Nedelja, 24.11.2013.

16:14

Zavarene prve cevi na Južnom toku

Gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, u koju će biti uloženo 1,9 milijardi evra, počela je zavarivanjem prvog spoja gasovoda u vojvođanskom selu Šajkaš.

Izvor: B92

Zavarene prve cevi na Južnom toku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

255 Komentari

Sortiraj po:

Predrag

pre 10 godina

Fin clanak sa mnogo buducih problema. Papir sve prima. Nego kad govorite o drzavama kroz koje prolazi problematican gasovod kojoj drzavi pripada takozvana erija RS? Mora da se svrsta negdje I da nekom pripada. Ja koliko znam je u nezavisnoj drzavi BiH.

Predrag

MIMICCA

pre 10 godina

"Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - - nalazi "Insajdera" pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva."
Sve je ok, nova investicija, mnogo radnih mesta, Srbija je zemlja koja tezi i ostvaruje mnoge zacrtane ciljeve, ali ovaj vlasnicki odnos 49:51% za Gasprom i zajedn. sediste u Svajcarskoj,mnogima zadaje sumnju a i meni kao obicnom gradjaninu. Mali Bajatovic je uradio veliki posao za Srbiju? ali mnogo veci za sebe! Da li je tako, pokazace neko buduce vreme. Pa da neko snosi i posledice zbog toga.

zoran

pre 10 godina

Južnim tokom prolaziće ogromna količina gasa ka srednjoj i južnoj Evropi preko naše teritorije, od čega će Srbija imati veliku korist zbog naplate tranzitnih taksi.

pricam ti pricu

pre 10 godina

Znaci u sustini sve se radi sa komponentama iz uvoza i to na kredit koji se otplacuje iz tranzitne takse od 200 mil godisnje? Kad se kredit otplati za 10tak godina tih 200 mil godisnje ce biti koliko? Nekih 0.2% BDPa Srbije? Projekat milenija je jednokratno povecanje BDPa od 0.2%? Ako se ne izgradi neka industrija oko toga kao da nista nije ni uradjeno osim sta se Srbija bacila u interesnu sferu Rusije al ne kao clanica EU i NATO nego jedna mala siromasna drzavica koja iza sebe nema nikoga da je stiti.

Saldzo

pre 10 godina

Bio sam neinformisan, pa sam mislio da ce ceo sistem biti podzeman.E sad, zamislite i najmanju eksploziju u blizini, a kamoli bombardovanje iz 1999-e! Samo se pitam, čemu se radujete? !
(NixonChe, 25. novembar 2013 04:44)

Da li sada znate otkud prica o novim MIG-ovima i modernizaciji vojske? Gasovod se gradi jer treba Rusiji i zapadnjacima, mi tu samo mozemo da uzmemo svoj delic kolaca i da se ne pravimo previse pametni. A cev je neka vrsta garancije da nas niko nece bombardovati, jer ta cev treba i jednima i drugima.

rankovic

pre 10 godina

Južni tok je geostrateški projekat od prvorazrednog značaja za Srbiju i Evropu. Za Srbiju je važan jer Srbija postaje regionalni energetski centar.

nesa rupcine

pre 10 godina

Značaj projekta ogleda se ne samo u snabdevanju gasom Srbije već i bezbednosti u tom snabdevanju, povoljnijem transportu, ceni gasa, velikim razvojnim mogućnostima, interkonekciji prema Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Бојан Илић

pre 10 godina

Isfrustrirani pljuvac!
Одакле ти овакви подаци, мајке ти....:-))?!
Чисто да "пљуцнеш", па и ако је лаж...

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

MAXIM-Ne kaže se džabe lupa kao Maxim.Toliko si izlupao sns-fraza.Kad ce to zaposliti 2500 radnika.Mi se zadužujemo a oni većinski vlasnik.Pogledajte bugarski ugovor ili madjarski...Znam da si plaćen da lupaš ali smanji malo.

Dusan

pre 10 godina

Kao da gasovod prolazi samo kroz Srbiju a tuda ustvari prolazi najkrace i to finansiraju Rusi a mi mozemo samo da varimo njihove cevi. Bas kao sto u Kragujevcu mozeo samo da sastavljamo delove italijanskog fijata.
Gde je tu NASA industrija? Sta MI proizvodimo?
Jedna mala Holandija ima npr: Philips, pa ima Unilever, pa ima Alber Heijn, pa Heineken, pa Bavariju, pa Schell, pa... da na nabrajamo dalje. Sve su to koncerne jedne male zemlje velicine Vojvodine.
Sta mi imamo i sta mi proizvodimo? Mi imamo samo kicenje tudjim perjem politicara koji sve tudje pripisuju sebi dok svoje stavljaju pod katance. To mi imamo i to je nama nasa politika dala.

Cica

pre 10 godina

Mnogo neistina. Zaduziti drzavu za 2 miijarde eura za gradnju "juznog toka" sa kamatom od preko 4% i nije bas civilizacijsko a ni ekonomsko dostignuce Srbije. Pre stena oko vrata Srbije. Dug koji ce se vracati 15 - 20 godina Rusiji koja prodaje svoj gas, zaposljava svoje radnike i razume se poprilicno ucenjuje Srbiju.

Maximus

pre 10 godina

@51:49.....једини на балкану потписали власнички удео........јадан народ поред оваквих политичара
(сердар 036, 24. novembar 2013 23:58):
Ostali narodi na Balkanu ili su u NATO paktu ili su pod zastitom USA. Kada si malobrojan i nejak, suverenitet ima svoju cenu. Bolje je potok gasa i nafte, nego potok krvi

mik

pre 10 godina

stvarno je zalosno sto je narod ovoliko povrsan ....cestitam vam na uspehu i prosperitetu, takav uspeh mogu samo sps i sns da vam donesu, nek je sa srecom i nek vam je bog u pomoci, trbace vam.

Goran

pre 10 godina

Jedina dobra stvar uradjena od dolaska evropejaca na vlast 2000-te godine! Hvala braci Rusima na svemu sto su ucinili za srpski narod kroz istoriju!

Koran-Pale

pre 10 godina

Poslednjih dana bili je dosta špekulacija da li će ministarka Mihajlović biti prisutna otvaranj radova Južni tok. Međutim te špekulacije su bile zlonamerne ,jer smo videli da je ministarka Mihajlović potpisala sporazum kao i da je se obratila građanima ističući vašnost ovog sporazuma.

NixonChe

pre 10 godina

Bio sam neinformisan, pa sam mislio da ce ceo sistem biti podzeman.E sad, zamislite i najmanju eksploziju u blizini, a kamoli bombardovanje iz 1999-e! Samo se pitam, čemu se radujete? !

Hm!

pre 10 godina

Projekat Jeste pozitivna stvar. Ali politicari su prilicno smesni sa svojim izjavama. Postavljaju to kao svoj licni veliki uspeh, a istina je da smo se mi potrefili na karti za gasovod. Vlast samo nije sprecila da se dogodi. A ugovor kakav su potpisali sa rusima pokazuje da, ili ne znaju kako se pravi posao , ili su u panici zbog nedostatka ideja za projekte, ili posredi korupcija.

Alex1

pre 10 godina

Voleo bih da verujem da će ovaj projekat doneti nešto dobro Srbiji, ali sumnjam.

1. Bajatović je još uvek tu i on potpisuje sve sporazume, umesto da bude procesuiran. On je garant odlivanja para, kao što je bio i do sada. Ponižavanje Srbije na najprimitivniji način (tip: videti ko su im ekponenti i sve vam je jasno).

2. Cena radova na JT kroz Srbiju je skočila sa 1.700 miliona evra na 1.925 miliona, a NIKO nam nije objasnio zašto!

3. Bajtović je izjavio da s nam oprostili penale za "nepovlačenje dogovorene količine gasa" u iznosu od 50 miliona evra! Ko je potpisao da nam je potrebna ta količina gasa u sledećih deset godine? Pa, upravo ON!
Ako budemo "neposlušni" kao Ukrajina, penali mogu da skoče na 7 MILIJARDi, verovali ili ne.

4. Rusi su većinski vlasnici, pa oni odlučuju ko će biti izvođač radova. Naše firme će biti samo neki minorni, slabo plaćeni, podizvođači. Ako ne angažuju Kineze ili sl.

5. Mi finansiramo izgradnju (49%) iz kredita koje, obratiti pažnju, Srbijagasu daje Gasprom! Zašto nismo tražili povoljniji kredit???

6. Miler je izjavio, kao što smo i pretpostavljali, da će se dugovi i krediti otplaćivati od tranzitnih taksi. Kako je dug Srbija gasa milijardu evra, a krediti će biti takođe oko milijardu (i više, dodati kamatu od preko 4%), a tranzitne takse 200 miliona godišnje, možemo da zaključimo da ćemo sledećih 10-12 godina (tačnije, 10-12 godina od obećanog završetka radova!) imati prihod NULA evra od gasovoda.

Transparentno

pre 10 godina

Ako nista drugo, ovde bar znamo koliko ce se potrositi, odakle ce se nabaviti novac, ko, koliko i kako ce se zaposliti, i kada mozemo ocekivati prvi prihod od ove investicije. I nestrucni kadar moze da oceni sta je dobro, a sta ne, kada na papiru vidi iznos ulozenog i prihodovanog. A za to treba vremena pa dajmo sansu. Ako dobro citam, vec za dve godine cemo imati prvi bilans stanja.

Nezaposlen

pre 10 godina

Bio Bajatovic ili ne, znam da ce nakon ovoga biti 2500 radnih mesta, tj. mozda se moj (vas) rodjak zaposli i konacno "skine" sa socijalne pomoci. A mozda i za mene bude posla jednog dana. I to nema veze sa trenutnim direktorom Srbija Gasa, bio smenjen ili ne, radna mesta ce se otvoriti. To podrzavam.

Alex1

pre 10 godina

7. Kontrola poslovanja "South Serbia AG" u Švajcarskoj je nemoguća. Nemci se trenutno natežu sa Švajcarskom oko tajnosti računa nemačkih poreskih obveznika, vode se procesi, itd. (bio je tekst o tome na B92). Mi možemo samo da maštamo o dobijanju podataka o poslovanju.

8. Pogledajte kako je prošla Bugarska: http://www.novinite.com/view_news.php?id=155138

"The construction of the "most problematic stretch" of the South Stream gas pipeline, the one in Bulgaria, has been officially launched, according to Russian daily Kommersant.
In an article on Thursday's ceremony for the launch of the construction of the Bulgarian section of the conduit titled "Gazprom surrendered to Bulgaria", Kommersant says that Gazprom will have to reduce gas prices for Bulgaria and agree to major concessions as regards the terms of the loan to the Bulgarian Energy Holding (BEH).
"What is more, the agreement with Bulgaria says that other suppliers will also be given access to the South Stream gas pipeline, on which the EU insists and which Gazprom has never done so far for any of its projects," the Russian daily insists, as cited by the Bulgarian Telegraph Agency (BTA)."

Za ili Protiv

pre 10 godina

Ko ne moze da podrzi cinjenicu da je Srbija stavila sebe u centar regiona ovakvim projektom. Svojevremeno smo zavideli Hrvatskoj sto je imala strateski ugovor sa Amerikancima za izgradnju auto-puteve. Zasto sada ne zavidimo sami sebi sto sa Rusima imamo strateski ugovoa za izgradnju gasovoda. Osim trenutnih nesto manje od 3000 radnih mesta, za par godina cemo imati preko 100000. I na kraju krajeva, to sve ostaje nasoj deci, unucima. Ne mogu Rusi izneti deo Republike Srbije i prisvojiti, to ostaje nama.

Miroslav

pre 10 godina

Svaka investicija koja smanjuje stopu nezaposlenosti, puni budzet od poreza, kao i bilo kakav pomak u inustrijskoj grani Srbije, za mene je pozitivan cin i napredak.

nicim izazvan skeptik

pre 10 godina

Ahm, znaci neko je rekao da to znaci hiljade i hiljade novih radnih mesta + jos isto toliko (x10) indirektno, novih zaposlenja za gradjane Srbije. I mi posle svih ovih dvadesetak godina, koliko se ja secam, da se isti ljudi vrte u vrhushki, sto u opoziciji sto na vlasti, treba da verujemo u te bajke. Ne znam za vas dobri ljudi, ali ja na zalost ovde vise nikom nista ne verujem(ovu recenicu shvatite kao eufemizam zato sto sam lepo vaspitan pa ne bih da psujem). A ovaj zajapureni prasac Bajatovic mi je najodvratniji lik na srpskoj politickoj sceni. I da Gospodine predsednice, a i svi ostali letaci, preletaci, dugo smo cekali i sto god da pocnete ja imam 38 godina i bojim se da, ako tek sada pocinjete, ja i moja generacija to necemo doziveti. Ali drzim se Vaseg slogana " Dugo ste cekali, pocnite". Pocnite, ali stvarno!!! pa mozda neka generacija ipak doceka ono sto sam ja samo u naznakama osetio, a to je da se moze ziveti dostojanstveno, biti cenjen u svetu, putovati, upoznavati druge kulture, ziveti od plate bez da ste clan bilo koje stranke i bez da radite jos 3 posla subotom i nedeljom. Ziveo Juzni tok i nase politicke vodje; veliki filantropi i vizionari. Ziveli jos sto godina.

INsajder

pre 10 godina

Kako ste videli u prethodne četiri epizode serijala "Energetski (ne)sporazum", aranžman sa Rusijom najavljivan je kao „posao veka“ koji će građanima Srbije doneti stotine miliona evra od tranzitnih taksi, veliki novac od akcija NIS-a, više od 2000 novih radnih mesta, posao za građevinske firme i procvat ekonomije.

Pet godina kasnije, građani Srbije ostali su bez kontrole nad najprofitabilnijom domaćom kompanijom, čiji se najveći deo dobiti prebacuje izvan zemlje i bez kontrole nad jedinim domaćim skladištem gasa. Građanima Srbije ostali su skupi poslovi koji se proglašavaju službenom tajnom, bogate privatne firme u sumnjivim poslovima gasifikacije, stari i novi posrednici u trgovini sa Rusijom i Javno preduzeće Srbijagas u dugu od milijardu evra koji će, po svemu sudeći, otplaćivati isti ti građani.

Radojca

pre 10 godina

Po ugledu na Srbiju ja sam narucio da mi dovedu jos jednu cev iz gradskog vodovoda. Projekat ce da me kosta 10,000 evra i imacu dva nacina snabdevanja vodom. Prvi iz gradskog vodovoda i drugi koji ce da bude iz gradskog vodovoda. Gradski vodovod ce da mi pozajmi 10,000 evra po X kamati.
WOW posao stoleca

Milan

pre 10 godina

"Srbija ce zavrsetkom radova zauvek resiti problem snabdevanja gasom i cena gasa ce biti znacajno smanjena i bice pristupacna svim gradjanima."
(sampion86, 24. novembar 2013 22:58)

Upravo kao i Ukrajina...

Nevenka

pre 10 godina

Svecano i lepo. Zelim da vidim da se gradi i radi posle dugo vremena nesto ozbiljno. Nadam se da ce hiljade radnika naci uhlebljenje i da ce se konacno vratiti osmeh na lica i mladih i starih.

milija

pre 10 godina

Ljudi, sta vama u ovoj vesti, tacno smeta? Do juce nismo imali nista, sada su se , ako necete da priznate vise, makar pokrenuli stvari.

mikis

pre 10 godina

Konačno dočekasmo izgradnju južnog toka, posle dosta odlaganja. Odlična vest, ovo je pokretačka snage posrnule Srbije. Svima nam je jasno da će ovo doneti dosta investicija u našu zemlju, kao i posao za više desetina hiljada ljudi.

NS

pre 10 godina

naivni ste do kraja,ne prolazi samo kroz Srbiju,ne bi da oni misle samo o nama... a sto je najgore samo kod nas vecinsko vlasnistvo imaju Rusi kod ostalih je 50:50 ili cak 51:49

miloš

pre 10 godina

Ajde malo iskulirajte sa tim naručenim komentarima u superlativu, sve u svemu opet će sirotinja srpska ispaštati, a direktorčići se kititi perijem...

maksim

pre 10 godina

Konačno smo dočekali i taj dan, da izgradnja Južnog toka krene. Konačno je Srbija uspela da dobije projekat koji je postavlja na mesto koje zaslužuje, centar smo regiona. Ovaj gasovod pored zapošljavanja preko 2500 novih radnika, i značajnih finansijskih sredstava koje će nam doneti, zbog izuzetne važnosti za region i Evropu, donosi i viši stepen bezbednosti, koji dugo nismo uspevali da postignemo.

marisol

pre 10 godina

Danas je počela zvanično izgradnja južnog toka gasovoda kroz Srbiju. Tako su uklonjene sve polemike oko izgradnje ovog velikog proekta. Z Srbiju on znači jedno novo investiranje u nešto što bi moglo doneti bolje uslove života i profit.

сердар 036

pre 10 godina

51:49.....једини на балкану потписали власнички удео........јадан народ поред оваквих политичара

mesi

pre 10 godina

Ne razumem, ovi koji osporavaju ovaj projekat, to cine samo zato sto nisu simpatizeri sadasnje vlasti. Vi ne volite da se narod zapoli, da se porodice prehrane i odrze? A o gasu i tome ko ce se sve snabdevati, prolaskom gasa kroz Srbju, da i ne govorim!?!

nista im ne verujem

pre 10 godina

Ovako je najavljivan i slavljen pocetak izgradnje projekta Brzih pruga Srbije pre 20 godina.I od tog momenta do danas nije uradjeno bas nista.Eno izmedju Stare Pazove i Indjije je izbetonirana neka konstrukcija i to je to.Nista vise.
Tako da se bojim da gasovod ne ostane na ove dve cevi.

Patrijota

pre 10 godina

I zvanicno je pocela jos jedna Farma, ovoga puta rusko- srpska kombinacija!!! Evo jos jedne radosti za nepismeni, glupi narod koji jos uvek nije svestan gde se nalazi i gde ide??? Samo polako, pokazace vam uskoro crveno- crna koalicija gde idete, ali bice mnogo, mnogo kasno za bilo sta!!! Glad, beda, propast, pljacke, lazi, prevare, ubistva i sve sto smo od radikala vec imali!!!
Trazili ste ih, eto vam!!!

Despina

pre 10 godina

Južni tok je najveći strateški, infrastrukturni,energetski projekat koji će našu državu izvući iz krize.Južni tok će omogućiti razvoj privrede, proizvodnje i industrije i obezbediti nova radna mesta. Južnim tokom možemo očekivati razvoj modernih, savremenih visokih inovacionaih tehnologija, koji će dovesti naučnike iz celog sveta. Srbija može da bude naučni centar.

Istrazivac

pre 10 godina

Hocemo li sa ovim konacno postati lider regiona ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (petar, 24. novembar 2013 20:18)


U stvari, verovatno i hocemo, s obzirom da se gasovod racva u druge zemlje upravo iz Srbije (a ne iz Bugarske).

sampion86

pre 10 godina

Srbija ce zavrsetkom radova zauvek resiti problem snabdevanja gasom i cena gasa ce biti znacajno smanjena i bice pristupacna svim gradjanima.

Oka

pre 10 godina

Ajde zivi bili nek bude samo pocetak jednog zdravijeg razmisljanja ove zemlje. Dosta smo rasirenih ruku cekali nesto lepo da nam dodje sa zapada ali avaj. Srbija do Tokija :)

Istrazivac

pre 10 godina

Najjace svetske drzave : SAD , KINA , ENGLESKA , KANADA , JAPAN , FRANCUSKA , NEMACKA , otpratile su ovo zavarivanje sa velikom dozom zavisti .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boris, 24. novembar 2013 20:17)


Zapravo, veorvatno i jesu, s obzirom da su svi njihovi energetski projekti u ovom delu sveta pukli.
Ali neces to videti na CNN-u...

Isfrustrirani pljuvač

pre 10 godina

Нека је са срећом и да Држава и грађани имају корист!
Доста држава би волело овакву "привилегију", али код нас морају исфрустрирани да пљују!
(Бојан Илић, 24. novembar 2013 21:04)

Ne bih da ti kvarim egzaltiranost današnjim događajem, ali Južni tok prolazi i kroz Bugarsku, Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Od ovih zemalja jedino je Srbija prodala svoju naftnu kompaniju i sve svoje izvore za oko 400 miliona evra Rusima (cisto poređenja radi, Robne kuće Beograd prodate su za nešto više od 300 miliona) i kupuje gas preko posrednika što je bio uslov ruske strane, čime automatski ljudi u Srbiji nepotrebno gas plaćaju skuplje.

АЛЕКСАНДРА Ј.

pre 10 godina

Изградња гасовода Јужни ток је велики потенцијал за нашу земљу. Осим што ће нам осигурати енергетску сигурност, ова изградња ће скренути велику пажњу на Србију и надајмо се допринети страним инвестицијама, што ће обезбедити такође запошљавање великог броја људи.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Znaci da su i Nemci glupi sto imaju severni tok!? Ajde da objasne europejci kako su to Nemci naseli na ruski gasovod i prevaru? Samo da vam kazem da Nemci uvoze tri puta vise gasa od onog sto drzava potrebuje u industriji i kucanstvu.Za pametne dosta a europejci neka objasne Svabama kako su prevareni i glupi.Ukrajinci su nasamareni slusajuci tzv.Evropu

laf u srcuyx

pre 10 godina

Bravo! I pored svih prepreka Vlada Srbije je uspela da se pristupi i izgradnji.
Pored svih do sada nabrojanih koristi od juznog toka ne treba zaboravati i da njegova izgradnja znaci i placanje manje taksi, pa samim tim i manje opterecenje cene gasa.

Ridiger

pre 10 godina

Veliki dan za srpsku energetiku i privredu (a rekao bih i bezbednost zemlje) - gasovod u kombinacaiji sa gasnim elektranama je mnogo bolje i sigurnije rešenje od bilo koje nuklearke...

Jagoda

pre 10 godina

Rusija je oduvek bila prijateljski nastojena prema Srbiji i to pokazuje ovom izgradnjom da nismo samo u problemima koje su nas zadesile...

ANALiticar

pre 10 godina

Више пута сам се питао чему толика црнина.
(blabla, 24. novembar 2013 19:05)


jesi ti daltonista...ili ti je crko TV
skoro svi su bili u teget odelima

Zdravković

pre 10 godina

Bićemo značajan faktor u regionu jer glavna linija transnacionalnog gasovoda prolazi kroz našu državu, a kasnije linije nastavljaju prema Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Sloveniji i prema Italiji.

Mare

pre 10 godina

Ijaooo, što su našli ugovor za Zoranu. Mnogo značajan. Baš dirljivo. Nešto ne vidim zašto se dokument o proglašenju nečega da je od nacionalnog značaja ne zove odluka nego ugovor i šta su oni tu potpisali :D

Homo politicus

pre 10 godina

Postoji jos jedan bitni momenat u celoj prici oko gasovoda a to je tehnicko-bezbednosni. Celu duzinu gasovosa kao strateski interes RF branice ruska armija na svakom metru gasovoda.

Бојан Илић

pre 10 godina

Нека је са срећом и да Држава и грађани имају корист!
Доста држава би волело овакву "привилегију", али код нас морају исфрустрирани да пљују!

Nikola

pre 10 godina

Super. Pljacka Srbije pocinje. Opet. I po ko zna koji put... Nerodjeni unuci i unuke oprostite nam jer cete vi biti robovi koji ce otplacivati ove nase dugove...

Sparrow025

pre 10 godina

Prvi od preko 400 000 varova koji ce biti izvedeni na gasovodu, koji ce doneti nova radna mesta i poboljsanje standarda u nasoj "osakacenoj" drzavi. I naravno smestiti Srbiju na gasovodnu mrezu, kao jednog od lidera regiona i Evrope.

Natali01

pre 10 godina

Posle dugo godina konačno se nešto pokreće u Srbiji. Ovim projektom rešiće se problemi snabdevanja gasom, a takođe i nezaposlenost će se smanjiti. Ovo je samo početak verujem da će mo i ubuduće imati ovakve pozitivne vesti.

nenad

pre 10 godina

"Odusevljava me Daciceva izjava da mu je cast sto je na celu vlade koja je dovela ovako ogroman projekat u Srbiju. Konacno smo docekali da imamo vlast na koju mozemo da budemo ponosni."
(Nefertiti, 24. novembar 2013 17:07)

Zapravo, ako cemo posteno, za gasovod je najzasluzniji Kostunica. On je ubedio Putina da gasovod ipak prodje kroz Srbiju, iako je bilo predvidjeno da to bude Rumunija. Aranzman je ukljucio i ruski veto na kosovsku nezavisnost. Naravno, sve je to placeno NIS-om, jer niko nista ne radi za badava.

Belosivac

pre 10 godina

Ne verujem da će odjednom Srbija da se preporodi, ali meni je važno da se pokrenula. Biće to dug put i trebaće nam strpljenja,ali nek se radi, to je život.

Sir Giles

pre 10 godina

Još jednom ću ponoviti: Nedostaje samo glas Spomenke Jović da pročita SNS komentare da ugođaj bude potpun.
Sve bre izdajnik do izdajnika! Rusiji bi ste prodali i poslednj ar tuđe zemlje ali će zato vaši buđelari da rastu, a cm napolju viri članska karta.

NOC - U - BELOM - SETENU

pre 10 godina

Ovo je hteo to neko da prizna ili ne istorijski trenutak za Srbiju koji u svakome korektnom gradjaninu Srbije budi srecu i sigurnost da ce nam biti bolje. Ovaj projekat koji je dugo bio osporavan od strane velikog broja kriticara, je konacno zaziveo i danasnjim spajanjem prvih cevi kod Sajkasa otklonile su sve dileme, a nasim gradjanima resava nase kljucne probleme medju kojima je nezaposlenost mozda i najbitnija u ovom trenutku.

boris

pre 10 godina

Najjace svetske drzave : SAD , KINA , ENGLESKA , KANADA , JAPAN , FRANCUSKA , NEMACKA , otpratile su ovo zavarivanje sa velikom dozom zavisti .

Kosta

pre 10 godina

Južni tok je strateški projekat za našu zemlju, jer se njime se obezbeđuje energetska stabilnost, cena gasa kako izjavljuju biće niža, a samim tim proširiće nove proizvodne kapacitete i otvoriće nova radna mesta.

marmelada

pre 10 godina

U ovom trenutku gradjani Srbije mogu biti ponosni na ljude koji su na vlast! Pre svega sve pohvale za Vucica koji je zaista covek od reci! Ovo je sansa da mnogi gradjani koji ne rade i nemaju od cega da zive dobiju posao!

maja

pre 10 godina

au, koliko malicioznosti, kakav smo narod...mozda nama uopste i nije stalo da radimo, da smanjimo nezaposlenost, da dovedemo investitore..

blabla

pre 10 godina

Невезано за текст, а везано за фотографију. Ја не знам, али у нашој традицији је да су људи обучени у црнину када иду на сахрану. Више пута сам се питао чему толика црнина. Па и код пословног облачења постоје различита одела: постоји тегет одело или неке друге боје, да не набрајам (видео сам код Руса и Немаца да и они носе за овакве прилике тако нека одела). А када дама носи црнину, баш делује депримирајуће. Ја волим одела која су "жива", која имају "енергију", "позитивна", маме "осмех" и сл. Ајде ови из обезбеђења, црнина је њихова радна одећа, али свечано отварање са намргођеним фацама, па то је без везе. Где је шампањац? Где је музика? Госпођа Меркел носи те црвен, те зелен, те бели, те жути костим )))): То је живот, а не сахрана )))): И нема оправдања да су фаце намргођене, није живот ђаволштина, већ радост и лепота )))):

Vitta

pre 10 godina

(shone, 24. novembar 2013 18:30)

Blago tebi kada si toliko negativan, bolje uzmi svoju biografiju i idi predaj, da te uposle, rad je dobar za taj tvoj negativizam.

MILENKO

pre 10 godina

Auu,kakva vest,najezio sam se,sigurno ce mi plata skociti za 20,30 posto...ma ne bre za 200,300 posto garant,uzivacemo,nema zime za nas,ju,ju,sto sam srecan,blago nama s'njima...ju,ju sto sam uzbudjen,svasta,svasta...i jos i gosp precednik bio tamo ju,ju...a i drzao govor,ma sta ces lepse...

Miodrag

pre 10 godina

Danasnja slika sa ceremonije otvaranja treba da sluzi za primer da je potrebno malo vise sloge u Srbiji oko bitnih drzavnih pitanja, i da se u buducnosti radi samo u interesu drzave.

to je samo pocetak

pre 10 godina

Nazalost to je samo pocetak i nista vise, videcemo presek izvedenih radova iduce godine u ovo vreme.Svaka cev je devet tona teska i na svaku bar jedan cata mora da brine, danas rekose trecu cifru po redu i najvecu da ce premasiti 1.9 milijardi, to se pokriva iz nerealno visoke cene gasa za Srbiju.

cinik

pre 10 godina

Zao mi je ovih rusofoba, nije im lako danas. Godinama su nas uveravali da ovaj projekat nikad nece ni poceti, sad im ostaje nada da se nece zavrsiti. A i ako se zavrsi, da nece biti gasa. Nada umire predposlednja, sekund pre kraja. Ali im bar greje srce, kad nema gasa.

Kalel984

pre 10 godina

Veliki dan za nasu Srbiju, dan koji ce obeleziti prekretnicu razvoja nase zemlje i uspon privrede. Nadam se da cemo nastaviti sa dobrim potezima za nasu zemlju i ovaj napaceni narod...

Smisao nasuprot marketingu

pre 10 godina

Sve ovo izgleda mi prilično neobično, ali i nelogično. Kako to da gasovod počinje da se gradi od kraja, umesto od početka (na granici sa Bugarskom, kod Zaječara)? Kako to da tehnički direktor izjavljuje da je prečnik cevi 400 mm (40 cm), a da se na slici vidi kako varilac stoji pored cevi čiji je prečnik barem jedan metar (1000 mm)? Kako će izgradnja ovog gasovoda da uposli privredu Srbije, a da niko danas nije pomenuo mogućnosti i kapacitete smederevske železare u pogledu proizvodnje gasovodnih cevi, ili barem čeličnih profila za postolja? I na kraju, niko danas ne pomenu po kojoj ceni ćemo kupovati gas kada se završi ovaj gasovod i da li će ta cena biti značajno niža od sadašnje?

Laki (je malo nervozan)

pre 10 godina

Ne mogu da verujem, kakvi HVALOSPEVI!
Ko da će kroz te cevi poteči "med i mleko"!
Varate se ljudi, teči će gas po tržišnoj ceni, koja će nas u još veću dubiozu gurnuti, a rusija ono što nije uspela da uradi u hladnom ratu, radi sad! Porobljava nas na moderni način! Ne mora mnogo u nazad da se osvrnete, kako je Ukrajina prošla oko one igrarije oko cena gasa? Čini mi se da će mo mi mnogo gore proći, jer kod nas ima većih rusa od samih rusa!

Tresh romantizam

pre 10 godina

UGOVOR POTPISALI BORIS TADIC I MEDVEDEV 2008. godine, prema tome nije ga ova Vlada uopste dovela u Srbiju.
Naravno ti mozes i dalje da budes ponosan ovom vlascu,tvoje privatno pravo.
(losa informacija, 24. novembar 2013 18:19)
Davoljno govori sve da sledećih 4 godine ništa nisu uradili.

Hipnotiziran

pre 10 godina

Srpski i ruski narod jesu bliski, bratski narodi, ali ne bi trebalo brkati ljubav i interes. Projekat Južni tok, je od izuzetnog ekonomskog i privrednog interesa za Rusiju i za Srbiju. Ovim projektom Srbija može mnogo da dobije, posebno gledano na duže staze.

anonimus

pre 10 godina

"Dugo ste čekali, počnite", rekao je Nikolić koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

hahahahaha...

Musa Express

pre 10 godina

Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - - nalazi "Insajdera" pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

Ne mogu da verujem, pa izgleda mi na momenat da se tu nesto desava sa ekonomijom u Srbiji pa procitah i ovo. Jel to niko ne zna zasto se otvaraju firme u Svajcarskoj koje posluju u Srbiji? kakve veze imaj sa Svajcarskom? Jedini razlog je da bi se moglo loviti u mutnom, niko nece moci saznati koliko novca prolazi i kud novac ide, jer takav je Svajcarski zakon. Usput Svajcarska dize sumu novca za najmljenje kancelarija koje su obicno pro forma, i zvrje prazne i sumu za porez koji je mani nego na drugim mjestima.
Pa svuda se drzave bore protiv ovakvih konstrukcija koje privatne firme pokusavaju napraviti a u Srbiji takve firme otvara drzava?? Jel vam sad jasnije? Da je neko iz normalne drzave napravio ovakav ugovor, parlament bi ga momentalno skinuo i poceo bi proces protiv svih uvaljenih u posao. A tu se slavi …tugo...

kukuruz

pre 10 godina

Najzad da neko radi za dobrobit naseg naroda. Prosle su godine i decenije i pojavio se lider koji ne prica nego radi. A zaposlio je stotine u IT High-tech tehnologijama koji perfetno rukuju znacima + i -. I pisu orginalna naucna zapazanja na zadatu temu. U potpunosti proizvod domace pameti.
Ovoga svetlog jutra kineski zavarivaci zavarili su rusku cev, sa slovenackim elektrodama, na plodnoj srpskoj zemlji koja je pravedno oduzeta domacim vlasnicima po popularnim cenama. Bice para za energetsku stabilnost i kuche u Svernom Londonu, i nocne klubove u Monte Karlu. Sta ce pare onome ko ne ume carski da ih potrosi. Sto jes - jes najbolji je ...

Baja Patak

pre 10 godina

Skoro sam gledao dokumentarac u kome americke firme pokusavaju da nametnu vladi Gane slican plan za ekploatisanje i transport nafte. Naravno porez bi zaobisao Ganu, off shore, Svica i slicni marifetluci.
Novoizabrani ministar ih ladno otkaci i nakon sto su mu poceli prijetiti samo im postavi uslove i rece: Sta vi mislite da smo mi ludi? Pa i ja sam se skolovao u Americi! I posao stade na godinu dve dok Ameri ne skontase da ih ne mogu potkupiti, kao sto su to prije uradili u vezi eksploatacije zlata.

A vidi ovo…pa da bar firma bude otvorena u Rusiji, pa da oni vide korist od poreza ali ne u Svici. Ne moze u Rusiji jer i drugi bi oligarsi poceli da rade isto, ali neda Putin da se skriju od poreza. Ali ima Srbija , tu se moze kako ko hoce. Sta mislite koliko koferce se nosi u Cirih kad se deli plen? I da li onda let vodi ka Kajmanskim otocima ili Devicanskim otocima, ili mozda ka Lihtenstajnu?

Bojana

pre 10 godina

Danasnja ceremonija otvaranja pocetka radova na projektu Juznog toka je najveci projekat u zadnjih dvadeset godina. Srbija ce napokon krenuti napred i ovaj narod ce poceti pomalo da gleda u buducnost.

ZoranNS

pre 10 godina

Zavariše nas Rusi sa NISom a sada i sa "Južnim tokom", čije sedište je u Švajcarskoj, koje veze ima Srbija sa tim, osim što je vlasništvo Rusko, to im garantuje 49:51 posto. Nije dobro slaviti posao na početku, bolje slaviti na krajiu posla, ako ima za to razloga.

Dimitrije

pre 10 godina

"Ovoj generaciji je pripala čast da ispiše tu novu stranicu u istoriji vekovnog prijateljstva i saradnje dve zemlje", poručio je predsednik Srbije.""
E pa drago mi je da sam deo te generacije i generacije koja je glasala za one koji su osvetlali obraz našoj generaciji.

neutralan

pre 10 godina

Necuveni Theatar,predstava za naivne,zavedene i clanove partija na vlasti.
Sta ce ovaj narod od toga imati,videce se,ali ne bih dao tome sada toliki
znacaj kao ovi jer oni to jer nemaju prave rezultate! Cist populizam!!!

Dimitrije

pre 10 godina

Drzavni vrh i prijatelji iz Rusije danas su upisali novo slovo na putu buducnosti Srbije. Zelim da pruzim podrsku daljim nastojanjima drzavnog vrha da se vratimo na pravi put za dobrobit svih gradjana Srbije.

alxxl

pre 10 godina

sve je to jako lepo i jado dobro, sem par stvari.

cevovod ne gradi rusija, nego ga plaćaju države kroz kojih prolazi. mi ćemo morati garantovati i protok za ruse, a faktički cevovod nećemo imati u vlasništvu. iz transfera ćemo malo toga videti, najmanje para. što se tiče cevovoda, ne grade ga rusi, jer nije isplativ, i ako uzimamo u obzir trenutnu cenu gasa i trenutnu potražnju, nikad neće ni biti isplativ. čestitamo nama, što ćemo plaćati nekome da bi kasnije mogli još više da plaćamo.

goca

pre 10 godina

o značaju ovog južnog toka govori i samo prisustvo vrha Srbije. Ne mogu preskočiti da je ovo sve zasluga sadašnje vlade koja se istinski potrudila a i predsednika da se obezbede svi uslovi da današnji dan što pre bude. Tako su nestale sve sumnje o pokušaju miniranja ovog sporazuma.

General poručnik

pre 10 godina

Dočekali smo i taj dan da se krene sa realizacijom gasovoda Južni tok. Srbija kreće u nove radne pobede u novu bolju i lepšu budućnost.

Торонтал

pre 10 godina

Još je rano za radovanje. Trilateralni agenti mogu već sutra sa sekirama da razbijaju cevi, sve u ime demokratije i njihove brige za Srbiju.

crni domino

pre 10 godina

Molim vas javite mi sutra da li je nekome bilo hladno dok je vario, i da li za to zna direktor Srbijagasa u Svajcarskoj.
Toma nam nista ne rece da li se i u Svajcarskoj proslavlja pocetak radova, tako znacajnih za napaceni narod Srbije koji ce se prosvetliti i ugrejati na ruskom gasu kao Ukrajinci i Rusi!?
A skladiste u Banatskom dvoru Bajatovic ce sam da zavrsi jer ga je zapoceo pre 4 godine. O njegovim uspesima toma nista ne rece!

objavite nesto

pre 10 godina

„Trasa Južnog toka menjana je nekoliko puta. Energetičari ocenjuju da se to deševalo isključivo iz ekonomskih razloga, jer pojedine zemlje nisu želele da finasiraju taj projekat, uz obrazloženje da je to obaveza ruske strane“, rekao je naš novinar.Bugarska je sa Rusijom sklopila najbolji ugovor. Za gradnju gasovoda data je koncesija, a Bugarska kasnije postaje vlasnik. Gas za tu zemlju biće najjeftiniji.Srbija je jedina zemlja koja neće biti većinski vlasnik gasovoda. Analitičari smatraju da je to posljedica politike koja je vođena u vrijeme kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Kostarika

pre 10 godina

Ovo je svakako dobra poruka i buducim investitorima da dolaze u nasu zemlju. Vec se pokazuje, kroz otvaranje na hiljade radnih mesta, koliko je ovo znacajno za Srbiju, a vreme ce tek pokazati nova znacenja ovog poduhvata.

mercedes

pre 10 godina

U ovom trenutku gradjani Srbije mogu biti ponosni na ljude koji su na vlast! Pre svega sve pohvale za Vucica koji je zaista covek od reci! Ovo je sansa da mnogi gradjani koji ne rade i nemaju od cega da zive dobiju posao!

losa informacija

pre 10 godina

"Odusevljava me Daciceva izjava da mu je cast sto je na celu vlade koja je dovela ovako ogroman projekat u Srbiju. Konacno smo docekali da imamo vlast na koju mozemo da budemo ponosni."
(Nefertiti, 24. novembar 2013 17:07)

UGOVOR POTPISALI BORIS TADIC I MEDVEDEV 2008. godine, prema tome nije ga ova Vlada uopste dovela u Srbiju.
Naravno ti mozes i dalje da budes ponosan ovom vlascu,tvoje privatno pravo.

Introspekcija

pre 10 godina

Veliki dan za Srbiju i jedna o najkvalitetnijih projekata u Srbiji, uz Air Serbia, koji ce doneti puno radnih mesta i povuci jos investicija

Himalajski jeeeeeeeeeeti

pre 10 godina

Gde su sad naši vajni istraživački mediji?
10 dana nas bobarduju vestima da Mihajlovićka nije pozvana, pa da će biti pozvana,ali neće govoriti,a sad odjednom prenose njen govor .!?

METEOR

pre 10 godina

Kako su ga započeli, tako će ga završiti.... Virtuelno. Dal da se zalud nadamo da je i onih 1,9 milki u monopolskom novcu...
(ludaja s dva kraja..., 24. novembar 2013 17:03)

Ne vredi ti ni tebi ni onima koji stoje iza tebe,došao je konačno kraj mrcvarenja Srbije od strane zapada.Ti ili si budala kad ovako daješ komentar,u šta ja nikako ne verujem, ili si ona opasno zla snaga koja pošto poto želi da ostavi Srbiju u smrtnom zagrljaju zapada.Čuvaj te se MI dolazimo kao tajfun.

CrljenaC

pre 10 godina

Jeste da nesto ne voli politicare al se radujem ovakvim njihovim slikama. Samo nek rade nesto sto ce dovesti do novih radnih mesta. Kad si mladji, sve ti je na "lako cu", a onda shvatis da si nista bez radnog mesta, bez prihoda. Ni da maknes.
2 500 novozaposlenih, malo li je u zemlji kao nasa.
Nek nam je sa srecom pa da je sto vise ovakvih desavanja.

sila

pre 10 godina

šta će ovde biti love za drpisanje,al‘ mi žao sns-ovaca,malo će se oni omastiti,sps i bajati i kgb su glavni,zato vajna ministarka suze roni,suza suzu stiže,trilaterala pukla,klub se zaklobučao,zavesa pada,izgubljeno poverenje,Bogu se pomoli.

Mafin

pre 10 godina

Ovo je istorijski trenutak koji u svakome budi srecu i sigurnost da ce nam biti bolje jer ovaj projekat resava nase kljucne probleme medju kojima je nezaposlenost mozda i najbitniji.

hogar

pre 10 godina

Prvi put u zivotu vidim da ce ovom narodu biti bolje i da se u ovoj drzavi radi na tome,svaka cast ljudima koji su omogucili nrodu da dobiju nesto ovako vazno!

kuy

pre 10 godina

Dočekali smo i taj dan da se krene sa realizacijom gasovoda Južni tok. Srbija kreće u nove radne pobede u novu bolju i lepšu budućnost.
(General poručnik, 24. novembar 2013 18:21)

Sta sad krece,tek?! Pa ja mislio da smo odavno vec u lepsoj buducnosti. Ono polovni avion,arapi i to. Nisam znao stvarno. Evo od sada mi je lepsi zivot i buducnost. Jadnici! DSovci rusili ali cutali a ovi jos prave narod ludim. Nego,kad ce kanal?

komentar

pre 10 godina

Bas lepo otvaraju se nova radna mesta (varioci, projektanti, marketing, prodaja). E sada deo profita od prodaje ruskog gasa neka se ulozi u istrazivanja eksploatacije domaceg gasa iz skriljca pa da se zaposle i istrazivaci, rudari i hemijski inzenjeri sa fakultetskim diplomama i doktoratima. I ujedno da Srbija ne zavisi samo od uvoza ruskog gasa nego da pokusa da osvoji proizvodnju i domaceg gasa. Cestitke!

slavodobitnik

pre 10 godina

ove odma u bukagije,pa u aps,jerbo kad se nakradu,ko će da ih povata,preventiva je zakon,a ovo je društvo šareno,ne možeš omanuti,putera nikom ne fali....

Zoki

pre 10 godina

Ovo je dobra vest i za Srbiju, i za region, i za Rusiju - ali i za Evropsku Uniju. Loša je jedino za Ukrajinu, jer se smanjuju mogućnosti za ucenjivanje.
Sve sa kompanijom registrovanom u Švajcarskoj, ruskim zakupom kompletnog kapaciteta za sledećih 25 godina - Srbija će opet dobijati nekih dvesta miliona dolara godišnje od tranzitnih taksi. Za zemlju sa budžetom od 12 milijardi dolara to su jako lepe pare. Tokom sledeće dve godine dvadesetak hiljada ljudi će raditi i dobijati platu. Uvek će biti kritičara i sigurno je da uvek postoji nešto što je moglo da se napravi bolje - ali mislim da Srbija treba da bude zadovoljna.

Gugldok

pre 10 godina

Dugo smo cekali na taj Juzni tok, zar je bilo toliko tesko zapoceti izgradnju istog? Naprednjaci izgleda ne samo da pricaju, nego ipak nesto i rade.

JovanaS

pre 10 godina

Vrlo sam srecna kada vidim da je zapoceto sa izgradnjom Juznog toka jer ce to ne sumnjivo pobljsati nase odnose sa Rusijom prvenstveno, a i ostvaricemo bolju saradnju sa susedima jer izgradnjom Juznog toka i susedi imaju koristi.

Kala

pre 10 godina

Investicije su jedini nacin da napredujemo. Ko god zeli da ulaze u razvijanje nase privrede, dobrodosao je. Vreme je da se i Srbija podigne sa dna.

Vankuver

pre 10 godina

Odgovor Brankici na pitanje postavljeno u insajderu:

Razlog iz kojeg je firma registrovana u Svakcarskoj je zato sto EU ne dozvoljava da iko ima vise od 49% u firmama. A zasto je Rusima dato 51%? Pa iskljucivo iz geopolitckih razloga. Njima nije potrebno da u svakoj zemlji imaju 51%, jer je to jedna cijev koju mogu bilo gdje "zatvoriti" kad im se cefne a za to je dovoljna jedna. E sad. Od svih država u regionu Srbija gaji najveće simpatije prema rujama pa je logicno da ce najlakse tu malverzaciju uraditi bas tu. Apsolutno citava Evropa je energetski rob rusije i to su malo vece mace pd Srbije. Ali ne vidim da to treba gledati sve kao bas toliko lose jer u svemu tome i Srbija sama dobija "dio" moci koji je u proporcijalnosti sa brojem stanovnika OGROMAN. Samo ljudi koji ne vide makro situaciju nikada nece ni shvatiti i protivi ce se bilo cemu svakako. Svaka cast redakciji ako piste komentar....

Marko Nikolic

pre 10 godina

Nisam glasao ni za DS ni za SNS...Ali ova investiciju su potpisali ljudi iz DS-a...Da se ne zaboravi...A vi pre nego sto pocnete da lupate minuse proverite ako vec imate internet...Ova vlada je populistcka i kraj ce to i dokazati...Kite se tudjim perjem sa onim sto je dobro a umeju da itekako ponizavaju tudji neuspeh a pri tom nisu doveli jednog veceg investitora sami...

majstori majstori

pre 10 godina

Konacno projekat koji na duge staze pomaze da se resi najveci problem u nasoj zemlji-nezaposlenost.
(Elizabeta, 24. novembar 2013 17:09)

E sestro Elizabeto..ova ti je jaca…bas je cjevovod nekome rijesio problem zaposljavanja…pa mogu se nezaposleni uvaliti duz cjevure i gledati u nju..da ne sjede kuci nezaposleni...

Bonitta

pre 10 godina

Zasto je ovaj projekat duplo skuplji? Realna cena je oko 1 milijarde eura. Nemci (WINGAS) su izgradili sa Rusima (GAZPROM) dva gasovoda u Nemackoj kao nastavke Severnog toka: OPAL i NEL. Oba su bila istog precnika kao i Juzni tok i oba su bila malo duza od Juznog toka. I duplo jeftinija. Kako je to moguce?

Duci0167

pre 10 godina

Hajde SNS internet smaraci,krenite sa pateticnim hvalospevima. Moram se raspitam malo oko te vase IT ekipe zaduzene za smaranje. Odma se okupite ko musice ...

Ekistika

pre 10 godina

Južni tok, jedan od poletnih investicija u Srbiji sa velikim brojem radnih mesta. Nadam se da je ovo dobar nagoveštaj većeg broja investicija.

Tufnica

pre 10 godina

Spajanje cevi predstavlja samo simbolican pocetak gradnje ove velike stvari po Srbiju. Ovo je vazan korak po Srbiju. Konacno posle dugo godina stagnacije i propadanja , nesto i da se pokrene. mozda neki ljudi trenutno nisu svesni znacaja Juznog toka, ali, polako, sve ce se to uskoro vidnije znati.

Komša

pre 10 godina

Drago mi je što će glavno čvorište na balkanu biti u Srbiji.To upravo predstavlja poverenje od Ruske strane, a ujedno i pokazatelj ostalim investitorima da Srbija postaje pouzdano tle za investiranje.

ana

pre 10 godina

Ovo su investicije koje smo dugo čekali. Ni jedog trenutka ne sumnjam da će naše firme ovu izgradnju shvatiti kao veliki i odgovoran proces i ponašati se u skladu sa tim. Jedna niva veza koja će nas sa Rusijom spajti još bolje.

Jednom BOT uvek BOT

pre 10 godina

Ovaj projekat je dokaz neraskidive veze Ruskog i Srpskog naroda. Neka je sa srecom pocetak radova.
(Aleksandar, 24. novembar 2013 17:05)

Ovaj projekat je dokaz nesagledive gluposti srpskog naroda i drzave.Svi ali bas svi su se izborili za bolje uslove,samo mi smo prihvatili 49%,sediste firme u Svajcarskoj,da izvodjaci budu Kinezi i Rusi...ma sno sna!

A najveca je fora sto je ovo samo marketinski trik,ne zna se ni tacna trasa gasovoda,ni tacan projekat,ne znaju se ni izvori finansiranja,ni rokovi gradnje...

Ovo je namenjeno vama idolopoklonicima,naivnim i ogranicenim ljudima.

Milica

pre 10 godina

Dugogodisnje prijateljstvo sa Rusijom, danas je jos jednom pokazano na delu. Nadam se da ce i u buducnosti biti vise ovakvih projekata.

Old Shatterhand

pre 10 godina

Polako i sigurno Rusi instaliraju svoje oligarhe, dok nasi oligarsi su njima domacini i naravno teze da budu kao Ruski oligarsi. Pojma nema Srbija u sta se uvaljala ali dobro je da nece nam biti dosadno u narednim godinama. Bitno je da u Svajcarskoj je SPS osnovao firmu za pljacku i po Srbiji gradi takodje SPS cevovode, dok gas koji potrosi srpski potrosac procente placati takodje SPS-u koji je osnovao firmu RST u Zenevi. Bitno je da se ulizujemo Putinu i da srece i radosti nece nam biti kraja sa ovim projektom. Tito je ziveo i radio i ima zenu i dete u toj Rusi pa je rekao njet Staljinu, ljudi bre.? Podpsnici Warsavskog pakta su jedva iscekali da pobegnu u "braca Rusa". Istorija je cudo jedno, tek buducnost.!?

PS. Polako ali isgurno ce Srbija saznati da sa Rusima nema igrarije, ono sto njima pipada ce uzeti a ono sto Srbija misli da njemu pripada to naravno ce SPS, SNS i bratilja uzeti na privatne racune. Juzni tok je najvece sisanje drzavnih para i gradjana kada protekne gas. Ne kazem da ovo nije korisno daleko od toga, nego kazem da je ovo vrhunac kriminala pocev da Srbija ima 49% do Rusi 51% u zajednickoj firmi koja je nadlezna za protok gada i instalaciju iste kroz nasu zemlju. Bice veselo. Ali racun za gas sve trpi hahahha :D

repus

pre 10 godina

на шта ли ће да испадне ово ово неће да буде добро осећам за нас грађане србије све ће државе добијати неку апанажу а по обичају ћемо само ми морати да плаћамо по кубику проток који иде преко нас чим је рачун отворен у швајцарској имам осећај за нас обичан народ да је било боље да нас је ова траса цевовода заобишла пре десетак година у аранђеловцу су се сви радовали гасу после годину две сви су се вратили на стари начин грејања јел је испала превара са ценом

Boljšoj

pre 10 godina

Ova investicija će,uprkos neutemeljenim kritikama opozicije,pomoći ljudima u našij zemlji.Biće upošljeni naši građevinci,a indirektno lokalne firme i proizvođači,a sa druge strane, mesta kroz koja će ići gasovod će prosperirati u svakom smislu.da ne pominjem da će,po završetku radova Srbija imati koristi zbog smanjene cene gasa.Tako da stvarno ne vidim razloge za kritiku.

ž

pre 10 godina

zašto niko od nadležnih neće da kaže da će največi deo posla na cevovodu odraditi kinezi,da će im nadglednici biti rusi,da će za naše ljude biti malo posla.Zašto se to krije,što se ugovori ne pokažu...

ludaja s dva kraja...

pre 10 godina

Kako su ga započeli, tako će ga završiti.... Virtuelno. Dal da se zalud nadamo da je i onih 1,9 milki u monopolskom novcu...

Toksičnost

pre 10 godina

Najlakše je onima kojima je jedini cilj kritikovati. Potpisan je sporazum o izgradnji Južnog toka kroz Srbiju - nije dobro, da sporazum nije potpisan, opet ne bi valjalo. Teško je udovoljiti ljudima...

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Nesto sam malopre cuo. Da li su to bili srpski ili ruski varioci? Ako je ovako pocelo, nema tu vajde za nas. SNS je tu da rasproda sta je ostalo i odglumata medju patriJotama pa posle zdravo. Ljudi, sto god je na sva zvona vikano ,,bas je to dobro za nas" ispalo je suprotno. Secate se kako je bila fama dolaze rusi bice cena goriva skoro kao voda. Da su rusi valjali Tito bi bio za njih.

Wiener

pre 10 godina

Kakva farsa od sns sa uzmi kredit da im napravimo gasovod a oni ce da prodaju po ceni koju nemogu dobiti u Nemackoj.Danas je cena gasa koju kupujemo od Rusa mnogo skuplja nego u nemackoj.Ruse interesuje profit a ne braca,nikako da shvatimo.Ovaj projekat rade ne iz ljubavi vec ekonomskih razloga sto je u redu ali mi to ne shvatamo ili hocemo da drzimo narod u zabludi.Rusi prijatelji.Kad i gde?A tek tv prenos stvarno to nema ni u S.Koreji.Pa naredba na sred ravnice Sajkasi;VARI.Ko namsve ispira mozak?

Despot

pre 10 godina

Predsednik Srbije, clanovi Vlade i prijatelji iz Rusije danas su upisali novo slovo na putu buducnosti Srbije. Zelim da pruzim podrsku daljim nastojanjima drzavnog vrha da se vratimo na pravi put za dobrobit svih gradjana Srbije.

Despina

pre 10 godina

Južni tok od danas menja geostrateški položaj Srbije. Južni tok spaja istok sa zapadom. Srbija je zauvek obezbedila neutralnost, razvoj ekonomije, privrede, razvoj polimerne industrije koja će omogućiti razvoj najnovijih inovacionih tehnologija, prvući će naučnike iz celog sveta, a broj nezaposlenosti gotovo da neće biti.Čestitam vladi Republike Srbije i Rusije na početku izgradnje Južnog toka. Ovo je veliki dan Srbiju i njen razvoj.

Nefertiti

pre 10 godina

Odusevljava me Daciceva izjava da mu je cast sto je na celu vlade koja je dovela ovako ogroman projekat u Srbiju. Konacno smo docekali da imamo vlast na koju mozemo da budemo ponosni.

zur'an

pre 10 godina

Poceli su radovi na velikim infra strukturnim radovima koji ce svima doneti korist ali poceli su i komentari koji svima sem komentatorima donose stetu a njima radost.Takvi smo.
Kako se zove prvi varilac? Uci ce u istoriju.

lemi

pre 10 godina

kako sa nase strane sve ugovore potpisuje ovaj Bajatovic a kod njih sve razliciti ljudi. Odma se iz toga vidi kakva je kod nas situacija a kakva u razvijenim zemljama!

Gospava

pre 10 godina

Danasnja ceremonija otvaranja pocetka radova na projektu Juznog toka je najveci projekat u zadnjih dvadeset godina. Srbija ce napokon krenuti napred i ovaj narod ce poceti pomalo da dise.

Шејатанов ратник

pre 10 godina

Хвала Русима што су нам пружили прилику да и ми -заврнемо- Европу. :) Шалу на страну, одличан пројекат, нек је са срећом!

nidža

pre 10 godina

“Ministarka nepoželjna na otvaranju Južnog toka”
“Ministarka Zorana Mihajlović može da dođe na otvaranje radova na Južnom toku, ali ne može da govori” – medijski naslovi zadnjih dana! Govore o vremenu u kom živimo i medijima koji su slobodni!

potporucnik

pre 10 godina

Koliko losih komentara na ovako lepu vest, covece!!!
Mozda nije idealno za nas, mozda je moglo bolje da se izpregovara, ali gotovo!
Puno koristi cemo imati od ovoga: zaposljavanje nasih ljudi, energetska stabilnost, bicemo tranzitna zemlja, jeftin kredit za izgradnju sa grej periodom do zavrsetka radova, sigurnost investicije jer je otkupljen tranzit za narednih 25godina,....Zasto toliko zla i besa?!!!!

stefon

pre 10 godina

bas me zanima sta imaju dezurni kriticari i ostali skeptici da kude povodom ove izuzetno velike investicije,ako ne i nejvece u posl;ednje tri ili cetiri decenije.

kako vas nije sramota?

pre 10 godina

И дакле напредњаци полако почињу са испуњавањем својих обећања.Значај јужног тока је немерљив за Србију,како у економском тако и војно-политичком значају.Овај почетак, је уједно и пораз оних снага које су желеле пропаст Србије.
(Србија устаје из блата, 24. novembar 2013 16:57)

Bla,bla,bla.
Koje su bre obecanje ispunili?!
NIJEDNO!
A ovaj Juzni Tok niti su oni zapoceli niti su oni obecali.

p.s. Inace ovo je samo jedan var na jednoj cevi,nema od ovoga nista u narednih 100 godina.

Igor

pre 10 godina

Posto ste vec na portalu b92 propratite malo njihovu emisiju insajder koja se pozabavila temom "Juzni tok". Ne bih htio ugnjetavati vas optimizam ali Srbija nece dobiti ni priblizno onoliko koliko ostale zemlje kroz koje prolazi navedeni vod. Lijepo je biti brat sa Rusima jer su oni alternativa na sve odvratniji proamerički zapad ali u ovom slucaju su Rusi iskoristili Srbiju bez milosti, a domaca politika je na to pristala.

Svetozar

pre 10 godina

Danasnja slika sa ceremonije otvaranja treba da sluzi za primer da je potrebno malo vise sloge u Srbiji oko bitnih drzavnih pitanja, i da se u buducnosti radi samo u interesu drzave.

sasa jokic

pre 10 godina

Osiromaseni Uranijum@ Evropska Unija poklonila je Srbiji 5 milijardi bespovratno, ponavljam, poklonila! Nemoj da komentarises kad nisi obavesten. Trenutno su najveci investitori u Srbiji Italija, USA, Norveska i Nemacka.
Naravno potrebne su investicije iz celog sveta, ukljucujuci i ove iz Rusije, UAE i Kine, ali ne mozes posle 13 godina (koliko je trebalo ovim poslednjima sa Istoka da nesto uloze, jer NIS ne smatram investicijom, to je najveca prevara od strane DSS-a, kada smo Rusima predali energetske resurse) da pricas kako zapadne zemlje nisu nista ulozile?

dušan

pre 10 godina

Više bih voleo da su zavarene poslednje cevi,ali nema sumnje da je ovo veliki projekat koji Srbiji može doneti mnogo dobroga na polju energetske stabilnosti i smanjenju nezaposlenosti.

smarter

pre 10 godina

Kritika bez osnova, koja se temelji na nekim irelevantnim cinjenicima i nije kritika, vec izrazavanje nezadovoljstva na pogresnom mestu i u pogresno vreme. Ovo nikako ne sme biti tema za omalovazavanje i osporavanje uspeha pojedinaca a u isto vreme uzdizanje nekih drugih. Ovo je zasigurno za dobrobit Srbije.

Zorana

pre 10 godina

Ovakav projekat smo vec dugo cekali, ali eto docekali smo ga. Ovim cemo zauvek resiti probleme snabdevanja gasom, verujemo da ce i cena biti pristupacnija. A u ostalom, smanjice se broj nezaposlenih. Sve pohvale vlastima koji su nam sve to omogucili.

osiromaseni uranijum

pre 10 godina

"U gradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji biće uloženo 1,9 milijardi evra."
I to bez subvencija drzave za radna mesta, koja se redovno od nasih para daju zapadnim kompanijama, cime one nemaju nikakve troskove za plate 3-5 godina. Ovo je daleko najbolja i najzdravija strana investicija u Srbiju, prakticno ciste pare za drzavu u buducnosti. E sad, ako se uzme u obzit Juzni tok, Koridor 11 koji bi da graze Azeri, JAT- Emirati, most koji grade Kinezi, pare koje su Rusi spremili za zeleznicu (700 M) a koje ni zuti ni SNS ne smeju da pipnu, ja pitam: gde su te zapadne investicije? Sem onih, naravno, koje su sracunate na isisavanje para, a nakon kojih Srbiji ne ostaje nista sem siromastva, unistenog Sartida i stranih banaka koje nam deru kozu s ledja.

fejt

pre 10 godina

Ali zaista nema mesta bilo kakvom osporavanju...nema argumenata koji bi isli u korist misljenju kojim bi se ovakav projekat smatrao nekorisnim za Srbiju.
Negodovanja mogu biiti samo rezultat veoma ogranicenog rezonovanja realnosti.

Z

pre 10 godina

jedan od cirkuskih dana u mome kraju,čak ga i tv prenosi,ugledah puno pantrijota,zaslužnih tapšača,udarnika uvlakača,ta ja ću stidan biti zadugo,kakvi me samo gaze papci.....

Helios

pre 10 godina

1. Već ga napumpaše od 1.7 na 1.9 miljardi! a realna cena je otprilike 20-25% te sume! Već prva lokacija prebetonirana je nepotrebno barem 3 puta i sve će biti tako, krljačina otimanja love.
2. To je jedna gomila cevi. Ne običnih već vrlo specifičnih, skupih, zahtevnih - ali, ipak samo cevi. One se prave posebnim kalup-hvataljkama od čelika strogo kontrolisanog kvaliteta.
2A - znalo se unapred te je bila izuzetna šansa da se tu uposli Smederevska Železara. Uloženih par miliona za osposobljavanje i potrebnu opremu za proizvodnju cevi vratilo bi se pedesetostruko! Ali toga niko da se seti, ni u železari, ni u SrbijaGasu, ministarstvima ni silni Megatrend stručnjaci. Neverovatno kakav stepen indolencije i idiotizma!
2B - sad pregovaraju sa nekim sibirskim fabrikama o nabavci; em prekasno em od pogrešnog proizvođača.
3. Trasa ne samo što nije određena nego je nabadaju levom nogom. Nemaju pojma kuda trasu ni kako izvesti geografsku, geološku, infrastrukturnu i svaku drugu GIS i CAD optimizaciju. Ma ne znaju šta znači reč optimizacija uopšte! Pravo leglo SPSa koji čine barem 2/3 zaposlenih!
4. ruski kadrovi, već podučeni otužnom praksom u NISu, već se bahate i gazduju, nameštajući poslove i beneficije, nestručni, preplaćeni i bez plaćanja poreza u Srbiji!
5. Loši ugovori, struktura vlasništva, krediti itd. znače samo jedno: prvih 20 godina dobit će imati samo Rusi i SPS; jedina korist Srbiji - da neće više kao sada Mađari da nas otkidaju od cene tranzita za gas.

Србија устаје из блата

pre 10 godina

И дакле напредњаци полако почињу са испуњавањем својих обећања.Значај јужног тока је немерљив за Србију,како у економском тако и војно-политичком значају.Овај почетак, је уједно и пораз оних снага које су желеле пропаст Србије.

picasso

pre 10 godina

Jedan od retkih ozbiljnih strateskih projekata, osmisljenih sa odredjenom vizijom i osecajem za trajni i odrzivi razvoj Srbije, za njene nacionalne interese i sigurnu buducnost uz povezivanje sa jednom velikom silom (koja se prema nama UVEK bolje i ljudskije odnosila nego nasi zapadni "prijatelji"). Zasluga za takav upliv novca, energije i geostrateskog kapitala za buducnost pripada samo i iskljucivo Kostunicinoj vladi, ma ko se danas kitio tudjim perjem. Gasni sporazum, uz donosenje Ustava Srbije, su kost u grlu svim prozapadnim snagama koje se direktno ili indirektno zalazu za teritorijalno komadanje Srbije i njeno potpuno ekonomsko-kreditno ropstvo.

Kutuzov

pre 10 godina

Ovo je ogromna investicija koja će doneti mnogo dobra Srbiji,iako se opozicija trudi da prikaže suprotno.Mnogo ljudi će se zaposliti direktno,a i indirektno za taj projekat,bićemo centar gasnog sistema za ovaj kraj Evrope i cene će biti daleko povoljnije nego na drugim krajevima kontinenta.

DeskoB

pre 10 godina

Cestitam! Cestitka je upucena za sve ono sto Srbiju ocekuje povoljno, a prouzrokovano ovim projektom: cestitka za nove investicije koje ce doci, cestitka za sigurnost koju ce imati u snabdevanju gasa, nize cene, nova radna mesta.... Nije ovo samo cestitka za pocetak, vec cestitka sto ovim projektom Srbija ima i lepu i sifurnu buducnost.

Helios

pre 10 godina

1. Već ga napumpaše od 1.7 na 1.9 miljardi! a realna cena je otprilike 20-25% te sume! Već prva lokacija prebetonirana je nepotrebno barem 3 puta i sve će biti tako, krljačina otimanja love.
2. To je jedna gomila cevi. Ne običnih već vrlo specifičnih, skupih, zahtevnih - ali, ipak samo cevi. One se prave posebnim kalup-hvataljkama od čelika strogo kontrolisanog kvaliteta.
2A - znalo se unapred te je bila izuzetna šansa da se tu uposli Smederevska Železara. Uloženih par miliona za osposobljavanje i potrebnu opremu za proizvodnju cevi vratilo bi se pedesetostruko! Ali toga niko da se seti, ni u železari, ni u SrbijaGasu, ministarstvima ni silni Megatrend stručnjaci. Neverovatno kakav stepen indolencije i idiotizma!
2B - sad pregovaraju sa nekim sibirskim fabrikama o nabavci; em prekasno em od pogrešnog proizvođača.
3. Trasa ne samo što nije određena nego je nabadaju levom nogom. Nemaju pojma kuda trasu ni kako izvesti geografsku, geološku, infrastrukturnu i svaku drugu GIS i CAD optimizaciju. Ma ne znaju šta znači reč optimizacija uopšte! Pravo leglo SPSa koji čine barem 2/3 zaposlenih!
4. ruski kadrovi, već podučeni otužnom praksom u NISu, već se bahate i gazduju, nameštajući poslove i beneficije, nestručni, preplaćeni i bez plaćanja poreza u Srbiji!
5. Loši ugovori, struktura vlasništva, krediti itd. znače samo jedno: prvih 20 godina dobit će imati samo Rusi i SPS; jedina korist Srbiji - da neće više kao sada Mađari da nas otkidaju od cene tranzita za gas.

Z

pre 10 godina

jedan od cirkuskih dana u mome kraju,čak ga i tv prenosi,ugledah puno pantrijota,zaslužnih tapšača,udarnika uvlakača,ta ja ću stidan biti zadugo,kakvi me samo gaze papci.....

Kutuzov

pre 10 godina

Ovo je ogromna investicija koja će doneti mnogo dobra Srbiji,iako se opozicija trudi da prikaže suprotno.Mnogo ljudi će se zaposliti direktno,a i indirektno za taj projekat,bićemo centar gasnog sistema za ovaj kraj Evrope i cene će biti daleko povoljnije nego na drugim krajevima kontinenta.

losa informacija

pre 10 godina

"Odusevljava me Daciceva izjava da mu je cast sto je na celu vlade koja je dovela ovako ogroman projekat u Srbiju. Konacno smo docekali da imamo vlast na koju mozemo da budemo ponosni."
(Nefertiti, 24. novembar 2013 17:07)

UGOVOR POTPISALI BORIS TADIC I MEDVEDEV 2008. godine, prema tome nije ga ova Vlada uopste dovela u Srbiju.
Naravno ti mozes i dalje da budes ponosan ovom vlascu,tvoje privatno pravo.

Шејатанов ратник

pre 10 godina

Хвала Русима што су нам пружили прилику да и ми -заврнемо- Европу. :) Шалу на страну, одличан пројекат, нек је са срећом!

ž

pre 10 godina

zašto niko od nadležnih neće da kaže da će največi deo posla na cevovodu odraditi kinezi,da će im nadglednici biti rusi,da će za naše ljude biti malo posla.Zašto se to krije,što se ugovori ne pokažu...

Despina

pre 10 godina

Južni tok od danas menja geostrateški položaj Srbije. Južni tok spaja istok sa zapadom. Srbija je zauvek obezbedila neutralnost, razvoj ekonomije, privrede, razvoj polimerne industrije koja će omogućiti razvoj najnovijih inovacionih tehnologija, prvući će naučnike iz celog sveta, a broj nezaposlenosti gotovo da neće biti.Čestitam vladi Republike Srbije i Rusije na početku izgradnje Južnog toka. Ovo je veliki dan Srbiju i njen razvoj.

Nefertiti

pre 10 godina

Odusevljava me Daciceva izjava da mu je cast sto je na celu vlade koja je dovela ovako ogroman projekat u Srbiju. Konacno smo docekali da imamo vlast na koju mozemo da budemo ponosni.

zur'an

pre 10 godina

Poceli su radovi na velikim infra strukturnim radovima koji ce svima doneti korist ali poceli su i komentari koji svima sem komentatorima donose stetu a njima radost.Takvi smo.
Kako se zove prvi varilac? Uci ce u istoriju.

Mafin

pre 10 godina

Ovo je istorijski trenutak koji u svakome budi srecu i sigurnost da ce nam biti bolje jer ovaj projekat resava nase kljucne probleme medju kojima je nezaposlenost mozda i najbitniji.

ANALiticar

pre 10 godina

Више пута сам се питао чему толика црнина.
(blabla, 24. novembar 2013 19:05)


jesi ti daltonista...ili ti je crko TV
skoro svi su bili u teget odelima

Boljšoj

pre 10 godina

Ova investicija će,uprkos neutemeljenim kritikama opozicije,pomoći ljudima u našij zemlji.Biće upošljeni naši građevinci,a indirektno lokalne firme i proizvođači,a sa druge strane, mesta kroz koja će ići gasovod će prosperirati u svakom smislu.da ne pominjem da će,po završetku radova Srbija imati koristi zbog smanjene cene gasa.Tako da stvarno ne vidim razloge za kritiku.

Istrazivac

pre 10 godina

Najjace svetske drzave : SAD , KINA , ENGLESKA , KANADA , JAPAN , FRANCUSKA , NEMACKA , otpratile su ovo zavarivanje sa velikom dozom zavisti .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boris, 24. novembar 2013 20:17)


Zapravo, veorvatno i jesu, s obzirom da su svi njihovi energetski projekti u ovom delu sveta pukli.
Ali neces to videti na CNN-u...

Istrazivac

pre 10 godina

Hocemo li sa ovim konacno postati lider regiona ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (petar, 24. novembar 2013 20:18)


U stvari, verovatno i hocemo, s obzirom da se gasovod racva u druge zemlje upravo iz Srbije (a ne iz Bugarske).

picasso

pre 10 godina

Jedan od retkih ozbiljnih strateskih projekata, osmisljenih sa odredjenom vizijom i osecajem za trajni i odrzivi razvoj Srbije, za njene nacionalne interese i sigurnu buducnost uz povezivanje sa jednom velikom silom (koja se prema nama UVEK bolje i ljudskije odnosila nego nasi zapadni "prijatelji"). Zasluga za takav upliv novca, energije i geostrateskog kapitala za buducnost pripada samo i iskljucivo Kostunicinoj vladi, ma ko se danas kitio tudjim perjem. Gasni sporazum, uz donosenje Ustava Srbije, su kost u grlu svim prozapadnim snagama koje se direktno ili indirektno zalazu za teritorijalno komadanje Srbije i njeno potpuno ekonomsko-kreditno ropstvo.

potporucnik

pre 10 godina

Koliko losih komentara na ovako lepu vest, covece!!!
Mozda nije idealno za nas, mozda je moglo bolje da se izpregovara, ali gotovo!
Puno koristi cemo imati od ovoga: zaposljavanje nasih ljudi, energetska stabilnost, bicemo tranzitna zemlja, jeftin kredit za izgradnju sa grej periodom do zavrsetka radova, sigurnost investicije jer je otkupljen tranzit za narednih 25godina,....Zasto toliko zla i besa?!!!!

General poručnik

pre 10 godina

Dočekali smo i taj dan da se krene sa realizacijom gasovoda Južni tok. Srbija kreće u nove radne pobede u novu bolju i lepšu budućnost.

fejt

pre 10 godina

Ali zaista nema mesta bilo kakvom osporavanju...nema argumenata koji bi isli u korist misljenju kojim bi se ovakav projekat smatrao nekorisnim za Srbiju.
Negodovanja mogu biiti samo rezultat veoma ogranicenog rezonovanja realnosti.

ludaja s dva kraja...

pre 10 godina

Kako su ga započeli, tako će ga završiti.... Virtuelno. Dal da se zalud nadamo da je i onih 1,9 milki u monopolskom novcu...

CrljenaC

pre 10 godina

Jeste da nesto ne voli politicare al se radujem ovakvim njihovim slikama. Samo nek rade nesto sto ce dovesti do novih radnih mesta. Kad si mladji, sve ti je na "lako cu", a onda shvatis da si nista bez radnog mesta, bez prihoda. Ni da maknes.
2 500 novozaposlenih, malo li je u zemlji kao nasa.
Nek nam je sa srecom pa da je sto vise ovakvih desavanja.

Србија устаје из блата

pre 10 godina

И дакле напредњаци полако почињу са испуњавањем својих обећања.Значај јужног тока је немерљив за Србију,како у економском тако и војно-политичком значају.Овај почетак, је уједно и пораз оних снага које су желеле пропаст Србије.

сердар 036

pre 10 godina

51:49.....једини на балкану потписали власнички удео........јадан народ поред оваквих политичара

komentar

pre 10 godina

Bas lepo otvaraju se nova radna mesta (varioci, projektanti, marketing, prodaja). E sada deo profita od prodaje ruskog gasa neka se ulozi u istrazivanja eksploatacije domaceg gasa iz skriljca pa da se zaposle i istrazivaci, rudari i hemijski inzenjeri sa fakultetskim diplomama i doktoratima. I ujedno da Srbija ne zavisi samo od uvoza ruskog gasa nego da pokusa da osvoji proizvodnju i domaceg gasa. Cestitke!

ana

pre 10 godina

Ovo su investicije koje smo dugo čekali. Ni jedog trenutka ne sumnjam da će naše firme ovu izgradnju shvatiti kao veliki i odgovoran proces i ponašati se u skladu sa tim. Jedna niva veza koja će nas sa Rusijom spajti još bolje.

repus

pre 10 godina

на шта ли ће да испадне ово ово неће да буде добро осећам за нас грађане србије све ће државе добијати неку апанажу а по обичају ћемо само ми морати да плаћамо по кубику проток који иде преко нас чим је рачун отворен у швајцарској имам осећај за нас обичан народ да је било боље да нас је ова траса цевовода заобишла пре десетак година у аранђеловцу су се сви радовали гасу после годину две сви су се вратили на стари начин грејања јел је испала превара са ценом

Бојан Илић

pre 10 godina

Нека је са срећом и да Држава и грађани имају корист!
Доста држава би волело овакву "привилегију", али код нас морају исфрустрирани да пљују!

Zdravković

pre 10 godina

Bićemo značajan faktor u regionu jer glavna linija transnacionalnog gasovoda prolazi kroz našu državu, a kasnije linije nastavljaju prema Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Sloveniji i prema Italiji.

mercedes

pre 10 godina

U ovom trenutku gradjani Srbije mogu biti ponosni na ljude koji su na vlast! Pre svega sve pohvale za Vucica koji je zaista covek od reci! Ovo je sansa da mnogi gradjani koji ne rade i nemaju od cega da zive dobiju posao!

maja

pre 10 godina

au, koliko malicioznosti, kakav smo narod...mozda nama uopste i nije stalo da radimo, da smanjimo nezaposlenost, da dovedemo investitore..

osiromaseni uranijum

pre 10 godina

"U gradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji biće uloženo 1,9 milijardi evra."
I to bez subvencija drzave za radna mesta, koja se redovno od nasih para daju zapadnim kompanijama, cime one nemaju nikakve troskove za plate 3-5 godina. Ovo je daleko najbolja i najzdravija strana investicija u Srbiju, prakticno ciste pare za drzavu u buducnosti. E sad, ako se uzme u obzit Juzni tok, Koridor 11 koji bi da graze Azeri, JAT- Emirati, most koji grade Kinezi, pare koje su Rusi spremili za zeleznicu (700 M) a koje ni zuti ni SNS ne smeju da pipnu, ja pitam: gde su te zapadne investicije? Sem onih, naravno, koje su sracunate na isisavanje para, a nakon kojih Srbiji ne ostaje nista sem siromastva, unistenog Sartida i stranih banaka koje nam deru kozu s ledja.

Himalajski jeeeeeeeeeeti

pre 10 godina

Gde su sad naši vajni istraživački mediji?
10 dana nas bobarduju vestima da Mihajlovićka nije pozvana, pa da će biti pozvana,ali neće govoriti,a sad odjednom prenose njen govor .!?

Jagoda

pre 10 godina

Rusija je oduvek bila prijateljski nastojena prema Srbiji i to pokazuje ovom izgradnjom da nismo samo u problemima koje su nas zadesile...

Komša

pre 10 godina

Drago mi je što će glavno čvorište na balkanu biti u Srbiji.To upravo predstavlja poverenje od Ruske strane, a ujedno i pokazatelj ostalim investitorima da Srbija postaje pouzdano tle za investiranje.

nenad

pre 10 godina

"Odusevljava me Daciceva izjava da mu je cast sto je na celu vlade koja je dovela ovako ogroman projekat u Srbiju. Konacno smo docekali da imamo vlast na koju mozemo da budemo ponosni."
(Nefertiti, 24. novembar 2013 17:07)

Zapravo, ako cemo posteno, za gasovod je najzasluzniji Kostunica. On je ubedio Putina da gasovod ipak prodje kroz Srbiju, iako je bilo predvidjeno da to bude Rumunija. Aranzman je ukljucio i ruski veto na kosovsku nezavisnost. Naravno, sve je to placeno NIS-om, jer niko nista ne radi za badava.

Nikola

pre 10 godina

Super. Pljacka Srbije pocinje. Opet. I po ko zna koji put... Nerodjeni unuci i unuke oprostite nam jer cete vi biti robovi koji ce otplacivati ove nase dugove...

Oka

pre 10 godina

Ajde zivi bili nek bude samo pocetak jednog zdravijeg razmisljanja ove zemlje. Dosta smo rasirenih ruku cekali nesto lepo da nam dodje sa zapada ali avaj. Srbija do Tokija :)

lemi

pre 10 godina

kako sa nase strane sve ugovore potpisuje ovaj Bajatovic a kod njih sve razliciti ljudi. Odma se iz toga vidi kakva je kod nas situacija a kakva u razvijenim zemljama!

Gugldok

pre 10 godina

Dugo smo cekali na taj Juzni tok, zar je bilo toliko tesko zapoceti izgradnju istog? Naprednjaci izgleda ne samo da pricaju, nego ipak nesto i rade.

Belosivac

pre 10 godina

Ne verujem da će odjednom Srbija da se preporodi, ali meni je važno da se pokrenula. Biće to dug put i trebaće nam strpljenja,ali nek se radi, to je život.

Tresh romantizam

pre 10 godina

UGOVOR POTPISALI BORIS TADIC I MEDVEDEV 2008. godine, prema tome nije ga ova Vlada uopste dovela u Srbiju.
Naravno ti mozes i dalje da budes ponosan ovom vlascu,tvoje privatno pravo.
(losa informacija, 24. novembar 2013 18:19)
Davoljno govori sve da sledećih 4 godine ništa nisu uradili.

Patrijota

pre 10 godina

I zvanicno je pocela jos jedna Farma, ovoga puta rusko- srpska kombinacija!!! Evo jos jedne radosti za nepismeni, glupi narod koji jos uvek nije svestan gde se nalazi i gde ide??? Samo polako, pokazace vam uskoro crveno- crna koalicija gde idete, ali bice mnogo, mnogo kasno za bilo sta!!! Glad, beda, propast, pljacke, lazi, prevare, ubistva i sve sto smo od radikala vec imali!!!
Trazili ste ih, eto vam!!!

crni domino

pre 10 godina

Molim vas javite mi sutra da li je nekome bilo hladno dok je vario, i da li za to zna direktor Srbijagasa u Svajcarskoj.
Toma nam nista ne rece da li se i u Svajcarskoj proslavlja pocetak radova, tako znacajnih za napaceni narod Srbije koji ce se prosvetliti i ugrejati na ruskom gasu kao Ukrajinci i Rusi!?
A skladiste u Banatskom dvoru Bajatovic ce sam da zavrsi jer ga je zapoceo pre 4 godine. O njegovim uspesima toma nista ne rece!

Natali01

pre 10 godina

Posle dugo godina konačno se nešto pokreće u Srbiji. Ovim projektom rešiće se problemi snabdevanja gasom, a takođe i nezaposlenost će se smanjiti. Ovo je samo početak verujem da će mo i ubuduće imati ovakve pozitivne vesti.

Sir Giles

pre 10 godina

Još jednom ću ponoviti: Nedostaje samo glas Spomenke Jović da pročita SNS komentare da ugođaj bude potpun.
Sve bre izdajnik do izdajnika! Rusiji bi ste prodali i poslednj ar tuđe zemlje ali će zato vaši buđelari da rastu, a cm napolju viri članska karta.

Toksičnost

pre 10 godina

Najlakše je onima kojima je jedini cilj kritikovati. Potpisan je sporazum o izgradnji Južnog toka kroz Srbiju - nije dobro, da sporazum nije potpisan, opet ne bi valjalo. Teško je udovoljiti ljudima...

Isfrustrirani pljuvač

pre 10 godina

Нека је са срећом и да Држава и грађани имају корист!
Доста држава би волело овакву "привилегију", али код нас морају исфрустрирани да пљују!
(Бојан Илић, 24. novembar 2013 21:04)

Ne bih da ti kvarim egzaltiranost današnjim događajem, ali Južni tok prolazi i kroz Bugarsku, Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Od ovih zemalja jedino je Srbija prodala svoju naftnu kompaniju i sve svoje izvore za oko 400 miliona evra Rusima (cisto poređenja radi, Robne kuće Beograd prodate su za nešto više od 300 miliona) i kupuje gas preko posrednika što je bio uslov ruske strane, čime automatski ljudi u Srbiji nepotrebno gas plaćaju skuplje.

Despot

pre 10 godina

Predsednik Srbije, clanovi Vlade i prijatelji iz Rusije danas su upisali novo slovo na putu buducnosti Srbije. Zelim da pruzim podrsku daljim nastojanjima drzavnog vrha da se vratimo na pravi put za dobrobit svih gradjana Srbije.

Vankuver

pre 10 godina

Odgovor Brankici na pitanje postavljeno u insajderu:

Razlog iz kojeg je firma registrovana u Svakcarskoj je zato sto EU ne dozvoljava da iko ima vise od 49% u firmama. A zasto je Rusima dato 51%? Pa iskljucivo iz geopolitckih razloga. Njima nije potrebno da u svakoj zemlji imaju 51%, jer je to jedna cijev koju mogu bilo gdje "zatvoriti" kad im se cefne a za to je dovoljna jedna. E sad. Od svih država u regionu Srbija gaji najveće simpatije prema rujama pa je logicno da ce najlakse tu malverzaciju uraditi bas tu. Apsolutno citava Evropa je energetski rob rusije i to su malo vece mace pd Srbije. Ali ne vidim da to treba gledati sve kao bas toliko lose jer u svemu tome i Srbija sama dobija "dio" moci koji je u proporcijalnosti sa brojem stanovnika OGROMAN. Samo ljudi koji ne vide makro situaciju nikada nece ni shvatiti i protivi ce se bilo cemu svakako. Svaka cast redakciji ako piste komentar....

marmelada

pre 10 godina

U ovom trenutku gradjani Srbije mogu biti ponosni na ljude koji su na vlast! Pre svega sve pohvale za Vucica koji je zaista covek od reci! Ovo je sansa da mnogi gradjani koji ne rade i nemaju od cega da zive dobiju posao!

DeskoB

pre 10 godina

Cestitam! Cestitka je upucena za sve ono sto Srbiju ocekuje povoljno, a prouzrokovano ovim projektom: cestitka za nove investicije koje ce doci, cestitka za sigurnost koju ce imati u snabdevanju gasa, nize cene, nova radna mesta.... Nije ovo samo cestitka za pocetak, vec cestitka sto ovim projektom Srbija ima i lepu i sifurnu buducnost.

Zoki

pre 10 godina

Ovo je dobra vest i za Srbiju, i za region, i za Rusiju - ali i za Evropsku Uniju. Loša je jedino za Ukrajinu, jer se smanjuju mogućnosti za ucenjivanje.
Sve sa kompanijom registrovanom u Švajcarskoj, ruskim zakupom kompletnog kapaciteta za sledećih 25 godina - Srbija će opet dobijati nekih dvesta miliona dolara godišnje od tranzitnih taksi. Za zemlju sa budžetom od 12 milijardi dolara to su jako lepe pare. Tokom sledeće dve godine dvadesetak hiljada ljudi će raditi i dobijati platu. Uvek će biti kritičara i sigurno je da uvek postoji nešto što je moglo da se napravi bolje - ali mislim da Srbija treba da bude zadovoljna.

Homo politicus

pre 10 godina

Postoji jos jedan bitni momenat u celoj prici oko gasovoda a to je tehnicko-bezbednosni. Celu duzinu gasovosa kao strateski interes RF branice ruska armija na svakom metru gasovoda.

Milica

pre 10 godina

Dugogodisnje prijateljstvo sa Rusijom, danas je jos jednom pokazano na delu. Nadam se da ce i u buducnosti biti vise ovakvih projekata.

hogar

pre 10 godina

Prvi put u zivotu vidim da ce ovom narodu biti bolje i da se u ovoj drzavi radi na tome,svaka cast ljudima koji su omogucili nrodu da dobiju nesto ovako vazno!

JovanaS

pre 10 godina

Vrlo sam srecna kada vidim da je zapoceto sa izgradnjom Juznog toka jer ce to ne sumnjivo pobljsati nase odnose sa Rusijom prvenstveno, a i ostvaricemo bolju saradnju sa susedima jer izgradnjom Juznog toka i susedi imaju koristi.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Nesto sam malopre cuo. Da li su to bili srpski ili ruski varioci? Ako je ovako pocelo, nema tu vajde za nas. SNS je tu da rasproda sta je ostalo i odglumata medju patriJotama pa posle zdravo. Ljudi, sto god je na sva zvona vikano ,,bas je to dobro za nas" ispalo je suprotno. Secate se kako je bila fama dolaze rusi bice cena goriva skoro kao voda. Da su rusi valjali Tito bi bio za njih.

smarter

pre 10 godina

Kritika bez osnova, koja se temelji na nekim irelevantnim cinjenicima i nije kritika, vec izrazavanje nezadovoljstva na pogresnom mestu i u pogresno vreme. Ovo nikako ne sme biti tema za omalovazavanje i osporavanje uspeha pojedinaca a u isto vreme uzdizanje nekih drugih. Ovo je zasigurno za dobrobit Srbije.

nidža

pre 10 godina

“Ministarka nepoželjna na otvaranju Južnog toka”
“Ministarka Zorana Mihajlović može da dođe na otvaranje radova na Južnom toku, ali ne može da govori” – medijski naslovi zadnjih dana! Govore o vremenu u kom živimo i medijima koji su slobodni!

Dimitrije

pre 10 godina

"Ovoj generaciji je pripala čast da ispiše tu novu stranicu u istoriji vekovnog prijateljstva i saradnje dve zemlje", poručio je predsednik Srbije.""
E pa drago mi je da sam deo te generacije i generacije koja je glasala za one koji su osvetlali obraz našoj generaciji.

Sparrow025

pre 10 godina

Prvi od preko 400 000 varova koji ce biti izvedeni na gasovodu, koji ce doneti nova radna mesta i poboljsanje standarda u nasoj "osakacenoj" drzavi. I naravno smestiti Srbiju na gasovodnu mrezu, kao jednog od lidera regiona i Evrope.

stefon

pre 10 godina

bas me zanima sta imaju dezurni kriticari i ostali skeptici da kude povodom ove izuzetno velike investicije,ako ne i nejvece u posl;ednje tri ili cetiri decenije.

Kala

pre 10 godina

Investicije su jedini nacin da napredujemo. Ko god zeli da ulaze u razvijanje nase privrede, dobrodosao je. Vreme je da se i Srbija podigne sa dna.

sasa jokic

pre 10 godina

Osiromaseni Uranijum@ Evropska Unija poklonila je Srbiji 5 milijardi bespovratno, ponavljam, poklonila! Nemoj da komentarises kad nisi obavesten. Trenutno su najveci investitori u Srbiji Italija, USA, Norveska i Nemacka.
Naravno potrebne su investicije iz celog sveta, ukljucujuci i ove iz Rusije, UAE i Kine, ali ne mozes posle 13 godina (koliko je trebalo ovim poslednjima sa Istoka da nesto uloze, jer NIS ne smatram investicijom, to je najveca prevara od strane DSS-a, kada smo Rusima predali energetske resurse) da pricas kako zapadne zemlje nisu nista ulozile?

goca

pre 10 godina

o značaju ovog južnog toka govori i samo prisustvo vrha Srbije. Ne mogu preskočiti da je ovo sve zasluga sadašnje vlade koja se istinski potrudila a i predsednika da se obezbede svi uslovi da današnji dan što pre bude. Tako su nestale sve sumnje o pokušaju miniranja ovog sporazuma.

Kalel984

pre 10 godina

Veliki dan za nasu Srbiju, dan koji ce obeleziti prekretnicu razvoja nase zemlje i uspon privrede. Nadam se da cemo nastaviti sa dobrim potezima za nasu zemlju i ovaj napaceni narod...

NOC - U - BELOM - SETENU

pre 10 godina

Ovo je hteo to neko da prizna ili ne istorijski trenutak za Srbiju koji u svakome korektnom gradjaninu Srbije budi srecu i sigurnost da ce nam biti bolje. Ovaj projekat koji je dugo bio osporavan od strane velikog broja kriticara, je konacno zaziveo i danasnjim spajanjem prvih cevi kod Sajkasa otklonile su sve dileme, a nasim gradjanima resava nase kljucne probleme medju kojima je nezaposlenost mozda i najbitnija u ovom trenutku.

mesi

pre 10 godina

Ne razumem, ovi koji osporavaju ovaj projekat, to cine samo zato sto nisu simpatizeri sadasnje vlasti. Vi ne volite da se narod zapoli, da se porodice prehrane i odrze? A o gasu i tome ko ce se sve snabdevati, prolaskom gasa kroz Srbju, da i ne govorim!?!

Zorana

pre 10 godina

Ovakav projekat smo vec dugo cekali, ali eto docekali smo ga. Ovim cemo zauvek resiti probleme snabdevanja gasom, verujemo da ce i cena biti pristupacnija. A u ostalom, smanjice se broj nezaposlenih. Sve pohvale vlastima koji su nam sve to omogucili.

Introspekcija

pre 10 godina

Veliki dan za Srbiju i jedna o najkvalitetnijih projekata u Srbiji, uz Air Serbia, koji ce doneti puno radnih mesta i povuci jos investicija

Hipnotiziran

pre 10 godina

Srpski i ruski narod jesu bliski, bratski narodi, ali ne bi trebalo brkati ljubav i interes. Projekat Južni tok, je od izuzetnog ekonomskog i privrednog interesa za Rusiju i za Srbiju. Ovim projektom Srbija može mnogo da dobije, posebno gledano na duže staze.

Bojana

pre 10 godina

Danasnja ceremonija otvaranja pocetka radova na projektu Juznog toka je najveci projekat u zadnjih dvadeset godina. Srbija ce napokon krenuti napred i ovaj narod ce poceti pomalo da gleda u buducnost.

Gospava

pre 10 godina

Danasnja ceremonija otvaranja pocetka radova na projektu Juznog toka je najveci projekat u zadnjih dvadeset godina. Srbija ce napokon krenuti napred i ovaj narod ce poceti pomalo da dise.

Kostarika

pre 10 godina

Ovo je svakako dobra poruka i buducim investitorima da dolaze u nasu zemlju. Vec se pokazuje, kroz otvaranje na hiljade radnih mesta, koliko je ovo znacajno za Srbiju, a vreme ce tek pokazati nova znacenja ovog poduhvata.

Kosta

pre 10 godina

Južni tok je strateški projekat za našu zemlju, jer se njime se obezbeđuje energetska stabilnost, cena gasa kako izjavljuju biće niža, a samim tim proširiće nove proizvodne kapacitete i otvoriće nova radna mesta.

miloš

pre 10 godina

Ajde malo iskulirajte sa tim naručenim komentarima u superlativu, sve u svemu opet će sirotinja srpska ispaštati, a direktorčići se kititi perijem...

Svetozar

pre 10 godina

Danasnja slika sa ceremonije otvaranja treba da sluzi za primer da je potrebno malo vise sloge u Srbiji oko bitnih drzavnih pitanja, i da se u buducnosti radi samo u interesu drzave.

Ekistika

pre 10 godina

Južni tok, jedan od poletnih investicija u Srbiji sa velikim brojem radnih mesta. Nadam se da je ovo dobar nagoveštaj većeg broja investicija.

Tufnica

pre 10 godina

Spajanje cevi predstavlja samo simbolican pocetak gradnje ove velike stvari po Srbiju. Ovo je vazan korak po Srbiju. Konacno posle dugo godina stagnacije i propadanja , nesto i da se pokrene. mozda neki ljudi trenutno nisu svesni znacaja Juznog toka, ali, polako, sve ce se to uskoro vidnije znati.

Dimitrije

pre 10 godina

Drzavni vrh i prijatelji iz Rusije danas su upisali novo slovo na putu buducnosti Srbije. Zelim da pruzim podrsku daljim nastojanjima drzavnog vrha da se vratimo na pravi put za dobrobit svih gradjana Srbije.

alxxl

pre 10 godina

sve je to jako lepo i jado dobro, sem par stvari.

cevovod ne gradi rusija, nego ga plaćaju države kroz kojih prolazi. mi ćemo morati garantovati i protok za ruse, a faktički cevovod nećemo imati u vlasništvu. iz transfera ćemo malo toga videti, najmanje para. što se tiče cevovoda, ne grade ga rusi, jer nije isplativ, i ako uzimamo u obzir trenutnu cenu gasa i trenutnu potražnju, nikad neće ni biti isplativ. čestitamo nama, što ćemo plaćati nekome da bi kasnije mogli još više da plaćamo.

NS

pre 10 godina

naivni ste do kraja,ne prolazi samo kroz Srbiju,ne bi da oni misle samo o nama... a sto je najgore samo kod nas vecinsko vlasnistvo imaju Rusi kod ostalih je 50:50 ili cak 51:49

Laki (je malo nervozan)

pre 10 godina

Ne mogu da verujem, kakvi HVALOSPEVI!
Ko da će kroz te cevi poteči "med i mleko"!
Varate se ljudi, teči će gas po tržišnoj ceni, koja će nas u još veću dubiozu gurnuti, a rusija ono što nije uspela da uradi u hladnom ratu, radi sad! Porobljava nas na moderni način! Ne mora mnogo u nazad da se osvrnete, kako je Ukrajina prošla oko one igrarije oko cena gasa? Čini mi se da će mo mi mnogo gore proći, jer kod nas ima većih rusa od samih rusa!

Miodrag

pre 10 godina

Danasnja slika sa ceremonije otvaranja treba da sluzi za primer da je potrebno malo vise sloge u Srbiji oko bitnih drzavnih pitanja, i da se u buducnosti radi samo u interesu drzave.

Smisao nasuprot marketingu

pre 10 godina

Sve ovo izgleda mi prilično neobično, ali i nelogično. Kako to da gasovod počinje da se gradi od kraja, umesto od početka (na granici sa Bugarskom, kod Zaječara)? Kako to da tehnički direktor izjavljuje da je prečnik cevi 400 mm (40 cm), a da se na slici vidi kako varilac stoji pored cevi čiji je prečnik barem jedan metar (1000 mm)? Kako će izgradnja ovog gasovoda da uposli privredu Srbije, a da niko danas nije pomenuo mogućnosti i kapacitete smederevske železare u pogledu proizvodnje gasovodnih cevi, ili barem čeličnih profila za postolja? I na kraju, niko danas ne pomenu po kojoj ceni ćemo kupovati gas kada se završi ovaj gasovod i da li će ta cena biti značajno niža od sadašnje?

mirko kojotovski

pre 10 godina

Znaci da su i Nemci glupi sto imaju severni tok!? Ajde da objasne europejci kako su to Nemci naseli na ruski gasovod i prevaru? Samo da vam kazem da Nemci uvoze tri puta vise gasa od onog sto drzava potrebuje u industriji i kucanstvu.Za pametne dosta a europejci neka objasne Svabama kako su prevareni i glupi.Ukrajinci su nasamareni slusajuci tzv.Evropu

dušan

pre 10 godina

Više bih voleo da su zavarene poslednje cevi,ali nema sumnje da je ovo veliki projekat koji Srbiji može doneti mnogo dobroga na polju energetske stabilnosti i smanjenju nezaposlenosti.

METEOR

pre 10 godina

Kako su ga započeli, tako će ga završiti.... Virtuelno. Dal da se zalud nadamo da je i onih 1,9 milki u monopolskom novcu...
(ludaja s dva kraja..., 24. novembar 2013 17:03)

Ne vredi ti ni tebi ni onima koji stoje iza tebe,došao je konačno kraj mrcvarenja Srbije od strane zapada.Ti ili si budala kad ovako daješ komentar,u šta ja nikako ne verujem, ili si ona opasno zla snaga koja pošto poto želi da ostavi Srbiju u smrtnom zagrljaju zapada.Čuvaj te se MI dolazimo kao tajfun.

Торонтал

pre 10 godina

Još je rano za radovanje. Trilateralni agenti mogu već sutra sa sekirama da razbijaju cevi, sve u ime demokratije i njihove brige za Srbiju.

MILENKO

pre 10 godina

Auu,kakva vest,najezio sam se,sigurno ce mi plata skociti za 20,30 posto...ma ne bre za 200,300 posto garant,uzivacemo,nema zime za nas,ju,ju,sto sam srecan,blago nama s'njima...ju,ju sto sam uzbudjen,svasta,svasta...i jos i gosp precednik bio tamo ju,ju...a i drzao govor,ma sta ces lepse...

ZoranNS

pre 10 godina

Zavariše nas Rusi sa NISom a sada i sa "Južnim tokom", čije sedište je u Švajcarskoj, koje veze ima Srbija sa tim, osim što je vlasništvo Rusko, to im garantuje 49:51 posto. Nije dobro slaviti posao na početku, bolje slaviti na krajiu posla, ako ima za to razloga.

nista im ne verujem

pre 10 godina

Ovako je najavljivan i slavljen pocetak izgradnje projekta Brzih pruga Srbije pre 20 godina.I od tog momenta do danas nije uradjeno bas nista.Eno izmedju Stare Pazove i Indjije je izbetonirana neka konstrukcija i to je to.Nista vise.
Tako da se bojim da gasovod ne ostane na ove dve cevi.

Musa Express

pre 10 godina

Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - - nalazi "Insajdera" pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

Ne mogu da verujem, pa izgleda mi na momenat da se tu nesto desava sa ekonomijom u Srbiji pa procitah i ovo. Jel to niko ne zna zasto se otvaraju firme u Svajcarskoj koje posluju u Srbiji? kakve veze imaj sa Svajcarskom? Jedini razlog je da bi se moglo loviti u mutnom, niko nece moci saznati koliko novca prolazi i kud novac ide, jer takav je Svajcarski zakon. Usput Svajcarska dize sumu novca za najmljenje kancelarija koje su obicno pro forma, i zvrje prazne i sumu za porez koji je mani nego na drugim mjestima.
Pa svuda se drzave bore protiv ovakvih konstrukcija koje privatne firme pokusavaju napraviti a u Srbiji takve firme otvara drzava?? Jel vam sad jasnije? Da je neko iz normalne drzave napravio ovakav ugovor, parlament bi ga momentalno skinuo i poceo bi proces protiv svih uvaljenih u posao. A tu se slavi …tugo...

maksim

pre 10 godina

Konačno smo dočekali i taj dan, da izgradnja Južnog toka krene. Konačno je Srbija uspela da dobije projekat koji je postavlja na mesto koje zaslužuje, centar smo regiona. Ovaj gasovod pored zapošljavanja preko 2500 novih radnika, i značajnih finansijskih sredstava koje će nam doneti, zbog izuzetne važnosti za region i Evropu, donosi i viši stepen bezbednosti, koji dugo nismo uspevali da postignemo.

Bonitta

pre 10 godina

Zasto je ovaj projekat duplo skuplji? Realna cena je oko 1 milijarde eura. Nemci (WINGAS) su izgradili sa Rusima (GAZPROM) dva gasovoda u Nemackoj kao nastavke Severnog toka: OPAL i NEL. Oba su bila istog precnika kao i Juzni tok i oba su bila malo duza od Juznog toka. I duplo jeftinija. Kako je to moguce?

kuy

pre 10 godina

Dočekali smo i taj dan da se krene sa realizacijom gasovoda Južni tok. Srbija kreće u nove radne pobede u novu bolju i lepšu budućnost.
(General poručnik, 24. novembar 2013 18:21)

Sta sad krece,tek?! Pa ja mislio da smo odavno vec u lepsoj buducnosti. Ono polovni avion,arapi i to. Nisam znao stvarno. Evo od sada mi je lepsi zivot i buducnost. Jadnici! DSovci rusili ali cutali a ovi jos prave narod ludim. Nego,kad ce kanal?

cinik

pre 10 godina

Zao mi je ovih rusofoba, nije im lako danas. Godinama su nas uveravali da ovaj projekat nikad nece ni poceti, sad im ostaje nada da se nece zavrsiti. A i ako se zavrsi, da nece biti gasa. Nada umire predposlednja, sekund pre kraja. Ali im bar greje srce, kad nema gasa.

Jednom BOT uvek BOT

pre 10 godina

Ovaj projekat je dokaz neraskidive veze Ruskog i Srpskog naroda. Neka je sa srecom pocetak radova.
(Aleksandar, 24. novembar 2013 17:05)

Ovaj projekat je dokaz nesagledive gluposti srpskog naroda i drzave.Svi ali bas svi su se izborili za bolje uslove,samo mi smo prihvatili 49%,sediste firme u Svajcarskoj,da izvodjaci budu Kinezi i Rusi...ma sno sna!

A najveca je fora sto je ovo samo marketinski trik,ne zna se ni tacna trasa gasovoda,ni tacan projekat,ne znaju se ni izvori finansiranja,ni rokovi gradnje...

Ovo je namenjeno vama idolopoklonicima,naivnim i ogranicenim ljudima.

Baja Patak

pre 10 godina

Skoro sam gledao dokumentarac u kome americke firme pokusavaju da nametnu vladi Gane slican plan za ekploatisanje i transport nafte. Naravno porez bi zaobisao Ganu, off shore, Svica i slicni marifetluci.
Novoizabrani ministar ih ladno otkaci i nakon sto su mu poceli prijetiti samo im postavi uslove i rece: Sta vi mislite da smo mi ludi? Pa i ja sam se skolovao u Americi! I posao stade na godinu dve dok Ameri ne skontase da ih ne mogu potkupiti, kao sto su to prije uradili u vezi eksploatacije zlata.

A vidi ovo…pa da bar firma bude otvorena u Rusiji, pa da oni vide korist od poreza ali ne u Svici. Ne moze u Rusiji jer i drugi bi oligarsi poceli da rade isto, ali neda Putin da se skriju od poreza. Ali ima Srbija , tu se moze kako ko hoce. Sta mislite koliko koferce se nosi u Cirih kad se deli plen? I da li onda let vodi ka Kajmanskim otocima ili Devicanskim otocima, ili mozda ka Lihtenstajnu?

Duci0167

pre 10 godina

Hajde SNS internet smaraci,krenite sa pateticnim hvalospevima. Moram se raspitam malo oko te vase IT ekipe zaduzene za smaranje. Odma se okupite ko musice ...

neutralan

pre 10 godina

Necuveni Theatar,predstava za naivne,zavedene i clanove partija na vlasti.
Sta ce ovaj narod od toga imati,videce se,ali ne bih dao tome sada toliki
znacaj kao ovi jer oni to jer nemaju prave rezultate! Cist populizam!!!

boris

pre 10 godina

Najjace svetske drzave : SAD , KINA , ENGLESKA , KANADA , JAPAN , FRANCUSKA , NEMACKA , otpratile su ovo zavarivanje sa velikom dozom zavisti .

kako vas nije sramota?

pre 10 godina

И дакле напредњаци полако почињу са испуњавањем својих обећања.Значај јужног тока је немерљив за Србију,како у економском тако и војно-политичком значају.Овај почетак, је уједно и пораз оних снага које су желеле пропаст Србије.
(Србија устаје из блата, 24. novembar 2013 16:57)

Bla,bla,bla.
Koje su bre obecanje ispunili?!
NIJEDNO!
A ovaj Juzni Tok niti su oni zapoceli niti su oni obecali.

p.s. Inace ovo je samo jedan var na jednoj cevi,nema od ovoga nista u narednih 100 godina.

kukuruz

pre 10 godina

Najzad da neko radi za dobrobit naseg naroda. Prosle su godine i decenije i pojavio se lider koji ne prica nego radi. A zaposlio je stotine u IT High-tech tehnologijama koji perfetno rukuju znacima + i -. I pisu orginalna naucna zapazanja na zadatu temu. U potpunosti proizvod domace pameti.
Ovoga svetlog jutra kineski zavarivaci zavarili su rusku cev, sa slovenackim elektrodama, na plodnoj srpskoj zemlji koja je pravedno oduzeta domacim vlasnicima po popularnim cenama. Bice para za energetsku stabilnost i kuche u Svernom Londonu, i nocne klubove u Monte Karlu. Sta ce pare onome ko ne ume carski da ih potrosi. Sto jes - jes najbolji je ...

Wiener

pre 10 godina

Kakva farsa od sns sa uzmi kredit da im napravimo gasovod a oni ce da prodaju po ceni koju nemogu dobiti u Nemackoj.Danas je cena gasa koju kupujemo od Rusa mnogo skuplja nego u nemackoj.Ruse interesuje profit a ne braca,nikako da shvatimo.Ovaj projekat rade ne iz ljubavi vec ekonomskih razloga sto je u redu ali mi to ne shvatamo ili hocemo da drzimo narod u zabludi.Rusi prijatelji.Kad i gde?A tek tv prenos stvarno to nema ni u S.Koreji.Pa naredba na sred ravnice Sajkasi;VARI.Ko namsve ispira mozak?

Old Shatterhand

pre 10 godina

Polako i sigurno Rusi instaliraju svoje oligarhe, dok nasi oligarsi su njima domacini i naravno teze da budu kao Ruski oligarsi. Pojma nema Srbija u sta se uvaljala ali dobro je da nece nam biti dosadno u narednim godinama. Bitno je da u Svajcarskoj je SPS osnovao firmu za pljacku i po Srbiji gradi takodje SPS cevovode, dok gas koji potrosi srpski potrosac procente placati takodje SPS-u koji je osnovao firmu RST u Zenevi. Bitno je da se ulizujemo Putinu i da srece i radosti nece nam biti kraja sa ovim projektom. Tito je ziveo i radio i ima zenu i dete u toj Rusi pa je rekao njet Staljinu, ljudi bre.? Podpsnici Warsavskog pakta su jedva iscekali da pobegnu u "braca Rusa". Istorija je cudo jedno, tek buducnost.!?

PS. Polako ali isgurno ce Srbija saznati da sa Rusima nema igrarije, ono sto njima pipada ce uzeti a ono sto Srbija misli da njemu pripada to naravno ce SPS, SNS i bratilja uzeti na privatne racune. Juzni tok je najvece sisanje drzavnih para i gradjana kada protekne gas. Ne kazem da ovo nije korisno daleko od toga, nego kazem da je ovo vrhunac kriminala pocev da Srbija ima 49% do Rusi 51% u zajednickoj firmi koja je nadlezna za protok gada i instalaciju iste kroz nasu zemlju. Bice veselo. Ali racun za gas sve trpi hahahha :D

objavite nesto

pre 10 godina

„Trasa Južnog toka menjana je nekoliko puta. Energetičari ocenjuju da se to deševalo isključivo iz ekonomskih razloga, jer pojedine zemlje nisu želele da finasiraju taj projekat, uz obrazloženje da je to obaveza ruske strane“, rekao je naš novinar.Bugarska je sa Rusijom sklopila najbolji ugovor. Za gradnju gasovoda data je koncesija, a Bugarska kasnije postaje vlasnik. Gas za tu zemlju biće najjeftiniji.Srbija je jedina zemlja koja neće biti većinski vlasnik gasovoda. Analitičari smatraju da je to posljedica politike koja je vođena u vrijeme kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

anonimus

pre 10 godina

"Dugo ste čekali, počnite", rekao je Nikolić koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

hahahahaha...

Marko Nikolic

pre 10 godina

Nisam glasao ni za DS ni za SNS...Ali ova investiciju su potpisali ljudi iz DS-a...Da se ne zaboravi...A vi pre nego sto pocnete da lupate minuse proverite ako vec imate internet...Ova vlada je populistcka i kraj ce to i dokazati...Kite se tudjim perjem sa onim sto je dobro a umeju da itekako ponizavaju tudji neuspeh a pri tom nisu doveli jednog veceg investitora sami...

majstori majstori

pre 10 godina

Konacno projekat koji na duge staze pomaze da se resi najveci problem u nasoj zemlji-nezaposlenost.
(Elizabeta, 24. novembar 2013 17:09)

E sestro Elizabeto..ova ti je jaca…bas je cjevovod nekome rijesio problem zaposljavanja…pa mogu se nezaposleni uvaliti duz cjevure i gledati u nju..da ne sjede kuci nezaposleni...

blabla

pre 10 godina

Невезано за текст, а везано за фотографију. Ја не знам, али у нашој традицији је да су људи обучени у црнину када иду на сахрану. Више пута сам се питао чему толика црнина. Па и код пословног облачења постоје различита одела: постоји тегет одело или неке друге боје, да не набрајам (видео сам код Руса и Немаца да и они носе за овакве прилике тако нека одела). А када дама носи црнину, баш делује депримирајуће. Ја волим одела која су "жива", која имају "енергију", "позитивна", маме "осмех" и сл. Ајде ови из обезбеђења, црнина је њихова радна одећа, али свечано отварање са намргођеним фацама, па то је без везе. Где је шампањац? Где је музика? Госпођа Меркел носи те црвен, те зелен, те бели, те жути костим )))): То је живот, а не сахрана )))): И нема оправдања да су фаце намргођене, није живот ђаволштина, већ радост и лепота )))):

to je samo pocetak

pre 10 godina

Nazalost to je samo pocetak i nista vise, videcemo presek izvedenih radova iduce godine u ovo vreme.Svaka cev je devet tona teska i na svaku bar jedan cata mora da brine, danas rekose trecu cifru po redu i najvecu da ce premasiti 1.9 milijardi, to se pokriva iz nerealno visoke cene gasa za Srbiju.

Ridiger

pre 10 godina

Veliki dan za srpsku energetiku i privredu (a rekao bih i bezbednost zemlje) - gasovod u kombinacaiji sa gasnim elektranama je mnogo bolje i sigurnije rešenje od bilo koje nuklearke...

Igor

pre 10 godina

Posto ste vec na portalu b92 propratite malo njihovu emisiju insajder koja se pozabavila temom "Juzni tok". Ne bih htio ugnjetavati vas optimizam ali Srbija nece dobiti ni priblizno onoliko koliko ostale zemlje kroz koje prolazi navedeni vod. Lijepo je biti brat sa Rusima jer su oni alternativa na sve odvratniji proamerički zapad ali u ovom slucaju su Rusi iskoristili Srbiju bez milosti, a domaca politika je na to pristala.

sampion86

pre 10 godina

Srbija ce zavrsetkom radova zauvek resiti problem snabdevanja gasom i cena gasa ce biti znacajno smanjena i bice pristupacna svim gradjanima.

slavodobitnik

pre 10 godina

ove odma u bukagije,pa u aps,jerbo kad se nakradu,ko će da ih povata,preventiva je zakon,a ovo je društvo šareno,ne možeš omanuti,putera nikom ne fali....

mikis

pre 10 godina

Konačno dočekasmo izgradnju južnog toka, posle dosta odlaganja. Odlična vest, ovo je pokretačka snage posrnule Srbije. Svima nam je jasno da će ovo doneti dosta investicija u našu zemlju, kao i posao za više desetina hiljada ljudi.

АЛЕКСАНДРА Ј.

pre 10 godina

Изградња гасовода Јужни ток је велики потенцијал за нашу земљу. Осим што ће нам осигурати енергетску сигурност, ова изградња ће скренути велику пажњу на Србију и надајмо се допринети страним инвестицијама, што ће обезбедити такође запошљавање великог броја људи.

laf u srcuyx

pre 10 godina

Bravo! I pored svih prepreka Vlada Srbije je uspela da se pristupi i izgradnji.
Pored svih do sada nabrojanih koristi od juznog toka ne treba zaboravati i da njegova izgradnja znaci i placanje manje taksi, pa samim tim i manje opterecenje cene gasa.

Cica

pre 10 godina

Mnogo neistina. Zaduziti drzavu za 2 miijarde eura za gradnju "juznog toka" sa kamatom od preko 4% i nije bas civilizacijsko a ni ekonomsko dostignuce Srbije. Pre stena oko vrata Srbije. Dug koji ce se vracati 15 - 20 godina Rusiji koja prodaje svoj gas, zaposljava svoje radnike i razume se poprilicno ucenjuje Srbiju.

sila

pre 10 godina

šta će ovde biti love za drpisanje,al‘ mi žao sns-ovaca,malo će se oni omastiti,sps i bajati i kgb su glavni,zato vajna ministarka suze roni,suza suzu stiže,trilaterala pukla,klub se zaklobučao,zavesa pada,izgubljeno poverenje,Bogu se pomoli.

Vitta

pre 10 godina

(shone, 24. novembar 2013 18:30)

Blago tebi kada si toliko negativan, bolje uzmi svoju biografiju i idi predaj, da te uposle, rad je dobar za taj tvoj negativizam.

Mare

pre 10 godina

Ijaooo, što su našli ugovor za Zoranu. Mnogo značajan. Baš dirljivo. Nešto ne vidim zašto se dokument o proglašenju nečega da je od nacionalnog značaja ne zove odluka nego ugovor i šta su oni tu potpisali :D

Alex1

pre 10 godina

Voleo bih da verujem da će ovaj projekat doneti nešto dobro Srbiji, ali sumnjam.

1. Bajatović je još uvek tu i on potpisuje sve sporazume, umesto da bude procesuiran. On je garant odlivanja para, kao što je bio i do sada. Ponižavanje Srbije na najprimitivniji način (tip: videti ko su im ekponenti i sve vam je jasno).

2. Cena radova na JT kroz Srbiju je skočila sa 1.700 miliona evra na 1.925 miliona, a NIKO nam nije objasnio zašto!

3. Bajtović je izjavio da s nam oprostili penale za "nepovlačenje dogovorene količine gasa" u iznosu od 50 miliona evra! Ko je potpisao da nam je potrebna ta količina gasa u sledećih deset godine? Pa, upravo ON!
Ako budemo "neposlušni" kao Ukrajina, penali mogu da skoče na 7 MILIJARDi, verovali ili ne.

4. Rusi su većinski vlasnici, pa oni odlučuju ko će biti izvođač radova. Naše firme će biti samo neki minorni, slabo plaćeni, podizvođači. Ako ne angažuju Kineze ili sl.

5. Mi finansiramo izgradnju (49%) iz kredita koje, obratiti pažnju, Srbijagasu daje Gasprom! Zašto nismo tražili povoljniji kredit???

6. Miler je izjavio, kao što smo i pretpostavljali, da će se dugovi i krediti otplaćivati od tranzitnih taksi. Kako je dug Srbija gasa milijardu evra, a krediti će biti takođe oko milijardu (i više, dodati kamatu od preko 4%), a tranzitne takse 200 miliona godišnje, možemo da zaključimo da ćemo sledećih 10-12 godina (tačnije, 10-12 godina od obećanog završetka radova!) imati prihod NULA evra od gasovoda.

Despina

pre 10 godina

Južni tok je najveći strateški, infrastrukturni,energetski projekat koji će našu državu izvući iz krize.Južni tok će omogućiti razvoj privrede, proizvodnje i industrije i obezbediti nova radna mesta. Južnim tokom možemo očekivati razvoj modernih, savremenih visokih inovacionaih tehnologija, koji će dovesti naučnike iz celog sveta. Srbija može da bude naučni centar.

Dusan

pre 10 godina

Kao da gasovod prolazi samo kroz Srbiju a tuda ustvari prolazi najkrace i to finansiraju Rusi a mi mozemo samo da varimo njihove cevi. Bas kao sto u Kragujevcu mozeo samo da sastavljamo delove italijanskog fijata.
Gde je tu NASA industrija? Sta MI proizvodimo?
Jedna mala Holandija ima npr: Philips, pa ima Unilever, pa ima Alber Heijn, pa Heineken, pa Bavariju, pa Schell, pa... da na nabrajamo dalje. Sve su to koncerne jedne male zemlje velicine Vojvodine.
Sta mi imamo i sta mi proizvodimo? Mi imamo samo kicenje tudjim perjem politicara koji sve tudje pripisuju sebi dok svoje stavljaju pod katance. To mi imamo i to je nama nasa politika dala.

marisol

pre 10 godina

Danas je počela zvanično izgradnja južnog toka gasovoda kroz Srbiju. Tako su uklonjene sve polemike oko izgradnje ovog velikog proekta. Z Srbiju on znači jedno novo investiranje u nešto što bi moglo doneti bolje uslove života i profit.

mik

pre 10 godina

stvarno je zalosno sto je narod ovoliko povrsan ....cestitam vam na uspehu i prosperitetu, takav uspeh mogu samo sps i sns da vam donesu, nek je sa srecom i nek vam je bog u pomoci, trbace vam.

Saldzo

pre 10 godina

Bio sam neinformisan, pa sam mislio da ce ceo sistem biti podzeman.E sad, zamislite i najmanju eksploziju u blizini, a kamoli bombardovanje iz 1999-e! Samo se pitam, čemu se radujete? !
(NixonChe, 25. novembar 2013 04:44)

Da li sada znate otkud prica o novim MIG-ovima i modernizaciji vojske? Gasovod se gradi jer treba Rusiji i zapadnjacima, mi tu samo mozemo da uzmemo svoj delic kolaca i da se ne pravimo previse pametni. A cev je neka vrsta garancije da nas niko nece bombardovati, jer ta cev treba i jednima i drugima.

Alex1

pre 10 godina

7. Kontrola poslovanja "South Serbia AG" u Švajcarskoj je nemoguća. Nemci se trenutno natežu sa Švajcarskom oko tajnosti računa nemačkih poreskih obveznika, vode se procesi, itd. (bio je tekst o tome na B92). Mi možemo samo da maštamo o dobijanju podataka o poslovanju.

8. Pogledajte kako je prošla Bugarska: http://www.novinite.com/view_news.php?id=155138

"The construction of the "most problematic stretch" of the South Stream gas pipeline, the one in Bulgaria, has been officially launched, according to Russian daily Kommersant.
In an article on Thursday's ceremony for the launch of the construction of the Bulgarian section of the conduit titled "Gazprom surrendered to Bulgaria", Kommersant says that Gazprom will have to reduce gas prices for Bulgaria and agree to major concessions as regards the terms of the loan to the Bulgarian Energy Holding (BEH).
"What is more, the agreement with Bulgaria says that other suppliers will also be given access to the South Stream gas pipeline, on which the EU insists and which Gazprom has never done so far for any of its projects," the Russian daily insists, as cited by the Bulgarian Telegraph Agency (BTA)."

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

MAXIM-Ne kaže se džabe lupa kao Maxim.Toliko si izlupao sns-fraza.Kad ce to zaposliti 2500 radnika.Mi se zadužujemo a oni većinski vlasnik.Pogledajte bugarski ugovor ili madjarski...Znam da si plaćen da lupaš ali smanji malo.

INsajder

pre 10 godina

Kako ste videli u prethodne četiri epizode serijala "Energetski (ne)sporazum", aranžman sa Rusijom najavljivan je kao „posao veka“ koji će građanima Srbije doneti stotine miliona evra od tranzitnih taksi, veliki novac od akcija NIS-a, više od 2000 novih radnih mesta, posao za građevinske firme i procvat ekonomije.

Pet godina kasnije, građani Srbije ostali su bez kontrole nad najprofitabilnijom domaćom kompanijom, čiji se najveći deo dobiti prebacuje izvan zemlje i bez kontrole nad jedinim domaćim skladištem gasa. Građanima Srbije ostali su skupi poslovi koji se proglašavaju službenom tajnom, bogate privatne firme u sumnjivim poslovima gasifikacije, stari i novi posrednici u trgovini sa Rusijom i Javno preduzeće Srbijagas u dugu od milijardu evra koji će, po svemu sudeći, otplaćivati isti ti građani.

NixonChe

pre 10 godina

Bio sam neinformisan, pa sam mislio da ce ceo sistem biti podzeman.E sad, zamislite i najmanju eksploziju u blizini, a kamoli bombardovanje iz 1999-e! Samo se pitam, čemu se radujete? !

Бојан Илић

pre 10 godina

Isfrustrirani pljuvac!
Одакле ти овакви подаци, мајке ти....:-))?!
Чисто да "пљуцнеш", па и ако је лаж...

milija

pre 10 godina

Ljudi, sta vama u ovoj vesti, tacno smeta? Do juce nismo imali nista, sada su se , ako necete da priznate vise, makar pokrenuli stvari.

Milan

pre 10 godina

"Srbija ce zavrsetkom radova zauvek resiti problem snabdevanja gasom i cena gasa ce biti znacajno smanjena i bice pristupacna svim gradjanima."
(sampion86, 24. novembar 2013 22:58)

Upravo kao i Ukrajina...

Radojca

pre 10 godina

Po ugledu na Srbiju ja sam narucio da mi dovedu jos jednu cev iz gradskog vodovoda. Projekat ce da me kosta 10,000 evra i imacu dva nacina snabdevanja vodom. Prvi iz gradskog vodovoda i drugi koji ce da bude iz gradskog vodovoda. Gradski vodovod ce da mi pozajmi 10,000 evra po X kamati.
WOW posao stoleca

Miroslav

pre 10 godina

Svaka investicija koja smanjuje stopu nezaposlenosti, puni budzet od poreza, kao i bilo kakav pomak u inustrijskoj grani Srbije, za mene je pozitivan cin i napredak.

Hm!

pre 10 godina

Projekat Jeste pozitivna stvar. Ali politicari su prilicno smesni sa svojim izjavama. Postavljaju to kao svoj licni veliki uspeh, a istina je da smo se mi potrefili na karti za gasovod. Vlast samo nije sprecila da se dogodi. A ugovor kakav su potpisali sa rusima pokazuje da, ili ne znaju kako se pravi posao , ili su u panici zbog nedostatka ideja za projekte, ili posredi korupcija.

Goran

pre 10 godina

Jedina dobra stvar uradjena od dolaska evropejaca na vlast 2000-te godine! Hvala braci Rusima na svemu sto su ucinili za srpski narod kroz istoriju!

nicim izazvan skeptik

pre 10 godina

Ahm, znaci neko je rekao da to znaci hiljade i hiljade novih radnih mesta + jos isto toliko (x10) indirektno, novih zaposlenja za gradjane Srbije. I mi posle svih ovih dvadesetak godina, koliko se ja secam, da se isti ljudi vrte u vrhushki, sto u opoziciji sto na vlasti, treba da verujemo u te bajke. Ne znam za vas dobri ljudi, ali ja na zalost ovde vise nikom nista ne verujem(ovu recenicu shvatite kao eufemizam zato sto sam lepo vaspitan pa ne bih da psujem). A ovaj zajapureni prasac Bajatovic mi je najodvratniji lik na srpskoj politickoj sceni. I da Gospodine predsednice, a i svi ostali letaci, preletaci, dugo smo cekali i sto god da pocnete ja imam 38 godina i bojim se da, ako tek sada pocinjete, ja i moja generacija to necemo doziveti. Ali drzim se Vaseg slogana " Dugo ste cekali, pocnite". Pocnite, ali stvarno!!! pa mozda neka generacija ipak doceka ono sto sam ja samo u naznakama osetio, a to je da se moze ziveti dostojanstveno, biti cenjen u svetu, putovati, upoznavati druge kulture, ziveti od plate bez da ste clan bilo koje stranke i bez da radite jos 3 posla subotom i nedeljom. Ziveo Juzni tok i nase politicke vodje; veliki filantropi i vizionari. Ziveli jos sto godina.

Maximus

pre 10 godina

@51:49.....једини на балкану потписали власнички удео........јадан народ поред оваквих политичара
(сердар 036, 24. novembar 2013 23:58):
Ostali narodi na Balkanu ili su u NATO paktu ili su pod zastitom USA. Kada si malobrojan i nejak, suverenitet ima svoju cenu. Bolje je potok gasa i nafte, nego potok krvi

pricam ti pricu

pre 10 godina

Znaci u sustini sve se radi sa komponentama iz uvoza i to na kredit koji se otplacuje iz tranzitne takse od 200 mil godisnje? Kad se kredit otplati za 10tak godina tih 200 mil godisnje ce biti koliko? Nekih 0.2% BDPa Srbije? Projekat milenija je jednokratno povecanje BDPa od 0.2%? Ako se ne izgradi neka industrija oko toga kao da nista nije ni uradjeno osim sta se Srbija bacila u interesnu sferu Rusije al ne kao clanica EU i NATO nego jedna mala siromasna drzavica koja iza sebe nema nikoga da je stiti.

zoran

pre 10 godina

Južnim tokom prolaziće ogromna količina gasa ka srednjoj i južnoj Evropi preko naše teritorije, od čega će Srbija imati veliku korist zbog naplate tranzitnih taksi.

Za ili Protiv

pre 10 godina

Ko ne moze da podrzi cinjenicu da je Srbija stavila sebe u centar regiona ovakvim projektom. Svojevremeno smo zavideli Hrvatskoj sto je imala strateski ugovor sa Amerikancima za izgradnju auto-puteve. Zasto sada ne zavidimo sami sebi sto sa Rusima imamo strateski ugovoa za izgradnju gasovoda. Osim trenutnih nesto manje od 3000 radnih mesta, za par godina cemo imati preko 100000. I na kraju krajeva, to sve ostaje nasoj deci, unucima. Ne mogu Rusi izneti deo Republike Srbije i prisvojiti, to ostaje nama.

Nezaposlen

pre 10 godina

Bio Bajatovic ili ne, znam da ce nakon ovoga biti 2500 radnih mesta, tj. mozda se moj (vas) rodjak zaposli i konacno "skine" sa socijalne pomoci. A mozda i za mene bude posla jednog dana. I to nema veze sa trenutnim direktorom Srbija Gasa, bio smenjen ili ne, radna mesta ce se otvoriti. To podrzavam.

nesa rupcine

pre 10 godina

Značaj projekta ogleda se ne samo u snabdevanju gasom Srbije već i bezbednosti u tom snabdevanju, povoljnijem transportu, ceni gasa, velikim razvojnim mogućnostima, interkonekciji prema Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

rankovic

pre 10 godina

Južni tok je geostrateški projekat od prvorazrednog značaja za Srbiju i Evropu. Za Srbiju je važan jer Srbija postaje regionalni energetski centar.

MIMICCA

pre 10 godina

"Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - - nalazi "Insajdera" pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva."
Sve je ok, nova investicija, mnogo radnih mesta, Srbija je zemlja koja tezi i ostvaruje mnoge zacrtane ciljeve, ali ovaj vlasnicki odnos 49:51% za Gasprom i zajedn. sediste u Svajcarskoj,mnogima zadaje sumnju a i meni kao obicnom gradjaninu. Mali Bajatovic je uradio veliki posao za Srbiju? ali mnogo veci za sebe! Da li je tako, pokazace neko buduce vreme. Pa da neko snosi i posledice zbog toga.

Predrag

pre 10 godina

Fin clanak sa mnogo buducih problema. Papir sve prima. Nego kad govorite o drzavama kroz koje prolazi problematican gasovod kojoj drzavi pripada takozvana erija RS? Mora da se svrsta negdje I da nekom pripada. Ja koliko znam je u nezavisnoj drzavi BiH.

Predrag

Nevenka

pre 10 godina

Svecano i lepo. Zelim da vidim da se gradi i radi posle dugo vremena nesto ozbiljno. Nadam se da ce hiljade radnika naci uhlebljenje i da ce se konacno vratiti osmeh na lica i mladih i starih.

Transparentno

pre 10 godina

Ako nista drugo, ovde bar znamo koliko ce se potrositi, odakle ce se nabaviti novac, ko, koliko i kako ce se zaposliti, i kada mozemo ocekivati prvi prihod od ove investicije. I nestrucni kadar moze da oceni sta je dobro, a sta ne, kada na papiru vidi iznos ulozenog i prihodovanog. A za to treba vremena pa dajmo sansu. Ako dobro citam, vec za dve godine cemo imati prvi bilans stanja.

Koran-Pale

pre 10 godina

Poslednjih dana bili je dosta špekulacija da li će ministarka Mihajlović biti prisutna otvaranj radova Južni tok. Međutim te špekulacije su bile zlonamerne ,jer smo videli da je ministarka Mihajlović potpisala sporazum kao i da je se obratila građanima ističući vašnost ovog sporazuma.

Nefertiti

pre 10 godina

Odusevljava me Daciceva izjava da mu je cast sto je na celu vlade koja je dovela ovako ogroman projekat u Srbiju. Konacno smo docekali da imamo vlast na koju mozemo da budemo ponosni.

Z

pre 10 godina

jedan od cirkuskih dana u mome kraju,čak ga i tv prenosi,ugledah puno pantrijota,zaslužnih tapšača,udarnika uvlakača,ta ja ću stidan biti zadugo,kakvi me samo gaze papci.....

picasso

pre 10 godina

Jedan od retkih ozbiljnih strateskih projekata, osmisljenih sa odredjenom vizijom i osecajem za trajni i odrzivi razvoj Srbije, za njene nacionalne interese i sigurnu buducnost uz povezivanje sa jednom velikom silom (koja se prema nama UVEK bolje i ljudskije odnosila nego nasi zapadni "prijatelji"). Zasluga za takav upliv novca, energije i geostrateskog kapitala za buducnost pripada samo i iskljucivo Kostunicinoj vladi, ma ko se danas kitio tudjim perjem. Gasni sporazum, uz donosenje Ustava Srbije, su kost u grlu svim prozapadnim snagama koje se direktno ili indirektno zalazu za teritorijalno komadanje Srbije i njeno potpuno ekonomsko-kreditno ropstvo.

Kutuzov

pre 10 godina

Ovo je ogromna investicija koja će doneti mnogo dobra Srbiji,iako se opozicija trudi da prikaže suprotno.Mnogo ljudi će se zaposliti direktno,a i indirektno za taj projekat,bićemo centar gasnog sistema za ovaj kraj Evrope i cene će biti daleko povoljnije nego na drugim krajevima kontinenta.

Helios

pre 10 godina

1. Već ga napumpaše od 1.7 na 1.9 miljardi! a realna cena je otprilike 20-25% te sume! Već prva lokacija prebetonirana je nepotrebno barem 3 puta i sve će biti tako, krljačina otimanja love.
2. To je jedna gomila cevi. Ne običnih već vrlo specifičnih, skupih, zahtevnih - ali, ipak samo cevi. One se prave posebnim kalup-hvataljkama od čelika strogo kontrolisanog kvaliteta.
2A - znalo se unapred te je bila izuzetna šansa da se tu uposli Smederevska Železara. Uloženih par miliona za osposobljavanje i potrebnu opremu za proizvodnju cevi vratilo bi se pedesetostruko! Ali toga niko da se seti, ni u železari, ni u SrbijaGasu, ministarstvima ni silni Megatrend stručnjaci. Neverovatno kakav stepen indolencije i idiotizma!
2B - sad pregovaraju sa nekim sibirskim fabrikama o nabavci; em prekasno em od pogrešnog proizvođača.
3. Trasa ne samo što nije određena nego je nabadaju levom nogom. Nemaju pojma kuda trasu ni kako izvesti geografsku, geološku, infrastrukturnu i svaku drugu GIS i CAD optimizaciju. Ma ne znaju šta znači reč optimizacija uopšte! Pravo leglo SPSa koji čine barem 2/3 zaposlenih!
4. ruski kadrovi, već podučeni otužnom praksom u NISu, već se bahate i gazduju, nameštajući poslove i beneficije, nestručni, preplaćeni i bez plaćanja poreza u Srbiji!
5. Loši ugovori, struktura vlasništva, krediti itd. znače samo jedno: prvih 20 godina dobit će imati samo Rusi i SPS; jedina korist Srbiji - da neće više kao sada Mađari da nas otkidaju od cene tranzita za gas.

Despina

pre 10 godina

Južni tok od danas menja geostrateški položaj Srbije. Južni tok spaja istok sa zapadom. Srbija je zauvek obezbedila neutralnost, razvoj ekonomije, privrede, razvoj polimerne industrije koja će omogućiti razvoj najnovijih inovacionih tehnologija, prvući će naučnike iz celog sveta, a broj nezaposlenosti gotovo da neće biti.Čestitam vladi Republike Srbije i Rusije na početku izgradnje Južnog toka. Ovo je veliki dan Srbiju i njen razvoj.

ž

pre 10 godina

zašto niko od nadležnih neće da kaže da će največi deo posla na cevovodu odraditi kinezi,da će im nadglednici biti rusi,da će za naše ljude biti malo posla.Zašto se to krije,što se ugovori ne pokažu...

ludaja s dva kraja...

pre 10 godina

Kako su ga započeli, tako će ga završiti.... Virtuelno. Dal da se zalud nadamo da je i onih 1,9 milki u monopolskom novcu...

osiromaseni uranijum

pre 10 godina

"U gradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji biće uloženo 1,9 milijardi evra."
I to bez subvencija drzave za radna mesta, koja se redovno od nasih para daju zapadnim kompanijama, cime one nemaju nikakve troskove za plate 3-5 godina. Ovo je daleko najbolja i najzdravija strana investicija u Srbiju, prakticno ciste pare za drzavu u buducnosti. E sad, ako se uzme u obzit Juzni tok, Koridor 11 koji bi da graze Azeri, JAT- Emirati, most koji grade Kinezi, pare koje su Rusi spremili za zeleznicu (700 M) a koje ni zuti ni SNS ne smeju da pipnu, ja pitam: gde su te zapadne investicije? Sem onih, naravno, koje su sracunate na isisavanje para, a nakon kojih Srbiji ne ostaje nista sem siromastva, unistenog Sartida i stranih banaka koje nam deru kozu s ledja.

Шејатанов ратник

pre 10 godina

Хвала Русима што су нам пружили прилику да и ми -заврнемо- Европу. :) Шалу на страну, одличан пројекат, нек је са срећом!

Nikola

pre 10 godina

Super. Pljacka Srbije pocinje. Opet. I po ko zna koji put... Nerodjeni unuci i unuke oprostite nam jer cete vi biti robovi koji ce otplacivati ove nase dugove...

crni domino

pre 10 godina

Molim vas javite mi sutra da li je nekome bilo hladno dok je vario, i da li za to zna direktor Srbijagasa u Svajcarskoj.
Toma nam nista ne rece da li se i u Svajcarskoj proslavlja pocetak radova, tako znacajnih za napaceni narod Srbije koji ce se prosvetliti i ugrejati na ruskom gasu kao Ukrajinci i Rusi!?
A skladiste u Banatskom dvoru Bajatovic ce sam da zavrsi jer ga je zapoceo pre 4 godine. O njegovim uspesima toma nista ne rece!

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Nesto sam malopre cuo. Da li su to bili srpski ili ruski varioci? Ako je ovako pocelo, nema tu vajde za nas. SNS je tu da rasproda sta je ostalo i odglumata medju patriJotama pa posle zdravo. Ljudi, sto god je na sva zvona vikano ,,bas je to dobro za nas" ispalo je suprotno. Secate se kako je bila fama dolaze rusi bice cena goriva skoro kao voda. Da su rusi valjali Tito bi bio za njih.

repus

pre 10 godina

на шта ли ће да испадне ово ово неће да буде добро осећам за нас грађане србије све ће државе добијати неку апанажу а по обичају ћемо само ми морати да плаћамо по кубику проток који иде преко нас чим је рачун отворен у швајцарској имам осећај за нас обичан народ да је било боље да нас је ова траса цевовода заобишла пре десетак година у аранђеловцу су се сви радовали гасу после годину две сви су се вратили на стари начин грејања јел је испала превара са ценом

Sir Giles

pre 10 godina

Još jednom ću ponoviti: Nedostaje samo glas Spomenke Jović da pročita SNS komentare da ugođaj bude potpun.
Sve bre izdajnik do izdajnika! Rusiji bi ste prodali i poslednj ar tuđe zemlje ali će zato vaši buđelari da rastu, a cm napolju viri članska karta.

zur'an

pre 10 godina

Poceli su radovi na velikim infra strukturnim radovima koji ce svima doneti korist ali poceli su i komentari koji svima sem komentatorima donose stetu a njima radost.Takvi smo.
Kako se zove prvi varilac? Uci ce u istoriju.

Србија устаје из блата

pre 10 godina

И дакле напредњаци полако почињу са испуњавањем својих обећања.Значај јужног тока је немерљив за Србију,како у економском тако и војно-политичком значају.Овај почетак, је уједно и пораз оних снага које су желеле пропаст Србије.

losa informacija

pre 10 godina

"Odusevljava me Daciceva izjava da mu je cast sto je na celu vlade koja je dovela ovako ogroman projekat u Srbiju. Konacno smo docekali da imamo vlast na koju mozemo da budemo ponosni."
(Nefertiti, 24. novembar 2013 17:07)

UGOVOR POTPISALI BORIS TADIC I MEDVEDEV 2008. godine, prema tome nije ga ova Vlada uopste dovela u Srbiju.
Naravno ti mozes i dalje da budes ponosan ovom vlascu,tvoje privatno pravo.

Mafin

pre 10 godina

Ovo je istorijski trenutak koji u svakome budi srecu i sigurnost da ce nam biti bolje jer ovaj projekat resava nase kljucne probleme medju kojima je nezaposlenost mozda i najbitniji.

Торонтал

pre 10 godina

Još je rano za radovanje. Trilateralni agenti mogu već sutra sa sekirama da razbijaju cevi, sve u ime demokratije i njihove brige za Srbiju.

Jednom BOT uvek BOT

pre 10 godina

Ovaj projekat je dokaz neraskidive veze Ruskog i Srpskog naroda. Neka je sa srecom pocetak radova.
(Aleksandar, 24. novembar 2013 17:05)

Ovaj projekat je dokaz nesagledive gluposti srpskog naroda i drzave.Svi ali bas svi su se izborili za bolje uslove,samo mi smo prihvatili 49%,sediste firme u Svajcarskoj,da izvodjaci budu Kinezi i Rusi...ma sno sna!

A najveca je fora sto je ovo samo marketinski trik,ne zna se ni tacna trasa gasovoda,ni tacan projekat,ne znaju se ni izvori finansiranja,ni rokovi gradnje...

Ovo je namenjeno vama idolopoklonicima,naivnim i ogranicenim ljudima.

kuy

pre 10 godina

Dočekali smo i taj dan da se krene sa realizacijom gasovoda Južni tok. Srbija kreće u nove radne pobede u novu bolju i lepšu budućnost.
(General poručnik, 24. novembar 2013 18:21)

Sta sad krece,tek?! Pa ja mislio da smo odavno vec u lepsoj buducnosti. Ono polovni avion,arapi i to. Nisam znao stvarno. Evo od sada mi je lepsi zivot i buducnost. Jadnici! DSovci rusili ali cutali a ovi jos prave narod ludim. Nego,kad ce kanal?

Boljšoj

pre 10 godina

Ova investicija će,uprkos neutemeljenim kritikama opozicije,pomoći ljudima u našij zemlji.Biće upošljeni naši građevinci,a indirektno lokalne firme i proizvođači,a sa druge strane, mesta kroz koja će ići gasovod će prosperirati u svakom smislu.da ne pominjem da će,po završetku radova Srbija imati koristi zbog smanjene cene gasa.Tako da stvarno ne vidim razloge za kritiku.

Smisao nasuprot marketingu

pre 10 godina

Sve ovo izgleda mi prilično neobično, ali i nelogično. Kako to da gasovod počinje da se gradi od kraja, umesto od početka (na granici sa Bugarskom, kod Zaječara)? Kako to da tehnički direktor izjavljuje da je prečnik cevi 400 mm (40 cm), a da se na slici vidi kako varilac stoji pored cevi čiji je prečnik barem jedan metar (1000 mm)? Kako će izgradnja ovog gasovoda da uposli privredu Srbije, a da niko danas nije pomenuo mogućnosti i kapacitete smederevske železare u pogledu proizvodnje gasovodnih cevi, ili barem čeličnih profila za postolja? I na kraju, niko danas ne pomenu po kojoj ceni ćemo kupovati gas kada se završi ovaj gasovod i da li će ta cena biti značajno niža od sadašnje?

boris

pre 10 godina

Najjace svetske drzave : SAD , KINA , ENGLESKA , KANADA , JAPAN , FRANCUSKA , NEMACKA , otpratile su ovo zavarivanje sa velikom dozom zavisti .

Igor

pre 10 godina

Posto ste vec na portalu b92 propratite malo njihovu emisiju insajder koja se pozabavila temom "Juzni tok". Ne bih htio ugnjetavati vas optimizam ali Srbija nece dobiti ni priblizno onoliko koliko ostale zemlje kroz koje prolazi navedeni vod. Lijepo je biti brat sa Rusima jer su oni alternativa na sve odvratniji proamerički zapad ali u ovom slucaju su Rusi iskoristili Srbiju bez milosti, a domaca politika je na to pristala.

Wiener

pre 10 godina

Kakva farsa od sns sa uzmi kredit da im napravimo gasovod a oni ce da prodaju po ceni koju nemogu dobiti u Nemackoj.Danas je cena gasa koju kupujemo od Rusa mnogo skuplja nego u nemackoj.Ruse interesuje profit a ne braca,nikako da shvatimo.Ovaj projekat rade ne iz ljubavi vec ekonomskih razloga sto je u redu ali mi to ne shvatamo ili hocemo da drzimo narod u zabludi.Rusi prijatelji.Kad i gde?A tek tv prenos stvarno to nema ni u S.Koreji.Pa naredba na sred ravnice Sajkasi;VARI.Ko namsve ispira mozak?

slavodobitnik

pre 10 godina

ove odma u bukagije,pa u aps,jerbo kad se nakradu,ko će da ih povata,preventiva je zakon,a ovo je društvo šareno,ne možeš omanuti,putera nikom ne fali....

majstori majstori

pre 10 godina

Konacno projekat koji na duge staze pomaze da se resi najveci problem u nasoj zemlji-nezaposlenost.
(Elizabeta, 24. novembar 2013 17:09)

E sestro Elizabeto..ova ti je jaca…bas je cjevovod nekome rijesio problem zaposljavanja…pa mogu se nezaposleni uvaliti duz cjevure i gledati u nju..da ne sjede kuci nezaposleni...

sila

pre 10 godina

šta će ovde biti love za drpisanje,al‘ mi žao sns-ovaca,malo će se oni omastiti,sps i bajati i kgb su glavni,zato vajna ministarka suze roni,suza suzu stiže,trilaterala pukla,klub se zaklobučao,zavesa pada,izgubljeno poverenje,Bogu se pomoli.

ZoranNS

pre 10 godina

Zavariše nas Rusi sa NISom a sada i sa "Južnim tokom", čije sedište je u Švajcarskoj, koje veze ima Srbija sa tim, osim što je vlasništvo Rusko, to im garantuje 49:51 posto. Nije dobro slaviti posao na početku, bolje slaviti na krajiu posla, ako ima za to razloga.

General poručnik

pre 10 godina

Dočekali smo i taj dan da se krene sa realizacijom gasovoda Južni tok. Srbija kreće u nove radne pobede u novu bolju i lepšu budućnost.

fejt

pre 10 godina

Ali zaista nema mesta bilo kakvom osporavanju...nema argumenata koji bi isli u korist misljenju kojim bi se ovakav projekat smatrao nekorisnim za Srbiju.
Negodovanja mogu biiti samo rezultat veoma ogranicenog rezonovanja realnosti.

kako vas nije sramota?

pre 10 godina

И дакле напредњаци полако почињу са испуњавањем својих обећања.Значај јужног тока је немерљив за Србију,како у економском тако и војно-политичком значају.Овај почетак, је уједно и пораз оних снага које су желеле пропаст Србије.
(Србија устаје из блата, 24. novembar 2013 16:57)

Bla,bla,bla.
Koje su bre obecanje ispunili?!
NIJEDNO!
A ovaj Juzni Tok niti su oni zapoceli niti su oni obecali.

p.s. Inace ovo je samo jedan var na jednoj cevi,nema od ovoga nista u narednih 100 godina.

nenad

pre 10 godina

"Odusevljava me Daciceva izjava da mu je cast sto je na celu vlade koja je dovela ovako ogroman projekat u Srbiju. Konacno smo docekali da imamo vlast na koju mozemo da budemo ponosni."
(Nefertiti, 24. novembar 2013 17:07)

Zapravo, ako cemo posteno, za gasovod je najzasluzniji Kostunica. On je ubedio Putina da gasovod ipak prodje kroz Srbiju, iako je bilo predvidjeno da to bude Rumunija. Aranzman je ukljucio i ruski veto na kosovsku nezavisnost. Naravno, sve je to placeno NIS-om, jer niko nista ne radi za badava.

Duci0167

pre 10 godina

Hajde SNS internet smaraci,krenite sa pateticnim hvalospevima. Moram se raspitam malo oko te vase IT ekipe zaduzene za smaranje. Odma se okupite ko musice ...

Baja Patak

pre 10 godina

Skoro sam gledao dokumentarac u kome americke firme pokusavaju da nametnu vladi Gane slican plan za ekploatisanje i transport nafte. Naravno porez bi zaobisao Ganu, off shore, Svica i slicni marifetluci.
Novoizabrani ministar ih ladno otkaci i nakon sto su mu poceli prijetiti samo im postavi uslove i rece: Sta vi mislite da smo mi ludi? Pa i ja sam se skolovao u Americi! I posao stade na godinu dve dok Ameri ne skontase da ih ne mogu potkupiti, kao sto su to prije uradili u vezi eksploatacije zlata.

A vidi ovo…pa da bar firma bude otvorena u Rusiji, pa da oni vide korist od poreza ali ne u Svici. Ne moze u Rusiji jer i drugi bi oligarsi poceli da rade isto, ali neda Putin da se skriju od poreza. Ali ima Srbija , tu se moze kako ko hoce. Sta mislite koliko koferce se nosi u Cirih kad se deli plen? I da li onda let vodi ka Kajmanskim otocima ili Devicanskim otocima, ili mozda ka Lihtenstajnu?

Bonitta

pre 10 godina

Zasto je ovaj projekat duplo skuplji? Realna cena je oko 1 milijarde eura. Nemci (WINGAS) su izgradili sa Rusima (GAZPROM) dva gasovoda u Nemackoj kao nastavke Severnog toka: OPAL i NEL. Oba su bila istog precnika kao i Juzni tok i oba su bila malo duza od Juznog toka. I duplo jeftinija. Kako je to moguce?

Musa Express

pre 10 godina

Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - - nalazi "Insajdera" pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

Ne mogu da verujem, pa izgleda mi na momenat da se tu nesto desava sa ekonomijom u Srbiji pa procitah i ovo. Jel to niko ne zna zasto se otvaraju firme u Svajcarskoj koje posluju u Srbiji? kakve veze imaj sa Svajcarskom? Jedini razlog je da bi se moglo loviti u mutnom, niko nece moci saznati koliko novca prolazi i kud novac ide, jer takav je Svajcarski zakon. Usput Svajcarska dize sumu novca za najmljenje kancelarija koje su obicno pro forma, i zvrje prazne i sumu za porez koji je mani nego na drugim mjestima.
Pa svuda se drzave bore protiv ovakvih konstrukcija koje privatne firme pokusavaju napraviti a u Srbiji takve firme otvara drzava?? Jel vam sad jasnije? Da je neko iz normalne drzave napravio ovakav ugovor, parlament bi ga momentalno skinuo i poceo bi proces protiv svih uvaljenih u posao. A tu se slavi …tugo...

kukuruz

pre 10 godina

Najzad da neko radi za dobrobit naseg naroda. Prosle su godine i decenije i pojavio se lider koji ne prica nego radi. A zaposlio je stotine u IT High-tech tehnologijama koji perfetno rukuju znacima + i -. I pisu orginalna naucna zapazanja na zadatu temu. U potpunosti proizvod domace pameti.
Ovoga svetlog jutra kineski zavarivaci zavarili su rusku cev, sa slovenackim elektrodama, na plodnoj srpskoj zemlji koja je pravedno oduzeta domacim vlasnicima po popularnim cenama. Bice para za energetsku stabilnost i kuche u Svernom Londonu, i nocne klubove u Monte Karlu. Sta ce pare onome ko ne ume carski da ih potrosi. Sto jes - jes najbolji je ...

Old Shatterhand

pre 10 godina

Polako i sigurno Rusi instaliraju svoje oligarhe, dok nasi oligarsi su njima domacini i naravno teze da budu kao Ruski oligarsi. Pojma nema Srbija u sta se uvaljala ali dobro je da nece nam biti dosadno u narednim godinama. Bitno je da u Svajcarskoj je SPS osnovao firmu za pljacku i po Srbiji gradi takodje SPS cevovode, dok gas koji potrosi srpski potrosac procente placati takodje SPS-u koji je osnovao firmu RST u Zenevi. Bitno je da se ulizujemo Putinu i da srece i radosti nece nam biti kraja sa ovim projektom. Tito je ziveo i radio i ima zenu i dete u toj Rusi pa je rekao njet Staljinu, ljudi bre.? Podpsnici Warsavskog pakta su jedva iscekali da pobegnu u "braca Rusa". Istorija je cudo jedno, tek buducnost.!?

PS. Polako ali isgurno ce Srbija saznati da sa Rusima nema igrarije, ono sto njima pipada ce uzeti a ono sto Srbija misli da njemu pripada to naravno ce SPS, SNS i bratilja uzeti na privatne racune. Juzni tok je najvece sisanje drzavnih para i gradjana kada protekne gas. Ne kazem da ovo nije korisno daleko od toga, nego kazem da je ovo vrhunac kriminala pocev da Srbija ima 49% do Rusi 51% u zajednickoj firmi koja je nadlezna za protok gada i instalaciju iste kroz nasu zemlju. Bice veselo. Ali racun za gas sve trpi hahahha :D

Marko Nikolic

pre 10 godina

Nisam glasao ni za DS ni za SNS...Ali ova investiciju su potpisali ljudi iz DS-a...Da se ne zaboravi...A vi pre nego sto pocnete da lupate minuse proverite ako vec imate internet...Ova vlada je populistcka i kraj ce to i dokazati...Kite se tudjim perjem sa onim sto je dobro a umeju da itekako ponizavaju tudji neuspeh a pri tom nisu doveli jednog veceg investitora sami...

Laki (je malo nervozan)

pre 10 godina

Ne mogu da verujem, kakvi HVALOSPEVI!
Ko da će kroz te cevi poteči "med i mleko"!
Varate se ljudi, teči će gas po tržišnoj ceni, koja će nas u još veću dubiozu gurnuti, a rusija ono što nije uspela da uradi u hladnom ratu, radi sad! Porobljava nas na moderni način! Ne mora mnogo u nazad da se osvrnete, kako je Ukrajina prošla oko one igrarije oko cena gasa? Čini mi se da će mo mi mnogo gore proći, jer kod nas ima većih rusa od samih rusa!

anonimus

pre 10 godina

"Dugo ste čekali, počnite", rekao je Nikolić koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

hahahahaha...

neutralan

pre 10 godina

Necuveni Theatar,predstava za naivne,zavedene i clanove partija na vlasti.
Sta ce ovaj narod od toga imati,videce se,ali ne bih dao tome sada toliki
znacaj kao ovi jer oni to jer nemaju prave rezultate! Cist populizam!!!

blabla

pre 10 godina

Невезано за текст, а везано за фотографију. Ја не знам, али у нашој традицији је да су људи обучени у црнину када иду на сахрану. Више пута сам се питао чему толика црнина. Па и код пословног облачења постоје различита одела: постоји тегет одело или неке друге боје, да не набрајам (видео сам код Руса и Немаца да и они носе за овакве прилике тако нека одела). А када дама носи црнину, баш делује депримирајуће. Ја волим одела која су "жива", која имају "енергију", "позитивна", маме "осмех" и сл. Ајде ови из обезбеђења, црнина је њихова радна одећа, али свечано отварање са намргођеним фацама, па то је без везе. Где је шампањац? Где је музика? Госпођа Меркел носи те црвен, те зелен, те бели, те жути костим )))): То је живот, а не сахрана )))): И нема оправдања да су фаце намргођене, није живот ђаволштина, већ радост и лепота )))):

MILENKO

pre 10 godina

Auu,kakva vest,najezio sam se,sigurno ce mi plata skociti za 20,30 posto...ma ne bre za 200,300 posto garant,uzivacemo,nema zime za nas,ju,ju,sto sam srecan,blago nama s'njima...ju,ju sto sam uzbudjen,svasta,svasta...i jos i gosp precednik bio tamo ju,ju...a i drzao govor,ma sta ces lepse...

to je samo pocetak

pre 10 godina

Nazalost to je samo pocetak i nista vise, videcemo presek izvedenih radova iduce godine u ovo vreme.Svaka cev je devet tona teska i na svaku bar jedan cata mora da brine, danas rekose trecu cifru po redu i najvecu da ce premasiti 1.9 milijardi, to se pokriva iz nerealno visoke cene gasa za Srbiju.

alxxl

pre 10 godina

sve je to jako lepo i jado dobro, sem par stvari.

cevovod ne gradi rusija, nego ga plaćaju države kroz kojih prolazi. mi ćemo morati garantovati i protok za ruse, a faktički cevovod nećemo imati u vlasništvu. iz transfera ćemo malo toga videti, najmanje para. što se tiče cevovoda, ne grade ga rusi, jer nije isplativ, i ako uzimamo u obzir trenutnu cenu gasa i trenutnu potražnju, nikad neće ni biti isplativ. čestitamo nama, što ćemo plaćati nekome da bi kasnije mogli još više da plaćamo.

Mare

pre 10 godina

Ijaooo, što su našli ugovor za Zoranu. Mnogo značajan. Baš dirljivo. Nešto ne vidim zašto se dokument o proglašenju nečega da je od nacionalnog značaja ne zove odluka nego ugovor i šta su oni tu potpisali :D

potporucnik

pre 10 godina

Koliko losih komentara na ovako lepu vest, covece!!!
Mozda nije idealno za nas, mozda je moglo bolje da se izpregovara, ali gotovo!
Puno koristi cemo imati od ovoga: zaposljavanje nasih ljudi, energetska stabilnost, bicemo tranzitna zemlja, jeftin kredit za izgradnju sa grej periodom do zavrsetka radova, sigurnost investicije jer je otkupljen tranzit za narednih 25godina,....Zasto toliko zla i besa?!!!!

Patrijota

pre 10 godina

I zvanicno je pocela jos jedna Farma, ovoga puta rusko- srpska kombinacija!!! Evo jos jedne radosti za nepismeni, glupi narod koji jos uvek nije svestan gde se nalazi i gde ide??? Samo polako, pokazace vam uskoro crveno- crna koalicija gde idete, ali bice mnogo, mnogo kasno za bilo sta!!! Glad, beda, propast, pljacke, lazi, prevare, ubistva i sve sto smo od radikala vec imali!!!
Trazili ste ih, eto vam!!!

Бојан Илић

pre 10 godina

Нека је са срећом и да Држава и грађани имају корист!
Доста држава би волело овакву "привилегију", али код нас морају исфрустрирани да пљују!

sampion86

pre 10 godina

Srbija ce zavrsetkom radova zauvek resiti problem snabdevanja gasom i cena gasa ce biti znacajno smanjena i bice pristupacna svim gradjanima.

DeskoB

pre 10 godina

Cestitam! Cestitka je upucena za sve ono sto Srbiju ocekuje povoljno, a prouzrokovano ovim projektom: cestitka za nove investicije koje ce doci, cestitka za sigurnost koju ce imati u snabdevanju gasa, nize cene, nova radna mesta.... Nije ovo samo cestitka za pocetak, vec cestitka sto ovim projektom Srbija ima i lepu i sifurnu buducnost.

maja

pre 10 godina

au, koliko malicioznosti, kakav smo narod...mozda nama uopste i nije stalo da radimo, da smanjimo nezaposlenost, da dovedemo investitore..

Jagoda

pre 10 godina

Rusija je oduvek bila prijateljski nastojena prema Srbiji i to pokazuje ovom izgradnjom da nismo samo u problemima koje su nas zadesile...

Despina

pre 10 godina

Južni tok je najveći strateški, infrastrukturni,energetski projekat koji će našu državu izvući iz krize.Južni tok će omogućiti razvoj privrede, proizvodnje i industrije i obezbediti nova radna mesta. Južnim tokom možemo očekivati razvoj modernih, savremenih visokih inovacionaih tehnologija, koji će dovesti naučnike iz celog sveta. Srbija može da bude naučni centar.

marmelada

pre 10 godina

U ovom trenutku gradjani Srbije mogu biti ponosni na ljude koji su na vlast! Pre svega sve pohvale za Vucica koji je zaista covek od reci! Ovo je sansa da mnogi gradjani koji ne rade i nemaju od cega da zive dobiju posao!

Dimitrije

pre 10 godina

"Ovoj generaciji je pripala čast da ispiše tu novu stranicu u istoriji vekovnog prijateljstva i saradnje dve zemlje", poručio je predsednik Srbije.""
E pa drago mi je da sam deo te generacije i generacije koja je glasala za one koji su osvetlali obraz našoj generaciji.

Zdravković

pre 10 godina

Bićemo značajan faktor u regionu jer glavna linija transnacionalnog gasovoda prolazi kroz našu državu, a kasnije linije nastavljaju prema Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Sloveniji i prema Italiji.

mesi

pre 10 godina

Ne razumem, ovi koji osporavaju ovaj projekat, to cine samo zato sto nisu simpatizeri sadasnje vlasti. Vi ne volite da se narod zapoli, da se porodice prehrane i odrze? A o gasu i tome ko ce se sve snabdevati, prolaskom gasa kroz Srbju, da i ne govorim!?!

sasa jokic

pre 10 godina

Osiromaseni Uranijum@ Evropska Unija poklonila je Srbiji 5 milijardi bespovratno, ponavljam, poklonila! Nemoj da komentarises kad nisi obavesten. Trenutno su najveci investitori u Srbiji Italija, USA, Norveska i Nemacka.
Naravno potrebne su investicije iz celog sveta, ukljucujuci i ove iz Rusije, UAE i Kine, ali ne mozes posle 13 godina (koliko je trebalo ovim poslednjima sa Istoka da nesto uloze, jer NIS ne smatram investicijom, to je najveca prevara od strane DSS-a, kada smo Rusima predali energetske resurse) da pricas kako zapadne zemlje nisu nista ulozile?

ana

pre 10 godina

Ovo su investicije koje smo dugo čekali. Ni jedog trenutka ne sumnjam da će naše firme ovu izgradnju shvatiti kao veliki i odgovoran proces i ponašati se u skladu sa tim. Jedna niva veza koja će nas sa Rusijom spajti još bolje.

CrljenaC

pre 10 godina

Jeste da nesto ne voli politicare al se radujem ovakvim njihovim slikama. Samo nek rade nesto sto ce dovesti do novih radnih mesta. Kad si mladji, sve ti je na "lako cu", a onda shvatis da si nista bez radnog mesta, bez prihoda. Ni da maknes.
2 500 novozaposlenih, malo li je u zemlji kao nasa.
Nek nam je sa srecom pa da je sto vise ovakvih desavanja.

mikis

pre 10 godina

Konačno dočekasmo izgradnju južnog toka, posle dosta odlaganja. Odlična vest, ovo je pokretačka snage posrnule Srbije. Svima nam je jasno da će ovo doneti dosta investicija u našu zemlju, kao i posao za više desetina hiljada ljudi.

komentar

pre 10 godina

Bas lepo otvaraju se nova radna mesta (varioci, projektanti, marketing, prodaja). E sada deo profita od prodaje ruskog gasa neka se ulozi u istrazivanja eksploatacije domaceg gasa iz skriljca pa da se zaposle i istrazivaci, rudari i hemijski inzenjeri sa fakultetskim diplomama i doktoratima. I ujedno da Srbija ne zavisi samo od uvoza ruskog gasa nego da pokusa da osvoji proizvodnju i domaceg gasa. Cestitke!

АЛЕКСАНДРА Ј.

pre 10 godina

Изградња гасовода Јужни ток је велики потенцијал за нашу земљу. Осим што ће нам осигурати енергетску сигурност, ова изградња ће скренути велику пажњу на Србију и надајмо се допринети страним инвестицијама, што ће обезбедити такође запошљавање великог броја људи.

Natali01

pre 10 godina

Posle dugo godina konačno se nešto pokreće u Srbiji. Ovim projektom rešiće se problemi snabdevanja gasom, a takođe i nezaposlenost će se smanjiti. Ovo je samo početak verujem da će mo i ubuduće imati ovakve pozitivne vesti.

Kosta

pre 10 godina

Južni tok je strateški projekat za našu zemlju, jer se njime se obezbeđuje energetska stabilnost, cena gasa kako izjavljuju biće niža, a samim tim proširiće nove proizvodne kapacitete i otvoriće nova radna mesta.

Istrazivac

pre 10 godina

Najjace svetske drzave : SAD , KINA , ENGLESKA , KANADA , JAPAN , FRANCUSKA , NEMACKA , otpratile su ovo zavarivanje sa velikom dozom zavisti .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boris, 24. novembar 2013 20:17)


Zapravo, veorvatno i jesu, s obzirom da su svi njihovi energetski projekti u ovom delu sveta pukli.
Ali neces to videti na CNN-u...

Oka

pre 10 godina

Ajde zivi bili nek bude samo pocetak jednog zdravijeg razmisljanja ove zemlje. Dosta smo rasirenih ruku cekali nesto lepo da nam dodje sa zapada ali avaj. Srbija do Tokija :)

maksim

pre 10 godina

Konačno smo dočekali i taj dan, da izgradnja Južnog toka krene. Konačno je Srbija uspela da dobije projekat koji je postavlja na mesto koje zaslužuje, centar smo regiona. Ovaj gasovod pored zapošljavanja preko 2500 novih radnika, i značajnih finansijskih sredstava koje će nam doneti, zbog izuzetne važnosti za region i Evropu, donosi i viši stepen bezbednosti, koji dugo nismo uspevali da postignemo.

сердар 036

pre 10 godina

51:49.....једини на балкану потписали власнички удео........јадан народ поред оваквих политичара

Istrazivac

pre 10 godina

Hocemo li sa ovim konacno postati lider regiona ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (petar, 24. novembar 2013 20:18)


U stvari, verovatno i hocemo, s obzirom da se gasovod racva u druge zemlje upravo iz Srbije (a ne iz Bugarske).

laf u srcuyx

pre 10 godina

Bravo! I pored svih prepreka Vlada Srbije je uspela da se pristupi i izgradnji.
Pored svih do sada nabrojanih koristi od juznog toka ne treba zaboravati i da njegova izgradnja znaci i placanje manje taksi, pa samim tim i manje opterecenje cene gasa.

Zorana

pre 10 godina

Ovakav projekat smo vec dugo cekali, ali eto docekali smo ga. Ovim cemo zauvek resiti probleme snabdevanja gasom, verujemo da ce i cena biti pristupacnija. A u ostalom, smanjice se broj nezaposlenih. Sve pohvale vlastima koji su nam sve to omogucili.

Tufnica

pre 10 godina

Spajanje cevi predstavlja samo simbolican pocetak gradnje ove velike stvari po Srbiju. Ovo je vazan korak po Srbiju. Konacno posle dugo godina stagnacije i propadanja , nesto i da se pokrene. mozda neki ljudi trenutno nisu svesni znacaja Juznog toka, ali, polako, sve ce se to uskoro vidnije znati.

marisol

pre 10 godina

Danas je počela zvanično izgradnja južnog toka gasovoda kroz Srbiju. Tako su uklonjene sve polemike oko izgradnje ovog velikog proekta. Z Srbiju on znači jedno novo investiranje u nešto što bi moglo doneti bolje uslove života i profit.

Himalajski jeeeeeeeeeeti

pre 10 godina

Gde su sad naši vajni istraživački mediji?
10 dana nas bobarduju vestima da Mihajlovićka nije pozvana, pa da će biti pozvana,ali neće govoriti,a sad odjednom prenose njen govor .!?

Ridiger

pre 10 godina

Veliki dan za srpsku energetiku i privredu (a rekao bih i bezbednost zemlje) - gasovod u kombinacaiji sa gasnim elektranama je mnogo bolje i sigurnije rešenje od bilo koje nuklearke...

mercedes

pre 10 godina

U ovom trenutku gradjani Srbije mogu biti ponosni na ljude koji su na vlast! Pre svega sve pohvale za Vucica koji je zaista covek od reci! Ovo je sansa da mnogi gradjani koji ne rade i nemaju od cega da zive dobiju posao!

goca

pre 10 godina

o značaju ovog južnog toka govori i samo prisustvo vrha Srbije. Ne mogu preskočiti da je ovo sve zasluga sadašnje vlade koja se istinski potrudila a i predsednika da se obezbede svi uslovi da današnji dan što pre bude. Tako su nestale sve sumnje o pokušaju miniranja ovog sporazuma.

objavite nesto

pre 10 godina

„Trasa Južnog toka menjana je nekoliko puta. Energetičari ocenjuju da se to deševalo isključivo iz ekonomskih razloga, jer pojedine zemlje nisu želele da finasiraju taj projekat, uz obrazloženje da je to obaveza ruske strane“, rekao je naš novinar.Bugarska je sa Rusijom sklopila najbolji ugovor. Za gradnju gasovoda data je koncesija, a Bugarska kasnije postaje vlasnik. Gas za tu zemlju biće najjeftiniji.Srbija je jedina zemlja koja neće biti većinski vlasnik gasovoda. Analitičari smatraju da je to posljedica politike koja je vođena u vrijeme kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Bojana

pre 10 godina

Danasnja ceremonija otvaranja pocetka radova na projektu Juznog toka je najveci projekat u zadnjih dvadeset godina. Srbija ce napokon krenuti napred i ovaj narod ce poceti pomalo da gleda u buducnost.

Vitta

pre 10 godina

(shone, 24. novembar 2013 18:30)

Blago tebi kada si toliko negativan, bolje uzmi svoju biografiju i idi predaj, da te uposle, rad je dobar za taj tvoj negativizam.

Sparrow025

pre 10 godina

Prvi od preko 400 000 varova koji ce biti izvedeni na gasovodu, koji ce doneti nova radna mesta i poboljsanje standarda u nasoj "osakacenoj" drzavi. I naravno smestiti Srbiju na gasovodnu mrezu, kao jednog od lidera regiona i Evrope.

Homo politicus

pre 10 godina

Postoji jos jedan bitni momenat u celoj prici oko gasovoda a to je tehnicko-bezbednosni. Celu duzinu gasovosa kao strateski interes RF branice ruska armija na svakom metru gasovoda.

Belosivac

pre 10 godina

Ne verujem da će odjednom Srbija da se preporodi, ali meni je važno da se pokrenula. Biće to dug put i trebaće nam strpljenja,ali nek se radi, to je život.

miloš

pre 10 godina

Ajde malo iskulirajte sa tim naručenim komentarima u superlativu, sve u svemu opet će sirotinja srpska ispaštati, a direktorčići se kititi perijem...

Toksičnost

pre 10 godina

Najlakše je onima kojima je jedini cilj kritikovati. Potpisan je sporazum o izgradnji Južnog toka kroz Srbiju - nije dobro, da sporazum nije potpisan, opet ne bi valjalo. Teško je udovoljiti ljudima...

cinik

pre 10 godina

Zao mi je ovih rusofoba, nije im lako danas. Godinama su nas uveravali da ovaj projekat nikad nece ni poceti, sad im ostaje nada da se nece zavrsiti. A i ako se zavrsi, da nece biti gasa. Nada umire predposlednja, sekund pre kraja. Ali im bar greje srce, kad nema gasa.

Introspekcija

pre 10 godina

Veliki dan za Srbiju i jedna o najkvalitetnijih projekata u Srbiji, uz Air Serbia, koji ce doneti puno radnih mesta i povuci jos investicija

Kalel984

pre 10 godina

Veliki dan za nasu Srbiju, dan koji ce obeleziti prekretnicu razvoja nase zemlje i uspon privrede. Nadam se da cemo nastaviti sa dobrim potezima za nasu zemlju i ovaj napaceni narod...

NS

pre 10 godina

naivni ste do kraja,ne prolazi samo kroz Srbiju,ne bi da oni misle samo o nama... a sto je najgore samo kod nas vecinsko vlasnistvo imaju Rusi kod ostalih je 50:50 ili cak 51:49

METEOR

pre 10 godina

Kako su ga započeli, tako će ga završiti.... Virtuelno. Dal da se zalud nadamo da je i onih 1,9 milki u monopolskom novcu...
(ludaja s dva kraja..., 24. novembar 2013 17:03)

Ne vredi ti ni tebi ni onima koji stoje iza tebe,došao je konačno kraj mrcvarenja Srbije od strane zapada.Ti ili si budala kad ovako daješ komentar,u šta ja nikako ne verujem, ili si ona opasno zla snaga koja pošto poto želi da ostavi Srbiju u smrtnom zagrljaju zapada.Čuvaj te se MI dolazimo kao tajfun.

Zoki

pre 10 godina

Ovo je dobra vest i za Srbiju, i za region, i za Rusiju - ali i za Evropsku Uniju. Loša je jedino za Ukrajinu, jer se smanjuju mogućnosti za ucenjivanje.
Sve sa kompanijom registrovanom u Švajcarskoj, ruskim zakupom kompletnog kapaciteta za sledećih 25 godina - Srbija će opet dobijati nekih dvesta miliona dolara godišnje od tranzitnih taksi. Za zemlju sa budžetom od 12 milijardi dolara to su jako lepe pare. Tokom sledeće dve godine dvadesetak hiljada ljudi će raditi i dobijati platu. Uvek će biti kritičara i sigurno je da uvek postoji nešto što je moglo da se napravi bolje - ali mislim da Srbija treba da bude zadovoljna.

Hipnotiziran

pre 10 godina

Srpski i ruski narod jesu bliski, bratski narodi, ali ne bi trebalo brkati ljubav i interes. Projekat Južni tok, je od izuzetnog ekonomskog i privrednog interesa za Rusiju i za Srbiju. Ovim projektom Srbija može mnogo da dobije, posebno gledano na duže staze.

Dimitrije

pre 10 godina

Drzavni vrh i prijatelji iz Rusije danas su upisali novo slovo na putu buducnosti Srbije. Zelim da pruzim podrsku daljim nastojanjima drzavnog vrha da se vratimo na pravi put za dobrobit svih gradjana Srbije.

dušan

pre 10 godina

Više bih voleo da su zavarene poslednje cevi,ali nema sumnje da je ovo veliki projekat koji Srbiji može doneti mnogo dobroga na polju energetske stabilnosti i smanjenju nezaposlenosti.

Vankuver

pre 10 godina

Odgovor Brankici na pitanje postavljeno u insajderu:

Razlog iz kojeg je firma registrovana u Svakcarskoj je zato sto EU ne dozvoljava da iko ima vise od 49% u firmama. A zasto je Rusima dato 51%? Pa iskljucivo iz geopolitckih razloga. Njima nije potrebno da u svakoj zemlji imaju 51%, jer je to jedna cijev koju mogu bilo gdje "zatvoriti" kad im se cefne a za to je dovoljna jedna. E sad. Od svih država u regionu Srbija gaji najveće simpatije prema rujama pa je logicno da ce najlakse tu malverzaciju uraditi bas tu. Apsolutno citava Evropa je energetski rob rusije i to su malo vece mace pd Srbije. Ali ne vidim da to treba gledati sve kao bas toliko lose jer u svemu tome i Srbija sama dobija "dio" moci koji je u proporcijalnosti sa brojem stanovnika OGROMAN. Samo ljudi koji ne vide makro situaciju nikada nece ni shvatiti i protivi ce se bilo cemu svakako. Svaka cast redakciji ako piste komentar....

hogar

pre 10 godina

Prvi put u zivotu vidim da ce ovom narodu biti bolje i da se u ovoj drzavi radi na tome,svaka cast ljudima koji su omogucili nrodu da dobiju nesto ovako vazno!

Miodrag

pre 10 godina

Danasnja slika sa ceremonije otvaranja treba da sluzi za primer da je potrebno malo vise sloge u Srbiji oko bitnih drzavnih pitanja, i da se u buducnosti radi samo u interesu drzave.

Tresh romantizam

pre 10 godina

UGOVOR POTPISALI BORIS TADIC I MEDVEDEV 2008. godine, prema tome nije ga ova Vlada uopste dovela u Srbiju.
Naravno ti mozes i dalje da budes ponosan ovom vlascu,tvoje privatno pravo.
(losa informacija, 24. novembar 2013 18:19)
Davoljno govori sve da sledećih 4 godine ništa nisu uradili.

NOC - U - BELOM - SETENU

pre 10 godina

Ovo je hteo to neko da prizna ili ne istorijski trenutak za Srbiju koji u svakome korektnom gradjaninu Srbije budi srecu i sigurnost da ce nam biti bolje. Ovaj projekat koji je dugo bio osporavan od strane velikog broja kriticara, je konacno zaziveo i danasnjim spajanjem prvih cevi kod Sajkasa otklonile su sve dileme, a nasim gradjanima resava nase kljucne probleme medju kojima je nezaposlenost mozda i najbitnija u ovom trenutku.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Znaci da su i Nemci glupi sto imaju severni tok!? Ajde da objasne europejci kako su to Nemci naseli na ruski gasovod i prevaru? Samo da vam kazem da Nemci uvoze tri puta vise gasa od onog sto drzava potrebuje u industriji i kucanstvu.Za pametne dosta a europejci neka objasne Svabama kako su prevareni i glupi.Ukrajinci su nasamareni slusajuci tzv.Evropu

lemi

pre 10 godina

kako sa nase strane sve ugovore potpisuje ovaj Bajatovic a kod njih sve razliciti ljudi. Odma se iz toga vidi kakva je kod nas situacija a kakva u razvijenim zemljama!

Milica

pre 10 godina

Dugogodisnje prijateljstvo sa Rusijom, danas je jos jednom pokazano na delu. Nadam se da ce i u buducnosti biti vise ovakvih projekata.

JovanaS

pre 10 godina

Vrlo sam srecna kada vidim da je zapoceto sa izgradnjom Juznog toka jer ce to ne sumnjivo pobljsati nase odnose sa Rusijom prvenstveno, a i ostvaricemo bolju saradnju sa susedima jer izgradnjom Juznog toka i susedi imaju koristi.

Isfrustrirani pljuvač

pre 10 godina

Нека је са срећом и да Држава и грађани имају корист!
Доста држава би волело овакву "привилегију", али код нас морају исфрустрирани да пљују!
(Бојан Илић, 24. novembar 2013 21:04)

Ne bih da ti kvarim egzaltiranost današnjim događajem, ali Južni tok prolazi i kroz Bugarsku, Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Od ovih zemalja jedino je Srbija prodala svoju naftnu kompaniju i sve svoje izvore za oko 400 miliona evra Rusima (cisto poređenja radi, Robne kuće Beograd prodate su za nešto više od 300 miliona) i kupuje gas preko posrednika što je bio uslov ruske strane, čime automatski ljudi u Srbiji nepotrebno gas plaćaju skuplje.

nista im ne verujem

pre 10 godina

Ovako je najavljivan i slavljen pocetak izgradnje projekta Brzih pruga Srbije pre 20 godina.I od tog momenta do danas nije uradjeno bas nista.Eno izmedju Stare Pazove i Indjije je izbetonirana neka konstrukcija i to je to.Nista vise.
Tako da se bojim da gasovod ne ostane na ove dve cevi.

Despot

pre 10 godina

Predsednik Srbije, clanovi Vlade i prijatelji iz Rusije danas su upisali novo slovo na putu buducnosti Srbije. Zelim da pruzim podrsku daljim nastojanjima drzavnog vrha da se vratimo na pravi put za dobrobit svih gradjana Srbije.

Kostarika

pre 10 godina

Ovo je svakako dobra poruka i buducim investitorima da dolaze u nasu zemlju. Vec se pokazuje, kroz otvaranje na hiljade radnih mesta, koliko je ovo znacajno za Srbiju, a vreme ce tek pokazati nova znacenja ovog poduhvata.

Gugldok

pre 10 godina

Dugo smo cekali na taj Juzni tok, zar je bilo toliko tesko zapoceti izgradnju istog? Naprednjaci izgleda ne samo da pricaju, nego ipak nesto i rade.

Kala

pre 10 godina

Investicije su jedini nacin da napredujemo. Ko god zeli da ulaze u razvijanje nase privrede, dobrodosao je. Vreme je da se i Srbija podigne sa dna.

Goran

pre 10 godina

Jedina dobra stvar uradjena od dolaska evropejaca na vlast 2000-te godine! Hvala braci Rusima na svemu sto su ucinili za srpski narod kroz istoriju!

Gospava

pre 10 godina

Danasnja ceremonija otvaranja pocetka radova na projektu Juznog toka je najveci projekat u zadnjih dvadeset godina. Srbija ce napokon krenuti napred i ovaj narod ce poceti pomalo da dise.

Komša

pre 10 godina

Drago mi je što će glavno čvorište na balkanu biti u Srbiji.To upravo predstavlja poverenje od Ruske strane, a ujedno i pokazatelj ostalim investitorima da Srbija postaje pouzdano tle za investiranje.

Svetozar

pre 10 godina

Danasnja slika sa ceremonije otvaranja treba da sluzi za primer da je potrebno malo vise sloge u Srbiji oko bitnih drzavnih pitanja, i da se u buducnosti radi samo u interesu drzave.

Ekistika

pre 10 godina

Južni tok, jedan od poletnih investicija u Srbiji sa velikim brojem radnih mesta. Nadam se da je ovo dobar nagoveštaj većeg broja investicija.

stefon

pre 10 godina

bas me zanima sta imaju dezurni kriticari i ostali skeptici da kude povodom ove izuzetno velike investicije,ako ne i nejvece u posl;ednje tri ili cetiri decenije.

ANALiticar

pre 10 godina

Више пута сам се питао чему толика црнина.
(blabla, 24. novembar 2013 19:05)


jesi ti daltonista...ili ti je crko TV
skoro svi su bili u teget odelima

NixonChe

pre 10 godina

Bio sam neinformisan, pa sam mislio da ce ceo sistem biti podzeman.E sad, zamislite i najmanju eksploziju u blizini, a kamoli bombardovanje iz 1999-e! Samo se pitam, čemu se radujete? !

Cica

pre 10 godina

Mnogo neistina. Zaduziti drzavu za 2 miijarde eura za gradnju "juznog toka" sa kamatom od preko 4% i nije bas civilizacijsko a ni ekonomsko dostignuce Srbije. Pre stena oko vrata Srbije. Dug koji ce se vracati 15 - 20 godina Rusiji koja prodaje svoj gas, zaposljava svoje radnike i razume se poprilicno ucenjuje Srbiju.

pricam ti pricu

pre 10 godina

Znaci u sustini sve se radi sa komponentama iz uvoza i to na kredit koji se otplacuje iz tranzitne takse od 200 mil godisnje? Kad se kredit otplati za 10tak godina tih 200 mil godisnje ce biti koliko? Nekih 0.2% BDPa Srbije? Projekat milenija je jednokratno povecanje BDPa od 0.2%? Ako se ne izgradi neka industrija oko toga kao da nista nije ni uradjeno osim sta se Srbija bacila u interesnu sferu Rusije al ne kao clanica EU i NATO nego jedna mala siromasna drzavica koja iza sebe nema nikoga da je stiti.

milija

pre 10 godina

Ljudi, sta vama u ovoj vesti, tacno smeta? Do juce nismo imali nista, sada su se , ako necete da priznate vise, makar pokrenuli stvari.

Miroslav

pre 10 godina

Svaka investicija koja smanjuje stopu nezaposlenosti, puni budzet od poreza, kao i bilo kakav pomak u inustrijskoj grani Srbije, za mene je pozitivan cin i napredak.

Alex1

pre 10 godina

7. Kontrola poslovanja "South Serbia AG" u Švajcarskoj je nemoguća. Nemci se trenutno natežu sa Švajcarskom oko tajnosti računa nemačkih poreskih obveznika, vode se procesi, itd. (bio je tekst o tome na B92). Mi možemo samo da maštamo o dobijanju podataka o poslovanju.

8. Pogledajte kako je prošla Bugarska: http://www.novinite.com/view_news.php?id=155138

"The construction of the "most problematic stretch" of the South Stream gas pipeline, the one in Bulgaria, has been officially launched, according to Russian daily Kommersant.
In an article on Thursday's ceremony for the launch of the construction of the Bulgarian section of the conduit titled "Gazprom surrendered to Bulgaria", Kommersant says that Gazprom will have to reduce gas prices for Bulgaria and agree to major concessions as regards the terms of the loan to the Bulgarian Energy Holding (BEH).
"What is more, the agreement with Bulgaria says that other suppliers will also be given access to the South Stream gas pipeline, on which the EU insists and which Gazprom has never done so far for any of its projects," the Russian daily insists, as cited by the Bulgarian Telegraph Agency (BTA)."

Koran-Pale

pre 10 godina

Poslednjih dana bili je dosta špekulacija da li će ministarka Mihajlović biti prisutna otvaranj radova Južni tok. Međutim te špekulacije su bile zlonamerne ,jer smo videli da je ministarka Mihajlović potpisala sporazum kao i da je se obratila građanima ističući vašnost ovog sporazuma.

mik

pre 10 godina

stvarno je zalosno sto je narod ovoliko povrsan ....cestitam vam na uspehu i prosperitetu, takav uspeh mogu samo sps i sns da vam donesu, nek je sa srecom i nek vam je bog u pomoci, trbace vam.

Maximus

pre 10 godina

@51:49.....једини на балкану потписали власнички удео........јадан народ поред оваквих политичара
(сердар 036, 24. novembar 2013 23:58):
Ostali narodi na Balkanu ili su u NATO paktu ili su pod zastitom USA. Kada si malobrojan i nejak, suverenitet ima svoju cenu. Bolje je potok gasa i nafte, nego potok krvi

Бојан Илић

pre 10 godina

Isfrustrirani pljuvac!
Одакле ти овакви подаци, мајке ти....:-))?!
Чисто да "пљуцнеш", па и ако је лаж...

MIMICCA

pre 10 godina

"Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - - nalazi "Insajdera" pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva."
Sve je ok, nova investicija, mnogo radnih mesta, Srbija je zemlja koja tezi i ostvaruje mnoge zacrtane ciljeve, ali ovaj vlasnicki odnos 49:51% za Gasprom i zajedn. sediste u Svajcarskoj,mnogima zadaje sumnju a i meni kao obicnom gradjaninu. Mali Bajatovic je uradio veliki posao za Srbiju? ali mnogo veci za sebe! Da li je tako, pokazace neko buduce vreme. Pa da neko snosi i posledice zbog toga.

smarter

pre 10 godina

Kritika bez osnova, koja se temelji na nekim irelevantnim cinjenicima i nije kritika, vec izrazavanje nezadovoljstva na pogresnom mestu i u pogresno vreme. Ovo nikako ne sme biti tema za omalovazavanje i osporavanje uspeha pojedinaca a u isto vreme uzdizanje nekih drugih. Ovo je zasigurno za dobrobit Srbije.

nidža

pre 10 godina

“Ministarka nepoželjna na otvaranju Južnog toka”
“Ministarka Zorana Mihajlović može da dođe na otvaranje radova na Južnom toku, ali ne može da govori” – medijski naslovi zadnjih dana! Govore o vremenu u kom živimo i medijima koji su slobodni!

Milan

pre 10 godina

"Srbija ce zavrsetkom radova zauvek resiti problem snabdevanja gasom i cena gasa ce biti znacajno smanjena i bice pristupacna svim gradjanima."
(sampion86, 24. novembar 2013 22:58)

Upravo kao i Ukrajina...

Radojca

pre 10 godina

Po ugledu na Srbiju ja sam narucio da mi dovedu jos jednu cev iz gradskog vodovoda. Projekat ce da me kosta 10,000 evra i imacu dva nacina snabdevanja vodom. Prvi iz gradskog vodovoda i drugi koji ce da bude iz gradskog vodovoda. Gradski vodovod ce da mi pozajmi 10,000 evra po X kamati.
WOW posao stoleca

Za ili Protiv

pre 10 godina

Ko ne moze da podrzi cinjenicu da je Srbija stavila sebe u centar regiona ovakvim projektom. Svojevremeno smo zavideli Hrvatskoj sto je imala strateski ugovor sa Amerikancima za izgradnju auto-puteve. Zasto sada ne zavidimo sami sebi sto sa Rusima imamo strateski ugovoa za izgradnju gasovoda. Osim trenutnih nesto manje od 3000 radnih mesta, za par godina cemo imati preko 100000. I na kraju krajeva, to sve ostaje nasoj deci, unucima. Ne mogu Rusi izneti deo Republike Srbije i prisvojiti, to ostaje nama.

Alex1

pre 10 godina

Voleo bih da verujem da će ovaj projekat doneti nešto dobro Srbiji, ali sumnjam.

1. Bajatović je još uvek tu i on potpisuje sve sporazume, umesto da bude procesuiran. On je garant odlivanja para, kao što je bio i do sada. Ponižavanje Srbije na najprimitivniji način (tip: videti ko su im ekponenti i sve vam je jasno).

2. Cena radova na JT kroz Srbiju je skočila sa 1.700 miliona evra na 1.925 miliona, a NIKO nam nije objasnio zašto!

3. Bajtović je izjavio da s nam oprostili penale za "nepovlačenje dogovorene količine gasa" u iznosu od 50 miliona evra! Ko je potpisao da nam je potrebna ta količina gasa u sledećih deset godine? Pa, upravo ON!
Ako budemo "neposlušni" kao Ukrajina, penali mogu da skoče na 7 MILIJARDi, verovali ili ne.

4. Rusi su većinski vlasnici, pa oni odlučuju ko će biti izvođač radova. Naše firme će biti samo neki minorni, slabo plaćeni, podizvođači. Ako ne angažuju Kineze ili sl.

5. Mi finansiramo izgradnju (49%) iz kredita koje, obratiti pažnju, Srbijagasu daje Gasprom! Zašto nismo tražili povoljniji kredit???

6. Miler je izjavio, kao što smo i pretpostavljali, da će se dugovi i krediti otplaćivati od tranzitnih taksi. Kako je dug Srbija gasa milijardu evra, a krediti će biti takođe oko milijardu (i više, dodati kamatu od preko 4%), a tranzitne takse 200 miliona godišnje, možemo da zaključimo da ćemo sledećih 10-12 godina (tačnije, 10-12 godina od obećanog završetka radova!) imati prihod NULA evra od gasovoda.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

MAXIM-Ne kaže se džabe lupa kao Maxim.Toliko si izlupao sns-fraza.Kad ce to zaposliti 2500 radnika.Mi se zadužujemo a oni većinski vlasnik.Pogledajte bugarski ugovor ili madjarski...Znam da si plaćen da lupaš ali smanji malo.

Dusan

pre 10 godina

Kao da gasovod prolazi samo kroz Srbiju a tuda ustvari prolazi najkrace i to finansiraju Rusi a mi mozemo samo da varimo njihove cevi. Bas kao sto u Kragujevcu mozeo samo da sastavljamo delove italijanskog fijata.
Gde je tu NASA industrija? Sta MI proizvodimo?
Jedna mala Holandija ima npr: Philips, pa ima Unilever, pa ima Alber Heijn, pa Heineken, pa Bavariju, pa Schell, pa... da na nabrajamo dalje. Sve su to koncerne jedne male zemlje velicine Vojvodine.
Sta mi imamo i sta mi proizvodimo? Mi imamo samo kicenje tudjim perjem politicara koji sve tudje pripisuju sebi dok svoje stavljaju pod katance. To mi imamo i to je nama nasa politika dala.

INsajder

pre 10 godina

Kako ste videli u prethodne četiri epizode serijala "Energetski (ne)sporazum", aranžman sa Rusijom najavljivan je kao „posao veka“ koji će građanima Srbije doneti stotine miliona evra od tranzitnih taksi, veliki novac od akcija NIS-a, više od 2000 novih radnih mesta, posao za građevinske firme i procvat ekonomije.

Pet godina kasnije, građani Srbije ostali su bez kontrole nad najprofitabilnijom domaćom kompanijom, čiji se najveći deo dobiti prebacuje izvan zemlje i bez kontrole nad jedinim domaćim skladištem gasa. Građanima Srbije ostali su skupi poslovi koji se proglašavaju službenom tajnom, bogate privatne firme u sumnjivim poslovima gasifikacije, stari i novi posrednici u trgovini sa Rusijom i Javno preduzeće Srbijagas u dugu od milijardu evra koji će, po svemu sudeći, otplaćivati isti ti građani.

Hm!

pre 10 godina

Projekat Jeste pozitivna stvar. Ali politicari su prilicno smesni sa svojim izjavama. Postavljaju to kao svoj licni veliki uspeh, a istina je da smo se mi potrefili na karti za gasovod. Vlast samo nije sprecila da se dogodi. A ugovor kakav su potpisali sa rusima pokazuje da, ili ne znaju kako se pravi posao , ili su u panici zbog nedostatka ideja za projekte, ili posredi korupcija.

rankovic

pre 10 godina

Južni tok je geostrateški projekat od prvorazrednog značaja za Srbiju i Evropu. Za Srbiju je važan jer Srbija postaje regionalni energetski centar.

Saldzo

pre 10 godina

Bio sam neinformisan, pa sam mislio da ce ceo sistem biti podzeman.E sad, zamislite i najmanju eksploziju u blizini, a kamoli bombardovanje iz 1999-e! Samo se pitam, čemu se radujete? !
(NixonChe, 25. novembar 2013 04:44)

Da li sada znate otkud prica o novim MIG-ovima i modernizaciji vojske? Gasovod se gradi jer treba Rusiji i zapadnjacima, mi tu samo mozemo da uzmemo svoj delic kolaca i da se ne pravimo previse pametni. A cev je neka vrsta garancije da nas niko nece bombardovati, jer ta cev treba i jednima i drugima.

Nevenka

pre 10 godina

Svecano i lepo. Zelim da vidim da se gradi i radi posle dugo vremena nesto ozbiljno. Nadam se da ce hiljade radnika naci uhlebljenje i da ce se konacno vratiti osmeh na lica i mladih i starih.

Nezaposlen

pre 10 godina

Bio Bajatovic ili ne, znam da ce nakon ovoga biti 2500 radnih mesta, tj. mozda se moj (vas) rodjak zaposli i konacno "skine" sa socijalne pomoci. A mozda i za mene bude posla jednog dana. I to nema veze sa trenutnim direktorom Srbija Gasa, bio smenjen ili ne, radna mesta ce se otvoriti. To podrzavam.

nesa rupcine

pre 10 godina

Značaj projekta ogleda se ne samo u snabdevanju gasom Srbije već i bezbednosti u tom snabdevanju, povoljnijem transportu, ceni gasa, velikim razvojnim mogućnostima, interkonekciji prema Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

zoran

pre 10 godina

Južnim tokom prolaziće ogromna količina gasa ka srednjoj i južnoj Evropi preko naše teritorije, od čega će Srbija imati veliku korist zbog naplate tranzitnih taksi.

Predrag

pre 10 godina

Fin clanak sa mnogo buducih problema. Papir sve prima. Nego kad govorite o drzavama kroz koje prolazi problematican gasovod kojoj drzavi pripada takozvana erija RS? Mora da se svrsta negdje I da nekom pripada. Ja koliko znam je u nezavisnoj drzavi BiH.

Predrag

nicim izazvan skeptik

pre 10 godina

Ahm, znaci neko je rekao da to znaci hiljade i hiljade novih radnih mesta + jos isto toliko (x10) indirektno, novih zaposlenja za gradjane Srbije. I mi posle svih ovih dvadesetak godina, koliko se ja secam, da se isti ljudi vrte u vrhushki, sto u opoziciji sto na vlasti, treba da verujemo u te bajke. Ne znam za vas dobri ljudi, ali ja na zalost ovde vise nikom nista ne verujem(ovu recenicu shvatite kao eufemizam zato sto sam lepo vaspitan pa ne bih da psujem). A ovaj zajapureni prasac Bajatovic mi je najodvratniji lik na srpskoj politickoj sceni. I da Gospodine predsednice, a i svi ostali letaci, preletaci, dugo smo cekali i sto god da pocnete ja imam 38 godina i bojim se da, ako tek sada pocinjete, ja i moja generacija to necemo doziveti. Ali drzim se Vaseg slogana " Dugo ste cekali, pocnite". Pocnite, ali stvarno!!! pa mozda neka generacija ipak doceka ono sto sam ja samo u naznakama osetio, a to je da se moze ziveti dostojanstveno, biti cenjen u svetu, putovati, upoznavati druge kulture, ziveti od plate bez da ste clan bilo koje stranke i bez da radite jos 3 posla subotom i nedeljom. Ziveo Juzni tok i nase politicke vodje; veliki filantropi i vizionari. Ziveli jos sto godina.

Transparentno

pre 10 godina

Ako nista drugo, ovde bar znamo koliko ce se potrositi, odakle ce se nabaviti novac, ko, koliko i kako ce se zaposliti, i kada mozemo ocekivati prvi prihod od ove investicije. I nestrucni kadar moze da oceni sta je dobro, a sta ne, kada na papiru vidi iznos ulozenog i prihodovanog. A za to treba vremena pa dajmo sansu. Ako dobro citam, vec za dve godine cemo imati prvi bilans stanja.