Uzgajanje i promet GMO nisu zdravi

Beograd -- Srbija ne treba da dozvoli uzgajanje i promet GMO i proizvoda od GMO jer to još uvek nije zdravstveno bezbedna tehnologija hrane, upozoreno je u Kragujevcu.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. U Ameriku ne smes da uneses ni kesicu sa semenom cveca iz neke druge zemlje! Moramo sacuvati svoje seme, to je blago!
  (dvostruka pravila, 7. maj 2014 19:25)

  # Link komentara

 2. Bavim se naukom i znam kako stvari funkcionišu. Nematirijalna korupcija je ogromna, radovi se objavljuju po principu usluga za uslugu. Bio je nedavno jedan rad o štetnosti gmo, odmah su usledili pobijajuci članci od desetina gmo protagonista. Autori se više nisu oglašavali.
   (Wto, 29. novembar 2013 09:32)

  # Link komentara

 3. deus ex: A dali postoji dokazda je zdravo?
   (brana, 29. novembar 2013 08:56)

  # Link komentara

 4. @Deus ''ipak ne postoje validne naucne studije koje potvrdjuju stetnost postojecih GMO po ljudsko zdravlje...''

  Mislim da je poenta upravo u tome što puno toga nauka još ne zna iz te oblasti... Jel treba da jedemo i hranimo našu decu nečim za šta nismo 100% sigurni da nije štetno? U stvari, ovde je poenta da će posledice možda osetiti moji praunuci i čukununuci itd. pa odakle meni pravo da donosim odluke u njihovo ime? Sem ako, kao što rekoh, ne budem 100% uveren da je nešto ispravno i neškodljivo...
  (Miloš, 29. novembar 2013 08:47)

  # Link komentara

 5. Radije cu jesti GM hranu nego ovu nasu natopljenu herbicidima, pesticidima, hemijom, fizikom i raznim drugim naukama. Od GMO ces mozda da umres a od nase hrane sasvim sigurno.
   (Goran Ergarac, 29. novembar 2013 08:11)

  # Link komentara

 6. Pitanje koji gmo i sta je promenjeno na biljci. Postoje sorte vina koje imaju modifikovani koren koji se bori protiv određenih bolesti grožđa ali na taj koren se kalemi redovni čokot bez gmo
   (DojadiloVise, 29. novembar 2013 08:04)

  # Link komentara

 7. @Deus ex machina, 28. novembar 2013 22:08;

  Da li biste mogli da mene i sve nas uputite gde se mogu pronaci verodostojna istrazivanja uticaja GMO-a na ljudsko zdravlje?
  Posebno bih zamolio da navedete istrazivanja koja su se bavila dugorocnim uticajem, dakle posledicama unosenja GMO-a posle 20-50 godina,
  - I NAJBITNIJE (!!!) :
  posledicama unosenja GMO-a na drugom, trecem...pokoljenju (generaciji) ljudi.
  Takodje me zanima koja su istrazivanja radjena da bi se ispitalo kako na ljude utice kada istovremeno unose vise razlicitih GMO-a, kako kratkorocno, tako i dugorocno?
  Unapred zahvalan i Vama i bilo kome ko objavi gde se ova ispitivanja i njihovi zakljuchci mogu pronaci.
   (i tako..., 29. novembar 2013 02:18)

  # Link komentara

 8. Svaka čast profesore,sve što nam nameću nije zdravo za naciju.Nažalost u Srbiji ima dosta lobista onih koji su prodali dušu đavolu za evre.Narod je uz vas.
  (3258, 29. novembar 2013 00:47)

  # Link komentara

 9. @(Vaše ime*, 28. novembar 2013 22:35)

  Šefe, ne postoji 'stručnjak' za GMO. GMO se dotiče SVEGA jer je u pitanju hrana: politike (moć korporacija i sukob interesa), ekonomije (prinosi, profiti, promet itd.), prava (zaštita potrošača i zloupotreba položaja na tržištu), ekologije i naravno genetike (tehnologija genetskog inženjeringa). Tako ne znam šta misliš kada kažeš stručnjak za GMO. A što se tiče genetičara moraću da te razočaram i to jako. Kada je Dr. Radomir Stojšin (Srbin genetičar koji radi u Monsantu) bio upitan: 'da li ste čitali studije koje pokazuju štetnost GMO?' čovek je rekao 'ja se bavim samo genetikom, i ja zaista ne mogu da komentarišem toksikološke studije i studije nutritivne vrednosti jer ih zaista nisam čitao. Ali verujem sudu svojih kolega koji se time bave...' I posle ćete da tražite jednog takvog da vam priča o GMO? Inače u mnogim naukama postoji ozbiljan problem sa uskom specijalizacijom, gde se dobro poznaje samo oblast istraživanja, ne i srodne oblasti koje se čitaju preko popularnih časopisa ili esejčica i uglavnom njihovi stavovi o tome zasnivaju na verovanju ne pravom znanju. Pozvati nekog takvog (ko nije čitao studije toksikologije npr.) da komentariše štetnost GMO, je kao da ste pozvali mene da pričam o tome. Da ne govorimo o tome da nijedan genetičar nema šta da kaže o ekonomiji, pravu, politici iako su i ti aspekti jako bitni, rekao bih i bitniji, jer prehrambena zavisnost od korporacija ostaje bili GMO štetni ili ne.
  (Bote, 29. novembar 2013 00:16)

  # Link komentara

 10. Licno nisam za gmo kao hranu ali moram da ispravim uvazenog gospodina pcelara jer su gmo usevi sterilni-nema polena!
   (biolog, 29. novembar 2013 00:15)

  # Link komentara

 11. Stop GMO!
  (STOP, 29. novembar 2013 00:00)

  # Link komentara

 12. Pored obilja hrane, politicari i lobisti zele GMO. Cim se nesto forsira ovako na silu, kroz iste te politicare i ostale blize njima, to je cist dokaz da je novac u pitanju i nista drugo.
  (Aleksandar, 28. novembar 2013 23:02)

  # Link komentara

 13. "rekao je predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlić"

  A kako bi bilo da za promenu, pitate nekog biologa, kome je to struka, da kaže par reči na ovu temu umesto ovog izvikanog ekonomiste?
  (Vaše ime*, 28. novembar 2013 22:35)

  # Link komentara

 14. samo se lepo organizujte i na vreme recite kad je mirni protestni skup protiv gmo...jedva cekam
   (andrijano, 28. novembar 2013 22:14)

  # Link komentara

 15. bravo....svaka cast
   (andrijano, 28. novembar 2013 22:12)

  # Link komentara

 16. Molim sve agro eko i ostale nomiste da se prvo dodatno obrazuju u domenu biologije i medicine, pa onda pricaju o zdravstvenim efektima GMO... Iako sam i sama protivnica gajenja GMO, jer smatram da je glupost i nepotrebno trosenje para, takodje, gadim se Monsanta i njegovih ucenjivanja prodajom GMO semena... ipak ne postoje validne naucne studije koje potvrdjuju stetnost postojecih GMO po ljudsko zdravlje. Prof. Sevarlic, sramite se...umesto da ljudima objektivno predocite problematiku GMO vi ih plasite... Da, lakse je izgleda pricati sta narod voli, jer istina nam ne odgovara uvek...
  (Deus ex machina, 28. novembar 2013 22:08)

  # Link komentara