti reviziju gde je greska,kod nas ili njih?
Problem je pranje para,ko,gde,kako i koliko reketira treba utvrditi,u stvari vec je moralo.

Djukic

pre 10 godina

Jasno je sledece - njegov interes je interes grupnog kapitala. Nas interes je dobar kvalitet zivota obicnog radnika. Kako napraviti kompromis je pitanje godine. Sadasnja situacija je losa, jer Srbija je u katastrofalnom ekonomskom stanju. Na nacin na koji ovaj poslodavac predlaze nije dobro za radnike, ali sistem mora da se menja da postane efikasniji i isplativiji. Izmene kod nas treba da se u industriji u obliku (co-op) zadruge gde odnos zarade izmedju radnika i poslodavca ne sme da bude visi od 3-4 puta, a ne kao u korporativnom sistemu gde sav profit poslodavci uzimaju, a radnici rade za sicu. To stvare ogromne socijalne razlike i losu zemlju. Uvedite sistem uspesnih i odrzivih zadruga. Ali poslodavce bi mene za ovako nesto obisili na Terazije, a radnici ne veruju nikome. Povratiti poverenje je danas najteze u Srbiji. Ali nije nemoguce. Treba pokusati ponovo. I ako padnes. Opet.

kontrarevolucija

pre 10 godina

I preduzetnik/poslodavac je isto radnik i to sto je sam sebi sef ne znaci da ima novca i da ne moze da ostane bez posla.Pogotovo u drzavi Srbiji gde je sve promenljivo i gde zavisi od nestrucnih ljudi koji vode zemlju.Gomila neradnika na drzavnim ledjima koci ovu zemlju.Pritom drzava podrzava prevarante kao sto su ofps i sokoj koji bukvalno otimaju novac od tih istih preduzetnika.Administracija i zakoni ove drzave ubijaju privredu...

dejan

pre 10 godina

nasi poslodavci imaju resenje kako ne isplatiti otpremninu.pre potpisivanja dokumenta o zaposlenju traze da potpises papir gde ti dajes otkaz.na taj nacin nema otpremnine kada rese da te otpuste.zato ne brinite toliko za te lovatore.jadni mi...

Tanja

pre 10 godina

@Stevan: ma da, Srbi ne vole takvu poruku, a Francuzi (Belgijanci, Nemci, Holanđani, Englezi...) bi je oberučke prihvatili da su na mestu Srba. Kako da ne.

milan

pre 10 godina

(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Ti ili si glup ili se pravis glup ili nas pravis glupima. Ovde kad se kaze "za sve godine radnog staza" misli se na ukupan broj godina koliko je radnik bilo gde radio, dakle ukupan radni vek do sada, a ne misli se na radni staz u toj firmi. Srbija je jedina zemlja na svetu gde ako firma D zaposli coveka od 50 god, pa mora da ga otpusti, ona mora da mu da otrpeminu i za godine u firmi A, B, C i D.

jaa

pre 10 godina

Predloženi zakon bi bio dobar kad bi poslodavci bili moralni i pošteni a većina nije. Jaki sindikati bi pomogli ali su i oni privatni i pod kontrolom poslodavca.

Old Boy Firm

pre 10 godina

Veoma lepo je to što gospodin dolazi da podrži Uniju. Nadam se da će im tokom razgovora preneti i onaj deo iskustva iz svoje zemlje koji se tiče odnosa poslodavca i zaposlenog. Posebno se nadam da će im reći da je tamo krivično delo da neko radi za tebe a da ga ne plaćaš. To je slučaj u kojem odmah ideš u stečaj a ličnom imovinom garantuješ za firmu. Nadam se da će im reći i da je kažnjivo da ne uplaćuješ zaposlenim penziono i zdravstveno osiguranje. Naprosto uzimaš im pravo da se leče kao i pravo na mirnu starost. Takođe imam iskrene nade da će svojim kolegama ovde pojasniti da se prekovremeni rad tamo kod njega plaća, da ekonomista, pravnik ili bilo ko drugi na svom poslu obavlja samo posao za koji je primljen a ne i posao kafe kuvarice, čistačice vikendom i sve ostalo što bi poslodavcu palo napamet. Da im pojasni da je prvi postulat koji se uči na studijama prava u najpoznatijoj školu u svetu za to - Ne postoji apsolutno pravo bilo kog pojedince već da se svako pravo crpi iz neke obaveze. Na srpski banalno rečeno bi bilo da poslodavac ima pravo da ga država štiti zakonom ali i da on ima obaveze prema svojim zaposlenim koji takođe imaju svoja prava koja crpu iz drugih zakona. Naravno da na osnovu toga i zaposleni imaju jasne obaveze koje moraju da ispune i tako u krug... Eto to se ja nadam takođe. Čovek nije umro samo kada mu stane srce već i onda kada više nema nikakvu nadu. Ko ima nadu taj ima sve! Pozdrav i srećno na sastanku gospodo poslodavci.

Srbija na prodaju

pre 10 godina

Pa cekajte, da malo razmislimo... Sta sve spada u javni sektor? EPS , vodovod . posta... Sve sto se smatra bogastvom jedne drzave. E kad to prodamo onda smo na pravom putu za njih. Tacno ono sto rade hobit i kiklop rade. Krecemo sa prodajom prirodnih resursa , voda pa zemlja... Vidim u Zrenjaninu i Uzicu krece se sa Nemackim investicijama...

nbiljic

pre 10 godina

Sramota je sta se dogadja u ovoj zemlji vise.Politicari i njihovi finansijeri su pomislili da ce na mala vrata proturiti zakone koji idu iskljucivo preko nase grbace.Prvi put im nije proslo,ali sudeci po komentarima ovde,crno nam se pise.Za mesec dana ce doneti ovaj zakon,pa kud puklo.
..A morace negde da pukne.Nije fer da ako si prijavljen na platu od 21 hiljadu(mimimalac) za dazbine i troskove ide vise od pola!!?To je sada po zakonu,a uvesce nam jos gori!Od nas prave robove,mada to vec i jesmo,oni se bogate,ludi narod veruje svemu sto cuje...
A ja...?
Nisam cuo ni za jedno privatno preduzece koje je prestalo sa radom zbog toga sto su radnici trazili hleba preko pogace.

Nisam cuo ni za preduzetnika koji je prezadovoljan uslugom drzavne administracije,kao i visinom haraca koji drzava otima.

Retko kad cujem zadovoljnog radnika,gotovo nikad.

mile

pre 10 godina

Ima li zemlje u okruzenju gde se radnicima duguju godisnje plate,ne placa im se penziono i socialmo osiguranje i pri tom ni jedan poslodavac ne snosi posledice, nego za to vreme rasprodaje imovinu i zemljiste privatizovane firme.Epilog je firma nestaje zemljiste se koristi uglavnom za druge namene a radnici i poverioci ostaju izigrani. Gospodo poslodavci ili kako volite sebe nazivati "INDUSTRIALCI" za vas nema bolje zemlje za mesetarenje ,radite sta hocete , ne izvrsavate ni izgubljene sudske presude, niti vas ko pita za to.Boljeg zakona ili bez zakona nema nigde, veruje te li da ce te moci jos dugo?

mikin

pre 10 godina

"Na.kraju bih da dodam da poslodavac skoro svugde u svetu placa manje poreza nego radnik, sto je ipak krivo zar ne!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anonim, 22. januar 2014 11:37)"
---------------------------------------
Daaa .... ali treba dodati jos jedan "mali" detalj koji si ovde precutao ... "tamo" radnici dobijaju BRUTO platu.
Ako mislis da kod nas POSLODAVAC placa poreze, grdno se varas.
Zaposleni kod nas placaju poreze (doprinosi) SAMO .... poslodavac je OBAVEZAN da od bruto plate zaposlenog oduzme doprinose i UPLATI ih drzavi. Tvoja BRUTO plata je trosak poslodavca na tvom radnom mestu. Problem je sto kod nas poslodavci hoce da zarade izbegavajuci placanje doprinosa. A zaposleni mnogo ne kontrolisu (sem kad obole ili hoce u penziju) jer znaju da to uzima drzava. Ja bih bio mnogo zadovoljniji kada bi dobijao bruto platu i sam odlucivao kome cu placati socijalno i zdravstveno.
Predlazu nam da bi bilo dobro da pocnemo (mimo regularnog) uplacivati privatne fondove! Koja nebuloza ... propao drzavni penzioni fond a nece neki tamo privatni. Ili kao do sada ili BRUTO plata pa sam odlucujes gde i koliko.

yoyo

pre 10 godina

a ovaj se tek tako spakovao pa dosao da nas bodri da oberucke prihvatimo da budemo robovi? valjda je imao stogod viska vremena, pa je eto, zato sto nas voli dosao da nas posavetuje. mani nas se covece. dvadeset i pet godina mi slusamo kako ce nam biti bolje samo dok jos nesto preturimo preko nasih ledja, a ledja sve slabija. ajde ti lepo idi odakle si dosao. e...povedi i blogera ako boga znas.

zogzag

pre 10 godina

đorđe (22. januar 2014 09:32), to što si ti napisao je apsolutna laž. redundancy package se ugovara za posao koji si radio kod tog poslodavca, a ne za sve poslove koje si ikada radio u životu, kod svih poslodavaca.

Benks

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Da li si ti uopste procitao tekst i onda procitao sta si napisao? Normalno da ti se isplacuje otpremnina po sistemu : Sto si duze radio u firmi, veca ti je otpremnina, i to je tako svuda u svetu, ali kod nas se isplacuje otpremnina za sve one godine koji nisi ni radio u toj firmi sto je totalno sumanuto. Zamisli da ti dodje moler u stan, okreci ti stan i onda kada zavrsi radove trazi da mu isplatis sve sto je do tada u zivotu radio, jer ipak se molerajem bavi 15 godina. Banalizacija, ali bukvalno je tako.

kalifumestokalifa

pre 10 godina

Đorđe kaže:
"Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca"

Đorđe potpuno si promašio poentu. Po predlogu izmena poslodavac je dužan da plati otpremninu na osnovu godina koje je radnik proveo kod njega ili kod povezanih lica.
Što je ono o čemu ti pričaš.

Po trenutno važećem zakonu pak otpremnina se plaća na osnovu svih godina radnog staža bez obzira gde su te godine akumulirane.

Praktično ti zaposliš za stalno recimo 15 iskusnih švalja (koje su radile 25god u sad propaloj firmi) jer si npr dobio ugovor sa nekom tamo inostranom kompanijom da za njih izrađuješ odevne predmete i to ne možeš da postigneš sa svojom trenutnom radnom snagom.

OK, pratiš me do sad?
E po isteku recimo dve godine inostrana firma zbog krize odluči da smanji proizvodnju i ne produži ugovor sa tobom.
Ne uspeš da nađeš novi posao koji bi opravdao broj radnika koji imaš.

Sad trebaš da otpustiš višak.
I trenutni zakon kaže plaćaš im otpremninu za 27godina, iako su kod tebe radile dve godine.

Nek su njihove pate i minimalne ti treba da odvojiš oko 200.000 din po radnici, u našem primeru (koji nisam baš u potpunosti izmislio) to je 3 miliona dinara a ti vodiš kojoj je to 6mesečni obrt.

Znajući to da li bi zaposlio (za stalno na belo) ljude sa 25god iskustva?

Igor Gavran

pre 10 godina

Realno, otpremnina za sve godine radnog staza je suluda!

Mogao bih da razumem da se isplacuje za godine koje je radnik proveo kod poslednjeg poslodavca, ali ne i za celokupan radni staz. Pojedinci sa velikim stazem i vezama u vlasti to zloupotrebljavaju, uzimaju astronomske otpremnine po nekoliko puta.

Mislim da koncept otpremnine nije ni logican ni pravedan. Cim neko otpusta radnika znaci da mu posao ne ide bas najbolje i ne treba mu odmagati na ovaj nacin.

Srbija je u nezavidnoj poziciji i tesko da cemo se izvuci iz ovog zivog blata u koje smo upali. Najveci problem je mentalitet naroda koji je neobrazovan, indiferentan, lenj, nije navikao na stednju, omladina koji pusi, pije, kocka, drogira se... Nemacka i Japan su posle 2 sv. rata bili potpuno devastirani i okupirani pa su se vrlo brzo oporavili. Samo rad i disciplina, a toga kod nas nikada nece biti.

Rabadzija

pre 10 godina

Novi zakon o radu se gura da
prođe kako bi se radnici lako poslali na ulicu i to je ono sto ne valja otkaz nikad ne valja a znate zašto zato što u Srbiji od milion ljudi koji ne rade taj čovek neće moći da nađe posao @!! Što se tiče otpremnine slažem se da treba da se placa samo za hodine provedene kod poslednjeg poslodavca ...Sve u svemu lose nam se piše !!!

Miki

pre 10 godina

Holandiju, Svedsku, Norvesku ni ne spominjem. Verovatno to ne odgovara ni poslodavcima ni sindikatima, a radnike ko pita.
(Prosto ko pasulj, 22. januar 2014 10:28)

Moraš se odlučiti na koga da se ugledamo, Holandija je tipična kapitalistička država, sa druge strane Švedska i Norveška su socijalistički uređene države, pogotovo Norveška koji ima najveći socijalni fond po glavi stanovnika na svetu...

zigzag

pre 10 godina

Holandija je tipična kapitalistička država, sa druge strane Švedska i Norveška su socijalistički uređene države, pogotovo Norveška koji ima najveći socijalni fond po glavi stanovnika na svetu...
(Miki, 22. januar 2014 13:58)

U kojoj bajci li ti živiš. Norveška i Švedska socijalističke!? Ma hajde. To su *tipične* protestantske kapitalističke privrede. Po moralu protestantske - gde je greh biti neuspešan, halapljiv, nesaosećajan i sebičan, kapitalističke po načinu odnosa prema privatnosti, imovini, tržištu i privredi. a posebno je kapitalistička prema načinu preraspodele socijalnih davanja: preraspoređuju se TEK KADA SE NAPRAVI PROFIT.

To što se u Srbiji misli da blagostanje dolazi samo u socijalizmu, to je već pitanje za psihijatre a ne za normalnu raspravu. Čik idi u Norvešku i ubeđuj ih da im je privreda socijalistička, ne bi mogao da ih otrezniš od smeha.

Aleksandar

pre 10 godina

@(srbin iz inata, 22. januar 2014 15:41)

Evo ja se skroz slažem da se sve stavke koje si naveo prepišu iz nemačkog zakona.

Samo... u nemačkom zakonu o radu NEMA minimalne cene rada, NEMA otpremnina, NEMA minulih radova, NEMA poslodavac da plaća sindikate, socijalni doprinosi (pre svega penziono i zdravstveno) su oko 22% a kod nas 37.8%... Ja sam apsolutno za to da prepišemo njihov zakon!

Zoran

pre 10 godina

Zato postoji rad na određeno vreme i radnika od 50 godina može da zaposli na par meseci , pa tako sve do godinu dana i videti da li vredi ili ne, u tom slučaju nema otpremnina

milan

pre 10 godina

(caole, 22. januar 2014 12:24)


Hahahahaah, jesu tebi Lenjin i Marks stric i ujak??? Pa nama bolje upravo zbog toga sto ovo nismo pre 12 god odradili nego su zaposljavali svoju rodbinu do 5og kolena.

losaprocena

pre 10 godina

Jedino u Srbiji je moguce da su radnici i sindikati (naocito vidim ovi iz javnog sektora) ti koji znaju sta treba raditi da bi se izaslo iz krize.

Druga stvar je da ovih 700.000 nezaposlenih + 300.000 zaposlenih u realnoj proizvodnji robuje vama neradnicima u javnom sektoru, koji grebete noktima da bi zadrzali privilegije. Vi ste ustvari prave gazede, vi se pitate trenutno kome ce se kako raspodeliti. E nadam se da necete jos dugo!
(Moose, 22. januar 2014 11:10)

Ovde se radi o Zakonu o radu koji je los za sve,a pogotovo za radnike u privatnom sektoru,ali pravom privatnom sektoru. A to sto ti pricas da se kod privatnika njih 300 000 bavi proizvodjom to je tek smesno. Brale moj kod privatnika su sve tange frange kombinacije,str,frizeraji,kladionice,
usluge raznorazne. Koja crna proizvodnja mozda 10-15% zaposlenih radi kod privatnika u proizvodnji. Nego i u Evropi,dohodak se stvara vise u oblasti usluga raznoraznih,ali problem je sto i u tim usluznim delatnostima mi smo tanki,nemamo sta ponuditi. Turizam fakticki ne postoji,ostale usluzne grane jos gore. A nemoj mi samo pricati o privatnicima iz tkz. Unije poslodavaca. Nazalost mnogo Vas ne zna sta je javni sektor,sto je zalosno.I rudar u Boru i Resavici,i policajac,i lekar,i vatrogasac,i perac ulica su javni sektor. Da ne nabrajam jos ...nisu svi cate,mad ai oni trebaju,mozda ne u ovom broju,ali niu nemackoj nije bolje veruj.

Pera

pre 10 godina

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Pa to covek i kaze. Sto duze provedete u firmi veca vam je i otpremnina. A ne da posle recimo 20 godina rada u jednoj firmi, date otkaz i odete u drugu, tamo dobijete otkaz - i nova firma vam isplati otpremninu za 21 godinu. Mislim to je super za radnika - kada bi neko bio dovoljno lud da zaposli radnika koji ima toliko godina radnog staza.

Vuk

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

--------------

Pa ti ne da si ogranicen, nego dobro procitaj sta si napisao.

Al ajde da ti objasnim jednostavno. Radnik od 50g ima saz od 30g. Na primer. On se zaposli, i ako da otkaz ili mu se dodeli otkaz, poslodavac mora da mu isplati SVE godine staza. Bez obzira da li je taj staz u toj firmi odradio. Jel ti sad jasno sta covek kaze?

fifa

pre 10 godina

(djordje, 22. januar 2014 09:32)
Ako sam shvatio, u Srbiji se isplaćuje otpremnina za SVE godine radnog staža? Toga nema nigdje, pa ni u Hrvatskoj. Niti to ima veze sa zdravim mozgom. Zašto bih ja plaćao otpremninu za ranije godine radnog staža?

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

I sindikati i Radulović treba da izđu i kažu nam kako glasi zakon u svetu.Engleska,Kipar,Turska,Nemačka,Švajcarska,Belorusija,Rusija,Kina,Japan,Koreja,SAD,Brazil,Slovenija,ESTONIJA...Pa mi malo da poredimo i vidimo ko NIJE U PRAVU.

T.

pre 10 godina

@Mozak Ako se na bonus placaju doprinosi, po cemu to onda nije plata? Vec sada znam za slucaj kada poslodavac kaze da je odredjeni procenat plate "stimulacija" i onda je smanji kada se radnik razboli (sto je inace protivno zakonu jer plata je plata, zakon ne poznaje kategoriju "stimulacija"). Kakva je to stimulacija ako cini trecinu plate i isplacuje se svakog meseca? A za regres se slazem da je kompletno besmislena stvar i treba je ukinuti.

PS Manje VICI jer to DELUJE NEPRISTOJNO.

pera

pre 10 godina

ha,ha,ha...neko ovde sa pomanjkanjem inteligencije je rekao da po sadašnjem zakonu poslodavac je dužan da isplati otpremnine, da na papiru, ali koliko je stotina hiljada radnika otišlo na ulicu i bez otpremnina i bez zarada i bez doprinosa...kroz lažne likvidacije, stečajeve, bankrote...

U prolazu

pre 10 godina

"Nema nijedne druge zemlje u svetu gde troškovi otkaza za zaposlenog padaju na teret poslodavca, odnosno gde poslodavac isplaćuje otpremninu za sve godine radnog staža. Da li biste vi, kada to znate, zaposlili osobu od 50 godina", ukazao je on. "

Apsolutna laz , svaka zpadna zemlja ima takozvani redundancy package odnosno ako dobijete otkaz kao tehniscki viska ili slicno isplacuje vam se ta otpremnina .E sada razlicite firme razlicito isplacaju ali isplacaju , sto ste duze vremena proveli u firmi otpremnina je veca
(djordje, 22. januar 2014 09:32)

Đorđe lepo pročitaj šta si citirao. Za SVE godine radnog staža.

drvobradi

pre 10 godina

@djordje
Jedino sto je kod njih vezano za period proveden u firmi. Kod nas je vezano za ukupan staz i to je ono sto zele da promene novim zakonom. Pitanje je na mestu. Imas osobu od 50g koja ima 25g staza. Svaki poslodavac zeli da ima iskusnog radnika, ali ako posao krene lose i mora da smanjis radnu snagu, tom coveku se isplacuje i 25g staza koje nemaju veze sa poslodavcem. Da li bi ti onda zaposlio tog coveka?

Dusan

pre 10 godina

Kakav god zakon da donesete izbegavajte resenja koja donose DODATNI STRES, ako necete da budete otudjeni jedni od drugih kao ljudi ovde u Americi.

srbin iz inata

pre 10 godina

uvedite i minimalnu cenu rada kao u nemačkoj,zakon o socijalnoj pomoći za nezaposlene kao u nemačkoj,i zakon o radu kao u nemačkoj. znam odlično ženu koja kao nezaposlena samohrana majka jednog deteta u nemačkoj dobija 1300e mesečno od države.

Mozak

pre 10 godina

@(@Mozak Ako se na bonus placaju doprinosi, po cemu to onda nije plata? Vec sada znam za slucaj kada poslodavac kaze da je odredjeni procenat plate "stimulacija" i onda je smanji kada se radnik razboli (sto je inace protivno zakonu jer plata je plata, zakon ne poznaje kategoriju "stimulacija"). Kakva je to stimulacija ako cini trecinu plate i isplacuje se svakog meseca? A za regres se slazem da je kompletno besmislena stvar i treba je ukinuti.

PS Manje VICI jer to DELUJE NEPRISTOJNO.
(T., 22. januar 2014 13:08))

Klasična zamena teza i demagogija, upravo onakva kakvom zadrigli sindikalisti opstruiraju reforme. Niko ne osporava tretman bonusa kao zarade, ali zbog njegove akumulativne prirode nije normalno da utiče na prosek zarade u prethodna 3 meseca, sem ako u pitanju nije bonus za učinak u baš ta 3 meseca. Eventualno bi moglo da se taj iznos bonusa pa i regresa podeli na 12 (zbog broja meseci u godini) pa da se taj rezultat distribuira na 3 meseca koji prethode odsustvu zbog odmora ili bolovanja.

Ups, dadoh rešenje problema za džabe.

mi smo jedinstveni

pre 10 godina

Po pitanju gluposti smo jedinstveni u svetu.To da poslodavac plaća za otpremninu ceo dotadašnji radni staž su smislili političari zbog sebe i svoje vojske koju zapošljavaju i to je legalizovana kradja.Bilo je mnogo primera i po novinama o raznim savetnicima,pomoćnicima koji su više puta ,,šetani,, po različitim državnim institucijama i pri svakom ,,šetanju,, prvo dobije otkaz i otpremninu a onda predje u drugo ministarstvo,pa Jovo nanovo.Sve je nakaradno ovde ali namerno.Nisu oni glupi.

zona sumraka

pre 10 godina

Ништа ми није јасно....никад,нико није пожелео да ме заапосли јер немам хрпу година стажа,па,тако,ни право на отпремнину.Напротив пола века прође,а запошљавају се људи са деценијама стажа и ником није"засметао"толики стаж који доноси дебелу отпремнину!?И сада на папиру машински инжењер,након деценија,изгубљени случај.Који ли је то закон крив?Замислите-одете на Марс,пријавите се на биро рада,можда би неки Марсовац открио неку предност у вашем ангажовању!?Не,овде су закони потпуно "невини" и немају никаквог утицаја.

socgen

pre 10 godina

Jasno je sledece - njegov interes je interes grupnog kapitala. Nas interes je dobar kvalitet zivota obicnog radnika. Kako napraviti kompromis je pitanje godine. Sadasnja situacija je losa, jer Srbija je u katastrofalnom ekonomskom stanju. Na nacin na koji ovaj poslodavac predlaze nije dobro za radnike, ali sistem mora da se menja da postane efikasniji i isplativiji. Izmene kod nas treba da se u industriji u obliku (co-op) zadruge gde odnos zarade izmedju radnika i poslodavca ne sme da bude visi od 3-4 puta, a ne kao u korporativnom sistemu gde sav profit poslodavci uzimaju, a radnici rade za sicu. To stvare ogromne socijalne razlike i losu zemlju. Uvedite sistem uspesnih i odrzivih zadruga. Ali poslodavce bi mene za ovako nesto obisili na Terazije, a radnici ne veruju nikome. Povratiti poverenje je danas najteze u Srbiji. Ali nije nemoguce. Treba pokusati ponovo. I ako padnes. Opet.
(Djukic, 22. januar 2014 11:47)

E, to je fantastična ideja. Ja kao poslodavac pristajem, iako drzim malu radnju sa 5-6 radnika nemam velike ambicije i ovo mi zaista deluje kao super predlog, ali naravno da i sa druge strane radnici ucestvuju sa 25% kapitala i rizika poslovanja u firmi, takođe da donose 25% posla. Ovaj sistem bi zaista mogao da funkcionise... ali ne čekaj, ipak je to bajka

Aleksandar

pre 10 godina

- Otkaz se može uručiti zaposlenom iz operacionih razloga (reorganizacija, finansijski problemi, itd.), zbog povrede radnih obaveza definisanih u ugovoru o radu (nesavesni rad, kašnjenja, krađe itd.) ili zbog duge bolesti (minimum 3 meseca na bolovanju). Otkaz mora biti uručen pisano sa navedenim razlozima četiri nedelje do sedam meseci pre prestanka radnog odnosa u odnosu na radni staž kod tog poslodavca. U prvih šest meseci i u firmama sa manje od 10 stalno zaposlenih, otkazni rok je dve nedelje.

- Prvih šest nedelja bolovanja poslodavac isplaćuje celu platu, nakon toga država preuzima brigu o zaposlenom na bolovanju. Izuzetak je porodiljsko 'bolovanje' koje traje od šest nedelja pre do osam nedelja nakon porođaja (ukupno 14 nedelja) za koje vreme se dobija cela plata s tim što zdravstveno osiguranje plaća 50% do 80% plate. Mimo tog perioda (problematična trudnoća itd.) pravila važe kao i za regularna bolovanja.

- Maksimalno odsustvo s posla je tri godine po detetu (ukupno podeljeno između oca i majke) za koje vreme poslodavac nije dužan da isplaćuje platu ali je dužan da ih drži kao zaposlene. U tom periodu zaposleni imaju prava da rade skraćeno radno vreme (do 30 sati nedeljno) ukoliko njihova pozicija to omogućava.

- Za vreme trudnoće, četiri meseca nakon porođaja i za vreme odsustva s posla zbog brige o detetu ne može se uručiti otkaz sem u specijalnim slučajevima (teške povrede radne etike, finansijska kriza itd.) i uz dozvolu ministarstva.

Lale

pre 10 godina

@Lale:

Moj otac je 20 godina bio privatnik, tako da poznajem situaciju odlicno. Prvo je gledao da zaradi plate radnicima, a njemu sta ostane. Pa kad je opao posao, onda smo radili mi iz porodice. Dzabe, jer je nase. I nikada mi nije palo na pamet da teram nekog sa strane da nasu firmu gleda kao svoju, jer ona nikada nece biti njegova. Fair enough.

tacno se vidi ko ima dostupnost racunarima,ako ne iz javnog sektora

pre 10 godina

@(hypatija, 22. januar 2014 17:10)

Dobro ako je tako,pa zasto u opste da imamo privatnike,treba sve da nacionalizujemo i da stvrimo novu Severnu Koreju na tlu Evrope?

A B C D E F G...

pre 10 godina

@djordje
kad vec pises komentare bar se informisi o cemu pises. Naravno da radnik treba da dobije otpremninu za radni staz proveden kod poslodavca koji mu daje otkaz. I sto si duze radio u firmi veca ti je otpremnina

dejan70

pre 10 godina

nesto razmisljam ako Nemacka vazi za jednu od najuredjenijih zemalja u Evropi zasto ne prepisati njihov zakon o radu? Sta mislite o toj mogucnosti?

Milos sa Karaburme

pre 10 godina

Radim u privatnoj firmi. Od nas 80 zaposlenih, samo je 10 prijavljeno i to njih 10 sto rade u kancelarijama. Mi sto radimo u pogonu i proizvodimo tretirani smo kao potrosni materijal. Imamo pravo na godisnji i bolovanje, ali neplaceno, naravno. Zato niko od nas ne ide na odmor i zdravi smo kao dren, jer moramo biti zdravi da bi zaradili preko potrebnu platu od 250 evra, koja redovno kasni par meseci. Kad sam se jednom pobunio, gazda mi je mrtvohladno rekao:"Ako ti se ne svidja, znas gde se nalazi kapija. Takvih kao ti je pun Beograd i lako cu ti naci zamenu." Inace je moj gazda kum sa covekom koji je surak jednog narodnog poslanika vladajuce koalicije.

Aleksandar

pre 10 godina

Vidim da mnogi ovde pominju zakon o radu u Nemačkoj pa evo da napravim kratku sumarizaciju:

- Svi dani sem nedelje i državnih praznika se smatraju radnim. Zakon dozvoljava maksimalno osam sati produktivnog rada (bez pauza i sl.) dnevno. Ukoliko u periodu od šest meseci dnevna satnica ne ispadne veća od 8 sati, prekovremeni rad se ne plaća (tj. dozvoljeno je raditi tri meseca po 10 sati dnevno ako se narednih tri meseca radi po 6 sati dnevno) - u svim drugim situacijama prekovremeni rad se plaća sa uvećanjem od 50%. Maksimalni ukupni radni angažman iznosi 13 sati dnevno. Rad nedeljom ne ulazi u ova pravila i poslodavac mora imati dozvolu da angažuje ljude za rad nedeljom uz potencijalno uvećanje satnice propisano tom dozvolom.

- Maksimalno vreme trajanja rada na određeno je dve godine, posle toga ugovor automatski prelazi u rad na neodređeno ukoliko nastavite da radite za istog poslodavca. U specijalnim slučajevima može trajati i duže uz dozvolu ministarstva. Za vreme rada na određeno, kao i prvih šest meseci većina članova zaštite radnika ne važe ili važe u limitiranom obimu (bolovanja, porodiljska odsustva, zabrane otpuštanja...)

- Minimalni godišnji odmor propisan zakonom je 20 radnih dana, sem za mlade i novozaposlene. U zavisnosti od ugovora između poslodavca i zaposlenog tih 20 dana se mogu uzeti u kontinuitetu ili rasporediti kroz celu godinu.

Nastaviću...

Aleksandar

pre 10 godina

- Sem u specijalnim slučajevima (jako mladi, novozaposleni, sezonski rad i rad po ugovoru/projektu, određene grane industrije...) osnovna socijalna zaštita je obavezna za sve zaposlene i primarno uključuje zdravstveno i penziono osiguranje. To u proseku iznosi oko 22% bruto plate (kod nas je to 37.8% radi poređenja). Porez na platu propisuju sami regioni, odnosno lokalna samouprava.

- Za određene profesije i u specijalnim slučajevima zakon dozvoljava esnafska udruživanja koja mogu propisati dodatne prednosti i zaštite za radnike, ali i arbitražu pri povredama esnafskih pravila.

- U firmama sa više od 5 zaposlenih može se osnovati radnički savet (lokalni sindikat) koji ima limitirana prava u odlučivanju oko zapošljavanja novih radnika, otpuštanja, određivanja kolektivnih ugovora i sl. Radnički savet nema prava da učestvuje u određivanju poslovne strategije i plaćaju ga zaposleni od svojih primanja. Ukoliko je sastavljen od samih zaposlenih, svojim aktivnostima se može baviti van radnog vremena a poslodavac nije dužan da obezbeđuje prostorije, materijal za rad i finansije tom savetu.

- Zakon ne propisuje otpremnine, bonuse, naknade za minuli rad, tople obroke, prevoz... Takve stvari se definišu u ugovoru između poslodavca i zaposlenog.

- Zakon ne propisuje minimalnu cenu rada - ni satnicu, ni minimalnu mesečnu platu.

--

U odnosu na nemački zakon, ovaj naš predlog je još i blag kao što rekoh. Ja sam skroz za to da prepišemo od Nemaca.

Sinisa

pre 10 godina

@ Lale
Druze,preduzetnici nisu samo vlasnici velikih kompanija,vec i vlasnici malih i srednjih preduzeca.A mala i srednja preduzeca su najvise opterecena porezima koje drzava namece.Znam vise ljudi koji su zadnjih par godina zatvorili svoje firme jer nisu mogli da izadju na kraj sa izdacima.A ti pricas o jahtama i velikom bogatstvu.Vecina vlasnika malih preduzeca jedva sastavlja kraj sa krajem.Moj otac je drzao godinama automehanicarsku radionicu sa 7 radnika,uredno ih placao oko 400-500 evra i prijavljivao,da bi zadnjih par godina morao jednog po jednog da otpusta jer na kraju meseca nakon plata i poreza njemu maltene nije nista ostajalo.Slicno je sa mojom sestrom koja je nakon 8 godina zatvorila svoj butik vesa jer nije mogla da placa radnike,porez i poslovni prostor.Preduzetnici nisu samo krupni preduzetnici nego i vlasnici butika,pekara,automehanicarskih radnji,malih prodavnica koji jedva izdrazavaju postojece namete i poreze.Ako ne verujete probajte sami.Ja sam imao malo vise srece,jer je IT struka kojoj se ja bavim veoma trazena i velike su plate.Poslodavci su mi veoma korektni i redovno placaju.Ali to je retka grana privrede koja dobro radi.Sve ostalo je nula.Da bi se rasteretili posteni poslodavci( a verujte ima ih)potrebno je otpustiti visak administacije u drzavnim firmama,jer ce tako preduzetnici placati manje poreze.

Petar_Velik

pre 10 godina

Srbima nisu izgleda razumeli ni socijalizam, a ne razumeju ni kapitalizam.
Da su razumeli prave poruke socijalizma, drugacije bi gledali na kapitalizam. Nije kapitalizam danasnjice ono sto je u Srbiji, Kini, Indiji, Rusiji. To je robovlasnistvo za vecinu i raj za manjinu. Ne razumem kako ne zele da naprave skandinavski model drustva i ekonomije. Verovatno je za to potreban visi nivo svesti, licne i kolektivne odgovornosti. Za to ovaj narod i njegova "elita" nikada nije bila spremna, ni pre 80god ni danas. Takvi su...

Orko

pre 10 godina

Za Aleksandra: alal vera na trudu da prepises izvode iz nemackog zakona. Evo sad malo iskustva iz prakse: radno vreme je 40 sati nedeljno; subotom i nedeljom se naravno ne radi; prekovremeni sati se registruju i na osnovu njih je moguce uzeti slobodne dane; godisnji odmor mi je 30 dana, a ne znam nikog ko ima manje od 25; u najgoroj poreskoj kategoriji (klasa 1) je odbitak od bruto plate oko 40%. Oni u braku i/ili sa decom placaju manje. Ne budimo smesni pa da poredimo izdvajanja za zdravstvo, u Nemackoj je zdravstveni sistem bolji pet puta. I najbitnije, moze u nasem zakonu da pise sta hoces, kad ga se niko ne pridrzava (ako je na stetu poslodavca).

T.

pre 10 godina

@Mozak

Slusaj, nemoj da me vredjas, sigurno nisam "zadrigli sindikalista" samo zato sto se ne slazem sa tobom. Radim u IT-ju, meni ovaj zakon ni iz dzepa ni u dzep. Mene sigurno nece otpustiti niti ce me te stavke kaciti. Ali imam minumum saosecanja sa ljudima u zemlji u kojoj zivim. Ako je tebi problem da ljudima dajes nesto sto zoves bonus ali ne zelis da se to tretira kao plata, slobodno izvoli i daj svojim radnicima akcije, sluzbeni auto, uplati im letovanje (mada normalne zemlje i to oporezuju). Resenje za problem bonusa moze da bude razlicito (npr. prosek za godinu danam); ali zakon ne bi trebalo da ima stavke koje se mogu izvrdavati i tumaciti proizvoljno. Ali da se vratimo da ono o cemu sam ja originalno pricao: radnicima se iz ovog ili onog razloga smanjuju prihodi. Realno ekonomsko opravdanje ne postoji, jer je usteda minimalna, a pogadja radnike. Ali Radulovic insistira na tome kao da je bas to kljucan deo reformi. Tako smo na kraju stigli do toga da su i ispravne i lose izmene odbacene u paketu. Neozbiljno u svakom slucaju.